Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CELOFÁN

OBSAH

Sirup z jehličí posiluje náš organismus a je doslova jarním životabudičem. Mladé výhonky jehličí byly vyžívány stovky let a obsahují řadu užitečných látek od vitamínu C až po některé minerály a silici. Nejčastěji se používají ve formě sirupu, ale zázraky dokážou i v kulinářské praxi.

Zdroj: Sirup z jehličí

Švestková povidla podle babičky

Ingredience: švestky, široký kastrol, sporák, zavařovací sklenice, případně trochu cukru, ale není třeba

Postup: Švestky opláchneme a vyloupeme z nich pecky. Někde se babiččina švestková povidla vaří i s peckami a pak se rozvařená pasírují přes speciální cedník s velkými oky. Ale vypeckovat švestky není tak velká práce jako pasírování. Jestliže jsme praváci, je praktické položit si k levé ruce nádobu na vyloupané švestky a k pravé ruce misku na odpad (celé švestky uprostřed). Loupání švestek tak půjde automaticky a doslova „od ruky“. Švestky dáme do nejširšího kastrolu, který máme. Osvědčily se těžké železné kastroly, anebo naopak moderní pánve s ušlechtilým povrchem. Postříkneme ovoce asi půl deci vody a pod pokličkou přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a mícháme, dokud se švestková povidla nepřestanou prudce vařit a nebudou jen mírně probublávat. Pak už nehrozí akutní připálení.

Švestková povidla necháme stále odpařovat. Občas zamícháme. Na míchání povidel používáme dřevěnou plochou vařečku (někdy bývá šikmo seříznutá). Takovou vařečkou snadno odloupneme hmotu ode dna. Švestková povidla jsou hotová, když jsou tak hustá, že se brázda za vařečkou neuzavírá.

Povidla nepřislazujeme. Kdyby byl „špatný rok“ a zralé švestky měly méně cukru, povidla by z nich byla příliš kyselá, takže můžeme trochu cukru přidat, ale jen málo, podle chuti. Váhové množství nelze upřesnit, záleží na kyselosti ovoce. Ale v takovém případě přidáváme cukr těsně před dokončením varu, když už jsou povidla hustá. Kdybychom cukr přidali hned na počátku varu, zkaramelizoval by a povidla by byla hnědá a hořká. Přidaný cukr však musíme také provařit, ale jen asi tři až pět minut.

Připravená povidla nemusíme sterilizovat. Předkové je uchovávali v kameninových nádobách, jen povázané voskovaným nebo pergamenovým papírem. Prababičky dávaly švestková povidla pod celofán. My si vystačíme s dobře vymytými a vypařenými sklenicemi s víčkem. Pro jistotu sklenice s horkými povidly překlopíme na víčko.

Před použitím švestková povidla rozmícháme a dochutíme: přisladíme, přidáme trochu rumu, badyán. Švestková povidla jsou výtečná na bramborové placky, do kynutých knedlíků, do taštiček z těsta na bramborové knedlíky nebo na tvarohové knedlíky. Dále švestkovými povidly můžeme plnit buchty, kynuté koláče či koláče s drobenkou. Typicky českou chuť mají bavorské vdolečky se švestkovými povidly nebo masopustní koblížky.

Zdroj: Švestková povidla

Co na prasklou patu

Nejdříve musíte zjistit příčiny vzniku a poté najít vhodné recepty z lidových prostředků.

Zde jsou babské rady na prasklé paty:

Aloe vera: Gel z aloe vera si natřete na paty po jejich namočení ve vlažné vodě. Případně můžete vyzkoušet pastu z aloe vera a medu. Pokud ji budete používat každý den po celý týden, pocítíte rychlé zlepšení stavu nohou. Ideální je používat aloe vera před spaním. V noci se může do pokožky velmi dobře vstřebat (nezapomeňte na ponožky).

Aspirin: Aspirin (balení po 10 ks) a sklenka vodky. Rozetřete tablety na prášek, zalijte vodkou a po dobu dvou dnů používejte jako teplý obklad na noc.

Banán: Dva zralé banány rozmačkejte na hladkou kaši. Tuto směs pečlivě naneste na chodidla a nechte 20 minut působit, poté opláchněte. Tento postup opakujte každý den po dobu dvou týdnů, dokud nebudete spokojeni s výsledkem. Banán obsahuje látky, které dokážou dokonale zvláčnit tvrdou kůži na nohou. V banánu najdete také vitaminy A, B6 a C, které mají vliv na pružnost kůže a příznivě ovlivňují její hydrataci.

Bylinky: Heřmánek je univerzální a pomáhá, i když některým se může jeho vůně spojovat s miminky. Takže je možné sáhnout i po jiné síle z přírody. Vhodná je komonice smíchaná se semeny pískavice, anebo komonice s kořenem kostivalu. Ale je možno přidat i další rostliny, ovesnou slámu, měsíček, březové listí, lněné semínko či listí jitrocele. Směsí si můžete vytvořit téměř neomezené množství, podle vlastních preferencí a také podle toho, jak na ně naše paty budou reagovat.

Cibule: Oloupanou cibuli nakrájíme na kroužky a ty položíme na paty v husté vrstvě. Zabalíme pod celofán, oblečeme si ponožky a necháme působit po dobu 2–3 hodin.

Cuketa: Cuketu umixujeme, přidáme lžíci olivového oleje, zábal dáme na paty a necháme působit pod bavlněným šátkem celou noc.

Glycerin s octem: Udělejte si obklad z glycerolu, 9% octu a amoniaku. Všechny komponenty namíchejte ve stejném poměru, amoniak přidejte až nakonec. Namočte hadřík v kapalině a ovažte si jím paty.

Jedlá soda: Do misky s vlažnou vodou vsypte 3 polévkové lžíce jedlé sody. V této směsi namáčejte chodidla po dobu 15 minut. Poté nohy osušte a obruste je pemzou. Opakujte dvakrát týdně. Jedlá soda působí jako exfoliant, stejně jako peeling odstraní z vašich pat mrtvé buňky a má protizánětlivé vlastnosti.

Kokosový olej či sádlo: Silnou vrstvu kokosového oleje (nebo vepřového sádla) naneste na předem omytá a osušená chodidla. Na nohy si oblečte ponožky a olej (sádlo) a nechte působit přes noc. Opakujte každý večer před spaním. Kokosový olej i vepřové sádlo se skvěle vstřebávají do lidské kůže. Navíc obsahují spoustu vitaminů (například A, D nebo E), které vyživují a hydratují pokožku.

Listerine a ocet: Připravte si směs z 1 šálku ústní vody Listerine, 1 šálku bílého octa a 2 šálků vody. Chodidla namočte do této směsi po dobu 15 minut. Poté z nich pomocí pemzy odstraňte suchou kůži. Tento postup opakujte každý den, dokud se vám paty nezahojí. Listerine obsahuje thymol a alkohol, tedy látky, které ničí plísňová onemocnění, léčí praskliny a zklidňují pokožku. Naopak kyseliny obsažené v octu pokožku chodidel změkčí, čímž usnadní její odstranění.

Lopuch: Rozemelte lopuchové listy na kaši, přidejte med a trochu mouky. Zábal dejte na paty a nechte působit celou noc. Izolujte bavlněným šátkem.

Medový zábal: Na paty rozetřete tlustou vrstvu medu a oblečte si bavlněné ponožky. Nechte působit celou noc, ráno smyjte zbytky teplou vodou.

Mýdlo na praní: Nalijte 2 litry teplé vody a rozpusťte v nich lžičku jedlé sody. Přidejte lžíci strouhaného mýdla a zamíchejte. Připravte si takovou koupel každý večer a macerujte kůži 20–25 minut. Nakonec propláchněte vodou.

Olej: Masáž nohou se směsí sezamu a kokosového oleje byste měli aplikovat denně. Natírejte si chodidla před spaním, na nohy si dejte bavlněné ponožky, abyste si neušpinili postel. Je vhodné tento proces opakovat po dobu tří až pěti dnů, abyste získali opravdu efektivní výsledky. Také můžete zkusit koupel nohou v teplé vodě s obsahem mandlového oleje (2–3 polévkové lžíce). Dokonce i směs mátového oleje s medem může pomoci v léčbě tohoto nepříjemného estetického problému.

Olivový olej: Pravidelným natíráním olivového oleje na popraskané paty můžete tento problém zmírnit. Kvalitní olivový olej totiž pokožku vyživí a poskytne jí potřebnou vlhkost. A pomozte pokožce i zevnitř – konzumujte potraviny, které obsahují olivový olej. I díky tomu bude pokožka zdravá a hebká.

Ovesná kaše: Zkuste si nohy drhnout směsí z ovesných vloček a jojobového oleje. Tuto masáž byste měli provádět alespoň 15–20 minut. Vločky působí jako účinný peeling a olej opět zvláční pokožku. Nezapomeňte však, že péče o chodidla by se měla stát pravidelnou záležitostí. Po odstranění popraskané pokožky stále nelze zapomínat na prevenci.

Ovocná kaše: Patám prospěje masáž ovocnou kaší. Zkuste rozmáčknout banány a směsí si masírujte nohy alespoň deset minut. Pro lepší výsledek pastu na patách nechte i půl hodiny. Kromě banánu můžete vyzkoušet také papáju. Je to skvělý zdroj vlákniny, která vyživí a zjemní vaše chodidla.

Peroxid vodíku: V 5 litrech teplé vody rozpusťte lžíci 3% peroxidu. Paty v tomto roztoku namáčejte 10–15 minut, poté odstraňte odumřelé vrstvy tvrdou houbou. Pemzu nepoužívejte, podporuje praskání. Aplikujte 2–3krát týdně.

Rýžová mouka, med a ocet: Ze 3 lžiček rýžové mouky, 1 lžičky medu a 3 kapek octa vytvořte kašičku. Chodidla namočte na 10 minut do vlažné vody a poté připravenou směsí paty jemně vyčistěte. Opakujte dvakrát až třikrát týdně. Rýžová mouka pokožku chodidel vyčistí a dodá jí potřebné minerály. Med má antiseptické účinky, díky čemuž hojí praskliny na patách. Ocet jako mírná kyselina napomáhá odlupování staré pokožky, neboť ji dokáže změkčit.

Vazelína: Nohy si napařte v horké vodě, vysušte ručníkem a namažte vazelínou – tlustou vrstvu. Poté zalepte širokou náplastí a nechte působit celou noc.

Vosková kúra: Toto je jeden z nejúčinnějších prostředků pro domácí léčbu popraskaných pat. Připravte si jednu svíčku a hořčičný olej. Pastu vytvoříte z roztátého vosku a teplého hořčičného oleje. Pokud budete aplikovat na paty denně, odstraníte popraskání kůže a s tím spojenou bolest.

Zinková mast: Zinková mast se aplikuje ve večerních hodinách v rozumné vrstvě a zabalí do bavlněných ponožek.

Zdroj: Prasklá pata - babské rady


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP