Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KRVÁCENÍ DO MOZKU A UMĚLÝ SPÁNEK

OBSAH

Vyléčí se mozek po prasklém aneurysma?

Bohužel zatím neumíme vrátit škody vzniklé po prasknutí aneurysma, při kterém došlo ke krvácení a k poškození mozku. Dnešní léčba jen pomáhá předcházet dalšímu krvácení, které by mohlo způsobit větší poškození mozku a následně ochabnutí dalších tělesných funkcí. Pokud již krvácení způsobilo poškození mozku, pacienti mohou využít rehabilitační terapie k obnovení ochablých funkcí.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi VÝDUŤ NA MOZKU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, je to už pět let,co se mi to stalo,,asi při mě stáli všichni anděle, i podle doktoru, stalo se mi to v práci,velké štěstí, kdyby doma ,byl by konec, našli mě v práci v bezvědomí, než jsem se dostala přímo na sál,uplynulo moře času, jedno procento na přežití říkali doktoři mojí dceři, ctrnáct dní umělý spánek, obrovský otok mozku, probrala jsem se a stav se pomaličku zlepšoval, doktoři nevěřili, prý zázrak, za dva měsíce druhá strana operována, aby se to neopakovalo, byla zástava srdce u operace, po operaci plicní embolka, . Néjaké zdravotni problémy zůstaly, chvála pánům doktorům, nebojte se ,dobře to dopadne, držím pěstičky. Mě bylo v té době 48 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri Ruzicka.

Dekuji za odpoved,dnes uz je nastesti vse v poradku.Manzelce voperovali titanovou sitku misto kosti a do ostatnich cev v mozku tzv stenty neco jako vyztuha.Sice se projevila pourazova epilepsie kterou zvladame keprou.Ale jinak je v poradku.Taky maly velky zazrak rikali.

Zdroj: diskuze Výduť na mozku léčba

Videonávod jak poznat krvácení do mozku

Jak vypadá předzvěst mrtvice, zda-li jsou nějaké dlouhodobé příznaky mrtvice, a také jestli mozková mrtvice může přivodit smrt, všechny tyto otázky jsou řešeny v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem NEZADOUCI INTERAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobry den.

Rada bych Vas poprosila o radu, zdali Warfarin zpusobuje nežádoucí interakce při užívání následujícího: Lapacho, Pau d'arco, Apixaban a Eliquis, případně kde mohu najít tuto informaci.

Mockrát děkuji :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pau d'arco a la pacho jsou jedno a to samé.
Warfarin a pau d'arco (la pacho) zvyšují antikoagulaci a může tak docházet ke krvácení, a například krvácení do mozku může končit i smrtí.
Apixaban se používá ke zpomalení srážlivosti krve a Warfarin se také používá ke zpomalení srážlivosti krve. Společně se mohou užívat jen pod dohledem lékaře, který tím sleduje svůj konkrétní cíl. Apixaban je k dostání v lékárně pod názvem Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nezadouci interakce

Zdravý spánek

Zdravý spánek je takový spánek, kdy si na něj v průběhu dne vůbec nevzpomeneme, nepřemýšlíme nad tím, jak spíme. Když tělo spí, sníží se krevní tlak, dýchání se zpomaluje, mozek ale intenzivně pracuje. Spánek aktivuje paměť. V noci se uloží to, co člověk během dne zažil nebo se naučil. Ukazuje se, že je poměrně důležitý zejména pro naší emoční paměť. Takže vliv je potom na duševní zdraví. Spánek má nepochybně funkce i u imunitního systému. Spánek se v průběhu noci mění. Střídají se dvě základní fáze spánku: non-REMREM.

Zdroj: Poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi NÁHRADA ZA LÉK WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir kocvelda.

A co NOAH?? Mam umele chlopne, defibrilátor, po injekci na covid jsem prodelal krváceni do mozku, z toho vznikla epilapsie. rok jsem pichal injekce do bricha a opet mi nasadili warfarin. Bojim se opetovane mozkove mrtvice

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Náhrada za lék Warfarin

Kóma

Pod pojmem kóma si obvykle představíme určitou formu bezvědomí, kdy pacient nereaguje na podněty okolního světa. Bývá důsledkem traumatického poranění mozku a obvykle nemůžeme předvídat dobu jeho trvání. Do stavu kómatu, tedy hlubokého bezvědomí, je možné se dostat například následkem těžkého úrazu hlavy, otoku mozku, nádoru na mozku, při krvácení do mozku nebo nedostatku kyslíku, při těžké infekci zasahující do mozku, ale i při předávkování drogami nebo alkoholem či u těžkého poškození jater.

Léčba

O pacienty v kómatu pečují oddělení chronické resuscitační a intenzivní péče. Jsou pod dohledem terapeutů, kteří se starají o každodenní stimulaci jejich smyslů pomocí zvláštních cvičení.

Zdroj: Nemoci mozku

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA ŠKODÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie .

Můžu domácí bělení zubů používat i na umělý chrup - můstek?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sodu můžete použít i na zubní protézu. Lepšího vysledku ale dosáhnete, když si necháte chrup vyčistit zubní hygienistkou pomocí ultrazvuku. Stojí to asi 500 Kč a zuby se tím krásně projasní.

Zdroj: diskuze Jedlá soda škodí

Komplikace při léčbě aneurysma

Dokud není aneurysma bezpečně a úplně odstraněno, tak je zde riziko opakovaného krvácení a dalšího poškození mozku. Jestli jsou poškozeny i normální krevní cévy, tak to může také vést k většímu poškození mozku. To by mohlo způsobit ochabnutí nebo ochrnutí ruky nebo nohy, potíže s mluvením nebo porozuměním, ztráta zraku, zmatenost, ztráta paměti anebo záchvaty. Jsou zde rizika z anestezie, infekce, krvácení, poškození ledvin z X-ray barviva a dalších možných problémů. Všechna tato rizika je potřeba pečlivě zvážit při rozhodování o průběhu léčby. Pokud není aneurysma léčeno, tak se může zvětšovat nebo znovu krvácet.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Čaj-bylina-Kontryhel-Alchemilka okamžitě zastavuje silné krvácení.

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Léky na bázi melatoninu

Patří mezi novinku současné medicíny, které navíc podporují fyziologický spánek. Samotný melatonin je pro kvalitu spánku velmi důležitý. Melatonin je látka zcela vlastní lidskému tělu, plní funkci významného antioxidantu a rovněž se podílí na řízení hormonálních dějů (hlavně u žen). Melatonin se tvoří v části mozku nazývané epifýza – šišinka. S věkem však produkce melatoninu klesá, i to je jedním z důvodů, proč nespavostí trpí častěji starší lidé. Léky na bázi melatoninu pomáhají navodit přirozený rytmus spánku a bdění a nezpůsobují závislost, denní ospalost ani poruchy paměti.

Zdroj: Podpořte svůj spánek

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Řepova.

Dobrý den manžel má všechny nehty na rukou růžové . Nevím od kdy všimla jsem si toho az dnes .Jestli mi můžete říct jestli to není nic špatného moc děkuji Repova
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zbarvení nehtů do červena může být příznakem různých potíží, některých i nebezpečných. Mezi ně patří možné krvácení do mozku, srdeční choroba, vysoký krevní tlak, onemocnění plic, mrtvice, otrava oxidem uhelnatým. Nejlepší řešení pro rozpoznání příčiny nového zbarvení nehtů bude návštěva praktického lékaře. Ten může rychle provést některé testy, které napomohou k vyjasnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci nehtů na rukou

Výduť na mozku a poškození mozku

Jakmile aneurysma krvácí, tak pravděpodobnost úmrtí je 30 až 40 % s další pravděpodobností na středně těžké až těžké poškození mozku, která je 20 až 35 %. Jen 15 až 30 % pacientů trpí jen mírnými potížemi nebo téměř žádnými. Pokud není aneurysma léčeno včas, tak může dojít k dalšímu krvácení v již zatáhnutém prasklém aneurysma. U 15 až 20 % pacientů může dojít k podráždění, které způsobuje únik krve ze zúžených krevních cév, což může vést k dalšímu poškození mozku. Mezi další problémy mohou být zahrnuty hydrocefalus, což je rozšířený prostor v mozku, který produkuje mozkomíšní mok, dále pak potíže s dýcháním, které vyžadují mechanický ventilátor, a také i infekce. Srdeční a plicní problémy mohou nastat v důsledku rozsáhlého poškození mozku, které může mít dopad na základní funkce těla.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Bylina Kontryhel-Alchemilka-čaj zastavuje okamžitě silné krvácení.

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Proč jsou tak rozsáhlé škody po prasknutí?

Protože aneurysma v mozku může napáchat škody na mozkové tkáni a tím sníží funkci mozku. Vyšší škody obvykle souvisí s velkým množstvím vylité krve, kde je poškození způsobeno zvýšeným tlakem a otoky z krvácení přímo na mozkové tkáni, nebo z místního buněčného poškození mozkové tkáně z podráždění krve v prostoru mezi mozkem a lebkou. Krev také může dráždit a poškodit normální krevní cévy a způsobit jejich zúžení, čímž je přerušen normální průtok krve do zdravé mozkové tkáně a může způsobit ještě větší poškození mozku (cévní mozková příhoda).

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi VÝDUŤ NA MOZKU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Růžička.

Manželku toto postihlo před třemi dny,nyni je už po operaci.Včera se pokoušeli lekaři ji probudit z umělého spanku a povedlo se.Hybnost i reakce byla uplně skvělá okamžitě mě poznala a vztahovala ke mě ruce.Pocit štěstí je nepopsatelný.O to horší to ale bylo dnes kdy ji museli opět vratit do umělého spánku,jelikož mozek oteka a i když ji odstranili část lebeční kosti je to pro ni takhle nejlepší.Nevím jak dlouho bude tento stav trvat ani jestli se povede další probuzení a jak dalece bude mozek poškozen o otocích mozku po operaci se tu nepíše a doktoři byt jejich výkon je fantastický mi nemohou nic blišího zdělit,nevím tedy jestli nevědí nebo mi nechtěj brát naději a víru,ocením tedy každou zkušenost,jsem zoufalý a pocit nejistoty a strachu je pro mě velkým utrpením.Jirka Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

dobrý den měla jsem operaci v roce2012,na vydutě mozku,dopadla dobře,mám jít na operaci s uchem na vydělaní stipuli kterou mám zavedenou v uchu,(špatně slyším)na mozku mám malé vydutě velikosti asi 3mm,nedělaji problém,mám jen obavy z narkózy,?co kdyby?jemi 63 let, Anna

Zdroj: diskuze Výduť na mozku léčba

Mrtvice

Cévní mozková příhoda (CMP) je akutní onemocnění, během kterého dochází k nervovému poškození přetrvávajícímu 24 hodin a déle. Cévní mozková příhoda je způsobena přerušením krevního zásobení některé z části mozku. K přerušení dodávky okysličené krve do mozku dochází z 80 % na základě trombu (či embolu), který cévu ucpe. V ostatních případech dojde ke krvácení do mozku prasknutím oslabené cévy či při kombinaci těchto jevů.

Léčba

Pacienti jsou umístěni na jednotkách intenzivní péče (JIP), kde jsou jim zajištěny základní životní funkce (krevní oběh a dýchání) a podávány léky na podpoření krevního oběhu mozkovou tkání a na snížení otoku mozku. Mezi tyto léky patří hlavně látky na rozpuštění krevní sraženiny v cévě mozku, která cévní mozkovou příčinu způsobila, nebo naopak na zastavení krvácení. Pokud se jedná o masivní krvácení, které je chirurgicky přístupné, je nutno operovat a krvácení zastavit. Neméně důležitou součástí léčby je rehabilitace, jelikož velké procento pacientů s tímto onemocněním ztrácí soběstačnost. Proto se již na lůžkách intenzivní péče začíná s polohováním pacienta a jednoduchým cvičením, aby již tak ochablé svaly neztrácely svalovou hmotu.

Zde je článek, který se více zaobírá cévní mozkovou příhodou.

Zdroj: Nemoci mozku

Diskuze

V diskuzi VELMI SILNÉ KRVÁCENÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den chtěla jsemse zeptat zda je normální v přechodu u žen velmi silné krvácení které trvá už 14 dnů a vůbec neustupuje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Bylina-čaj -Kontryhel - Alchemilka / hlavně nalačno/ okamžitě zastavuje krvácení.

Zdroj: diskuze Velmi silné krvácení v přechodu

Krvácení aneurysma

Není známa přesná příčina proč dochází ke krvácení z aneurysma, ani kdy bude další krvácení. Zatím jsou známé jen rizikové faktory, které krvácení aneurysma přímo ovlivňují.

  1. Vysoký krevní tlak je hlavní příčinou subarachnoidálního krvácení. Zvedání těžkých břemen nebo namáhání může způsobit růst tlaku v mozku a může dojít k prasknutí aneurysma.
  2. Emoce, jako je nevolnost a vztek, mohou zvyšovat krevní tlak a to může také způsobit prasknutí aneurysma.
  3. Léky na ředění krve, pilulky na hubnutí, které fungují jako stimulanty a také škodlivé drogy jako je kokain, které způsobují prasknutí aneurysma.

Je mnoho faktorů, po kterých je pravděpodobné, že aneurysma bude krvácet. Mezi ně patří velikost, tvar a umístění a také příčiny, které způsobují aneurysma. Menší aneurysmata, která nemění svou velikost, mohou mít menší pravděpodobnost, že budou krvácet, než ta, která se zvětšují. Jakmile jednou aneurysma krvácí, je velká pravděpodobnost, že bude krvácet znovu. Proto se doporučuje co nejrychlejší léčba.

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav siffer.

mam zhoubny nador 12 cm od konecniku budu mit umely vyvod nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To teď nejde s určitostí říci. Často se vytvoří jen přechodná stomie (vývod), než se zahojí rána po odstranění stávajícího nádoru. Ale i kdyby jste měl trvalou stomii, tak za cenu přežití to není vůbec špatné. Dnešní stomie jsou velmi jednoduché na výměnu a pacientovi nezpůsobují žádné nepohodlí. Nebojte se ničeho a přijměte veškerá doporučení, která od svých lékařů dostanete. Na vše se dá zvyknout. Důležité je přežít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Co se stane, když aneurysma krvácí?

Pokud aneurysma praskne, může dojít k prosakování do prostoru kolem něj do mozku, to se nazývá subarachnoidální krvácení. Jeho dopady pak závisí na množství krve, kterou aneurysma propustí.

  • Při prasknutí aneurysma může dojít k náhlé bolesti hlavy, která může trvat několik hodin až dnů.
  • Při prasknutí aneurysma může dojít k nevolnosti a zvracení.
  • Prasklé aneurysma může vyvolat ospalost nebo kóma.

Krvácením může dojít k poškození mozku, to se nazývá krvácivá cévní mozková příhoda, což může vést k:

  • ochabnutí nebo ochrnutí horní či dolní končetiny,
  • potížím s řečí,
  • problémům se zrakem,
  • záchvatům.

Zdroj: Výduť na mozku

Diagnostika aneurysmatu

  • anamnéza;
  • klinické vyšetření – neurologické příznaky;
  • zobrazovací metody – angiografie mozku – kontrastní látka se injekčně aplikuje do cév a zobrazí cévy v mozku, CT, MR vyšetření;
  • lumbální punkce – odběr mozkomíšního moku.

Vyšetření pomocí počítačové tomografie a magnetické rezonance však umožňuje výdutě odhalit včas, lékaři je prý často objeví náhodně, když těmito metodami vyšetřují jinou nemoc. U výdutí menších než pět milimetrů nehrozí vysoké riziko prasknutí, větší aneurysmata se pak zpravidla operují buď zasvorkováním, nebo zavedením speciální spirálky přímo do výdutě, díky čemuž se v ní vytvoří krevní sraženina a krev přestane vytékat. Krvácení se projevuje velmi silnou bolestí hlavy, zvracením, strnutím šíje a ztrátou vědomí.

Zdroj: Výduť na mozku

Spánek a stres

Roli hraje také stres. Z lékařských statistik vyplývá, že 10 % až 15 % lidí má spánek narušený pravidelně. V dnešní době mají nejčastěji potíže se spánkem lidé, kteří jsou skutečně vystaveni psychickému napětí a hlavně dlouhodobému a nepřetržitému stresu. Frekvence nespavosti skutečně stoupá a těch 15% oficiálních je skutečně špička ledovce.
Špatný spánek může ukazovat i na závažné poruchy nebo na jiné zdravotní problémy. Ne vždy je nutné vyhledat odborníka. Někdy pomůže pár jednoduchých pravidel, jindy praktický lékař.

Zdroj: Poruchy spánku

Foto výdutě na mozku

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět výduť na mozku.

Zdroj: Výduť na mozku

Krvácení

Obecně slabé krvácení (špinění) po kyretáži dělohy ustává do týdne.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Co s tím

Souvisí-li silné krvácení s nově užívanou substituční léčbou, jedná se pravděpodobně o nežádoucí účinek. V případě, že krvácení přetrvává, je vhodné navštívit gynekologa a zvážit změnu léčby. Protože je krvácení příznak velmi nespecifický, způsobený celou řadou příčin, rozhodně se doporučuje v případě pochybností vyhledat gynekologa.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP