Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÁTKA

OBSAH

Použití v kuchyni

V čistém stavu je chlorid draselný bílá krystalická látka nebo prášek slané chuti, dobře rozpustný ve vodě. Chlorid draselný se tak používá jako látka zvýrazňující chuť, ochucující látka dodávající slanost, využívá se jako náhražka nebo příměs chloridu sodného (kuchyňské soli) v potravinách s nižším obsahem sodíku a jako látka kontrolující pH. Rovněž změkčuje maso, podporuje fermentaci při výrobě piva a funguje jako želírující látka. Zároveň je přirozeným zdrojem draslíku a využívá se k obohacování potravin o tento prvek.

V běžných dávkách je tato látka neškodná. Podle některých zdrojů se mohou po opakovaném požití ve výjimečných případech objevit malé vředy v trávicím traktu. Vyšší dávky mohou způsobit podráždění žaludku a střev, projímavé účinky, slabost nebo oběhový kolaps. Za běžných podmínek je chlorid draselný bezpečný a v ČR i celé EU je povoleno ho přidávat do řady potravin, stejně jako v USA.

Chlorid draselný je zařazen do skupiny „Látky zvýrazňující chuť a vůni“ a skóre škodlivosti má 2. Patří mezi takzvaná éčka. Jeho označení na potravinách je E508 – chlorid draselný.

Zdroj: Sůl bez sodíku

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Dobrý den, můžu s Pradaxou brát Condrosulf 400 mg?
Děkuji Eli

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf 400 je lék jehož účinná látka se nazývá chondroitin sulfát. Chondroitin sulfát nijak neovlivňuje účinky Dabigatranu, což je účinná látka přípravku Pradaxa. Condrosulf je možné užívat souběžně s léčbou Pradaxou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Chlorid draselný

Chlorid draselný je v čistém stavu bílá krystalická látka slané chuti, dobře rozpustná ve vodě. Je nehořlavá a bez zápachu. V přírodě se vyskytuje jako minerál sylvín a v carnallitu a kainitu jako součást podvojné soli. Chlorid draselný má vzorec KCl. Nejčastěji se připravuje neutralizací roztoku hydroxidu draselného kyselinou chlorovodíkovou, ale vyskytuje se i v přírodních ložiscích jako čistý minerál.

Využití:

  • K výrobě draselných hnojiv, elektrolýzou taveniny chloridu draselného se vyrábí elementární draslík.
  • Monokrystal KCl se používá jako detektor radioaktivity, působením ionizujícího záření se zbarvuje fialově. Sytost zbarvení je úměrná celkové absorbované energii (dávce) záření.
  • Dále se využívá jako poslední látka zastavující srdce při popravách smrtící injekcí v USA.

Zdroj: Sůl bez sodíku

Poradna

V naší poradně s názvem BRAVECTO PRO KOČKY A PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Prosíková J..

Dobrý den, prosím o sdělení, zda je možné aplikovat psovi spot-on Bravecto, který je výrobcem určen pro kočky? Navíc psovi vážícím o 2 kg více než je dávkování Bravecto pro střední kočky... Je možné se řídit pouze obsahem látky fluralaner ve spot-onu? Děkuji velice za odpověď, zdraví Prosíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro psy i kočky je v Bravectu stejná účinná látka a zkřížená aplikace je možná. Kočičí Bravecto bude fungovat i pro psy a naopak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bravecto pro kočky a pro psy

Škodí soda bikarbona?

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.

Zdroj: Použití sody bikarbony

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČESY PRO PADESÁTILETÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA HOMOLKOVÁ.

prosím o pomoc a radu.jak se zbavit padání vlasů.už mně bude 55.a vlsy řídnou.mám vlasy už rovné.mírně prošedivělé.ale hodně zeřidly.čím to je.dříve v dětství jsem mněla dlouhé po zadek a nyní je mám na mikádo.asi 3x za rok je barvím.větčinou u kadeřnice.ale nyní nestačím po sobě vlasy sbírat.oblčení a mo mytí v koupelně je plná vana.už nevím co s tím.brala jsem jen békomplex.dříe mně pomáhal,i na nehty,ale na vlasy to nefunguje.prosím o pomoc.zatím naschladanou.JANA.H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Účinná látka, která zbrzdí vypadávání vlasů u žen i mužů je Minoxidil. Koupíte ho běžně v lékárně i na internetu. Jde o roztok, který se vmasíruje do vlasů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účesy pro padesátileté

Kyselina fosforečná – názvosloví

Kyselina fosforečná je bezbarvá látka bez zápachu. Vyskytuje se v kapalném skupenství, pevná krystalická struktura je velmi nestabilní. Vzorec kyseliny fosforečné je H3PO4. Další název je kyselina orthofosforečná. Špatný název je kyselina fosforová. Jde o středně silnou kyselinu. Za normálních podmínek ji tvoří bezbarvé tvrdé kosočtverečné hygroskopické krystalky. Kyselina fosforečná tvoří tři řady solí: fosforečnany, hydrogenfosforečnany a dihydrogenfosforečnany. Na vzduchu je tp rozplývavá látka. Nemá oxidační vlastnosti. Většinu kovů nerozpustí, protože se ve zředěné kyselině fosforečné vytváří na jejich povrchu vrstva nerozpustných fosforečnanů. Zahříváním uvolňuje kyselina trihydrogenfosforečná molekuly vody.

Zdroj: Kyselina fosforečná

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF 800 - RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diskutující.

Dobrý večer, kdysi jsem užíva.kortikoid prednison 60 a měl jsem potíže. Dotaz: jsem laik a ptám se, zda confrosulf 8OO patří mezi kortikoidy ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčivý přípravek Condrosulf 800 obsahuje účinnou látku s názvem chondroitin sulfát, což je přírodní látka získávaná z hovězích chrupavek. Odpověď na vaši otázku zní: Condrosulf nepatří mezi kortikoidy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf 800 - recenze

Účinná látka

Účinnou látkou preparátu je sloučenina fentermin. Je svým chemickým složením blízká noradrenalinu, který má vliv na centrální nervový systém a odtud na celý organismus. Blokuje chuť na jídlo a celkově může daného jedince stimulovat. Z toho ovšem vyplývají i jeho nežádoucí účinky (viz níže). Doba léčby se většinou pohybuje v týdnech a neměla by být delší než 3 měsíce.

Zdroj: Adipex retard

Diskuze

V diskuzi CHLORELLA A LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanda.

Chtěl bych se zeptat, zda má chlorella vliv na účinek užívaných léků.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Chlorella na sebe váže vše, co považuje za jed, což jsou i léky. Proto se musí dodržet odstup chlorelly 2 hodiny po lécích. Po té době už je účinná látka léků v krvi a chlorella naváže jen zbývající rezidua a nosné látky.

Zdroj: diskuze Chlorella a léky

Kyselina fosforečná v těhotenství

V nízkých dávkách je tato látka bezpečná. Koncentrovaná kyselina fosforečná však způsobuje podráždění pokožky a sliznice. Je zdrojem fosforu a při vyšších dávkách způsobuje jeho nadbytek. Nedoporučuje se v těhotenství, jelikož maminky olupuje o vápník. Stupeň škodlivosti je číslo 2, tedy syntetická přísada bez známých vedlejších účinků. Využívá se v potravinářství především jako ochucovadlo a k okyselení kolových nápojů. Jedná se o nejlevnější, ale nejsilnější okyselující látku.

Zdroj: Kyselina fosforečná

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPIT NEOSTOMOSAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nefertiti.

Prosím, pokud ošetřím psa neostomosanem po vykoupání, mám přípravek opláchnout, nebo se neoplachuje?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neostomosan se neoplachuje. Nechá se na zvířeti uschnout. Účinná látka tak dále působí, například když si pes později někam lehne, tak zabrání novému přenosu parazitů. Psa pak nehlaďte holou rukou, ale použijte ochranné rukavice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kde koupit neostomosan

Fuchsiová látka

Fuchsiová barva se někdy zaměňuje s jinými barvami. Fuchsiová barva je velmi jasná, spíše studená růžová barva. Purpurová je vlastně takovým přechodem z fialové do červené. Provedení látek ve fuchsiových odstínech naleznete v metráži od bavlny, organzy, hedvábí až po pleteniny. Záleží jen na vaší volbě. Výborná kombinace fuchsiové barvy je s barvou šedi, tmavě modré, černé a pro odvážné i jasně zelené.

Zde můžete vidět fuchsiové odstíny látek.

Zdroj: Fuchsiová barva

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Chromeček.

Užívám lék PERINPA 8MG/2,5MG TBL NOB 90.
Tento lék není v současné době k sehnání a je bez doplatku.
Chtěl bych vědět, jestli je nějaký jiný lék tohoto složení a bez doplatku a jestli je možno v lékarně uskutečnit záměnu na receptu.

Děkuji za odpověď a s pozdravem

Zdeněk Chromeček

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Perinpa je lék na úpravu vysokého krevního tlaku a je složený ze dvou účinných látek: perindoprilum erbuminum 8 mg a indapamidum 2,5 mg. První účinná látka je k dostání samostatně v přípravcích APO-PERINDO 8 MG a nebo PERINDOPRIL MYLAN 8 MG, které plně hradí zdravotní pojišťovna. Druhá léčivá látka indapamidum je k dostání v léku INDAPAMID PMCS 2,5 MG, který je s doplatkem 45 Kč za 100 tablet. V tomto případě nelze použít stávající recept a lékař bude muset vypsat nový. Další varianta je pak podobný kombinovaný lék se stejnými účinnými látkami s názvem PRENEWEL 8MG/2,5MG TBL NOB 90, u kterého je dopkatek 30 Kč za jedno balení. Zde by se dalo s lékárnu dohodnout o náhradě beze změny předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Nedostatek xanthinoxidázy

Tento strav je deficitem enzymu xanthinoxidázy, což způsobuje xantin, který není přeměněn na kyselinu močovou a je vylučován ledvinami nezměněný. Xantin je špatně rozpustná látka náchylná ke krystalizaci v moči. Tato nemoc bývá zjištěna v raném věku, kameny nejsou vidět na rentgenu, ale jsou jasně viditelné na ultrazvuku.

Klinické projevy tohoto onemocnění nejsou závislé na chemickém složení kamenů.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem LATKA NA RUST ČLOVEKA 40 ROKOV BYLINK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera, Čonkovs.

Dobry den prosim mate nrjake bylinky na rust do vysky človeka mam 40 rokov dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Růst těla v dospělosti bohužel ničím obnovit nedokážeme, ani bylinkami a ani léky. Růst je u člověka definitivně ukončen ve věku 25 let. Pak už se tělo jen zmenšuje až do smrti. Nelamte si z výškou hlavu, přijměte to a pamatujte si, co je malé to je krásné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Latka na rust človeka 40 rokov bylink


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP