Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ KYSELINU LISTOVOU

OBSAH

Potraviny, které obsahují kyselinu listovou

Následující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek.

Tmavé listové zeleniny

Tmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den.

Chřest

Tato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, které obsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum .

Brokolice

Brokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená.

Citrusové plody

Mnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, které obsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody.

Fazole, hrách a čočka

Fazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M.

Avokádo

Avokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou.

Okra

Jedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi nejlepší potraviny na kyselinu listovou. Růžičková kapusta obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminu K, vitamínu A, manganu a draslíku. I když obsahuje spoustu živin, tak nepatří mezi oblíbenou živinu.

Semena a ořechy

Nezáleží na tom, jestli se jedná o dýňová, sezamová, slunečnicová nebo lněná semínka. Protože všechna tato semínka obsahují velké množství kyseliny listové. Také nezáleží na jejich stavu. Semena slunečnice, lnu a arašídů jsou obzvláště bohatá na vysoký obsah vitamínu M, Ořechy také obsahují vysoké množství kyseliny listové. Ale obzvláště vysoký obsah kyseliny listové mají arašídy a mandle.

Květák

Tato hlávková zelenina je obvykle považována za jednu z nejlepších potravin na vitamín C. Ale také je dobrým zdrojem kyseliny listové. Květák se může přidávat do salátu s některými ostatními potravinami, které mají vysoký obsah kyseliny listové.

Řepa

Řepa obsahuje hodně antioxidantů, které poskytují detoxikační podporu. Díky tomu patří mezi nejlepší potraviny na očistu jater. Řepa má také vysoký obsah kyseliny listové, proto je dobré ji mít ve svém jídelníčku.

Kukuřice

Určitě někde doma naleznete plechovku kukuřice. Tato populární zelenina obsahuje spoustu kyseliny listové. Doporučuje se vyhnout se konzervované formě. Lepší je zvolení čerstvé a organické kukuřice.

Celer

Celer je považován za skvělé jídlo na pomoc s ledvinovými kameny, ale zároveň je skvělým zdrojem kyseliny listové.

Mrkev

Mrkev je velmi populární zelenina. Mrkev se nachází v každé domácnosti. Jedení mrkve, buď syrové, nebo v salátu je obrovským přínosem kyseliny listové.

Dýně

Dýně nemusí patřit mezi nejoblíbenější zeleninu, ale má jisté nutriční výhody. Ať už je podávána v létě nebo zimě, tak je také zdrojem kyseliny listové.

Zdroj: Kyselina listová ve stravě

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Pichlerova.

Potřebovala bych vědět jaké potraviny snižují kyselinu močovou. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chcete-li snížit hladinu kyseliny močové, můžete ve stravě jíst méně purinů, přijímat více vitamínu C, omezit alkohol a slazené nápoje, pít více kávy a snažit se udržet si zdravou váhu. Pokud užíváte určité léky na jiné zdravotní stavy, jejich vysazení může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové.
Z potravin, které snižují hladinu kyseliny močové, stojí za zmínku tyto:
Banány
Jablka
Třešně
Citrusové plody
Zelený čaj a káva

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Potraviny, které potlačují chuť k jídlu

Pravdou je, že mnoho druhů potravin může omezit chuť k jídlu, ale to neznamená, že se po nich hubne. Právě umírněnost v jídle je opravdu klíčem ke štíhlé postavě. Mluvíme-li o potravinách, které potlačují hlad, tak hovoříme o potravinách, které mohou zasytit i v menších porcích. Je pravda, že každý příjem potravy odstraní pocit hladu, ale na druhou stranu ne všechny potraviny jsou pro hubnutí dobré. Potraviny potlačující chuť k jídlu, mají vysoký obsah vlákniny a některý druh škrobu. Zejména vláknina umožní cítit dříve pocit nasycení, protože nemůže být strávena. Mezi potraviny zabraňující chuti k jídlu patří potraviny bohaté na vlákninu, jako je ovoce a zelenina, jenže tyto potraviny jsou dost často přehlíženy. Proto, hledáte-li potraviny, které potlačují chuť k jídlu, tak byste měli vybírat brambory, fazole, čočku, hrách a listovou zeleninu.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Diskuze

V diskuzi KYSELINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Káťa.

Já bych ráda užívala kyselinu listovou kvůli početí dítěte. Mám si ji normálně koupit v lékárně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diminka.

no lepší je rovnou femibion, kromě kys. listové obahuje vše, co mimi potřebuje, lékař mi ho i doporučil

Zdroj: diskuze Kyselina

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Diskuze

V diskuzi KYSELINA LISTOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Brala jste některá kyselinu listovou? Má to nějaký účinek nebo je to jen fáma?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyselina listová

Puriny a kyselina močová

Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V těle ji máme složenou ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, tedy při látkové výměně.

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zvýšená kyselina močová je následkem nedostatečné funkce ledvin. U některých lidí ledviny nedokáží vyloučit dostatečné množství kyseliny močové, i když se dodržuje purinová dieta. Pokud vám lékař řekne, že dietou není možné kompenzovat úrovně kyseliny močové, je to i váš případ. Ovšem dieta zůstává vhodná i pro vás. Lék Purinol pomůže vašim ledvinám vyloučit potřebné množství kyseliny močové, ale když budete jíst mnoho jídla bohatého na puriny, tak budete muset užívat více Purinolu a nebo na to nebude vůbec stačit a váš stav se může zhoršovat. Rovněž platí: větší množství Purinolu = častější a výraznější nežádoucí účinky tohoto léku.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vraná.

Děkuji, ..

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Které potraviny obsahují rutin?

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Vlastně pohanka je na našem území nejvýznamější potravinou, která snese označení přirozený přírodní zdroj rutinu. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech a to až 400 mg rutinu na 100 g suchých květů. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.


Zdroj: Rutin v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJÍ DOPLŇKY OMEGA 3 KYSELINU MOČOVOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Jarolímová.

Dobrý den, nikde jsem se nedočetla, jestli obsahují potravinové doplňky s rybím tukem Omega 3 kyselinu močovou a zda je vhodné je užívat při onemocnění dnou? děkuji za odpověď Petra Jarolímová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud je doplněk s Omega 3 vyroben z rybího tuku, tak puriny obsahuje. Rovněž je ale třeba zmínit, že kapsle obsahuje jen velmi málo tuku, obvykle 1 nebo 2 gramy, někdy i méně. Takže při užívání tohoto doplňku nevzniká vysoké množství metabolizované kyseliny močové a je tedy i při dně prospěšný. Pokud si chcete být jistá, že vám ani toto malé množství vůbec neublíží, tak kapsle zapíjejte větším množství alkalické minerální vody. Alkalická voda má pH vyšší než 7, takže reaguje zásaditě (neutralizuje kyseliny) a v organismu pomáhá lépe rozpouštět krystalky kyseliny močové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahují doplňky Omega 3 kyselinu močovou?

V čem najdeme zinek?

Nyní se podrobně podíváme na to, které potraviny obsahují zinek, jsou to zejména játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. Rostlinné potraviny, které nejvíce obsahují zinek jsou celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena. Vzhledem k tomu, že množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy, je důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dodatečný dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, kde je doporučovaná dávka zinku na vysoké úrovni kolem 25mg Zn za den, což lze dosáhnout zařazením vhodného potravinového doplňku s obsahem zinku. Nejlepší doba pro příjem zinku je večer, před spaním. Osvědčený přípravek, který spolu se zinkem obsahuje ještě hořčík a vitamín B6 se jmenuje ZMA a produkuje ho firma Aminostar. Tento přípravek výborně přes noc regeneruje naše tělo díky obsahu hořčíku a podpoří výborný hluboký a ulevující spánek.

Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Duchoňová.

Dobrý den, mám zvýšenou hladinu kys. močové. Dr. mně předepsala Purinol, prý to žádnou dietou nesnížím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená kyselina močová je následkem nedostatečné funkce ledvin. U některých lidí ledviny nedokáží vyloučit dostatečné množství kyseliny močové, i když se dodržuje purinová dieta. Pokud vám lékař řekne, že dietou není možné kompenzovat úrovně kyseliny močové, je to i váš případ. Ovšem dieta zůstává vhodná i pro vás. Lék Purinol pomůže vašim ledvinám vyloučit potřebné množství kyseliny močové, ale když budete jíst mnoho jídla bohatého na puriny, tak budete muset užívat více Purinolu a nebo na to nebude vůbec stačit a váš stav se může zhoršovat. Rovněž platí: větší množství Purinolu = častější a výraznější nežádoucí účinky tohoto léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Dieta na dnu

Doporučuje se pití většího množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, čímž udržují jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů (kamenů). Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu.

Vhodné potraviny: hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina kokosu, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/mandle (ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sójová omáčka (k ochucení rýže), čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené, ne z brusinek) a pečené brambory (ne bílé brambory).

Pečené brambory je vhodné jíst společně se zakysanou smetanou. Zařazujte některou z uvedených potravin do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny, měli byste jíst především výše zmíněné potraviny. Například hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice obsahují všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pivo.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Když máte zvýšenou kyselinu močovou v krvi, tak byste měla dávat pozor na celkový příjem purinů ve stravě. Denni limit pro příjem purinů je 400 mg. Pohanka patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů surové pohanky obsahuje 53 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vrana.

Děkuji za zprávu..

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Puriny a kyselina močová

Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V lidském organismu se vytváří ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, látkové výměně.

Zdroj: Kyselina močová v krvi hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJÍ DOPLŇKY OMEGA 3 KYSELINU MOČOVOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Pokud je doplněk s Omega 3 vyroben z rybího tuku, tak puriny obsahuje. Rovněž je ale třeba zmínit, že kapsle obsahuje jen velmi málo tuku, obvykle 1 nebo 2 gramy, někdy i méně. Takže při užívání tohoto doplňku nevzniká vysoké množství metabolizované kyseliny močové a je tedy i při dně prospěšný. Pokud si chcete být jistá, že vám ani toto malé množství vůbec neublíží, tak kapsle zapíjejte větším množství alkalické minerální vody. Alkalická voda má pH vyšší než 7, takže reaguje zásaditě (neutralizuje kyseliny) a v organismu pomáhá lépe rozpouštět krystalky kyseliny močové.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Jarolímová.

Moc děkuji za odpověď. PJ

Zdroj: diskuze Obsahují doplňky Omega 3 kyselinu močovou?

Fazole

Účinek na snížení krevního cukru

Fazole obsahují látky podporující látkovou přeměnu a další prospěšné látky. Tím výrazně snižují hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Fazole se mohou konzumovat syrové i uvařené v podobě přílohy, polévky a jiných pokrmů. Účinný je i fazolový čaj (do kterého se často přidávají i listy borůvek a skořice).

Na co si dát pozor

Fazolové boby obsahují lektiny, které mohou vyvolat zažívací problémy. Nebezpečí těchto látek se sníží, když se fazole tepelně zpracují. Pokud fazole vaříte společně s jinou zeleninou (například boršč), je důležité si uvědomit, že jejich vaření trvá dále.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vraná.

Co pohanka může se jíst při zvýšeném nalezu kyseline močové

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Duchoňová.

Prosím, nemůžete mi poslat nějaký jídelníček? Děkuji.

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Které potraviny pomáhají snížit podíl kyseliny močové v krvi

Třešně

Výhodou třešní je, že mají protizánětlivé látky (antokyany), které také snižují hladinu kyseliny močové. Látky v třešních zabraňují krystalizaci této kyseliny a jejímu následnému ukládání do kloubů. Třešně je dobré jíst i jako prevenci proti zánětům a bolesti.

Jablka

Jablka obsahují kyselinu jablečnou, která neutralizuje kyselinu močovou v krvi.

Jablečný ocet

Stejně tak je vhodné užívat i jablečný ocet. Doporučuje se třeba přidat 3 čajové lžičky jablečného octa na 1 sklenici vody. Tento "nápoj" pít pak 2 - 3x denně.

Banány

Banány obsahují nejen velké množství vlákniny a antioxidantů. Jsou v něm látky, které regulují i hladinu cukru v krvi, pomáhají při hubnutí, zlepšují zdraví trávicího traktu i srdce, atd. v neposlední řadě zlepšují i zdraví ledvin. A zdravé ledviny se dokážou lépe vypořádat s puriny a kyselinou močovou.

Jahody a borůvky

Protizánětlivé vlastnosti bobulí jako jsou právě jahody a borůvky mají také pozitivní vliv na snižování hladiny kyseliny močové v krvi.

Zelenina

Hladinu kyseliny močové v krvi ovlivňuje také konzumace rajčat, okurek či brokolice. Všeobecně se doporučuje si některou tuto zeleninu dát ještě před konzumací jídla, látky obsažené v této zelenině totiž brání zvýšené tvorbě této kyseliny.

Semena celeru

Stejně tak konzumace těchto semen slouží jako prevence i léčba vysoké hladiny kyseliny močové v těle.

Fazole pinto

Tento druh fazolí obsahuje vysokou dávku kyseliny listové, která přirozeně a účinně snižuje množství kyseliny močové. Podobně působí ale i slunečnicová semínka a čočka.

Oleje

Na snížení kyseliny močové v krvi se doporučuje také využívat při vaření olivový olej lisovaný za studena. Jeho výhodou je, že obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti.

Voda

Dostatečná konzumace vody (ne slazených nápojů!) napomáhá vyplavování toxinů a tedy i kyseliny močové z těla.

Zelený čaj

Každodenní konzumace zeleného čaje pomáhá léčit vysokou hladinu kyseliny močové v krvi. Zelený čaj pomáhá při léčbě hyperurikémie, i vysoké hladiny kyseliny močové. Jeho pití zároveň snižuje riziko vzniku dny.

Vápník a vitamín C

Potraviny obsahující vitamín C pomáhají udržovat hladinu kyseliny močové, protože kyselina citrónová tuto kyselinu rozpouští a následně ji pomáhá vyplavit z těla. Vhodné jsou různé druhy ovoce a některé zeleniny jako kiwi, guava, pomeranč, citrón, rajčata a zelená listová zelenina.

I vápník obsahuje látky vhodné k rozpouštění kyseliny močové, a proto je důležité, aby se vápník objevoval v každodenní stravě.

Omega 3

K udržení optimální hladiny kyseliny močové v těle mohou sloužit i omega 3 mastné kyseliny, obsažené ve lněných semínkách, lososu, makrele, sledích, sardinkách, vlašských ořechách atd. Potraviny s omega 3 mastnými kyselinami se totiž podílejí na snižování otoků a léčbě zánětů.

Zdroj: Potraviny snižující kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem KUSKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Šindelářová.

Patří kuskus mezi nízkopurinové potraviny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kuskus patří mezi potraviny, které obsahují jen velmi málo purinů a proto je možné ho konzumovat dle libosti. Když jídlo s kuskusem zapijete čistou neperlivou vodou, tak se nemusíte obávat zhoršení dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP