Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

FORTRANS POUŽITÍ PŘED KOLONOSKOPIÍ

OBSAH

Měsíček lékařský se u nás pěstuje už dlouho a jeho léčivé účinky využívají mnohé farmaceutické společnosti. A nejen to. Extrakt z této okrasné rostliny nalezneme také v kosmetických přípravcích. Má zklidňující i hojivé účinky a je tím správným ochráncem každé pleti. Přesto jsou jeho účinky při léčbě ekzémů či lupénky nedoceněné. Recepty na přípravu různých odvarů a mastí z měsíčku znají především původní vesničané, dnes bohužel toto tradiční léčitelské umění zaniká. Ten, kdo jednou zkusil účinek čerstvého měsíčku, na něj nikdy nezapomene.

Zdroj: Léčivý měsíček lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU PO PŘÍPRAVKU FORTRANS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Bílá.

Ve čtvrtek jsem byla na kolonoskopií a pak jsem měla bolest v krku a hučení v uších. Bolest v krku se stále zhoršuje a nemohu spát, polykat. Už jsem použila zatím verde, kloktala šalvějí, ale je to čím dál horší. Děkuji za odpověď. Bílá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v krku asi nebude přímo souviset s kolonoskopií ani s přípravou na ni pomocí přípravku Fortrans. Nejspíše jste se nakazila infekcí, která se projevila zánětem v krku. Tantum Verde je skvělý pomocník, ale je slabý. Mnohem účinnější je kloktadlo nebo sprej Jox. Ten obsahuje koncentrovaný jód, který bezvadně dezinfikuje krk i dutinu ústní. Jestli chcete opravdu účinný lék, tak pak jedině po vizuální kontrole v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku po přípravku fortrans

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták přípravku Fortrans.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Za jak dlouho Fortrans působí

Účinek roztoku se dostaví během 1 hodiny.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Diskuze

V diskuzi STRAVAPŘED KOLONOSKOPII PŘI DIABETU 2STUPNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o upřesnění stravy před kolonoskopii při diabetu 2stupně-léčba- léky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mareš.

Prosim o upřesnění diety při diabetu 2 stupně. před kolonoskopii

Zdroj: diskuze Stravapřed kolonoskopii při diabetu 2stupně

Kde se dá koupit a jeho cena

Fortrans je dostupný v každé lékárně. Fortrans bez receptu není možné zakoupit.

Maximální úhrada pojišťovny je 248,55 Kč.

Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 271,45 Kč.

Nejvyšší možný doplatek pacienta činí 22,90 Kč.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Fortrans s džusem

Aby se vám Fortrans lépe konzumoval, můžete jej zředit džusem. Ředění musí být přesně podle návodu. Přípravek se podává orálně, je určen pouze pro dospělé a starší osoby. Každý sáček musí být rozpuštěn v 1 litru vody. Míchejte do úplného rozpuštění prášku. Potřebné množství k vyprázdnění střevního obsahu je 1 litr roztoku na 15 až 20 kg tělesné hmotnosti, což odpovídá průměrné dávce 3-4 litry roztoku. Roztok může být podán v buď jedné dávce (3-4 litry večer před výkonem), nebo ve dvou dávkách (2 litry večer před výkonem a 1-2 litry v den výkonu, nebo 3 litry večer před výkonem a 1 litr ráno v den výkonu). Doporučuje se, aby podání přípravku bylo dokončeno 3 až 4 hodiny před výkonem. Roztok se pije rychlostí 1 litr za hodinu.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Poradna

V naší poradně s názvem KOUŘENÍ PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, jakou dobu před vyšetřením kolonoskopie se nesmí kouřit?
Mám jít na ni v 9.20h.Můžu si ještě ráno zakouřit? Děkuji za odpověď Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

8 hodin před vyšetřením kolonoskopií byste neměla do svého těla aplikovat žádné látky ani produkty z cigaretového kouře. Kolonoskopie netrvá moc dlouho, takže si zakuřte hned, jak skončíte s tímto vyšetřením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kouření před kolonoskopií

Dieta před kolonoskopií a pivo

Pivo nijak neovlivňuje výkon kolonoskopie a jeho konzumace není před kolonoskopií nijak omezena.

Zdroj: Dieta před kolonoskopií

Alkohol po kolonoskopii

Při uvedené dietě se alkohol nedoporučuje.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Diskuze

V diskuzi VYŽIVA DIABETIKA PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den

dotaz- manžel je diabetik 2 stupně, zítra podstupuje vyšetření kolonoskopií -Dnes při nástupu do zdravotnického zařízení "vyfasoval" cca 60 sáčku cukru jako stravu
na místo oběda svačin a večeře. Upřímně velmi se nad tím pozastavuji i když chápu ,že bez stravy mu hrozí hypoglykemie, ale tento způsob ve mě vyvolává opravdu údiv

prosím o vaši odpověd´ děkuji Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Vlasák.

Dobrý den,
jsem diabetik (6,8%). Těžko se vyprazdňuji, jak s inzulínem Toujeo, kdy naposledy?
Děkuji

Zdroj: diskuze Vyživa diabetika před kolonoskopií

Jak se stravovat po kolonoskopii do práce

Den po kolonoskopii se doporučuje konzumovat pouze dietní stravu, jiná opatření nejsou nutná. Pacienti s analgosedací by měli mít zajištěn doprovod domů. Pokud je pacient bez komplikací, strava se neupravuje.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PŘIPRAVIT NA KOLONOSKOPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Nevím jak často se má chodit na kolonoskpii

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Od padesáti se chodí na kolonoskopii každých 5 let, to je prevence. Pokud je vyšší roziko výskytu nádoru, například výskyt karcinomu tlustého střeva v rodině, tak se může vyšetření provádět častěji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se připravit na kolonoskopii

Zkušenosti

Balení přípravku Fortrans obsahuje 4 sáčky s práškem. Obsah každého sáčku se rozpustí v 1 litru tekutiny (voda, čaj, džus) a popíjí se rychlostí 1 litr během 1 hodiny. Účinky roztoku se dostaví během 1 hodiny. U citlivých pacientů může roztok vyvolat pocit na zvracení. Chuť roztoku si můžete zpříjemnit vychlazením, ochucením cukrem, šťávou, citronem. Příprava by měla být dokončena nejméně 4 hodiny před vyšetřením. Pokud se vám i přesto nepodaří dosáhnout dostatečné přípravy (vylučování čiré tekutiny), oznamte to sestře a lékaři před vyšetřením.

Jste-li drobné postavy, netrpíte na zácpy, nejste diabetik a po 3. litru roztoku z vás odchází jen čirá tekutina bez příměsi stolice, nemusíte již 4. litr roztoku pít. V jiném případě vypijte vždy 4 litry roztoku, nerozhodl-li váš ošetřující lékař jinak.

Začátek popíjení roztoku přizpůsobte termínu vyšetření:

  • Termín vyšetření v ranních hodinách: Vypijte 4 litry roztoku v odpoledních a večerních hodinách den před vyšetřením. Pokud jste diabetik, začněte přípravu dříve - od 14. hodiny.
  • Termín vyšetření v poledne: 3 litry vypijte ve večerních hodinách, 1 litr roztoku brzy ráno (od 6 hodin).
  • Termín vyšetření odpoledne: 4 litry roztoku vypijte v ranních hodinách v den vyšetření.
  • Den vyšetření: Až do vyšetření nejezte, 3 hodiny před vyšetřením byste neměli pít tekutiny. Pokud máte termín vyšetření v ranních hodinách, je lepší si léky, které užíváte pravidelně, vzít až po kolonoskopickém vyšetření.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Proč je důležitá dieta před kolonoskopií

Průběh kolonoskopie závisí na kvalitě přípravy před vyšetřením. Aby mohlo být střevo správně vyšetřitelné, je nutno ho dobře vyprázdnit. Z tohoto důvodu se doporučuje 3 dny před vyšetřením konzumovat pouze tekutou a kašovitou stravu. Den před plánovanou kolonoskopií je zdravotnickým zařízením, v němž je výkon prováděn, naordinováno ještě projímadlo nebo klyzma. Klient užívající projímadlo musí počítat s tím, že by měl být celý den poblíž toalety.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PŘIPRAVIT NA KOLONOSKOPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den.Beru léky na tlak.Kdy si je vzít v závislosti na projímadle?Může mi projímadlo nějak poškodit střevo když v něm přes noc zůstanou zbytky?Měla jsem užít projímadlo od 19-20h.A teď ráno znovu.Na vyšetření jdu v odpo.hodinách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jak vám dopadlo vaše vyšetření. Měla jste čistá střeva?

Zdroj: diskuze Jak se připravit na kolonoskopii

Složení

Fortrans je osmotické laxativum. Podání přípravku vyvolá úplné vyprázdnění střevního obsahu. Přípravek má takové složení, že připravený roztok nezpůsobí po požití žádnou střevní ani plazmatickou nerovnováhu elektrolytů.

Účinnou látkou je macrogolum 4000: 64,00 g v 1 sáčku.

Pomocnými látkami jsou chlorid sodný, chlorid draselný, hydrogenuhličitan sodný, síran sodný, sodná sůl sacharinu.

Tento léčivý přípravek obsahuje polyetylenglykol. Reakce alergického typu (vyrážka, kopřivka, otok) byly hlášeny u přípravků, které obsahovaly na polyetylenglykol. Elektrolytové poruchy se u tohoto přípravku neočekávají z důvodu jeho složení; výjimečně však byly u rizikových pacientů hlášeny poruchy vodního a iontového hospodářství. Tento přípravek by se měl tedy užívat s opatrností u pacientů s rizikem rozvoje poruch vodního a iontového hospodářství, jako jsou pacienti se změněnou funkcí ledvin, se srdečním selháním nebo s doprovodnou diuretickou (odvodňovací) léčbou. Přípravek by měl být z důvodu rizika aspirační pneumonie (= zápal plic z vdechnutí) podáván s opatrností a pouze pod lékařskou kontrolou pacientům s tendencí k aspiraci, pacientům upoutaným na lůžko nebo pacientům s poruchou neurologických funkcí či s motorickými poruchami. Přípravek by měl být podán těmto pacientům vsedě a eventuálně nasogastrickou sondou. Fortrans by měl být podáván starším pacientům v chatrném celkovém stavu pouze pod lékařským dohledem. U pacientů se srdeční nebo ledvinnou nedostatečností hrozí riziko akutního plicního otoku v důsledku přetížení vodou.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Kdy je nutná kašovitá strava

Pokud vám byl během vyšetření odstraněn polyp, konzumujte dietní stravu po dobu čtyř dnů. Jsou-li po kolonoskopii nutná nějaká jiná opatření, sdělí vám je lékař. Většinou se doporučuje kašovitá strava.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Jaké jídlo po kolonoskopii

Pokud byla kolonoskopie provedena pouze jako diagnostická metoda a nebyl při ní proveden žádný zákrok, není třeba omezovat se ve stravování po kolonoskopii. Samozřejmě byste měli přijímat potravu s ohledem na to, že jste nějakou dobu nejedli. Proto není vhodné si hned dávat něco smaženého, mastného či jinak těžkého do žaludku.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Co jíst po kolonoskopii

Pokud nebyl při kolonoskopii proveden žádný léčebný zákrok, není třeba stravu nijak omezovat. Tudíž není nutná kašovitá či tekutá strava. V případě, že byl například snesen polyp, tak se obvykle doporučuje tekutá dieta po dobu asi 24 hodin. Uvedené opatření má dle zkušeností především význam pro lepší přehlednost ve střevě v případě komplikace (například krvácení). Některá zdravotnická zařízení doporučují normální dietu ihned po odeznění sedace.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Co po kolonoskopii

Pacient po kolonoskopickém vyšetření zůstává v místnosti na pozorování, dokud nevymizí efekt podaných sedativ, což je přibližně hodinu až dvě po ukončení vyšetření, nejčastější bývají bolesti břicha po kolonoskopii. Pacient po podání sedativ nesmí řídit, a to ani v případě, že se cítí plně bdělý. Pacientovy reflexy a soudnost mohou být v důsledku sedativ narušeny po celý zbytek dne. Je tedy nebezpečné, aby pacient v den vyšetření řídil, obsluhoval stroje nebo činil důležitá rozhodnutí. Je možné, že po kolonoskopii bude pacient pociťovat křeče nebo nadýmání v břiše (plynatost po kolonoskopii), které ale přejdou po uvolnění střevních plynů. Pacient by měl být schopný po návratu domů přijímat potravu.

Zdroj: Kolonoskopie


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP