Téma: 

kyselé

pH u mýdla

Mýdlo s kyselým pH

Kyselá mýdla jsou ideální pro mytí všech typů pokožky. Kyselé mýdlo je pomocný prostředek při léčbě a prevenci bakteriálních vaginóz a recidivujících infekcí močových cest. Jeho používání je obzvláště prospěšné u recidiv a po léčbě antibiotiky. Kyselé mýdlo podporuje růst přirozené laktobacilové flóry, a to i během těhotenství. V neposlední řadě mýdlo s pH 5,5 zabraňuje množení plísní a bakterií na povrchu pokožky.

Zdroj: pH u mýdla
Zveřejněno dne: 20.6.2016

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Kyselé zelí - potažmo šťáva přeci obsahuje zvýšené množství vitamínu K, která nemocným škodí. Je to uvedeno v článku nahoře! Být vámi, přečtu si ho pořádně.

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno dne: 15.5.2017 uživatelem Jiřina

pH u mýdla

Tekuté nebo tuhé mýdlo

Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité, vzniká mýdlo kyselé. Dle výše uvedeného je tedy jasné, že tekuté mýdlo je ke každodennímu používání vhodnější.

Zdroj: pH u mýdla
Zveřejněno dne: 20.6.2016

Diskuze: Re: Noční bolest

Mít dva kameny ve žlučníku není žádná banalita, protože hrozí ucpání žlučovodu, ukrutná bolest a ohrožení života. Určitě bude vhodné co nejdříve naplánovat operativní odstranění kamenů nejlépe laparoskopií, ať nemáte velké jizvy. Bolest mezi lopatkama zřejmě nebude souviset se žlučníkem. Pro utlumení bolesti bude třeba zahájit speciální posilovací cvičení a přibrzdit ve vašem stresujícím způsobu života. Stres produkuje v těle kyselé prostředí a z toho pak vznikají bolesti svalů. Když setrváte v současném životním stylu, tak zanedlouho se přidají další komplikace a kvalita vašeho života se bude více zhoršovat. Začněte žlučníkem a pak pokračujte u ortopeda s odstraněním bolesti mezi lopatkama.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolest
Odesláno dne: 19.5.2016 uživatelem Cempírek

Rady na odkyselení organismu

Čím dochází k překyselení?

Především naším „moderním“, přesněji řečeno sebevražedným jídelníčkem. Leckde na internetu najdete podrobnější seznamy, které potraviny jsou kyselinotvorné, které jsou neutrální a které jsou naopak zásadotvorné. Úmyslně se píše „kyselinotvorné“ a „zásadotvorné“, nikoliv kyselé či zásadité, protože samotná chuť potraviny není rozhodující. Pro příklad: citron chutná kysele, a přesto je to potravina, která tělu pomáhá udržet zásaditější (zdravější) vnitřní prostředí.

Zdroj: Rady na odkyselení organismu
Zveřejněno dne: 29.11.2013

Lesní brusinky jako lék

Čerstvé brusinky a nebo kpasle?

Pokud si myslíte, že čerstvé brusinky budou lepší než brusinky ve formě kapslí, tak jste na omylu. Čerstvé brusinky nemají příliš dobrou chuť a obsahují velké množství jednoduchého cukru - fruktózy, po kterém se tloustne. Navíc čerstvé plody brusinek jsou také hodně kyselé a obsahují mnoho alergenů, proto se u některých citlivějších jedinců může objevit alergie na brusinky. Alergie na brusinky se neprojeví při užívání léků z brusinek.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék
Zveřejněno dne: 7.3.2015

Gardnerella vaginalis

Co je to gardnerella vaginalis

Gardnerella vaginalis patří mezi poměrně časté vaginální infekce s dominantně (nikoliv výhradně) sexuálním transferem. Gardnerella není vyloženě infekce, spíše jde o takzvanou dysmikrobii, často při současném nedostatku laktobacilů. Tato dysmikrobie se projevuje spíše zapáchajícím výtokem připomínajícím zápach rybiny. U problému je důležité upravit pH poševního prostředí a obnovit laktobacilovou populaci. Také je vhodné mít pohlavní styk s kondomem či přerušovaný styk, protože sperma má zásaditou povahu a negativně narušuje přirozené kyselé prostředí v pochvě.

Zdroj: Gardnerella vaginalis
Zveřejněno dne: 17.1.2015

Účinky jablečného octa na vlasy

pH vlasové pokožky

Zrohovatělá vrstva pokožky sama působí jako ochranný štít proti mechanickým a tepelným vlivům okolí. Na zrohovatělé vrstvě leží povrchový film z potu, kožního mazu (sebum) a bakterií -Hydro-lipidový film, který je označován také jako ochranný kyselý plášť. Díky tomuto ochrannému filmu má vlasová pokožka mírně kyselou hodnotou pH 4 až 5 a má funkci ochranného pouzdra, protože dokáže omezeně neutralizovat zásadité a kyselé látky, a chrání tak pokožku před jejím poškozením. Šetrné zacházení s pokožkou, například používáním šamponů s hodnotou pH, která odpovídá pH pokožky, zaručuje, že tento samoochranný mechanismus kůže zůstane zachován.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy
Zveřejněno dne: 21.1.2013

Reflux u dětí

Pálení žáhy

S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Za život tato komplikace potká až 40 % dospělých a běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky pyrózy samovolně odejdou s porodem. Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Je to prakticky podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi. Slovo „reflux“ naznačuje, že se část žaludečního obsahu vrátí do jícnu a pak samovolně zpět do žaludku. Tento jev nastává v důsledku nedostatečně funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem – česla. Pálení žáhy bohužel často provází další nepříjemné projevy jako zápach z úst nebo bolesti žaludku.

Zdroj: Reflux u dětí
Zveřejněno dne: 5.1.2014

Lesní brusinky jako lék

Brusinky od pradávna léčí záněty

Tyto sladko-kyselé plody jsou oblíbené nejenom pro svou specifickou chuť, ale také pro jejich léčivé účinky. Brusinky využívali již původní obyvatelé Ameriky pro jejich silné protizánětlivé účinky.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék
Zveřejněno dne: 7.3.2015

Citlivost zubů

Co způsobuje citlivé zuby?

Ke zvýšené citlivosti zubů dochází, když ustupují dásně, ochranná „deka“ kryjící kořeny, a obnaží se základní vrstva zubů (dentin). Kořeny obsahují tisíce drobných kanálků, které vedou k zubnímu nervovému centru (dužině). Zubové trubičky (kanálky) umožňují podnětům (teplo, chlad, sladké, kyselé) dosáhnout k zubnímu nervu, což pak vyvolá bolest zubů. Existuje mnoho faktorů, které mohou být příčinou citlivosti zubů.

  • Čištění zubů tvrdým kartáčkem způsobuje poškození skloviny a recesi dásní.
  • Zubní kaz v blízkosti dásně.
  • Recese dásní – odklon dásně od zubu v důsledku onemocnění paradontitidou, dochází k obnažení kořene.
  • Onemocnění dásní (gingivitis) – zanícení a bolest dásní způsobující citlivost ze ztráty podpůrných vazů, které následně odhalují povrch kořene vedoucího přímo do nervu zubu.
  • Popraskané zuby, polámané nebo zlomené zuby mohou vyplnit bakterie ze zubního plaku a způsobit tak zánět.
  • Skřípání zubů, broušení nebo svírání zubů poškozuje sklovinu.
  • Produkty na bělení zubů.
  • Souvislost s věkem – citlivost zubů je nejvyšší mezi 25 až 30 lety.
  • Přítomnost zubního plaku na povrchu kořene.
  • Používání ústní vody – některé ústní vody obsahují kyseliny, které zhoršují citlivost zubů, pokud zasáhnou dentin (střední vrstva zubu). Pokud trpíte dentinovou citlivostí, informujte se u svého zubního lékaře o používání neutrálních fluoridových roztoků.
  • Kyselé potraviny – pravidelná konzumace potravin s vysokým obsahem kyseliny, jako jsou citrusové plody, rajčata, okurky a čaje, způsobuje citlivost zubů.
  • Rutinní stomatologické výkony – citlivost zubů může vzniknout čištěním zubů, kořenovou impregnací, umístěním korunky v restaurovaném zubu. Citlivost zubů mohou způsobit uvedené stomatologické výkony, ale jedná se o dočasný jev, který obvykle vymizí po čtyřech až šesti týdnech.

Zdroj: Citlivost zubů
Zveřejněno dne: 1.2.2013

Eroze a restaurování zubní skloviny

Jak zabránit ztrátě zubní skloviny?

Chcete-li zabránit ztrátě skloviny a udržet si zuby zdravé, ujistěte se, že si čistíte zuby správným způsobem každý den. Také nezapomínejte na pravidelné kontroly u zubaře (každých šest měsíců). A vyzkoušejte naše doporučení.

  • Eliminujte vysoce kyselé potraviny a nápoje, jako jsou sycené limonády, citróny a další citrusové plody a džusy. Po kyselém jídle nebo pití si vypláchněte ústa čistou vodou.
  • Při konzumaci kyselých nápojů používejte brčko, protože tlačí kapalinu až do zadní části úst a zabraňuje tak poškození zubní skloviny.
  • Žvýkejte žvýkačky bez cukru po každém jídle. Žvýkačka zvyšuje produkci slin na desetinásobek normálního toku. Sliny pak posilují zuby důležitými minerály. Používejte rovněž žvýkačky s xylitolem, který snižuje kyselost nápojů a potravin.
  • Pokud trpíte nízkou tvorbou slin nebo suchostí v ústech, pijte více vody po celý den.
  • Používejte zubní pastu s obsahem fluoridu, protože fluorid posiluje zuby.
  • Promluvte si se svým zubařem o používání fluoridových produktů, jestli se ve vaší rodinné anamnéze vyskytují problémy se zuby či dásněmi. Také se zeptejte na tmely, které jsou vhodné jako prevence eroze zubní skloviny a zubního kazu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny
Zveřejněno dne: 3.2.2013


SiteMAP