Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KLACID

OBSAH

Klacid 500 a mléčné výrobky

Při léčbě antibiotiky Klacid 500 se můžete stravovat zcela normálně. Pokud se při léčbě Klacidem 500 u vás vyskytl průjem, omezte příjem mléčných výroků a nahraďte je probiotiky.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Poradna

V naší poradně s názvem KLACID 500 A ANOPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Vondroušová.

Může se brát současně anopyrin a klacid 500? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Klacid 500 je možné užívat společně s Anopyrinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Klacid 500 a anopyrin

Klacid 500 cena

  • Maximální úhrada pojišťovny je 98,75 Kč.
  • Maximální cena v lékárně na recept činí 936,28 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta je 837,53 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně je 228,42 Kč.
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta činí 129,67 Kč.

Klacid 500 – příbalový leták zde.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Co se nesmí jíst na Klacid

Antibiotika Klacid lze podávat nezávisle na jídle. Tedy je jedno jestli s, po či spolu s jídlem. Nevadí mu minerály, kyselé, mléčné výrobky, teoreticky ani alkohol. Při užívání léku Klacid se po celou dobu léčby nesmí konzumovat citrusy.

Zdroj: Klacid a alkohol

Diskuze

V diskuzi JAK KOUPIM ANTIBIOTIKUM KLACID BEZ RECEPTU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moravova.

Mám zápal plic, ale blbi doktoři me nechají chcipnout bez pomoci. Přidejte mi Klacid bez receptu, prosím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak koupim antibiotikum klacid bez receptu?

Klacid 500 a alkohol

Při léčbě antibiotikem není vhodné konzumovat alkoholické nápoje.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Poradna

V naší poradně s názvem KLACID 500 MG A STATINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Thinová.

Dobrý den,
mám předepsaný Klacid 500 mg a užívám Euvascor 20mg/10mg - kombinovaný lék na krevní tlak a cholesterol. Mohu tyto léky zároveň užívat, když u toho Euvascoru je napsáno, že je to atorvastatinum? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Euvascor obsahuje Atorvastatin a Perindopril. S Perindoprilem se Klacid nijak neovlivňuje, ale u Atorvastatinu je to horší. Kombinace Euvascoru a Klacidu může významně zvýšit hladinu Atorvastatinu v krvi. To může zvýšit riziko nežádoucích účinků, jako je poškození jater a vzácný, ale závažný stav zvaný rabdomyolýza, při kterém dochází k rozpadu tkáně kosterního svalstva. V některých případech může rabdomyolýza způsobit poškození ledvin nebo dokonce smrt. Pravděpodobně budete potřebovat úpravu dávky nebo častější sledování lékařem, abyste mohla bezpečně používat oba léky, nebo vám lékař může předepsat alternativní léky, které vzájemně neinteragují. Pokud máte nevysvětlitelnou bolest svalů, citlivost nebo slabost během léčby atorvastatinem nebo podobnými léky, zejména pokud jsou tyto příznaky doprovázeny horečkou nebo tmavě zbarvenou močí, tak o tom informujte ihned svého lékaře. Pokud se u Vás objeví horečka, zimnice, bolest kloubů nebo otoky, neobvyklé krvácení nebo modřiny, kožní vyrážka, svědění, ztráta chuti k jídlu, únava, nevolnost, zvracení, tmavě zbarvená moč a / nebo zažloutnutí kůže, měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, protože to mohou být známky a příznaky poškození jater. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdroj: diskuze Klacid 500 mg a statiny

Klacid 500 a Paralen

Podávání Paralenu je opodstatněné při snižování teploty a při bolesti, u dospělé osoby se podávají 2 tablety současně po šesti hodinách.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA KLACID 500 A HELICID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Dobrý den, mohu užívat současně antibiotika klacid 500 a Helicid? Oba druhy léků mám brát po 12 hodinách. A ještě jedna otázka. Co tyto antibiotika a komplexní multivitamín? Konkrétně užívám vitamíny reflex nexgen. Má být mezi užíváním nějaký časový interval? Předem Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě jste řekl svému lékaři, že užíváte Helicid, takže mohl zvážit rizika společného užívání. Tato kombinace léků klaritromycin a omeprazol může znamenat mírné riziko vzniku nežádoucích účinků, ale zatím nejsou k dispozici bližší informace o této interakci, protože je ze zdravotního hlediska bezvýznamná. Takže oba léky užívejte podle předepsaného dávkování. Co se týče multivitamínu, tak není třeba žádný odstup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Klacid 500 a Helicid

Seznam antibiotik předepisovaných na angínu:

Ospen 1000

Xorimax 500

Fromilid 500

Penbene

Klacid 250

Ospamox

Augmentin

Azitrox 500

Zinnat

Torimax

Cefzil

Xorimax

azitromycin

Zdroj: Antibiotika

Diskuze

V diskuzi JAK KOUPIM ANTIBIOTIKUM KLACID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moravova.

Kde Koupim antibiotikum Klacid bez receptu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak koupim antibiotikum klacid

Co je to Klacid 500

Léčivá látka přípravku Klacid 500 patří do skupiny makrolidových antibiotik se středně širokým spektrem účinku na různé bakteriální druhy. Účinek je dán schopností blokovat tvorbu bakteriálních bílkovin, což vede k zastavení množení bakterií. Klacid 500 je určený k léčbě infekcí, které jsou způsobeny původci citlivými na tento přípravek.

Mezi hlavní indikace patří:

  • infekce dolních cest dýchacích (například zánět průdušek a zápal plic);
  • infekce horních cest dýchacích (například zánět nosohltanu a zánět vedlejších nosních dutin);
  • infekce kůže a měkkých tkání (například folikulitida, celulitida, erysipel);
  • zubní infekce;
  • léčba rozesetých nebo ohraničených infekcí způsobených Mycobacterium avium nebo Mycobacterium intracellulare a ohraničených infekcí vyvolaných Mycobacterium chelonae, Mycobacterium fortuitum nebo Mycobacterium kansasii ;
  • prevence rozseté infekce vyvolané Mycobacterium avium komplexem u pacientů s HIV infekcí;
  • v kombinaci s látkami tlumícími tvorbu žaludeční kyseliny (omeprazol, lansoprazol) je indikován k potlačení až vymizení výskytu Helicobacter pylori v dvanáctníku osob s vředovou chorobou, což vede ke snížení opakovaného výskytu dvanáctníkového vředu.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA KLACID 500 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Františka.

Dobrý den chtěla bych se zeptat dcera dostala klacid 500 mg má brát jednu tabletu po 12 hodin. Dcera je dostala ale bude ji dvanáct až na podzim paní doktorka ji vážila má 55,7 kg , je to možné že by to paní doktorka brala podle kil. Tak se chci zeptat jestli to může užívat, protože jsem v letáku četla že to můžou jen dospělé a děti od 12 let děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav postupujte podle pokynů lékaře. Lékař vždy zváží klady a zápory dané léčby. Dbejte na časový harmonogram a využívejte všechny tablety, které jste dostaly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Klacid 500

Hořko v ústech po antibiotikách

Většina antibiotik má nahořklou chuť, která způsobuje následný pocit hořkosti v ústech. Charakteristickým představitelem tohoto problému je například antibiotikum Klacid. Zde se doporučuje konzumovat při jeho užívání dostatečné množství jogurtů. U citlivějších jedinců a dětí je často nutné jej nahradit jiným adekvátním lékem.

Zdroj: Hořko v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem KLACID DOPLATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emanuel.

Dobrý den.Celý život jsem poctivě pracoval.Dnes v důchodě dostanu od lékaře na receptu KLACID 500.Lékárna Brno Pekařská nemocnice tento lék vede jako plně hrazen zákazníkem.Je to prosím .určeno nějakou směrnicí určenou pouze pro důchodce?


S pozdrave Vám děkuji za odpověď p.Emanuel Šrom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Klacid 500 je opravdu drahý lék, na který pojišťovna přispívá jen asi 40 Kč a zbytek cca 850 Kč platí pacient. Existuje však náhrada se stejnou účinnou látkou, která je levnější. Jsou to tyto komerční názvy: CLARITHROMYCIN - TEVA 500 MG a FROMILID 500. Oba tyto preparáty obsahují účinnou látku Klarithromycin a doplatek je u obou "jen" cca 350 Kč za 14 tablet. Požádejte lékárníka o výdej této levnější varianty a nebo si nechte u lékaře změnit recept.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Klacid doplatek

Dávkování

Obvyklá dávka je 1 tableta přípravku Klacid 500 dvakrát denně každých 12 hodin. Tablety se polykají celé. Vztah mezi jídlem a užíváním přípravku nemá významný vliv na vstřebávání podaného přípravku.

Dávkování u pacientů s tuberkulózní infekcí vyvolanou Mycobacterium avium komplexem (MAC): Doporučená počáteční dávka u dospělých je 1 tableta přípravku Klacid 500 (500 mg) dvakrát denně každých 12 hodin. S léčbou diseminovaných infekcí vyvolaných MAC u pacientů s AIDS je nutno pokračovat tak dlouho, dokud se neprojeví klinický a mikrobiologický účinek léčby. Klarithromycin je nutno podávat v kombinaci s dalšími přípravky působícími proti mykobakteriím. Profylaktická dávka pro MAC infekce je 500 mg dvakrát denně.

Dávkování u léčby pro potlačení Helicobacter pylori: Pro potlačení přítomnosti H. pylori ve dvanáctníku určí dávkovací schéma a případnou kombinaci s dalšími léky odborný lékař – gastroenterolog. Doporučené dávkovací režimy jsou trojkombinace Klacid 500 tablety: 500 mg (1 tableta) 2x denně každých 12 hodin spolu s lansoprazolem 30 mg 2x denně a amoxicilinem 1 000 mg 2x denně po dobu 10 dní. KLACID 500 tablety: 500 mg (1 tableta) 2x denně každých 12 hodin spolu s amoxicilinem 1 000 mg 2x denně a omeprazolem 20 mg 2x denně po dobu 7 až 10 dní.

Dvojkombinace: Klacid 500 tablety: 500 mg (1 tableta) 3x denně každých 8 hodin spolu s omeprazolem 40 mg 1x denně po dobu 14 dní s následným podáváním omeprazolu 20 mg nebo 40 mg 1x denně dalších 14 dní. Klacid 500 tablety: 500 mg (1 tableta) 3x denně každých 8 hodin spolu s lansoprazolem 60 mg 1x denně po dobu 14 dní. Pro úplné vyléčení vředů je obvykle nutná léčba léky tlumícími žaludeční sekreci.

Jestliže jste užili více přípravku Klacid 500, než jste měli, nebo při náhodném požití většího množství tablet, a to zejména dítětem, vyhledejte ihned lékaře!

Přípravek je nutné užívat v pravidelných časových intervalech podle doporučení lékaře. I při rychlém ústupu obtíží je nezbytné, aby byla dodržena celková předepsaná doba užívání! Při vynechání jedné nebo více dávek se o dalším postupu poraďte s lékařem.

Při užívání antibiotiky Klacid 500 se můžete stravovat zcela normálně, vstřebávání účinné látky tohoto antibiotika není ovlivněno potravou, kávou a podobně. Antibiotikum užívejte v pravidelnou denní dobu po jídle, řádně zapijte.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Antibiotika a alkohol

Smíchání mírného množství alkoholu s antibiotikem obvykle nesníží účinnost tohoto antibiotika, ale může způsobit vedlejší účinky a bránit přirozené schopnosti vašeho těla léčit se. Pití alkoholu, když bojujete s infekcí, může vést k dehydrataci, žaludeční nevolnosti, přerušení normálního spánku a snížení vaší imunitní reakce. Některá antibiotika mohou být také nebezpečná pro vaše játra, proto je důležité, abyste se před pitím alkoholu s antibiotikem poradili se svým lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj: Klacid a alkohol

Vedlejší účinky

Klacid by neměl být podáván osobám se známou přecitlivělostí k těmto přípravkům a k jiným makrolidovým antibiotikům nebo k některé z pomocných látek tohoto přípravku. Kontraindikováno je současné podávání klarithromycinu a jakéhokoliv z následujících léků: astemizol, cisaprid, pimozid, terfenadin, ergotamin, dihydroergotamin, kolchicinem, tikagrelorem nebo ranolazinem. Klarithromycin nemá být podáván pacientům, u kterých se vyskytlo prodloužení QT intervalu (změna na EKG) a komorová arytmie (nepravidelnost srdeční akce postihující funkci srdečních komor). Klarithromycin nemá být podáván pacientům se sníženou hladinou draslíku v krvi (hypokalémie). Klarithromycin nemá být podáván spolu se statiny (léky určené na snížení hladiny cholesterolu v krvi). Klarithromycin nemá být podáván pacientům, kteří trpí závažným selháním jater a současně poruchou funkce ledvin.

V průběhu léčby lze doporučit podávání probiotik (nejlépe alespoň se čtyřhodinovým odstupem od antibiotika). Jsou vhodnou prevencí zažívacích obtíží (průjmy, bolesti břicha), které se mohou při léčbě antibiotiky objevit. Hořkost v ústech je častým nežádoucím účinkem Klacidu, cca do týdne po dobrání by měly obtíže ustoupit. Pokud hořkost neustoupí, je dobré navštívit lékaře, aby vyloučil mykózu dutiny ústní.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Nežádoucí účinky alkoholu a antibiotik

Žaludeční potíže

Žaludeční problémy, jako je nevolnost, zvracení, průjem a bolesti žaludku, mohou být u antibiotik běžné. Konzumace alkoholu může tyto nežádoucí účinky na žaludek zhoršit.

Poškození jater

Je dobře známo, že nadměrné pití alkoholu způsobuje poškození jater, jako je cirhóza. Užívání antibiotik, mohou také poškodit játra a spojení s alkoholem může tyto typy problémů zhoršit.

Okamžitě zavolejte svého lékaře, pokud máte příznaky poškození jater, jako je horečka, zimnice, bolest nebo otok kloubů, neobvyklé krvácení nebo modřiny, kožní vyrážka, svědění, ztráta chuti k jídlu, únava, nevolnost nebo zvracení, bolest žaludku, tmavě zbarvená moč bledě zbarvená stolice nebo zežloutnutí kůže nebo očí. Mohou to být příznaky poškození jater.

Zdroj: Klacid a alkohol

MAKROLIDY – ERYTROMYCINY

Účinná antibiotická látka: AZITROMYCIN

Obchodní název antibiotik: Azibiot, Azithromycin, Azitrox, Sumamed, Zitrocin

Indikace antibiotik: Používají se na infekce respiračních cest; na léčbu borélie a chlamýdií.

Dávkování antibiotik: Azibiot + Azithromycin + Azitrox + Sumamed + Zitrocin: perorálně 500 mg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, komorová tachyarytmie, nevolnost, průjem, zvracení, žloutenka

Účinná antibiotická látka: KLARITROMYCIN

Obchodní název antibiotik: Fromilid, Klabax, Klacid, Klaritromycin, Klimicin

Indikace antibiotik: Používají se na infekce dýchacích cest při alergii na betalaktamy a při atypické pneumonii. Klimicin se navíc používá i na břišní abscesy, kožní flegmony a na léčbu osteomyelitidy.

Dávkování antibiotik: Fromilid + Klabax + Klaritromycin: perorálně 250 – 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Klacid: perorálně 250 – 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu, nebo nitrožilně 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Klimicin: nitrožilně 300 – 600 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, komorová tachyarytmie, nevolnost, průjem, zvracení, žloutenka

Účinná antibiotická látka: SPIRAMYCIN

Obchodní název antibiotik: Rovamycine

Indikace antibiotik: Používá se na infekce dýchacích a močových cest, na léčbu toxoplazmózy u těhotných žen.

Dávkování antibiotik: 1,5 – 3 mil za 8 – 12 hodin

Nežádoucí účinky: alergické reakce, komorová tachyarytmie, novolnost, průjem, zvracení, žloutenka

Do této skupiny antibiotický látek Makrolidů – erytromycinů patří také ACETYLISOVALERYLTYLOSIN (obchodní název antibiotika Aivlosin), DIRITROMYCIN, ERYTROMYCIN (obchodní název antibiotika Erytrocin), JOSAMYCIN (obchodní název antibiotika Wilprafen), KITASAMYCIN, OLEANDOMYCIN, ROXITROMYCIN (obchodní název antibiotika Rulid), TILMIKOSIN (obchodní název antibiotika Pulmotil), TYLOSIN (obchodní název antibiotika Tylo-Kel), TROLEANDOMYCIN. Tyto antibiotické látky Makrolidů – erytromycinů se používají k léčbě streptokoků, listeriózy, záškrtu, bakteriálního zápalu plic a atypických pneumonií, legionářské nemoci. Makrolidy – erytromyciny mohou v organismu vyvolat nežádoucí účinky jako nevolnost a zvracení, žloutenku, alergické reakce a komorovou tachyarytmii.

Zdroj: Seznam antibiotik

Antibiotika a alkohol

Všeobecně platí, že by se antibiotika neměla kombinovat s alkoholem. Řada lidí se domnívá, že je to proto, že alkohol snižuje účinek antibiotik, nebo že alkohol může u antibiotik vyvolat vedlejší účinky. Tak to ale ve skutečnosti vždy není. U některých antibiotik opravdu může alkohol oslabit jejich účinek, ale jsou i další důvody, které hovoří proto, aby byl alkohol při braní antibiotik vynechán. Vždy platí, že je nutné číst příbalový leták léků a ujistit se, jestli je třeba se alkoholu na daný lék vyvarovat. Proč se tedy nesmí na antibiotika pít alkohol ve skutečnosti? Hlavním důvodem je, že antibiotika oslabují lidský organismus a všechny orgány tak dostávají řádně zabrat, antibiotické látky zatěžují hlavně játra a stejně tak i alkohol. V okamžiku kdy tedy pacient bere antibiotika a zároveň i pije alkoholický nápoj, tak jeho játra dostávají velmi zabrat a může u nich hrozit selhání. Následkem tohoto nezodpovědného chování pak mohou být zničená játra.

  • Penicilin a alkohol – Na Penicilin není vhodné požívat alkoholické nápoje.

  • Klacid a alkohol – U léku Klacid se neuvádí, že by alkohol patřil mezi kontraindikace tohoto antibiotika. I přesto je jistě rozumnější vyvarovat se konzumaci alkoholu ve větším množství.

  • Amoksiklav a alkohol - U léku Amoksiklav se neuvádí, že by alkohol patřil mezi kontraindikace tohoto antibiotika. I přesto je jistě rozumnější vyvarovat se konzumaci alkoholu ve větším množství.

  • Augmentin a alkohol – U Augmentinu doporučují lékaři omezit konzumaci alkoholu na minimum kvůli zvýšené zátěži jater.

  • Zinnat a alkohol – U Zinnatu doporučují lékaři v průběhu braní léků alkohol omezit (ideálně zcela vynechat).

  • Penbene a alkohol – Na lék Penbene se konzumace alkoholu nedoporučuje.

  • Doxybene a alkohol – Během léčby antibiotikem Doxybene se nesmí pít alkoholické nápoje

  • Ospen a alkohol – Lékaři nedoporučují konzumaci alkoholu na lék Ospen.

  • Formilid a alkohol - Na lék Formilid je možné požít velmi malé množství alkoholu.

Zdroj: Antibiotika

Alkohol a účinky antibiotika

Alkohol obvykle neovlivňuje, jak dobře antibiotikum funguje v boji proti infekci, ale tato kombinace může vést k nepříjemným vedlejším účinkům. Za určitých okolností se však hladiny léku ve vašem krevním řečišti mohou změnit, což by mohlo změnit účinnost.

Alkohol je extenzivně metabolizován (rozkládán) v játrech pomocí enzymů. Některé léky jsou také metabolizovány stejnými nebo podobnými enzymy. V závislosti na tom, jak často a kolik alkoholu konzumujete, mohou změny těchto enzymů změnit způsob odbourávání léků ve vašem těle. Například, při požití velkého množství alkoholu během krátké doby, některé enzymy nefungují tak dobře, aby rozložily antibiotikum pro metabolismus. Hladiny antibiotika v těle se tím mohou zvýšit, protože není plně metabolizováno a vylučováno, což by mohlo vést k větší toxicitě léku a zesílení jeho vedlejších účinků.

Alternativně, když je alkohol užíván na denní bázi (chronicky), mohou být hladiny enzymů indukovány. To znamená, že lék se v těle rychleji rozkládá a hladiny antibiotik v krvi mohou být nízké. Díky nízké koncentraci antibiotik nemusí být infekce zcela vyléčena a může se objevit i rezistence na antibiotika.

Zdroj: Klacid a alkohol

Třídenní antibiotika

Mezi antibiotika na 3 dny patří:

Sumamed

Sumamed patří mezi antibiotika ze skupiny makrolidů a jeho účinnou látkou je sloučenina azitromycin. Azitromycin blokuje v bakteriálních buňkách tvorbu bílkovin, tím narušuje jejich schopnost množení a oslabuje tak bakteriální populaci v boji s naším imunitním systémem.

Využití: Sumamed má poměrně široké využití. Může se užívat u streptokokových infekcí (například spála, angína, růže, záněty středního ucha a podobně) místo penicilinových antibiotik, pokud jsou na ně pacienti alergičtí. Kromě toho poměrně dobře působí na mikroorganismy, jako jsou legionely, chlamydie a mykoplazmata, které mohou způsobovat různé infekce včetně zápalů plic. Sumamed lze použít i u prvního stadia lymské boreliózy a u některých bakteriálních pohlavních nemocí.

Podávání: Záleží na doporučení předepisujícího lékaře. Sumamed v tabletové formě se u většiny běžných infekcí užívá v dávce jedné tablety o síle 500 miligramů, která se podává po tři dny (označuje se proto jako takzvané třídenní antibiotikum). U lymské boreliózy a těžších infekcí se podává i vyšší dávka. Mimo tablet existuje Sumamed i jako sirup a infuzní roztok k nitrožilnímu podání.

Nevýhody: Speciálně u léků obsahujících azitromycin se objevují především trávicí obtíže.

Azitromycin

Azitromycin patří mezi antibiotika ze skupiny makrolidů a jeho účinnou látkou je stejnojmenná sloučenina azitromycin. Azitromycin blokuje v bakteriálních buňkách tvorbu bílkovin, tím narušuje jejich schopnost množení a oslabuje tak bakteriální populaci v boji s naším imunitním systémem.

Využití: Azitromycin má poměrně široké využití. Může se užívat u streptokokových infekcí (například spála, angína, růže, záněty středního ucha a další) místo penicilinových antibiotik, jestliže jsou na ně pacienti alergičtí. Kromě toho poměrně dobře působí na mikroorganismy, jako jsou legionely, chlamydie a mykoplazmata, které mohou způsobovat různé infekce včetně zápalů plic. Azitromycin lze použít i u první fáze lymské boreliózy, při infekci Helicobacterem pylori a u některých pohlavních nemocí (například kapavka).

Podávání: Záleží na předepisujícím lékaři. Azitromycin se většinou podává 1–2x denně o síle tablet 250–500 miligramů.

Nevýhody: U léků obsahujících azitromycin se objevují zejména trávicí obtíže.

Doplnění: Třídenní antibiotikum azithromycin utvoří po doužívání všech tří tablet dostatečnou hladinu, která vydrží účinkovat více dní. Na druhou stranu mikrobiologové nejsou z antibiotik na tři dny nadšeni, protože jejich účinek neodeznívá hned, ale postupně slábne. Během této doby tak mají bakterie možnost si na něj zvyknout a stávají se odolnými. Z těchto důvodů je vhodnější (kupříkladu u infekcí dýchacích cest citlivých na azithromycin) podávat klasické antibiotikum, například klaritromycin (Klacid).

Zdroj: Antibiotika na tři dny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP