Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KROK

OBSAH

Tipy krok po kroku

Ledvinná dieta je přizpůsobena na míru potřebám jednotlivých pacientů. Liší se strava určená pacientům na hemodialýze, na peritoneální dialýze, dieta u nedostatečnosti funkce ledvin bez nutnosti dialyzační léčby. Všechna dietní opatření musí být vždy pečlivě přizpůsobena konkrétnímu pacientovi v závislosti na ostatních přidružených chorobách a na stupni snížení ledvinných funkcí (terapie šitá na míru).

Krok 1

Vyberte si potraviny s nižším obsahem solí a sodíku. Vaše strava by měla obsahovat méně než 2 300 mg sodíku každý den.

Krok 2

Jezte správné množství a správné typy bílkovin. Bílkoviny pomáhají chránit ledviny.

Krok 3

Vyberte si potraviny, které jsou zdravé pro vaše srdce. Omezením tuku chráníte také ledviny a cévní systém.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin

Diskuze

V diskuzi NAROK NA LAZNE PRI NEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pražák Petr.

Již několik let se lečím na neuropatii dolních končetin před rokem jsem byl vlázních na k l l kdy mohu dostat opětovně k l l. Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Jiří Trčka.

Potíže s chůzí, kratší krok, bolest při chůzi.
Prosím o radu ke zlepšení současného stavu. Děkuji!

Zdroj: diskuze Narok na lazne pri neuropatii

Aplikace dětského oleje

Aplikujte dostatečné množství dětského oleje na všechny vlasy, se zvláštním důrazem na oblast, kde je silikon. Jakmile jste dostali dětský olej do celých vlasů, tak jste připraveni na další krok.
 

Zdroj: Jak zbavit vlasy silikonu

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobry den, je to nesmysl, nechapu, jak jste prisel na cislo 12 kg bordelu ve strevech... rekl bych, ze se jedna o tuk usazeny pod "kuzickou" a ten uvedenym pripravkem nezhodite. Pomuze pouze cviceni, kupte si k nemu treba l-karnitine (v lekarne), pomuze lepe shazovat. P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Božena - Beatrrix.

pro Petra



to se právě Petře pleteš.Colonix mu rozhodně k zhubnutí tuků pomůže a to tím,že očistí střeva a jak víš bez očisty střev nezhubneš,jelikož to je první krok.



vše totiž začíná ve střevech

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Aplikace a použití

  • Krok 1: VOLUMORPHOSE - V závislosti na délce vlasů je potřeba zvážit množství přípravku. Obsah ampulky se vetře do suchých vlasů. Aplikaci opakovat zhruba 1 x měsíčně anebo po 5 až 10 umytích.
  • Krok 2: Kérastase Bain VolumactiveKérastase Soin Volumactive - Po aplikaci přípravku na objem je potřeba vlasy pečlivě umýt vhodným přípravkem. Šamponová lázeň pro jemné a zplihlé vlasy, která vlasy posiluje a dodává objem, je ideálním řešením. Posilující péče Soin Volumactive chrání a zpevňuje, dodává plnost a hebkost citlivým vlasům.
  • Krok 3: Kérastase Spray Volumactive - finální péče ve spreji pro dodání objemu účesu.

Zdoj: www.vlasy.cz

Zdroj: Revoluční novinka pro jemné vlasy

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobry den, je to nesmysl, nechapu, jak jste prisel na cislo 12 kg bordelu ve strevech... rekl bych, ze se jedna o tuk usazeny pod "kuzickou" a ten uvedenym pripravkem nezhodite. Pomuze pouze cviceni, kupte si k nemu treba l-karnitine (v lekarne), pomuze lepe shazovat. P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Božena - Beatrrix.

pro Petra



to se právě Petře pleteš.Colonix mu rozhodně k zhubnutí tuků pomůže a to tím,že očistí střeva a jak víš bez očisty střev nezhubneš,jelikož to je první krok.



vše totiž začíná ve střevech

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Bez doplňků ani na krok

K celkovému dojmu jeden unikátní kousek nestačí. Celý outfit je potřeba doladit doplňky, nezapomeňte proto na šátky, kšiltovky, plátěné bílé tenisky. Výborně se k tomu hodí džínová sukně anebo široké kalhoty v bílé barvě.

Autor: JK, komerční informace

Foto: Roman Doleček

Zdroj: Námořnický styl vládne létem ...

Diskuze

V diskuzi ŽIVOT KARDIAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Chod přístroje platí Biotronik, s tím přístupem máte sice pravdu, ovšem kdyby se moji rodiče dostali do podobné situace, určitě bych také hledal jak jim nejlépe pomoci. A možnost domácího monitoringu považuji za úžasný pokrok. Vlastně každý krok k většímu bezpečí je dobrý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: život kardiaka

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Nemoc je možné úspěšně léčit, lépe řečeno, držet pod kontrolou. Léčbu cukrovky vždy provází především dieta a pohybové aktivity. Diabetik se musí naučit vyrovnávat výkyvy hladiny cukru v krvi a minimalizovat je. Měl by si sestavit vyvážený jídelníček potravin s nízkým glykemickým indexem, případně sníženým počtem kalorií (diabetici s nadváhou). Kvalita života diabetika je výrazně ovlivněna schopností dodržovat dietu a také najít rovnováhu mezi jídelníčkem, fyzickou aktivitou a příjmem inzulinu. Pohyb, stejně jako přísun inzulinu, snižuje hladinu cukru v krvi. Příjem potravy naopak glykemii zvyšuje.

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jednoduše. Při podezření na počínající inzulinovou rezistenci požádejte o důkladné lékařské vyšetření. A dodržujte 4 kroky k ozdravení, a to:

  1. krok: přestaňte jíst a pít přeslazené pokrmy a nápoje – pijte pitnou vodu z kohoutku
  2. krok: doplňte hořčík – většina populace trpí jeho chronickým nedostatkem – užívejte hořčík v dávkách 300–400 mg denně
  3. krok: spánek – nedostatek spánku zvyšuje hladinu hormonu ghrelinu, který podporuje chuť k jídlu a vyvolává pocit hladu, spěte tedy 7–8 hodin denně
  4. krok: zvýšený pohyb a pěstování svalů – čím větší je hmotnost svalů, tím větší je citlivost na inzulin – cvičte alespoň 1 hodinu denně

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK PRAVÉ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Pravidelně jednou za měsíc, za šest týdnů, se probudím s otokem pravé tváře. Otok je soustředěný na spodní čelist, od zubů to není. Prohmatáním zjišťuji jen zduřenou tkáň, žádnou obstrukci, otok je bezbolestný. Během dvou dnů to po nahřívání odejde, aby se to za měsíc objevilo znovu. Většinou se to stává přes noc, ale už dvakrát i přes den. Bylo mi nabídnuto endoskopické vyšetření slinné žlázy v nemocnici, ale toho se bojím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Endoskopického vyšetření slinné žlázy se bát nemusíte, není to nic hrozného. Je to další krok ke zjištění příčiny vašich obtíží. Ještě se zkuste poradit se svým gynekologem, jestli to náhodou nesouvisí s vaším menstruačním cyklem. Také se snažte o vyšetření spodní čelisti pomocí ultrazvuku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok pravé tváře

Hodí se k sobě Vodnář a Váhy

Zde se setkávají dva energičtí a velmi společenští jedinci, kteří nesnášejí omezení. Oba milují společnost, ale každý svým osobitým způsobem. Váha s Vodnářem může vytvořit úžasný partnerský vztah, který bude vždy o krok dopředu před ostatními. Hrozbou tohoto vztahu je Vodnářova věrnost, pokud na svých útěcích Vodnář narazí na spřízněnou dušičku, tak se k Váhám nemusí vrátit. V erotice jim to ladí, vychutnávají si dlouhé předehry a milování.

Zdroj: Žena ve znamení vodnář

Diskuze

V diskuzi LASEROVÉ OPERACE OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Jsem po laserovém odstranění dioptrií pár týdnů a jsem ráda, že jsem se k tomu odhodlala a konečně dobře vidím a nemusím už řešit brýle nebo čočky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Já už se taky dokopala k tomu udělat tento krok - nechat si odstranit dioptrie na klinice v H. Počernicích, jsem po zákroku pár dnů a myslím, že je vše jak má být. První den to bylo malinko nepříjemné jak si oči zvykají, ale každým dnem je to lepší a je hodně důležité dělat všechno podle rad doktora, tak jsem zvědavá co mi řekne na kontrole.

Zdroj: diskuze Oční operace

Charakteristika znamení

Vodnáři rádi plavou proti proudu a mívají velmi originální myšlenky a neobvyklý životní styl. Největšími hodnotami pro tyto zvláštní osobnosti je svoboda a přátelství a jejich myšlení je o krok napřed oproti době. Kvůli svým idealistickým názorům se často potýkají s nepochopením. Vodnáři jsou pod vládou živlu vzduchu, který jim dává bystré myšlení a touhu šířit poznání.

Znamení Vodnáře datum: 21. ledna až 20. února.

Zdroj: Žena ve znamení vodnář

Poradna

V naší poradně s názvem PSYCHICKÉ PROBLÉMY DEPRESE LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Trojakova.

Dobrý den,mam velký problem se sestrou.Podle toho co jsem si přečetla tak ma asi silne deprese, nepracuje,prašky zapíjí alkoholem,je zla,vyhrožuje sebevraždou,po domě běha s nožem a vyhrožuje,mohla bych popisovat do nekonečna.Sama se lečit nechce,bojím se ,že někomu ublíží.Potřebovala bych poradit jak jí mám donutit léčit,třeba i právní cestou.Děkuji Trojáková Věra.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pouze policie a státní zástupce může nařídit ochrannou ústavní léčbu. Domluvte se na místní policejní stanici jak máte postupovat. Ačkoliv se zdá oznámení na policii nesourozenecké, tak v konečném důsledku, po zahájení protialkoholické léčby, bude mít tento krok pozitivní účinky na zdravotní stav vaší sestry.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Psychické problémy deprese léčba

Péče o mastnou pleť

Péče o mastnou pleť by měla začít jemným pěnovým mycím prostředkem. Odstraníte tak nečistoty a nadbytečnou mastnotu. Použijte vatový tampon, který namočíte do adstringentního (stahujícího) pleťového mléka nebo pleťové vody a nanesete na celou pleť. Mastná pokožka též potřebuje hydrataci. Používejte však jen lehká, tekutá séra, která plně postačí. Nechejte hydratační sérum vsáknout a po chvilce papírovým kapesníkem odsajte jeho zbytek. Tento krok působí preventivně proti lesku.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Diskuze

V diskuzi PODVAZANI VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Zemankova.

Dobrý den....po tomhle zákroku,podvazani vaječníků už pak není cesty zpět? Kdyby se žena rozhodla,že chce mít ještě dítě? Jaké jsou prosím možnosti? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Tady na internetu sem se dočetla že to nak udelaj aby spugodnili ti vejco vodi aby se k vajčku dostali spermije chtela bych ešte jedno dite mam 9 let podvazany vaječnyky a dočetla sem se že to jde ale dělajto nuškama přes narkozu ale stoji ten za krok sto tisic znate nakyho gineloga kterej by my ten zakrok udelal sem se dočetla že neco udelaj nevum uš ten nazev a že spruchodnej vejcovody a pak normalne mužu ozehotnet tak chci vedět jesli to jde

Zdroj: diskuze Podvazani vaječníků

4. Mrtvé kožní buňky musí pryč

Očištění pleti od odumřelých buněk může působit coby nepodstatný krok, avšak věřte, že se jedná o velmi podstatnou záležitost. Odstranění mrtvých buněk se nejvíce projeví v případě, kdy používáte make-up. Aplikace krycího make-upu na pokožku s olupujícími se částečkami mrtvé kůže působí velmi neesteticky a klidně by vás kolegyně v práci mohla překvapit otázkou: „Vážně nejsi nemocná?“

Tip: Používejte prostředky s jemnými peelingovými částečkami, které budou šetrné i k vaší pokožce. Postačí aplikovat 1 až 2 × týdně. Naopak muži při holení se vlastně zbavují mrtvých buněk téměř denně, a jejich pokožka bývá proto spíše podrážděná.

Zdroj: Jak vypadat lépe

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den
Dotaz je od mojí dcery.Má zjištěnou cukrovku typ 1 byt ji nemá od malička.Bere inzulin na doporučení lékařky a pořad ji hodnoty lítají.
Ráno má třeba jen 2,5 někdy po jídle nad 7 a někdy ji to vyletí až k 16 i třeba po ránu.Už nevíme co dál.
Bere i chlorellu i mladý ječmen.Prosím o radu.Dceři je 28 let a chtěla by se léčit a mít rodinu.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové výkyvy by mohly souviset se špatnou orientací v diabetické dietě. V tom by vám pomohla výživová poradkyně. Vaše dcera by absolvovala několik tréninků, na kterých by se naučila, jak správně rozvrhnout jednotlivá jídla a také by se dozvěděla, co může jíst před spaním. Určitě to bude dobrý krok, když se rozhodnete pro toto řešení. Výživového poradce zvolte komerčního, to vám zaručí, že se na vás bude soustředit a někam to dotáhne. Seznam výživových poradců z vašeho okolí naleznete tady: www.google.cz/search…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Přírodní krém na celulitidu

Vyzkoušejte anti-celulitidový domácí recept aromaterapie. Přidejte 2 kapsy rozmarýnového a fenyklového oleje do třech čajových lžiček zastudena lisovaného oleje (např. mandlový olej). Denně pak směsí masírujte postižená místa.

Z esenciálních olejů mají výborné anti-celulitidové účinky i grapefruitový olej, citrusový olej a skořicový olej.

Nevyhnutelný krok k redukci projevů pomerančové kůže však představuje detoxikace organismu (doporučujeme šťávu z aloe vera) a dieta, která by měla obsahovat hodně vlákniny a zeleniny, méně ovoce (z důvodu vysokého obsahu cukrů). Více se dozvíte v článku Anti-celulitidová dieta.

Autor: redakce

Foto: Fotolia.com

Zdroj: Domácí receptury proti celulitidě

Diskuze

V diskuzi PŘESAZOVANÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Pavlíková.

Dobrý den,
mám orchidej už pět let, velkokvětou, úžasně kvete ale pořád. Kdy mám tedy přesazovat a co s kořeny které rostou z květináče ven. Ty ani do většího nenacpu. Rostou jak nahoru tak dolů. Ulámaly by se. Ustříhat je, to asi ne.
Prosím o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Pokud Vám orchidej stále krásně kvete a je vidět, že dobře prospívá, má zdravé kořeny i listy, tak bych nepřesazovala. Jestli však potřebujete přesadit, protože už se Vám orchidej nevejde na parapet nebo už zcela přerostla květináč a vypadává z něj, pak zkuste přesadit podle rad v našem článku. Opatrně vyjměte rostlinu z nádoby, dávejte pozor na kořeny. Ty, které byly v zemi, dejte znovu do substrátu, ty vzdušné nezahrnujte zeminou. Přesazenou orchidej několik dnů nezalévejte. Nejlépe postupujte přesně krok za krokem dle naší kapitoly o přesazování orchidejí.

Zdroj: diskuze Přesazovaní orchidejí

Dieta

Dieta je hlavním lékem u tohoto onemocnění. Co jíst u mononukleózy je rozebráno v jednotlivých krocích.

Krok jedna – tekutiny

Prvotním krokem je zavodnění organismu, a to pomocí vody, šťáv a polévek. Tekutina se tak stane pro vás nepostradatelným pomocníkem při zvládnutí onemocnění. Takový čaj s citronem a medem je například klíčem ke zmírnění bolesti v krku.

Krok dvě – bílkoviny

Bílkoviny jsou ideální pro posílení imunitního systému, protože udrží zdravé a obnovy schopné buňky. Je důležité rozložit spotřebu bílkovin po celý den, aby hladina cukru v krvi zůstat stabilní a dodala energii organismu po celý den. Možnosti konzumace bílkovin jsou nekonečné a zahrnují potraviny jako kuřecí maso, ryby, vejce, hummus, tofu a další.

Krok tři – zdravé tuky

Při tomto onemocnění musíte ze svého jídelníčku vyloučit běžně používané tuky a nahradit je tuky zdravými. Mezi zdravé tuky patří i potraviny, které je obsahují, a to ořechy, semena, ryby a avokádo. Tyto obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zmírnit zánět. Přidáním těchto potravin do jídelníčku podpoříte i imunitu a udržíte dobře fungující buněčné membrány, tolik důležité pro regeneraci.

Krok čtyři – zelenina a ovoce

Jíst syrové zdravé potraviny je ústředním aspektem u mononukleózové diety. Čerstvé ovoce a zelenina by měly být konzumovány ve velkém množství a tvořit většinu konzumovaných jídel. Ovoce a zelenina pomohou očistit organismus od toxinů a posílí imunitní systém. Vyhněte se zpracovaným potravinám a jezte čerstvé ovoce a zeleninu, navíc tento trend je „in“ i u lidí, kteří tímto onemocněním netrpí.

Krok pět – stop cukrům a sacharidům

To je asi na této dietě nejtěžší. Budete se muset vyhnout cukrům a potravinám, které je obsahují. Cukry podporují záněty, což může způsobit zhoršení stávajícího stavu. Bolest v krku, svalů a únava zesílí, pokud budete jíst bílý chléb, těstoviny nebo rýži. Také nekonzumujte sušenky, cereálie a cukroví, ty jsou pro vás při této nemoci také tabu, protože kvůli obsahu cukrů potlačují aktivitu bílých krvinek, které jsou hlavním bojovníkem ve zvládání mononukleózy. Konzumací cukrů byste si tedy zbytečně zamořovali organismus.

Více informací o dietě u mononukleózy můžete zjistit zde.

Zdroj: Mononukleóza v dospělosti

Přínosy sekvenování celého genomu

Sekvenování celého genomu například zlepšuje detekci infekčního onemocnění nebezpečnými bakteriemi.

V USA je sekvenování celého genomu standardní metodou pro detekci a vyšetřování ohnisek otrav potravinami infikovanými bakteriemi, jako jsou Campylobacter, E. coli produkující Shiga toxin, Salmonella, Vibrio a Listeria. Od zavedení celogenomového sekvenování patogenů se zlepšil jejich dohled nad propuknutím alimentárních chorob a zlepšili se ve schopnosti detekovat trendy alimentárních infekcí a antimikrobiální rezistence. Sekvenování celého genomu poskytuje podrobná a přesná data pro dřívější identifikaci ohnisek.

Jak se rozšiřuje použití sekvenování celého genomu, národní systémy dohledu a laboratorní infrastruktura musí držet krok s měnící se technologií. Jen díky modernizaci bude možné úspěšně odhalovat infekční nemoci, reagovat na ně a včas je zastavit. Sekvenování celého genomu je rychlý a cenově dostupný způsob, jak získat podrobné informace o bakteriích pomocí jediného testu. Díky tomu je možné zajistit rychlé a méně nákladné diagnózy pro jednotlivce a shromáždit důkazy potřebné k rychlému řešení a prevenci alimentárních ohnisek.

Zdroj: Jak se čte genom?

Jaká je léčba skoliózy?

Většina dospívajících musí být pozorována v pravidelných intervalech (jednou za 4 až 6 měsíců), včetně fyzických zkoušek a šetrného rentgenového záření.

Šle

Vyztužení je obvykle léčebným postupem určeným pro adolescenty, kteří mají spinální křivku mezi 25 až 40 stupni. Účelem vyztužení je zastavení průběhu křivky, což poskytuje dočasnou korekci páteře, která obvykle převezme původní tvar.

Chirurgie

U pacientů, kteří mají křivky nad 40 až do 50 stupňů, se považuje za nutný krok operační řešení. Chirurgický zákrok zajišťuje nezhoršení křivky, ale nedokáže srovnat páteř. Jsou využívány kovové implantáty, které se používají k napravení některých zakřivení a drží páteř ve správné poloze. Operace zahrnuje trvalé spojení obratle (spinální fúze).

U malých dětí není použití fúze možné, protože zastavuje růst roztavené části páteře. V tomto případě se používají pooperační výztuhy.

Elektrická stimulace, cvičební programy a manipulace neumožňují bohužel prevenci skoliózy. Doporučuje se, aby lidé trpící skoliózou zůstali aktivní a fit.

Zdroj: Skolióza

Strategie léčby CHOPN v České republice

Strategie léčby v České republice vychází z doporučení České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) ČLS JEP a zahrnuje čtyři postupné kroky. Doporučení více odrážejí individualizovaný komplexní přístup s využitím nefarmakologických i farmakologických postupů, než je tomu v doporučeních farmakoterapie dle GOLD, rozlišených pouze podle kategorií.

První krok – eliminace rizik

Hlavním klíčem k úspěchu je zejména nezačínat s kouřením cigaret, případně s kouřením přestat, jen tak může být ovlivněn nepříznivý vývoj CHOPN. Je prokázáno, že intervence mají význam u pacientů s jakýmkoliv stadiem nemoci. Léčba nikotinové závislosti je možná pomocí cílené a především opakované edukace. Účinnost se zvyšuje, je-li edukace opakovaná, častá, a čím delší, tím lépe pro pacienta. Používá se i nikotinová substituce (pastilky, žvýkačky, nikotinové ústní inhalátory a nosní spreje, náplasti a jiné) a psychofarmakoterapie s cílem ovlivnit abstinenční příznaky. Z farmak jsou k dispozici bupropion a vareniclin. Nejlepších výsledků dosahují specializované ambulance pro léčbu závislých na tabáku, které sídlí na pneumologických klinikách a na řadě pneumologických oddělení.

Druhý krok – paušální léčba pro všechny nemocné s CHOPN

Paušální léčba je léčba indikovaná pro všechny symptomatické pacienty bez rozdílu jejich klinického fenotypu. Zahrnuje postupy farmakologické (převážně inhalační medikace, očkování proti chřipce a pneumokoku) i nefarmakologické (pohybová aktivita, pulmonální rehabilitace, edukace a trénink inhalačních technik). Nedílnou součástí paušální léčby jsou farmakologické intervence zaměřené na klinicky důležité interní a psychické komorbidity. Základem léčby pro všechny pacienty s CHOPN jsou inhalační bronchodilatancia, která se dělí na inhalační β2‑agonisty (β‑agonist, BA) a inhalační anticholinergika (muscarine antagonist, MA). Podle délky účinku se dělí na látky s krátkodobým, dlouhodobým nebo ultradlouhodobým účinkem. Podle toho se také podávají. Nejmodernějším přístupem léčby je podávání bronchodilatancií s dlouhodobým či s ultradlouhodobým účinkem buď v monoterapii, nebo lépe ve vzájemné volné, či ještě lépe v duální bronchodilatační fixní kombinaci. Duální bronchodilatační fixní kombinace jsou k dispozici v různých inovativních inhalačních systémech.

Třetí krok – fenotypicky cílená farmakoterapie

Cílenou léčbu lze podávat v případě přesného určení fenotypu, což je možné hlavně u kategorií B a D. Zde se k paušální léčbě přidávají další léčiva, například roflumilast. Ten je indikován v případě bronchitického a bronchiektatického fenotypu.

Zdroj: Chopn

Rizika při barvení vlasů

Dnes jsou všechny profesionální barvy dostatečně šetrné a nepředstavují pro vlasy riziko. Nicméně člověk s citlivou pokožkou by si měl dobře rozmyslet extrémní zásahy jako odbarvení z černé na blond, trvalou nebo naopak narovnání vlasů. V případě silně přecitlivělé pokožky je dobré vyhnout se chemickým procedurám úplně. Barvení vlasů může skončit velmi nepříjemným zážitkem v podobě alergické reakce. Na pozoru by se měli mít i ti, kteří si vlasy barví pravidelně a domnívají se, že se jich alergie netýká. Alergie totiž vzniká nepozorovaně a kdykoliv během života. U barvení vlasů je problematickou složkou především chemická látka s názvem parafenylendiamin (PPD). Parafenylendiamin je obsažen především ve stálých barvách, přičemž platí, že čím tmavší odstín, tím vyšší je podíl této látky, tudíž i možnost intenzivnější alergické reakce. Průběh alergické reakce na parafenylendiamin probíhá u každého jednotlivce různě. Prvním varováním, že něco není v pořádku, je pálení pokožky již při samotném barvení. Ovšem u některých jedinců mohou uplynout tři a více dnů, než začne nepříjemné svědění pokožky. Další příznaky alergické reakce se mohou projevit nástupem náhlé vyrážky, pupínků, puchýřů, mokvajících boláků a otoků nejen na hlavě, ale i na krku a obličeji.

Alergické reakce na barvy mohou vzniknout také po užívání antibiotik. Pokud se chystáte na barvení nebo trvalou při nebo těsně po užívání antibiotik, vždy se poraďte se svou kadeřnicí. Vždyť máte sníženou imunitu a pro vás tak banální krok v podobě chemie může mít nepříjemné následky.

Zdroj: Antibiotika, trvalá a barvení vlasů

Oční krémy

Oční krémy proti vráskám nabízejí jak parfumerie, tak drogistické řetězce, a samozřejmě i lékárny. Tuby či kelímky většinou obsahují 15 mililitrů přípravku. Ani jeden z testovaných krémů vrásky nikam neodčaroval. V nejlepších případech bylo naměřeno vyhlazení pleti v setinách milimetru. Téměř všechny oční krémy však dokázaly zvlhčit a zvláčnit pleť tak, že se efekt dal prokázat ještě i hodiny po nanesení; jen Lancôme, dle dTestu, nedokázal držet krok s konkurencí: hydratace pleti byla pouze uspokojivá.

Od běžných přípravků pro péči o pleť se liší oční krémy především tím, že neobsahují oleje, které by mohly vniknout do očí a vyvolat jejich podráždění. Některé oční krémy nejsou z tohoto důvodu ani parfémovány a díky tomu jsou dobře tolerovány, uvádí výsledky dTest.

Mikrobiologicky byly testované krémy až na jednu výjimku v pořádku. Někteří výrobci nabízejí kosmetické přípravky bez konzervačních látek (z testovaných Rossmann / Alterra Anti Age), což mohou některé ženy uvítat, uvádí dTest. Tyto krémy vyžadují pečlivé zacházení: čisté ruce při aplikaci, po použití tubičky či kelímky hned správně uzavřít. Bakterie a spory plísní jsou totiž všudypřítomné a usazují se i v kosmetických přípravcích; v těch konzervovaných po určité době hynou, v nekonzervovaných se mohou množit a následně způsobit problémy.

Některé oční krémy obsahují i ochranné filtry proti slunečnímu záření. V ojedinělých případech, u citlivých jedinců, mohou vyvolat podráždění pokožky, případně i očí. Ochranné faktory mají své odůvodnění, pokud se přípravky používají pro denní aplikaci, jenže výrobci je doporučují používat dvakrát denně, ráno i večer. Ochrana proti slunečnímu záření v noci je naprosto zbytečná a nesmyslná. Dermatologové považují neustálý kontakt pokožky s UV filtry spíše za kritický nedostatek u mnohých kosmetických přípravků.

Zdroj: Nejlepší krémy na vrásky kolem očí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP