Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OCHRNUTÍ POLOVINY OBLIČEJE LÉČBA

OBSAH

Historie léčby rozštěpu obličeje

Rozštěpová vada obličeje je stará jako lidstvo samo. Historické doklady o léčbě této vrozené vývojové vady pochází již z roku 390 před naším letopočtem (Čína, písemné doklady o chirurgii rozštěpových vad specializovaným lékařem). První velká dochovaná kniha o léčbě rozštěpu rtu byla vydána ve 14. století. Rozvoj operací patra nastal začátkem 19. století a velký posun v léčbě rozštěpů začal po zavedení celkové anestézie a s objevem antibiotik. Od druhé poloviny 20. století se díky vývoji operačních technik, šicích materiálů a komplexnímu mnohooborovému přístupu k pacientům stala tato nápadná vrozená vada vyléčitelná tak, že umožní postiženému jedinci prožít plnohodnotný život.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Diskuze

V diskuzi OCHRNUTÍ OBLIČEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Chcu vědět co může ten člověk dělat aby dostal ochrnuti obličeje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ochrnutí obličeje

Jak začít jemnou masáž obličeje?

Položíte si ruce na tvář a jemnými pohyby bez nějakého tlaku si masírujete obličej od ucha ke krku. Po třetím opakování můžete masírovat i ušní boltce, ale jemně, protože masírujete podél ucha. Závisí na tvaru ucha.

Zdroj: Masáž obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem PREDNISON PRO PSA PŘI OCHRNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Dudyova.

Dobrý den,opravdu může pomoct prednison,když nám pes ochrnul na zadní packy?Podle veterináře je to buď skriply nerv v páteři nebo vyhřezla plotýnka.Uz je to paty den,co nechodí a ty nohy tahá za sebou jak kus hadru.Prasky bere zatím druhý den,ale když ji vidím,tak se mi nechce věřit,že to rozchodi.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste koupit vozíček pro invalidní pejsky. Do popruhu zapnete nehybné nožky a kolečka pomohou pejskovi v pohybu. Bravůrně se s tím rychle naučí a bude moct být zase mobilní. Jak takový vozík pro psy vypadá se můžete podívat tady: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Prednison pro psa při ochrnuti

Jaký mám tvar obličeje?

Určit tvar obličeje není těžké. Stačí si stoupnout před zrcadlo a smývatelným fixem (rtěnka, tužka na oči) nakreslit obrysy obličeje. Ideální je začít s kreslením od brady. Základem je se příliš nehýbat a vlasy z obličeje sepnout dozadu. Mezi základní typy obličejů patří: kulatý, čtvercový, srdcovitý a oválný.

Zdroj: Účesy podle tvaru obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÝ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den , přibližně od poloviny července mám zalehlé ucho a při smrkání cítím jak vzduch proudí z ucha. Může se jednat o prasklý bubínek?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle není prasklý bubínek. Vaše příznaky ukazují spíše na vleklý zánět eustachovy trubice, v níž se tvoří tekutina, která trubici roztahuje a potom, právě při zvětšení tlaku při smrkání, je tekutina rozpohybována, což tvoří pocit průchozího bubínku. Nejrychlejší léčbu dostanete v ambulanci ORL, kde prohlédnou ucho i krk a doporučí vhodnou léčbu. Samoléčba nabízí klokaní odvaru ze šalvěje a užívání lichořeřišnice na všechny možné způsoby, ovšem s nejistým účinkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklý bubínek

Diamantový tvar obličeje

Tento typ obličeje se od kulatého liší tím, že jsou lícní kosti výrazně širší než brada a čelo. Diamantový obličej je nejširší v oblasti tváří a čelo i brada jsou menší. Obličej je poněkud delší. Pokud máte tváře širší než čelo a bradu máte malou a špičatou, pravděpodobně máte tento typ obličeje.

Tipy – účesy pro ženy

Vyhněte se účesům, které mají největší objem na úrovni uší. Nejslušivější bude účes, který buď zakryje lícní kosti, anebo bude mít větší objem na temeni. Nevhodné jsou krátké účesy s pěšinkou uprostřed hlavy.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Tipy – účesy muži

K tomuto tvaru obličeje nejvíce ladí mírně zvlněné ofiny, sestříhané účesy i vlnité vlasy, které mají zjemňující účinek a nerovnost obličeje snadněji vyváží. Obloukem se pak vyhněte nepřirozeně rovným vlasům.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Zdroj: Typy obličeje

Diskuze

V diskuzi PREDNISON PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adriana.

Mica papa pije povahu ma uplne ako zdrava macka iba je ochrnuta. Robili snap testy na rakovinu vysli negativne. Treba vraj podrobnejaie testy v labaku, ale ked sa potvrdi rakovina, je neliecitelna. Ked sa nepotvrdi, je to zapal nejaky kde predison moze zabrat. Ked nezabere, je to jasne.. Ako sa choval vas psik prosim vas ked bol ochrnuty? Mal bolesti? Moja nema.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Doktor mi i říkal,že to může být od nějakého úrazu.Kdyz zvíře špatně doskočí nebo někde spadne.Udela se ten otok,který způsobí to ochrnutí a ten prednison na to zabere.Otok se vstřebá a zvíře zase začne chodit.Problem je ale v tom,že postupně ochabuje svalstvo...nemohlo se něco takového stát vaší kočce?

Zdroj: diskuze Prednison pro psa při ochrnuti

Oválný obličej

Oválný obličej charakterizují oblé tvary, avšak tvar obličeje je protažený a jeho výška je viditelně větší než šířka. Oválný tvar obličeje obvykle charakterizuje výška (nebo délka) 1,5x větší, než je šířka obličeje. Šířka obličeje by pak měla být zhruba stejná v oblasti čela i v oblasti čelisti. Oválný obličej je symetrický v křížových osách.

Tipy – účesy pro ženy

Je to univerzální tvar, ke kterému se hodí téměř všechny účesy, ať už jsou to vlasy krátké, dlouhé, rovné, anebo vlnité. Vůbec nezáleží na délce vlasů. Stačí, pokud vám prameny dosahují k lícním kostem, rtům anebo bradě, podle toho, kterou partii obličeje chcete zvýraznit.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Tipy – účesy muži

Oválný typ obličeje je poměrně vyvážený, proto k němu víceméně pasuje jakýkoli střih v různé délce i tvaru a lehčeji můžete se střihy experimentovat. Jediným strašákem by pro vás měla být dlouhá ofina, která vaši tvář zbytečně zkulatí.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Zdroj: Typy obličeje

Prevence rozštěpu

Z dlouhodobého sledování výskytu rozštěpů je průměrný počet nově narozených dětí s rozštěpem obličeje stále stejný, a to i v nejvyspělejších zemích světa, kde jsou vynakládány prostředky na prevenci. Jen o málo vyšší je v rozvojových zemích bez prevence.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Diskuze

V diskuzi PREDNISON PRO PSA PŘI OCHRNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Dudyova.

Dobrý den,opravdu může pomoct prednison,když nám pes ochrnul na zadní packy?Podle veterináře je to buď skriply nerv v páteři nebo vyhřezla plotýnka.Uz je to paty den,co nechodí a ty nohy tahá za sebou jak kus hadru.Prasky bere zatím druhý den,ale když ji vidím,tak se mi nechce věřit,že to rozchodi.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva horakova.

mela jsem barzojku kristi a nerozchodila nastaly prolezeniny sla spat moc smutne eva jeste mame koni jeji sestru ta ma zas ledovou bolestivou nozicku taky ji neumeji pomoct ale ta chodi a budem ji pomahat ye vsech nasich sil i kdyz se dozila jiz krasnych12let je to moje zlaticko

Zdroj: diskuze Prednison pro psa při ochrnuti

Srdcovitý tvar obličeje

Srdcovitý tvar obličeje je široký v čele a u lícních kostí a naopak velice úzký v oblasti čelisti. Někdy se mu říká také tvar obráceného trojúhelníku. Část obličeje od spánku k čelisti a bradě se zužuje pod výrazným úhlem. Srdcovitý obličej je symetrický jen v podélné ose. Na čele může být rovný (jako u obráceného trojúhelníku), ale také klenutý tak, jak je tomu u srdce. V tomto případě jsou kouty výraznější a holé bez vlasů, zatímco část uprostřed čela je s vlasy.

Tipy – účesy pro ženy

Obličej tohoto typu je vzácný a má svoje zvláštní kouzlo. Upřednostňujte účesy, které vytvářejí objem kolem spodní části obličeje. Ať už jsou vaše vlasy jakékoliv, husté či jemné, vyvarujte se příliš dlouhých vlasů. Deset centimetrů pod úrovní ramen bohatě stačí.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Tipy – účesy muži

Srdcovému typu vyhovují účesy střední délky. Pokud však fandíte spíše kratším, nevadí, stačí k nim nosit strniště či kratší vousy, které vyrovnají tvar obličeje.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Zdroj: Typy obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lela gujdova.

dobrý den moje malá 1měsíčíní dcera má ož druhým dnem od poloviny jazyka dozadu ke kořeni zelený povlak,původně bílý povlak od mléka zmizel a vystřídal ho zelený,čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zelený povlak na jazyku u kojenců se objevuje často a nejčastěji ho způsobuje přemnožená Candida Albicans. Když je krátkodobý a trvá jen týden, tak nemusíte mít strach. Pokud by problém přetrvával déle, tak se poraďte se svým dětským lékařem. Často se společně s tímto zeleným povlakem na jazyku objevují i afty v dutině ústní.

Zdroj: diskuze Zelený jazyk

Mikádo podle tvaru obličeje

Tvar obličeje je směrodatný pro ideální účes, který dokáže podtrhnout typ obličeje.

  • Oválný obličej: Oválný obličej je považován za ideál, sluší mu všechny účesy od krátkých střihů až po velmi dlouhé vlasy, a to platí i o struktuře vlasů. Ovšem ofině by se tento typ obličeje měl vyhnout, je škoda zakrývat jemné rysy.
  • Kulatý obličej: Dojem kulatosti lze minimalizovat rovnými dlouhými vlasy, které by měly zakrývat také část tváří; pěšinka je u tohoto obličeje tabu, stejně jako krátké, geometricky přesné střihy.
  • Hranatý obličej: Hranatý obličej potřebuje dodat jemnost, a té se dá docílit pomocí vlnitých vlasů. Podstatné je, aby vám účes zakrýval uši, což znamená, že vlasy sepnuté dozadu, vysoké culíky a drdoly nejsou vhodné, a to ani krátká mikáda.
  • Srdcovitý obličej: K srdcovitému obličeji se hodí vlnité vlasy, nadýchané ve spodní části obličeje. Dlouhé vlasy vám slušet nebudou, ale vlasy uhlazené dozadu nebo dlouhé ofiny ano.

Zdroj: Mikádo

Diskuze

V diskuzi FRANTIŠKOVY LÁZNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Jindráková.

Prosím o sdělení pobytových možností v souvislosti s léčbou pohybového aparátu (artroza kloubů) a další související problémy. Ráda bych měla možnost využít jednolůžkový pokoj v době od konce září do poloviny října. Bylo by to možné ? Děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Františkovy Lázně hrazené pojišťovnou

Diagnostika rozštěpu

Polovina případů rozštěpů obličeje, kdy je zasažen ret, je diagnostikována již prenatálně okolo 20. týdne těhotenství pomocí ultrazvuku při cíleném vyšetření obličeje, zbytek je diagnostikován až po narození. Hned po porodu, ale i v dalších dnech je novorozenec podroben několika vyšetřením, kdy je mu zkontrolováno patro a celá ústní dutina. Submukózní rozštěpy (naznačené rozštěpy patra) často nejsou diagnostikovány ani v porodnici, ale až později. Tento typ rozštěpů mnohdy diagnostikuje až foniatr po té, kdy dítě absolvuje neúspěšnou logopedickou terapii. I tento typ rozštěpů je nutné léčit operativně.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO LZE KONZUMOVAT ZELENINU HNOJENOU KRISTALONEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Za jak dlouho lze konzumovat zeleninu a jahody hnojené kristalonem plody a květ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když postupujete podle návodu na Kristalonu, tak můžete spotřebovávat průběžně jak to roste. Kristalonem se hnojí pravidelně po celou produkční dobu až do poloviny srpna. V Kristalonu nejsou žádné jedy, aby byla nutná ochranná lhůta.

Zdroj: diskuze Za jak dlouho lze konzumovat zeleninu hnojenou kristalonem

Obecné informace – účes a obličej

Účesy podle tvaru obličeje mají svá pravidla a právě jejich dodržení je základem k tomu, že vám bude účes slušet a že konečně najdete ten svůj. Mnoho žen, ale i mužů nosí nevhodný účes vlastně celý život. V málokterém kadeřnictví vám umí dobře poradit a často jsme natolik konzervativní, že nemáme chuť ani odvahu střih vlasů, jejich délku či tvar účesu změnit. Udělejte první krok a zjistěte, jaký je váš tvar obličeje.

Tvar obličeje se dělí obvykle na čtyři až devět skupin, záleží na tom, pro jaký účel se jím potřebujeme zabývat. Pro potřeby účesů a vhodné střihy vlasů je optimální dělení na pět skupin. S jakými tvary obličejů se tedy setkáváme?

Základní rozdělení:

  1. kulatý obličej
  2. oválný obličej
  3. hranatý obličej – čtvercový tvar
  4. hranatý obličej – protáhlý tvar
  5. srdcovitý obličej

Zdroj: Typy obličeje

Diskuze

V diskuzi POCENÍ RUKOU A OBLIČEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladan.

Já jsem si na pocení rukou i obličeje pořídil Electro Antiperspirant z www.iontoforeza.cz a zatim pecka! To pocení úplně zmizelo, ruce jsou suchý a teplý, předtim byly studený jako led a z obličeje už mi necrčí pot jak blázen, a to už 4 měsíce!!!. Toho ozáka jsem měl doma chvíli, ale vždycky to vydrželo jen 1-2 dny:-(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Taky mám electro antiperspirant, manželka mi jej koupila k narozeninám. Byl jsem trochu skeptický ale pocení ustoupilo za týden používání!

Zdroj: diskuze Pocení rukou a obličeje

Masáž obličeje

Masáž začíná tak, že si dáte pravou ruku přes čelo a jemně ji táhnete. Tímto způsobem se přizpůsobí i obočí. Potom otočíte ruce a to samé provedete i levou rukou. Tlak, který vyvinete, může být silnější nebo slabší, ale závisí na vás. Při masáži spánků si položíte ruce na spánky a děláte jemné krouživé pohyby. Tato masáž je bez tlaku. Masáž spánku vám pomůže zesílit relaxaci.

Zdroj: Masáž obličeje

Účesy vhodné pro ženy s  oválným obličejem

Oválný obličej se vyznačuje přirozeně zúženým čelem, jemně vystouplými lícními kostmi a nevýraznou bradou. Obličej je v ideálním případě 1,5 x delší než širší.

Tento tvar obličeje je považován za nejdokonalejší, protože působí symetricky, tomuto tvaru obličeje sluší téměř všechny typy účesů.

Ženám s oválným obličej sluší z krátkých sestřihů například pixie cut s patkou i krátký asymetrický střih.

I z účesů ze středně dlouhých vlasů mají ženy s oválným obličej široký výběr. Sluší jim jak klasická mikáda (ať už symetrická, či asymetrická), i lehce zvlněná s rovnou ofinou, dokonce i nejrůzněji sestříhané vlasy.

U oválného obličeje je i široký výběr u dlouhých vlasů, sluším jim jak vlasy zvlněné, tak i sestříhané. Mohou mít ofinu rovnou, i na bok, s patkou, nebo ofinu mít vůbec nemusí.

Celkové platí, že u žen s tímto tvarem obličeje záleží u výběru účesu na vlastním vkusu a představách, protože tento tvar obličeje je vhodný i k extravagantním účesům.

Co se týká účesů na různé akce, ženám s oválným obličejem sluší vlasy vyčesané k temeni i volně spadané k šíji.

U žen s tímto tvarem obličeje není nutné dávat si pozor na nějaký typ účesu, je důležité jen při výběru zohlednit kvalitu vlasů, jejich objem, a jestli se účes hodí k osobnosti ženy.

Zdroj: Účesy podle tvaru obličeje

Hranatý tvar obličeje

Hranatý obličej čtvercového tvaru je tvarově krátký, ale široký, s výraznými hranatými rysy. Čtvercový obličej má výrazné široké čelo i čelist. V těchto oblastech je šířka obličeje přibližně stejná a současně je tato šířka přibližně stejná jako výška (délka) obličeje. Hranatý obličej může sice působit zajímavě, ale dost často potřebuje zjemnit rysy, čehož lze snadno docílit vhodně zvoleným účesem pro tento tvar obličeje.

Obdélníkový obličej je o něco delší než oválnější, což je třeba mít při výběru nového sestřihu na paměti. Rozhodně se vyhýbejte dlouhým vlasům a naopak i těm extrémně krátkým. Ideální je jakýsi střed, který nijak neuškodí vašim obličejovým proporcím.

Tipy – účesy ženy

Obdélníkový obličej je o něco delší než oválnější, což je třeba mít při výběru nového sestřihu na paměti. Rozhodně se vyhýbejte dlouhým vlasům a naopak i těm extrémně krátkým. Ideální je jakýsi střed, který nijak neuškodí vašim obličejovým proporcím.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Tipy – účesy muži

Pro tento tvar obličeje se hodí široká škála střihů. Je však třeba mít na paměti, že lépe vypadají účesy, které jsou z bočních stran více prostříhané. Velmi krátké sestřihy tomuto obličeji svědčí a zlepšují celkové rysy. Vyhnout byste se měl účesům s pěšinkou uprostřed a ofinou.

Hranatý obličej protáhlého tvaru se nazývá také obdélníkový tvar obličeje. Obličej je delší než širší, v oblasti čela a čelisti zhruba stejně široký. Charakterizuje jej rovná linie mezi čelní a čelistní oblastí, široké čelo i široká brada.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Zdroj: Typy obličeje


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP