Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZVRACENÍ KRVE U KOČKY PO ANTIBIOTIKACH

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Co se děje při zvracení

Zvracení neboli vomitus je usilovné vypuzování žaludečního obsahu ústy za pomoci dýchacích a břišních svalů. Zvracení předchází nepříjemný pocit nevolnosti, pocení a pocitu nemožnosti pomyslet na jakékoliv jídlo. Zvracení se dělí na akutní a chronické. Akutní zvracení je třeba odlišit od zvracení dlouhotrvajícího, které má obvykle zcela jiné příčiny. Akutní zvracení je zpravidla doprovázeno nauzeou neboli pocitem nevolnosti, pocitem na zvracení.

Zdroj: Zvracení

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koloušek.

Už nějakou dobu mi při užívání antibiotik nebývá dobře. Doktorka mi doporučila nějaká probiotika. Od té doby k antibiotikám beru vždy Probiolact a léčení probíhá v pořádku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simča.

Při užívání antibiotik mám občas střevní potíže. V lékárně mi jednou doporučili Probiolact. Moc mi pomohl. Od té doby ho při antibiotikách beru pokaždé a vše je v pořádku.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Zvracení žlutých hlenů

Zvracení žlutých hlenů je možné při zahlenění nebo při zadní rýmě, kdy dochází ke spolknutí hlenů a žaludek si s tímto nepříjemným obsahem poradí tak, že jej vyzvrací.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Diskuze

V diskuzi IMUNITA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárina.

Už loni se mi velice osvědčilo užívání probiotik Probiolact. Celé zimní období se mi vyhýbalo nachlazení a veškeré virózy i když to v práci padalo jako hrušky. Letos jsem začala zase brát Probiolact a zatím jsem v poho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Verča.

ja uzivam probiotika po antibiotikach, tenhle nemam vyzkouseny ale za prolacton rucim

Zdroj: diskuze Imunita a probiotika

Co pít po zvracení

Dehydratace hrozí i u zvracení, a tak je potřeba nezapomínat na pitný režim. I u zvracení platí, že čím víc člověk zvrací, tím víc musí pít, aby zajistil tělu dostatek potřebných živin. K pití se doporučuje nejen čistá voda, ale i heřmánkový nebo mátový čaj. U dětí se doporučuje pít i slazený (hroznovým cukrem) fenyklový čaj. Po lžičkách se dá i dávkovat vychlazená kola.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Erika.

Furolin mi Mudr napsal kvůli malému množství krve v moči, nic mě nebolelo, za to teď bolí. Myslím, že je to pěkné svinstvo. Bolívá mě silně hlava, žaludek a mám neustále pocity na zvracení. Mám vybráno 15 tablet a přestávám užívat a už nikdy více!!!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Zvracení krve

Zvracení krve čili hematemeze vypovídá o problému postihujícím jícen, žaludek nebo dvanáctník. Krev je buď červené barvy, nebo částečně „natrávená“ působením žaludeční kyseliny nabývá vzhledu kávové sedliny. Nejprve je nutné zkontrolovat, zda se zdroj krvácení nenachází v dutině ústní či v nose a krev se do zvratků nedostává touto cestou. Není-li tomu tak, pak by měl být postižený urychleně dopraven do zdravotnického zařízení. Neškodně vyhlížející krvácení může přejít v život ohrožující stav. Zvracení krve může předcházet či doprovázet meléna, tedy stolice s natrávenou krví připomínající dehet.

Příčinou zvracení krve mohou být vředy dvanáctníku a žaludku spolu s nezánětlivým krvácivým postižením žaludku vznikajícím z různých příčin (často i neznámých). Jiným možným zdrojem jsou jícnové varixy, jež jsou obvyklým důsledkem závažné poruchy jater (například alkoholické cirhózy). Jícnové varixy zasahují do průsvitu jícnu, kryty jsou pouze tenkou vrstvou tkáně, jsou proto náchylné k mechanickému porušení (například pouhou chlebovou kůrkou) při polykání. Krvácení z jícnových varixů může mít velmi dramatický průběh a je obtížně zastavitelné. Méně často je jako příčina krvácení zjištěn zánět jícnu, Mallory-Weissův syndrom (krvácení přichází po kašli či zvracení, obvykle není závažné a spontánně se zastaví), případně nádory nebo vředy jícnu.

Léčba je vždy individuální dle příčiny a stavu pacienta.

Zdroj: Zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE TECKY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

No mojej dcerke zistili meninkogog ale dostala se stoho a je na antibiotikach je ta choraba nakazlivz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Meningokok je nakažlivý, přenáší se kapénkovou infekcí. Inkubační doba je od jednoho až do osmi dní od nákazy. Při léčbě antibiotiky bývá nakažlivost postupně omezována uzdravováním nositele. Výraznými příznaky nákazy meningokokem jsou rychlý nástup horečky, zvracení a výsev červených skvrn na kůži - petechie. Průběh je nebezpečný a musí se co nejdříve (do několika málo hodin) zahájit léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene tecky na kuzi

Koupejte své kočky

Pomůže taky tu kočku nebo kocoura vykoupat, kočky to sice nemají rády, ale lze to. Jsou pacienti, kteří své kočky koupou a docela často, zvykly si na to. Nedoporučuji, aby kočky, ale ani jiná zvířata, ležela v posteli, kde vám jejich alergen ulpí v povlečení a vy pak ho inhalujete řadu hodin. Dávejte na sebe pozor a několik dní předem, než půjdete do kontaktu se zvířátkem, si vezměte nějaké antihistaminikum (Claritin, Zirtec, Dithiaden).

Zdroj: Alergie na kočky

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA X ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

oni by se spravne probiotika meli zacit brat soucasne s antibiotiky a pak verim, ze vam bude urcite dobre

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nataly.

takze je teda dobre je brat pri i po antibiotikach?

Zdroj: diskuze Imunita a probiotika

Zvracení zelené šťávy

Barva zvratků se často mění, jak tělo postupuje každou fází základního onemocnění. Například zvracení v důsledku žaludeční chřipky může začít jako zelené nebo žluté a přejít do oranžové.

Zelené zvratky se objevují u těchto onemocnění:

  • reflux žluči;
  • otrava jídlem;
  • gastroenteritida;
  • chřipka;
  • selhání jater;
  • migréna;
  • ranní nevolnost.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZASTAVIT PRŮJEM A ZVRACENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Nevíte někdo jak se dá zastavit průjem a zvracení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mně nejvíce pomáhá živočišné uhlí, když chci zastavit zvracení a průjem. Užívám ho 4 tablety 3 krát denně. Tady je vidět, jak vypadá: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Jak zastavit průjem a zvracení

Zvracení po jídle

Nejčastější příčinou akutního zvracení bez bolesti břicha je dietní chyba – příliš mnoho nevhodného jídla, alkoholový exces a podobně. V každém případě je třeba zhodnotit, zda jsme se nedopustili nějaké dietní chyby nebo nesnědli něco, co mohlo zvracení způsobit. Jsme-li si jisti, že příčinou jsou právě výše zmíněné důvody, stačí klidový režim a dostatek tekutin. Pozor, trvá-li i běžné zvracení vzniklé v souvislosti s jídlem dlouho a nedaří-li se vám přijímat dostatek tekutin, je třeba vyhledat lékaře, hrozí totiž dehydratace a rozvrat vnitřního prostředí.

Zdroj: Zvracení

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V ÚSTECH PO ANTIBIOTIKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Prosím o radu, co použít proti pálení v ústech po lécích? Už mě to trápí měsíc. A zhoršuje se to. Vitamin B nepomáhá. Děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v ústech po antibiotikách

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Diskuze

V diskuzi JE ROSTLINA ZAMIOCULCAS JEDOVATÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocka kocici.

Kytka je jedovatá a nebezpečná pro kočky. Kocour ji pozil a nasledovaly nenapadne projevy zvraceni az po tezky kolaps a dehydrataci. Zprvu se to tvarilo jako nachlazeni pak selhani ledvin. Nastesti se z toho dostal, ale narocnou lekarskou peci. Proto pozor vsem co ji maji doma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je rostlina zamioculcas jedovatá

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ŽALUDKU A POCIT NA ZVRACENÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ESCITALOPRAMU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Baštářová.

Dobrý den, již měsíc užívám Escitalopram 10 mg a bolí mě od té doby žaludek a mám stále pocit na zvracení. Přejde tento pocit po delší době užívání? Děkuji za odpověď. Zdena baštářová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

V prvních týdnech užívání antidepresiv mě bylo hodně špatně od žaludku. Moc mi pomohlo pití kozího mléka. Nevolnost i bolesti žaludku po pár dnech úplně vymizely.
Kozí mléko je sice dost drahé, ale opravdu pomáhá. Potvrdilo mi to několik známých, kterým jsem ho doporučila.

Zdroj: diskuze Bolesti žaludku a pocit na zvracení při užívání Escitalopramu.

Vhodná strava po antibiotikách

Užívání antibiotik zatěžuje hlavně játra. Z toho důvodu byste se měli během léčby úplně vyvarovat alkoholu. Nejde však jen o alkohol, nějakou dobu byste měli vynechat rovněž kávu a ostře kořeněná či jinak dráždivá jídla. Užívání některých antibiotik vylučuje konzumaci kyselých potravin (Dalacin nebo Biseptol). Antibiotika také mohou způsobovat vyšší citlivost kůže na sluneční záření. Antibiotika vás sice zbaví škodlivých bakterií, ale zdecimují také užitečné mikroorganismy, které žijí ve střevě. To se může projevit nejen průjmem či naopak zácpou, ale také celkovou tělesnou a psychickou slabostí. Do svého jídelníčku proto zařaďte větší množství zeleniny a případně i ovoce, které vám poskytne dostatek vitamínů a vlákniny. Regeneraci střevní mikroflóry pak napomůže kvalitní jogurt či kefír, případně některý z přípravků s obsahem laktobacilů a probiotik. Někteří odborníci pak doporučují „detoxikační“ doplňky stravy, jako jsou přípravky s obsahem sladkovodní řasy chlorella, která obsahuje mnoho žádoucích stopových prvků a minerálních látek. Všechny patřičné informace tohoto druhu by vám měl poskytnout lékař či lékárník.

Zdroj: Očista organismu po antibiotikách

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Zdravím, komentáře jsem si přečetla až dnes 2 dny před skončením užívání Furolinu. Nevěděla jsem, co se se mnou děje.Na zanet močového měchýře pomohl hned po prvním prášku, úleva a bez krve.. po 2 dnech pocity na zvracení, nic co by se nedalo zvládnout, další 2 dny šílená bolest hlavy, problémy s dýcháním, které mám už třetí den, nevolnost, závratě, zimnice, teplota - To vše po 5 dnech užívání.. přestávám brát,když tu čtu ty komplikace co ještě můžou nastat.. léky mají pomoct, ne ublizovat:(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romca.

Mám uplne to same :( Mocak me uz sice neboli, ale ty vedlejsi ucinky... Neda se to vydrzet. Nemuzu ani chodit a kdyz se zvednu, letim hned na zachod zvracet. To vse po peti tabletkach....

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Zvracení zelené tekutiny

Ke zvracení zelené hořké tekutiny dochází při žlučníkové kolice, náhlé břišní příhodě a dalších akutních potíží trávicího i vylučovacího systému. Nejčastější příznaky začnou jako nadýmání a říhání. Pak se objeví bolest, která vystřeluje do zad, pod pravou lopatku. A hned po nich přijdou křeče žaludku a zvracení zeleně zbarvených hořkých šťáv.

Koliku způsobí žlučníkový kámen, který následkem přejídáním a dietních chyb ucpe žlučové cesty. U žlučníkářů dokáže takový kolikový záchvat vyvolat třeba klasické štědrovečerní menu: bramborový salát a smažený kapr nasáklý olejem.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Léčba

Je-li známa vyvolávající příčina, tak je důležité vyléčit právě ji. Mnohdy to však není možné a je nutné léčit zvracení jako takové. K dispozici je řada léků, které se označují jako antiemetika. Jedná se o léky s obvykle širokými účinky, které spadají do nejrůznějších lékových skupin. Tyto léky tlumí různé receptory nutné pro přenos signálů do mozkového centra pro zvracení, a tím tlumí pocity nevolnosti a vlastní zvracení. Nedílnou součástí terapie při těžším zvracení je hydratace pacienta pomocí nitrožilních infuzí. Je to extrémně důležité zejména u dětí a u starých lidí, kteří jsou ohroženi dehydratací. Tekutina v infuzích obchází trávicí trakt, nezatěžuje ho a nemůže být vyzvracena.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Zvracení hlenů

Přítomnost hlenů v krku vyvolává pocit na zvracení. Může se jednat o zánět dolních cest dýchacích, což by ověřilo vyšetření na plicním oddělení (alespoň RTG plic). Hleny se nemusí tvořit v krku, ale v průduškách, a do krku mohou stoupat. Ovšem nejčastější příčinou zvracení hlenů je nachlazení a s ním spojený výskyt rýmy, kdy hleny stečou (nebo jsou spolknuty) do zažívacího traktu, a problém je na světě. Je velmi důležité smrkat a zase jenom smrkat. U malých dětí pomocí odsávačky odstranit rýmu.

U kojenců bychom měli být při zvracení zvlášť opatrní. Pokud miminko zvrací, hned je otočíme na bříško, aby se mohl obsah žaludku volně dostat ven. Musíme udržovat neustále volné dýchací cesty. Dítě po zvracení položíme na pravý bok nebo je chováme tak, že si jeho bříško položíme na náš hrudník a hlavičku opřeme o naše rameno.

Zdroj: Zvracení

Diagnostika

Diagnostika obvykle není nutná. Zvracení je nejčastěji spojeno s nejrůznějšími střevními chřipkami (obvykle virového původu u dětí), případně je následkem požití alkoholu nebo důsledkem kinetózy. I u pacientů léčených chemoterapií či ozařovaných není zvracení nečekané. Pravidelné nevolnosti a zvracení u ženy mohou vést k podezření na těhotenství, dlouhodobější zvracení může být způsobeno rozvratem vnitřního prostředí, hlavně u starších lidí. Samo zvracení bývá původcem minerálového rozvratu, a tak je někdy těžké odlišit příčinu následek. Proto je vhodné vyšetřit krev na základní minerály a nabrat i ledvinné parametry a jaterní testy, aby se vyloučilo selhávání těchto orgánů. Je-li zvracení spojeno s motáním hlavy, měl by pacienta vyšetřit lékař ORL nebo neurolog. Neurologické vyšetření a eventuálně CT vyšetření mozku by měly být indikovány u každého zvracejícího pacienta, u kterého je podezření na onemocnění mozku včetně jeho úrazu.

Speciální problematikou je zvracení jako příznak střevní neprůchodnosti – tato onemocnění spadají zejména do působnosti chirurgie.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Co znamená průjem a zvracení

Zvracení a průjem mají nejčastěji infekční příčinu (viry, bakterie). Pokud tento stav trvá déle, je důležitá konzultace u lékaře. U dětí se užívají probiotika, například Enterina 1 x 1 lahvička, Laktobacílky (je vhodné je podat preventivně ostatním členům domácnosti), při průjmu ještě přidat preparáty typu Enterol či Smecta (Enterol – podávejte menším dětem do rozmačkaného banánu 1 kapsli).

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Příčiny

Žluč je trávicí tekutina, která se tvoří v játrech a pomáhá snadno trávit a absorbovat tuky. Za normálních podmínek žluč zůstává ve žlučníku a uvolňuje se do tenkého střeva, jakmile zjistí, že jste snědli tučné jídlo. Žaludeční šťávy v žaludku jsou obvykle drženy v oblasti žaludečního svěrače. Žluč se za normálních okolností nikdy nenachází v žaludku, ale pokud nastane stav, který způsobí abnormální otevření pylorního svěrače, což umožní, aby se potraviny z tenkého střeva a žaludku smíchaly, vznikne žaludeční tekutina, která vypadá žlutě, zvláště při zvracení.

Nadměrné zvracení vede k dehydrataci organismu a elektrolytové nerovnováze. Tyto stavy mohou být život ohrožující. Je důležité si uvědomit, že ne každé zvracení je nebezpečné. Zvracení je v podstatě běžný reflex, který může být vyvolán podrážděním, nebo dokonce virovou infekcí, přičemž se nejedná o patologický stav. Níže si můžete přečíst různé důvody, proč můžete zvracet žlutou tekutinu.

Zdroj: Zvracení žluté tekutiny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP