Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KORTIKOSTEROIDY A NEGATIVNÍ ÚČINKY

OBSAH

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lida.

Z praxe je dokázáno, že kortikosteroidy vůbec nepomáhají při léčbě nosních polypů, ale lékaři stále to pacientům předepisují. Proč? Ať mi někdo odpoví. Slyšela jsem, že jsou kortikosteroidy k tomu ještě i nezdravé.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eleanora.

Ahojky. Mám nosní polypy, nemám ani čich a doktorka mi doporučila jít na operaci...dá se to vyřešit i jinak?

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Negativní účinky

U kefíru vyrobeného doma pomocí tibetské houby byly zjištěny negativní účinky jen co se týká konzistence a zážitků při pití. Tento domácí kefír totiž nechutná moc dobře a také obsahuje různé hleny. Tyto vlastnosti mohou u některých lidí způsobit zvracení. Jinak je kefír zdravý a zdraví velice prospěšný.

Zdroj: Kefírová houba

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLIPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lida.

Z praxe je dokázáno, že kortikosteroidy vůbec nepomáhají při léčbě nosních polypů, ale lékaři stále to pacientům předepisují. Proč? Ať mi někdo odpoví. Slyšela jsem, že jsou kortikosteroidy k tomu ještě i nezdravé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nosní polipy

Negativní účinky

Pití kombuchy není v zásadě omezené ani věkem, ani zdravotním stavem člověka – je vhodná prakticky pro každého. Negativní účinky se objevují hlavně u lidí, kteří s pitím kombuchy začínají. Nejsou nijak vážné, obvykle jde o nevolnost, pálení žáhy či střevní problémy. Příčin může být několik – důsledky pročišťování organismu, přílišná stimulace imunitního systému nebo překyselení žaludku. Těmto potížím se dá zabránit vyšším příjmem tekutin, pitím menšího množství kombuchy nebo pitím nápoje zároveň s jídlem. Jednou z možností je ale také alergická reakce. Jinak se kombuše nic vytknout nedá, jedině snad poměrně vysoký obsah kofeinu v zeleném nebo černém čaji, ze kterého se nápoj vyrábí.

Zdroj: Kombucha

Diskuze

V diskuzi CHOPN A ZÁPAL PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EVA hEŘMANOVÁ.

můj pes má zřejmě chopn.prosím jak se toto léčí?je nutné ho léčit kortikosteroidy?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Paní Heřmanová, vidím, že zde není na vaši otázku z loňska odpověď, já mám u svého psa podobný problém, mohu se Vás zeptat, jak jste za ten rok s léčbou postoupila? Moc by mě to pomohlo, hledám informace k tomuto onemocnění. Moje adresa: moje.dopisy@post.cz, děkuji, Eva.

Zdroj: diskuze Chopn a zápal plic

Zázvor při kojení

Zázvor nemá žádné negativní účinky na laktaci. Při užívání zázvoru by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM WARFARIN JAKOU ZELENINU MÁM SNÍŽOVAT NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MOHU VAŽENOU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kozák Ladislav.

myslel jsem že listová zelenina sníží negativní účinky Warfarinu. Platí to i pro vařenou v polévce ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji nexperimentovat, ale naopak stravovat se stále stejně. Warfarin má své nežádoucí účinky, které ale nejsou tolik závažné, jako když uděláte změnu v jídelníčku, která může způsobit krvácení. Základní pravidlo u Warfarinu: Jezte stejné potraviny, jako v době kdy vám byla odebrána krev (Quickův test). Při změně ve stravování je zapotřebí odebrat znovu krev a zjistit její aktuální srážlivost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Tribulus a alkohol

Zajímavostí je kombinace tribulusu a alkoholu. Selským rozumem bychom řekli, že bude negativní. Je to ale právě naopak. Pokud jste to večer a popíjením alkoholu přehnali, zkuste si ráno namísto šumivé tabletky uvařit čaj z kotvičníku. Uvidíte, jak vaši kocovinu zažene. A když ne zcela, tak ji alespoň velmi podstatně zmírní. Další variantou je prokládat přímo popíjení alkoholu právě tímto čajem.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky

Diskuze

V diskuzi VIZÍN NA ČERVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Macek.

Mám dotaz, jestli má vizín na červené oči nšjaké negativní účinky , pokud by se používal častěji než 2 x denně ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Jsem oční lékařka a Visine při dlohodobém nebo častém používání oko spíše vysušuje a dochází tak opět ke zhoršení situace s červenáním nebo pálením oka při jeho používání. Zkuste se raději několikrát dobře vyspat, nezdržujte se v zakouřeném nebo prašném prostředí a oko se srovná samo.

Zdroj: diskuze Vizín na červené oči

Negativní účinky při vnitřním užívání

Jejich účinek je velice široký a hlavním využitím je především tlumení imunitního systému člověka na mnoha úrovních. Kortikoidy dokážou zablokovat například silnou autoimunitní nebo alergickou reakci, například u astmatu nebo u výskytu atopického ekzému na kůži.

Kortikoidy se mohou využívat v podobě tablet, mastí nebo i inhalačních kortikoidních léků.

Pokud se kortikoidy podávají v tabletách, vstřebávají do krve v miligramových dávkách a mívají nežádoucí účinky na celou látkovou výměnu organismu.

Dávky inhalačních kortikoidů jsou mikrogramové a vstřebávají se minimálně do krve, takže jsou svými nežádoucími účinky prakticky neškodné. Působí jen v tom místě, kde je to žádoucí, a na zbytek těla nemají prakticky žádný vliv, pokud je jejich dávkování v odpovídajícím množství.

Kortikoidy jsou na jednu stranu velice účinné, ale na druhou stranu velmi zrádné léky. Užívá-li pacient kortikoidy dlouhodobě a pak je náhle vysadí, může dojít až k jeho ohrožení na životě. Nadledviny člověka dlouhodobě užívajícího kortikoidy, je totiž přestanou přirozeně vyrábět. Vysazování musí proto probíhat postupně.

Jedním z nežádoucích účinků kortikoidů je celkové utlumení imunitních reakcí organismu, člověk se tak stává náchylnějším k různým infekcím a ke vzniku nádorových onemocnění.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem NNN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Má s tim někdo zkušenosti udělalo se mi to tak před třema měsícem a.Dosti to svedi někdy víc někdy min byl jsem i na koznim
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle zaslané fotografie to vypadá jako seboroická keratóza. Proti svědění pomůžou krémy s obsahem alfa-hydroxy kyseliny AHA, popřípadě kortikosteroidy v masti na lékařský předpis. Pro úplné odstranění se používá zmrazení dusíkem, nebo vyříznutí chirurgem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nnn

Negativní účinky

Kočičí dráp je obecně dobře snášen a považuje se za netoxický. Vzhledem k tomu, že silně stimuluje imunitní systém, nedoporučuje se však osobám s transplantací jakéhokoliv orgánu. Osoby s autoimunitním onemocněním by neměly užívat kočičí dráp dlouhodobě, i když nejsou k dispozici studie potvrzující negativní vliv. Také těhotné a kojící ženy a děti do 6 let by kočičí dráp neměly užívat.

Čaj z kočičího drápu je silnou přírodní antikoncepcí. Ještě jednou proto zdůrazňujeme, že se vnitřní užívání kočičího drápu v žádném případě nedoporučuje ženám, které chtějí otěhotnět, nebo ženám těhotným. Indiáni Cashibo v Peru Vilcacoru dodnes používají jako antikoncepci. Za tímto účelem se vaří kořeny rostliny Uncaria tomentosa a odvar se pije po dobu tří měsíců. Tato antikoncepční kúra údajně způsobuje 3–4 letou sterilitu. Nemusíte se však obávat toho, že by vám způsobila sterilitu trvalou.

Zdroj: Kočičí dráp

Poradna

V naší poradně s názvem TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Zajímá mě zda je možné dělat kefír z tibetské houby v sojovém mléce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Ze sójového mléka kefír dělat nejde. Vznik kefíru je závislý na laktóze a tu sojové mléko nemá.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Jak se zbavit záchvatu dny léky

U akutního záchvatu se podává:

  • Kolchicin – 1 mg úvodní dávka, pak 0,5 mg v intervalu 2 hodin až do dosažení úlevy (nebo výskytu průjmu jako nežádoucího účinku). První den se nesmí překročit dávka 6 mg.
  • NSA (indometacin, diclofenak, ibuprofen) – při špatné toleranci perorální formy lze podat čípky či aplikovat intramuskulárně.
  • Kortikosteroidy – po vyloučení septické artritidy je možné podání intraartikulárně, možné je i perorální podání na přechodnou dobu (20–60 mg).

V době akutního záchvatu by se nikdy neměla zahajovat hypourikemická léčba ani by se neměla měnit hypourikemická terapie.

Zdroj: Zácvhvat dny

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tahle kefírová kultura skutečně žádné negativní účinky nemá. Jenže existuje další tibetská houba s názvem Cordyceps, která negativní účinky má. Z Cordycepsu se nedělá kefír, ale konzumují se přímo houby Cordycepsu, které mají výrazný blahodárný účinek na organismus. Mimo tyto přednosti v sobě tibetská houba skrývá i nebezpečí v podobě negativních účinků. Při užívání hrozí riziko krvácení, například při říznutí nebo při operaci. Tento účinek může být dále posílen léky proti srážení krve - anticoagulanty. Tibetská houba Cordyceps totiž zpomaluje srážlivost krve. Dále hrozí rozbouření autoimunitních onemocnění jako je například lupus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida. V těchto případech by se neměla tato tibetská houba užívat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Jak se bránit vedlejším účinkům

Závažnými poruchami způsobenými užíváním kortikoidů jsou ohroženy především malé děti, rovněž u těhotných žen je nutné tyto prostředky aplikovat velice opatrně. Kortikoidy by měly být užívány v takové dávce a formě, aby způsobovaly co nejmenší škodu. Každý lékař si musí si být vědom možných vedlejších účinků těchto léčiv, a pokud pacienta těmto účinkům vystaví, pak k tomu musí mít důvody. U každého pacienta se tato situace řeší individuálně. Při užívání kortikoidů je však vždy konzultace s lékařem nutná. Ten zváží, zda pozitiva takovéto léčby převládnou nad možnými negativy.

Samotná léčba kortikoidy nestačí. Je důležitá změna životního stylu a stravovacích návyků. Pokud pacient toto neakceptuje, tak mu nepomůže ani sebelepší terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

zdravím, já mám doma tibetskou houbu a dělám si z ní kefír jen v sojovém mléce a nemám s tím žádný problém

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den,mohla byste mi prosím napsat,jak děláte kefír ze sojového mléka?moc Vám děkuji Lenka

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Nežádoucí účinky

Cushingův syndrom: Nadměrný příjem kortikoidů způsobuje pro organismus vedlejší nežádoucí účinky, které se nazývají Cushingův syndrom. Tento syndrom samozřejmě může nastat i nadměrnou funkcí nadledvin.

Cushingův syndrom se projevuje těmito nežádoucími účinky:

  • Obezita a nerovnoměrné přerozdělení tuku v těle člověka: Tuk se hromadí v těle nerovnoměrně, a to především v oblasti břicha, vzniká tak velké tučné břicho s úzkými končetinami, tuk se rovněž typicky hromadí v oblasti obličeje a vzniká tak typický obézní měsíčkovitý obličej.
  • Zvýšení hodnoty cukru v krvi: Zvýšenou hladinou cukru v krvi se zvyšuje i riziko vzniku cukrovky druhého typu.
  • Poškozování kůže: Kortikoidy, a to zejména ty v tabletové formě, mívají negativní vliv na tvorbu kolagenu, který se v kůži nachází. Kůže tak poté začíná praskat a dochází ke vzniku strií – prasklin, typicky na břiše. Tyto strie bývají temně fialového zbarvení. Spolu s těmito problémy se objevuje také pomalé hojení ran.
  • Potlačení vlastní obranné reakce kůže: V průběhu terapie léčby kortikoidy se u člověka mohou častěji objevit bakteriální, houbové nebo virové infekce projevující se nejen na kůži. Při intenzivní dlouhodobé léčbě kortikoidy může docházet k atrofii kůže, tedy k jejímu ztenčení, jemnému řasení a prosvítání cév. Kůže je potom mnohem zranitelnější. Kortikoidy také způsobují stažení krevních vlásečnic. Pokud se k ošetření pokožky používají přípravky s obsahem hormonů pravidelně a dlouhodobě, ztrácejí stěny vlásečnic svoji pružnost, zůstávají trvale rozšířené a snadno praskají.
  • Zvýšení krevního tlaku: Vysoký krevní tlak má negativní vliv a dopady na rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen, které vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny) a její komplikace.
  • Žaludeční vředy: Kortikoidy mají schopnost blokovat ochranný hlen žaludku, který žaludek chrání před účinky kyseliny chlorovodíkové. Samotné kortikoidy nemají na vznik žaludečních vředů vliv, pokud však zkombinujeme kortikoidy a nesteroidní antirevmatika, pak je riziko vzniku žaludečních vředů poměrně vysoké.
  • Osteoporóza: Kortikoidy mají vliv i na stavbu kostí a jejich dlouhodobé užívání způsobuje projevy této nemoci.
  • Zhrubnutí hlasu: Trvalé užívání kortikoidů v jejich inhalační formě může změnit hlas kvůli ovlivnění sliznice hlasivek.
  • Negativní vliv na produkci přirozených hormonů kůry nadledvin: Vstřebané kortikoidy působí tlumivě na produkci přirozených hormonů kůry nadledvin. To se projeví jako akutní neschopnost organismu reagovat na zátěž a stres.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Schneiderová Alena.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat tibetskou houbu,když užívám Warfarin na ředění krve.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otázkou je zdali máte na mysli tibetskou houbu na výrobu kefíru a nebo sušenou houbu Cordyceps. Tu první - kefírovou společně s Warfarinem můžete používat. Tu druhou - sušenou raději s Warfarinem neužívejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP