Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KRVAVÉ HLENY Z NOSU

OBSAH

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pinta.

Mám čím dál větší problém se zahleňování krku. Stratila se mi rýma z nosu. Těžko se mi hleny vykášlávají. Zhoršil se mi sluch. I se mi hůře dýchá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Co znamená svědění nosu

Svědění nosu může být předzvěstí alergie, rýmy nebo zánětu. Svědění nosu mohou také vyvolat výkyvy počasí při přechodu ze zimy do tepla. Ve většině případů se jedná o překrvení nosní sliznice, která na tento stav u citlivých jedinců reaguje svěděním. Také může jít o počínající kožní defekt, jako je opar, ekzém, kopřivka nebo slabé poranění sliznice.

Zdroj: Svědění nosu a kolem nosu

Diskuze

V diskuzi KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

krvavé skvrny na předloktí,beru medrol,metotrexat

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Co dělat, když dítě zvrací žluté hleny?

Když dítě vykazuje známky zvracení a vyplivne žlutý hlen, rodiče by měli okamžitě provést následující kroky:

  1. Položte dítě na bok a otočte hlavu dítěte na jednu stranu, aby nedošlo k udušení zvratky. Poté pomocí gázy očistěte zvratky z úst a hrdla dítěte a poté z nosu dítěte;
  2. Jemné poplácání po obou stranách zad, abyste snížili strach a pláč, pomozte dítěti zbytek vyzvracet;
  3. Použijte žínku namočenou v teplé vodě, otřete dítěti obličej a krk, převlékněte jej, pokud jsou na oblečení přítomny zvratky;
  4. Když se dítě uklidní, dejte mu napít teplé vody nebo teplého rehydratačního nápoje, který připravíte z 8 čajových lžiček cukru a 1 lžičky kuchyňské soli, které necháte rozpustit v 1 litru převařené vody a doplníte šťávou ze 2 pomerančů nebo grepů. Děti užívají 125 až 250 ml tohoto roztoku za hodinu.;
  5. Podávejte dítěti mléko pomalu a poté dítě uložte ke spánku;
  6. Nepodávejte dítěti svévolně léky proti zvracení.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPAL PLIC A KREV V HLEBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

U zápalu plic se může někdy objevit krev v hlenu, zejména po předchozím úporném kašli. Velké množství krve v hlenu je vždy indikátorem k návštěvě lékaře. Může se jednat o zhoršení stavu zápalu a nebo také o jeho odeznívání, kdy se vylučují hluboko uložené hleny ze zánětlivého ložiska. Vyšetření u praktického lékaře nebo na pneumologii ukáže pravý důvod vykašlávání krve. Než se dostanete na kontrolu, tak párkrát za den inhalujte páru z vroucí vody, do které je nakapán mukosolvan.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

děkuji za odpověď.pozdější hleny už byli bez krve,asi to bylo z nosu bo i smrkám krev..

Zdroj: diskuze Zapal plic a krev v hlebu

Kapky do nosu pro psa

Kapky do nosu můžete podávat pouze po dohodě s veterinárním lékařem, abyste neponičili vašemu psovi nosní sliznici.

Zdroj: Rýma u psa

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBĚ UCPANÝ NOS, KREV V HUSTÉM HLENU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Dušková.

Mám dlouhodobě ucpaný nos a smrkám husté krvavé hleny. Mám z toho již psychické problémy v noci nemohu spát. Začala jsem brát kortikoidy - Nasonex a Erdomed, zatím se to nelepší. Největší depresi mám z toho, že mě snad nikdo nepomůže, lékaři se tváří, že to nic není, jako když si vymýšlím. Hanka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dlouhodobě ucpaný nos, krev v hustém hlenu

Pocit hlenu v krku

Sám o sobě není hlen v krku nemocí, je to pouze jeden z příznaků nějakého onemocnění. Přesná příčina může být stanovena pouze příslušným specialistou. Hleny samotné zdraví nevadí, ale poruchy, které jejich tvorbu zapříčiňují, již své komplikace mít mohou. Hlen začínáme vnímat, je-li ho větší množství, případně je zahuštěný. Vyšetření lékařem je na místě. ORL lékaře můžete vyhledat přímo, vždy je ale lepší zajít nejprve k praktickému lékaři, který vystaví žádanku obsahující příslušné související údaje o vašem zdravotním stavu a také informace o dosavadním léčebném a vyšetřovacím postupu. Do vyšetření lékařem zkuste kloktání a výplachy nosu slanými roztoky, které zakoupíte v lékárně, můžete použít i Vincentku. Omezit hlenotvorbu lze i aplikací antihistaminik (Zyrtec, Zodac, Aerius, Xyzal). Hodně významný je stav nosní dutiny, tedy je-li plně funkční nosní nádech. Jakmile si člověk zvykne nadechovat ústy, vede to k dráždění nosohltanu, hltanu. V případě potřeby se lze poradit s ORL lékařem a vyšetřit stav takzvaných vedlejších nosních dutin.

Zdroj: Hleny v krku

Poradna

V naší poradně s názvem POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolesti krku po narkóze jsou normální. Někdy se nepodaří lehce zavést inkubační katetr a poškodí - odře se sliznice a ta pak krvácí. Při tomto stavu pak krk cítíme jako při angíně. Hojení je tak na deset dní, než bolesti při polykání ustanou. Dobré je po dobu hojení kloktat Stopangin nebo vystříkat krk Tantum Verde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Je pro děti nebezpečné zvracet žlutý hlen?

Zvracení není nemoc, ale příznak mnoha různých nemocí, jako jsou infekce nebo jiné chronické stavy. Normálně se barva zvratků mění podle stádia onemocnění nebo podle různých onemocnění. Například zvracení způsobené bolestí žaludku je nejprve zelené nebo žluté, pak se změní na oranžovou.

Pokud vaše dítě zvrací 1 až 2 dny, většinou se nejedná o závažný problém. Může to být jen reakce dětského organismu na stimulaci střev nebo proces vylučování toxických látek ze žaludku. Tento typ zvracení je také často spojen s akutními onemocněními, jako je otrava jídlem.

Pokud však vaše dítě neustále zvrací a trvá to déle i několik týdnů nebo až několik měsíců, může to být příznak chronického onemocnění.

Rodiče by měli okamžitě vzít dítě k lékaři, pokud dítě zvrací žluté hleny s následujícími příznaky:

  • Dítě hodně pláče, má vyboulenou fontanelu a má křeče;
  • Děti zvrací nepřetržitě 24 hodin;
  • Děti s abnormálními příznaky gastrointestinálního traktu, jako je plynatost, nafouklé břicho, zácpa, průjem;
  • Děti vykazující známky dehydratace jako je suchá kůže, vpadlé oči, suché rty, vypadávání vlasů;
  • Barva kůže dítěte se mění, frekvence dýchání je abnormálně rychlá, dochází ke krátkým zástavám dechu;
  • Děti s horečkou a letargickým spánkem;
  • Krvavé zvratky nebo zelené zvratky.
Děti zvracející žlutý hlen mohou mít i další důvody, proto, když je zvracení dítěte doprovázeno dalšími příznaky, rodiče by měli okamžitě vzít dítě k lékaři pro přesnou diagnózu.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petrželka Stanislav.

Poslední dobou mě začalo svědit kolem nosu a uvnitř nosu.Mastičky nepomáhají ,ani lékařská vazelína.Prosím o Vaše zkušenosti.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na svědění nosu použijte krém Myfungar, který aplikujte 2 krát denně asi tak sedm dní a mělo by to zmizet.

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Příčiny ucpaného nosu

Hlavní příčinou ucpaného nosu je velké nahromadění hlenu v nose. Nahromadění vzniká kvůli otoku sliznice, která se nachází v nose. K ucpání nosu může dojít v důsledku virové nebo bakteriální infekce nebo také v důsledku zánětu vedlejších nosních dutin. Dalšími příčinami ucpaného nosu jsou alergie na prach nebo pyl.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Diskuze

V diskuzi OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlastička.

Má někdo zkušenosti s otokem nosu,?

Zdroj: diskuze Otok

Prevence zranění nosu

V první řadě prevence je přirozená opatrnost a vyhýbání se jakémukoliv nebezpečí, které by zapříčinilo porušení nosu. Pro sporty a povolání, kde hrozí nebezpečí poranění čelní plochy jsou určené chrániče. Ochrannými pomůckami se míní masky, helmy nebo chrániče nosu. Při častých poraněních nosu může dojít k poškození hluboké tkáně. Tato poškození vznikají nadměrným krvácením a nevyčištěním rány.

Zdroj: Zranění v nose

Diskuze

V diskuzi KRVAVE TECKY NAD KOTNIKAMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KRAHULCOVA.

Dobry vecer ,mam krvave tecky nad kotnikama ,ale stojim v praci 8 hod dene ,myslim si ze to bude tim.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krvave tecky nad kotnikama

Příznaky poranění v nose

Zranění v nose mohou být při krvácení velmi bolestivá. Nos může být značně oteklý a červený. Záleží na velikosti poranění a na silném bobtnání zevní rány. Pozornost by měla být věnována i frakturám nosu. Zlomenina je zřejmá ze sklonu nosu. Zlomenina nosu může také potrhat obložení s následným překrvením nosní sliznice a vést ke ztrátě čichu.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gizela.

dobry den mam svedeni kolem nosu obliceje brada celo ale nejvice me svedi kolem nosu mam stim jit k doktorovi dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi běžné příčiny svědění kolem nosu patří alergie, infekce, respirační dráždivé látky, a vzácně i nádory. Prodiskutujte své příznaky se svým lékařem, pokud přetrvávají. Možná budete muset navštívit specialistu na kožní onemocnění, abyste zjistila základní příčinu vašeho svědění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Jak vykašlat hleny z krku

K úlevě od hlenů se podávají léky na rozpouštění hlenů a usnadňující vykašlávání, jako jsou například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol, Mucosolvan a mnohé další. Odpočinek a dostatečný přísun teplých tekutin je samozřejmostí. Tekutiny brání dehydrataci, ulehčí odkašlání hlenů a teplá tekutina nepřímo prohřívá dýchací cesty.

Z babských rad je vhodné použít čaj ze slézu (jeho květu) či jitrocelový čaj (koupíte porcovaný v lékárně) a vhodná je svařená cibule s tymiánem a majoránkou (koření). Také je rozumné si udělat zábal z psího sádla na hrudník.

Zdroj: Lepivé hleny

Proč dítě zvrací žluté hleny?

Žluté zvratky mohou naznačovat přítomnost žluči. Žluč je tekutina vytvářená játry a uložená ve žlučníku. Přítomnost žluči ve zvratkách není vždy důvodem k obavám. Můžete ji vidět, pokud má dítě méně závažný stav, který způsobuje zvracení, když je váš žaludek prázdný, mezi které patří například žaludeční chřipka (virová gastroenteritida). Při virové gastroenteritidě děti zvrací žlutooranžový hlen a mají další příznaky, jako je nízká horečka, bolest svalů a bolest břicha.

Další důvod, proč děti zvracející žluté hleny, může pocházet z prolapsu střeva dítěte nebo žlučových kamenů, které způsobují ucpání žluči. Tento stav provázejí i další projevy jako nechutenství, zácpa, křeče v břiše. U malých dětí je však onemocnění žlučovými kameny zcela vzácné.

Otrava jídlem je také důvod, kdy dítě zvrací žluté hleny. Po požití kontaminovaného jídla mohou děti zvracet spolu s dalšími příznaky, jako jsou bolesti břicha, průjem, horečka.

Také nachlazení a chřipka, kdy děti mají příznaky, jako je rýma, bolest v krku, neustále vysoká horečka, únava, bolest hlavy, zimnice a zvracení s žlutooranžového hlenu.

Kromě toho mohou děti zvracet žluté hleny, pokud mají:

  • zánět slepého střeva,
  • intususcepci střeva,
  • kinetózu,
  • chemoterapii,
  • ušní infekci,
  • užívání některých speciálních léků.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny

Léčba vykašlávání krvavého hlenu

Kašel upozorňuje na to, že je se zdravím něco v nepořádku. V případě, že s hleny vykašlává pacient i krev, je nezbytná návštěva lékaře a důkladné vyšetření. Sice to může být jen důsledek přílišného namáhání dýchacích cest, někdy jde ale o signál mnohem závažnějšího onemocnění. Odborník nás musí vidět i tehdy, když obtíže přetrvávají navzdory antibiotické léčbě.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Příprava

Pro aplikaci gentamicinového výplachu budete potřebovat konvičku na výplach nosu. Jak taková konvička vypadá a kolik stojí, se můžete podívat tady: konvička na výplach nosu cena. Zároveň budete potřebovat destilovanou vodu, velkou lékařskou stříkačku k odměření roztoku.

Pokud z nějakého důvodu nemůžete dostat připravený roztok z lékárny, můžete si ho připravit z ampule pro injekční podání Gentamicinu. K tomu potřebujete jednu ampuli GENTAMICIN LEK (80 mg/2 ml), kterou vylijete do své vyplachovací konvičky. Konvičku pak naplňte 60 ml destilované vody a protřepejte.

Zdroj: Gentamicin do nosu

Jak se zbavit červeného nosu?

  • Při delším pobytu v prostředí s nízkou teplotou je důležité, aby byl nos pokryt, což zabrání změně průtoku krve.
  • Nepoužívat mýdla nebo jiné výrobky určené na obličej, zejména se nedoporučují výrobky z velmi pevných materiálů, které mohou dráždit pokožku.
  • Vhodné je vyvarovat se sprchování velmi teplou vodou, protože to způsobuje změny toku krve.
  • Doporučuje se používání pleťových vod bez alkoholu a také opalovacích krémů, které zabraňují spálení nosu.
  • Zarudnutí nosu pomáhá snížit led, studené obklady nebo studená voda.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Hleny v krku – jak se jich zbavit

Kašel spouštějí dýchací cesty, které se snaží zbavit všeho, co se v nich nachází a co znemožňuje jejich správnou funkci. Jedná se o normální fyziologickou odezvu našeho těla na cizorodé předměty. Aktivní kašel je takový, který je doprovázen dušností během dýchání, stahuje hrudník a při kterém se tvoří a akumulují hleny v průduškách. Často však vznikají hleny, které jsou husté konzistence, což ztěžuje jejich vykašlávání.

Projevy:

  • pískavý zvuk při dýchání a kašlání;
  • vykašlávání lepkavých hlenů;
  • přetrvávající kašel;
  • svírání hrudi;
  • zvýšené kašlání během rána;
  • ucpané dýchací cesty nebo tíha na hrudi.

U léčby kašle se má léčit jeho příčina. Je-li člověk s kašlem zahleněný a má-li spíše vlhký kašel, podávají se takzvaná mukolytika. Mukolytika usnadní vykašlávání hlenů a nemocnému se po nich uleví. Z používaných léčiv lze uvést například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol a Mucosolvan. Na zvládnutí suchého kašle se mohou podat tlumivé léky obsahující například kodein.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Jak na hleny v krku u kojence

Zahlenění malých dětí je velmi časté a dlouhodobé, mnohdy přetrvává až do doby, než se děti začnou vertikalizovat a více se hýbat. Při rýmě je nos dítěte ucpán hlenem a oteklou sliznicí, takže se miminku špatně dýchá. K rýmě se po pár dnech často přidá kašel, protože nosní hlen ležícímu děťátku stéká do krku a dráždí ke kašli. Miminku pomůže odsávání hlenu z nosíku několikrát denně. S odsáváním se to ale nesmí přehánět, může dojít k podráždění sliznice a následnému otoku. Po koupání můžeme namazat záda a hrudníček prsním balzámem, dětskou mastičkou, jejímž základem by měl být eukalyptus, který uvolňuje dýchací cesty. Přes den je možné aplikovat kapku eukalyptové silice i do aromalampy. Je-li miminko bez teploty, je vhodné s ním chodit na delší procházky, chladnější vzduch mu usnadní dýchání.

Zdroj: Hleny v krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP