Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOFEIN NEBEZPEČÍ

OBSAH

Kofeinové tablety a různá nebezpečí

Zde jsou uvedeny některé rizikové faktory, které se projevují při užívání kofeinových prášků. Díky tomu, že jsou v kofeinových tabletách velké dávky kofeinu, tak mohou způsobovat zvýšenou srdeční frekvenci a zároveň zapříčinit i zvýšení krevního tlaku. Zvýšení kofeinu v krvi může pro většinu lidí znamenat dočasné zvýšení bdělosti, čehož většinou využívají studenti, kteří chtějí zůstat vzhůru po celou noc a studovat na zkoušku. Velmi nebezpečné jsou kofeinové tablety pro lidi, kteří trpí hypertenzí, srdečními chorobami anebo kofeinovou citlivostí, protože jim náhlé zvýšení kofeinu v krvi může způsobit výrazné navýšení krevního tlaku, což vede k nepravidelnému srdečnímu rytmu, a v některých případech to může způsobit až mrtvici. Také velký důraz by měl být kladen na množství snědených potravin, které obsahují kofein, například cukrovinky anebo čokoláda, protože kombinace kofeinové tablety a potravin s obsahem kofeinu může vést k předávkování a může v některých případech vyžadovat neodkladnou péči. Mezi další věci, které se nesmějí kombinovat s kofeinovými prášky, patří káva, energetické nápoje, slazené nápoje s obsahem kofeinu, protože taktéž může dojít k předávkování a zároveň to může představovat velmi vážné riziko pro tělo. Kofein jako takový působí jako přírodní diuretikum, to znamená, že zbavuje tělo přebytečných tekutin. Jinými slovy kofein přiměje tělo, aby ve větší míře tvořilo moč, která je pak po kofeinu i cítit.
 

Zdroj: Kofeinové tablety

Diskuze

V diskuzi KOFEIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie.

Dobrý den,
udělalo se mi při používání Furolinu nevolno, řešila jsem to kolou, což mi popravdě pomohlo. Mohl ale ten kofein způsobit horší vstřebávání léku? Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Lepší je snad i ta bolest při zánětu močového měchýře,než stav po Furolinu,nic horšího snad neznám, rozhodně nedoporučuji

Zdroj: diskuze Kofein

Kofeinové tablety a jejich výhody

Velký přínos při používání kofeinových pilulek je ten, že zostřují mysl, což pomáhá studentům a řidičům nákladních automobilů zůstat vzhůru a ve střehu a zároveň udržet jejich mysl zaměřenou na úkoly, které jsou před nimi. Mnoho lidí také používá kofein pro potlačování chuti k jídlu, které vede k hubnutí. Také pohodlí přitahuje spousty lidí, protože kofeinové tablety jsou levnější, nežli několik láhví s kofeinovým nápojem, a mají stejný povzbuzující užitek.
 

Zdroj: Kofeinové tablety

Poradna

V naší poradně s názvem DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Klementová.

Dobrý den, strašně moc mě zajímá, jestli se při dně může pít melta. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Melta je kávovinová směs z kořene čekanky, cukrové řepy a drcených obilek ječmene a žita. Neobsahuje žádný kofein. Při dně by tento nápoj neměl činit žádné potíže, pokud se do něj nepřidá kakao.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna co jíst

Kofein po operaci žlučníku

Kofein má na tělo řadu účinků, ne všechny jsou škodlivé. Například kofein může stimulovat systémy vašeho těla prostřednictvím uvolňování hormonů, jako je kortizol, adrenalin a noradrenalin. To může mít za následek, že se budete cítit více bdělí a může to zvýšit vaše schopnosti soustředit se. Nicméně, když vám byl odstraněn žlučník, kofein může mít některé nepříznivé účinky na váš zažívací systém. Když konzumujete potraviny obsahující kofein, může to stimulovat váš žaludek, aby urychlil proces vyprazdňování žaludečního obsahu. V důsledku toho se může dostávat do tenkého střeva kyselejší obsah ze žaludku. Žlučník dříve uvolňoval žluč, aby zpomalil proces vyprazdňování a snížil kyselost obsahu žaludku v tenkém střevě. Bez žlučníku nemusí játra účinně uvolňovat žluč a kofein tak může mít výraznější účinky.

Zdroj: Káva po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem A CO KÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Baloga.

A co káva a její náhražky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Káva bez kofeinu je možná. Kofein je to, co způsobuje komplikace při rakovině slinivky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze A co káva

Kofein a tein

V bílém čaji se oproti zelenému a černému nachází nejmenší množství kofeinu. Pro srovnání: bílý čaj obsahuje zhruba 15 mg kofeinu, zelený čaj 20-30 mg, černý čaj 40-60 mg a káva 120-150 mg.

Zdroj: Bílý čaj

Poradna

V naší poradně s názvem CELULITÍDA - KOFEÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den,
chtela jsem se zeptat tedy kofeín taky pomáha k výsktu celulitídy? nadměrní uživání? Já piju kafé raz za den nebo i někdy jednou za 3 dny, celulitídu jsem nikdy neměla až na poledního půl roku, už 6 rok chodím ke konim a vždy jsme makali i přes zimu, ale tuhle zimu jsme u koní nebyly, byly fujavice a 2-3 měsíce se nic nedelalo, taky jsem přibrala asi 4 kilá po zime, a bylo tam i málo pohybu tak se domnívam že to je určite tím nedostatkem pohybu. Tak bylo psano někdecže se celulitida může vytvářet i kvůli anatikoncepci je to pravda?

Díky za odpovědi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Celulitida přichází s věkem. Podporuje ji přibírání na váze a necvičení. Tím, jak se hromadí tuk pod kůží, vznikají nerovnoměrné ďůlky. Nejčastěji se to projevuje na stehnech a na hýždích. Káva pomáhá proti celulitidě, ale ne sama o sobě. Káva obsahuje kofein, který zrychluje krevní oběh a ve spojení s intenzivním pohybem dokáže odbourat podkožní tuk. Chcete-li se zbavit celulitidy, tak začněte sportovat. Ideální je běh na jednu hodinu. Pak posilování svalů celého těla ve fitness. Pomáhá také jízda na kole po dobu několika hodin denně. A samozřejmě je nutné přizpůsobit stravu, kde je nutné omezit přijímané tuky a vyřadit přílohy u večerních jídel.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celulitída - kofeín

Co jíst a pít po operaci slepého střeva

První den pijte jen čisté tekutiny, jako je jablečný džus, zázvorové pivo, čaj a vývar. Následující den se můžete pomalu vrátit k obvyklému jídlu. Vyhýbejte se potravinám, které způsobují zácpu, jako jsou nefermentované mléčné výrobky, červené maso, zpracované potraviny, jako je pizza, mražené večeře, těstoviny, výrobky z cukru, jako jsou koláče, pečivo, koblihy a nápoje obsahující kofein. Od druhého dne můžete jíst svou běžnou stravu, ale pokud máte podrážděný žaludek, zkuste nevýrazná, nízkotučná jídla, jako je obyčejná rýže a pečené kuře, toasty a jogurt. Pijte hodně tekutin. Po týdnu můžete začít pít kávu.

Káva po operaci slepého střeva

Kofein je stimulant, který může způsobit problémy se stolicí. Kofein může zhoršit průjem a nebo naopak zhoršit zácpu. Pokud je člověk dehydrovaný, kofein v kávě, černém čaji, limonádách a čokoládě může zhoršit zácpu.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem CELULITÍDA - KOFEÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Celulitida přichází s věkem. Podporuje ji přibírání na váze a necvičení. Tím, jak se hromadí tuk pod kůží, vznikají nerovnoměrné ďůlky. Nejčastěji se to projevuje na stehnech a na hýždích. Káva pomáhá proti celulitidě, ale ne sama o sobě. Káva obsahuje kofein, který zrychluje krevní oběh a ve spojení s intenzivním pohybem dokáže odbourat podkožní tuk. Chcete-li se zbavit celulitidy, tak začněte sportovat. Ideální je běh na jednu hodinu. Pak posilování svalů celého těla ve fitness. Pomáhá také jízda na kole po dobu několika hodin denně. A samozřejmě je nutné přizpůsobit stravu, kde je nutné omezit přijímané tuky a vyřadit přílohy u večerních jídel.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Jo,tak to teda nechápu...budete se divit,ale cvičím pravidelně už 3roky, a stejně mám celulitidu na stehnech. Mám sportovní postavu, pro představu 170cm, 57kg. a stejně.. :-) Kde je chyba ? :-)

Zdroj: diskuze Celulitída - kofeín

Rizika při společném užívání Warfarinu a kávy

Kofein v kávě v přibližném množství 80–120 miligramů může negativně ovlivnit pacienty se srdečním onemocněním včetně těch s hypertenzí a arytmií. V této souvislosti se může objevit neklid, úzkost, podrážděnost a nespavost.

Zdroj: Káva a Warfarin

Diskuze

V diskuzi ŠAMPON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Vaculikova.

S konopím mám skvělou zkušenost v podobě šamponu, mám doma capillus s kofeinem a díky tomu že je přírodní a obsahuje krome konopi kofein a dalsi bylinky mi přestaly tolik padat vlasy k tomu krásně pění.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šampon

Kofein

Kofein patří do skupiny látek, které povzbuzují lidský organismus, a je nejrozšířenějším přírodním stimulantem na světě. Jeho povzbuzující účinky jsou dobře známé už po celá staletí, a to především díky hojné konzumaci kávy a čaje. Z chemického hlediska je kofein nepříliš složitou sloučeninou základních organických prvků dusíku, kyslíku, uhlíku a vodíku.

Alkaloid kofein je známý již od 6. století před naším letopočtem a pro své účinky byl považován za zázračný lék. Tato látka je obsažena v listech, semenech a plodech kávovníku, ale také čajovníku, kakaovníku a dalších zhruba šedesáti rostlinách (maté, yerba, guaraná a tak dále). Kofein obsahuje i čokoláda, coca-cola, energetické nápoje, limonády či oříšky.

Kofein je všeobecně považován za takzvanou užitečnou drogu, je využitelný v různých oblastech lidského života a nejvíce tam, kde je třeba podpory bdělosti a fyzického výkonu. Účinky kofeinu po vnitřním užití pocítíme téměř okamžitě. Odborníci tvrdí, že naprosto bezpečná je dávka 300 miligramů kofeinu denně, což představuje zhruba 3 šálky kávy nebo čaje. Předávkování se projevuje nervozitou, vzrušením, tachykardií a srdeční arytmií, nespavostí a škubáním svalů. Proto je důležité nic nepřehánět, organismus si sám řekne, kolik kofeinu potřebuje.

Pokud bychom však chtěli zajistit dostatečný přísun kofeinu do vlasových kořínků, museli bychom vypít zhruba 60 až 80 šálku kávy denně, což je i z praktického hlediska nemožné, takže nám pití kofeinu při podpoře vlasových kořínků nepomůže. Kofein je potřeba dostat přímo k vlasovým kořínkům zvenku. Paradoxně to, co objevili vědci dnes, znají domorodé kmeny v oblasti Amazonie již celá staletí.

Zdroj: Kofein na vlasy

Účinky Alpecinu na vlasy

První Alpecin Dr. Augusta Wolffa představoval v roce 1930 revoluci ve vlasové péči. Poprvé bylo možné vlasy pěstit, a zároveň dělat něco proti lupům a vypadávání vlasů (jméno značky Alpecin je odvozeno od „alopecie“, což je latinský název pro „vypadávání vlasů“). Již tenkrát společnost velmi úzce spolupracovala s předními vědci. Kofein v přípravcích Alpecin proniká ke kořínkům vlasů, i když šampon smyjete. V poměrně krátkém čase (120 sekund) se účinná látka dostane podél vlasu přímo k vlasovému folikulu. Pokud necháte šampon působit déle, dostane se kofein i do pokožky hlavy. Zinek a niacin jsou důležité jako faktory pro růst vlasů a pro zdravé vlasové kořínky: tyto účinné látky obsahují produkty Alpecin.

Zdroj: Co je to Alpecin

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEBEZPEČÍ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Chlorella v sobě skrývá nebezpečí v podobě zhoustnutí krve během užívání. Chlorella, podobně jako i ostatní zelené zeleniny, obsahuje vitamin K, který oslabuje účinnost léku Warfarin. Při současném užívání Warfarinu a chlorelly by mohlo hrozit nebezpečí vytvoření trombu a vzniku mrtvice. Lidé, kteří jsou po IKTu (mozková příhoda) a berou trvale léky na ředění krve, tak by něměli chlorellu užívat bez porady se svým neurologem, protože chlorella pro ně představuje potencionální nebezpečí!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí!

Doporučený příjem kofeinu po operaci žlučníku

Neexistuje žádný definitivní doporučený příjem kofeinu poté, co vám byl odstraněn žlučník, a operace může ovlivnit pacienty různě. Určení vhodného příjmu kofeinu může záviset na procesu pokus-omyl a na střídmé konzumaci potravin obsahujících kofein, jako je káva, limonády, čaj a čokoláda. Můžete si také rozdělit menší porce kofeinu na celý den, což může pomoci minimalizovat dráždivé účinky kofeinu.


Zdroj: Káva po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

Uz jsem doporucovala v jine diskuzi, dobre jsou vitaminy Dermax, na zlepseni kvality vlasu, nehti a pokozky. Ze by pomahal kofein o tom jsem nikdy neslysela a dost o tom pochybuju.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: vlasy

Účinky kofeinu na vlasy

O kofeinu je prokázáno, že se umí ukládat ve vlasech. Pro absorpci kofeinu ve vlasech jsou důležité folikuly.

Avšak při studiu vlivu kofeinu na vláskové buňky vnitřního ucha se zjistilo, že folikuly degenerují a vlásky se zkracují. Podobná zjištění vedla některé badatele k tomu, že označili kofein za jeden ze čtyř hlavních zabijáků vlasů a pro omezení padání vlasů nebo při snahách o stimulaci růstu vlasů radili vynechat pití kávy.

Na druhé straně však vyvolala velkou pozornost studie týmu z univerzity v Jeně, která ukázala, že kofein stimuluje růst vlasových folikulů. Němečtí badatelé izolovali 600 vlasových folikulů z temena asi 20–30 mužů a pěstovali je v laboratoři. Zjistili, že přidání kofeinu stimulovalo u 46 % folikulů jejich růst. Podle závěru této studie se tedy kofein jeví jako potenciální stimulátor růstu vlasových folikulů a je možné ho doporučit pro jeho dlouhodobý terapeutický a profylaktický účinek. Zjištěný účinek je přičítán tomu, že kofein brání působení testosteronu. O tyto výsledky se opírají i některé kosmetické firmy, které velmi pohotově začaly nabízet vlasové šampony s kofeinem. Podle nich by se v jedné dávce při umytí vlasů mělo aplikovat na kůži takové množství kofeinu, jaké odpovídá asi 60–80 šálkům kávy. Kofeinové šampony se doporučují zvláště pro mladé muže. Šampony s kofeinem získaly poměrně rychle velkou oblibu. Ale není ověřeno, kolik kofeinu skutečně šampony obsahují, a také nebylo zjištěno, zda kofein nemůže mít při tak dlouhodobém používání vliv na plodnost těchto mladých mužů.

Z toho můžeme usuzovat, že kofeinu ve vlasech by mělo být právě tolik, kolik je ještě užitečné. Nedodržení terapeutické dávky může mít účinky opačné nebo nežádoucí. To si však musí každý vyzkoušet na vlastní hlavě, pokud chce experimentovat. U kosmetických přípravků totiž nemají výrobci povinnost provádět studie a dokumentovat dlouhodobé působení svých výrobků.

Zdroj: Kofein na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendula Zpěváková.

Dobrý den, doktorka mi doporučila vzít při bolesti Valetol, v lékárně také. Mám Valetol 300 mg. Když si vezmu půlku a hořčík pro lepší účinek, je zde nějaké riziko. Děkuji za Vaši odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud se podíváme na volně prodejné léky proti bolesti, tak je všeobecně známo, že při užívání Xarelta se může použít pouze paracetamol. Valetol obsahuje tři účinné látky proti bolesti: paracetamol, propyfenazon a kofein. Kofein a paracetamol, jak jsem v úvodu zmínil, jsou s Xareltem bez problémů. Pokud je ale Xarelto kombinováno s propyfenazonem, tak se tím může zvýšit riziko nebo závažnost krvácení. Pokud vám Valetol předepsal lékař, tak jistě zvážil negativa, která tato kombinace představuje a usoudil, že přínosy převyšují nad negativy. Ovšem to neznamená, že je tato kombinace bezpečná. Když užíváte Xarelto, tak byste Valetol měla užívat jen příležitostně, nikoliv pravidelně a dlouhodobě.
Co se týče kombinace Xarelta a hořčíku, tak ta je bez komplikací.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Káva po odstranění žlučníku

Váš žlučník je zodpovědný za produkci žluči, látky, která pomáhá vašemu tělu trávit tuky. Uvolňování žluči přes žlučník může být poněkud neefektivní systém, je možné, že se váš žlučník zablokuje nebo onemocní, což může vyžadovat odstranění. I když můžete žít bez žlučníku, možná budete muset provést určité úpravy ve své každodenní stravě, abyste se vyhnuli nepříznivým příznakům. Jednou úpravou je snížení příjmu kofeinu, protože kofein může po operaci dráždit váš gastrointestinální systém.

Zdroj: Káva po operaci žlučníku

Špatné použití kofeinových tablet

Existuje mnoho mylných představ o tom, jak kofeinové pilulky fungují. Spousta lidí si myslí, že kofeinové pilulky jsou něco jako bonbóny, a to z důvodu prodeje v běžných obchodech, kde se často nacházejí a prodávají vedle sladkostí a žvýkaček. Mnoho lidí, kteří užívají kofeinové pilulky, se nezabývá příbalovým letákem, ve kterém jsou uvedeny vedlejší účinky a rizikové faktory. Pro lidi je jednodušší vzít si pilulku a ignorovat bezpečnostní opatření na produktu. Především pozapomínají na to, že při společném užití kofeinových tablet a nápojů, které obsahují kofein, se mohou předávkovat anebo si vytvořit na kofeinu závislost.
 

Zdroj: Kofeinové tablety

Jak káva ovlivňuje Warfarin

Hlavním zdrojem kofeinu v potravě je káva, čaj a různé nápoje. Konzumace kávy je nesporně hlavním zdrojem kofeinu, nejvíce pak v Evropě, kde se odhaduje spotřeba 4,6 kg na osobu a rok. V Asii je hlavním zdrojem kofeinu čaj, avšak i v evropských zemích je jeho spotřeba nezanedbatelná. Skandinávské země jsou největším konzumentem čaje ve světě a spotřebují touto formou více než 10 kg kofeinu na 1 osobu a rok. Co se týče dětí, největším dodavatelem kofeinu jsou různé slazené nápoje. Kofein je též používán k léčebným účelům a je součástí různých kombinací, které jsou často volně prodejné.

V centrálním nervovém systému má kofein stimulační účinky. Zvyšuje stav bdělosti, snižuje únavu, zvyšuje pracovní aktivitu, zlepšuje náladu a motorické funkce. Účinek na kardiovaskulární systém je prostudován nejvíce. Mírná konzumace kofeinu nevyvolává arytmie ani u zdravých jedinců, ani u pacientů s ischemickou chorobou srdeční. Je-li podán kofein v jednotlivé dávce osobám kofein neužívajícím, dojde k vyplavení katecholaminů, volných mastných kyselin a reninu se vzestupem krevního tlaku. Podobné účinky jsou minimální při pravidelné konzumaci, což je vysvětlováno vznikem tolerance.

Kofein má účinky diuretické, bronchodilatační, antinocicepční a analgetické, stimuluje kosterní svalstvo a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Je-li kofein užíván pravidelně několik dnů, objeví se u většiny osob tolerance k řadě jeho účinků (viz výše). Kofein může vyvolat i fyzickou závislost a po vysazení abstinenční příznaky. Nejčastějším abstinenčním příznakem bývají bolesti hlavy, únava, ospalost, úzkost, neklid a nespavost, méně často třes, svalová ztuhlost a zmatenost. Závažnost příznaků je závislá na množství pravidelně konzumovaného kofeinu.

Nežádoucí účinky kofeinu se projevují jako jeho zvýšené farmakodynamické účinky, které zahrnují centrální nervový systém (CNS), kardiovaskulární systém, gastrointestinální trakt a ledviny. Uvědomění si těchto symptomů může pomoci lékaři řešit některé neočekávané problémy v klinické praxi, vyplývající z konzumace kofeinu v nápojích a potravě. Tyto příznaky mohou být i výsledkem interakce kofeinu s lékovou terapií. Nejzávažnějšími účinky na CNS jsou delirium a křeče, v kardiovaskulárním systému dochází od mírného zvýšení pulzové frekvence až k závažným arytmiím a oběhovému selhání.

Káva patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K, ale kofein může ovlivnit metabolismus účinné látky warfarin. Dosud však nejsou žádné zprávy o případech, které by tuto teorii potvrdily.

Zdroj: Káva a Warfarin

Fibrilace síní a káva

Nepravidelný srdeční rytmus a fibrilace síní je časté onemocnění pacientů léčících se s Eliquisem. Mezi Eliquisem a kávou není známá žádná interakce, ale pacienti s těmito problémy by se kávě měli vyhnout a nebo alespoň omezit její konzumaci.

Výzkumy naznačují, že kofein není příčinou abnormálního srdečního rytmu nebo fibrilace síní a pití čtyř až pěti šálků čaje nebo kávy denně by také nemělo zvýšit riziko rozvoje koronární srdeční choroby.

Účinek kofeinu se však bude mezi lidmi lišit. Někteří zjišťují, že je ovlivňuje více než ostatní a mohou mít pocit, že zhoršuje některé příznaky, jako je bušení srdce.

Pokud pijete hodně čaje nebo kávy nebo se je jen snažíte omezit, použití bezkofeinových verzí může být dobrou alternativou. Bylinné čaje, jako je máta peprná a zázvor, jsou obvykle bez kofeinu, ale zelený čaj kofein obsahuje. A pokud přecházíte na bylinkové čaje, dejte si pozor na lékořici jako přísadu – při větším množství může zvýšit krevní tlak.

Pokud se rozhodnete vyhnout se kofeinu, nezapomeňte, že je i v dalších potravinách a nápojích, včetně čokoládových tyčinek, horké čokolády, kolových a energetických nápojů a některých sportovních nápojů a gelů.

Zdroj: Eliquis a káva

Chlorella a houstnutí krve

Chlorella, podobně jako i ostatní zelené listové zeleniny, obsahuje vitamin K. Chlorella má hodně vitamínu K, až 46 mg na 1 gram sušené chlorelly. Vitamín K se vyskytuje ve všech potravinách, kde je přítomen chlorofyl. Vitamín K se podílí na procesu srážení krve, takže díky němu například při říznutí nevykrvácíme. Mnoho vitamínu K oslabuje účinnost léku na ředění krve, léku s názvem Warfarin. Při současném užívání chlorelly a tohoto antikoagulačního léku zde hrozí nebezpečí vytvoření trombu a vzniku náhlé mrtvice nebo neočekávaného infarktu myokardu. Lidé, kteří jsou po mozkové příhodě, nebo mají ischemickou chorobu srdeční a berou trvale Warfarin na ředění krve, tak by neměli chlorellu užívat bez porady se svým neurologem nebo kardiologem, protože chlorella v tomto ohledu pro ně představuje potenciální nebezpečí.

Zdroj: Chlorella nebezpečí

Příznaky kofeinu po operaci žlučníku

Příjem kofeinu po operaci žlučníku může často vést ke zvýšenému výskytu průjmů. Mezi další příznaky, které můžete zaznamenat, patří bolest žaludku, nevolnost a nadýmání. Podobné účinky mohou mít i potraviny jako mléčné výrobky, tučná jídla nebo přeslazená jídla. Pokud zaznamenáte tyto příznaky po konzumaci potravin, které obsahují kofein, může to být signálem vašeho těla, abyste snížili jeho příjem.

Pokud po operaci žlučníku opakovaně pociťujete nežádoucí účinky související s potravinami, které jíte, včetně kofeinu, může vám lékař doporučit užívání volně prodejných léků proti průjmu. Pokud příznaky přetrvávají, mohou být předepsány léky určené k absorpci žlučových kyselin. Poraďte se se svým lékařem před použitím jakýchkoli volně prodejných prostředků ke snížení podráždění souvisejícího s kofeinem po odstranění žlučníku.

Zdroj: Káva po operaci žlučníku


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP