Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO MA SUCHOU NOSNÍ SLIZNICI

OBSAH

Přírodní prostředky proti suché sliznici nosu

  • Dostatečná konzumace tekutin.
  • Nedoporučuje se konzumování coly a jiných šumivých nápojů.
  • Vyhýbejte se extrémnímu chladu a extrémně horkému klimatu. Vhodné je teplé prostředí s čistým vzduchem.
  • Nepoužívejte nosní spreje.
  • Slaná voda je nejlepším přírodním lékem na suchou nosní sliznici.
  • Inhalujte páru. Hydratační účinek páry pomáhá se zmírněním bolesti a suché nosní sliznice. Zároveň dochází k otevření pórů.
  • Jako účinný prostředek na suchou nosní sliznici používejte zvlhčovače.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Diskuze

V diskuzi RADY, JAK SE ZBAVIT SUCHÉ SLIZNICE NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Novotná.

Dobrý den, je mi 52 let a trpím se suchou nosní sliznici a sucho v krku.. je to nepříjemné ,proto bych chtěla poradit jak by se to dalo vyléčit..podotknout musím,že v dřívějších dobách jsem hodně používala nosní spreje..v současnosti jen zřídka, ale nosní sliznice mám suché a špatně se dýchá.
Děkuji předem za vaši odpověď.
J.Novotna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Příčiny

Ačkoli nosní polypy byly jako nemoc objeveny už ve starověkém Egyptě, vědci ani po staletích bádání neví, co je přesnou příčinou jejich vzniku. Výskyt nosních polypů je nejčastěji dáván do souvislostí s alergiemi a s nimi spojenými rýmami, které mají na svědomí chronický zánět nosní sliznice. Dlouhodobě zanícená sliznice uvnitř nosu je zduřelá, zbytnělá a postupně se na ní vytvářejí výběžky či výchlipky – právě ony nosní polypy. Polypy bývají většinou mnohočetné a při vyšetření je lékař objeví na obou stranách nosní dutiny. Zvýšené riziko nosních polypů je také u pacientů s cystickou fibrózou, u dětí s bronchiálním astmatem či s poruchou pohyblivosti řasinek a u lidí, kteří jsou citliví na některé léky, například Aspirin nebo Ibalgin. Celkově nosní polypy trápí až 4 % populace, což není zanedbatelné množství. Pokud se chceme nosním polypům ubránit, měli bychom včas a efektivně léčit jakékoli záněty horních cest dýchacích, včetně klasické rýmy, abychom nosní sliznici co nejméně zatěžovali.

Zdroj: Jak na polypy v nose

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Opravdu ten vitamín E pomáhá. Nejdřív to chce nosní sprškou vypláchnout dutiny a to Vincentkou ohřátou na cca 40°C v mikrovlnce a po vysmrkání kápnout do každé nosní dírky tekutý vitamín E. Stačí jen na noc asi tak 10dní. Proplachovat nos Vincentkou je dobré ráno i večer každý den i po ukončení kapání vitamínu E a asi za měsíc máte pokoj. Já s tím mám tedy dobré zkušenosti. Ta teplá Vincentka krásně nos vyčistí. Nosní spršku koupíte také v lékárně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Moc děkuji za odpověď. Když si nakapu vitamín E do nosu, tak mi v něm chvíli jakoby pálí. Bál jsem se, abych nosní sliznici ještě víc neponičil. Podle rady tedy vyzkouším.

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Nosní kapky s olejem

Olejové nosní kapky se silicemi (například s vůní mentolu) promastí a „protáhnou“ nosní sliznici. Ale pozor, děti do 1 roku nesmí vdechnout mátovou silici, hrozí zde nebezpečí zástavy dechu. Při užívání delším než 3 měsíce může dojít ke ztrátě čichu, která se po vysazení kapek opět po nějaké době obnoví. S rýmou nic neudělají, ale pacientovi se lépe dýchá.

Přípravky: Pinosol (éterické silice, tymol, guajazulen), Nosní kapky dr. Müllera (nosní spreje s eukalyptem)

Olejové nosní kapky s vitaminy obsahují jemné oleje (například pomerančový) s vitaminy A, E. Jsou určeny pro léčbu nosní sliznice, která je vysušená, po operačním zákroku, pro nosní sliznici, na které jsou „nalepeny příškvary“. Aplikují se na počátek nosní dírky a jemným poklepem prstem na křídlo nosu se kapky rozptýlí v nose. Nedoporučuje se aplikovat malým dětem.

Přípravek: Coldastop (vitamin A + E)

Používá se u akutního a chronického poškození nosní sliznice po nadměrném používání léků ke snížení překrvení a zduření nosní sliznice, při suchém nosním kataru s atrofií nosní sliznice nebo tvorbě krust a příškvarů ve vchodu nosním, na vnitřní ploše nosních křídel a nosohltanu. Obvykle se aplikují 2–3 kapky přípravku do každé nosní dírky 3× denně. Přípravek lze užívat nepřetržitě po dobu několika týdnů, nebo přerušovaně.

A co vy? Jakou máte zkušenost s oteklou a svědící nosní sliznicí?

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem RADY, JAK SE ZBAVIT SUCHÉ SLIZNICE NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera sekacova.

Dobry den mam sliznici suchou a potom se mi spatne dicha

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není na to léčba. Existují jen rady, jak zmírnit nepříjemné pocity.
1. Ke snížení suchosti prostředí používejte zvlhčovače vzduchu.
2. Vyvarujte se vystavení extrémním teplotám, stejně jako vnějším nečistotám a dráždivým látkám.
3. Jemně smrkejte, abyste nos nedráždili.
4. Provádějte výplachy nosu (s použitím fyziologického roztoku nebo solných roztoků z mořské vody).
Videonávody, jak vypláchnout nos slanou vodou, najdete zde: m.youtube.com/result…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Omezení nazálního podávání

Nosní mukociliární clearance omezuje dobu zdržení léku v nosní dutině a snižuje permeabilitu léku nosní sliznicí. Kromě toho enzymatická degradace a transportní proteiny jsou významnými bariérami biologické dostupnosti léčiva. Effluxní systémy a transportéry jsou klíčové pro absorpci a distribuci léčiva do centrálního nervového systému a systémové cirkulace. Kromě toho několik enzymů v nosních průchodech ovlivňuje metabolismus léčiv.

Zdroj: Kapky do nosu s antibiotiky

Diskuze

V diskuzi LÉKARNIČKA NA CESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

já bych si do lékarničky dala na bolest v krku spíš Virostop, mám s ním výborné zkušenosti a nikdy mi tam nechybí. Na rýmu mám Aloe Vera nosní sprej - taky bezva, důležité je, že je to čistě přírodní a velice jemný (ale přitom funkční), takže nedráždí sliznici.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lékarnička na cesty

Péče o nosní sliznici

Při příliš suchém vzduchu, klimatizaci nebo dlouhodobější rýmě dochází k zahušťování hlenů. Tvoří se suché krusty a šupiny a častý je také pocit sucha v nose i krku. Velmi nepříjemná je i takzvaná zadní rýma, která bývá příčinou bolestí hlavy, dutin a zhoršení sluchu. K zvlhčování a oplachování sliznice doporučujeme roztoky mořské vody, které jsou označeny jako izotonické. Hypertonická mořská voda má výraznější účinek na oteklou sliznici a ucpaný nos. Součástí sprejů a mastí, které jsou určeny pro péči o sliznici nosu, jsou také látky s hojivým účinkem (bisabolol, dexpanthenol) nebo protialergickým působením (hořčík). Pečujte pravidelně o svůj nos a snížíte tak riziko toho, že se vám rýma bude opakovaně vracet.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM V PŘECHODU SE SUCHOU VAGÍNOU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jjana Novotná.

Prosím kdo mi poradí volně dostupnou léčbu suché vagíny? Mám velké pálení a bolest. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na suchou vagínu doporučuji používat lubrikační gel se silikonovým základem. Jde volně koupit v lékárně tady www.zbozi.cz/?q=lubr…

Zdroj: diskuze Problém v přechodu se suchou vagínou.

Mechanismus podávání léků nosem

Nosní dutina se primárně používá k léčbě onemocnění horních cest dýchacích, jako jsou nosní/plicní infekce, sinusitida, alergická rýma a kongesce. Nosní sliznice je nejlepší oblastí pro místní ošetření, protože je napojena na sinusové otvory. Jakékoli lokálně působící léčivo tak dosahuje delší dobu setrvání s potřebou menší dávky.

Nosní dutiny jsou největší oblastí nosních cest s vaskularizovanou sliznicí a jsou klíčové pro systémovou absorpci léčiv. Při aplikaci léčiva pro systémovou absorpci nosem se využívá zásobení nosní arteriální krví, hlavně přes sfenopalatinové, oftalmické a obličejové tepny. Kromě toho systémová absorpce také usnadňuje vstup léku do mozkového parenchymu přes hematoencefalickou bariéru, což by mohlo zmírnit systémové vedlejší účinky látek působících na centrální nervový systém. Mezi další možné mechanismy vstupu léku do mozku patří čichové a trojklanné nervové dráhy. Intranazální podání by mohlo obejít dvě kritické výzvy při dodávání léčiva do mozku – jaterní metabolismus a hematoencefalickou bariéru.

Zdroj: Kapky do nosu s antibiotiky

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eleanora.

Ahojky. Mám nosní polypy, nemám ani čich a doktorka mi doporučila jít na operaci...dá se to vyřešit i jinak?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomas.

Ano lze. Aplikace par kapek vitaminu E do kazde nosni dirky kazdy vecer prinasi zmenseni polypu jiz za par dni. Lze ho koupit primo tekuty s kapatkem, nebo lze v nouzi nariznout a vytlacit obsah tobolky vitaminu E primo do nosu, vzdy v leze. Je pomerne jedno, zda je to vitamin E 200 nebo 400.

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Použití Neostomosanu na svrab u psů

Tento roztok se používá koncentrovaný a je určen k vnějšímu užití. Využívá se k léčbě psů, kteří mají blechy, klíšťata, vši, svrab. Je možné ho užívat i preventivně. Roztok nesmí zasáhnout oči a nosní sliznici. Lze používat i u fen v době březosti.

Před aplikací je potřeba psa umýt, osušit a poté nastříkat koncentrátem v poměru 1 : 200; nastříkat se musí celý povrch psa (pozor na oči a čenich). Při léčbě prašiviny se tato aplikace opakuje za 10 dnů. Aplikuje se i na pelech, boudu.

Lék má dlouhodobý preventivní účinek proti blechám, klíšťatům, vším i prašivině.

Zdroj: Neostomosan

Léčba boláků v nose

Léčba lézí v nose závisí na příčině jejich vzniku. Nedoporučuje se vřídků dotýkat, protože dotyk přispívá k šíření infekce na další oblasti těla.

Nejlepším způsobem dosažení úlevy od bolesti je pomocí studeného obkladu. Postačí zabalená kostka ledu v hadříku a následné přiložení na oteklou a zarudlou oblast nosu. Po několika hodinách je znatelné zmenšení otoku. Vyhněte se užívání nosních sprejů. Na nosní vředy jsou velmi účinná antibiotika. Kromě toho je důležitá i konzumace výživné a dobře vyvážené stravy, aby došlo k zajištění optimálně silného imunitního systému. Toto je nutné zvláště při opakujících se vředech. Pokud je příčinou vzniku nosních vředů zima, snažte se udržovat nosní sliznici vlhkou. Pijte dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci, která se může projevit i ve vysychání nosní sliznice. Můžete také použít slabou vrstvu hydratačního krému, abyste zabránili vysušování. Doporučuje se například kokosový olej, protože se o něm říká, že má schopnost výborně hydratovat.

Zdroj: Boláky v nose

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Chtel bych se zeptat,jestli nekomu skutecne pomohl vitamin e na nosni polypy.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Opravdu ten vitamín E pomáhá. Nejdřív to chce nosní sprškou vypláchnout dutiny a to Vincentkou ohřátou na cca 40°C v mikrovlnce a po vysmrkání kápnout do každé nosní dírky tekutý vitamín E. Stačí jen na noc asi tak 10dní. Proplachovat nos Vincentkou je dobré ráno i večer každý den i po ukončení kapání vitamínu E a asi za měsíc máte pokoj. Já s tím mám tedy dobré zkušenosti. Ta teplá Vincentka krásně nos vyčistí. Nosní spršku koupíte také v lékárně.

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Mast do nosu na strupy

Rinopanteina je nosní mast, která slouží k promazávání a udržování hydratace nosní sliznice. Přípravek udržuje vlhkost nosní sliznice, napomáhá k reepitelizaci, snižuje tvorbu strupů a napomáhá jejich hojení, má regenerační účinky, zmírňuje následky krvácení z nosu a usnadňuje endoskopické vyšetření.

Balení obsahuje 10 g.

Dávkování a způsob užití

Používejte mast 1–3x denně a jemně vmasírujte do obou nosních dírek.

Složení

Obsahuje palmitát vitaminu A, D-panthenol, proteinový hydrolyzát ovsa setého, BHA, parafínový olej a bílou vazelínu.

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA PEŘÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli k příznakům na peřové povlečení patří napřiklad pocení na hrudi, těžké dýchání a sucho v nosní dutině. Nikdy přrdtím jsem takové stavy nepocítila, než jsme si pořídily tyto peřiny, ale každou noc se mi to nestáva jen kromě vysušené nosní dutin. Děkuji předem za odpověd... Kristýna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pocení na hrudi není přímým následkem alergie na peří, ale spíše souvisí s akumulační schopností peří, které zadržuje teplo. Ostatní projevy, které popisujete mohou skutečně souviset s alergií na peří.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na peří

Jak snížit otok nosní sliznice

Na otok nosní sliznice se používají dekongestiva, což jsou vlastně solné roztoky, nejčastěji pak ve formě sprejů. Podle obsahu soli se rozdělují na izotonické, hypotonické a hypertonické (což znamená, že jejich osmolarita neboli schopnost přitahovat vodu je stejná, nižší nebo vyšší než schopnost oblasti nosní sliznice). Podle původu lze pak dekongestiva rozlišit na mořská a termální (tedy minerální vody).

Dekongestivní účinky mají roztoky hypertonické, které se nejčastěji připravují z mořské vody. Jejich působení pracuje na principu osmózy – po aplikaci šetrného přípravku do nosní dutiny vzniká mezi hypertonickým roztokem a oteklou nosní sliznicí osmotický spád. Přebytečná voda z otoku sliznice přechází do nosní dutiny a poté je snadné ji odstranit – stačí se vysmrkat. Tím pádem dochází k ústupu a oteklá nosní sliznice se normalizuje.

Šetrná dekongestiva mají oproti běžným lékům na ucpaný nos i další výhody. Patří mezi ně:

  • snížení překrvení nosní sliznice,
  • zlepšení její funkčnosti,
  • usnadnění transportu hlenu v nosní dutině.

Kladem je i to, že zde nejsou nežádoucí dopady, které se objevují u klasických přípravků. Řeč je o svědění a pálení sliznice, o vzniku návyku na preparát nebo o vstřebávání léku do organismu, čímž se nechtěné účinky šíří do celého těla. Dekongestiva zabírají jak na alergickou, tak i běžnou rýmu, ovlivňují příznivě symptomy, a navíc je možné užívat je dlouhodobě. Stejně tak mohou být prospěšné i v zastavení zánětu sliznice v oblasti vedlejších nosních dutin, středního ucha nebo hltanu, kam se záněty z nosu rády šíří, a při předcházení jeho rozvoji. Jedná se o přípravky bezpečné, vhodné i pro osoby, které trpí jiným onemocněním a chtějí se vyhnout nežádoucím účinkům některých léků, pokud se u nich vyskytne opuchlá nosní sliznice.

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem KÍČENÍ DLE JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka kadlecová.

Dobrý den,
mám následující problém. Již od rána mám povrch jazyka
bílý a uprostřed v dolní části je jazyk červený.
Prosím o radu, na koho se mám obrátit.
Díky za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

S bílým povlakem na jazyku si zajděte na oddělení ORL (ušní, nosní, krční).

Zdroj: diskuze Kíčení dle jazyku

Nosní sliznice podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že nos (lat. nasus, řec. rhīs) je nepárový lidský smyslový orgán, který zajišťuje jeden z pěti lidských smyslů, a to čich (olfaktorika). Při dýchání také slouží k ohřívání a zvlhčování vzduchu vstupujícího do průdušnice a dále do plic. Začíná kořenem nosu a končí oblastí nosních dírek, označovaných také jako nozdry (spíše u zvířat) nebo chřípí (spíše u člověka, knižně).

Typický epitel nosní sliznice je víceřadý s řasinkami. Sliznice vystýlá nosní dutiny, paranasální dutiny (tam je tenčí a obsahuje méně žlázek), průdušnici, průdušky i průdušinky. Řasinky kmitají směrem ven a pomáhají čistit dýchací cesty od prachu a jiných nečistot.[1]

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Neostomosan pro kočky

Na kočky je možné ho použít také, ale pouze v nízké koncentraci, protože kočky mají velmi citlivou pokožku a nadměrný koncentrát by jim mohl způsobit značné zdravotní potíže.

Koncentrovaný roztok se tedy používá dostatečně zředěný a je určen pouze k vnějšímu užití. Využívá se k léčbě koček, které mají blechy, klíšťata, vši, svrab. Je možné ho používat i preventivně. Roztok nesmí zasáhnout oči a nosní sliznici. Lze používat i v době březosti.

Před aplikací je potřeba kočku umýt, osušit a poté nastříkat koncentrátem v poměru 1 : 500; nastříkat se musí celý povrch kočky (pozor na oči a čenich). Při léčbě prašiviny se tato aplikace opakuje za 10 dnů. Aplikuje se i na pelech a povrchy, kde se kočka pohybuje.

Lék má dlouhodobý preventivní účinek proti blechám, klíšťatům, vším i prašivině.

Zdroj: Neostomosan

Na co si dát pozor

Vyvarujte se rozstřikování léku do očí nebo na střed vnitřku nosu (nosní přepážka).

Zdroj: Asonor proti chrápání

Co na pálení nosní sliznice

Nosní sliznice hraje významnou úlohu jak v nespecifické obraně (odsun, zřeďování, odplavení), tak ve specifické imunitní reakci. Epitel vystýlající sliznici nosní dutiny je značně rezistentní vůči bakteriální infekci, ale snadněji podléhá virové infekci.

Při řešení tohoto problému jsou vhodnou alternativou ke sprejům solné roztoky. K odstranění otoků a zduření nosní sliznice je vhodné použít hypertonické roztoky minerálních solí, které mají na základě svých fyzikálních vlastností schopnost odstraňovat otok a zduření nosní sliznice, čímž uvolňují horní cesty dýchací a odbourávají pálení nosní sliznice. Vzhledem k absenci farmakologicky účinné látky jsou vhodné i pro dlouhodobější používání. Tyto roztoky jsou někdy obohacené jinými prvky, jako je měď, mangan nebo aloe vera, a jsou také doporučovanou alternativou při léčbě u těhotných žen a malých dětí.

Existují rovněž přípravky, které navíc obsahují pseudoefedrin, který zajistí splasknutí nosní dutiny a uvolní tak ucpaný nos. Podstatné je, že tyto přípravky sice ulevují od projevů, ale neléčí ani podstatu, ani neurychlují uzdravení. Při užívaní těchto léků se vždy nejdřív poraďte s lékárníkem či lékařem. U některých pacientů tyto léky můžou spíše uškodit než ulevit.

Izotonické roztoky se používají zpravidla k prevenci, dokážou totiž zvlhčit a pročistit nosní sliznice. Takto posílená nosní sliznice se pak lépe vyrovnává s útoky virů vyvolávajících infekční onemocnění horních cest dýchacích.

Celkově pak platí pravidlo, že bychom měli zvýšit příjem tekutin, vitaminu C, B a zinku, který posílí imunitní systém. Dále můžeme léčbu podpořit bylinkami. Zázvorový kořen silně prohřívá, odhleňuje a má protizánětlivé účinky. Kdo preferuje alternativnější léčbu, může sáhnout po homeopatikách. Doporučuje se užívat přípravek Coryzalia, a to každou hodinu jednu tabletu. Dále lze užívat i Nux Vomica či Mercurius Solubilis 9CH – pět granulí každou hodinu.

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Nos jako cenný filtr

Nos je důležitý pří úpravě vdechovaného vzduchu. Otepluje ho a zvlhčuje. Také reguluje jeho množství a plní funkci filtru.

  • Nos svými chloupky a řasinkovým epitelem zachycuje a odfiltrovává prachové částice, aby nezatěžovaly plíce.
  • Skořepy uvnitř nosu pečují o ohřev vzduchu vstupujícího do těla.
  • Hlenovitý povrch sliznice vzduch zvlhčuje.
  • Čichovou funkcí se nos nenahraditelně podílí na vnímání chuti.
  • V nosní sliznici sídlí imunoglobuliny, které útočí proti cizorodým látkám a likvidují je.
  • V nose jsou umístěna i speciální nervová zakončení, která pomocí vzduchu aktivují činnost mozku.

U člověka s deformovanou nosní přepážkou však proudí vzduch v jednom nosním otvoru hodně, zatímco v druhém málo. Tam, kde je pohyb vzduchu menší, sekret stagnuje a je živnou půdou pro bakterie, které vyvolávají kašel, zánět vedlejších nosních dutin, chrapot či alergizaci. V důsledku neprůchodnosti nosu postižený dýchá ústy – do plic tak vstupuje nečištěný, neohřátý a suchý vzduch, což vede k bronchitidám či suchým dráždivým kašlům. Funkci nosu potom musí převzít průdušnice a průdušky, oschlé hlasivky trápí chrapot.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Video - péče o suchou pleť

Vhodnou variantou přírodních receptur může být i BIO anebo přírodní kosmetika. BIO kosmetika bývá finančně náročnější, protože používá suroviny ekologického pěstování. Důležitým parametrem je poměr přírodních a BIO složek. Na trhu je k dispozici kosmetika s obsahem až 80 - 90 % BIO certifikovaných surovin, více informací - přírodní a BIO kosmetika.

Zdroj: Domácí receptury pro suchou pleť


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP