Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÁMÁNÍ NEHTŮ U DĚTÍ

OBSAH

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM HRUBÝ POVRCH NEHTU CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka B..

Mám problémy s nehty už dlouho.Pořád se lámou,fleky taky mám,hrbolaté jsou stále,ale rady jak se stravovat já nemohu prostě využít,mám nemoce u kterých nemohu určité věci jíst,takže už si nevím rady
Poraďte díky Blanka B..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Blanko, bílé skvrny pod nehty svědčí o špatné vitamínové výživě, která ovlivňuje i lámání nehtů. Tvarové anomálie nehtů zase vypovídají o nemocech vnitřních orgánů. Doporučuji Vám užívat multivitamínový doplněk podle návodu, nejlépe ráno při snídani. Tím odstraníte bílé skvrny pod nehty a také tím své nehty zpevníte. Zhruba do 6 měsíců by se to mělo spravit. Hrbolky na nehtech můžete zjemnit opatrným opilováním nehtu a následným nalakováním bioaktivním lakem na nehty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám hrubý povrch nehtu co je příčinou

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobrý den mám 2 měsíční miminko chlapečka a má na prstíku ( prsteníček)plíseň,má to pod nehtem a je to takové nažloutlé a jsou tam takové žluté flíčky a ještě má na palečku vedle nehtu puchýř a má to kolem červené,nemohlo ho něco píchnout? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Červený puchýř na palci může být od štípnutí komárem a žluté zbarvení nehtů u kojence může souviset s vývojem novorozeneckých nehtů. Určitě by bylo fajn, kdybyste to ukázala a zeptala se na to u vaší dětské lékařky při pravidelné kontrole.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů u dětí

Co je to modeláž nehtů

Modeláž nehtů je úprava nehtů do požadovaného tvaru, délky, barvy a hlavně i odolnosti každodenní námahy a poškození či opotřebení.

Zdroj: Modeláž nehtů

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA LÁMÁNÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Co je příčinou lámání zubů? Nejčastější příčinou lámání zubů, respektive stoliček, je jejich tvar. Když jsou například stoličky hluboko klenuté, takže do sebe při skusu velmi zapadají, tak se často stává, vlivem nějaké tvrdé stravy, že se zub ulomí. V místě, kde uvízne například kus pepře, se vytvoří při skusu tak velký tlak, že to klenba zubu neudrží a zub praskne.
Přední zuby jsou zase náchylné na nárazy z frontální strany dutiny ústní při pádech nebo při soubojích.
U některých pacientů může být příčinou lámání zubů i nedostatek vápníku. Při nedostatku vápníku v těle se zuby stávají krehčí a náchylnější k lámání zubů. Když byste chtěli vápník doplnit doplňky stravy, tak vápník se nejlépe vstřebává když se podává společně s vitamínem D3 a bere se před spaním.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčina lámání zubů

Ukázky modeláže nehtů

Modeláž nehtů a výsledek této práce si můžete prohlédnout jak na fotografiích, tak na videu, které vám modeláž přiblíží.

Zdroj: Modeláž nehtů

Diskuze

V diskuzi NEMOCI NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Já jsem dostala od dětí k narozeninám Viaderm, prý abych jim nezestárla. Ale zjistila jsem že snad ještě více než na pleť měl přípravek skvělý účinek na kvalitu nehtů. Když si čtu tuto diskuzi, je zřejmé, že všechny problémy ať se týkají pleti, vlasů, nehtů... vyplývají z nedostatku vitamínů a minerálů, které potřebují. Proto si myslím, že užívání doplňků stravy (které na naše tělo působí zevnitř) je účinější než užívání kosmetických přípravků.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Musím s vámi souhlasit. I já mám obdobné pozitivní zkušenosti s Viadermem.

Zdroj: diskuze Nemoci nehtů

Žluté nehty

Žluté nehty mohou být známkou něčeho, co se děje uvnitř těla. Například nemocné plíce a revmatoidní artritida mohou způsobit žluté nehty. Můžete mít také závažnou infekci nehtů, která vyžaduje neodkladnou léčbu.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • žloutnutí nehtů;
  • ztluštění nehtů;
  • špatný růst nehtů.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají žluté nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi LÁMÁNÍ VLASŮ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Už jsem vyzkoušel několik přípravků i různý vitamíny. Používám teď krátce věci od toppik www.toppik.cz a už mě to trochu pomohlo. Co jste vyzkoušely z přírodních věcí?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lámání vlasů diskuze

Příznaky nehtové plísně

Plíseň nehtů se projevuje jako bílé až žlutavě hnědé zbarvení nehtů, které jsou zbytnělé, změkčené a také deformované. Nejběžnější forma plísně nehtu se nazývá boční subunguální onychomykóza, která se obvykle vyskytuje na palci u nohy. Plíseň nehtu se vyskytuje jen vzácně ve formě, kdy je infikován pouze povrch nehtu, pak je na něm křídově bílý povrch, který zle oškrábat z nehtu. Promixální subunguální onychomykóza je plíseň v nehtovém lůžku a je také velice častá. Plíseň se dostane nejprve lokálně na nehet a až posléze se dostává a rozšiřuje do nehtu.

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů - onychomykóza foto.

Zdroj: Plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA NEHTECH U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strunová Jitka.

Dobrý den,ráda bych se zeptala,náš syn (1 rok),má na nožičce na palečku na nehtu plísen.Ráda bych se poradila jak ho toho mohu zbavit?Děkuji,Strunová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U takto malého dítěte bych nejdříve ověřil, že se jedná skutečně o plíseň, protože to v tomto věku nebývá moc obvyklé. Doporučuji zajít k nějaké starší dětské lékařce a poradit se s ní. Ta totiž už bude mít mnoho zkušeností a přesně vám řekne co to váš syn na palci má.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na nehtech u dětí

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem PRAŠKY NA PŘIBIRANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára kulenová .

ahoj jmneuji se bára a mam velkej problem sem strašne hubena a potřebuju poradit jemi 18 let a važim 35 kilo a meřim 156 moc se trapim delam všechno možni abich mohla přibrat skoušlela sem všechno možni a nic mi nepomaha mam přitele a snažimese o miminko a nejdeto protože sem strašne hubena mam strašni depres a uš nevim co mam delat budte tak hodni pane dochtore a pomoctemi moc vas prosim nikdi mam takovi mišlenky že uš me život nikdo nebavi šilene sem natom špatne a bojim sejit k dochtorovi dekuji bára hesky den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Báro, vyzkoušej proteinový koktejl před spaním. Pravidelně každý večer, než půjdeš spát, si rozmíchej jednu odměrku hydlolizované syrovátky do odtučněného mléka. To by Ti mělo pomoci nabrat nějaká kila zdravé svaloviny. Proteinový koktejl na noc je nejlepší od výrobce Extrifit a jmenuje se Long 80. Normálně je to výživa pro sposrtovce, ale i necvičícím lidem, jako jsi Ty, může pomoci. Tento noční koktejl zejména podpoří růst svalové hmoty, růst vlasů, působí proti lámání nehtů a třepení konečků vlasů. Jedno balení obsahuje 2 kilogramy suchého prášku, který vydrží asi na dva měsíce. Zde je seznam obchodů, kde ho mají: www.zbozi.cz/?q=%22l…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prašky na přibirani

Komplikace při plísni nehtů

Plíseň nehtů je spíše než zdravotní problém, kosmetický a psychosociální problém. Plíseň nehtů často může vést k pocitům studu a nakažení se bojí šíření plísně dále. Mezi hlavní komplikace plísně nehtů patří šíření z nehtu na nehet, což pak vede k jejich úplné ztrátě. Plíseň na nehtu pak na noze může způsobovat bolesti při pohybu. U diabetiků se zase léčba může dlouho vléct v důsledku opožděného hojení, kterým je cukrovka doprovázena.

Zdroj: Plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi LÁMÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktorie.

Většinou jsem měla vlassy zdravé a rychle mi rostly ale teď se mi začaly lámat.Myslíte,že na to má vliv i barevný šampon,který si dávám ? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lámání vlasů

Stříhání nehtů pomáhá vyléčení

Bylo prokázáno, že krátký nehet, každý týden odstřihnutý vždy těsně u nehtového lůžka má větší šanci se rychle vyléčit od plísně nehtů, než nehet, který je sice pravidelně čištěný, ale je dlouhý. Pod dlouhým nehtem se totiž vytváří po delší dobu příhodné klima pro růst plísní než u krátkého nehtu.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Užívam terbinafin Milan 5 dní, do toho ale deti doniesli zo škôlky bakterialnu infekciu a lekárka mi predpísala antibiotika 1xdenne Summamed. Zabudol som sa ale opýtať, či ich môžem užívať súčasne s terbinafinom. Po terbinafine pozorujem nadránom kŕče v nohe a cez deň závrate. Je to normálne? Ďakujem za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antimykotikum Terbinafin Mylan a antibiotikum Sumamed je možné užívat společně, protože nemají žádnou vzájemnou interakci. Vámi zmiňované nežádoucí účinky léku Terbinafin jsou běžně a Sumamed je může ještě zesílit nebo se mohou objevit nové. Oba léky mají řadu nežádoucích účinků, které naštěstí vymizí po ukončení léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Výživa pro děti s roztřepenými nehty

Keratinové proteiny tvoří hlavní složku dětských nehtů. Stejný protein je i v jejich vlasech a kůži. Buňky na spodní části nehtu migrují na povrch a dochází ke zploštění a zahnutí na vrstvách nehtu. Podlouhlé vrstvy se tvoří u kořene nehtu a pomalu se prodlužují. Keratin ztvrdne v procesu zvaném keratinizace. Pokud je růst u dětských nehtů přerušen zraněním, nemocí nebo dietními nedostatky, může dojít k roztřepení nehtů.

Biotin

Biotin je komplexem vitamínů B, někdy známý pod označením vitamín H nebo vitamín B7. Biotin se vytváří ve střevních bakteriích nebo z jejich potravy. Nedostatek biotinu je velmi vzácný, ale pokud se objeví, může vykazovat příznaky zahrnující zrohovatění tkáně.

Ostatní vitamíny

Vitamíny B, kyselina listová a vitamín B12 jsou důležité pro zdraví dětských nehtů. Ve zdravých nehtech rostou nové buňky, které jsou vyživovány vitamíny, které pomáhají při syntéze DNA. Toto zabezpečuje především kyselina listová a vitamín B12. Dalšími vitamíny důležitými pro zdravé nehty jsou vitamín A a C, které plní úlohu při růstu buněk a při syntéze kolagenu kůže. Velmi důležité jsou deriváty vitamínu A neboli retinoly, které jsou účinné při léčbě nehtové psoriázy, což je kožní onemocnění, které má vliv na zdraví nehtového lůžka a způsobuje třepení nehtů.

Železo

Železo je rovněž důležité pro zdraví nehtů. Nedostatek železa totiž způsobuje abnormální tvary nehtů. Tenký nehet mívá zvednuté okraje, přičemž je zakřiven dovnitř. V tomto případě bývají nehty tak jemné, že jsou náchylné k lámání a loupání. Právě křehké nehty jsou příznakem anémie z nedostatku železa. Nedostatek železa může být léčen zvýšením konzumace potravin obsahujících dostatečné množství tohoto minerálu nebo jeho suplementací.

Ostatní minerály

Obsah minerálů potřebný pro nehty je rozdílný u chlapců a dívek, také se liší mezi populacemi. Vápník a obsah zinku v nehtech je vyšší u chlapců než u dívek, zatímco u hořčíku je tomu naopak. Obsah sodíku, vápníku, železa a hořčíku je vyšší u nehtů dětí než u dospělých. Děti, které nemají dostatečný přísun bílkovin, mají nízké hladiny hořčíku v nehtech. Nutriční nedostatky minerálů se vyskytují v nehtech a mohou mít různé příznaky, například křehké a lámavé nehty, bílé nehty a prohnutí nehtů.

Protein

Nízké hladiny proteinů vedou k nízkým hladinám zinku a železa. Příznaky těchto nedostatků se pak mohou projevit na zdraví nehtů. Nízké příjmy při malnutrici (podvýživě) nebo vegetariánské stravě jsou viníkem nedostatečného obsahu bílkovin, což vede k nezdravým nehtům. Jak děti stárnou, jejich denní příjem pro bezpečnou úroveň bílkovin se snižuje. Děti vyžadují co nejvyšší úroveň bílkovin ve své stravě kvůli vysokému tempu růstu.

Zdroj: Třepení nehtů u dětí

Co znamená třepení nehtů u dětí

Třepení nehtů u dětí je normální a může se objevit bez zjevné příčiny. Dětské nehty jsou tenké a mohou se zatrhnout a třepit bez jakéhokoliv zjevného důvodu. Častěji se objevuje třepení nehtů po běžné dětské nemoci, jako je nachlazení, infekce močových cest nebo virové onemocnění s vyrážkou, a to zejména v případě, že má dítě teplotu. Dalším důvodem způsobujícím třepení nehtů je dětská slintavka a kulhavka, která může dokonce způsobit uvolnění nehtů. Zároveň se mohou objevit příznaky, které zahrnují vředy v ústech a typickou vyrážku postihující nohy a ruce. Další příčinou bývá plísňová infekce, která vesměs ovlivňuje jen jeden nebo dva nehty. Projevuje se nažloutnutím nehtového lůžka a ztluštěním nehtů. Nehty jsou odrazem celkového zdravotního stavu dítěte a dlouhodobé problémy mohou být například indikátorem anémie, která vzniká z nedostatku železa. Také se mohou objevit problémy se štítnou žlázou nebo jiná metabolická či genetická onemocnění. Specificky vzácné genetické onemocnění je ektodermální dysplazie, která způsobuje abnormalitu nehtů. Je důležité říci, že, ve většině případů není při třepení nehtů žádný důvod k obavám, pokud je však problém dlouhodobý, měli byste navštívit svého lékaře.

Zdroj: Třepení nehtů u dětí

Plíseň nehtů foto

  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na rukou, jsou zde.
  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na nohou a žluté nehty, jsou zde.

Zdroj: Clotrimazol - kožní sprej na plíseň nehtů

Příčiny třepení nehtů

Třepení nehtů je viditelné pouhým okem, jedná se o takzvané rozdvojené nehty, které se na povrchu odlamují. Mezi hlavní příčinu třepení nehtů patří špatná životospráva. Pokud člověk konzumuje samé „prázdné“ věci, neustále jí čokolády a další pamlsky, tak si zahrává se svým zdravím, protože tato špatná strava se projeví právě na nehtech. Velice prospěšné je dodržovat vyvážený jídelníček, který bude obsahovat bílkoviny, sacharidy, vlákninu, cukry a tuky. Jakmile dojde k vynechání některých těchto pro tělo důležitých prvků, samozřejmě se to projeví, a nejčastěji právě na nehtech.

Dalšími příčinami mohou být:

  • chemikálie (především odlakovače, některé laky), silná mýdla na ruce (vysušují nehty);
  • umělé nehty (oslabí naše nehty), tupé nůžky, špatné pilníky (vhodný je skleněný pilník);
  • plísňové infekce;
  • nedostatek vápníku (záškuby, bolest svalů, kloubů, poruchy nervů, vyrážka, svědění kůže, lámání nehtů, špatné hojení ran, bušení srdce, deprese, podrážděnost, nespavost, řídnutí kostí, osteoporóza);
  • nedostatek vitamínu A (únava, snížená imunita, častější nemocnost, zhoršené vidění, nemoci dýchacích cest, kožní potíže, špatné hojení ran, padání vlasů, záněty ucha, poruchy reprodukčních orgánů);
  • snížená funkce štítné žlázy (únava, zácpa, otoky, zpomalenost, spavost, zvýšení váhy, zimomřivost, bušení srdce, poruchy menstruace, suchá kůže, padání vlasů);
  • nedostatek vitamínu B2 (suchá, pálící kůže, ekzémy, padání vlasů, bolestivé ústní koutky, lupy, třepení nehtů, únava, zánět spojivek, trávicí potíže, nespavost, závratě);
  • nedostatek vitamínu C (únava, krvácení dásní, zápach z úst, otoky, modřiny, podlitiny, padání zubů, vlasů, bolest kloubů, podrážděnost, špatné hojení ran, hemoroidy, křečové žíly, zánět cév);
  • menopauza, klimakterium (návaly horka, bušení srdce, noční pocení, nespavost, suchá tenká kůže, padání vlasů, lámání nehtů, ztráta libida, poruchy paměti, nerozhodnost, podrážděnost, nervozita);
  • anémie, chudokrevnost (únava, malátnost, ospalost, nedostatek dechu, motání hlavy, mdloby, omdlévání, bledost, třepení nehtů, padání vlasů, bušení srdce, poruchy srdečního rytmu);
  • dna, pakostnice (nesnesitelná bolest a otok kloubů, může se objevit bolest hlavy, svalů, trávicí potíže, nadýmání, průjem, pálení konečníku, vyrážka);
  • někteří odborníci vidí příčinu i v překyselení organismu;
  • nedostatek zinku (únava, popraskaná kůže, špatné hojení ran, vyrážky na kůži, akné, lámání nehtů, padání vlasů, nechutenství, snížená imunita, šeroslepost, neplodnost);
  • nadbytek selenu (zápach z úst po česneku, kovová pachuť, blednutí a padání vlasů, lámání nehtů, nažloutlá kůže, nechutenství, zpomalený tep, bolesti kloubů, poškození jater).

Zdroj: Domácí triky proti třepení nehtů

Nebezpečí plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů není život ohrožující onemocnění, ale neměla by být brána na lehkou váhu. Plíseň může omezit funkci zasaženého prstu nebo celé nohy a pacienti pak mají potíže při chůzi.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Otázky a odpovědi, jak na třepení nehtů u dětí

Co dělat, když se kůže na nehtech odlupuje?

Kůže se odlupuje pouze u suché pokožky, která je vystavována častému mytí rukou. Velmi účinná je pravidelná hydratace, která může hodně pomoci.

Co dělat, když si dítě kouše nehty?

Pokuste se udělat něco pro to, aby si dítě nekousalo nehty, postačí namáčení nehtů do pepřové šťávy.

Co dělat, když se mi kůže odlupuje z prstů?

Nejspíše se jedná o ekzém. Je vhodné navštívit dermatologa, který vám poradí co a jak, a předepíše vám účinné krémy nebo léky.

Co dělat, když se mi třepí nehty?

Snížení poškození nehtů můžete dosáhnout dostatečným přísunem biotinu. Velmi účinný je krém Eucerin. Také se doporučuje namáčení nehtů před spaním do vody po dobu 10 minut.

Co dělat, když se mi na nehtech objevují bílé čáry?

Nejspíše se jedná o lupénku, proto je důležité navštívit dermatologa.

Co dělat, když se mi odlupují nehty od nehtového lůžka?

Může se jednat o nedostatek železa, lupénku, slintavku nebo základní metabolické vady.

Zdroj: Třepení nehtů u dětí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP