Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BABSKE RADY BERCOVE VREDY

OBSAH

Příčiny bolesti uší

  • Infekce vnějšího zvukovodu
  • Barotrauma
  • Blokáda ušním mazem
  • Zánět středního ucha
  • Nachlazení

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮKAZ ZTP NA BÉRCOVÉ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Smutná.

Dobrý den,chci se zeptat,jestli mám nárok na průkaz ZTP, když mám celkem často bércové vředy.Je mi 59 let.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte to a uvidíte, jak o vás posudkoví lékaři rozhodnou. Na podání žádosti máte právo, vše je zdarma. Jen musíte zajít na Úřad práce a tam tuto svoji žádost podat. Na tomto úřadu k tomu mají příslušný formulář, který vyplníte. Nezapomeňte věrohodně uvést, jak vám váš zdravotní stav znemožňuje pohyb a proč nezbytně potřebujete průkaz ZTP.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průkaz ztp na bércové vředy

Kapky

Hodí se pro dospělé i děti. Pro všechny (přesněji od 6 měsíců) pomáhá na dráždivý kašel například Ditustat.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Diskuze

V diskuzi BÉRCOVÉ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

dá se pít pivo na léky detralex občas díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucka.

Taky užívám detralex a občas si dám i pivo a nic mi to nedělá. Když se nebudeš opíjet, tak to klidně můžeš občas dát.

Zdroj: diskuze Bércové vředy

Chlorofylový sprej na bércové vředy

Tak to je určitě dobrá věc, ale většinou se používá až pro epitelizující rány, to znamená, že ta rána už prošla ránou čistící, potom ránou hojící a teď se tvoří nová kůže. Chlorofyl zde pomáhá až v době, kdy už všechny podmínky pro ideální zhojení bércového vředu jsou nastartované. Chlorofylový sprej se dává na méně komplikované bércové vředy. Chlorofyl rozhodně není dobré aplikovat na bércové vředy, které jsou většího rozsahu nebo jsou hlubší, protože zde nepomůže.
 

Zdroj: Bércový vřed

Poradna

V naší poradně s názvem POMOC (VÁŽNĚ)KOŽNÍ ODDĚLENÍ KARLOVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Jenickova .

Dobry den ,marne hledam tel. spjeni na kozni ordinaci. Mam pritele .ktereho trapi bercove vredy, k lekari chodime, ale rada bych ,aby se na nej podival odbornik. Je mozne se u Vas objednat. Dekuji Vam za odpoved. Jenickova- Kasik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na kožní na Karlově náměstí v Praze se bohužel objednat nedá a musí se chvíli čekat v čekárně. Obvykle slouží několik lékařů, takže to jde docela rychle. Obvyklá doba čekání je kolem jedné hodiny.

Zdroj: diskuze Pomoc (vážně)kožní oddělení karlovo

Psychika a bércové vředy

V hojení bércových vředů také musí svou roli sehrávat i psychika. Málokdo se přizná k tomu, že má bércový vřed, protože toto onemocnění je většinou ve společnosti spojeno s něčím neestetickým, protože často víme, že ty větší vředy zapáchají a to samozřejmě málokdo přiznává. U žen je to pak skutečně těžký problém. Řešení je, se s tímto stavem co nejdříve smířit a nenervovat se tím, protože psychika souvisí s celkovým hojením. Když budeme vyrovnaní, tak se nám podaří bércové vředy rychleji vyléčit a brzy zase nebudeme pak muset nic řešit.

Zdroj: Bércový vřed

Diskuze

V diskuzi VÝROBA A POUŽITÍ MASTI A OBKLADŮ Z KONOPÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Molinová.

Dobrý den prosím o popis výroby a použivání mastí a obkladů z konopí na bércové vředy.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba a použití masti a obkladů z konopí

Bércové vředy a nejmodernější metody léčení

V léčbě bércových vředů velice pomáhají, zvláště poslední dobou, speciální obvazy. Jsou to terapeutické obvazy na tak zvané vlhké hojení. Tyto obvazy na bércové vředy mají antiseptické schopnosti a díky tomu dokáží zvládnout lokální infekci a zároveň dokáží snížit množství bakterií v otevřeném vředu. Během léčení bércového vředu je nezbytné udržet v okolí rány sterilní vlhko, protože se přišlo na to, že díky tomuto vlhkému prostředí se bércové vředy hojí podstatně rychleji a to až o 40%. Ovšem zapomeňte na domácí léčení bércových vředů pomocí navlhčeného obvazu a igelitové tašky, protože ve vlhkém prostředí se snadno přemnoží jedovaté bakterie, které pak napadnou vaši nohu, a nebude jiné cesty, než ji uříznout! Bércového vředu se dá dobře zbavit, právě bandážováním nohou se  zmíněným profesionálním antiseptickým obvazem na bércové vředy. Obvazů na bércové vředy je v lékárně k dostání mnoho druhů, ale chtějte jen antiseptické obvazy, neboli baktericidní, obvazy které nějakým způsobem ničí bakterie, snižují množství bakterií v ráně a zároveň mají schopnost tu ránu čistit a zadržovat vlhkost.
 

Dále je třeba pro úplné vyléčení bércového vředu zhubnout. Bez zhubnutí nepůjde bércový vřed vyléčit, protože tuk brání správné cirkulaci krve, což znemožní následné zlepšení. Od doktora bychom měli vědět, co naše bércové vředy způsobuje a mělo by nám být jasné, proč bércový vřed vznikl, protože jen tak dosáhneme jeho úplného vyléčení. Některé bércové vředy lze odstranit konzervativně to znamená, zdravou životosprávou, používáním bandáží nebo punčoch a samozřejmě užíváním podpůrných léků. Bércové vředy jdou také léčit chirurgickou cestou, ale takto se řeší jen minimum případů. 
 

Zdroj: Bércový vřed

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Nedvěd.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, mám po tátovi křečové žíly a začínají se mi dělat bércové vředy. Mám díru v noze. Jakou máte ordinační dobu? Děkuji Radek Nedvěd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Fakultní poliklinika se nachází na adrese Karlovo Náměstí 32, budova C2 3. patro. Mají zde otevřeno od 7 do 15 hodin. Bližší informace můžete dostat na telefonu č. 224 966 740 (kartotéka).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní karlovo náměstí

Bércové vředy, proč právě já?

Většinou, když člověka něco takového potká, tak si říká, proč zrovna já, co jsem dělal špatně, že mám tyhle bércové vředy. Bércové vředy vznikají jednak jako dědičné onemocnění, ale zároveň i jako důsledek špatného životního stylu. První věc je pochopitelně ta genetická vada, tam to sami nemůže příliš ovlivnit, můžeme pracovat na tom, aby ten vřed nebyl tolik problematický snížením možnosti jeho vývoje nebo jeho rozsahu. U bércových vředů genetika hraje velkou úlohu, a pokud víme, že někdo z našich předků měl nějaké problémy s cévami nebo dokonce přímo měli bércový vřed, tak už dopředu zjišťujeme informace a hledáme možnosti, co bychom proti tomu mohli dělat. Jednou z takových možností je to, že navštívíme cévního lékaře, který nám řekne, v jakém stavu jsou naše cévy a jaký je tam případný problém. Dalším krokem proti vzniku bércového vředu je dodržování zdravého životního stylu, především si hlídáme svojí optimální váhu a nekouříme. Pokud dopředu víme, že nám hrozí v pozdějším věku bércové vředy z genetických příčin, tak bychom měli podle toho vybírat i své zaměstnání, které by mělo být bez dlouhodobého stání nebo sezení.
 

Zdroj: Bércový vřed

Babské rady pro krásné vlasy

Zde je několik rad od našich chytrých a zkušených babiček pro krásné vlasy s velkým objemem:

  • Pokud chcete větší objem vlasů, fénujte vlasy v předklonu, tedy opačně, než jste zvyklí.
  • Používejte přípravky pro větší objem vlasů.
  • Používejte natáčky nebo vlasy tupírujte.
  • Další „vychytávkou“ je spaní s vlhkými vlasy, to je pak opravdu „afro“.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem JAK TO VLASTNĚ JE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Akcina.

Jak tomu mám rozumět? V úvodu se píše, že:
Kostival neboli Symphytum officinale je používán na kůži k léčbě ran a snižuje záněty výronů a zlomenin.

A dále mj:
Nikdy nepoužívejte kostival na porušenou kůži.

Celé toto čtení je velmi nevěrohodné. Jinde se píše, že se kostivalem léčí i bércové vředy a jiné otevřené rány.

Tak, jak to vlastně je??!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kostival, respektive látky v něm obsažené, se nesmí dostat do krevního oběhu. Proto je v článku správně uveden zákaz jeho použití na otevřené rány a na popraskanou pokožku. Malá část těchto nebezpečných látek se dostane do krve i skrz neporušenou kůži. Velké množství těchto látek uvnitř těla pak může poškodit játra, bez kterých se nedá žít.
Kostival je prospěšný při procesu hojení pokožky, a používá se na zhojené rány. Nejlepším ukazatelem, kdy je možné bezpečně použít mast kostivalu, je okamžik přirozeného oddělení strupu od pokožky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak to vlastně je?

Babské rady na jizvy

Z bylinek je velmi vhodný měsíček lékařský, respektive mast z měsíčku. Další ideální byliny na čerstvé nebo hojící se jizvy jsou aloe vera (gel z listu), plavuň vidlačka, krušina, ženšen, jetel, kalisie a rakytník (olej). Je vhodné tyto bylinky naložit do tuku, nejlépe do sádla, a potírat tímto krémem jizvy.

Z hub je vhodný choroš. Optimální je léčit čerstvé jizvy, nejlépe ještě nezahojené.

Zdroj: Babské rady - krása

Babské rady na lesklé vlasy

Aby se vám vlasy leskly, použijte k oplachování 1 šálek piva a 3 šálky vody, nechte působit cca 5 minut a poté opláchněte znovu čistou vodou.

Další možností pro zesílení a lesk vlasů je pít odvar z ovsa alespoň 1 měsíc: 1/4 hrnku zrní ovsa zalijte hrnkem vroucí vody a nechte odstát 12 hodin. Poté odvar slijte a vypijte. Můžete dosladit medem.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Náplavová.

Vážený otče
mám na Vás prosbu o pomoc při odstranění vody v těle která se tvoří
mému 94 letému tatínkovi. Dle lékařů je to důsledkem srdce ,které již v jeho
věku tak dobře nepracuje. Na odvodnění mu předepsal pan doktor furon a
na ředění trombex . Tento lék dostal po lehké mozkové příhodě. Jinak je tatínek
zdráv a ráda bych mu nějak pomohla. Vařím mu čaj z kopřiva a přesličky ale
moc to nezabírá.
Moc Vám děkuji za radu .
Pán Bůh ať Vám žehná.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Novák.

Dobrý den, prosím o radu jak na bércové vředy. Vyhojili jsme jeden bolák na vnější straně kotníku, na vnitřní straně stále zůstává cca 6x8cm, rána mokvá, po ošetření malého defektu na vnější straně lýtka brilantinou cca 1 cm2, tak pod tímto defektem zrudla kůže jako popálená, mokvá, protečou až do boty i kompresní obvazy, bojíme se nového vředu opět na zahojené vnější straně kotíku. Děkuji Petr Novák Zlín - Kostelec

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem EKZÉM NA ZADKU VREDY A TERAZ MÁM ČIERNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan ziga.

Prosym jak sa dá ostranit vredy a teraz mam čierne flaki ,používal som krem a le nic,poraďte my pred dakujem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na odstranění opakujících se vředů na zadku budete potřebovat krém s antibiotiky, který vám může předepsat jen lékař. Proto zajděte se svým problémem na kožní. Bude to nejrychlejší cesta jak se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzém na zadku vredy a teraz mám čierne

Léky na suchý kašel

Na léčbu suchého kašle vám v lékárně nabídnou některý z přípravků patřících mezi antitusika, ta tlumí kašlací reflex, mírní a potlačují záchvaty kašle.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Babské rady na suché vlasy

Také o suché, „chemlonové“ vlasy je třeba se starat. Jsou to vlastně mrtvé vlasy, kterým chybí především tuk, nejsou vyživované. Je tedy důležité suchým vlasům dodávat chybějící tuk, například je pravidelně promašťovat kokosovým olejem. Kokosový olej je na suché vlasy asi nejvhodnější. Je lepší než olivový olej, který po sobě zanechává klasický zápach a vlasy těžké, zplihlé. Připravte si tedy raději klasický vlasový zábal z kokosového oleje. Přibližně 3–4 lžíce oleje ohřejte tak, aby vás nepálil, a naneste na vlhké vlasy. Zabalte do ručníku a nechte působit půl hodiny. Poté důkladně umyjte.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Prášky pro přípravu horkých nápojů

Pomáhají nejen na kašel, ale pomohou vám zároveň i s teplotou nebo bolestí hlavy. Ve variantě pro suchý kašel lze doporučit například Paralen Grip.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Babské rady na krepaté vlasy

Na mytí krepatých vlasů se nejčastěji používá jedlá soda, která stav vlasů výrazně zlepší. Ještě je dobré vlasy po umytí sodou opláchnout jablečným octem. Jde o to, že soda napomáhá otevírat strukturu vlasu. Suchý a krepatý vlas má totiž vzpřímené šupinky a působí pak polámaným dojmem. Vlasy se snadno zacuchávají a při rozčesávání se často lámou. Po umytí sodou a opláchnutí jablečným octem budou vlasy měkoučké a snadno upravitelné. Tato kúra se doporučuje dělat jen občas, je to taková očista pro vlas, vlastně peeling. Vhodná je i v případě, že se vám vlasy hodně mastí.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Citron proti blechám

Nakrájejte celý citron na tenké plátky a dejte je do půl litru vody. Přiveďte vodu s plátky k varu. Poté nechte pro maximální účinnost odležet přes noc . Nalijte do rozprašovače a postříkejte postižená místa.

Zdroj: Babské rady proti blechám


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP