Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA ZLOMENINY KOSTRČE

OBSAH

Některé problémy s plodností jsou naštěstí řešitelné. Obecně platí, že s přibývajícím věkem se šance ženy na otěhotnění snižují, a naopak stoupá riziko potratu, a to zejména po dosažení 35 let. Pokud je vám tedy 35 let a více, je důležitá konzultace s lékařem, který doporučí, co je nutné dodržovat, nebo čeho se musíte vyvarovat. Vědci v této oblasti dosáhli mnoha pokroků, které pomohly milionům párů mít děti. Jestliže se vám podaří otěhotnět ve vyšším věku, existují již prostředky, které mohou přispět k tomu, aby se vám narodilo zdravé dítě.

Zdroj: Léčba neplodnosti

Diskuze

V diskuzi KOSTIVALOVÝ PRÁŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den, otče Pleskači, chtěla bych se Vás zeptat o vhodnosti vnitřního užívání
kostivalového prášku např. u zlomeniny nebo je lepší jenom bolavé místo mazat mastí.
Slyšela jsem že při vnitřním užití je toxický, způsobuje rakovinu a je zátěží na játra.

Předem děkuji za Váš názor a radu.
Jursová M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostivalový prášek

Kdy je nutná nemocnice

Hospitalizace je nutná v případě velkých bolestí. Musí se vyloučit zlomenina kostrče. Kostrč po úraze může být zlomená a je nutno ji dát zpět do správného postavení, časem může být potřeba i rehabilitace. Rtg snímek odhalí zlomeninu nebo luxaci (vykloubení) v oblasti kostrče. Přímé vyšetření těchto obratlů je možné jedině pohmatem, lépe i přes konečník. Vyšetřit vás může buď obecný chirurg, neurolog či ortoped, nebo rehabilitační lékař. Někdy je lepší k posouzení problémů této oblasti provést i CT pánve.

Dalším důvodem hospitalizace je poškození kostrče, které se musí řešit operativně. Při operaci vám bude kompletně odstraněna ta část kostrče, která je zahnutá a způsobuje obtíže. Podrobnosti ohledně délky hospitalizace a rekonvalescence jsou velmi závislé na konkrétní situaci a průběhu zákroku.

Zdroj: Naražená kostrč

Diskuze

V diskuzi DROLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub Turek.

Dobrý den, mám silné bolesti stoliček, které se mi drolí. Nedávno jsem byl u zubaře se zdrolením zubem.
Po té jsem se koukl na zuby, a nic víc rozdroleného nebylo, včera dne 9.8. Asi pod 2 týdnů, jsem.se koukl, s mám rozdrolenou spodní na levo vzadu stoličku
Nevím co mám dál dělat, trpím na zuby.
A hlavně jde o to že mi je 17,a brzo přijdu o všechny zuby jak vidím.. a toho se nejvíc bojím.
Zubaře sehnat nemohu, prostě nic..
Prosím o radu..:((

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.

Syn měl velké problémy se zuby. Od malička se mu drolila sklovina. Mimo jiné měl během roka dvě zlomeniny. Na doporučení lékaře jsme nasadili tento přípravek www.biomineraly.cz/v… a kromě toho používáme také zubní gel GC MI Paste Plus a musím říct, že druhé zuby už má teď krásné, tak snad máme vyhráno.

Zdroj: diskuze Drolení zubů

Léčba

Pokud jde o lehčí naražení kostrče, není většinou nutná lékařská pomoc, stačí pouze zraněného dostat do klidu, držet jej v teple a kostrč po pár dnech pomalu rozhýbat. Pokud je naražení kostrče vážnější, je nutný zásah lékaře a fyzioterapeuta. Léčba naražené kostrče nebo již vyvolaného kostrčového syndromu spočívá v kineziologickém rozboru, který provede zkušený fyzioterapeut. Dle zjištěných anamnestických údajů a po provedení důkladného vyšetření terapeut zvolí vhodnou terapii. Ta spočívá v uvolnění kostrče, mobilizaci SI (sacroiliakálního skloubení), mobilizaci bederní, krční a hrudní páteře, mobilizaci žeber a uvolnění hypertonických svalů. Další průběh terapie leží již na pacientovi samém. Doma si cvičí doporučené cviky, které pomáhají udržovat optimální napětí svalů a zároveň působí jako prevence kloubních blokád.

Mobilizace kostrče se provádí per rectum, tedy přes konečník. Může se provádět bezprostředně po úrazu, nebo při kostrčovém syndromu až po instruktáži cvičení. Cviky klient doma cvičí měsíc a po kontrolním kineziologickém rozboru se provede mobilizace kostrče. Někdy se po cvičení svalová nerovnováha a kloubní blokády samovolně upraví a není nutné kostrč mobilizovat. Úkon se provádí v kleku na všech čtyřech končetinách, přičemž pacient pociťuje maximálně silné nucení na stolici. Při dobré spolupráci s fyzioterapeutem se klient uvolní. Tuto terapii uzavírá mobilizace a odstranění bloků kostrče. Většina svalových vláken svalů pánevního dna se upíná na kostrč. Ty mohou svalovým napětím způsobit její posun a vyvolat i mnoho obtíží.

Pokud jsou bolesti opravdu velké, lékař vám dá obstřik nebo předepíše analgetika, která kostrči uleví od bolesti. Zranění kostrče se léčí individuálně dlouho, a to přibližně od dvou týdnů do pěti týdnů. Uvedená doba je však opravdu pouze orientační.

Zdroj: Naražená kostrč

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PODĚBRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Novotná.

Dobrý den, jsem po operaci zlomeniny krčku a byl mi dán nový kycelni kloub..Operace byla 27.12..Budu posílat žádost o KLP VII/10 pojišťovně 111.. Bylo by možné nastoupit u Vás? Mohli by jste mi odepsat jake máte volne terminy ? Měla bych zájem o jednoluzkovy pokoj..Jmenuji se Bohumila Novotná nar. 13.10 1958..Předem děkuji za odpověď S pozdravem Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo, kde budete moci využít lázeňskou léčbu, vám určí vaše zdravotní pojišťovna. Jakmile budete mít odsouhlasený KLP, tak postupujte podle instrukcí a zavolejte si do určených lázní pro výběr ubytování a termínu nástupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně Poděbrady

Příznaky

Naražení kostrče je jedním z nejčastějších zranění. Bývá často velmi bolestivé, přičemž je značně omezena hybnost, neboť při každém pohybu působí naražená kostrč bolest. Někdy může bolest vystřelovat až do lýtek anebo také mohou při zranění brnět ruce. Naražení kostrče si můžete způsobit různě. Při sportech nejčastěji pádem, konkrétně tedy pádem na zadek, například při bruslení, ať už na in-linech venku, nebo na ledové ploše, nebo při skoku, kdy dopadnete také na zadnici. Zranění může dále vzniknout při různých nehodách a podobně.

Bolesti naražené kostrče jsou nejčastěji pásovitého charakteru a zesilují nejen při chůzi. Bolesti mohou vystřelovat do třísel po vnitřní straně stehen a objevují se i bolesti hlavy v zátylku. Dalším velice častým příznakem je přesun nepříjemné bolesti do cervikothorakálního přechodu (oblast mezi krční a hrudní páteří) a bolest hrudní páteře. Při těchto bolestech dochází nejčastěji k pocitům tlaku mezi lopatkami a k „nedostatku dechu“.

Zdroj: Naražená kostrč

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ NOHY OBE POD KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Arnold.

Zdravim a prosim o radu.Maminka 85 ma jiz 24 hodin cervene obe nohy,jako by si natahla svetle cervene podkolenky i tak pod kolenem ohranicene na obou nohach.Trpi leta plisni na nohach,mezi prsty. Pred 25 lety si z lazni dovezla exzem Ruzi,ktera ji obcas na leve noze vystoupi,dnes se me to nezda,ale tuhle nohu ma po uraze zlomeniny stale oteklou ,koleno,kotnik a modre zilky jiz 20 let.
Dala jsem ji let proti alergii,Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být cévní dermatitida, která je známá také jako žilní ekzém. Je způsobena zánětlivými účinky nashromažděné krve v tkáňových prostorech dolních končetin. Stejně jako u všech typů ekzémů se postižená kůže stává svědivou, červenou, oteklou, šupinatou, praskající a teče z ní voda. Může postihovat obě končetiny současně. Tady je vidět, jak vypadá cévní dermatitida www.google.com/image…
Další možná příčina je lipodermatoskleróza (LDS), což je zánět podkožního tuku a projevuje se jako fibrózní, rigidní, červená nebo hnědá kůže, obvykle postihující dolní končetiny od kolen dolů. Nohy při této nemoci vypadají jako obrácené láhve od šampaňského. V akutním stavu se LDS projevuje jako bolestivý zánět. Může postihovat obě končetiny současně. Tady můžete vidět, jak lipodermatoskleróza vypadá www.google.com/image…
Léčba lipodermatosklerózy může zahrnovat léčbu žilní nedostatečnosti, podložení nohou výše než srdce a stažení elastickými kompresními punčochami. V některých obtížných případech může být stav vylepšen použitím fibrinolytického činidla, Stanozolu. Fibrinolytická činidla využívají enzymatický účinek k rozpuštění krevních sraženin a umožnují zprůchodnit krevní rečiště. Stanozol je vpravován injekčně přímo do postižené oblasti.
Situaci by měl vidět praktický lékař, popřípadě kožní lékař a nebo gerontolog, neboť hrozí komplikace z nekontrolovaného vývoje tohoto stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Nejlepší mast na naraženou kostrč

Vhodné masti na léčbu naražené kostrče jsou: Veral, Ibuprofen, Vonumcutan, Aastum, Almiral, Indobene, Voltaren.

Zdroj: Naražená kostrč

Poradna

V naší poradně s názvem PÍŠTĚLE NAD KOSTRČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslav.

Dobrý den
Mám dlouholetý problém s pištěli v oblasti kostrče.
Stale to zlobí ... Jak se to dá odstranit a jaká je pooperační rekonvalescence... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli se chcete zbavit píštěle, tak zkrátka budete muset spolupracovat s lékařem, který bude mít zájem vám pomoci. Způsobů, jak lze píštěl ošetřit je v současnosti 11, takže nezle nyní určit, který z nich bude pro vás nejvhodnější. Každý z těchto postupů má i jiný průběh rekonvalescence. Nic méně počítejte s tím, že úplné vyléčení bude vyžadovat následnou asi dvou týdenní intenzivní péči s čištěním rány. Ale to všechno stojí za to, abyste se zbavil této nepříjemnosti. Informujte o svém stavu praktického lékaře, který vám dá žádanku na vyšetření a rovněž může doporučit vhodného specialistu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Píštěle nad kostrčí

Jak dlouho trvá uzdravení

Pokud jsou bolesti opravdu velké, lékař použije obstřik, případně vám může předepsat analgetika, která uleví od bolesti. Zranění kostrče se léčí individuálně dlouho, a to přibližně od dvou týdnů do pěti týdnů.

Zdroj: Naražená kostrč

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Prosim o radu mam patni ostruhy nevim jak je znicit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Prosím o radu jak rozhýbat koleno.Po operaci vyhozeného kolena a zlomeniny holenní kosti u levé nohy jsem měla 7 týdnů sádru,stále to nebylo srostlé a jeden šroub by to neunesl takže stále nešlapat.Po měsíci kontrola a RTG takže zatížit nohu 1/3své váhy a stále o berlích.Cvičením nohu rozhýbat,je to ale hodně zatuhlé a bolestivé.Chci se poradit jestli to sádlo z listem černého bezu by mi nepomohl,vodu v koleni nemám ale stále to dost bolí.Mám 72 let a nikdy jsem žádnou zlomeninu neměla,teď už 3 měsíce nic nemohu a mám z toho stres.Stalo se mi to 8.2.2018 při pádu ze žebříku.Děkuji moc za odpověď.

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem AMITRIPTYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda má někdo zkušenosti s užíváním amitriptylinu. Neurolog mi ho předepsal aniž by mi řekl, že se jedná o antidepresiva. Řekl mi, že mi dá léky na tlumení bolesti, a to diofenac, doretu a zmíněný amitriptylin. Dávkování mi řekl, ale vůbec mě nenapadlo, že se jedná o antidepresiva. Do zprávy napsal-poučena, souhlasí. Ale já jsem odpůrce jakýchkoliv antidepresiv. Prý mám artrózu celého těla. Mám odoperovanou kostrč a nemůžu sedět.Jsem půl roku po operaci. Sedět normálně nemůžu už 3 roky,je to velké omezení. Pochybuji, že mi to pomůže. Psychiku mám rozhozenou spíš už z toho nesezení. Spíš bych potřebovala nějaké pooperační vyšetření-MR- kde jsem ochotna si to i zaplatit.
Dávkování mi dal 1-1-2. Zdá se mi to silná dávka. A to napsal dlouhodobě. Bojím se , že je to návyková droga. Poraďte, co by jste dělali na mém místě.
Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Amitriptylin je antidepresivum a dávkování máte nastaveno správně. Obvyklá doba léčby je 6 až 8 měsíců. Neurolog určitě měl nějaký důvod, aby u vás započal tuto léčbu. Amitriptylin se mimo jiné používá při neschopnosti zadržet stolici. Máte tyto obtíže po operaci kostrče?
Zkuste se znovu spojit se svým neurologem a zeptejte se na důvody k užívání tohoto léku. Rovněž ho můžete dodatečně požádat o vyšetření na magnetické rezonanci.
Pokud zjistíte, že již nedůvěřujete svému neurologovi, tak se obraťte na jiného. Tím si ověřite způsob dosavadní léčby a budete se pak moci spolehnout, že vaše léčba je ta nejlepší, kterou můžete dostat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Amitriptylin

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Prosim o radu mam patni ostruhy nevim jak je znicit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Konopacova.

Dobrý den otce Pleskaci.Mam zablokována záda dole,stažené svaly.Nemohu sedět,ohýbat se a bolí to uprostřed až do kostrče.Prosim jestli byste mi poradil jak uvolnit blokaci.Za kladnou odpověď Vám předem děkuji.Konopacova

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Biologická léčba metastáz

Metastázy se většinou neoperují, ale musí se postupovat individuálně. U tohoto stavu moderní léky nemocného bohužel nemohou uzdravit, ale prodlouží mu život.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Poradna

V naší poradně s názvem AMITRIPTYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Děkuji moc za odpověď. Ale problémy s neschopností udržet stolici nemám. Na magnetickou rezonanci jsem se ptala, říkal mi, že by mi to jen ukázalo artrózu celého těla. Ale jak to může vědět. Spíš jde o peníze. Neurologů je málo i doktorů celkem, zkoušela jsem už dříve jinou paní doktorku-neuroložku, ale nepřibírá.Jiného neurologa-vzal mě jen jednorázově. Není to tak jednoduché. Kontrolu na neurologii mám až za půl roku.
Před operací jsme měla magnetickou rezonanci bederní páteře a kostrče z neurochirurgie. Po operaci žádné kontrolní vyšetření-ani rentgén ani MR, tak nevím.
Ještě mám jít na ortopedii, tak uvidím.
Spíš mi říkal, že mi dá léky od bolesti . Tak jedině, že by to myslel i od bolesti zmíněné antidepresivum amitriptylin.Pokud by selhala i tato léčba, mluvil o nějaké léčbě bolesti, což mi ale nepomůže, abych seděla.
Ještě jednou děkuji moc za odpověď a přeji Krásný den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že jste již absolvovala jednorázovou prohlídku u jiného neurologa. Co vám řekl?
Proč vlastně máte odoperovanou tu kostrč?
Absence RTG a MR po operaci je normální. Celá oblast se snímkuje těsně před uzavřením operačního pole, aby si chirurg ověřil správnost provedení zákroku. První RTG nebo MR můžete očekávat teď od toho ortopeda, ke kterému se chystáte.
Pokud u žádného lékaře neuspějete s žádankou na magnetickou rezonanci, tak můžete kontaktovat přímo některé pracoviště. Cena za vyšetření jednoho úseku páteře činí 8000 Kč. Další ceny jsou vidět zde: www.klinikajl.cz/mag…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Amitriptylin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP