Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KVALITA

OBSAH

Zhoršená kvalita vidění

Alkohol může změnit vaše vidění, protože při nadměrné konzumaci poškozuje funkce mozku. Velmi často dochází k rozmazanému nebo dvojitému vidění kvůli oslabení koordinace očních svalů. Může se objevit i zpožděná reakce při řízení.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Diskuze

V diskuzi se k tomuto tématu vyjádřil uživatel .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viagra.

leky-pro-erekci.webn… kvalita a účinnost zaručena

Zdroj: diskuze Err-cist_db udaje(path, web, )

Příznaky nedostatku molybdenu

Nedostatek molybdenu může být způsoben delší podvýživou. Také zánětlivé onemocnění střev může zapříčinit nedostatek molybdenu. V takovém případě pak následně může vést nedostatek molybdenu k růstovým poruchám a poškození buněk. Může být rovněž ovlivněna kvalita zubní skloviny, což přispívá k rozvoji zubního kazu. Ke kompenzaci následků některých vad je zapotřebí zajistit pravidelný přísun potřebné dávky molybdenu, ať už správnou stravou, nebo pomocí potravinových doplňků.

Zdroj: Stopový prvek molybden

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hložková A..

Souhlasím s tebou, po operaci očí na klinice v Počernicích můžu sportovat bez brýlí a neomezují mě ani čočky, kvalita života je o dost lepší.

Zdroj: diskuze Oční operace

Nezdravý glutamát

Výrobky značky Just Nahrin skutečně glutamát (glutaman) obsahují a o jejich nevhodnosti pro děti nelze pochybovat, i když tohle zcela zůstává v kompetenci rodičů. Problematika glutamátu či glutamanu je popsána v tomto článku od RNDr. Petra Fořta, CSc., kompletní článek si můžete přečíst zde: AZrodina.cz/glutamat-sodny

Zdroj: Kvalita produktů Just & Nahrin

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKO AXON C-109 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Nedávno jsem pořizoval naslouchátko a zvolil jsem digitální Axon C-109 www.zdravi-sport.cz/… Je to lepvnější variantazde zmiňovaného Axonu D-322. Kvalita zvuku je vynikající a výdrž baterie také. Za ty peníze spokojenost

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Naslouchátko Axon C-109

Lidské vlasy a jejich kvalita. Jaké jsou cenové rozdíly?

Nejen to, že vlasy mohou být asijské, indické nebo evropské, ale pochopitelně je mezi nimi ještě další podstatný rozdíl, a to je kvalita vlasů. Asijské vlasy v horší kvalitě je možné zakoupit již od 10 000,- Kč za jeden kilogram. Naopak za evropské vlasy zaplatíte 50 000,- až 80 000,- Kč za jeden kilogram. Přestože oba typy vlasů jsou přírodní lidské vlasy, je mezi nimi cenový rozdíl až 70 000,- Kč za 1 kilogram. Při nákupu vlasů je tedy nutné nejprve zjistit, jaký druh vlasů kupujete a následně se zajímat i o kvalitu nabízených vlasů. Toto se projeví zejména u vlasů odbarvených a melírovaných. Nekvalitní vlasy Vám zcela jistě radost dlouho dělat nebudou a kupování nových vlasů několikrát do roka rozhodně není výhodná koupě.

Zdroj: Prodlužování vlasů levně

Diskuze

V diskuzi OSMO DRY RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Vnouček.

No vše je velice hezké,ale pakovat se na přístroji,který vyrobíte za pár kaček takovýmto způsobem je zlodějina...výrobce si lehce spočítal kolik stojí podřezání a dal stejnou cenu..to si ho radši podřežu a mám to za babku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radoslav.

Zdravím, po doporučení Osmodry kamarádem jsem se ho rozhodl vyzkoušel, jelikož jsem měl problémy s vlhkostí zdiva a musím říct, že lepší firmu jsem nikdy neviděl, opravdu kvalita, vlhkost pomalu ubývá.

Zdroj: diskuze Osmo dry recenze

Účinky chondroitin sulfátu

Chondroitin sulfát je endogenní látka, která je potřebná pro opravu chrupavky, kde vytváří osmotický tlakový práh, pro rozšíření chrupavky a nastavení kolagenové sítě do určitého napětí. Tím je zvýšeno navázání vody z proteoglykanů, zlepšuje se mobilita kloubní chrupavky a zároveň se zlepšuje i kvalita chrupavky. Chondroitin sulfát má analgetický, protizánětlivý, antiapoptotický, imunomodulační a případně i antioxidační a neuroprotektivní účinek. Účinky chondroitin sulfátu se projeví až po 6 týdnech od zahájení léčby.
 

Zdroj: Chondroitin sulfát na bolavé klouby

Diskuze

V diskuzi VZP NA CO PŘISPÍVÁ ZUBNI IMPLANTÁTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal kóňa .

Dobrý den , chtěl bych se zeptat mám paradentózu a chtěl bych náhradu zubů na jaké zuby bych dostal příspěvek a na jaké ne z pozdravem Michal Kóňa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Roman.

Byl jsem u doktora kterým přispíva VZP, a musím říct že kvalita stomatologické ordinace a přístroju je špatná. Udělal jsem si implantát a doted musím říct že mě drží a není poznat že zub je uměly. Za sebe doporučují kvalitu! třeba - www.dsmile.cz

Zdroj: diskuze Vzp na co přispívá zubni implantáty

Vyšší věk a málo slz

Ve Vašem případě je třeba vzít v úvahu několik věcí. Obvykle takové to svědění a pálení očí v tom vyšší věku jednoznačně souvisí s kvalitou slz, protože tvorba slz s věkem klesá a stejně tak klesá i jejich kvalita. Takže na jednu stranu to pálení a svědění může být spojeno s nedostatkem kvalitních slz a na to by pomohlo kapání umělých slz, které jsou k dostání v lékárně. Seznam umělých slz a jejich cena je tady: umělé slzy cena.

Zdroj: Pálení očí u seniora

Diskuze

V diskuzi KVALITA PILNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolínka.

Já jsem měla s třepením a lámáním nehtů nehtů problémy docela dlouho a jediné, co mi opravdu pomohlo, byl až antibakteriální skleněný pilník - Antibactif. Je to opravdu zázrak, předtím nepomohlo ani nic z lékárny ani z drogerie...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kvalita pilníku

Nutrition capillaire – použití

Je určen na problémy s nečistou pletí, vlasy a nehty, které jsou časté. Nejčastěji tyto obtíže způsobuje nevyvážená strava, která postrádá některé důležité látky.

Výborně se hodí jako doplněk k řešení různých zdravotních či jiných problémů (například problematická pleť, špatná kvalita vlasů, nehtů, křečové žíly nebo potíže s klouby a chrupavkami). Komplexní antioxidanty neutralizují účinky volných radikálů a tím chrání naše tělo před nemocemi a zpomalují proces stárnutí. V kapslích či tabletách je pomoc „přímo ušitá na míru“.

Zdroj: Nutrition capillaire

Diskuze

V diskuzi MELATONIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skalda.

Ahoj. Nejlevnejsi zdroj: www.iherb.com/search… Postovne vyjde okolo 2 dolaru. Na iHerb jsou doplnky o dost kvalitnejsi, potentnejsi, levnejsi a maji nejlepsi pomer cena/kvalita. Podivejte se.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Melatonin

Univerzální pleťové krémy

Univerzální pleťové krémy lze bez problémů používat na obličej. Všechny pečují o pleť dobře, krém z Lidlu dokonce dle dTestu velmi dobře. Pleť dobře hydratují a vydrží účinkovat několik hodin po aplikaci. V tomto není mezi univerzálními a dražšími speciálními krémy na obličej žádný výrazný rozdíl. To, co se u těchto krémů hodnotilo poněkud problematicky, byl individuální pocit po aplikaci na obličej. Některým testujícím vadila lesknoucí se pokožka obličeje, jiným její nižší vláčnost. Péče o ruce byla u všech krémů celkově hodnocena lépe než péče o obličej.

Lidl Cien / pleťový krém soft – hodnocení kvality podle dTestu je velmi dobře, což odpovídá 82 %

Lidl Cien / pleťový krém soft je nejlepším a zároveň nejlevnějším univerzálním pleťovým krémem. Typ emulze je olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť velmi dobře (84 %), aplikuje se dobře (76 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 250 ml.

CD hydratační krém – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 70 %

CD hydratační krém představuje typ emulze olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (68 %), aplikuje se dobře (78 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (60 %). Obsah je 200 ml.

Zde můžete vidět cenu výrobku CD hydratační krém.

Creme 21 – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 70 %

Creme 21 představuje typ emulze olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (70 %), aplikuje se dobře (78 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (64 %). Obsah je 150 ml.

Zde můžete vidět cenu Creme 21.

Dove intenzivní krém – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 68 %

Dove intenzivní krém představuje typ emulze olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (68 %), aplikuje se dobře (68 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 250 ml.

Zde můžete vidět cenu Dove intenzivní krém.

Nivea Soft – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 68 %

Nivea Soft představuje typ emulze olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (64 %), aplikuje se dobře (78 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 200 ml.

Zde můžete vidět cenu Nivea Soft.

Yves Rocher hydratační krém na obličej a tělo – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 68 %

Yves Rocher hydratační krém na obličej má složení olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (66 %), aplikuje se dobře (68 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 125 ml.

Zde můžete vidět cenu Yves Rocher.

Nivea Creme – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 66 %

Nivea Creme je osvědčeným pomocníkem zejména pro zimní období a na suchou pleť. Jde o emulzi vody v oleji. Tento krém se skládá z oleje, v němž jsou rozmíchány drobné kuličky vody. Je to poměrně hutný krém, který je mastnější, pomaleji se vstřebává do pokožky, která se může lesknout. Je vhodný pro suchou pokožku a na zimu jako ochrana proti mrazu. Krém pečuje o pleť dobře (70 %), aplikuje se uspokojivě (54 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 150 ml.

Zde můžete vidět cenu Nivea Creme.

dm Balea / Softpflege Creme – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 64 %

Výrobek dm Balea / Softpflege Creme má složení olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (62 %), aplikuje se dobře (74 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 250 ml.

Zdroj: Nejlepší pleťové krémy

Diskuze

V diskuzi MELATONIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skalda.

Ahoj. Nejlevnejsi zdroj: www.iherb.com/search… Postovne vyjde okolo 2 dolaru. Na iHerb jsou doplnky o dost kvalitnejsi, potentnejsi, levnejsi a maji nejlepsi pomer cena/kvalita. Podivejte se.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Melatonin diskuze

Postup

Výroba domácí šunky je poměrně jednoduchá záležitost, ke které se používá jako výchozí surovina vepřová kýta doplněná solí, cukrem a trochou vody, nebo různými směsmi koření, jako je směs chilli, sušené cibule, červené papriky, pepře a česneku. Poté, co se šunka provaří ve směsi koření, seřízne se přebytečný tuk včetně kůže a nechá se prohřát ve vodě teplé 40 až 50 stupňů Celsia. Když se maso prohřeje, zavěsí se na hole, nechá se okapat a vloží se do vyhřáté udírny. Šunka se udí do zlatohněda. Můžete použít i stojací přenosnou udírnu, kdy na rošt položíte okapanou šunku a udíte.

Výroba domácích šunek byla rozšířena zejména na venkově, kdy se zužitkovávalo vepřové maso z domácích zabíjaček. Dnes vede lidi k výrobě domácí šunky zejména kvalita průmyslově vyráběných šunek. Po vyuzení se servíruje teplá šunka s chlebem a kyselými okurkami.

Zdroj: Výroba domácí uzené šunky

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Beráková.

Dobrý den.Koupila jsem si beta bojovníci.Druhy den se mi vytreli mám pěnové hnízdo samici jsem oslovila samec se stará po 1 dni stloustl ale teď se mi nějak změnila kvalita vody vypadá to jako popraskaný led.Co to způsobilo a jak mám dále postupovat?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Vy máte 1 samce a 1 samici v kulaté "nádrži"?? To je týrání!!!
Tak nejdříve byste měla zakoupit pořádné akvarium (aspoň 90l), odpovídající filtraci, topítko(!!!) a spoustu nenáročných rostlin. A taky další samičku, jinak sameček tu jednu schvátí. A k té vodě, co vypadá jako led: je zkažená, koukejte jí vyměnit.

Zdroj: diskuze Beta bojovnice

Jak to funguje

NANO technologie je naprostá novinka v prodlužování vlasů. NANO vlasy jsou vysoce kvalitní ručně tříděné pravé vlasy s patentovaným systémem neviditelných spojů. NANO metoda je odbornou veřejností hodnocena jako nejkvalitnější metoda prodlužování vlasů na trhu s pravými vlasy. Díky patentovanému systému technologií NANO mohou být prameny aplikovány velmi blízko vlasové linie. Spoje u této revoluční technologie jsou neviditelné, velmi šetrné k vlasům a na dotek nejdou cítit.

Vlasové pramínky NANO jsou k dispozici v široké škále standardních, ale i na objednávku upravených barev, textur a délek. Vlasy lze objednat také melírované přesně podle vašeho výběru barev, stejně tak jejich tvar či vlnitost tak, aby co nejpřirozeněji splynuly s těmi vašimi. NANO má patentovaný systém spojů, které se přirozeně spojí s pravými vlasy, jsou šetrné, kvalitní, vydrží i náročné účesy a úpravy, ale zároveň vyžadují minimální denní údržbu a nezatěžují vlastní vlasy. Metoda NANO nabízí dva druhy vlasů. Pětihvězdičková kvalita „Basic“ nabízí vlasy indické chrámové, sedmihvězdičková kvalita NANO Exclusiv „Speciál“ pak prvotřídní vlasy evropské, té nejvyšší kvality, vysoce ceněné i odbornou veřejností. Na prodloužené vlasy se doporučuje používat vlasovou kosmetiku přímo od fy Hairdreams. Tato vlasová kosmetika je speciálně vyvinuta pro prodloužené vlasy a prodlužuje ještě více jejich životnost.

S touto technologií lze vytvořit jakýkoli účes, o kterém jste doposud jen snily. Prodloužené vlasy jsou připevněny „trvale“ pomocí patentovaných, neviditelných spojů. Můžete své vlasy upravovat tak, jak jste zvyklá, jen budete mít větší objem, a to bez ohledu na to, co zrovna děláte (cvičení, sauna, plavání a podobně). Vaše vlasy budou neustále vypadat skvěle.

Výhody NANO technologie:

  • rychlá aplikace (5 spojů současně);
  • ploché, minimální a takřka neviditelné spoje;
  • spoje nejsou cítit ani na dotek;
  • krásné, hladké a přirozeně vypadající vlasy bez pramínkování;
  • prodloužené vlasy přirozeně splynou s vlastními vlasy (nikdo nepozná, že jsou vlasy prodloužené nebo zahuštěné);
  • nejšetrnější a nejbezpečnější metoda prodlužování vlasů současnosti;
  • vlasy vydrží bez obnovy mnohem déle, než u klasických metod;
  • kvalita vlasů Hairdreams je dlouhodobě celosvětově považována za nejlepší.

Zdroj: Nanotechnologie při prodlužování vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den, je mi 76 roků a užívám Warfarin. Teče mi krev z nosu, mám velké krevní skvrny po těle a celkově se mi snížila kvalita života. Dříve jsem to po jiném léku neměl. Požádak jsem lékaře o jiný lék, na př. Xarelto, ale sestra mi řekla, že by to pan doktor musel hradit sám. Četl jsem, že pacienti od 75 let mají nárok na jiný lék, když Warfarin nevyhovuje. Děkuji za odpověď Václav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Eliquis je tato možnost, kterou zmiňujete, kdy pacienti starší 75 let dostanou úhradu od pojišťovny. Podmínky k této úhradě jsou velmi rozsáhlé, tak je tady nebudu vypisovat, ale uvedu odkaz na stránku Státního ústavu pro kontrolu léčiv, kde je najdete: www.sukl.cz/modules/…

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Kvalita

Je důležité, aby výrobek z medicinální houby měl dokonalou kvalitu, aby byl lidský organismus schopen mít prospěch ze zdraví podporujícího potenciálu medicinálních hub. Odpovědní výrobci by měli získat akreditaci nezávislé laboratoře, která monitoruje pěstování hub a různé fáze přípravy. Laboratorní výsledky by měly být poskytnuty na vyžádání všem zainteresovaným stranám.

Dalším přínosem k nejlepší možné bezpečnosti výrobku je zpracování suroviny na prášek nebo extrakt v souladu se striktními normami kvality vydanými v Německu, jejichž dodržování je dokumentováno pečetí.

Prášek z medicinální houby, který je vyráběn metodou známou jako metoda zlámaných skořápek, je považován za mimořádně vysoce kvalitní díky dobré biologické dostupnosti. Tato metoda dosahuje mimořádně jemného zrna o velikosti 0,125 mm, což optimalizuje příjem látek obsažených v houbě.

Mezi nejdůležitější složky medicinálních hub patří polysacharidy z čistých hub. Vysoce kvalitní extrakty z medicinálních hub jsou standardizovány podle polysacharidů; optimální hodnota polysacharidů je cca 20 % - 30 %, protože ta také odpovídá přírodnímu složení hub.

Zdroj: Reishi - nežádoucí účinky

Glutamát působí stejně nezdravě jako sůl

Dalším problémem glutamátu sodného je skutečnost, že je zdrojem sodíku o jehož neblahém vlivu na lidské zdraví (oběhová soustava, srdce) již není pochyb a tento fakt nemohou utlumit žádné obchodní zájmy. V některých kořeních JUST najdete také kromě glutamátu sodného ještě inositát sodný a guanylát sodný, které jsou dalším zdrojem sodíku.

Na některém školení firmy Just Nahrin jsem se setkala s prezentací koření a produktů pro zdravou domácí kuchyni. Dozvěděla jsem se, že bujony a koření Just skutečně glutamát obsahují, ale „pouze málo“. Na otázku, kolik je to vlastně „málo“ vyjádřeno čísly, mne věrní posluchači a prodejci této značky málem zlynčovali. Nicméně skutečnost je taková, že odpověď jsem nedostala. Zdravotní rizika v souvislosti s glutamátem nebo zvýšeným příjmem sodíku jsou poměrně dobře popsána. Rozhodnutí, jestli budete používat výrobky s obsahem těchto aditiv, je čistě na Vás. Pokud je však vyloučíte z jídelníčku, určitě to prospěje celé rodině.

Zdroj: Kvalita produktů Just & Nahrin

Co je to glutamát sodný

Glutamát sodný (sodná sůl kyseliny glutamové) je potravinářské aditivum pro zvýraznění chuti a v potravinách ho najdeme buď slovně anebo pod označením E620 – E625, nejčastěji pak E621. Konkrétně se jedná o aminokyselinu, která se v organizmu zcela běžně vyskytuje, potíž je však forma, v jaké je přidávána do jídla. Většina aminokyselin se v těle vyskytuje v tzv. L-formě. Syntetické formy se však vyskytují v tzv. D-formě, která je, jak míní mnozí odborníci, pro organizmus velmi škodlivá. Dr. Petr Fořt v uvedeném článku píše: „Uvažuje se o tom, že D-formy aminokyselin mohou být příčinou poruch metabolismu a s tím spojených vážných zdravotních potíží. Jak to v reálu dopadne, pochopitelně závisí na jejich množství.“ Po různých testech prohlásila instituce FDA, americký úřad pro bezpečnost potravin, že glutamát sodný není alergenem, není toxický a dokonce není rizikový ani pro těhotné a kojící ženy a děti předškolního věku. S tímto názorem nesouhlasí více odborníků a kupříkladu prof. RNDr. Anna Strunecká ve své knize Doba jedová (s. 28) píše, že „Glutamát je neurotoxický a neměl by se vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen ani ve výživě kojenců a batolat“ ... Obzvláště nebezpečný je glutamát u dětí a to ještě nenarozených, kdy glutamán prostupuje placentou do krve a do mozku plodu. Vyvíjející se mozek je mnohem citlivější na působení této soli než mozek dospělého člověka. Prof. Strunecká však píše, že „glutamát je nebezpečný v každém věku“... Na další straně je pak výčet onemocnění, které se mohou vyskytnout v důsledku konzumace glutamátu, příklad: autismus, neurodegenerace, epilepsie, různé poruchy metabolizmu, migrény, poruchy učení u dětí atd.

Zdroj: Kvalita produktů Just & Nahrin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP