Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LANOLIN

OBSAH

Prodej lanolinu

Lanolin je k prodeji na internetu a v lékárnách. Cenu můžete vidět zde:

Zdroj: Lanolin

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA PLEŤOVÉHO KRÉMU Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jesar Lehárová.

Dobrý den,
jsem úplný začátečník a tedy potřebuji poradit, kde prosím koupím : lanolin a vosk je z normální svíčky, kakaové máslo a mandlový olej koupím v supermarketu ? Kytku Aloe vera mám :-)



Děkuji za radu a hezký den

Lehárová Jesar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Posílám ti odkazy, kde můžeš vidět konkrétní výrobky a jejich ceny. Buď to koupíš na internetu a nebo v lékárně a v potravinách.

Lanolin - www.zbozi.cz/hledej/…

Vosk - www.zbozi.cz/vyrobek…

Kakaové máslo - www.zbozi.cz/potravi…

Mandlový olej - www.zbozi.cz/potravi…

Zdroj: diskuze Domácí výroba pleťového krému z Aloe vera

Lanolin v lékárně

Lanolin má antibakteriální a hypoalergenní vlastnosti. Podporuje hojení drobných popálenin. Používá se pro výrobu vitamínu D3.

Multi-Mam Lanolin je ochranný krém z čistého lékařského lanolínu, určený na péči o namáhané bradavky kojících matek. Pokožku bradavek zachovává vláčnou a zdravou.

Lansinoh HPA lanolin je produkt, který zklidňuje, hojí a chrání bolavé popraskané bradavky. Lansinoh HPA lanolin poskytuje ultra čistý lanolin, který se rafinuje jedinečným procesem, aby byl co možná nejbezpečnější a nejčistší. Byl speciálně vyvinut pro kojící matky, aby uklidnil a chránil jejich bolavé a popraskané bradavky. Tento krém doporučuje i Mezinárodní liga na podporu kojení, v níž jsou přední odborníci na kojení.

Boroglycerin Lanolin 50 g je vyživující krém na ruce a nohy, jsou-li extrémně vysušené. Vyživuje a regeneruje pokožku postiženou vysycháním.

Isolda krém lanolin s rakytníkovým olejem 100 ml je jemný mastný krém na ruce s vysokým obsahem sójového a rakytníkového oleje a čištěného lanolinu, poskytující pokožce ochranu před nepříznivými účinky práce ve vlhkém prostředí. Naneste přiměřené množství krému na čistou pokožku a vetřete.

Cena lanolinu.

Zdroj: Lanolin

Kdy se nesmí černá mast užívat

Černá mast se nesmí užívat pokud jste přecitlivělí na léčivou látku nebo na některou z pomocných látek. Černá mast by se také neměla používat při akutním dráždivém zánětu kůže, při akutním ekzému, na sliznice a do očí. Černá mast obsahuje lanolin, nepoužívejte Ichtoxyl pokud jste přecitlivělí na lanolin.

Zdroj: Použití černé masti s ichtyolem

Poradna

V naší poradně s názvem ZABALY NA POPRASKANÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

prosím o radu,dcera má cukrovku a ted v letním počasí má velmi suché a hodně popraskané nohy až do krve.je na to nějaký domácí zábal?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Firma Scholl dodává speciální krém určený přesně pro tyhle problémy diabetiků s rozpraskanými patami. Je to Krém na rozpraskané paty s keratinem K+, který zaceluje rozpraskanou kůži na patách již za 3 dny. Lanolin a urea, které jsou obsaženy v krému, intenzivně hydratují a zvláčňují pokožku. Keratinový komplex urychluje samoregenerační proces kůže. Krém ulevuje od bolesti a zabraňuje infekci. Krém má jemné složení, které je vhodné i pro diabetiky. Tady je cena přehled obchodů, kde se dá tento krém na rozpraskané paty koupit: www.zbozi.cz/?q=Kr%C…
Nebo ještě taky funguje léčivý krém na rozpraskanou kůži Just krém na nohy. Jeho cena je zde: www.zbozi-kosmetika.…

Zdroj: diskuze Zabaly na popraskané nohy

Lanolin v kosmetice

Lanolin je přírodní olejový extrakt z ovčí vlny. K výrobě kosmetických produktů se používá velmi jemných částic lanolinu, které mají výrazné penetrační a hydratační schopnosti, zvlhčují a chrání před nepříznivými vlivy prostředí. Lanolin se používá jako přísada do krémů, přičemž změkčuje a zjemňuje pokožku. Je vhodný i na atopický ekzém.

Lanolin ve srovnání s vazelínou redukuje suchost pokožky během 1 hodiny po aplikaci až o 40 %.

Účinky lanolinu:

  • regeneruje pokožku jedinců s atopickým ekzémem a lupénkou;
  • slouží k ošetření pokožky diabetiků;
  • urychluje hojení jizev;
  • používá se k ošetření dekubitů (proleženin) do II. stupně;
  • zmírňuje projevy opruzené kůže u dětí;
  • je prevencí vzniku a ošetření ragád prsních bradavek u kojících žen;
  • je prevencí vzniku strií v těhotenství;
  • penetruje kůži;
  • má hojivé a zklidňující účinky pro podrážděnou pokožku;
  • hydratuje.

Použití:

Lanolin se v podobě krému aplikuje denně na ruce nebo popraskanou kůži na loktech a patách. Napomáhá ke zjemnění a regeneraci poškozené, podrážděné a suché pokožky.

Zdroj: Lanolin

Poradna

V naší poradně s názvem ZINKOVÁ PASTA, ZINKOVÁ MAST, RECEPT, NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit? Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.

Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.

Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.

Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.

Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lekárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.

Postup výroby zinkové pasty.
Nejdříve důkladně rozetřeme oxid zinečnatý se slunečnicovým olejem a vytvoříme olejovou suspenzi. Pak si roztavíme lanolin a žlutou vazelínu a v tekutém stavu je dobře promícháme a udržujeme teplé - tekuté. Do větší misky nalijeme připravenou olejovou suspenzi slunečnicového leje se zinkem a za pomocí elektrického šlehače po částech přiléváme teplou směs lanolinu a vazelíny až do jejich spotřebování. Pak vše šleháme až do vychladnutí.

Zinková mast - použití.
Zinková pasta zklidňuje podrážděnou pokožku, působí chladivě a preventivně na místech náchylných k mechanickému podráždění - odření. Zklidňuje a kryje plně propuklé opary - herpes simplex. Obecně se dá říci, že zinková pasta - mast je vhodná na mechanicky poškozenou - odřenou pokožku a na opary.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinková pasta, zinková mast, recept, návod

Holtova mast – složení

  • Kyselina stearová
  • Ichtamol
  • Lanolin
  • Kakost
  • Tetraboritan sodný (borax)
  • Mentol

Zdroj: Holtova mast

Složení černé masti

Hlavní léčivá látka je ichthammolum 2,7 g v 30 g masti (pix). Pomocné léčivé látky v černé masti jsou perboritan sodný, oxid vápenatý, síran draselno-hlinitý, tuk z ovčí vlny (lanolin), žlutá sírová vazelína a čištěná voda.

Zdroj: Použití černé masti s ichtyolem

Zinková pasta – recept

Budete potřebovat:

  • oxid zinečnatý
  • olej (dle libosti) pupalkový, mandlový...
  • lanolin
  • palmový tuk

Nejdříve důkladně rozetřeme oxid zinečnatý s olejem a vytvoříme olejovou suspenzi. Pak rozehřejeme lanolin a palmový tuk a v tekutém stavu je dobře promícháme a udržujeme teplé – tekuté. Do větší misky nalijeme připravenou olejovou suspenzi a přidáme tuk se zinkem. Ponorným mixérem vše rozmícháme, pak vložíme nádobu do misky se studenou vodou a mícháme až do vychladnutí.

Zinková pasta zklidňuje podrážděnou pokožku, působí chladivě a preventivně na místech náchylných k mechanickému podráždění – odření. Zklidňuje a kryje plně rozvinuté opary (herpes simplex). Obecně se dá říci, že zinková pasta/mast je nejvhodnější právě na mechanicky poškozenou, odřenou pokožku a na opary.

Zdroj: Zinková pasta – recept

Čistý lanolin

Přírodní lanolin je látka, která je vylučována mazovými žlázami těch zvířat, která si tvoří vlnu. V našem prostředí se tak jedná především o produkt z ovcí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, je směsí esterů mastných kyselin s alkoholy o velké molární hmotnosti. V lanolinu bylo identifikováno více než 180 různých kyselin a 80 alkoholů. Teplota tání je okolo 40 °C. Lanolin je nerozpustný ve vodě, může s ní však tvořit velmi stabilní emulze. Lze jej použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty.

Nesprávné názory týkající se alergické reakce na lanolin sahají až do roku 1952. V tomto roce se prof. Sulzberger z Univerzitní kliniky v New Yorku zabýval výzkumem kožní přecitlivělosti na lanolin. Testům se podrobilo celkem 1 048 pacientů. Z tohoto počtu bylo 1 036 bez reakce a u zbytku, tedy 12 pacientů (1,14 %), se projevila alergická reakci na lanolin. Je ale nutno podotknout, že se nejednalo o zdravé jedince, nýbrž o pacienty prof. Sulzbergera, kteří již měli kožní problémy. Z těchto důvodů vzniklo nesprávné ohodnocení lanolinu jako potencionálního alergenu. Na tomto základě vydala Evropská společnost v roce 1976 bez konzultace s dalšími odborníky-dermatology nařízení označovat přítomnost lanolinu v kosmetickém prostředku. Teprve v roce 1984 bylo toto ustanovení EU zrušeno. I když bylo nařízení v platnosti jen několik let, došlo k názorovým rozdílům týkajícím se označení lanolinu jako potencionálního alergenu. Výzkum E. Clarka ve spolupráci s kožními klinikami v Anglii a severní Evropě prokázal, že počet alergií na lanolin v lidské populaci je v poměru 10 : 1 000 000. Tedy deset lidí z jednoho milionu populace mělo pozitivní test na lanolin. Ale ani toto číslo není konečné. Při redukci volného alkoholu ve vosku ovčí vlny z 10 % na 3 % klesá počet alergií na nulu.

Zdroj: Lanolin

Použití lanolinu na vlasy

Lanolin vlasy hydratuje, dodává jim přirozený lesk a chrání je před vlhkem. Aplikuje se do vlhkých i suchých vlasů.

Díky tomu, že obsahuje vitamín B, využívají jej i kosmetické firmy jako důležitou přísadu do svých výrobků. Je to také výborný šampon a pěna do koupele. Nejenže dokáže krásně zjemnit pokožku, ale je i velmi dobrou prevencí proti lupům a lehčí lupénce. Je doporučován dermatology pro odstraňování lehčích plísní a ekzémů a promazávání suchých míst na těle. Díky lanolinu se velmi rychle hojí ztvrdlé a rozpraskané paty. Využívá se rovněž jako zábal, po jehož aplikaci dochází ke ztišení bolesti u křečových žil.

Lanolin redukuje suchost pokožky až o 40 % během jedné hodiny. Tento účinek byl potvrzen měřením profilu povrchu kůže. Mezibuněčné lipidy hrají velkou roli v udržení hydratace povrchové vrstvy lidské pokožky. Lanolin má podobné složení jako tyto lipidy, proto jeho molekula lehce proniká do mezivrstev lipidové struktury – vstřebává se přes stratum corneum až po hranici stratum granulosum. Většina lanolinu absorbovaná kůží se shromažďuje v mezibuněčných prostorech, kde na sebe spontánně váže vodu a tvoří excelentní emulzi. Tato zásobárna vody v kůži zaručuje hydrataci a tím snížení suchosti kůže. Lanolin tvoří na pokožce ochranný film a vyhlazuje kožní nerovnosti. Také zlepšuje kvalitu lidské kůže a vlasů.

Zdroj: Lanolin

Postup výroby zinkové pasty

Nejdříve důkladně rozetřeme oxid zinečnatý se slunečnicovým olejem a vytvoříme olejovou suspenzi. Pak si roztavíme lanolin a žlutou vazelínu a v tekutém stavu je dobře promícháme a udržujeme teplé - tekuté. Do větší misky nalijeme připravenou olejovou suspenzi slunečnicového leje se zinkem a za pomocí elektrického šlehače po částech přiléváme teplou směs lanolinu a vazelíny až do jejich spotřebování. Pak vše šleháme až do vychladnutí.

Zdroj: Návod na přípravu zinkové pasty

Přírodní léčivá mast Dermazulen

Dermazulen mast je dermatologikum. Obsahuje Guaiazulenum 2 mg (0,2 %) a Matricariae etheroleum 1 mg v 1 g masti. Dermazulen se používá k ošetření nezávažných poranění kůže, k ošetření kůže před a po ozáření rentgenovými a radiovými paprsky, k promaštění suché pokožky a při opruzeninách a jejich prevenci u dětí a dospělých. Použití Dermazulenu se nedoporučuje u osob, které jsou přecitlivělé na heřmánkový olej a lanolin. Dermazulen se aplikuje v přiměřené vrstvě na postižené místo 1–2krát denně podle potřeby.

Zdroj: Dermazulen nejen na bércový vřed

Použití

Framykoin obsahuje lanolin (tuk z ovčí vlny) a cetylalkohol. Tyto pomocné látky mohou způsobit místní kožní reakce, například povrchové zánětlivé onemocnění kůže nazývané kontaktní dermatitida.

Léčivými látkami jsou bacitracinum zincicum 2 500 m. j. a neomycini sulfas 52 mg (což odpovídá neomycinum 1 000 m. j./33 mg) v 10 g masti.

Pomocnými látkami jsou bílá vazelína, cetylalkohol, bílý vosk, tuk z ovčí vlny (lanolin), tvrdý parafin.

Framykoin se nanáší dospělým i dětem od novorozeneckého věku v malém množství 1–3krát denně na postižená místa do vyhojení. Při hnisání a tvorbě krust je nutné krusty odstranit podle postupu doporučeného lékařem. Podle potřeby je možné ošetřené místo překrýt lehkým vzdušným obvazem.

Uchovávejte tento přípravek mimo dohled a dosah dětí. Nepoužívejte jej po uplynutí doby použitelnosti uvedené na krabičce a tubě za „EXP:“. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Uchovávejte do 25 °C. Nevyhazujte do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí.

Zdroj: Framykoin na hemeroidy

Holtova mast a Jarischův roztok

Holtova mast se používá pro léčbu chronických forem atopického ekzému, lupénky a hlavně seboroické dermatitidy. Holtova mast podporuje tvorbu nových buněk pokožky, používá se jako doplněk péče při povrchových zarudnutích kůže a ekzémech. Holtova mast obsahuje kyselinu stearovou, ichtamol, lanolin, kakost, tetraboritan sodný (borax), mentol.

Účinky a způsob společného použití je vhodný z toho důvodu, že Jarischův roztok čistí pokožku a Holtova mast je účinná při léčbě ekzémů a dalších forem kožních problémů. Proto je léčba snadnější a doba hojení kratší.

Zdroj: Na co se používá Jarischova voda

Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit?

Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.

  • Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.
  • Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.
  • Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.
  • Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lékárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.

Zdroj: Návod na přípravu zinkové pasty

6. Obsah balení a další informace

Co přípravek Ophthalmo-Septonex obsahuje

Léčivou látkou je carbethopendecinii bromidum. Jeden gram oční masti obsahuje carbethopendecinii bromidum 1 mg.

Pomocnými látkami jsou oční bílá vazelína, tuk z ovčí vlny (lanolin), bílý vosk, čištěná voda.

Jak přípravek Ophthalmo-Septonex vypadá a co obsahuje toto balení

Popis přípravku: mast bílé až nažloutlé barvy.

Druh obalu: hliníková tuba, krabička.

Velikost balení: 5 g oční masti.

Držitel rozhodnutí o registraci a výrobce

Zentiva, k. s., U Kabelovny 130, 102 37 Praha 10, Česká republika

Zdroj: Ophthalmo-Septonex mast příbalový leták

Ingredience

Na mast budete potřebovat:

  • 40 g vepřového sádla;
  • 35 ml vaší domácí tinktury z jírovce;
  • 10 gramů lanolinu z lékárny;
  • 4 gramy organického včelího vosku;
  • pár kapek silice (zde se hodí např. jehličí smrkové nebo jalovcový olej. Silice se používá ke stimulaci krevního oběhu. Můžete ji i vynechat.).

Připravte si dva kastrolky na vaření ve vodní lázni a čistou sklenici na hotovou mast. Pokud nemáte vepřové sádlo, můžete místo něj použít 30 ml olivového oleje. Použít můžete i světlicový olej. Pokud vám nevadí tekutější konzistence, tak můžete vynechat lanolin a včelí vosk, které slouží jako ztužovadlo.

Zdroj: Kaštanová mast ze sádla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP