Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KLOKTADLO NA BOLEST V KRKU

OBSAH

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU PO PŘÍPRAVKU FORTRANS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Bílá.

Ve čtvrtek jsem byla na kolonoskopií a pak jsem měla bolest v krku a hučení v uších. Bolest v krku se stále zhoršuje a nemohu spát, polykat. Už jsem použila zatím verde, kloktala šalvějí, ale je to čím dál horší. Děkuji za odpověď. Bílá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v krku asi nebude přímo souviset s kolonoskopií ani s přípravou na ni pomocí přípravku Fortrans. Nejspíše jste se nakazila infekcí, která se projevila zánětem v krku. Tantum Verde je skvělý pomocník, ale je slabý. Mnohem účinnější je kloktadlo nebo sprej Jox. Ten obsahuje koncentrovaný jód, který bezvadně dezinfikuje krk i dutinu ústní. Jestli chcete opravdu účinný lék, tak pak jedině po vizuální kontrole v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku po přípravku fortrans

Domácí kloktadlo na hrdlo

Na bolení v krku bychom těžko hledali účinnější prostředek, než je kloktadlo připravené z vody a citronové šťávy, která má stahující účinky a zmírňuje otok tkání v krku. Kyselé prostředí je navíc nepřátelské vůči virům a bakteriím.

Postup: 1 lžičku citronové šťávy rozmíchejte v šálku horké vody.

Můžete použít i kloktadlo z osolené vody.

Postup: Rozpusťte v šálku horké vody půl lžičky soli a přidejte 1 lžíci 3procentního peroxidu vodíku, který vyhubí bakterie (peroxid v této koncentraci je běžně k dostání v lékárně).

Proti bolení v krku existuje i celá řada dalších kloktadel. Vyzkoušejte například tento starobylý recept:

Postup: 1 lžičku mletého zázvoru zalijte polovinou šálku horké vody, přidejte šťávu z půlky citronu a lžičku medu. Zázvor působí proti zánětu, med pokryje sliznici a má rovněž slabší antibakteriální účinky.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Diskuze

V diskuzi NA BOLEST V KRKU - ČOKOLÁDA! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Na bolest v krku je skvělá čokoláda. Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku. Čokoláda prvotní příčinu bolesti v krku (nějaké bakterie) to sice nevyléčí, ale zmírní to bolestivé pocity.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na bolest v krku - čokoláda!

Použití kloktadla

Kutvirtovo kloktadlo, lidově Kutvirt, je přípravek, který se míchá na přání zákazníka v lékárně. K užívání se doporučuje na bolest v krku, při angínách, k dezinfekci nosohltanu.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Dávkování

Kutvirtovo kloktadlo se kloktá 3-5x denně, a to 15-20 kapek rozpuštěných v 200 ml vody. Kloktadlo je nevhodné v těhotenství a při kojení. Po otevření jej lze používat maximálně 3 měsíce.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU U DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Prosím o radu. Me 6ti lete dítě má spalovou angínu a velkou bolest v krku ... problém polknout cokoliv.
Máme antibiotika ale chtěla bych mu nějak pomoci od bolesti krku .... existuje nějaká babska rada? Zábaly krku? Nějaká bylina atd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Použijte spray Tantum Verde www.zbozi.cz/hledani… Ten obsahuje znecitlivující látky a zmírní bolest v krku. V jídelníčku pak během bolestí na místo klasické stravy volte raději vývary s měkkou zavářkou a kousky měkkého masa. Typicky písmenková polévka bude to nejlepší než se dítěti trochu uleví. Antibiotika účinkují rychle a do dvou tří dnů bude bolest mnohem mírnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku u dítěte

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTEK VZADU V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den, mam menší vyrustky vzadu v krku, polikaní jde trošku stěží, a mam trosku červený krk, bojím se ze to bude rakovina?? Přikládám ještě fotku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto zduřelé papily vzadu na jazyku jsou běžnou reakcí na mírnou infekci v oblasti nosohltanu. Rozhodně se nemusíte bát, že jde o rakovinu. Potvrdit vám to může lékař stomatolog (zubař) a nebo otorinolaryngolog (ORL). Jak si můžete pomoci? Kupte si kloktadlo s názvem Stopangin a třikrát denně po jídle kloktejte alespoň dvě minuty. Do dvou tří dnů vše zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pavuciny v oku

Jak léčit pooperační bolest v krku

Poranění při intubaci a tím i bolest v krku po operaci samozřejmě připadají v úvahu. Doporučuje se návštěva lékaře ORL, pokud bolesti přetrvávají. V době hospitalizace se tyto bolesti a nepříjemné stavy řeší individuálně. Obecně se po intubaci s projevy poškození sliznice, jako je pálení, bolest v krku, poruchy polykání, poruchy hlasu, používají Priessnitzovy obklady, inhalace, eventuálně kortikoidy.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Poradna

V naší poradně s názvem KUTVIRTOVO KLOKTADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav Dlouhy.

Dobry den,prosim kde mohu koupit Kurtvirtovo kloktadlo?Na trhu je nedostatek antibiotik a mne 4nedéle trápi zánět vkrku.Nepomahaji žadne Stopanginy ani inhalace Vincentkou nebo spreje Propolis.
Dekuji V.Dlouhy senior 80let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotik je dostatek a když nejsou v tabletách, tak jsou dostupné alternativy v injekční formě. S vaším zánětem v krku budete muset jít do ordinace svého praktického lékaře a požádat ho o výtěr z nosohltanu, aby se zjistil původ vašich obtíží pomocí laboratorních pomůcek. V laboratoři také zjistí, zda-li příčinou je bakterie a na jaká antibiotika je citlivá. Ty vám pak lékař předepíše a po týdnu budete opět fit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kutvirtovo kloktadlo

Kutvirtovo kloktadlo

Formaldehydi Kutvirti gargarisma 20g je odborný název pro Kutvirtovo kloktadlo. To obsahuje mentholum racemicum (levomentholum) 2,0 g, ratanhiae tinctura 5,0 g, formaldehydi solutio 35% 10,0 g, Ethanolum 60% 85,0 g. Kloktadlo se doporučuje jako dezinfekce a antiseptikum dutiny ústní. Používá se ke kloktání nebo výplachům úst. Exspirace od výroby je 3 měsíce. Kutvirtovo kloktadlo, které se připravuje v lékárnách, je v období těhotenství nevhodné.

Zde můžete vidět cenu kloktadla.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Diskuze

V diskuzi SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tobias.

ahoj.. Bolí mě jeden den v krku a mám u hltanu něco jakoby rozřízlého s šedivým obarvením... bojím se aby to nebyla rakovina .... bolí jen při polikání

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Kdy vzniká bolest v krku

Příčinou bolesti v krku jsou viry, bakterie, mykotické infekce, alergie, suchý vzduch, podrážděná sliznice, znečištěné ovzduší nebo tabákový kouř. Při virové infekci bývá nástup rychlý, ale obtíže také rychleji odeznívají. Bakteriální infekce má těžší průběh, způsobuje velmi silnou bolest v krku, přítomny jsou velké obtíže při polykání.

Zdroj: Co na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Campulka.

dobry den,
chtela bych poprosit o radu.Mam vzadu na jazyku takovy cerveny skvrny nrbo spis boulicky ale neboli a zda se mi ze jsou i po stranach jazyka,taky na spicce jazyka mam takovy cerveny tecky ale neboli,jen kdyz prejedu po jazyku tak jen jakoby zasvedi.nevim jestli to mam z koureni nebo se mi neco zda.
dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Červené hrbolky vzadu na jazyku jsou normální. Obvykle jsou na jazyku tak, že o nich ani nevíme, ale někdy se můžou zduřit a pak trochu vadí, jako by byl na jazyku přilepen zbytek jídla. Zduření nastává při infikování krku nebo dutiny ústní, například při orálním sexu. Obvykle stačí párkrát použít kloktadlo Jox nebo Stopangin a hrbolky se zase stáhnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Kde se dá koupit

Kutvirtovo kloktadlo je dostupné pouze v kamenných lékárnách a cena kloktadla je kolem 40 Kč. Jedná se o lékovku s kapátkem. Pozor je to hořlavina! Připravuje se přímo v lékárně.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mispulina.

dobry den,
ze strany vzadu na jazyku jsem objevila cervene bublinky a uprostred jazyka takove cervene hrbolky,pritom mam trochu zluty povlak na jazyku ale kdyz si zuby vycistim i s jazykem,tak je to lepsi.taky par let uz kourim.
Nevim z ceho to muze byt.
Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzadu na jazyku jsou takové červené hrbolky, které vystupují z šedší tkáně. Někdy se stane, že se zduří a pak vytvářejí pocit, že vám uvízlo jídlo v krku. Zduření nastává jako reakce většinou na bakteriální nákazu. Někdy si s ní poradí imunitní systém a zduření za den dva zmizí. Někdy to nezvládne a infekce propukne s typickou bolestí a škrábáním v krku. preventivně můžete zkusit kloktat Stopangin nebo kloktadlo JOX. Žlutý povlak na jazyku může být způsoben kouřením. Zkuste ho odstranit dvouminutovým výplachem úst pomocí čerstvě vymačkané neředěné citronové šťávy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene skvrny

Proč mě bolí v krku?

Bolest v krku není sama o sobě nemocí, ale příznakem onemocnění. Pocit škrábání a pálení, který začíná vzadu v ústech a šíří se dolů k hrtanu, je vesměs vyvoláván zánětem. Je-li sliznice v krku podrážděná nebo napadená infekcí, organismus odpoví tím, že vyšle do postižené oblasti více krve, která přináší bílé krvinky a jiné obranné prostředky ke zvládnutí infekce; následkem je zarudnutí, zduření a bolest v krku.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Narkóza a nachlazení

Pokud je operace plánovaná, vždy se lékaři snaží, aby byl před ní pacient bez akutních infekcí dýchacího traktu (bolest v krku před operací). Pokud má pacient bolest v krku již před operací, je nutné informovat o tomto stavu lékaře a operace bude odložena. Pokud se jedná o neočekávanou operaci (například po autonehodě), tak se žádné nachlazení neřeší.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Složení kloktadla

Formaldehydi Kutvirti gargarisma 20g je odborný název pro Kutvirtovo kloktadlo. To obsahuje mentholum racemicum (levomentholum) 2,0 g, ratanhiae tinctura 5,0 g, formaldehydi solutio 35% 10,0 g, ethanolum 60% 85,0 g.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Hleny v krku

Hleny v krku jsou příznakem nachlazení a zánětů dýchacích cest. Hleny v krku trápí i alergiky (astmatiky) a silné kuřáky. Vykašlávání hlenů z krku ve společnosti je neestetické, ale rovněž nezdravé (kapénková nákaza). Existují farmaceutické přípravky pro rozpouštění hlenů a snadné vykašlávání. Ale hlenů v krku je možno se zbavit i přírodní cestou. Pomůže med, tymián, viola vonná, hluchavka bílá, cibule a šalvěj lékařská.

Zdroj: Bolest v krku

Kloktadlo 4 solí

Složení ve 20 g: natrii benzoas 5,0 g, natrii hydrogencarbonas 5,0 g, natrii chloridum 5,0 g, natrii perboras hydricus 5,0 g. Solné kloktadlo (takzvané 4sole nebo 4Na) obsahuje směs čtyř různých sloučenin – solí natria (chloridum, perboras, benzoas, hydrogencarbonas). Jedná se o efektivní a bezpečný prostředek k léčbě bolesti v krku; jeho použití někdy může limitovat nepříjemná chuť (není nijak dramatická, dá se kloktat).

Dávkování kloktadla 4 solí: 1 čajovou lžičku nasypte do sklenice vlažné vody a kloktejte maximálně 8krát za den. Přípravek snižuje otoky, po otevření vydrží cca půl roku. Dle ORL je dobré kloktat i preventivně. Po kloktání by se nemělo cca půl hodiny nic jíst a pít, aby opravdu působilo. Kloktadlo je volně prodejné, vyrábí jej firma VAKOS XT a.s., Pernerova 28a, Praha 8. V lékárně vám doporučí do skleničky množství na špičku nože a kloktat 3krát denně. Na bolení v krku je to opravdu výborné!

VAKOS XT a. s. působí v České republice od 1. 4. 1998 a svou činnost zaměřuje především na oblast farmacie, kosmetiky, doplňků stravy, s nimi spojený výzkum, vývoj a poradenskou činnost.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Bolest v krku při polykání

Bolest v krku při polykání bývá často způsobena sezónními virózami, angínou, chřipkou, nachlazením nebo laryngitidou a může být provázena chrapotem. Pokud je bolest při polykání dlouhodobá a člověk nemá žádné jiné potíže, to znamená, že je bez teplot, může se jednat o těžký zánět horní části jícnu, nádor hrtanu, jícnu nebo hrtanové příklopky. V tomto případě je nutné navštívit praktického lékaře nebo lékaře na oddělení ORL. Další možností může být i alergie.

Zde můžete vidět zarudlý krk.

Zdroj: Jak na bolest v krku

Pálení v krku při polykání

Bolest při polykání má prakticky stejné důvody jako bolest v krku – může se jednat o sezónní virózy, nachlazení, chřipku, angínu nebo třeba zánět hrtanu (laryngitidu). V některých případech ale bolest v krku chybí a je přítomna pouze při polknutí. To se může stávat u nádorů v oblasti krku, zejména nádoru jícnu nebo nádoru hrtanu nebo hrtanové příklopky (epiglotis). Může se tak ale dít i u zánětu horní části jícnu. Pacient, který má tyto bolesti delší dobu, by měl vyhledat lékaře. To samé platí také pro pacienty, kteří se o svůj zdravotní stav obávají a mají alergii.

Zdroj: Pálení v krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP