Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KŮRA

OBSAH

Sběr dubové kůry a nákup léků s jejím výtažkem

Dubovou kůru sbíráme ze stromů na podzim, a to pouze z mladých větví o průměru maximálně 2–3 cm. Kůra na větvi se podélně nařízne a postupně odlupuje, pak ji v tenké vrstvě usušíme a uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sáčku a uskladníme v suchu. Jednodušší pro nás asi bude kůru nebo přípravky s jejím výtažkem zakoupit v lékárně. Tyto výrobky nejsou drahé a přitom jsou opravdu účinné.

Zdroj: Dubová kůra jako lék

Diskuze

V diskuzi VAJÍČKOVÁ KÚRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie horáčková.

vše o této léčbě vlasů

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

co to meles jaka vajickova kura ?

Zdroj: diskuze Vajíčková kúra

Dubová kůra léčí záněty a účinně tlumí krvácení

Dubová kůra se běžně používá ve formě odvaru, dnes nejčastěji pro vnější užití. Blahodárně působí například při poranění kůže, od malých až po větší rány, které potřebujeme vydezinfikovat a zastavit krvácení. Působí poměrně silně protizánětlivě, nasazuje se i na již zanícené rány, které se špatně a dlouho hojí, její dezinfekční a svíravý účinek byl proto dříve opravdu velmi ceněný. Stejně tak bychom se k ní měli vracet i dnes, jakožto přírodní produkt má totiž minimum nežádoucích účinků. Na kůži ji aplikujeme jako koupel, k oplachování nebo jako obklady. Kromě zmíněných poranění a zánětů kůže léčí například i mokvavé ekzémy, plísňové infekce na kůži, bércové vředy, akné a podobně. Používá se také ke kloktání v případě paradontózy a infekce v krku a ústní dutině.

Zdroj: Dubová kůra jako lék

Dubová kůra v těhotenství

Dubová kůra se v těhotenství používá zevně, kdy využíváme jejich svíravých a stahujících účinků – při křečových žilách, hemoroidech aj. Odvar je vhodný do koupelí a na obklady při nadměrném pocení a omrzlinách. Aplikace dubové kůry v těhotenství nepoškodí ani plod ani placentu. Může se používat po celou dobu těhotenství.

Zdroj: Dubová kůra

Diskuze

V diskuzi DOPLATEK NA BETALOC ZOK 200 MG PROČ JSEM DOPLÁCEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Děkan.

Dcera mi vydzvedla na lékařský předpis léky na tlak ale na internetu jsem se dozvěděl,že tyto léky plně hradí pojištovna. Jak to tedy je. Jedná se o lék Betaloc ZOC 200 mg. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vojtěch Kůra.

Jaký lék může být nahrazen za Betaloc ZOK 200mg. ale bez doplatku.
Dekuji za informaci Kůra.

Zdroj: diskuze Doplatek na Betaloc ZOK 200 mg proč jsem doplácel

Je vhodná dubová kůra po porodu?

Dubová kůra je v šestinedělí vhodná při potížích s vyprazdňováním, respektive při ošetřování hemoroidů. Působí velmi hojivě, a to i v době po porodu, kdy se může použít k potírání poporodních poranění (raději vždy konzultujte s lékařem). Má stahující účinky, které jsou známy již od pradávna, působí protizánětlivě a pozitivně posiluje sliznice našeho těla. K dostání je buď gelový přípravek, nebo sušené rostlinky pro přípravu sedacích koupelí. Použít se samozřejmě může i čerstvá kůra dubu.

Zdroj: Dubová kůra

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ KMENŮ U ŠVESTEK A SLÍV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Na dozrávajícím kmenu švestky a slívy mám popraskaný kmen mladého stromku jako když ho pořežu nožem.Prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vláďa.

Dobrý den,prosím o radu.Koupil jsem slivoň Blue free v kontejneru.Po letošní zimě se na spodních větvičkách objevila popraskaná kůra. Děkuji Vláďa.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Praskání kmenů u švestek a slív

Pozor, toto není žádná hubnoucí dieta!

Desetidenní očistná kůra není žádná hubnoucí rychlodieta, ale detoxikační dieta. Je to skutečná očista organismu a měli byste ji provádět s plným vědomím účinků takových tělesných očist. Desetidenní očistná kůra je léčebný postup, při kterém se tělo zbavuje nashromážděných jedů a to tím, že se dostávána samou hranici výživových limitů, nezbytných pro přežití!

Zdroj: Desetidenní očista těla

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ SE KROUTÍ PLODY OKUREK HADOVEK VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch Kůra.

Proč se kroutí okurky hadovky jsem se nikde nedozvěděl - Kůra.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na vině bývají nejčastěji problémy s opylováním. I když je ve vaší zahradě spousta opylovačů, podmínky nemusí být vhodné pro zajištění úplného opylení. Pokud nejsou květy okurek opyleny, plodí se z nich křivé okurky. Aby byl pyl potentní, vyžaduje polovlhké a teplé podmínky, a když je příliš sucho a horko nebo se během kvetení vyskytnou dlouhodobé deště, nemusí být vaječníky okurek plně opyleny. Chcete-li dosáhnout lepších výsledků opylení, můžete okurky opylovat ručně. Jak na ruční opylování a mnoho dalších odpovědí na to, proč se kroutí okurky hadovky naleznete zde: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Proč se kroutí plody okurek hadovek ve skleníku

Princip olejové kúry po trvalé

Čtyřtýdenní kúra na vlasy, jejímž základem je horkým vlasový olej, se rovná zázračnému elixíru. S její pomocí dosáhnete úžasného efektu, který mnohonásobně převýší účinek běžného vlasového kondicionéru nebo masky na vlasy. Matné, drsné a cuchající se vlasy se promění ve vlasy lesklé, hladké, zdravé a na omak hedvábné, a to za pouhých 30 minut. Vlasová revitalizační maska z horkého oleje je určena především pro suché vlasy nebo vlasy chemicky ošetřené či poškozené tvarováním při vysoké teplotě (to jest fénováním, kulmováním, natáčením, žehlením a podobně). V takových případech může olejová regenerační kúra s hedvábím pomoci při napravování škod na vlasech, jež byly způsobeny uvedenými procesy.

Zdroj: Olejová kúra po trvalé

Diskuze

V diskuzi OČISTNÁ KŮRA Z BOBKOVÉHO LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Berkovec.

Dobrý den,
mám dotaz zda se oba postupy aplikují současně, nebo každý sanostatně?
Děkuji
Berkovec

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Každý samostatně.

Zdroj: diskuze Očistná kůra z bobkového listu

Cena dubové kůry

Zde můžete porovnat ceny dubové kůry.

Zdroj: Dubová kůra

Diskuze

V diskuzi JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Já to zkoušela s citronovou kůrou a šlo to stejně dobře jako s kůrou z pomeranče. Nevhodná k čištění zůbů se mi zdá kůra z mandarinek. Ale úplně nejlepší na bílé zuby je ten recept sůl a citron. Je to sice humáč, ale zuby jsou pak skvěle bílé.

Zdroj: diskuze Jak na bílé zuby

Detoxikace a léky

Když člověk bere léky, tak je musí brát dál i během detoxikace, nesmějí být vysazeny! U diabetiků je to složitější. Každý diabetik má určenou dietu od svého diabetologa, kterou by měl dodržovat.
 

Zdroj: Jarní očistná kůra

Dubová kůra v gelu s alantoinem

Dnes dubovou kůru běžně najdeme například v přípravcích proti hemoroidům, velmi rozšířenému a nepříjemnému zdravotnímu problému. Oblíbený a osvědčený je především gel z dubové kůry, který si můžeme vzít všude s sebou a nemusíme trávit čas přípravou sedací koupele. Pomáhá i proti nadměrnému pocení nohou a mykózám nebo na drobnější popáleniny a lehčí spáleniny způsobené nadměrným sluněním. Kromě přírodního extraktu z dubové kůry obsahuje přípravek antimikrobiální přísadu a hřebíčkovou silici s antiseptickým účinkem.

Použití: 2–3x denně, přiměřené množství gelu naneste na postižená místa a vmasírujte.

Zdroj: Dubová kůra

Diskuze

V diskuzi POÚŽITÍ LEKU ELIQIST S PŘÍPRAVKEM ATLET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rouha Václav.

Dobrý den prosím o sdělení zda je možné když uživám eliquis 2x denně 5mg zda je možná kura přípravkem atlet na klouby a přeji pěkný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rouha Václav.

Dobrý den mám k Vám prosbu o radu zda je možno současně užívat eliquis 5mg současně s připravkem atlet děkuji V Rouha choceń

Zdroj: diskuze Poúžití leku eliqist s přípravkem atlet

V čem spočívá desetidenní očistná kůra?

Desetidenní očistná kůra se začíná již v nultém dni, tedy již večer před prvním dnem desetidenní očistné kůry. Podstatou této desetidenní očistné kůry je cílené propláchnutí organismu s důrazem na zachování základních výživových příjmů. Při této desetidenní očistné kůře nebudete trpět podvýživou a vaše tělo zůstane stále silné, i když organizmus doslova vymácháte vodou. Tímto se dosáhne energeticky bezztrátové ale přesto velice účinné detoxikace těla. Veškerý energetický příjem během této detoxikační kůry je totiž zajištěn chutnou a výživnou domácí citronádou, která nahradí veškeré jídlo během desetidenní očistné kůry.

Zdroj: Desetidenní očista těla

Diskuze

V diskuzi MORINGA OLEJODÁRNÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emil.

Existují květy morginy i v jiných barvách? Jakého stáří se dožívá strom? ( V našich podmínkách). Je choulostivější než keř fík, nebo pistácie? Dá se využít i kůra? Děkuji předem za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Moringa olejodárná

Jaterní kúra

Ingredience: 2 lžíce listů kopřivy dvoudomé, 2 lžíce listů pampelišky, 1 lžíce máty peprné, 1 lžíce kořene lopuchu

Postup: Ingredience smíchejte a nechte vylouhovat v horké vodě 5 až 10 minut. Užívejte 3x denně do vyčištění.

Zdroj: Kopřiva

Detoxikační dieta s citronem

Kúra trvá dva týdny. První den před snídaní se vypije šťáva z jednoho citronu, zředěná studenou vodou. Každý další den se použije o jeden citron víc až do celkového počtu sedmi. Pak se zase opačně jejich množství snižuje a poslední den se pije opět jen šťáva z jednoho citronu.

Kúra není vhodná pro děti a starší osoby a také pro jedince s nemocnými ledvinami, malým množstvím červených krvinek a vápníku. Citrony mohou mít i nežádoucí toxické účinky, ale v podstatě jen tehdy, kdy je jejich konzumace, případně zevní použití neředěné šťávy, nadměrné. V takových případech může dojít k podráždění žaludku nebo dásní.

Zdroj: Léčivé účinky citronu

Popis a chemické vlastnosti dubu

Duby rostou v mírném podnebí. Bílý dub není bílý, je jen popelavě šedý, obvykle 20 až 25 metrů vysoký, poměrně masivní a široký. Listy dubu jsou střídavé, přibližně 5 cm dlouhé, krátké, řapíkaté, protáhlé, zvlněné a hrubě pilovité. Plody dubu jsou 4 cm dlouhé, válcovité, leskle hnědé.

V lékařství se využívají kůra a hálky. Hálky jsou výrůstky, které strom produkuje reakcí na plísně a hmyz. Aktivní složkou dubu je tříslovina, přičemž nejdůležitějším prvkem při léčbě je tanin, který má mírně stahující a antiseptické vlastnosti. Bílá dubová kůra obsahuje 15–20 % třísloviny, která má blahodárné účinky. Obsah taninu hraje důležitou roli, protože se váže na proteiny z tkání, posiluje je a zabraňuje bakteriálním infekcím. Tříslovina je protizánětlivá, antimikrobiální, antikarcinogenní a antioxidační. Proto je spíše vhodná pro žaludeční a zažívací potíže. Bílý dub obsahuje také mangan, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, vitamín B a C. Kůra obsahuje také vysoké množství vápníku. V malém množství je přítomen i selen a síra, déle vitamíny C a A a několik vitamínů skupiny B.

Zdroj: Dubová kůra jako lék

Aminexil Advanced L‘Oréal

Aminexil Advanced L‘Oréal má dvojitý účinek proti vypadávání: podporuje pevnost kořínků, stimuluje aktivitu kořínků. Vypadávání vlasů je často spojeno s přílišným množstvím kolagenu, který se kumuluje a při tvrdnutí zamezuje zakořenění vlasů do vlasové pokožky. Vlasy jsou postupně a neodvratně vytlačovány k povrchu vlasové pokožky, což je příčinou předčasného vypadávání vlasů.

Produkt AMINEXIL ADVANCED byl vytvořen tak, aby účinně bojoval proti tvrdnutí kolagenu a umožnil lepší uchycení vlasů ve vlasové pokožce. Navíc jeho polyvitaminové složení stimuluje růst kořínků.

Intenzivní kúra: 1 ampule denně po dobu 6 týdnů

Udržující kúra: minimálně 3 ampule týdně po dobu 8 týdnů

Balení: 10 x 6 ml

Zde můžete vidět cenu produktu Aminexil Advanced L‘Oréal.

Zdroj: Aminexil

Dub jako tradiční zdroj léčivých látek

Dubová kůra se používá k léčení od nepaměti, z celého stromu má nejvyšší obsah účinných látek a byla a je lehce dostupným lékem na mnohé zdravotní potíže. Pro nás nejpřínosnější jsou její dezinfekční účinky a schopnost tlumit a zastavovat krvácení, obojí jak při vnější, tak vnitřní aplikaci. O jejích účincích si podrobněji povíme níže. Dříve se běžně používaly k léčbě i dubové listy, například při zažívacích potížích, ale i na všechny níže zmíněné potíže léčené kůrou; listy ovšem mají poněkud nižší obsah účinných látek než kůra. Dokonce i duběnky, kulaté útvary na listech, které jsou domovem larev žlabatky duběnkové, byly účinným lékem, například proti tyfu, na krvácející rány a zanícenou kůži a sliznice. Aplikovaly se ve formě prášku, odvaru nebo výluhu v alkoholu. Z žaludů se vařila „káva“, posilující a dezinfekční nápoj užívaný pro čištění organismu, krvetvorbu a proti vnitřním zánětům, například močových cest.

Zdroj: Dubová kůra jako lék

Účinky bobkového listu

Bobkový list rozpouští kámen a zatvrdliny (například ve slezině) a rozhání otoky, proto pomáhá při všech nemocích močového měchýře, trombóze jater a podobně. Dále ulevuje lidem, které trápí bolesti kostí, sedacího nervu či v kříži. V určitých případech pak působí jako protijed.

Zdroj: Očistná kúra z bobkového listu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP