Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOŘEN PAMPELIŠKY

OBSAH

Pampeliška a rakovina

Kořen pampelišky je při ničení rakovinových buněk velmi účinný (prý účinnější než chemoterapie). Kořen pampelišky totiž efektivně zabíjí rakovinové buňky, zároveň však nemá žádné vedlejší účinky. To znamená, že dokáže kompletně usmrtit rakovinové buňky, aniž by poškodil buňky zdravé. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou. V pampeliškových listech o hmotnosti 55 g najdete až 535 % potřebné denní dávky vitamínu K a 112 % vitamínu A. Čaj z pampelišky účinkuje poměrně rychle. Už v průběhu 48 hodin po požití dochází k dezintegraci (rozpadu) prvních rakovinových buněk. Odhaduje se, že pravidelná dlouhodobá kúra z kořene pampelišky může odstranit většinu nádorů. Při léčbě pomocí kořene pampelišky vždy používejte čerstvé byliny, které si sami natrháte a připravíte, poněvadž nikdy nevíte, co si kupujete... Kořen pampelišky můžete sbírat celoročně. Kořen nemyjte vodou, pouze ho důkladně očistěte rukama. Následně ho usušte. Důkladně suchý kořen rozmělněte kladivem na prášek. Ten se užívá jednou denně tak, že smícháte 3/4 kávové lžičky prášku s vodou nebo pomerančovým džusem. Nepoužívejte alkoholické nápoje nebo horkou tekutinu. Nečistoty, která zůstane na kořenech, se nemusíte obávat, jelikož i to posílí váš imunitní systém. Připravený prášek uchovávejte v temnu a suchu. Léčebná kúra by měla trvat cca 8 měsíců. V našich končinách roste pampeliška bohužel pouze sezonně. Chcete-li mít čerstvou rostlinu k dispozici celoročně, sesbírejte po odkvětu rostliny semínka a ta zamrazte. Poté stačí semínka zasadit do hlíny v domácím prostředí a vyroste vám pampeliška.

Zdroj: Pampeliška lékařská

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘEN PAMPELIŠKY PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava.

Je vhodné užívat kořen pampelišky, při rakoně prostaty, když je nasazena hormonální léčba? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V roce 2019 samostatná studie zjistila, že kořen pampelišky a extrakt z citronové trávy mohou zvýšit účinnost chemoterapie při zabíjení buněk rakoviny prostaty u myší, ale studie se nezabývala tím, zda byly účinné při zastavení recidivy nádorů.
Lidské klinické studie extraktu z kořene pampelišky jako léčby rakoviny byly schváleny, ale nepodařilo se jim získat dostatek pacientů, aby byly tyto účinky potvrzeny i u lidí.
Píšete o hormonální léčbě, která snižuje množství mužského pohlavního hormonu testosteron. Kořen pampelišky nijak neovlivňuje hladiny testosteronu. Z tohoto pohledu by neměl být problém při společném užívání. Doporučuji konzultovat doplňkovou léčbu s lékařem, aby mohl sledovat případné negativní dopady na probíhající léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kořen pampelišky proti rakovině

Pampeliškový čaj a jeho účinky

Čaj z listů pampelišky

Postup: 1/4 hrnku čerstvých nebo 1 vrchovatou čajovou lžičku sušených listů zalijeme horkou vodou a necháme 5 minut louhovat.

Čaj z kořene pampelišky

Postup: 1 vrchovatou čajovou lžičku sušeného rozemletého kořene krátce povaříme ve 1/4 l vody a necháme 15 minut louhovat.

Čaj pomáhá při pálení žáhy, při žaludečních, trávicích a ledvinových potížích a rovněž při rakovině.

Zdroj: Pampeliška lékařská

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘEN Z PAMPELIŠKY NA RAKOVINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvik Miskov.

jak na přípravu kořene a užívání. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kořeny pampelišky důkladně omyjte, nakrájejte a sušte v sušičce potravin nebo v troubě při 120 stupních Celsia, dokud nejsou úplně suché. Jakmile jsou suché, pečte je v troubě při teplotě 180 °C, dokud nezhnědnou (ale nespálí se). Opečené kořeny vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Použijte poměr 2 polévkové lžíce kořene na 1/2 litru vody. Poté vařte 20 minut. Přeceďte a vypijte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kořen z pampelišky na rakovinu

Použití pampelišky

Listy pampelišky působí jako diuretikum a zvyšují množství moči, kterou tělo produkuje. Listy se také používají ke stimulování chuti k jídlu a pomáhají trávení. Květ pampelišky má antioxidační vlastnosti. Pampeliška může také zlepšit imunitní systém.
Bylinkáři používají kořen pampelišky k detoxikaci jater a žlučníku a listy pampelišky zase pro podporu funkce ledvin.
 

Zdroj: Smetánka pampeliška obecná jako moderní lék

Dnešní použití pampelišky

Doposud nebyly zveřejněny žádné kvalitní vědecké studie ve prospěch pampelišky. V současnosti jsou používány hlavně kořeny pampelišky, které se používají jako aperitivum. Aperitiva jsou prostředky na podporu chuti k jídlu. Dále se kořen pampelišky dnes hojně používá k léčbě problémů jater a žlučníku. Z pampelišky dnes ještě využíváme listy, které se používají jako diuretikum. Diuretika jsou prostředky, které pomáhají tělu zbavit se přebytečné tekutiny.
 

Zdroj: Smetánka pampeliška obecná jako moderní lék

Poradna

V naší poradně s názvem ČAJ Z KOŘENE PAMPELIŠKY JAK SPRÁVNĚ POUŽÍVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Rubášová.

Prosím o radu ohledně čaje s kořene pampelišky. Každý píše něco jiného. Zajímalo by mě co je správné zda vařit nebo louhovat a pak přivést do varu. Prosím o radu děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bylo prokázáno, že kořen pampelišky má antidiabetické účinky, zvýšuje sekreci inzulínu a citlivost, a snížuje hyperglykemické příhody. V jedné studii vědci zkoumali účinky prášku z kořene pampelišky na pacientech s diabetem a zjistili významné snížení hladiny ranní glukózy v krvi nalačno. V současnosti je nutný ještě další výzkum, ale účinky pampeliónového čaje na stabilizaci cukru v krvi jsou slibné.
Recept na tento léčivý čaj vyžaduje pražený kořen pampelišky. Kořeny nejdříve důkladně umyjte, nakrájejte na kousky nebo rozdrťte paličkou a poté pečte v troubě 2 hodiny na 200°C. Po vychladnutí to uložte do uzavíratelné nádoby. Když si z toho budete chtít udělat čaj, tak dejte 1 až 2 lžičky do hrnku s horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Pražený kořen pampelišky skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo.
Nepoužívejte pokud jste nemocná s ledvinami, nebo užíváte léky na tlak a odvodnění a také pokud užíváte lithium.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativní léčba rakoviny

Účinky na rakovinu

Kořen pampelišky je při ničení rakovinných buněk účinnější než chemoterapie. Dokáže totiž kompletně usmrtit rakovinné buňky, aniž by nějak poškodil ty zdravé. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, jako například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou. V jedné misce s 55 gramy pampeliškových listů najdete až 535 % potřebné denní dávky vitamínu K a 112 % vitamínu A.

Kořen pampelišky efektivně zabíjí rakovinné buňky a zároveň nemá žádné vedlejší účinky. Čaj z pampelišky má poměrně rychlý účinek. Už v průběhu 48 hodin po požití dochází k dezintegraci (rozpadu) prvních rakovinných buněk. Odhaduje se, že pravidelná dlouhodobá kúra kořenem pampelišky může odstranit většinu nádorů.

Pampeliškový čaj se připravuje obvykle ze sušeného mletého kořene. Použít ale můžete i najemno nakrájený čerstvý kořen. Přibližně 1 až 2 čajové lžičky kořene (podle chuti a závažnosti onemocnění) zalijte 2,5 dl vroucí vody a nechte vyluhovat přibližně 15 minut. Čaj pijte 2–3krát denně, nejlépe před jídlem. Užívejte několik měsíců. Některé zdroje uvádějí, že i listy pampelišky mají určité protirakovinné účinky. Pro přípravu čaje proto můžete zvážit použití směsi kořene a listů.

Kromě protinádorových účinků má pampeliška i vlastnosti močopudné, pomáhá při vylučování žluči, detoxikaci jater, alergiích, snižuje krevní cholesterol.

Zdroj: Kořen pampelišky proti rakovině

Poradna

V naší poradně s názvem PAMPELIŠKA -KOŘEN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Fialová.

Je možné pít čaj z kořene pampelišky v kombinaci pouze1,5g /den Warfarinu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pampeliška -kořen a warfarin

Úspěšnost

Při pravidelném užívání se za tři dny budete cítit lépe. Po třech týdnech ve většině případů zmizí doprovodné bolesti. Pokud máte rakovinu kostí v oblasti páteře, bude léčba kořenem pampelišky trvat asi 3 měsíce, než uvidíte výsledky. Čím dříve začnete, tím rychleji zvítězíte nad rakovinou. U mladých lidí léčba probíhá rychleji než u starších jedinců, ovšem tato léčba pomůže každému. Není od věci provést si tuto léčebnou kúru i preventivně.

Zdroj: Kořen pampelišky proti rakovině

Diskuze

V diskuzi PAMPELIŠKOVÝ KOŘEN PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Benešová.

Dobrý večer,ráda bych se zeptala jestli se dá kořen pampelišky kombinovat i s jinými bylinkami jako např soda s javorovým sirupem a nebo aloe vera jedna se o rakovinu tlustého střeva.děkuji za pomoc a moc věřím v dobré učinky Benešová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pampeliškový kořen proti rakovině

Postup léčby

Každý týden kolem 10 000 lidí umírá na rakovinu. Úmrtnost na rakovinu se nezměnila za posledních 10 let. Chemoterapie a radiační terapie jsou účinné pouze u 10 % léčených pacientů. Uvědomte si, že kořen pampelišky není všelék. Není lékem na rakovinu kůže a na mozkové nádory. Kořen pampelišky je však účinný na rakovinu prostaty, tlustého střeva, prsu, jater a nejlépe ze všeho zabírá na rakovinu plic.

Imunitní systém má rakovinné buňky v těle pod kontrolou. Pokud je imunitní systém zdravý, tak obvykle nejsou problémy s rakovinou. Jestliže je však imunitní systém oslabený, může dojít ke vzniku rakovinového bujení. Pampelišková kúra nebude fungovat u lidí, kteří podstupují chemoterapii, jelikož je jejich imunitní systém zničený a ani nemají chuť k jídlu. To jsou nejdůležitější věci, které tělo potřebuje, aby porazilo rakovinu.

Na léčbu pomocí kořene pampelišky vždy používejte čerstvé byliny, které si sami natrháte a připravíte. Nikdy totiž nevíte, co si kupujete. Kořen pampelišky můžete sbírat celoročně. Nemyjte ho vodou, pouze ho důkladně očistěte rukama. Poté kořeny pampelišky usušte. Kořen musí být důkladně suchý, abyste ho pomocí kladiva mohli rozmělnit na prášek. Prášek se pak dávkuje tak, že užíváte ¾ kávové lžičky jednou denně. Prášek lze smíchat s vodou nebo pomerančovým džusem. Nepoužívejte alkoholické nápoje nebo horkou tekutinu. Pokud se obáváte nečistoty, která zůstane na kořenech, nemusíte, i toto posílí váš imunitní systém. Připravený prášek uchovávejte v temnu a suchu. Léčebná kúra by měla trvat cca 8 měsíců.

Bohužel v našich končinách roste pampeliška pouze sezónně. Pokud chcete mít čerstvou rostlinu celoročně k dispozici, sesbírejte si po odkvětu rostliny semínka a ta si zamrazte. Poté stačí semínka zasadit do hlíny v domácím prostředí a ony vám vyrostou.

Zdroj: Kořen pampelišky proti rakovině

Diskuze

V diskuzi KOŘEN PAMPELIŠKY PROTI RAKOVINĚ A JEJI CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ploc miloslav.

ano mam rakovinu prostaty a kosti

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kořen pampelišky proti rakovině a jeji cena

Pampeliška jako doplněk stravy

Rostliny pampeliškykořeny jsou k dispozici čerstvé nebo sušené v různých formách, včetně tinktur, také jako tekutý extrakt, čaj, tablety anebo kapsle. Pampelišku lze nalézt v obchodě samostatně nebo v kombinaci s jinými doplňky stravy.
 

Užívání pampelišky

  • Sušené listy pampelišky odvar: 1 - 2 čajové lžičky suchých listů pampelišky se zalije horkou vodou a nechá se louhovat 5 - 10 minut. Pije se 3 krát denně. 
  • Odvar ze sušeného kořene pampelišky: 1/2 - 2 čajové lžičky suchého kořene pampelišky se zalije vroucí vodou a nechá se louhovat 5 až 10 minut. Pije se 3 krát denně.
  • Tinktura z listů pampelišky naložených ve 30% alkoholu se užívá v množství 30 - 60 kapek 3 krát denně.
  • Standardizovaný práškový extrakt z listů pampelišky se užívá v množství 500 mg 1 až 3 krát denně.
  • Standardizovaný práškový extrakt z kořene pampelišky se užívá v množství 500 mg 1 až 3 krát denně.
  • Tinktura z čerstvého kořene pampelišky naloženého ve 45% alkoholu se užívá v množství 30 - 60 kapek 3 krát denně.

 

Zdroj: Smetánka pampeliška obecná jako moderní lék

Diskuze

V diskuzi KOŘEN PAMPELIŠKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Holubec.

Dobrý den.
Manželce našli v oku nádor.(linfom,neagresivní,zapouzdřený).
Byl úspěšně odoperován ,vyšetření CT,odběr kostní dřeně,krev,kontrola střev,vše již v pořátku.Oko také v pořátku.
Již dva měsíce děláme čaj z kořene pampelišky,2 lžičky zaleju horkou vodou,louhuji 15.minut.(je to tak v pořátku?)V nemocnici uvažují preventivně chemoterapiji a nebo ozařování.Má ji podstoupit,není to zbytečné likvidovat imunitu.
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kořen pampelišky

Pampeliška

Stovky různých druhů pampelišky rostou v mírných oblastech Evropy, Asie a Severní Ameriky. Pampeliška je otužilá trvalka, která může narůst až do výšky téměř 40 centimetrů. Listy pampelišky jsou sytě zelené, hluboce vrubované, zubaté a lesklé. Stonky pampelišky jsou uzavřeny jasnými žlutými květy. Rýhované listy rostou do trychtýře a svádí tak déšť z velké plochy do kořene. Květy pampelišky se otevírají ráno se sluncem a zavírají se večer nebo během pochmurného počasí. Tmavé hnědé kořeny jsou masité a křehké a jsou vyplněny s bílou mléčnou látkou, která je hořká a mírně páchnoucí.
 

Zdroj: Smetánka pampeliška obecná jako moderní lék

Nebezpečí

Léčba nemá žádné vedlejší účinky, s výjimkou pálení žáhy. U některých lidí se mohou objevit bolesti žaludku. Tyto problémy pominou, pokud snížíte dávku kořene. Největším nepřítelem této léčby je chemoterapie. Čím silnější chemoterapie je, tím menší je šance, že by vám tato léčba pomohla. Zde je pouze 10% šance na úspěch. Úspěšnost této léčby se ukázala i u pacientů s rakovinou slinivky.

Zdroj: Kořen pampelišky proti rakovině

Běžné použití pampelišky

Nemusíte mít rakovinu, abyste z pampelišek měli prospěch. Z kořenů a listů se odpradávna připravují čaje a používají se k ozdobení jídel v boji proti široké škále onemocnění. Historicky se nejčastěji používal k léčbě onemocnění jater, ledvin, trávicích problémů, problémů se slezinou a dokonce i při hubnutí!

Pampeliška chutná hořce, ale i přesto obsahuje větší nutriční hodnotu než mnoho jiných druhů zeleniny. Ve skutečnosti má více vitamínu A než mrkev! Má vysoký obsah vitamínu C, riboflavinu, vitamínu B6, thiaminu, vápníku, mědi, manganu a železa! Také nabízí vysoký obsah bílkovin a vlákniny.

Játra a žlučník

Vitamíny a minerály obsažené v pampeliškách mohou pomoci vyčistit játra a pomoci tělu zbavit se toxinů. Ve skutečnosti v jedné studii na zvířatech zlepšila detoxikační schopnost jater o 244 procent! Ve studiích na zvířatech i na lidech bylo také prokázáno, že zlepšuje tok žluči, pomáhá předcházet žlučovým kamenům a léčí žloutenku.

Diabetes

Pampeliška pomáhá stimulovat slinivku břišní k produkci inzulínu, který stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Infekce

Pampelišky mají vysoký obsah antioxidantů a vitamínu C, takže mohou pomoci bojovat s infekcemi. Podle jednoho zdroje může každodenní pití pampeliškového čaje zabránit tomu, aby se infekce močových cest již někdy opakovala.

Srdeční choroby

Listy pampelišky jsou zcela jedlé a jsou nabité vlákninou. Bylo prokázáno, že diety s vysokým obsahem vlákniny snižují riziko srdečních onemocnění.

Hubnutí

Pampeliška se používá jako pomůcka při hubnutí po desetiletí díky svým diuretickým a probiotickým vlastnostem. V jedné studii testovali vliv na tělesnou hmotnost pokusných zvířat a zjistili 30% snížení počáteční hmotnosti. Bylo zjištěno, že samotný kořen obsahuje až 40 procent inulinu, sacharidu, který vyživuje přátelské střevní bakterie Bifidobacterium a Lactobacillus.

Zdroj: Kořen z pampelišky na rakovinu

Květy pampelišky

Z květů pampelišky se vyrábí pampeliškový med nebo sirup. Květ pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při chřipce či angíně. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžeme trhat kdykoliv, neboť pampeliška kvete zpravidla po celé léto (v období od května až do října). Květy pampelišky se nedají sušit. Pokud se o to pokusíte, bude místnost za pár dní plná jemných bílých padáčků. Za nejvhodnější způsob zpracování květů lze tedy považovat med nebo sirup. Můžeme je přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba nebo užívat jako každý jiný sirup, to jest lžičku několikrát denně.

Zdroj: Pampeliška lékařská

Kořen pampelišky

Kořen smetanky, to je také velký pomocník pro tělo. Účinné látky, které se nacházejí v listech, najdeme v ještě větší míře právě v kořeni. Jejich účinky ocení určitě žlučníkáři a lidé s horším trávením vůbec, poněvadž dané látky podporují produkci žluči a celkově mají příznivý vliv na trávení. Kořen se používá i k léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Mezi další úžasné vlastnosti kořene smetanky patří schopnost detoxikace. Tady by měli zbystřit všichni kuřáci, konzumenti alkoholu či uživatelé drog. Pampeliška totiž pomáhá zbavovat tělo jedů a toxinů, jež se v nás usazují při zmíněných aktivitách. Je to to pravé pohlazení pro „čističky‟ našeho těla, tedy pro játra a ledviny. A nejen pro ně, ale také pro slinivku břišní, protože pampeliška snižuje hladinu krevního cukru. Taktéž snižuje cholesterol v krvi a krevní tlak. Nesmíme zapomenout ani na pomoc při nemocech kloubů, například při revmatismu a dně. Sběr a zpracování kořene jsou časově trochu náročnější, než je tomu u listů, avšak vynaložená energie se vám několikanásobně vrátí zpět. Kořen smetanky (Taraxaci radix) se sbírá buď před rozkvětem byliny, což je v březnu nebo v dubnu, nebo na konci vegetačního období, to jest v srpnu a v září. Po důkladném omytí a okapání se kořen suší umělým teplem do teploty 50 °C. Správně usušený pampeliškový kořen má na lomu bílou barvu, láme se s praskotem, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť. Nesprávně usušený kořen snadno zplesniví a je ohebný. Usušené kořeny by se měly zabalit do pevných papírových nebo polypropylenových obalů a uchovávat na suchém místě chráněném před světlem a vlhkostí. Poté se kořen rozemele a ze vzniklé směsi se připravuje čaj.

Zdroj: Pampeliška lékařská

Skutečné léčivé účinky pampelišky

Pampeliška odvodňuje

Tradičně se pampeliška používá jako diuretikum na zvýšení množství moči, které tělo produkuje, aby se zbavilo přebytečné tekutiny. Těchto účinků pampelišky bylo několikrát s úspěchem využito v případech, kdy to pomáhá, jako například při problémy s játry anebo na vysoký krevní tlak. Nicméně není k dispozici žádný oficiální výzkum k použití pampelišky jako diuretika u lidí.

Pampeliška podporuje chuť k jídlu a uzdravuje játra a žlučník

Čerstvá nebo sušená bylina pampelišky se používá jako mírný chuťový stimulant a také na úpravu žaludku. Kořeny pampelišky mohou působit jako mírné projímadlo a byly již použity ke zlepšení trávení. O použití kořene pampelišky jsou již nějaké velmi předběžné výsledky z výzkumu, který naznačuje, že pampeliška může pomoci zlepšit funkci jater a žlučníku.

Pampeliška, cukrovka a cholesterol

Některé předběžné studie na zvířatech naznačují, že pampeliška může pomoci normalizovat hladinu cukru v krvi a dokáže snížit hladiny celkového cholesterolu a triglyceridů a zároveň zvyšuje HDL, "dobrý" cholesterol v krvi diabetických myší. Ale ne všechny studie na zvířatech zjistily pozitivní vliv pampelišky na hladinu cukru v krvi. Teprve výzkum na lidech zjistí, jestli pampeliška bude podobně fungovat i u lidí.

Pampeliška na záněty

Několik studií na zvířatech naznačují, že pampeliška by mohla pomoci v boji proti zánětu.
 

Zdroj: Smetánka pampeliška obecná jako moderní lék

Historie pampelišky

Tradičně byly kořeny a listy pampelišky používané k léčbě onemocnění jater. Domorodí Američané pampelišku vařili ve vodě a užívali ji pak k léčbě onemocnění ledvin, otoků, na kožní problémy, při pálení žáhy a při žaludeční nevolnosti. V tradiční čínské medicíně se pampeliška používala k léčbě žaludečních potíží anebo slepého střeva. Číňané také pampeliškou léčili záněty v prsu anebo nedostatečný průtok mléka v době kojení. V Evropě se pampeliškou léčila horečka, pak také opařeniny, oční problémy, cukrovka a průjem.
 

Zdroj: Smetánka pampeliška obecná jako moderní lék

Recept na přípravu obkladu z kostivalu

Ingredience: 1 čerstvý kořen kostivalu, 1 středně velký oloupaný brambor, gáza

Postup: Čerstvě vykopaný kořen najemno nastrouhejte, přidejte 1 najemno nastrouhaný brambor. Promíchejte a vytvořenou směs dejte na gázu a přiložte na bolavé místo.

Zdroj: Kostivalové obklady


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP