Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

REAKCE DĚTÍ PO OČKOVÁNÍ PRVNÍ DEN

OBSAH

Febrilní křeče očkování

Děti po febrilních křečích se vždy dispenzarizují. Doporučuje se odložit očkování živými vakcínami (zejména proti spalničkám) a konzultovat vhodnost aplikace různých vakcín vždy s dětským neurologem nebo se specializovaným centrem pro očkování rizikových dětí.

Zdroj: Febrilní křeče

Poradna

V naší poradně s názvem IMPETIGO U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Z.preissova@seznam.cz.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je nutne lecbu impetiga lecit antibiotiky v tabletach pokud pacient nema teplotu.Da se impetigo v obliceji vylecit jen mastmi urcene k lecbe impetiga?Dekuji Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zevní léčba by měla být první volbou a až když selže, tak by se měly použít tablety, které jsou účinnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Impetigo u dětí

Co je vakcína Priorix-Tetra?

Priorix-Tetra injekční stříkačka + prášek pro přípravu injekčního roztoku s rozpouštědlem + vakcína proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a planým neštovicím (živá). Tato vakcína je určena k aktivní imunizaci dětí od 11. měsíce života do 12 let včetně proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a planým neštovicím. Za zvláštních okolností lze zvážit možnost očkování dětí ve věku 9 až 10 měsíců. Očkování vakcínou Priorix-Tetra se má provádět na základě oficiálních doporučení. Kojencům a dětem ve věku od 11 měsíců do 12 let by měly být podány dvě dávky (každá po 0,5 ml) vakcíny Priorix-Tetra. Věk, ve kterém se může kojencům nebo dětem podat vakcína Priorix-Tetra, by se měl řídit oficiálními doporučeními, která se mohou lišit podle epidemiologické situace těchto onemocnění. Mezi podáním obou dávek se doporučuje dodržet interval mezi 6 týdny a 3 měsíci. Pokud je první dávka podána ve věku 11 měsíců, druhá dávka by se měla podat do 3 měsíců. Za žádných okolností nesmí být interval mezi dávkami kratší než 4 týdny.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nevíte někdo jak je to s očkováním dětí v Norsku? Budeme se tam stěhovat a slyšela jsem, že v některých západních státech se očkování Silgardem provádí pro celou populaci. Je to někde povinné?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Po kterém očkování bývají boule?

Nejčastěji se reakce na očkování v podobě boulí objevuje u psů, kteří byli očkováni polyvalentní vakcínou. Tyto vakcíny obsahují v jedné dávce vakcínu proti více nemocem (vzteklině, psince, parvoviróze, hepatitidě, leptospiróze, lymské). Reakce se velmi často objevuje i u těchto vakcín: Eurican DHPLR, Nobivac DHPL, Merilyn.

Zdroj: Boule u psa po očkování

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Které očkování způsobuje alergické reakce

Při očkování se do těla vpravují buď přímo živé, ale oslabené choroboplodné zárodky, nebo jejich mrtvá těla či jejich části. Cíl je ve všech případech stejný – imunitní systém organismu si očkovací látky musí „všimnout“ a musí mít pocit, že je to hrozba, nemoc. Průběh imunitní reakce a následná tvorba protilátek jsou úplně stejné po očkování jako při opravdovém onemocnění.

Alergickou reakci může způsobit jakékoliv očkování. Alergenem může být tělo mrtvých bakterií v inaktivované vakcíně, ale častěji se jedná o alergii na nějakou pomocnou složku vakcíny, jako třeba na želatinu, která se v některých vakcínách používá jako stabilizátor, nebo na určité konzervační látky či na bílkoviny pocházející z buněčných kultur používaných k výrobě vakcíny, jako je fetální telecí sérum. To je důvod, proč určitým psům může vadit konkrétní značka vakcíny a na „stejnou“ vakcínu jiného výrobce reakci nemají.

Zdroj: Alergická reakce na očkování u psa

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY OBLIČEJE DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

..poradít,18měsíční vnučka má po probuzení několikátý den oteklý obličej,po podání protialergického léku-bez efektu,lékař nasadil jiný lék na alergii-bez efektu,nyní nález v moči-krev,dítě není apatické,je bez potíž,močí normálně a světlou moč...jaká může být příčina???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato reakce může být spojená s posledním jídlem předešlého dne, tedy večeří a nebo celkové stravy dítěte. Zkuste nasadit týden nebo dva dietní stravu bez hlavních alergenů a sledujte účinek. Příklad jídelníčku: ráno dejte na snídani čerstvou mkrvovou šťávu a banán, jako svačinu jablko. K obědu pak vařenou rýži s kouskama dušené polévkové zeleniny a k svačině pak nějaké zdejší sezóní ovoce. K večeři pravý vývar z masa a zeleniy a jako dokrm pečenou bramboru. Toto dodržujte jeden až dva týdny a sledujte, jstli se příznaky alergické reakce oteklého obličeje zmírní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky obličeje dětí

Příznaky alergií u dětí

Alergie u dětí se nejčastěji projevuje jako kopřivka, zarudnutí a pocit necitlivosti. Alergie také způsobuje svědění, bolení břicha a svědění nosu.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Postup

Po očkování vždy počkejte v dosahu veterinárního lékaře, třeba v čekárně, a to minimálně půl hodiny. Případná anafylaxe by se projevila kolapsovým stavem už během této krátké doby, a pokud je veterinář nablízku, je nablízku i rychlá pomoc.

Je důležité jakoukoliv změnu zdravotního stavu, o které si myslíte, že souvisí s předchozím očkováním, hlásit veterináři. I méně závažné celkové reakce nejsou překážkou další vakcinaci, ale veterinář o nich musí vědět! Podání stejné značky vakcíny může příště způsobit ještě vážnější nežádoucí reakci. Ale když veterinář ví, že minule zvíře po očkování reakci mělo, není nejmenší problém učinit jistá opatření, například změnit značku, očkování rozdělit a při jedné návštěvě očkovat třeba jen proti jedné nemoci, nebo společně s očkováním aplikovat léky proti alergii. Toto vše ovšem musí rozhodnout veterinář.

Zdroj: Alergická reakce na očkování u psa

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Moje spoužačka z gymplu prodělala ve dvaceti rakovinu děložního čípku, uzdravila se, ale nemůže mít děti. Já mám zatím jenom malého chlapečka, ale když si na to vzpomenu, je mi to moc líto. Dceru bych nechala očkovat. A myslím si že je nezodpovědné od tohoto očkování lidi zrazovat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Co dělat v případě závažné alergické reakcedětí?

  • Je třeba neprodleně oznámit mimořádnou alergickou událost dětskému lékaři.
  • Při alergickém záchvatu musí dítě ležet rovně, ale se zdviženýma nohama.
  • Při alergických problémech s dýcháním je třeba zvýšit trup dítěte.
  • Pokud se dítě uklidní, tak může být i o samotě.
  • Léky, které jsou předepsaná, tak by měly být podávány.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIKOAGULANTY, LÉKY PROTI SRÁŽENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobry den,maminka brala Eliquis a ted ma Xarelto..prvni tabletu co vzala ji delala potize.Ma tres v celem tele a doslova hori.Je to normalni stav po prvnim uziti a casem to prejde nebo je to nejaka reakce na tenhle lek ? . Mimo to bere jeste Prenessa,Nitresan,Betaloc Zok,Atoris, Ebrantil a Caldium...pripadne obcas Cordipin a Tensiomin.
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto není normální reakce a lék. Ihned kontaktujte svého ošetřujícího lékaře lékaře a dohodněte si další postup. Do té doby nevysazujte žádný z užívaných léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Příznaky

Občas se bohužel objeví reakce výraznější, nežádoucí. Nejčastěji se jedná o reakce lokální, pozorovatelné v místě vpichu, jako je bolest, otok, tvorba bouliček či boulí. O dost vzácnější jsou reakce celkové, z nichž nejčastější jsou otoky obličeje a svědění. U zvířat neexistuje žádné spojení mezi vakcinací a autismem, už proto, že zvířata netrpí autismem nikdy. Stejně tak není potvrzené žádné spojení mezi očkováním a vznikem autoimunitních onemocnění.

Alergická reakce se objevuje obvykle do 24 hodin po podání. Nepřehlédnutelnou reakcí je otok obličeje nebo jen okolí očí. Doprovází ho překrvení kůže, zvláště u lysých nebo u bílých krátkosrstých psů je zčervenání těla velmi nápadné. Změny jsou doprovázené svěděním celého těla. Může se objevit kopřivka. V závislosti na intenzitě reakce se může objevit průjem a zvracení, u koček zvracení a ztížené dýchání, nevolnost na sebe upozorňuje taky nápadným sliněním.

Nejvážnější hypersenzitivní reakcí a nežádoucí reakcí po očkování vůbec je takzvaná anafylaxe, kdy dochází k prudkému poklesu krevního tlaku, šoku a kolapsu. Anafylaxe následuje většinou během několika minut po očkování. Tato reakce může být natolik závažná, že vede až k úhynu zvířete. Naštěstí je něco takového velice vzácné. Statisticky se uvádí výskyt anafylaxe u jednoho psa z 385 000 očkovaných psů a u jedné kočky z 555 000 očkovaných koček a samozřejmě jen malá část anafylaxí je tak zhoubná, že se zvíře nepodaří zachránit. Smrtelné anafylaktické reakce se vyskytují i při očkování ptactva chovaného ze záliby.

Zdroj: Alergická reakce na očkování u psa

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.Amiourova.

No, ta první úmrtí byla přičtena na vrub kombinaci vakcíny s antikoncepcí mající vliv na trombotické pouchy. A prábvě před zveřejněním druhé dávky nemocných proběhla registrace Gardasilu ještě pod novým jménem Silgard. Klinické studie na těhotných údajkně dělány byly. Úspěšné. Ale jak je potom možné, že v praxi se ukazuje, že těhotenství je jasná kontraindikace - podle počtu potratů a malformací? Účinnost vakcíny klesá ve čtvrtém roce, v šestém je v podstatě nulová a bylo by nutno přeočkovat. Člověk, u kterého se objevily adverzní reakce v žádném případě v očkování nesmí pokračovat.

Dva z papilomavirů, proti nimž vakcína je, nejsou ani onkogenní, stránky CDC uvádějí jako jedinou příčinousouvislost s rakovnoou čípku nechození na preventivní prohlídky a neabsolvování Pap testu. Ukazuje se totiž že onemocnění HPV se většinou samo odléčí během 1 až dvou let. K rakovině b spělozřejmě až teprve poté, co by se vyvinul polyp.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Š.

Paní Kateřino, mohla bych vás poprosit o zaslání těchto informací? Já sama jsem zastánkyní zdravého způsobu života a neberu ani acylpyrin, ale kdyby dcera onemocněna takto závažnou chorobou a třeba zemřela nebo měla "jen" potíže s otěhotněním, nikdy bych si neodpustila, že jsem za Silgard nezaplatila. Velice Vám děkuji. Jana.Simeckova@email.cz

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Očkování

Stoprocentní ochranou je pouze očkování. Oproti jiným vakcínám ale její aplikace dítě nebolí. Podává se totiž ve formě kapek ústy. Vakcína je určená pro kojence od 6. týdne života a podává se ve dvou dávkách. Druhá dávka by měla být aplikována před dovršením 24. týdne věku dítěte, minimálně však 4 týdny po první dávce. Je možné ji bezpečně podat současně s takzvanou hexavakcínou i s vakcínou proti invazivním pneumokokovým onemocněním. Jediný problém jsou peníze.

Očkování proti rotavirům není součástí povinného očkovacího kalendáře. Vakcína proto není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Rodiče ji mohou pro své dítě zakoupit v lékárně na předpis od lékaře v rámci takzvaného nadstandardního očkování. Vhod tedy přichází akce, kdy na očkování proti rotavirům mohou rodiče až do konce roku znatelně ušetřit.

Více než 95 % případů rotavirové gastroenteritidy je v Evropě způsobeno pěti typy rotavirů. Jejich spektrum se liší nejen v jednotlivých evropských zemích, ale také v různých ročních obdobích. Prevence gastroenteritidy v podobě důsledného dodržování hygienických zásad, jako například časté mytí rukou, pravidelná dezinfekce hraček a povrchů, má pouze částečný efekt na šíření infekce. Jedinou účinnou ochranou proti rotavirové gastroenteritidě je tedy opravdu jen včasné očkování.

Zdroj: Rotaviry u dětí

Diskuze

V diskuzi MŮJ PES MÁ BOULI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den mému pejskovi se udělala boule u žeber u končetiny.Boule je červená a tvvrdší.Co stím mám dělat ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
diferenciální diagnostika možných útvarů je poměrně široká - od alergické reakce po očkovaní na boku psa až po různé novotvary. Netuším anamnestické údaje - věk pejska, zda útvar vznikl náhle, či delší dobu rostl a teď se zvětšil, aj.
K závěru o co se jedná, je nutné osobně navštívit ordinaci Vašeho veterinárního lékaře, který Vám jistě adekvátně poradí.
Hezký den,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Můj pes má bouli

Očkovací schéma

  • 2 měsíce věku dítěte: 1. dávka od 9. týdne
  • 3 měsíce věku dítěte: 2. dávka – odstup 1 měsíc
  • 4 měsíce věku dítěte: 3. dávka – odstup 1 měsíc
  • 10 měsíců věku dítěte: 4. dávka – odstup 6 měsíců

Kdy nejpozději očkovat? Zde je základní očkovací schéma dle vyhlášky č. 299/2010 Sb. u hexavakcín spočívá v podání čtyř dávek:

  • 1. dávka se očkuje v době od započatého 9. týdne. U dětí očkovaných proti tuberkulóze se základní očkování hexavalentní očkovací látkou provede od započatého třináctého týdne po narození dítěte, vždy však po zhojení postvakcinační reakce po očkování proti tuberkulóze.
  • Druhá a třetí dávka se podává v průběhu prvního roku života dítěte, přičemž interval mezi dávkami je nejméně jeden měsíc.
  • Čtvrtá dávka se podává nejméně 6 měsíců po 3. dávce, nejpozději však před dovršením osmnáctého měsíce věku dítěte.

Povinnost očkovat u nás stanovuje zákon o ochraně veřejného zdraví 258/2000 Sb., konkrétně § 46, který odkazuje na prováděcí vyhlášku (537/2006 Sb.). Ta určuje, co se má očkovat. O hexavakcíně se dočteme v § 4. Očkování má proběhnout hexavalentní látkou – konkrétně o Infanrixu hexa zde není ani zmínky. Dle § 47 zákona o ochraně veřejného zdraví má pacient právo na volbu vakcíny. Hexavalentní látka má být naočkována od 9. týdne do 18. měsíce. Není tu přesná specifikace, kdy máte očkovat, jen odkdy dokdy má očkování proběhnout. Tudíž abyste stihli naplnit vyhlášku, můžete klidně odložit očkování do pozdějšího věku. Pokud vám na naplnění vyhlášky opravdu záleží, a chcete očkovat v normě, můžete začít „až“ mezi 6–10. měsícem věku dítěte (starší děti vakcínu lépe snášejí). Pediatr vás musí poslechnout, spíše vás bude ale zastrašovat tak dlouho, až vás zastraší. Už při hledání pediatra je dobré si s ním popovídat o jeho postoji k očkování, zda nemá problémy s vámi na toto téma komunikovat bez vyhrožování.

Zdroj: Hexavakcína

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den, rada bych se zeptala na reakce. Nasadila jsem chlorellu malemu 4 roky jí denně 3. Má alergii na břízu. chlorellu jí 6 dní. Teď se mi 3 dny budí s velkýma otokama očí. které u něj vubec neznam. Může to byt reakce na chlorellu? děkuji Šárka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být i atypická reakce na chlorellu, ale spíše to bude reakce na jarní pyl některého ze stromů. Pomohou vám s tím na alergologii někde ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella a alergie

Kdy očkovat

Hexavakcína se podává intramuskulárně (do svalu) a první dávka ze tří se aplikuje mezi 9. a 12. týdnem. Hexavakcína pomáhá chránit proti 6 nemocem a aplikuje se ve 4 dávkách. Důležité je, aby dítě bylo při aplikaci zcela zdrávo. Pokud není, tak se očkování odkládá. Také je možné se domluvit s pediatrem na odkladu očkování o několik týdnů či měsíců, někdy je ale nutné na tom dost razantně trvat. Mnoho maminek se domnívá, že je pak zátěž pro tělo menší.

Zdroj: Hexavakcína

Nejběžnější alergie vyvolávané u dětí

  • Z potravin nejčastěji způsobuje alergii kravské mléko, ryby, ořechy a vaječný bílek.
  • Z hmyzu způsobuje nejčastěji alergii včela a vosa.
  • Léky, které způsobují alergii, jsou penicilin, kontrastní látky, alergenové výtažky.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Cena

Zdarma jsou v České republice očkováni všichni senioři a zaměstnanci domovů důchodců a podobných institucí, dále všechny osoby starší 65 let mimo tyto instituce a všichni lidé včetně dětí, kteří trpí chronickým onemocněním srdce, cév, dýchacího systému, ledvin a cukrovkou.

Lidé pojištění u VZP můžou požádat zdravotní pojišťovnu o proplacení. Když pojištěnec splní požadované podmínky, tak dostane cenu očkování zpět. Jaké podminky je třeba splnit, je uvedeno zde: VZP proplácí očkování proti chřipce - podmínky.

Očkovací látky na našem trhu: Bergrivac, Daronrix, Fluarix, Fluad, Focetria, Inflexal V, Influvac, Optaflu, Vaxigrip.

Cena očkovacích látek a jejich nabídka v lékárnách se každoročně liší, je třeba informovat se u ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Kdy podstoupit očkování proti chřipce

Očkování proti chřipce se podává do deltového (ramenního) svalu, ale také pod kůži na předloktí, nejlépe před očekávaným výskytem onemocnění, tj. od září do prosince. Očkovat je možné i v průběhu epidemie, situaci vždy posoudí ošetřující lékař dle pokynů epidemiologů. Je nutné jej každoročně opakovat kvůli změnám chřipkových virů, jinak samotné očkování zanechává dostatečnou ochranu na více než jeden rok.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Anafylaktický šok

V nejhorším případě mohou alergie způsobit anafylaktický šok. Známky šoku jsou následující: nevolnost, zvracení, dušení, pocit chladu, závratě, neklid, selhání oběhu, palpitace a tachykardie.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Febrilní křeče léčba

Lékem první volby je podání diazepamu ve formě rektálního mikroklysmatu, a to v dávce 5 mg u dětí s tělesnou hmotností nižší než 15 kg a 10 mg u dětí s hmotností nad 15 kg. Současně usilujeme o postupné snižování teploty ochlazováním a podáváním antipyretik.

Zdroj: Febrilní křeče


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP