Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOUŘENÍ A PROBLÉMY SE ZUBY

OBSAH

Zkušenosti se zuby moudrosti

U většiny lidí nedojde k prořezání zubů moudrosti. Tyto zuby zůstávají zcela nebo částečně skryty pod sliznicí, mnohdy i v kosti dolní či horní čelisti. Většinou jsou nevýhodně skloněné a ohrožují svým růstem okolní zuby a kost.

Zdroj: Problémy se zuby

Diskuze

V diskuzi DROLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub Turek.

Dobrý den, mám silné bolesti stoliček, které se mi drolí. Nedávno jsem byl u zubaře se zdrolením zubem.
Po té jsem se koukl na zuby, a nic víc rozdroleného nebylo, včera dne 9.8. Asi pod 2 týdnů, jsem.se koukl, s mám rozdrolenou spodní na levo vzadu stoličku
Nevím co mám dál dělat, trpím na zuby.
A hlavně jde o to že mi je 17,a brzo přijdu o všechny zuby jak vidím.. a toho se nejvíc bojím.
Zubaře sehnat nemohu, prostě nic..
Prosím o radu..:((

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.

Syn měl velké problémy se zuby. Od malička se mu drolila sklovina. Mimo jiné měl během roka dvě zlomeniny. Na doporučení lékaře jsme nasadili tento přípravek www.biomineraly.cz/v… a kromě toho používáme také zubní gel GC MI Paste Plus a musím říct, že druhé zuby už má teď krásné, tak snad máme vyhráno.

Zdroj: diskuze Drolení zubů

Kouření způsobuje problémy nejen se zuby

  • zápach z úst;
  • zabarvení zubů;
  • zánět otvorů slinných žláz v ústech;
  • zvýšený výskyt zubního plaku a kamene na zubech;
  • degenerace kosti v čelisti;
  • zvýšené riziko vzniku onemocnění dásní;
  • zpomalený proces hojení po extrakci zubu či jiném zubařském ošetření, například po chirurgickém zásahu v ústech;
  • snížená možnost použití zubních implantátů;
  • zvýšené riziko vzniku rakoviny dutiny ústní.

Zdroj: Kouření a orální zdraví

Diskuze

V diskuzi PARODONTOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra .

Dobry den mam takovou prozbu mam parodontozu a vypadnuli my predni zuby pani zubarka my udelala nahradni a kdyz jsem se ji ptala co mam pouzivat a abych nemela dalsi problemy tak my nic nedoprorucila a prijde my ze mam mezi zubama mezery ze ten zanet jde do dal mam strach a bych neprisla o dalsi zuby .pouzivam zubni pastu parodontax a ustni vodu parodontax a mezizubni kartacky 0,5. takovy problem mela moje maminka a delali ji novy zuby nahore a dole tak se toho bojim aby nemela takovy problemy taky budu rada jesli my paradite vy dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.

Nechte si u zubaře nechat stěry ze zubu a až bude výsledek nechá vám napsat antibiotika mě to zatím pomohlo a neboli mě ani dásně a za dva měsíce si nechám opět stěry ze zubu vyzkoušela jsme vše věřte mi nečekejte taky jsem přišla o jeden zub a nemohla jsem kousat jak mě boleli dásně.

Zdroj: diskuze Parodontoza

Příznaky zubů moudrosti

Zuby moudrosti v dolní čelisti jsou v naprosté většině případů zdrojem menších či větších zánětlivých potíží, a tedy zdrojem infekce. Mohou proto negativně ovlivňovat jak orální zdraví, tak představovat zátěž pro imunitní systém, a tedy celkový zdravotní stav. Jedinou efektivní léčbou a také možností, jak problémům předejít, je zuby moudrosti odstranit. Pokud dojde k zánětu zubu moudrosti, je nevyhnutelná extrakce zubu.

Zdroj: Problémy se zuby

Diskuze

V diskuzi PORCELÁNOVÉ ZUBY CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita Soukupová.

Dobrý den,
zajímám se o porcelánové zuby. Mám špatné zuby. Napomáhá tomu velké časové prodlení od návštěvy k návštěvě.
Je možno se touto cestou objednat?
Děkuji moc DITA Soukupová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Porcelánové zuby cena

Zažloutlé zuby – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět zažloutlé zuby.

Zdroj: Žluté zuby

Diskuze

V diskuzi JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Já to zkoušela s citronovou kůrou a šlo to stejně dobře jako s kůrou z pomeranče. Nevhodná k čištění zůbů se mi zdá kůra z mandarinek. Ale úplně nejlepší na bílé zuby je ten recept sůl a citron. Je to sice humáč, ale zuby jsou pak skvěle bílé.

Zdroj: diskuze Jak na bílé zuby

Zabarvení zubů od kouření

Žluté zuby jsou jeden z nejčastějších důsledků kouření. To však není jediný problém, který cigarety v ústech způsobují. Kuřáci trpí mnohem častěji zánětem dásní a vypadáváním zubů jsou ohroženi dvakrát častěji než nekuřáci. Stejně jako dochází ke žlutému zbarvení zubů, dochází i ke zbarvení kůže a nehtů na prstech, kterými kuřák cigaretu drží. A jak se změní váš vzhled, pokud kouřit přestanete? Do kůže se spolu s krví dostane více kyslíku a živin, což způsobí její zkvalitnění. Tabákové skvrny z prstů a nehtů zmizí a i vaše zuby mohou být bělejší. Ale nejdůležitější je, že spolu s krásnějším tělem budete i zdravější.

Zdroj: Žluté zuby

Diskuze

V diskuzi ŠKRÁBÁNÍ V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Františka.

Chtěla bych se zeptat jestli vás škrábe v krku i při kouření elektronických cigaret? Chtěla bych na ně přejít, protože už mi to začíná vadit při kouření klasických, ale dočetla jsem se, že pálení a škrábání je i u těch elektronických. Čtěte zde www.gallagher.cz/mag…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Škrábání v krku

Problematické osmičky

Zuby moudrosti jsou osmičky, které člověku vyrostou až jako zcela poslední zuby. Velký počet pacientů zubního lékaře má osmičky problematické. Snadno totiž podléhají kazivosti. Dalším častým problémem je jejich křivé umístění, které vybočuje z přirozené řady chrupu, ať se již jedná o jejich růst směrem do tváře, nebo naopak k jazyku. Z tohoto důvodu se nejen mezi veřejností traduje, že čím dříve se zub moudrosti vytrhne, tím lépe. Podobný názor zastávají i někteří zubní lékaři. Přitom pokud jsou osmičky dobře prořezané, narostlé a nekazí se, není nejmenší důvod k tomu, aby se musely vyndat. Zuby moudrosti nevyžadují speciální péči v porovnání s ostatními zuby.

Zdroj: Problémy se zuby

Diskuze

V diskuzi DĚTSKÝ ŽLUTÝ CHRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Hrdličková.

Dobrý den, mám dvě vnučky ve věku 11 a 8 let. Obě mají už i nové zuby hodně zažloutlé, nezdravé. Zuby si čistí, ale já si myslím, že je něco špatně. Jejich lékařka, stomatoložka, tvrdí, že je to v pořádku, někdo má bílé zuby a někdo žluté. Holky jsou pěkné, ale , když se zasmějí, tak je to hrůza. Já si myslím, že by měly změnit lékaře. Mít žluté zuby už v tomto věku podle mne není normální. Děkuji za radu, Hrdličková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dětský žlutý chrup

Žluté zuby po antibiotikách

Pokud v mládí přijímáte mnoho různých antibiotických léků, pak je zvýšená pravděpodobnost, že budete mít v dospělosti tmavší nebo žluté zuby. Pokud je to možné, tak po dohodě s lékařem zvolte alternativní způsoby léčby bez použití antibiotik.

Zdroj: Žluté zuby

Diskuze

V diskuzi JAK A CO.MAM DELAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Co.mam delat boli me predni zub vedle 2 kdyz kousu mam tam vlozku nebot me hodne ten zub bolel ale boli me i 2 zub co mam.uz delsi roky po resekci pan doktor rikal ze je to.malicky zoubek drzi nekyvese ale boli takova tupa cukava bolest s tlakem nevim co stim prosim radu podle rengenu tam nic neni zanet ani nic jen rikal ze zub je mali ta 2 ze by ho odstranil ale co tam pak budu mit zpivam a potrebuji nejak mit zuby dekuji m.h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

Vytáhnout vložku, propláchnout dezinfekcí, proplachovat dezinfekcí, a čistit zuby pořádně a dlouho dezinfekcí, poté bych to s přehledem uzavřel.. Hledej MMS, CDS, ZUBY forum upramene.cz

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat

Bělicí pásky na zuby

Bělicí pásky na zuby jsou nejoblíbenějším prostředkem k bělení zubů na světě. Bělicí pásky využívají stejné účinné látky, jaké používají zubní lékaři při ambulantním bělení zubů. Proč tedy platit tisíce korun u zubaře, když můžete mít krásné bílé zuby i za mnohem méně peněz? Domácí bělení zubů pomocí pásků doporučuje mnoho zubních lékařů na celém světě. Bělení je jednoduché a zcela bezpečné. Zuby budete mít bílé už po prvních třech dnech bělení.

Bělicí pásky na zuby – cena

Zde je seznam cen bělicích pásek na zuby.

Zdroj: Péče o zuby

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David Ardamica.

Dobrý večer už mám delší dobu problémy s brněním jazyka vždy když snim něco tvrdšího tak mě začne brnět jazyk ale i zuby mě bolí ,mám trochu ostřejší stoličky .Posílám foto mám i trochu bělejší jazyk tak nevím jakého doktora mám navštívit a nebo jestli by jste mi poradily taky mám trochu strach z rakoviny děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakoviny se nyní bát nemusíte, protože váš jazyk nevykazuje příznaky zhoubného nádoru. S odstraněním nepříjemného brnění jazyka vám pomůže stomatolog. Objednejte se u svého zubního lékaře a povězte mu o svých problémech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Jak vybělit zuby video

Několik zajímavých videí o tom, jak vybělit zuby doma, naleznete zde.

Zdroj: Domácí triky na bílé zuby

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ina.

Trpím na bolesti zubů docela často. Mám často záněty, horké teplé nezvládám. Před rokem jsem změnila zubní lékařku. Má úplně jiný přístup k mému chrupu, dostala jsem jiné léky, mastičky, sestavila mi léčebný plán www.schwarzdent.cz/n… poradila co a jak a pozoruji velkou změnu. Problémy se zuby pomalinku odeznívají.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti zubů

Žluté zuby – rtěnka

Rtěnka je vhodný trik, jak zamaskovat žluté zuby. Žluté zuby budou s oranžovou rtěnkou nebo se žlutými tóny v červené vypadat ještě hůř. Naopak jako bělejší budou působit v růžových a studeně fialových odstínech. Rtěnek existuje tolik odstínů, že si ke každé barvě zubů můžete pořídit takovou, která je opticky vybělí a rozzáří.

Zdroj: Žluté zuby

Poradna

V naší poradně s názvem SLABÁ SKLOVINA A BĚLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libka.

Mám slabou sklovinu a přesto bych chtěla mít bělejší zuby, nechci ale abrasivní pasty, musím si sklovinu chránit jak vybělit šetrně zuby, poraďte mi díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na bělení zubů je nejlepší zubní hygienistka. Ta speciálním ultrazvukovým udělátkem rozruší tmavé usazeniny na zubní sklovině a zuby se tím prozáří. Efekt je okamžitý a trvalý, než se zuby zase zanesou, a to trvá několik let. Na bělení zubů u tenké skloviny se nejlépe hodí tento ultrazvukový zákrok, neboť zubní sklovinu dále neztenčuje a přesto vybělí.

Zdroj: diskuze Slabá sklovina a bělení

Jak snížit otok zubu moudrosti

Pokud je zánět zubu moudrosti spojený s otokem a ztíženým otvíráním úst, je lepší zahájit nejprve konzervativní léčbu. To znamená nasadit antibiotika, provést důkladný výplach vaku za zubem, například Corsodylem. Extrakce se pak provádí po zklidnění akutních příznaků.

Zdroj: Problémy se zuby

Dům péče o zuby

Zde je webová stránka, kde naleznete Dům péče o zuby.

Zdroj: Péče o zuby

Zuby moudrosti

Zuby moudrosti jsou třetí stoličky. Obvykle se prořezávají až během 18.–24. roku života. U současného člověka pozbyly svou funkci, protože měkká potrava nevyžaduje takové mechanické zpracování v dutině ústní, jako tomu bylo v daleké minulosti. V důsledku toho došlo ke zkrácení čelistí a třetí stoličky často nemají dostatek místa k tomu, aby se prořezaly a správně zařadily do zubního oblouku. U někoho se některá třetí stolička neprořeže vůbec. Jindy se třetí stolička prořezává šikmo nebo vodorovně; v tom případě je často vhodné její chirurgické odstranění. Problémy s prořezáváním zvláště dolních zubů moudrosti trpí až každý pátý člověk. Třetí stoličky jsou typickým příkladem monofyodontního zubu: vyrůstají jen jednou za život. Nejčastěji mají dva kořeny.

Zdroj: Zuby

Vitamíny pro zdravé zuby

  • vitamín D
  • vitamín A
  • vitamín B
  • vitamín C

Zdroj: Péče o zuby

Zuby moudrosti – bolest

Zuby moudrosti, známé také jako třetí stoličky, jsou vzadu v ústech poslední v řadě. Z nejrůznějších důvodů je ale ne všichni z nás máme.

U většiny lidí se zuby moudrosti objevují v rozmezí věku 17 a 25 let a nepůsobí žádné problémy. U některých lidí jsou však takzvané retinované, to znamená, že uvíznou v čelisti, nemohou se proříznout dásní. To pokaždé nemusí vadit. Retinované zuby moudrosti často nevykazují žádné příznaky, ani nepůsobí bolest, a zůstávají v čelisti celý život.

Ale v některých případech retinované zuby moudrosti problémy způsobují. Místo okolo retinovaného zubu moudrosti může zčervenat a zduřet, můžete cítit bolest v čelisti, bolesti hlavy a zvláštní chuť, když blízko retinovaného zubu skousnete.

Zuby moudrosti jsou pozůstatkem z dávných dob, kdy jsme jedli mnohem jednodušší stravu a potřebovali jsme více zubů. V dnešní době mají lidé menší čelisti, do kterých se jim tyto „pozdní“ zuby často prostě nevejdou. Jakmile zuby moudrosti začnou růst, mohou vytlačovat jiné zuby a překážet ortodontickým pomůckám. Pouze zčásti prořezané zuby moudrosti mohou být také živnou půdou pro bakterie, jejichž hromadění může vést k vážným onemocněním dásní.

I když retinované zuby moudrosti žádné příznaky nevykazují, doporučují je někteří zubní lékaři chirurgicky odstranit, aby se tak zabránilo případným problémům v budoucnosti. Vytažení zubu moudrosti je naštěstí běžným ambulantním zákrokem, který se provádí v lokální anestezii. Stejně jako po jakémkoliv jiném chirurgickém zákroku je třeba v prvních několika dnech předpokládat reziduální krvácení, otok nebo podlitiny a omezit fyzickou činnost. Většina lidí se však zotaví rychle a snadno.

Zdroj: Zuby

Žluté zuby – příčina

Stáří

Je nepochybné, že celkové stárnutí našeho organismu má vliv na zdravotní stav našich zubů a hlavně na jejich barvu. Tak jak postupně stárneme, tak se barva našich zubů přirozeně mění do odstínů žluté barvy. Je to přírodní proces, který lze však výrazně zmírnit nebo úplně potlačit díky prostředkům na bělení zubů (White Pearl, Aloe Ment, WP Smile).

Jídlo a pití

To, co jíme a pijeme, má také výrazný vliv na barvu zubů a vůbec na chemické složení v našich ústech, což zapříčiňuje většinu obtíží spojených se zuby (kazy, zubní kámen, parodontózu...). Některá jídla a pokrmy mohou vaše zuby vybavit nevzhlednou tmavou barvou. Nejhorší je červené víno, cigarety, limonády, káva a čokoláda. Odstraňte ze svého jídelníčku tato jídla a nápoje, přestaňte kouřit a ušetříte si tak problémy se zuby a také peníze za bělicí procedury. Vhodný je přístroj Bio-Oral.

Poškozené zuby

Pokud si ulomíte nebo jinak poškodíte zub, ten pak může změnit barvu na tmavší. V tomto případě je jediná rada – dávejte si na své zuby pozor. Ulomené zuby je možné opravit, nicméně oprava, která perfektně skryje místo zlomu a barevně sladí zub a náhražku, je velice nákladná.

I když se o své zuby pečlivě staráte, zřejmě se žloutnutí nevyhnete. Zubní sklovina je bílá, ochraňuje spodní vrstvu – zubovinu. Tato zubovina je normálně žlutá, má pórovitou strukturu. Během stárnutí se však může zabarvovat až do žlutohněda.

Barvu chrupu tedy tvoří zubovina a zubní sklovina nad ní. I zubní sklovina se zabarvuje.

Hlavní „zabarvovači“ zubů

Tmavnutí nebo změnu odstínu zubní skloviny způsobují různé potraviny, nápoje a neřesti:

  • kouření
  • červené víno
  • káva
  • černý čaj
  • čokoláda
  • borůvky a jiné barvící potraviny
  • antibiotika obsahující tetracyklin

Zdroj: Žluté zuby


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP