Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOŽNÍ NEMOCI RUKOU

OBSAH

Bradavice

Bradavice (verrucae) jsou nezhoubné novotvary, které se vyskytují obvykle na kůži a méně často na sliznicích. Po akné jsou nejčastějšími kožními problémy. Příčinou vzniku bradavic jsou viry patřící do skupiny humánních papilomavirů – HPV. Bradavice patří k nejčastějším kožním problémům, alespoň jedenkrát v životě se s nimi potýkal každý desátý pacient. Virus papilloma se přenáší z člověka na člověka přímým kontaktem. Větší šance nákazy je u lidí se sníženou imunitou. Klasické bradavice se nejčastěji vyskytují na nohou a rukou.

Verrucae

Zde je článek, který podrobně popisuje bradavice.

Bradavice – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět projevy bradavic.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luboš F..

Mám to sice do počernic pěkně daleko, ale pořád je to lepší si dojít takhle do dobrých rukou než nějakým šarlatánům.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Vitiligo

Vitiligo je kožní onemocnění, kdy dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment. U nemocného se projevuje světlými skvrnami na kůži nepravidelných tvarů, nejčastěji okolo prstů, úst, očí, genitálu, kloubů a třísel. Z postižených míst mohou vyrůstat chloupky též se ztrátou pigmentu.

Bílé skvrny na kůži

Zde je článek, který podrobně rozebírá vitiligo.

Vitiligo – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy vitiliga.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi NEMOCI NEHTŮ NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

dobry den mam již nekolik let uprostřed palcu na rukou prohlubeniny a vodorovne černe čarky ta prohlubenina je tak uprostřed palce a nehty na obou palcich mě rostou směrem dolu už nevim jak to mam řešit pořad se to opakuje a vubec mě to dobře neroste hned od rustu mam to mam popraskane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Řepova.

Dobrý den manžel má všechny nehty na rukou růžové . Nevím od kdy všimla jsem si toho az dnes .Jestli mi můžete říct jestli to není nic špatného moc děkuji Repova
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Nemoci nehtů na rukou

Plísni podobné nemoci, ale plíseň to není:

  • Folikulitida decalvans (jizvová forma alopecie – vypadávání vlasů).
  • Bakteriální kožní infekce (pyodermie)
  • Diskoidní lupus erythematodes, někdy též nazýván jako kožní lupus erythematodes nebo také chronický diskoidní lupus erythematodes.
  • Lyšej planopilaris, což je zánětlivé kožní onemocnění, které postihuje především vlasové folikuly.
  • Pseudopelade Brocq, což je alopecie atrophicans, která se projevuje jako jizvící alopecie - ztráta vlasů.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Prohloubené nehty

Vroubkované prohlubně nebo trhliny v nehtovém lůžku mohou způsobit zvlnění nehtu. Většinou se vroubky dají poznat na nehtu prostředníčku, který je obvykle hladký. Prohloubené vroubky na nehtech mohou znamenat lupénku nebo jiné kožní onemocnění. Také může být zpozorována psoriatická artritida, která postihuje klouby a kůži. Mezi další možné nemoci patří Reiterův syndrom a jiná onemocnění pojivové tkáně. Když je léčba těchto nemocí včas zahájena, nehtové lůžko se obnoví.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Diskuze

V diskuzi ČERNÉ ČÁRKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína.

Dobry den, jiz nekolik let mam na prave ruce na ukzaovacku na nehtu par cernych carek.kdysi jsem tam mela jen jednu a ted jich tam mam vice na obouch stranach z kraje na jedne je slaboulinka a na druhe silnejsi.Na nohou se mi udelali take predevsim na malickach kdyz jsem s tim byla u kozniho s tim aby to nebyla rakovina kuze rekl ze je to plisen a dal mi na to nakou vodicku kterou jsem pouzivala na cas to zmizelo ale ted to mam i na vice prstech nevim teda zda je to ta plisen a nebo neco jineho je fakt ze kdyz si nehty brousim delam to jednim pilnikem a tedy pokud je to plisen tak se asi rozsirila ale asi mesic pouzivam canespor 1krat dene a satel to tam mam...Na internetu jsem se docetla ze to muze zpusobovat nake mnohem vaznejsi nemoci tak jsem se dost zalekla...poslala bch foto ale sem mi ho bohuzel nejde vlozit.Predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den, prosím o radu... Na okraji palcích na rukou se mi udělaly tenké černé čárky jakoby,, třísky,,. Jsem tři měsíce po covidu, může to mít souvislost? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Černé čárky na nehtech

Melanom

Melanom je velmi nebezpečný typ rakoviny kůže, který vzniká v melanocytech, tedy kožních buňkách, které produkují kožní pigment. Melanom je způsoben slunečními paprsky, tedy především jejich UVB složkou, která poškozuje DNA melanocyty, a ty se poté nekontrolovatelně množí a tvoří kožní nádor – melanom. Melanom se nejčastěji objevuje na kůži, ale může se vytvořit i na sliznici či v oku. Nejtypičtěji se objevují na plochách těla, které vystavujeme slunečnímu záření jen nárazově. Může vzniknout jak normálně na bílé kůži, tak na podkladě mateřského znaménka. Melanom je značně nebezpečný kožní nádor, ale díky tomu, že je na povrchu kůže a že je barevný, ho můžeme snadno odhalit a včas zahájit léčbu.

Melanom

Zde je článek, který se podrobně zabývá melanomem.

Melanom – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy melanomu.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ NEMOCI NOHOU FOTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

dobrý den

měl bych asi podobný problém mám to na obou spodcích chododel nemám ale jen pár mám jich tam snad i desítky čas od času nějaký bolí tak to propíchnu a vyteče bílá tekutina a pak to přestane bolet ale jinak to tam mám snad pořát a nemizíto netuším co to je ale nohy jsou citlivější a více nunavenější

spíš mě to připadá jako prasklý vyschlí puchýř některé jsou cca od 0.01mm a některá cca 3mm

netušíte co to je a jak se toho zbavit ?? děkuji 

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou fota

Vypadávání srsti

Vypadávání srsti se odborně nazývá alopecie a u čivavy jej nelze přehlédnout. Chuchvalce srsti jsou vidět všude. Když zlehka přejedete rukou po srsti, tak se velmi rychle uvolňuje.

Nejprve je důležité si uvědomit, zda se jedná či nejedná o běžné přesrstění. Pokud jde jen o běžné přesrstění v průběhu roku, tak pokud je podáváno kvalitní krmivo, není potřeba nic zvláštního dělat. Jestliže máte pochyby o dostatečné kvalitě krmiva, můžete stravu obohatit o vitamínovou pastu.

Psí srst je známkou psího zdraví. Když někde něco zasvědí, hned je potřeba zkontrolovat, jestli to není blecha nebo nějaký ekzém. Dalšími důvody kožních potíží od tvorby lupů po vypadávání srsti mohou být roztoči a kožní plísně. K vypadávání srsti vedou často i různé otravy, stres, hormonální porucha, porucha štítné žlázy.

Pokud si nejste jisti příčinou vypadávání srsti, tak se obraťte na veterinárního lékaře, který stanoví správnou diagnózu pomocí vyšetření vzorků kůže nebo krve a pak snadno určí způsob léčby.

Zdroj: Nemoci u čivavy

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Stašková.

Dobrý den, na pravé ruce z boku se mi vytvořil jakýsi útvar, kruhového tvaru. Okraje tvoří puchýřky, které se začaly tvořit až později, tak 2. - 4. den po té, co jsem si útvar uvědomila. Trochu to svědí, nebolí, ale stále se zvětšuje. Ptala jsem se nezávisle ve dvou lékárnách, jestli by mi něco nedoporučili, ale v žádné nevěděli, co by to mohlo být. Ani na internetu jsem nenašla něco podobného. Zkraje to připomínalo spíš ekzém, nyní opaření.
Nyní mám tento útvar asi 8. den
Prosím o radu, pokud jsem Vám moje potíže popsala aspoň trochu přesně.
Děkuji a přeji pěkný den, Daniela Stašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležité je vyloučit lymeskou boreliózu, ta vypadá takto: www.google.cz/search…
Kruhové útvary s pupínky po okraji způsobují také plísně a kvasinky. Účinné léky jsou většinou na lékařský předpis, takže
pro přesné určení nemoci a její účinnou léčbu doporučuji navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci u lidí

Pseudotumory

Kromě zánětlivých útvarů mohou být za kožní nádory chybně zaměněny také např. névy a hamartomy, což jsou málo časté defekty vzniklé zmnožením normální tkáně. U psů velkých plemen se vyskytují zánětlivé útvary v oblasti míst vystavených tlaku a kloubů s názvem calcinosis circumscripta.

Zdroje informací:

  • Nemoci psa a kočky I. díl, 2. vydání (Svoboda, Senior, Doubek, Klimeš a kolektiv)
  • Obecná veterinární patologie, 2. vydání (Halouzka)
  • Systémová veterinární patologie IV. díl (Halouzka)

Zdroj: Kožní nádory u psů

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI NOHOU BOLAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala tancosova.

chci se zeptat kozni bolaky na nohou skoro jako by diry chtela bych vice informaci o te nemoci dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na nohou, skoro jako by díry, to jsou pravděpodobně bradavice. Na léčbu bradavic použijte roztok Duofilm. Duofilm je modro-bílá krabička a je volně prodejný v lékárně asi za 160 Kč a vydrží hooodně dlouho. Při léčbě Duofilmem postupujte podle příbalového letáku a bradavice by měly do měsíce ustoupit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou bolaky

Nemoci kůže – zánět

Zánět kůže vzniká působením mnoha vnějších, vnitřních a jiných činitelů. V pravém slova smyslu se nejedná přímo o samostatné onemocnění, ale o příznak jiného onemocnění.

Na vznik zánětu kůže mohou mít vliv kožní virózy, bakteriální, plísňová a parazitární onemocnění, poruchy žláz s vnitřní sekrecí, imunitní poruchy a poruchy pigmentace a keratinizace. Dále se uplatňují fyzikální a chemické příčiny, psychogenní vlivy (sebepoškozování) a kožní novotvary.

Projevují se obecné znaky zánětu. Zarudnutí, mírný otok a citlivost na dotek, zvýšená teplota postiženého místa a změna struktury kůže (strupy, šupiny, skvrny, mazotok, vředy, puchýřky a další). V komplikovaných případech dochází i k postižení celkového zdravotního stavu psa.

Nelze obecně stanovit prognózu vzhledem k velké šíři možných příčin vzniku.

Zdroj: Psí nemoci

Diskuze

V diskuzi JAKE JSOU VHODNE POTRAVINY PRO ZBAVENI SE DNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kúrova.

Asi před dvěma lety jsem onemocněla dnou. Nasadili mě prašky sice mě pomahaji , ale chci se te dny zbavit. Moc mě boli veškere klouby v těle , hlavně na rukou. Mam i artozu v prstech na rukou. Chtěla bych vědět jake potraviny jsou nejvhodnějši a ktere ovoce mužu jest a ktere zase nesmim. Prosim o radu a taky jsem darce krve , už jsem dala 44 odběru. Jestli mužu vubec davat krev. Jak vlastně postupovat pri teto nemoci . Děkuji za informace Kúrova Alena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jake jsou vhodne potraviny pro zbaveni se dny

Léčba

Při pocitu nedokrvených rukou poslouží osvědčená domácí vodoléčba, ke které potřebujete pouze teplou a studenou vodu, vanu nebo velký škopek. Tento nejjednodušší léčebný systém vypracoval známý německý farář Sebastian Kneipp, který tvrdil, že všechny nemoci vznikají z porušení toku krve a vodní procedury působí na úpravu krevního oběhu.

Postup:

  • Ruce musí být před vodoléčbou pořádně zahřáté – masírujte je kartáčem, třete rukama o sebe a podobně.
  • Připravte si dva velké kbelíky, jeden se studenou vodou (12–15 °C) a druhý s teplou vodou (42–43 °C). Ruce ponořte do teplé vody na 3 minuty a hned nato do studené na půl minuty až 1 minutu. Lázeň asi 10x vystřídejte, naposled skončete ve studené vodě až 3 minuty a vydatně třete ruku o ruku. Potom ruce řádně osušte a ručníkem ještě promasírujte.

Tuto vodoléčbu provádějte 2x denně, vždy ráno po probuzení a večer před spaním. Účinky léčby se projevují přibližně po 2–3 týdnech, proto musíte být trpěliví a nespěchat.

Mokré otěry nedokrvených rukou silně prokrvují a prohřívají. Jsou určeny těm, kteří jsou připoutáni na lůžku kvůli jiné nemoci. Připravte si studenou vodu, 2 froté žínky a 1 froté ručník. Pacient leží a je teple přikrytý. Každou ruku třete zvlášť. Vytáhněte zpod přikrývky ruku a namočenými žínkami, které máte natažené na rukou, třete končetinu směrem nahoru 3x, žínky odložte a třete končetinu suchým ručníkem směrem nahoru také 3x. Vše 3x opakujte. Ruku zabalte pod přikrývku a pokračujte stejným způsobem na druhé ruce.

Vodoléčba je jen doplňková alternativní terapie. Je nutné řídit se pokyny lékaře a užívat léky a dále bylinky na zlepšení prokrvení končetin a proti ateroskleróze.

Zdroj: Pocit nedokrvených rukou

Poradna

V naší poradně s názvem ERYSIPEL (EPYPEL) ALIAS RŮŽE V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Urbánková.

Dobrý den, mám dotaz ohledně růže (nemoci) v uchu. Jak často postihuje toto onemocnění ucho. Dále prosím o radu zda při tomto onemocnění může být opakovaně naměřen vysoký krevní tlak? Dále bych se chtěla zeptat zda s touto nemocí souvisí otok rukou, nebo to může také souviset s nošením respirátorů, protože za ušima se mi vytvořilo zarudnutí až skoro poškození kůže. Dále se ukázalo, že mám zánět močových cest. Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat při těchto příznacích? Na růži v uchu jsem užívala antibiotika. Děkuji za radu Urbánková Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S uchem budete muset na ušní, jinak to nepůjde, protože bude potřeba udělat stěr, ze kterého se pak pozná, co to v uchu máte a jak to rychle vyléčit. Existuje popsaný případ výskytu erysipelu (růže) v uchu. Infekce byla doprovázena teplotou 38°C a prokázala se až laboratorním vyšetřením vzorku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Erysipel (Epypel) alias růže v uchu

Rosacea

Rosacea neboli růžovka je poměrně častá kožní choroba. Rosacea se projevuje zčervenáním kůže obličeje, pupínky a v těžších případech může dojít k výraznému zbytnění kůže nosu. Jde o onemocnění, které lze díky své lokalizaci jen obtížně zakrýt. Lidé s rosaceou se mnohdy obávají společenského kontaktu, což nezřídka přináší problémy v osobním i pracovním životě. Pro podobnost s akné se někdy rosacea nazývá „akné dospělých”. Na rozdíl od akné nemá ucpané černé póry (komedony) a je omezena pouze na obličej.

Růžovka

Zde je článek, který podrobně popisuje růžovku.

Rosacea – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy růžovky.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi DOTAZ K NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zajímalo by mě,zda se dá úplně vyléčit neuropatie u cukráře typ.II. Jde o odumírání nerv.nohou a cév v mozku.Mému muži údajně proces zpomalují lékama s tím, že to vyléčit nejde,tuddíž dlouhodobé utrpení? Neustále si stěžuje na mravenčení a otok rukou a bolest nohou, neudrží rovnováhu a má "motolici" v hlavě chodí s velkou obtíží, do toho je hrozně pesimistický dá se s tím něco dělat nebo usnadnit péči o něj? předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dexter Colby.

Dr. Randall C. Labrum napsal elektronickou knihu s nazvem The Neuropathy Solution (Reseseni pro neuropatii) s podnazvem The Breakthrough 6 Step Treatment Program for Ending Neuropathy Pain and Healing Damaged Nerves (Prulomovy 6 bodovy program pro skonceni neuropaticke bolesti a zahojeni poskozenych nervu). Znalost anglictiny prijde vhod.

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Brnění rukou v noci

V některých případech jde jednoduše o výsledek nočního přeležení, jindy tyto příznaky mohou indikovat daleko závažnější zdravotní problém (viz příčiny).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Hemangiom

Hemangiom je benigní (nezhoubný) mezenchymový nádor krevních cév. Obvykle se tvoří na povrchu kůže nebo pod kůží, může se ale vyskytnout i jinde. Asi 30 % hemangiomů je přítomno již při narození, většina ostatních se objeví během prvních pár měsíců života.

Hemangiom

Zde je článek, který podrobně popisuje hemangiom.

Hemangiom – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět projevy hemangiomu.

Zdroj: Kožní nemoci

Zánětlivá onemocnění nehtů

Zánět nehtového lůžka – Bývá jím postižen poslední článek prstu ruky a nehtové lůžko. Jde o zánětlivý proces, nejčastěji infekčního původu, který se může šířit přes prst a ruku až na celou horní končetinu. Příčinou je většinou drobné poranění prstu. Může to být jen drobný vpich, nebo někdy i bodnutí hmyzem. Pod kůží dojde k pomnožení bakterií a vzniku zánětlivého ložiska, které se dále šíří, až ke vzniku dutiny vyplněné hnisem. Pokud není ještě vytvořeno hnisavé ložisko, je možné se pokusit zaléčit zánět studenými obklady, klidem končetiny a případně antibiotiky. Pokud je ložisko již vytvořeno, potřebná je léčba chirurgická, která spočívá v otevření a vypuštění hnisavé dutiny, jejím výplachu a drenáži. Nemusíte se tohoto zákroku obávat, provádí se téměř vždy s místním znecitlivěním.

Zde se můžete podívat, jak vypadá zánět nehtového lůžka.

Onychomykóza je mykotické postižení nehtových plotének, popř. nehtových lůžek. Je to nejčastější onemocnění nehtů a tvoří asi polovinu všech nehtových abnormalit. Vyskytuje se čtyřikrát častěji na nohou než na rukou. Původci nemoci číhají doslova všude. Houby ke svému životu potřebují teplo a vlhko. Vlhko navíc způsobuje porušení kožní celistvosti a usnadní vstup infekce. Existuje léčba celková formou tablet a lokální antimykotická léčba mastmi. Je prokázáno, že nejúčinnější léčba plísně nehtové ploténky je kombinací obou forem léčby.

Zde se můžete podívat, jak vypadá onemocnění onychomykózou.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Brnění rukou

Pokud jste se probudili s  bezvládnou rukou, do a po chvíli se do ní dalo nepříjemné mravenčení, po další minutě to nejspíše přešlo. Jsou však i vážnější stavy, které někdy vyžadují i chirurgický zákrok (to se týká např. u syndromu karpálního tunelu).

- Jsou to příznaky nějaké nemoci?

Nemoci s tímto příznakem: syndrom karpálního tunelu, epilepsie, zánět nervu, diabetická neuropatie, celiakie, lymeská borelióza, artróza, roztroušená skleróza, křečové žíly, cévní mozková příhoda, cukrovka, alkoholismus, syfilis...

- projevy

Mravenčení v rukou či po povrchu celých paží, brnění v rukou či celých pažích, v lokti, občas, anebo celodenně...

- příčiny

Vlastní příčina spočívá často v utlačení, uskřinutí nebo poškození nervů (nervových zakončení). To může být způsobeno jinou nemocí nebo poraněním (výhřezem ploténky), těžkou nebo namáhavou prací (mnohahodinovým psaním na klávesnici, dlouhodobým telefonováním ad.).

Jindy může jít o špatné vyživení nervů: cévky, které je mají zásobovat živinami, se uzavírají např. v důsledku cukrovky (sice méně rozšířenou, nicméně i v české populaci stále velice silně zastoupenou možností je právě to, že brnění rukou je součástí dlouhodobého boje organismu s přítomností cukrovky).

Poruchy citlivosti se objevují také u alkoholismu: dlouhodobé nadužívání alkoholu vede mimo jiné k poškozování nervů, v jehož důsledku se objevuje brnění končetin (které je vedle poškození mozku a změny osobnosti tím menším problémem).

Mezi další možné příčiny patří roztroušená skleróza nebo nádorová onemocnění.

Příčinou však může být také prostý nedostatek vitaminů skupiny B nebo hořčíku a vápníku, případně hyperventilace – např. pří hysterickém záchvatu, anebo při speciálním ventilačním cvičení.

- léčba

Zvláště u dlouhodobých pozorování těchto projevů se často neobejdete bez specializovaného lékařského vyšetření. Začněte však návštěvou svého praktického lékaře. Po vyloučení výživových nedostatků (vitamíny skupiny B, hořčík, vápník) bude vhodné neurologické vyšetření, na ně navazující rehabilitace, v nejzazším případně chirurgický zákrok.

Potíže sice tohoto druhu často odezní samy. Role časného zahájení léčby je však klíčová (v případech, kdy je nutná).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Opar

Herpes patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekce. Je to nakažlivé puchýřnaté onemocnění vyvolané virem jménem Herpes simplex virus. Patří do skupiny lidských herpetických virů (čeleď herpesviridae) s osmi zástupci vyvolávajícími různá onemocnění.

Herpes

Zde je článek, který podrobně popisuje opar.

Opar – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou zřejmé projevy oparu.

Zdroj: Kožní nemoci

Příčiny a diferenciální diagnóza

Je známo okolo 200 různých příčin nebo spouštěčů polyneuropatie, avšak téměř u jedné třetiny nemocných se důvody polyneuropatie nedají s naprostou jistotou objasnit nikdy.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Ing. Vladimíra Krejčíková

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP