Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KVĚTY

OBSAH

Květy pampelišky

Z květů pampelišky se vyrábí pampeliškový med nebo sirup. Květ pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při chřipce či angíně. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžeme trhat kdykoliv, neboť pampeliška kvete zpravidla po celé léto (v období od května až do října). Květy pampelišky se nedají sušit. Pokud se o to pokusíte, bude místnost za pár dní plná jemných bílých padáčků. Za nejvhodnější způsob zpracování květů lze tedy považovat med nebo sirup. Můžeme je přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba nebo užívat jako každý jiný sirup, to jest lžičku několikrát denně.

Zdroj: Pampeliška lékařská

Diskuze

V diskuzi PROČ ZELENAJI KVĚTY BÍLÉ HORTENZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Fantová.

Hortenzie měla letos nádherně bílé velké květy a ty teď začínají zelenat . Prosím o radu , proč tomu tak je . Děkuji . Fantová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Ulrichová.

Manžel tvrdí, že se odkvetlé květy hortensie nesmí stříhat, protože následující rok mají malé květy. Já tvrdím opak. Kdo má pravdu ?
Děkujeme za odpověď.
Ulrichovi Turnov

Zdroj: diskuze Proč zelenaji květy bílé hortenzie

Odkvetlé květy komule

Květy na vašem motýlím keři kvetou a odumírají během celého období květu. Tyto mrtvé květy snižují krásu vašeho keře. Jakmile si všimnete, že květy začínají blednout, odřízněte je ustřižením.

Stříhají se odkvetlé květy komule?

Ano.

Pokud ostříháte odkvetlé květní klasy těsně nad dalším květním uzlem na větvi, povzbudí to váš motýlí keř k opětovnému rozkvětu. Vzhledem k tomu, že motýlí keře kvetou po celé léto, měli byste během léta provádět stříhání odkvetlých květů jednou týdně.

Zdroj: Odkvetlé květy komule

Poradna

V naší poradně s názvem HORTENZIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Mám bílou hortenziji která začala zelenat mám na mysli květy,co dělat aby byla zase bílá? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zelenání květů hortenzie je normální vývoj života této rostliny. Čas od času se zelené květy objeví a pak zase skončí. Vydržte a těšte se, až bude mít zase své původní bílé květy.

Zdroj: diskuze Hortenzie pěstování

Květenství a květ

Květy jsou oboupohlavní, ve velkých bohatých, přímých, až 30 cm dlouhých kuželovitých latách, složených z vijanů. Jednotlivé květy jsou 4–5četné, souměrné, s bílou, vlnitě kadeřavou a nachovou skvrnitou korunou. Květ má sedm nestejně dlouhých tyčinek a plstnatý, žláznatý semeník. Kvete začátkem května. Barva květů je bílá, červená nebo žlutě kropenatá. Květy mají pět lístků.

Zdroj: Jírovec maďal

Diskuze

V diskuzi IBISEK ŽLOUTNUTÍ LISTŮ O OPADAVAJÍ KVETY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

DOBRY DEN POTREBOVALA BYCH PORADIT ZLOUTNOU MI LUPENY U IBICKU A OPADAVAJI KVETY DEKUJI ZA RADU.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ibisek žloutnutí listů o opadavají kvety

Květy komule do vázy

Přestože vypadají na zahradě nádherně, je těžké odolat přidání květenství motýlích keřů do vázy. Z keře můžete odříznout jakýkoliv květ, ale květiny uvnitř ve váze vydrží déle, pokud vyberete květy, na kterých se poupata teprve začínají otevírat.

Pro řezané květiny ustřihněte květy motýlích keřů brzy ráno, ideálně den po dešti, když jsou nejčerstvější. Po řezu umístěte květiny co nejdříve do vody. Květní klasy vykvétají zdola nahoru, proto květy stříhejte, když se již otevřela spodní polovina poupat; ve váze s vodou se otevře zbytek květin. Do vody přidejte květinový konzervant, který udrží květy čerstvé po dobu až 5 až 8 dní. Na 3leté rostlině je možné za sezónu sklidit 60 až 100 květů.

Zdroj: Odkvetlé květy komule

Diskuze

V diskuzi ANTURIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,mám dotaz.Před 3 lety jsem dostala anturii,která od té doby stále kvete.Starý květ odejde a hned raší nové.Potřebovala by přesadit,mám ale strach,abych rostlině neublížila.V květinářství mi řekli,přesadit po odkvětu.Má někdo prosím zkušenost s přesazováním?Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Dobrý den,
prosím o radu, co dělat v případě, že má anturie po přesazení hodně listů, květy jsou však malé a brzy uschnou.

Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Čeleď

Hippocastanaceae – jírovcovité

Jírovec maďal, zajímavosti, latinský název, kořenový bal, květy, strom, semena

Zdroj: Jírovec maďal

Poradna

V naší poradně s názvem PŘESAZOVÁNÍ ORCHIDEE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sendy.

Dobrý den,přesadila jsem orchidej bohužel s květy .Měla jsem pocit,že má nedostatek místa v květináči.
Ona mi do druhého dne uvadla.Je to již měsíc od přesazování.Květy má povadlé a lupena změklá.
Má šanci na přežití,nebo jsem ji tak ublížila,že nepřežije?
Děkuji za odpověď.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Orchidej je zvláštní v tom, že může mít kořeny ve vzduchu a i tak bude dobře prosperovat. Jinými slovy, nepotřebuje substrát na kořenech. Proto není potřeba přesazovat, jakmile začnou kořeny přerůstat přes květináč. Nyní vaše orchidej asi nepřijala nový substrát a zřejmě ji nezachráníte. Budiš vám to alespoň k ponaučení, jak příště pečovat o novou orchidej.

Zdroj: diskuze Přesazování orchidee

Lysimachia ciliata firecracker

Lysimachia ciliata firecracker je červenolistá forma rostliny, jejíž sytě žluté květy kontrastují se spolehlivě vybarveným vínovým olistěním. Květy jsou drobné, ale nápadné, s pěti okvětními plátky. Listy jsou kopinaté, mahagonově vínové. Na podzim se mění na zářivě červenou. Je nenáročná na půdu. Snáší jakékoli pH, uvítá zem živnou a nevysychavou. Dobře snáší dočasné zamokření. Dorůstá výšky kolem 60 cm a do šířky se bujně rozrůstá. Pěstujte ji na plném slunci nebo v mírném polostínu. Mrazuvzdorná cca do -37 °C.

Zde můžete vidět, jak vypadá Lysimachia ciliata firecracker.

Zdroj: Vrbina a její druhy

Kdy kvetou gladioly

Gladioly vykvétají po sedmdesáti až sto dnech, záleží na tom, jak raná je odrůda. Květy se otvírají postupně a vydrží dvojnásobně déle než nevoskové květy. Řezané mečíky mají velkou spotřebu vody, nedávejte je proto do úzkých váz. Chcete-li prodloužit životnost květů, zkracujte trochu každé čtyři dny květní stonky. K řezu se odebírají při rozvíjení druhého vybarveného spodního květu. V okamžiku, kdy se objeví první květy, řežeme gladioly do vázy, v níž nám, pokud budeme vodu měnit obden, vykvetou do posledního poupěte. Při řezu klasů necháme do ukončení vegetace vždy na rostlině alespoň čtyři listy. Klasy lze od listů bez výraznějšího poškození oddělit s poměrně dlouhým stonkem. Špičkou nože stonek mezi listy kolmo napíchneme, potom lehce zlomíme směrem od vpichu a druhou rukou vytáhneme z listů jako z pochvy. Nejlépe se řežou klasy přes den – brzy ráno jsou totiž rostliny až příliš křehké.

Zdroj: Gladioly

Diskuze

V diskuzi SKVETOUCÍ ČESNEKKLIZEŇ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobrý den,
když jde česnek do květu,tvoří se stvol se semínky a ze začátku je rovný tak se musí utrhnout jak správně píšete , aby nevysiloval rostlinu. Já ponechám cca 3ks s květním stvolem jako signalizasi ke sklizni. A to když se stvoly uplně narovnají, tak česnek sklízím.
S pozdravem Jarda zahrádkář amatér.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

Vždy když květ vyleze z listů tak hned pod rozšířením s vyjímkou 2 - 3 , dle velikosti záhonu a druhu květy ostříhám. Rozdíl je pak ve velikosti palic až dvojnásobný i více než kde jsou květy ponechány,které využiji při narovnání jako znak sklizně. Dle několika leté zkušenosti. Nechť se daří.

Zdroj: diskuze Skvetoucí česnekklizeň česneku

Phlox paniculata ’Amethyst’

Tato rostlina kvete fialovomodrými květy od července do září. Dorůstá výšky 70 až 80 cm, má zelené listy. Umisťuje se na plné slunce nebo do polostínu.

Phlox paniculata ’Amethyst’ vysazujte především do trvalkových záhonů, snad nejlépe působí v malých předzahrádkách roubených chalup, kde nádherně oživí tmavé dřevo stavení. Je to nenáročná rostlina, ale dobře se jí daří na kyselých vlhčích půdách s dostatkem živin a vyšší vzdušnou vlhkostí. Květy lze také použít k řezu, v záhonech lákají svou vůní motýly.

Množí se semenem, nejjednodušší a také nejčastěji používaný způsob rozmnožování je dělení trsů v jarním nebo podzimním období.

Při výsadbě v suchých půdách někdy trpí padlím, proti kterému raději preventivně zasahujeme chemickou ochranou, nejpozději je nutné zasáhnout při zjištění prvních příznaků padlí.

Zdroj: Phlox paniculata

Diskuze

V diskuzi ANTURIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,mám dotaz.Před 3 lety jsem dostala anturii,která od té doby stále kvete.Starý květ odejde a hned raší nové.Potřebovala by přesadit,mám ale strach,abych rostlině neublížila.V květinářství mi řekli,přesadit po odkvětu.Má někdo prosím zkušenost s přesazováním?Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hodková Jarmila.

Mám doma 4 anturie, některé květy z červené barvy zezelenají ale pořád jsou svěží, jeden drží už 2 roky. Druhý dotaz - anturie nasadí na květy, ale vykvetou dole v květníku, nevyroste jim stonek a tak nemají možnost se pořádně rozvinout. Ptala jsem se v květinářství ale také nevědí co s tím. Děkuji.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Popínavé dřeviny

Jedná se o dřeviny, které se pnou a dosahují větších rozměrů, některé je možné i upravovat řezem.

Vistárie květná

Má latinský název Wisteria floribunda. Tato bujná popínavá rostlina s atraktivními květy roste do výšky 6 až 10 m. Listy jsou velké, lichozpeřené, jasně zelené. Květy jsou ve velkých hroznech, bílé s modrým očkem. Objevují se v květnu až červnu. Vistárie vám začne kvést 3 až 4 roky po výsadbě. Vyžaduje výživnou půdu. Stanoviště slunné, chráněné.

Jasmín nahokvětý

Má latinský název Jasminum nudiflorum, je to vzpěrná popínavá rostlina, která má dlouhé výhonky schopné šplhat po oporách s pomocí vyvazování nebo prostrkávání dráty a trelážemi. Na tenkých zelených větévkách, které dorůstají do délky 3 m, vyrůstají trojčetné malé listy, lesklé a tmavě zelené. Kvete na loňských výhoncích ještě před pučením listů. Má svítivě žluté květy vykvétající brzy na jaře, nevoní. Na stanoviště není rostlina náročná, snáší teplé sluneční polohy, hlinitou a hlinitopísčitou půdu. Snese i sucho, na zimu je nutné přikrýt kořeny.

Zdroj: Popínavé rostliny

Poradna

V naší poradně s názvem KALA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Svobodová.

Koupila jsem si kalu,kvetla krásně bíle a tedˇmá zelené květy.
Nevím čím to je nebo zda se má nějak zvláště hnojit.
Děkuji za odpovědˇ.
Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Život kaly je mnoholetý a rostlina pravidelně vstupuje do období spánku. To způsobuje, že květy s dlouhou životností mění barvu, často na zelenou a pak hnědou. Kala se zelenými květy je normální součástí životního cyklu zdravých rostlin. Rostlina začne soustředit energii na listy, které shromažďují energii, aby podpořily rozkvět příští sezóny. Když jsou květy plné a zelené, odřízněte je tak, aby rostlina mohla využít veškeré své zdroje na zásobování oddenků.
Zelené květy rovněž mohou být následkem přebytku dusíku. Zvolte hnojivo, které má méně dusíku a více fosforu.
A jako poslední možná příčina zelených květů je nedostatek denního světla. Krátké zimní dny a zamračeno nestačí rostlině, aby mohla vybarvit květy do bíla.

Zdroj: diskuze Pokojová kala pěstování

Zdravotní účinky galgánu obecného

Listy této byliny se používají v tradiční medicíně, slouží ke snižování tlaku a mají i antidepresivní účinky. Velké zelené listy, malé červené bobule a bílé květy galgánu obsahují antioxidant resveratrol. Dnes se galgán používá v kosmetických výrobcích, ale to je jen část jeho potenciálu. Může se využívat v lékařství a v mnoha dalších sektorech.

Zdroj: Galgán ozdobný

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ MUŠKÁTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Štefanovič.

Dobrý den.
Opadávají mi květy na muškátech, jsou umístěné na jih a na zastřešeném balkoně.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování muškátů

Phlox paniculata ’Brigadier’

Tato rostlina kvete červenooranžovými květy od července do srpna. Dorůstá do výšky 80 až 90 cm, má zelené listy. Vyhovuje jí plné slunce nebo polostín.

Phlox paniculata ’Brigadier’ se nejčastěji vysazuje do trvalkových záhonů, snad nejlépe působí v malých předzahrádkách roubených chalup, kde nádherně oživí tmavé dřevo stavení. Je to nenáročná rostlina, ale dobře se jí daří na kyselých vlhčích půdách s dostatkem živin a vyšší vzdušnou vlhkostí. Květy lze také použít k řezu, v záhonech lákají motýly svou vůní.

Množí se semenem, nejjednodušší a také nejčastěji používaný způsob rozmnožování je dělení trsů v jarním nebo podzimním období.

Při výsadbě v suchých půdách někdy trpí padlím, proti kterému raději preventivně zasahujeme chemickou ochranou, nejpozději je nutné zasáhnout při zjištění prvních příznaků padlí.

Zdroj: Phlox paniculata


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP