Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KURKUMA ÚČINKY

OBSAH

Vedlejší účinky kurkumy

Kurkuma se zdá být v doporučených dávkách velmi bezpečná, ale podle některých zpráv může ve vysokých dávkách poškozovat zažívací ústrojí, a dokonce snad mít i vliv na tvorbu vředů.

Zdroj: Kurkuma jako prevence proti rakovině

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE JÍST KURKUMA PŘI PBC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika .

Dobrý den.Ráda bych se dověděla,jestli při onemocnění primární biliární cirhoze mohu jíst jídla s kukumou.Velice děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle výzkumů provedených na zvířatech je kurkuma prospěšná při primární biliární cirhóze. Kurkuma obsahuje kurkumin, což je polyfenol, který by mohl podle těchto výzkumů zmírnit poškození jater.
Doporučené dávky pro lidi jsou:
- standardizovaný prášek kurkuminu: 400 - 600 mg je třeba vzít třikrát denně
- sušený kořen v prášku: denní dávka je 1 až 3 gramy
- tekutý extrakt: 30 až 90 kapek
- tinktura: 15 až 30 kapek.
Pokud se kurkuma užívá jako potravní doplněk, tak může zhoršit jiná onemocnění, například cukrovku nebo Gastroezofageální reflux (GERD). Také těhotné a kojící ženy nesmí kurkumu užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se jíst kurkuma při pbc

Opatrnost při používání kurkumy

Nepřekračujte doporučenou dávku. I když je kurkuma celkem bezpečná, může ve velkých dávkách způsobit zažívací obtíže, dokonce i vředy. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků vždy se svým lékařem.

Zdroj: Kurkuma jako prevence proti rakovině

Diskuze

V diskuzi KURKUMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lilian.

Ahoj, teď jsem zrovna dočetla článek o kurkuminu a o tom, že je to takový malý všelék. Co o něm víte? A nevíte o nějakém produktu s ním? Kde by se dal sehnat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel NC.

search.seznam.cz/?q=…

Zdroj: diskuze Kurkuma

Kurkuma

Léčivé účinky kurkumy nejsou nijak dokázané, i přesto někteří pacienti tvrdí, že aplikace kurkumy pomáhá zmírňovat příznaky svrabu. Kurkuma ale nedokáže svrab vyléčit.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Kurkuma

Účinná látka v kurkumě – kurkumin – může zabránit koagulaci krevních destiček a pomoci zbavit tepny tvorby plaku. V tradiční čínské medicíně se kurkuma používá k pročištění krve. Silné antioxidační účinky mohou chránit LDL cholesterol před oxidací, čímž se snižuje cholesterol v krvi a zabraňuje hromadění plaku.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Poradna

V naší poradně s názvem KURKUMA A ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Kosek.

Je známé,nebo doložené působení kurkumy na artrózu,jako možný lék?Děkuji za odpoběď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kurkuma je jasně žlutá bylina, která bývá použita při vaření, při barvení potravin a také v ajurvédské medicíně v Indii a v Číně již 2000 let. Neoficiální důkazy ukazují na její účinnost při léčbě mnoha onemocnění a stavů, zejména těch, které zahrnují zánět měkkých tkání například v případech artritidy. Na Universitě v Michiganu se v poslední době zabývají prokázáním vlastností kurkumy při léčení artritidy a dalších onemocnění pohybové soustavy. Nicméně kurkuma může způsobit také nežádoucí účinky, konkrétně ředění krve. Proto se vždy poraďte se svým praktickým lékařem před začátkem této bylinné léčby.

1.
Podle prozatímních výsledků z University of Michigan se dá kurkuma použít v případech revmatoidní artritidy a osteoartrózy pro snížení bolesti, utlumení zánětu a uvolnění ztuhlosti. Výsledky výzkumu zatím ukazují, že kurkuma je lepší než nesteroidní protizánětlivé léky na zmírnění zánětu po operaci.

2.
Kurkuma je lepší, když se užívá ve formě kapslí, než ve formě tablet. Tablety totiž navíc obsahují látky, které jim pomáhají držet svůj tvar, ale snižují účinnost hlavních látek. Zatímco kapsle jsou lyofilizované a bývají čerstvější. Doporučená dávka je 250 až 500 mg třikrát denně.

3.
Zkombinujte kurkumu se zázvorem, to doporučuje Dr. Andrew Weil, pro větší úlevu od zánětu. Zázvor obsahuje protizánětlivé látky, které snižují otoky a ztuhlost. Obě byliny užijte společně v kapslích ve stejnou dobu. Možný je i čaj, kdy se vaří množství jednoho palce jednotlivých bylin ve dvou šálcích vroucí vody po dobu 15 až 30 minut. Pak se byliny odstraní a přidá se med nebo stevia.

4.
Přidejte enzym bromelain, který přispěje ke zvýšení účinku obou látek (zázvoru i kurkumy) při artritidě. University of Maryland Medical Center (UMMC) přináší neoficiální důkaz z ájurvédské terapie, který ukazuje, že tyto dvě byliny jsou obě účinné při léčbě bolesti artritidy a společně s bromelainem jsou ještě účinnější. Zároveň ale poukazuje na to, že zatím neexistují žádné oficiální vědecké studie podporující tyto způsoby použití. Bromelain je k dispozici ve formě tobolek.

5.
Kurkumu a další zde uvedené byliny užívejte mezi jídly, nikoli s jídlem. Tím zlepšíte jejich schopnost snižovat bolest a ztuhlost v důsledku zánětu. Když se užívají spolu s jídlem, tak mají tendenci se více soustředit na trávení, spíše než na kloubní tkáně.

Varování
Kurkuma, bromelain a zázvor jsou schopny ředění krve a měly by být používány pouze pod dohledem vyškoleného zdravotního lékaře. V žádném případě tuto léčbu nekombinujte s léky používanými na ředění krve, jako je kumarin nebo warfarin bez vědomí lékaře. Pokud dojde ke krvácení při používání těchto bylin, okamžitě je přestaňte užívat a vyhledejte lékařskou pomoc.

Přírodní rada
Bromelain je enzym extrahovaný z ananasu, převážně z listů a kůže plode. Konzumace ananasu může pomoci zmírnit bolest artritidy, zvláště když k tomu užíváte kurkumu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kurkuma a artróza

Kurkuma v potravě

Nebojme se toto koření zařadit do našeho každodenního jídelníčku. Jeho léčivé účinky vychvaluje nejen tradiční indická medicína, ale v posledních letech kurkuma udělala velký dojem i na vědce. Je velmi pravděpodobné, že pravidelná konzumace může působit jako prevence proti rakovině. V Indii je snížený výskyt některých typů tohoto zhoubného onemocnění a zdejší populace jí průměrně gram až dva indického šafránu denně (a navíc nešetří pepřem, jehož výtažky jsou také schopny omezit růst některých nádorů). Občas se doporučuje i jako doplněk zvyšující účinnost chemoterapie. Zjednodušeně se dá říci, že kurkuma nám nijak neuškodí a pravidelné užívání nás může uchránit před jedním z nejnepříjemnějších onemocnění.

Zdroj: Kurkuma jako prevence proti rakovině

Poradna

V naší poradně s názvem KURKUMA A RAKOVINA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk .

Lze kurkumu užívat při alternatívní lečbě rakoviny jater-lekařsky se nedá léčit.
Jak a v jakém množství.
Děkuji za odpověď.
ZK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle světových poznatků kurkuma, respektive Curcumin, není lék na rakovinu jater, ale může hrát důležitou roli, jako podpůrný prostředek v jejich konzervativní léčbě pomocí cytostatik. Maximální bezpečná dávka, která byla ověřena lékařskou studií, je 8 gramů cucruminu denně po dobu tří měsíců. Máte-li zájem o další hloubání v této oblasti, tak zde přikládám odkaz na anglicky psaný článek, který se věnuje tomuto tématu: www.canceractive.com…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kurkuma a rakovina jater

Cena kurkumy

Zde můžete vidět cenu kurkumy.

Zdroj: Kurkuma

Poradna

V naší poradně s názvem KURKUMA KDE KOUPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sirotek.

Zajímám se o nákup kořene kurkumy. Kde jej mohu nakoupit? Děkuji vám za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je k dispozici mnoho nabídek. Tady je jejich seznam: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kurkuma kde koupit

Kurkuma proti rakovině

Kurkumin je jedna z mála známých živin, která má prokázané schopnosti výrazně snížit riziko rakoviny, srdečních onemocnění a Alzheimerovy choroby, a bylo prokázáno, že má vliv na ukládání tuků v těle tím, že mění jejich metabolismus. Kurkumin je přírodní polyfenol se silnými antioxidačními vlastnostmi, který lze získat například z kari koření nebo doplněním koncentrovaného extraktu aktivních kurkuminoidů.

Zdroj: Kurkuma jako prevence proti rakovině

Curcuma alismatifolia

Curcuma alismatifolia (kurkuma růžová) je tropická bylina pocházející z jihovýchodní Asie. Patří mezi zázvorovité rostliny. Při optimálních podmínkách dorůstá až do výšky 1 metru. Má oválné listy na dlouhých stoncích. Světle fialové květy o délce až 20 cm připomínají ocún nebo lotos a vydrží na rostlině dlouhou dobu. Barevná variace je jak fialová, tak růžová. K dostání je v síti hypermarketů a v zahradnických centrech.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Kurkuma jako prevence proti rakovině

Kurkuma se může používat na několik způsobů. Lze ji přidávat do potravin, které konzumujeme. Existují různé možnosti, jak si kurkumu připravit, níže uvádíme některé z nich.

  • Přidat si kurkumu do sklenice teplého mléka – smíchání kurkumy s mlékem umožňuje snadné trávení právě tohoto koření. Tato technika je považována za velmi zdravou a prospěšnou při zlepšování celkového zdraví.
  • Smíchat lžíci kurkumy s medem – tato směs by se měla konzumovat samostatně, nebo může být podávána s vodou. Med překrývá/maskuje nepříjemnou chuť kurkumy, zároveň poskytuje další zdravotní výhody spojené s konzumací medu.

Zdroj: Kurkuma jako prevence proti rakovině

Poradna

V naší poradně s názvem LEKY NA TLAK A KURKUMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,prosim vas muzu uzuvat kurkumu,kdyz uzivam leky na vysoky tlak? 3 krat denne pulku Tezeo 40.A jeste propranolol 3 krat denne 1 na esencialni tres?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konzumace kurkumy může snížit krevní tlak u jedinců s onemocněním ledvin. Při pravidelném používání kurkumy a léků na tlak je možné, že krevní tlak poklesne příliš a nebo může kolísat. Informujte o tom svého lékaře, protože možná bude třeba upravit dávkování vašich současných léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leky na tlak a kurkuma

Kurkuma – fakta a rady

  • Zvýšený příjem kurkumy obsažené v potravě může být v některých případech prospěšný, ale bylo by ji nutné konzumovat ve velkém množství, abychom získali dávku nutnou k léčivému účinku.
  • Nejsou zprávy o tom, že by kurkuma měla v doporučených dávkách dráždivý účinek. Může tedy poskytovat ochranu před tvorbou vředů.
  • Při pokusu u 62 pacientů s ulcerujícími nádory v ústech nebo na kůži, nereagujícími na chemoterapii, radioterapii ani na chirurgickou léčbu, byla prováděna terapie místní aplikací kurkumového výtažku nebo kurkuminu třikrát denně po dobu 18 měsíců. Na konci pokusu se zjistilo, že se svědění zmírnilo o 70 %, bolest o 50 % a velikost vředu o 10 %.

Zdroj: Kurkuma jako prevence proti rakovině

Hlíza

Nedoporučuje se hlízy uchovávat mimo substrát. Přes zimu květináč s hlízami uchovávejte ve snížených teplotách kolem 10 °C. Prodej je možný v kamenných květinářstvích nebo přes internet například zde.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Borůvky

Podobně jako například kurkuma mohou i borůvky zabránit agregaci krevních destiček (tvorba sraženin a plaku). Borůvky mohou ovlivnit srdeční kontrakce, a tak zabránit nadměrné tvorbě krevních sraženin.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Kurkuma v boji proti rakovině

U kurkuminu bylo prokázáno, že může být mocným nástrojem v boji proti rakovině, protože pomáhá obnovovat imunitní systém, funkci, která začíná slábnout u mnoha lidí v důsledku desetiletí špatné stravy a působením faktorů životního prostředí. Kurkumin podporuje imunitní systém obnovením funkcí klíčových imunitních buněk známých jako CD4 a CD8 T buňky. Podle studie zveřejněné v časopise Biological Chemistry zvyšuje kurkumin produkci bílkovin, které jsou nutné pro buňky imunitního systému, při současném snížení bujení proteinů, které ničí buňky imunitního systému.

Zdroj: Kurkuma jako prevence proti rakovině

Léčivé účinky kurkumy

Léčivé účinky kurkumy se neomezují jen na rakovinu. Působí antibakteriálně, antimykoticky a protizánětlivě, často se doporučuje při menších problémech s trávením. V tradiční indické medicíně se jí posypávají obvazy, aby se urychlilo hojení některých typů ran, nebo se při kožních chorobách využívají různé kurkumové masti. Také bývá používaná jako kloktadlo při zánětech krku, doporučuje se na revma a žlučníkové kameny. Pravidelné užívání by mělo podle tradičních mouder posilovat srdce, játra a nervový systém. Moc kurkumy se nepoužívá jen na léčení, mladé Indky zkrášlují svůj vzhled pleťovými maskami z mléka a indického šafránu.

Zdroj: Kurkuma jako prevence proti rakovině

Sazenice kurkumy

Prodej rostliny je možný přes internet. Rostlina se prodává vzrostlá nebo si můžete koupit jen její kořen, který zasadíte do hlinitopísčitého substrátu na světlé stanoviště v pokoji, případně v létě do nevytápěného skleníku či ven. Dopřejte rostlině dostatek tepla, je to tropická rostlina.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Chyby při pěstování

Prach z listů stírejte vlhkým hadříkem nebo rostlinu osprchujte jemným proudem vody. Na příliš tmavém stanovišti rostlina roste pomalu, přičemž se také zkracuje délka kvetení. Nedostatek světla snižuje i intenzitu zabarvení listů.

Zdroj: Kurkuma - pěstování


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP