Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁKROK PRT C5 6

OBSAH

Komplikace strženého nehtu

Jaké jsou komplikace strženého nebo odděleného nehtu?

Pokud dojde k poškození nehtové matrice, nově rostoucí nehtová ploténka bude obsahovat defekt. Menší poškození způsobí drobné defekty v nehtu. Výraznější defekty mohou mít za následek trvalou deformaci nehtu.

Poškození a zjizvení nehtového lůžka může způsobit bělavé změny na nehtu. To je pravděpodobně způsobeno nadzvednutím nehtové ploténky od nehtového lůžka (onycholýza). Někdy může drobný chirurgický zákrok na nehtovém lůžku zlepšit vzhled nehtu.

Pokud trauma, které způsobilo poškozený nehet, zahrnuje sousední struktury a dojde k infekci, bude to vyžadovat léčbu vhodnými antibiotiky a případně chirurgický zákrok.

Zdroj: Stržený nehet

Diskuze

V diskuzi KYRETÁŽ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kovářová.

Můžu tento zákrok podstoupit v narkoze

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Koubova.

Kyretáž v prosinci leden mírně krvaceni únor znova krvaceni podání norethisteron.. březen opět norethisteron. Stěry ultrazvuk rentgen histo vše v pořádku od toho Prosince furt krvácení v době podávání norethisteronu ne...co doporučujete jaké vyšetření magnetickou rezonanci či jak mám dále se léčit děkuji za jakoukoliv radu...

Zdroj: diskuze Kyretáž v přechodu

Léčba a odstranění

Léčba je převážně kosmetická, a to:

  • exkochleací (seškrábnutím): Exkochleací se odstraňují drobné nesrovnalosti kůže. Jedná se o chirurgický výkon, při němž se ostrou chirurgickou lžičkou vyškrábne odumřelý obsah tkáně. Zákrok je téměř bezbolestný.
  • excizí (vyříznutím): Excize je operace, která se provádí za přísně sterilních podmínek, převážně v místním znecitlivění (injekcí nebo pomocí speciálních krémů). Používají se jemné šicí materiály, jejichž základem je hedvábí či silon. Volí se podle lokality, typu, velikosti, charakteru a dalších příznaků odstraňovaného útvaru. Po zákroku se kůže zalepí speciální náplastí napuštěnou hojivou látkou. Je možné ponechat i volně, bez náplasti. Doba hojení se liší podle místa, kde se zákrok prováděl, obvykle trvá 7 až 14 dnů. Stehy se vytahují po 7 až 21 dnech.

Zdroj: Stařecké bradavice

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana S..

Já o laserovém odstranění dioptrií uvažovala, ale nakonec jsem zůstala u brýlí. Asi máte pravdu v tom, že to není bolestivý zákrok, ale i tak jsem vyměkla a nešla. Na kliniku do Počernic jezdím na přeměření a s doktory jsem tam spokojená, ale na zákrok se nechystám.

Zdroj: diskuze Oční operace

Co je to ovariektomie

Pokud se odstraňují pouze vaječníky, zákrok se nazývá ovariektomie.

Zdroj: Ovariektomie

Diskuze

V diskuzi KAM JÍT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nelly.

Na jakou estetickou kliniku a Praze jít, když mám zájem o zvětšení rtů, ale ráda bych předešla tomu, abych vypadala jako kachna.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucka.

s velikostí rtů jsem byla spokojená, ale co mi vadilo byly povadlé ústní koutky. Naštěstí se to dá stejně upravit pomocí kyseliny hyaluronové, takže jsem neváhala a zákrok jsem podstoupila. Zákrok se dá vyřešit během polední pauzy, efekt je okamžitý :)

Zdroj: diskuze Kam jít?

Jak zvládnout punkci dutin u dětí

Punkce u dětí se provádí nejdříve ve třech letech v celkové anestezii. Pokud je zákrok proveden správně, je nebolestivý. Pokud je nález hnisu potvrzen, většinou se punkce opakuje po dvou dnech a dále se až do zlepšení lokálního nálezu u dětí minimalizuje.

Video s punkcí nosních dutin.

Zdroj: Punkce dutin

Diskuze

V diskuzi PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
Od 1. 4. 2012 zákon povoluje dobrovolnou sterilizaci od 21 let na vlastní žádost. O zákrok požádejte na pracovišti, kde by měl být proveden. Žádost musíte sepsat sama, důležité součásti žádosti jsou rodné číslo, celé jméno, datum a podpis. Za zákrok platit nebudete. Výkon je prováděn v nemocnicích s gynekologicko - porodnickým oddělením.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobry den chtela jsem se zeptat jestli budu platit za podvazani vajecniku kdyz je mi 35 let a mam tri porody a jeden potrat nrkde jsem cetla ze kdyz ma tenska tri deti a je ji 35 let tak to ma zadarmo je to tam či ne dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků

Povinná obřízka

Povinná obřízka je v našich zeměpisných šířkách prováděna z důvodu léčení fimózy, není nutné vždy odstranit celou předkožku, někdy stačí odstranit pouze její zúženou část. Dnes se často používá léčení pomocí steroidních mastí, které problém fimózy úspěšně řeší ve 40 % případů. U ostatních je chirurgický zákrok nezbytný. Považuje se za vhodné vyřešit problém před pubertou, protože v období puberty se chlapci velmi stydí a zákrok je pro ně psychicky velmi nepříjemný a často se, ke své škodě, řešení problému vyhýbají. Nicméně na uvolnění předkožky má také vliv nárůst hormonální hladiny testosteronu v pubertě, obdobně jako na růst celého penisu. Úzká předkožka může velmi negativně ovlivnit start do sexuálního života. Je však třeba odlišit v tomto směru úzkou předkožku od krátké uzdičky.

Zdroj: Mužská obřízka

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK ZAPLATÍM ZA VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Pokud je vytržení zubu nezbytné pro udržení nebo zlepšení vašeho zdravotního stavu, tak pak celý zákrok uhradí vaše zdravotní pojišťovna včetně anestezie (injekce proti bolesti).

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Lajtkepova.

Dcera má bolest zubu(otok),myslím,že zub je již natolik zdevastovaný,že potřebuje vytrhnout.Je pojištěna u VZP,tedy,jak píšete,zákrok by platila VZP.Problém je v tom,že nemůže najít lékaře,který by tento zákrok provedl,není totiž nikde regiszrovaná.Mohl byste dát tip na kékaře,který má volnou kapacitu v nsbíraní nových pacientů?

Zdroj: diskuze Kolik zaplatím za vytržení zubu

Jak dlouho budu v nemocnici

Kyretáž dělohy je menším zákrokem. Ve většině případů nevyžaduje tento zákrok hospitalizaci, jen příslušná opatření. Ovšem vše záleží na rozhodnutí lékaře. Rekonvalescence probíhá tak, že je ženě doporučeno, aby po dobu dvou až tří týdnů dodržovala zvýšenou hygienu, tedy sprchovat se, ne koupat, dodržet sexuální abstinenci a také se vyvarovat velké fyzické námahy. Pokud u ženy proběhne kyretáž děložního hrdla, měla by dodržovat ta samá doporučení.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi KRÉMY NEPOMOHLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Já jsem zkoušela na žilky různé krémy, ale žádný mi nepomohl. Vyřešil to až zákrok laserem tady: www.medicomvip.cz/la…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krémy nepomohly

Léčba

Léčba bolesti chodidla pod prsty při došlapu se často skládá z protizánětlivých léků, úprav obuvi a používání ortopedických vložek do obuvi.

Při nákupu obuvi hledejte boty se širokým prostorem pro prsty, dobrou oporou a vyhýbejte se vysokým podpatkům. Jednoduché vložky mohou pomoci s mnoha druhy bolesti nohou. Metatarzální vložky jsou nejlepší k léčbě metatarzalgie. Tyto vložky mají podložky, které pomáhají rovnoměrně rozprostřít tlak na klenbu nohy.

Pokud ani po těchto jednoduchých opatřeních nezmizí vaše bolesti, měli byste navštívit svého ortopeda, aby vám zajistil adekvátní léčbu.

Stavy, které způsobují záněty v přední části nohy, mohou být léčeny injekcemi kortizonu. Kortizon je silný protizánětlivý lék a injekce umožňuje podání vysoké koncentrace tohoto léku přímo do oblasti problému.

V některých vzácných situacích pacienti nenacházejí úlevu po úpravách obuvi a jejich léčba může vyžadovat chirurgický zákrok. Obvyklý chirurgický zákrok se nazývá metatarzální osteotomie a vede k nápravě abnormality metatarzální kosti. Osteotomie je chirurgický zákrok, jehož cílem je záměrné zlomení kosti za účelem změny její délky a/nebo narovnání kosti. To může změnit síly nesoucí váhu v přední části nohy, čímž se zmírní příznaky bolesti nohou.

Zdroj: Bolest chodidla pod prsty při došlapu

Diskuze

V diskuzi LASER NA METLIČKOVÉ ŽILKY - MÍSTA,KDE SE PROVÁDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Salavová.

Jsem z Uničova-okres Olomouc.
Prosím o nejbližší místa,kde se tento zákrok
provádí.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Zkuste si u vietnamců koupit to nejsilnější laserové ukazovátko asi za 100 Kč a tím pak pravidelně zblízka sviťte na postižená místa po dobu 20 minut každý den.

Zdroj: diskuze Laser na metličkové žilky - místa,kde se provádí

Ambulantní kyretáž v přechodu

Kyretáž neboli výškrab je krátký operační zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety a při kterém dojde k vyčištění dutiny děložní. Mimo jiné se jedná o dnes již jen řídce používaný způsob provedení interrupce. Zároveň může být kyretáží získaná tkáň zkoumána při dalším určování zdravotního problému. Před zákrokem bývá nejprve roztaženo děložní hrdlo. Samotný zákrok se v České republice nejčastěji provádí v celkové anestezii, v mnoha zemích dostává pacientka na výběr z více druhů anestezie (epidurální, lokální).

Výkon je prováděn v krátké celkové anestezii, velice často v ambulantním režimu. Před operací je potřeba absolvovat předoperační vyšetření. Samotná operace trvá asi 15 minut. Po dezinfekci zevních rodidel a pochvy se provede dilatace (rozšíření) hrdla děložního kovovými tyčinkami – dilatátory. Děložní sliznice je odstraněna pomocí tenkého nástroje – kyrety a získaný materiál je odeslán na histologické vyšetření.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ LIPOMU V PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana urygová.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jak náročný je to zákrok a jak dlouhá je rekonvalescence. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odstranění lipomu není náročné. Nařízne se kůže a tuková bulka se vytlačí. Rána se pak zašije. Zhojení je do deseti dnů, úplné pak do měsíce. .

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění lipomu v prsu

Zkušenosti

Hamiltonův hmat nezpůsobí porod, pokud není vše k porodu připraveno. Záleží na zralosti plodu a provádí se pouze v termínu porodu k urychlení jeho začátku. Hamiltonův hmat je jedna z možností, jak napomoci spuštění porodu. Jedná se o mechanickou metodu (provádí se rukou). Díky tomu dochází ke zvýšenému vylučování prostaglandinů (chemické látky přirozeně vylučované v těle), což následně vede k rozběhnutí porodu. Podmínkou pro provedení tohoto hmatu je prostupné děložní hrdlo.

Lékař vsune prst jedné ruky co nejhlouběji do vaginy, zatímco druhou tlačí na stěnu břišní a krouživým pohybem uvnitř středu čípku odloupne vak blan od děložní stěny. Následně dojde k vyplavení prostaglandinů, tedy hormonů, které mají pozitivní vliv na spouštěcí mechanismus porodu. Samotný zákrok může být pro ženu nepříjemný, někdy může pociťovat pálení, štípání, či dokonce bolest. Většina maminek popisuje, že jim tento zákrok pomohl. Vždy samozřejmě záleží na zkušenostech a šikovnosti lékaře, ten by však měl v každém případě ženu na Hamiltonův hmat předem upozornit a vyžádat si její souhlas. Hamiltonův hmat v každém případě nepatří k běžně prováděným zákrokům.

Zdroj: Hamiltonův hmat

Diskuze

V diskuzi XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Čeká mě zákrok koronoskopie? je třeba vynechat lék Xarelto? Mám na mysli kontrolu průchodnosti srdečních tepen. Díky

Pavel Macek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Xarelto

Ženská obřízka v současnosti

Ženská obřízka je dnes praktikována zejména v afrických zemích. Je běžná v pásu, který se táhne od Senegalu v západní Africe po Somálsko na východním pobřeží, stejně tak jako v pásu od Egypta na severu po Tanzanii na jihu. V těchto oblastech se odhaduje, že tento zákrok podstoupilo více než 95 % všech žen. Obřízka je také praktikována některými skupinami na Arabském poloostrově, zejména v Jemenu (20 %). Ve většině muslimských zemí (kromě některých v subsaharské Africe) se tento zákrok nepraktikuje. Ačkoliv je infibulace vykonávána především v Africe, ví se, že se vyskytuje i na Blízkém východě. Zde je to však víc drženo v tajnosti, na rozdíl od některých částí Afriky, kde je vykonávána relativně otevřeně. Tyto praktiky se částečně vyskytují v severní Saúdské Arábii, severním Jordánsku a Iráku. Existují nepřímé důkazy, které předpokládají přítomnost obřízky v Sýrii, západním Íránu a mezi beduíny v Izraeli. V Ománu několik málo komunit stále praktikuje ženskou obřízku, přesto experti věří, že počet obřezaných dívek je nízký a každým rokem klesá. V SAE a také v Saúdské Arábii je praktikována zejména mezi cizími dělníky z východní Afriky nebo údolí Nilu. V Egyptě je ženská obřízka od června 2008 zakázána zákonem.

Zdroj: Dámská obřízka

Diskuze

V diskuzi LASEROVÉ OPERACE OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kryštof.

Docela jsem ocenil to, že mi před operací očí lékař vše vysvětlil, že jsem věděl do čeho jdu a po operaci jsem neměl žádný problém, tak jsem celkově s klinikou HP a zákrokem spokojený.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Hele i pro mě bylo hodně důležitý aby mi doktor dobře vysvětlil co a jak se bude dít, já měla celkem bobky z toho jaký ten zákrok bude, nejraději bych byla v celkové narkóze abych nevěděla o světě jak jsem se bála, ale zvládla jsem to statečně. Je to pár týdnů co je od operace co jsem podstoupila na oční klinice Horní Počernice a teď jsem se zrakem velmi spokojená, zákrok nebolel a super bylo, že to ani dlouho netrvalo.

Zdroj: diskuze Oční operace

Rekonstrukce panenské blány

V současné době je v ženské populaci velmi atraktivní hymenoplastika. Tato metoda je velmi populární zvláště na plastických klinikách v Izraeli, ale stává se hitem i u nás. Sexuálně aktivní ženy chtějí opět prožít první sexuální styk spojený s krvácením. Důvody znovunabytí panenství jsou opravdu velmi rozmanité – kulturní, náboženské, nebo jen ženy chtějí potěšit své partnery a zažít druhé líbánky.

Hymenoplastika je operace, která obnovuje panenskou blánu. Celý zákrok je prováděn v celkové anestezii a oproti ostatním zákrokům plastické chirurgie trvá krátkou dobu. Během zákroku je nesložitě upravena sliznice poševního vchodu tak, že se z jedné strany poševního vchodu přichytí k druhé straně vstřebatelnými stehy. Zákrok trvá okolo půlhodiny. Jednodušší je zákrok u žen, které dosud nerodily. Před zahájením operace musí být zpracováno klasické interní předoperační vyšetření. Hymenoplastika je velmi šetrný zákrok, při kterém nehrozí žádná rizika, pokud jej provádí zodpovědný a kvalifikovaný atestovaný chirurg. Po hymenoplastice nehrozí problémy s odtokem menstruační krve ani nedojde k znecitlivění poševního vchodu. Jen se po zákroku několik týdnů nedoporučuje pohlavní styk, neboť je nutné zhojení. Po dostatečně dlouhé rekonvalescenci pociťují ženy při pohlavním styku stejné pocity jako při svém prvním styku. Hlavní indikací hymenoplastiky je vlastní rozhodnutí ženy. Většinou se jedná o jakýsi dárek novému sexuálnímu partnerovi, mnohem smutnějším důvodem je pak řešení deflorace při znásilnění.

Operace není v běžných případech logicky hrazena zdravotní pojišťovnou a žena si ji musí sama zaplatit. A celý zaplacený efekt je pochopitelně „na jedno použití“ – při dalším prvním pohlavním styku se rekonstruovaný hymen protrhává. Přibližná cena rekonstrukce panenské blány je 15 tisíc korun.

Zdroj: Panenská blána

Náboženský význam ženské obřízky

Podle WHO se ženská obřízka praktikuje v 28 zemích západní, východní a severovýchodní Afriky, v částech Středního východu a v některých společenstvích imigrantů v dalších zemích. WHO odhaduje, že s následky procedury dnes žije asi 140 milionů žen a dívek po celém světě, z toho asi 92 milionů v Africe. Panuje mezinárodní shoda, že ženská obřízka je porušením lidských práv včetně práv žen a dívek, že je odrazem hluboce zakořeněné nerovnosti mezi pohlavími a že je formou diskriminace žen. Téměř vždy se provádí na dětech, čímž se porušují práva dětí. Zákrok je také porušením práva na zdraví, bezpečí a osobní integritu, práva nebýt mučen a podroben nelidskému nebo ponižujícímu zacházení a v případě fatálních následků zákroku také práva na život. Rezoluci o tom schválila v listopadu 2012 OSN.

Zdroj: Dámská obřízka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP