Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁHLÁ AKUTNÍ BOLEST ZÁDOVÝCH SVALŮ

OBSAH

Bolest nohou a alkohol

Toxická polyneuropatie u alkoholiků vede chybnou výživou a nedostatkem vitamínů k poškození takzvaného předního rohu míchy a následně k symetrickému modelu zachvácení. Symptomy jsou: výpadek reflexů, atrofie svalů nebo úbytek svalů, především svalstva lýtek, jakož i snížení vnímání a tlaková bolest lýtek. Diagnóza je potvrzena důkazem o alkoholismu i jinými orgánovými poškozeními. V pokročilém stadiu může být zredukována rychlost nervové vodivosti. V EMG (elektromyografie) lze rozeznat patologické změny.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi OŠETŘENÍ PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ola.

Prosím poraďte jaké je další ošetření pleti po sloupnutí gelové masky z obličeje, krku a dekoltu. Aplikovala jsem si masku s čajovníkem a okurkou.
Dále prosím o radu, jaké cviky mám cvičit na zpevnění břišních svalů, zádových a prsních svalů, zadečku a stehen... Na zádech se mi tvoří "visací" kožní záhyby, na břiše mám vrstvu tuku a na stehnech při chůzi v kr. kalhotech nebo sukni pozoruji "vlnění" kůže do ošklivých vrásek. Zadeček mám povislý a při chůzi se mi také vlní. Stáhnu-li na něm svaly, utvoží se mi na něm povadlé vrásky...
Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ošetření pleti

Co je to impingement kyčle

Impingement kyčle je bolestivé funkční onemocnění v subakromiálním prostoru, způsobené nepřiměřeným zatěžováním měkkých tkání (šlachy, vazy) v oblasti kyčelního kloubu. Bolest je způsobena přetížením a opakovaným drážděním svalů. Dochází k postupné mikrotraumatizaci svalů rotátorové manžety a zánětu tíhového váčku. Dlouhodobé přetěžování měkkých tkání a kloubního pouzdra může postupně vést od vzniku funkčního problému (přetížení svalů, šlach, tíhových váčků) až k problému strukturálnímu (trhliny ve svalech, ztráta elasticity vazů). To také vede od mírného omezení a bolesti v oblasti kyčle až k významnému omezení pohyblivosti, bolestem v klidu a ve spánku.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Zdravím, prosím o názor či radu.

Již po 2. (po 2 letech) jsem měl problém s pícháním a bolestí v pravém podbřišku, náhle. Po 1. jsem navštívil lékaře a ten vyloučil akutní zánět slepého střeva, ale doporučil ledovat břicho, po 2 dnech bolesti ustoupili. Tentokrát jsem k lékaři nešel, bolest nebyla nějak silná a ledoval jsem břicho. Po 2 dnech bolest v podbřišku opět ustoupila, ale nemůžu se zbavit nepříjemného pocitu - bolesti břicha. Je to takový tlak pod pupkem, ale spíše uprostřed....ne jako předtím........asi jako když potřebujete na záchod a máte třeba zácpu, nebo když to třeba přeženete s posilováním břišních svalů.....Cítím to už 4 den. Nejde o zánět močových cest z ledování?? Problém s močením nemám. Díky za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vaěem případě, Tomáši, bude nejlepší provést sono břicha a vyšetření prostaty. Požádejte proto svého praktického lékaře o doporučení k těmto dvěma vyšetřením. Bez těchto vyšetření můžeme nad příčinami vaší bolesti pod pupkem jen spekulovat. Takto dlouhá bolest v břiše kolem pupku může souviset s močovým měchýřem a s prostatou, ale také může být zaviněna zažíváním popřípadě nadýmáním. Napište pak jak vám dopadla tato doporučená vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest břicha

Léčba

Klasická lumbalgie je nepříjemná, naštěstí obvykle bolesti samy po čase zmizí. Léčí se teplem a klidem s pomocí fyzioterapie, bolesti pak utlumí analgetika. Při akutní bolesti pomáhají nesteroidní antirevmatika (ibalgin a podobně) a správná poloha. Lehněte si na záda na pevnou podložku, pokrčte kolena a podložte si je polštářem. Ležet také můžete v úlevové poloze na boku. Pozor však, takto ležet můžete maximálně 2 dny, protože by jinak docházelo k nežádoucímu ochabování zádových svalů. Pomoci si můžete ohřívací dečkou a ledovými obklady, které byste měli střídat. Po odeznění bolestí začněte s procvičováním. Pozor, pokud ucítíte bolest, ihned přestaňte. Nepodceňujte lumbalgii, může totiž představovat i mnohem vážnější problém. Proto pokud bolest nebude ustupovat do dvou týdnů anebo se bude neustále zhoršovat, zajděte si k lékaři. Ihned k lékaři běžte tehdy, když máte kromě bolestí zad také problémy s močením či vás trápí střevní inkontinence. Při rozsáhlé bolesti se lumbalgie řeší hospitalizací a infuzní terapií, po níž následuje fyzioterapie. V rámci fyzioterapie vám může pomoci akupunktura, Alexandrova technika (která má napravit vaše špatné držení tělo), chiropraxe (bohužel někdy může uškodit), masáže (skvěle uvolňují svaly, nicméně tam, kde hrozí výhřez plotýnky, absolvujte hlubokou masáž až po konzultaci s odborníkem) a další procedury jako třeba: USG, elektroléčba, cvičení v bazénu, plynové injekce atd. Tato následná léčba je vždy individuální.

Zdroj: Lumbalgie

Poradna

V naší poradně s názvem ROSUCARD 20 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svárovský Karel.

Prosím o informaci zda je možné přerušit užívání léku Rosucard 20 mg vzhledem k bolest svalů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přestaňte užívat Rosucard a ihned informujte svého lékaře, pokud pociťujete neobvyklou bolest ve svalech, která trvá nezvykle dlouho. Tyto svalové příznaky jsou častější u dětí a dospívajících než u dospělých, ali i přesto se mohou objevit u malého počtu dospělých osob a vzácně se mohou prohlubovat a vést až k potenciálně život ohrožujícímu svalovému poškození známému jako rhabdomyolýza www.wikiskripta.eu/w…
Okamžitě informujte lékaře, pokud se dostaví nevysvětlitelná svalová bolest během léčby, zvláště pokud se necítíte dobře nebo máte horečku. Rosucard není akutní lék, léčí dlouhodobě a nehrozí žádné riziko při náhlém krátkodobém přerušení léčby. Musíte se ale co nejdříve dohodnout s lékařem na jiné léčbě a dále důsledně dodržovat dietu na snížení špatného cholesterolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rosucard 20 mg

Léčba

Při léčbě natrženého svalu je důležité okamžité ukončení činnosti, klidová poloha, v akutní fázi ledovat, klidový režim, lokálně nesteroidní antiflogistika (Ketoprofen, Voltaren), při rozsáhlejším poranění prevence trombózy, analgetika (léky proti bolesti), u totálních ruptur (úplného přetrhnutí svalu) je samozřejmě nutný chirurgický zákrok. Následuje pozvolná, odborně vedená rehabilitace pod dohledem fyzioterapeuta, a to od 3. až 12. týdne dle rozsahu poškození.

Zdroj: Natržený sval

Poradna

V naší poradně s názvem OTTITIDA LET LETADLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadvyk.

Mám akutní ottitidu, ucho již nebolí ale přetrvává již 4. den vodnatá sekrece. Za 3 dny odlétám z dovolené domů. Mám očekávat v letadle nějakou nepříjemnost, bolest či komplikaci......?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V letadle je nejvíce namáhána eustachova trubice. Ta je při zánětu zalita tekutinou a proto budete pociťovat jiné pocity, než obvykle. Může se objevit i mírná bolest při uvolňování uší při klesání. V případě bolestí můžete požádat palubní personál o prášek na bolest. Pokud máte správná antibiotika a pravidelně je do uší kapete, tak za tři dny bude stav mnohem lepší a let zvládnete bez problémů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ottitida let letadlem

Natažený břišní sval v těhotenství

Namožené břišní svaly v těhotenství vznikají přímým podnětem nečekaného anebo rychlého pohybu, kdy se projeví jako bolest břišních svalů. Je o velmi nepříjemnou situaci vzhledem k těhotenství.

Léčba

Léčba obecně spočívá v ukončení činnosti, důležité je zaujmout klidovou polohu, v akutní fázi je dobré bolestivé místo ledovat, je možné lokálně použít nesteroidní antiflogistika (Ketoprofen, Voltaren). Při rozsáhlejších poraněních je nezbytná prevence trombózy a podávání analgetik (léků proti bolesti). Následuje pozvolná odborně vedená rehabilitace pod vedením fyzioterapeuta dle rozsahu poškození.

Zdroj: Natažený sval břišní

Diskuze

V diskuzi ROSUCARD 20 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svárovský Karel.

Prosím o informaci zda je možné přerušit užívání léku Rosucard 20 mg vzhledem k bolest svalů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svat. Beneš.

Dobrý den!

Mám více roků spinální skoliozu výrazně L4/L5. V poslední době se mi zhoršuje bolest kyčle a třísla.
Myslím, že již dříve jsem měl podobné problémy s bolestí. Jak dlouho vynechat Rosucard 1x10 mg, aby se potvrdila příčinná souvislost.

Děkuji předem, zdraví Beneš.

Zdroj: diskuze Rosucard 20 mg

Akutní bronchitida příznaky

Akutní bronchitida neboli zánět sliznic průdušek se zpočátku projevuje dráždivým suchým kašlem a bolestmi na prsou. Později nemocný začne vykašlávat hlen, který může mít různou barvu nažloutlou, žluto-zelenou nebo zelenou. Pokud je ve hlenu příměs krve, tak může mít barvu až rezavou. Hlen při bronchitidě má také různou konzistenci od vodnaté až po hustou. U akutní bronchitidy může být, ale také nemusí, zvýšená teplota a dostavuje se celková schvácenost. Objevují se bolesti svalů a kloubů a nemocný mívá pocit nedostatku dechu. Tyto příznaky přetrvávají po dobu sedmi až deseti dnů. Pokud není zahájená vhodná léčba, tak nemoc přechází v zánět plicní tkáně a vzniká pneumonie neboli zánět plic.
 

Zdroj: Akutní bronchitida

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Dobrý den,
byl by vhodný Condrosulf na bolest bederní páteře?

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf by byl vhodný za předpokladu, že příčinou bolesti je eroze chrupavek oddělující obratle mezi sebou. Většinou však bývá bolest způsobena přetížením svalů a spíše pomůže cílená rehabilitace a léčebný tělocvik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na lék

Natažený sval v podbřišku

Natržení svalu v podbřišku je postižení, při kterém jsou pohmožděna svalová vlákna v důsledku prudkého mechanického pohybu, na který není sval adaptován. Predisponujícím faktorem je krvácení do svalu (podlitiny), zvýšené napětí svalů, zevní vlivy jako chladné počasí, přílišné přehřátí anebo chybějící rozcvičení. Postižení je častější u jedinců, kteří se sportu nevěnují pravidelně.

Příznaky

  • bodavá či řezavá bolest, která nutí k přerušení pohybu
  • namožené břišní svaly vedoucí k rozvoji křečí
  • lokální otok
  • lokální bolestivost při pohmatu vyšetřující osobou
  • někdy viditelný hematom (podlitina, modřina)

Zdroj: Natažený sval břišní

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pája Zikova.

Dobrý den, chtela bych se zeptat můžu používat olej 31 bylin do koupele když jsem těhotná. Jsem 17+3 abych neublížila miminka mám bolesti zad.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Dobrý den, taky jsem si kladla podobnou otázku, ale osobně si myslím, že by to problém být neměl.. Já na doporučení používám tento olej www.alchymystique.cz… který pomáhá celkově na bolest svalů, nervů a tak..

Zdroj: diskuze BOLESTI ZAD

Natažený sval na zádech

K natažení svalu na zádech dochází tehdy, pokud dojde k překročení napětí, které mohou svalová vlákna vydržet, například v souvislosti s břišním svalstvem. Při natažení svalu vždy dochází k přetržení svalových vláken, jejich počet však není tak významný, aby se dalo hovořit o natržení, nebo dokonce přetržení svalu.

Příznaky

  • dominantním příznakem je bolest
  • přítomna je i bolest klidová, a to při nádechu
  • sval může být citlivý na dotek a kůže nad postiženým svalem bývá teplejší

Léčba

Sval se nesmí dále zatěžovat ani protahovat. Nutný je klid. V prvním okamžiku je důležité chlazení. V rámci první pomoci může být proveden obstřik chladicím sprejem. V prvních 24 hodinách se doporučuje co nejčastější přikládání ledu. Následně je vhodné spíše zahřívání, které vede ke snižování svalového napětí. Na bolest se používají protizánětlivé masti a masti proti otoku. Aplikace je vhodná přes den i na noc. Délka léčby je různě dlouhá a závisí na míře poškození svalu. Pokud se jedná o menší svaly s malým poškozením, stačí jeden týden.

Zdroj: Natažený sval břišní

Diskuze

V diskuzi LÉKAŘI NEVĚDÍ ,CO MI JE.... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Už 2 měsíce mám červený flek mezi prsama ,Někdy to dost pálí Strašně se potím, únava,malátnost. Stále bolest v krku, štípání za osmičkama. Tak mi vytrhli 2 osmečky naráz.Po šesti týdnech ještě horší. Přidalo se brnění do rukou, nohou, bolest zubů, ztuhlost šíje,ztuhlost žvýkacích svalů, štípání u kořene jazyka.Může to být pásový opar, na to mi nikdo odběr nevzal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lékaři nevědí ,co mi je....

Natržený stehenní sval

Natržení či úplná ruptura stehenního svalu je postižení, při kterém jsou přetržena svalová vlákna v důsledku prudkého mechanického pohybu, na něž není sval adaptován. Predisponujícím faktorem je krvácení do svalu (podlitiny), zvýšené napětí svalů, zevní vlivy jako například chladné počasí, přehřátí nebo chybějící strečink (rozcvičení). Postižení je častější u „jednorázových“ sportovců.

Jak poznat natržený stehenní sval

Natržený stehenní sval doprovází bodavá či řezavá bolest, která nutí k přerušení pohybu, rychlý rozvoj křečí, lokální otok, lokální pohmatová bolestivost (při pohmatu vyšetřující osobou), někdy viditelný hematom, částečná až úplná ztráta funkce plněná daným svalem, hmatná štěrbina, hmatná zatuhlina (rezistence) jako důsledek zkrácení svalu.

Zdroj: Natržený sval

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den.užívala jsem 2 roky lék SORVASTA ale v unoru jsem jej vysadila,protože jsem byla velice unavená a bolely mě svaly. Nyní mám cholesterol 6.5 /při užívání léku jsem měla asi 5.5/. Lékař mě řekl,že jiné léky na snížení špatného cholesterolu nejsou ,Máte někdo prosím zkušenost z jinými léky? A nabidl mě ,že bych mohla být vybraná do výzkumu,že se zkoumá nová řada leku . Název nevím,,nemáte někdo zkušenosti. Jsem hubená,jím celkem zdravě,,asi dědičné,jsem dost často vnitřně neklidná,,,užívám antidepresiva.Děkuji,za vaše rady a zkušenosti.Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Tomáštíková.

Dobrý den, jsem zděšená, užívám Sorvastu, bolí mě svaly, unavená jsem, že skoro nemůžu chodit. Doktorka mi zvýšila dávkování na čtyřnásobek, a to už vůbec nejde. Čtu tady, že hodně lidí má stejné zkušenosti. Tento lék mi tedy má zachránit život?

Zdroj: diskuze Léky na cholesterol

Léčba nataženého svalu

Při podezření na jakékoli poranění svalu je nutné okamžitě ukončit sportovní aktivitu a nevystavovat jej další námaze, aby se předešlo závažnějším komplikacím (dalšímu poškození). Nesmí se nadále protahovat ani „zkoušet rozhýbat“. Zpočátku aplikovat led v průběhu prvních 24 hodin (vždy asi 10–15 minut ledování s hodinovou pauzou – to celé několikrát zopakovat). Asi po 36 hodinách aplikovat spíše teplo nebo Priessnitzův zábal pro snížení svalového tonu, alespoň 3x během dne vtírat do postiženého místa masti s protizánětlivými a protiotokovými složkami (Traumaplant, Voltaren, Reparil, Lioton aj.). Proti vzniku otoku pomůže zvednutí postiženého místa do zvýšené polohy – tj. nad úroveň srdce. Vhodná je rovněž komprese daného svalu (stahovací punčocha, bandáž, elastické obinadlo), aby se otok dále nezvětšoval a docházelo i k lepšímu prokrvení hlubších částí svalu, což napomůže regeneraci. Dnes jsou moderní lymfotapy či tzv. lymfokalhoty.

Sval zatěžujte pozvolna podle stupně hojení a bolestivosti. U menších svalových poranění trvá léčba přibližně týden až dva, u větších svalových traumat se může protáhnout až na měsíc. Velmi významná je diagnostika a následná komplexní terapie. Svalové poškození se pouze klidem vyléčí méně pružnou vazivovou jizvou, která může v budoucnu působit další komplikace (trvalý zdroj tahu). Jakmile odezní akutní bolest, lze sval postupně zatěžovat, avšak bolest se nesmí přehlížet. Se sportováním lze začít až po úplném vymizení obtíží a podle výsledku ultrazvukového vyšetření. Pokud se sportovec vrací ke sportovním aktivitám po těžším zranění, je vhodné použít ortézu nebo taping.

Zdroj: Natržený sval

Diskuze

V diskuzi KŘEČE ŽLUČNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ! Již 5den mě trapi křeče na prave straně břicha.nekdy 5x až 7x za den. S toho jen 2x pod žebry jinak je to niž aa pychava bolest. Je to prosim žlučník jak mi říká mamka a je to akutni na lékaře? Pred rokem asi jsem mela 3x problem se slinivkou ale u lekare jsem nebyla.je v tom nejaka souvislost? Dekuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Křeče žlučniku

Natržený sval v rameni

K ruptuře těchto menších svalů dochází následkem pádu nebo náhlého zatížení. Podle toho, které svaly byly natrženy, se mohou příznaky shodovat se symptomem bolestivého ramene. Pokud dojde k natržení několika svalů najednou, úporná bolest prostupuje výběžkem ramene dolů celou paží a postižený ji vůbec nedokáže zvednout. V takovém případě lékař většinou přistoupí k chirurgickému zákroku. U starších lidí je málokdy možný, jelikož již mají uvolněné vazy a šlachy. Léčba je tedy založena na cíleném cvičení.

Zdroj: Natržený sval

Příznak infarktu

Infarkt myokardu je projev ischemické choroby srdeční a ta je projevem aterosklerózy.

Charakteristickým příznakem je bolest na hrudi, která je u infarktu poměrně specifická: Bývá lokalizovaná za celou hrudní kostí, je svíravá až pálivá a často doprovázená pocitem tísně. Bolest nezávisí na poloze těla ani na dýchání, může se podobat bolesti u anginy pectoris, ale liší se větší intenzitou a délkou trvání. Může vyzařovat do dolní čelisti nebo do horních končetin, zejména do levé paže, projevuje se jako bolest levé ruky, někdy se objeví atypicky mezi lopatkami nebo v nadbřišku. Podezření na probíhající infarkt vyvolává přetrvávání bolesti déle než 10 minut.

Pacienti dva či tři týdny před infarktem pociťují při zátěži bolest nebo tlak na hrudníku, někdy mají pocit brnění v levé ruce, které je většinou vázané na zátěž a v klidu ustupuje.

Akutní infarkt myokardu začíná v okamžiku, kdy se věnčitá tepna krevní sraženinou úplně uzavře a příslušná část srdečního svalu přestane dostávat okysličenou krev. Nedokrvená část myokardu začne odumírat již po 20 minutách. Nekróza pak postupuje v ohrožené oblasti od vrstev pod srdeční nitroblánou na povrch srdce – k vrstvám ležícím pod osrdečníkem.

V akutní fázi onemocnění je zásadním faktorem čas! Proto je nutné při vzniku výše uvedených symptomů vždy co nejdříve kontaktovat zdravotnickou záchrannou službu na telefonu 155 (nebo 112), kde je operátorem školený zdravotník. Během 15 minut by měl k pacientovi dorazit vůz rychlé lékařské pomoci, vybavený EKG pro správné stanovení diagnózy a přístroji pro zajištění základní resuscitační péče, včetně zevní kardiostimulace. I když jde o minuty, rozhodně by postižený člověk neměl sednout do auta a jet pro pomoc sám! V akutní fázi infarktu totiž kdykoliv hrozí život ohrožující arytmie nebo jiná komplikace. Čím déle postižený člověk vyčkává, tím více se zbavuje možnosti zachránit většinu srdečního svalu a tím horší má prognózu.

Co dělat, jak si pomoci:

  • Při jakémkoliv podezření na akutní infarkt myokardu volejte rychlou záchrannou službu 155 (nebo 112).
  • Během čekání na sanitku se snažte být v klidu — fyzickém i psychickém!
  • Nechoďte, posaďte se nebo si lehněte a podložte si záda, aby se vám lépe dýchalo.
  • Vezměte si tabletu anopyrinu, případně léky (nitráty), které užíváte.

Zdroj: Brnění levé ruky

Akutní gingivitida

Akutní gingivitida začíná většinou v mezizubních prostorech. Je to zpravidla akutní vzplanutí chronické gingivitidy. Po určité době opět ustoupí do chronické formy nebo se může zhoršit do formy nekrotizující ulcerózní gingivitidy. Jako příčiny jsou označovány mechanické a termické podněty v součinnosti s bakteriálním znečištěním z plaku. Léčba akutní gingivitidy je poměrně snadná: správná ústní hygiena a podpůrné výplachy ústní dutiny antibakteriálními roztoky.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Pozor na bolesti v pravém boku

Nezaměňte natažený sval za jiné onemocnění, které může mít stejné příznaky. Může se například jednat o takzvaný gastroezofageální reflux. Tento problém je způsoben uložením jícnu, který spojuje hltan se žaludkem.

Hluboká a tupá bolest nad pupkem s vyzařováním do zad doprovází akutní zánět slinivky.

Tupá, bodavá až ostrá bolest v nadbřišku, která se rozvine ve svíravou bolest na různých místech podbřišku, provází vedle dalších příznaků (horečka, zimnice, bolesti svalů a nevolnost) střevní chřipku.

Bolest okolo pupku či v pravém podbřišku trápí vedle klasických projevů pacienty s Crohnovou nemocí (chronické onemocnění postihující nejčastěji konečný úsek tenkého střeva).

Tupá bolest v zádech a v boku, vyzařující i do stejnostranné dolní poloviny břicha, může provázet ledvinovou koliku.

Bolest v pravém podžebří je typická pro žlučník. Někdy vyzařuje do zad a k pravé lopatce, jindy začíná ve středu břicha a vyzařuje vpravo, v další fázi přechází do levého podžebří. Bolest je silná, krutá až nesnesitelná a bývá popisována jako ostrá, bodavá nebo jako tlak. Mezi doprovodné jevy žlučníkového záchvatu patří pocení, slabost, nevolnost či zvracení.

Tupou až silnější ostrou bolestí v oblasti pravého podžebří se obvykle projevují jaterní potíže.

Bolest v pravém podbřišku je typická pro zánět slepého střeva. Mírná bolest doprovázená nevolností či zvracením a nespecifickým pocitem (například křeče) ve střední části břicha kolem pupku se během dvou až čtyř hodin přesune do oblasti pravého podbřišku. Podle typu onemocnění může být bolest lokalizována i vpravo v oblasti bederní páteře nebo vlevo v oblasti pánve. Pohyby, chůze a kašel bolest stupňují.

Také akutní gynekologické bolesti mohou mít charakter náhlé příhody břišní.

Léčba

Pokud je sval na boku natažený, je zapotřebí hlavně klid. Snažte se sval několik dní nezatěžovat. Kromě toho je vhodné přikládat ledové obklady. Postupem času pak svaly začněte rozhýbávat. Ledové obklady aplikujte během počátečních potíží, zhruba v prvních 24 hodinách, a to každou hodinu zhruba na 10–15 minut. Využívejte také protizánětlivé masti. Pokud je sval hodně bolestivý, je vždy nutné kontaktovat lékaře, který diagnostikuje problém a doporučí vhodný způsob léčby. Může totiž jít o větší poškození, kdy je v krajních případech zapotřebí i chirurgického zákroku.

Zdroj: Natažený sval břišní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP