Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LUMBAGO POJEM

OBSAH

Novalgin infuze

Novalgin se používá v kombinační infuzní léčbě při silné akutní nebo chronické bolesti. Dávkování a způsob podání závisí v zásadě na požadovaném analgetickém účinku a stavu pacienta.

Novalgin v infuzní terapii se používá takto

I.v. 1xd:

  • fyz. roztok 500 ml
  • Novalgin 1 amp.
  • Tramal 100mg 1 amp.

Akutní lumbago i.v. 1xd:

  • 250ml FR
  • Mesocain 1% 1 amp.
  • Guajacuran
  • ev. Novalgin 5 ml
  • ev. Natrium acetylsalicylicum 1 amp.
  • ev. Dexamed 1 amp.

Záleží na rozsahu onemocnění a na volbě odborného lékaře.

Vedlejší účinky

Účinnou látkou tohoto přípravku je metamizol a ten je nutné předepisovat s opatrností u astmatických nebo atopických pacientů. Před podáním metamizolu je třeba provést podrobnou anamnézu. U pacientů, u nichž bylo zjištěno zvláštní riziko anafylaktoidních reakcí, smí být metamizol podán pouze po pečlivém zvážení možného rizika proti očekávanému užitku. Jestliže se i za těchto okolností metamizol podává, je nutný přísný lékařský dohled a musí být k okamžité dispozici prostředky ke zvládnutí šoku. Tyto reakce se mohou rozvinout během aplikace injekce nebo několik hodin po ní; obvyklé však bývá, že se objeví během první hodiny od podání.

Zdroj: Infuze na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem ODUMŘENÁ ŠLACHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nechápu pojem odumřená šlacha .... co se tedy stane s postiženým místem, ( např. holeň), kde došlo k odumření ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odumřelá šlacha se nejčastěji objevuje v místě úponu kosti a šlachy. Zde dojde k nekróze na šlaše a organizmus ji začne vnímat už ne jako šlachu, ale jako cizí tkáň a započne proti ní obranný proces, který se projevuje zanícením a otokem kolem odumřelé šlachy. Tento stav se neustále zhoršuje a zvyšuje se bolestivost v místě odumření. Odumřelá šlacha se musí operativně odstranit a nahradit novým materiálem, jinak se zánět bude dál rozšiřovat a mohl by zachvátit celou oblast, která by se pak nedala léčit jinak než, uříznutím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odumřená šlacha

Proměny cyklu v období přechodu

Menopauza – poslední menstruace; vzhledem k tomu, že menstruační cyklus v období přechodu bývá nepravidelný, lze o menopauze s jistotou hovořit až s odstupem 12 měsíců.

Perimenopauza – období okolo menopauzy, kdy dochází k největším hormonálním změnám. Obvykle to je období 2 až 3 let před menopauzou a asi 1 rok po ní. Často se v tomto významu používá pojem premenopauza, který je ovšem nepřesný, neboť znamená jen období před menopauzou. Pojem perimenopauza se tedy v současnosti doporučuje jako přesnější. Víceméně je synonymem termínu klimakterium.

Postmenopauza je období menstruačního a reprodukčního klidu, tedy od poslední menstruace až do konce života.

Všechny tyto fáze trvají několik let. Během nich organismus ženy prochází mnohými fyziologickými změnami. Pro středoevropskou populaci je průměrný věk menopauzy mezi 45. a 55. rokem života ženy. Dolní hranice fyziologické menopauzy je podle různých zdrojů udávána mezi 37. až 42. rokem života. Horní hranice doposud nebyla přesně určena. U žen, které začaly dříve menstruovat, je pravděpodobné, že také dříve přestanou. Klimakterické potíže se projevují okolo menopauzy u většiny žen, a to zhruba v 75 %. Závažnost klimakterických potíží se však může u každé ženy značně lišit. Asi 35 % žen trpí mírnými potížemi, 40 % středně závažnými a 25 % závažnými potížemi.

Zdroj: Dlouhá menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem CMP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Matičková .

Kde najdu kontakty na centra zaměřená pouze na RHB po CMP. maminka má trochu ochrnutou levou nohu,její 92 let a jiné vážné příznaky nemá,poradíte mi prosím ,na které centrum se obrátit je zatím v nemocnici na neurologii,teprve od čtvrtka 25.2.2015 moc děkuji za radu Bydlíme v Praze

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady je jedno z velmi dobrých center na podporu pacientů po mozkové příhodě v Praze: www.klinika-malvazin…
Najděte zde Libora Musila - primáře rehabilitačního oddělení Rehabilitační kliniky Malvazinky, který Vám vysvětlí co přesně znamená pojem neurorehabilitace a za jak dlouho po cévní mozkové příhodě začít s rehabilitací.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CMP

Příznaky

Lumbago může například způsobit zvedání těžkých věcí či prudká rotace trupu, při kterých dochází k uskřinutí měkkých tkání a podráždění nervových kořenů. Větší problém představuje vyhřezlá meziobratlová ploténka a další změny na páteři, kdy dochází k utlačení a poškození nervové struktury, a výsledkem může být až poškození funkce. Objevují se bolesti vystřelující do končetiny a celková pohyblivost je omezena. Řešení spočívá v některých případech v chirurgickém zákroku. Bolestí v bederní oblasti se mohou projevovat i další choroby, jako například ledvinová či gynekologická onemocnění.

Význam slova lumbalgie je bolest v bederní části páteře a v kříži bez vystřelování do končetin. Jedná se o výraz pocházející z latinského názvosloví: lumbago, ischialgie lumbo-; -algie. Lumbalgii známe pod více pojmy: lumbago, ústřel, ischias anebo houser. Tento zdravotní problém je druhým nejčastějším důvodem návštěvy lékaře člověka do 45 let a nejčastější příčinou vystavení nemocenského lístku v podobě pracovní neschopnosti. V České republice je stav natolik vážný, že s lumbalgií mají problém 4 z 5 a ve věku nad 60 let již polovinu lidí trápí chronická lumbalgie.

Zdroj: Lumbalgie

Diskuze

V diskuzi BIOLOGICKÉ HODINY VNITŘNÍCH ORGÁNŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaňková Šárka.

Dobrý den,
prosím vysvětlit pojem "obal srdce" a krev, není to srdce jako takové, co je to ten obal. Tělo by mělo mít od 19 hod do 21.hod večer aktivní právě obal srdce a krev, co se děje v našem těle. Od 21. hodiny jsou v provozu tzv. ohřívače těla. Co to znamená. Mám přítele, kterému se po 9 hodině večerní začlo ozývat srdce, zvýší se mu tlak na 170/91 /a zvýší se mu hodně tep. Už byl u kardiologa a srdce má prý v pořádku. Děkuji Š.Kaňková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Biologické hodiny vnitřních orgánů

Účinky kortikoidů

Kortikoidy se používají hlavně k léčbě alergií a dalších onemocnění souvisejících s imunitou a nebo i při dýchacích obtížích, například při léčení nemoci astma bronchiale.

Pojem kortikoidy se někdy nesprávně používá pro označení kortikosteroidů.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VĚRA POSPÍŠILOVÁ.

nerozumím slovu POLY-NEUROPATIE, t.zn. že se týká rukou i nohou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pojem polyneuropatie vychází z pojmenování dvou druhů periferní neuropatie.
Když periferní neuropatie postihne více nervů, hovoříme o polyneuropatii. Když periferní neuropatie zasahuje pouze jednu nervovou skupinu, hovoříme o mononeuropatii. Většina lidí trpí právě polyneuropatií, což je společný termín pro poškození zahrnující mnoho nervů současně. Polyneuropatie se může týkat rukou i nohou současně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Příčiny dyspnoe

Dyspnoe je subjektivní pocit ztíženého a namáhavého dýchání. Pojem dyspnoe vystihuje objektivní známky dušnosti, tedy to, co lze pozorovat na dušném pacientovi (tachypnoe, ortopnoe). Pacient tento stav připodobňuje k dušení, nemožnosti se řádně nadechnout či vydechnout. Příčinu tohoto stavu lze hledat v dýchacím ústrojí, srdci nebo i krvi (při anémii).

Může se objevit náhlá (akutní), nebo postupně po určitém časové období (chronická). Důvodem dušnosti je to, že tělo potřebuje více kyslíku, než se mu dostává. Takže postižený dýchá rychleji, aby se pokusil zvýšit tok vzduchu bohatého na kyslík do plic. Z plic se kyslík dostane do krevního oběhu a je čerpán do těla srdcem.

Náhlá těžká dušnost je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé volají sanitku nebo jdou na pohotovost.

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Vyhřezlá ploténka

Podstatou výhřezu ploténky je uvolnění její vnitřní části do páteřního kanálu skrze trhlinu v její obvodové části. Tato uvolněná část dráždí nebo utlačuje nerv. Když vyhřezlá ploténka tlačí na nervový kořen, může být příčinou silné bolesti zad. Bolest může doprovázet pocit brnění a zvětšuje se při kašlání, pohybu nebo dlouhodobém sezení. Tlakem vyhřezlé ploténky nebo osteofytů (kostních výrůstků) a vlivem dalších degenerativních změn páteře působících na nervový kořen vznikají kořenové syndromy.

Podle místa, kde dochází k útlaku, se mění šíření bolesti a vzniká řada vertebrogenních algických syndromů, jinak řečeno soubor příznaků, kterým dominuje bolest páteře:

  • akutní blok krční páteře – ústřel,
  • chronické bolesti krční páteře,
  • cervikokraniální syndrom – porucha krční páteře s vyzařováním bolestí do oblasti hlavy,
  • cervikovestibulární syndrom – stav, kdy zablokovaná krční páteř způsobí závratě,
  • cervikobrachiální syndrom – bolesti horní končetiny, které mají svůj původ v dolní části krční páteře,
  • kořenové syndromy s projevy na horní končetině,
  • bolesti v hrudní páteři,
  • lumbago – bederní ústřel, houser,
  • chronické bolesti v bedrech a kříži,
  • kořenové syndromy s projevy na dolní končetině.

Zásadní příčinou vyhřezlé ploténky je postupné opotřebení, oslabení a námaha, které je páteř celoživotně vystavena. Na vzniku vyhřezlé ploténky se může také podílet malá pohybová aktivita, neúměrná fyzická zátěž na páteř při práci, nadměrné a nevhodné sportování.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Novozélandský bílý (oficiální označení: Nb)

Název tohoto plemene zavádí k tomu, aby byl jeho původ řazen do Nového Zélandu, tento králík byl ale vyšlechtěn ve Spojených státech amerických a pojem „novozélandský“ má proto, že k jeho křížení bylo využito stájových králíků z Nového Zélandu. Novozélandský bílý králík vznikl asi na začátku 20. století.

Vzhled

Pro toto plemeno je typická váha kolem 5 kilogramů. Jak již jeho název napovídá, barva srsti je bílá, i drápy jsou bílé. Barva očí je růžová. Uši jsou asi 10 cm dlouhé. Také tělo je mohutné.

Chov

Tento králík má také sklony k lenosti, zároveň je novozélandský bílý králík velmi vhodný pro chovatele, kteří se pokouší o užitkové křížení, protože toto plemeno je velmi plodné. Je důležité v jeho kleci udržovat čistotu kvůli jeho bílé barvě srsti. Jeho chov je opravdu hlavně pro maso.

Obrázky

Odkaz na fotografie novozélandského bílého králíka na googlu: novozélandský bílý králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Pojem petechie

Pojmem petechie se označuje drobné tečkovité krvácení do kůže či sliznic. Projevuje se jako červené tečky na kůži, popřípadě sliznicích. Jedná se v podstatě o drobné krevní výrony, mnohočetné petechie se označují také jako purpura. Petechie se mohou vytvářet kdekoliv na těle, často pozorujeme tyto výronové tečky na nohou či na předloktí.

Petechie se mohou objevit u zdravého člověka při nedostatku vitamínu C, po alergické reakci, po záchvatu silného kašle, zvracení nebo pláči, kdy se objevují v obličeji, a to zejména kolem očí. Obvykle během několika dnů vymizí. Petechie mnohdy souvisejí s řadou onemocnění, jako jsou například metabolické poruchy, autoimunitní onemocnění, infekční horečnaté nemoci a nemoci cév; často bývají způsobeny poruchami krevní srážlivosti při nedostatku krevních destiček. Mohou se projevit v souvislosti s kožními nádory a jinými vážnými nemocemi. Proto je vždy důležitá konzultace s lékařem a odborné vyšetření, které určí, zda se jedná o běžnou vyrážku, nebo o projevy související s jinými zdravotními problémy, které je třeba okamžitě řešit.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky se objevují zřídka, pokud je lék podáván krátkodobě. Větší pravděpodobnost vzniku nežádoucích účinků je při dlouhodobém podávání vysokých dávek. Nejzávažnější nežádoucí účinky, které se mohou projevit, jsou měsíčkovitý obličej, záněty, zvýšení tělesné hmotnosti, zažívací potíže, bolesti hlavy, změny nálad až psychické poruchy, bolesti svalů, nepravidelná menstruace, oční postižení, změna vzhledu kůže a citlivosti.

Při výskytu abnormálních reakcí ihned konzultujte svého lékaře. Objeví-li se krev ve stolici nebo černá stolice, neberte další dávku léku a ihned vyhledejte lékaře, který zvolí další postup léčby.

Jak již bylo popsáno, Medrol má při dlouhodobém užívání celou řadu vedlejších účinků, podobně jako ostatní kortikoidy. Tyto vedlejší účinky většinou shrnujeme pod pojem Cushingův syndrom. Velmi opatrní musí být jedinci trpící nějakou infekcí, protože by jim kortikoid mohl oslabit imunitní systém a způsobit těžký průběh infekce.

Ačkoliv je Medrol lék s mnoha vedlejšími účinky, nemusí se nemocný tomuto léku vyhýbat, ale měl by jej užívat podle pokynů svého lékaře. Kompetentní lékař si je vedlejších účinků vědom, a když už pacienta těmto vedlejším účinkům vystaví, má pro to svůj důvod. U každého pacienta se tato otázka musí řešit individuálně. Pacient by naopak v žádném případě neměl užívat Medrol ke zlepšení projevů své nemoci bez konzultace s lékařem. To může být stejně nebezpečné jako zaryté odmítání Medrolu.

Zdroj: Lék Medrol

Rozlišení kosmetiky podle způsobu prodeje

Po této zkušenosti jsem se ale musela zamyslet nad způsoby marketingu, který firmy uplatňují na své výrobky. Jste-li spokojena s běžnými výrobky, máte vyhráno. Ale sháníte-li něco sami pro sebe a seriózně se snažíte vylepšit vzhled, měli byste si ujasnit, co vlastně chcete a jaké jsou vaše preference.

  • Běžná drogistická kosmetika je snadno dostupná, nebývá ničím výjimečná a používá ji většina populace. Patří sem např. značky Nivea, Dermacol, ale i L´Oreal.
  • U kosmetiky prodávané v lékárnách můžete mít pocit, že si kupujete něco kvalitního, avšak neproškolená lékárnice vám poradí stejně „dobře“, jako prodejce cédéček z vedlejšího krámu. Ve skutečnosti neexistuje ani pojem lékařská kosmetika, takže se nyní potýkáme více s marketingovým tahem, než s přidanou hodnotou výrobku.
  • Profesionální značkovou kosmetiku seženete pouze ve vybraných salonech, ale mohli bychom zde zařadit i značky prodávané přes přímé obchodní zástupce, např. značka Nourish Fusion. Profesionální kosmetika obsahuje účinné substance, často v propojení s přírodou, a kombinuje přednosti obou oblastí. Patří sem také La Praire, Juvena a ve vlasové péči např. Kérastase anebo kosmetika Redken.
  • Přírodní kosmetika vám nabídne výrobky na bázi extraktů z rostlin a pokud mají označení i BIO, pak se jedná o certifikovanou kosmetiku ekologického zemědělství. Pro některé lidi je to kosmetika přímo stvořená.
  • Dermokosmetika byla speciálně vyvinutá pro extrémně citlivou a náročnou pleť, případně pro pleť problematickou, vyznačuje se hlavně vysokou tolerancí k pokožce.

Zdroj: Čemu nikdy neodoláte? Přeci výsledkům po prvním použití!

Výhřez ploténky a sport

Pojem vyhřezlá ploténka se v našich hlavách zafixoval jako problém, ze kterého není cesta ven a který lze řešit pouze operací. Přitom výhřez ploténky po třicátém roce věku má asi 70 % populace. Ti všichni ale přece obtíže nemají. Znamená to, že samotný výhřez nám nemusí vůbec vadit. Pravdou je, že pokud dojde k výhřezu ploténky, jedná se do určité míry o nevratné poškození. To ovšem neznamená i trvalé obtíže. Lidský organismus má velké autoreparační mechanismy, pokud má k tomu dobré podmínky.

Po vyřešení akutního stavu je okamžitě zahájena fyzioterapie k upravení svalové dysbalance (nerovnoměrného zatěžování svalových skupin). Přetrvávající závažné stavy jsou řešeny chirurgicky. 3D pulzní terapii lze aplikovat i jako přípravu na operaci a pak v období rekonvalescence a následně jako prevenci dalších degenerativních změn. Postupně se člověk dostane do stabilizovaného stavu. Už je schopen běžných denních aktivit, musí se ale stále velmi kontrolovat, nesmí se předklánět, zvedat těžké věci či celý den sedět. Pokud cvičí a nedělá chyby, kterými by si problém obnovoval, stav se zlepšuje a postupně může uvažovat o sportování.

Obecně se má za to, že při bolestech zad či výhřezu ploténky běh není vhodný, protože při něm dochází k otřesům, které bolest či výhřez zhoršují. A že daleko lepší je třeba plavání. S tím ale nelze úplně souhlasit. Při dobře koordinovaném běhu by k velkým otřesům a nárazům docházet nemělo.

Pokud se dobře zpevníte v pase a do pasu dýcháte bránicí, bude trup hezky zpevněn a stabilizován a v páteři nebude docházet k destruktivním tlakům a páčením. V tomto případě pak může být běh i vhodnější než třeba uváděné plavání. Plavání totiž příliš dobrou službu zádům nedělá. Hrudník je vztlakem vody zvedán nahoru, zatímco pánev padá dolů, tedy vede to k rozpojení v pase. Bude nutná trpělivost a opatrnost, ale postupně se k běhu pravděpodobně budete moci vrátit. Vždy by však tato zkušenost měla zůstat určitým vztyčeným ukazováčkem, nabádajícím nás k opatrnosti a obezřetnosti. Takže pokud vás tento problém právě postihl, či vás již nějakou dobu omezuje, neházejte flintu do žita. Ve většině případů se dá velmi dobře řešit a návrat k původním aktivitám je možný.

Jízda na kole? Asi polovina lidí, kteří jezdí na kole a jsou po operaci bederní ploténky, pociťuje jízdou na kole zhoršení stavu a zvýšení bolestí v oblasti zad, ale přesto na kole dál jezdí. A druhá polovina tímto problémem postižených lidí jízdou na kole zaznamenává snížení bolestivosti zad, a právě proto s jízdou na kole nepřestává. Co z toho tedy vyplývá? Nezbývá než to po konzultaci s lékařem zkusit, ale doporučuje se tak půl hodiny v sedle, pak přestávka. A ne více než hodinu cyklistiky denně. Po operaci je však nutné poctivě pravidelně cvičit každý den tři čtvrtě hodiny cviky na posílení zádového i břišního svalstva. To může pomoci k bezproblémové jízdě na kole, ale i k práci bez bolestí za počítačem.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Čípky nebo tablety

Kortikoidy lze užívat v tabletách, formou masti nebo inhalace. Lék působí celkem rychle, ale aby opravdu pacientovi s jeho zdravotní komplikací pomohl, je potřeba jej užívat alespoň několik týdnů až měsíců v dávkách předepsaných lékařem.

Kortikoidy lze užívat v tabletách na předpis od lékaře v případě, že vaše imunita útočí na některý z vašich orgánů. Tablety se vstřebávají do krve v miligramových dávkách, ale vliv na organismus mají závažný, protože jsou dost silné. Perorálně užívané kortikoidy mohou způsobit vedlejší účinky, které jsou velmi individuální a neobjevují se úplně u všech uživatelů léku. Kortikoidy jsou oproti mnohým lékům velice účinné, avšak velmi záludné. Jejich nadměrná dávka může mít za důsledek nespočet zdravotních komplikací, které lze shrnout pod pojem Cushingův syndrom. Mezi nejčastější vedlejší účinky patří obezita, hromadění tuku v obličeji a v oblasti břicha, cukrovka, migréna, ochablost svalů, zvýšený apetit, závratě, u mužů pokles potence, deprese, nižší imunita, u žen vynechání menstruačního cyklu, podráždění žaludeční sliznice, rozjařenost, náladovost, nespavost, zvýšená křehkost kostí neboli osteoporóza, perforace střev, vysoký krevní tlak, žaludeční vředy, zhrubnutí hlasu kvůli ovlivnění sliznice hlasivek a další. Kortikoidy mimo jiné přispívají i ke vzniku nádorových nebo infekčních onemocnění. Nejčastěji je užívají pacienti s revmatem, roztroušenou sklerózou nebo například Crohnovou chorobou. Kortikoidy v tabletách vám lékař předepíše jen na omezenou dobu a jen v případě, pokud jiná léčba nezafungovala.

Další možné užívání kortikoidů je formou mastí nanášením na kůži. Vstřebávají se méně než tablety, ale více než inhalační kortikoidy. Mastičkou šetřete a dávejte ji na kůži vždy jen nepatrné množství. Po namazání si ruce od masti pečlivě umyjte mýdlem. Masti s kortikoidy se používají nejčastěji při akutním atopickém ekzému nebo lupénce.

Poslední možností podání kortikoidů jsou inhalační kortikoidy. Ty slouží především při astmatu. Dávky jsou rovněž miligramové, ale na rozdíl od tabletových kortikoidů se vstřebávají do krve jen minimálně, což znamená i menší riziko vedlejších účinků. Navíc působí jen tam, kde mají, a neovlivňují stav celého organismu jako kortikoidy v tabletách. Pokud nebudete užívat dávky atypické, tyto kortikoidy vás téměř neovlivní. Kortikoidy se takto podávají ve formě inhalátoru nebo nosního spreje, kdy je látka směrována přímo na nosní nebo plicní sliznici a zastaví vývoj zánětu. Vedlejší účinky jsou v tomto případě jen minimální.

Při užívání kortikoidů pečujte o pokožku, používejte speciální krémy proti striím a jemně kůži masírujte, čímž podpoříte prokrvení v dané části těla. Během užívání kortikoidů můžete být náchylnější k některým infekcím, jako je například kvasinková infekce, a to z důvodu, že kortikoidy potlačují imunitní reakce a snižují vaši obranyschopnost. Ačkoli mají kortikoidy mnoho pravděpodobných vedlejších účinků, pacienti by z nich neměli mít strach. Je to totiž volba lékaře mezi tím, zda vám zachránit život a nemoc vyléčit, nebo vás neléčit a riskovat až smrtelné účinky.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP