Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA ARTROZY

OBSAH

Alternativní léčba

Z alternativních metod léčby artrózy jsou vhodná homeopatika, která mohou zastavit procesy vzniku artrózy, případně potlačit zánět, doporučují se také ájurvédské masážní oleje. Z bylinek se pak k léčbě artrózy doporučuje kostival lékařský v masti nebo gelu, odvar z jehličí borovice nebo lihový extrakt z kaštanu koňského.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Poradna

V naší poradně s názvem FRANTIŠKOVY LÁZNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Pražák.

Dotaz. Mám nárok na KLP při diagnóze 3. až 4. stupeñ artrózy kyčelního kloubu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistuje žádné pravidlo, které by určovalo, že vám vzniká nárok na komplexní lázeňskou léčbu při diagnóze artróza kyčle. Musíte to zkusit podáním návrhu na lázeňskou léčbu. Návrh vám napíše váš ortopéd a do 30ti dnů se dozvíte, jak rozhodla vaše zdravotní pojišťovna. V rozhodnutí vás bude informovat o tom, kam pojedete a co všechno vám uhradí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Komplexní lázeňská léčba františkovy lázně

Diagnostika artrózy

Diagnostika artrózy je založena na kombinaci následujících faktorů:

  • Váš popis příznaků.
  • Umístění a charakter bolesti.
  • Fyzikální vyšetření.

Váš ošetřující lékař může použít rentgen, který pomůže potvrdit diagnózu a vyloučí, že netrpíte jiným typem artritidy. X-paprsky ukazují rozsah poškození kloubů. Pokud výsledky X-paprsků nevykazují známky artritidy nebo jiného stavu, je nezbytná magnetická rezonance , která lépe zobrazí zasažené a okolní tkáně. Někdy lze i pomocí krevních testů zjistit typ artritidy. Pokud se vám v kloubech nahromadí tekutiny, tak je může lékař odstranit takzvanou společnou aspirací. Vzorek této tekutiny pak lékař zkoumá pod mikroskopem, aby vyloučil jiné onemocnění.

Zdroj: Artróza

Diskuze

V diskuzi ARTROZA PALCE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Musilová.

dobrý den s problémem artrozy palce na ruce se mám obrátit na ortopeda nebo revmatologa? Nebo stači jen oslovit rehabilitačního lékaře. děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Artroza palce ruky

Léčba artrózy

Artróza je obvykle léčena kombinací procedur: cvičení, hubnutí, léky, fyzikální terapie s cvičením na posílení svalů, horké a studené obklady na bolavé klouby, odstranění kloubní tekutiny, vstřikování léků do kloubu a používání podpůrných zařízení, jako jsou berle nebo hole. Pokud ostatní možnosti léčby nebyly účinné, může pomoci chirurgický zákrok, a to nejen k úlevě od bolesti.

Typ léčby je závislý na několika faktorech: věk, činnosti a povolání, celkový zdravotní stav, zdravotní anamnéza, umístění osteoartrózy a závažnost stavu.

Zdroj: Artróza

Poradna

V naší poradně s názvem TROZARA A ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ORLICKÝ.

DOBRÝ DEN, MÁM ZNÁMOU MĚLA RAKOVINU PRSU, KTERÉ JE ODOPEROVÁNO. BYLO JI ŘEČENO, ŽE MUSÍ UŽÍVAT LÉK TROZARA, KTERÝ JI PŮSOBÍ OSLABOVÁNÍ ZRAKU A NEJVYŠŠÍ STUPEN ARTROZY. RÁDA BY ŠETRNĚJŠÍ LÉČBU. JEDNÁ SE O 60 LETOU ŽENU. PROSÍM O RADU.

DĚKUJI ORLICKÝ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trozara může skutečně výrazně zhoršovat vidění, které se stává rozmazané a také může ovlivnit bolestivost kostí a kloubů, které se nazývá atralgie. V obou případech je nutná okamžitá konzultace s lékařem, který lék předepsal. Je třeba aby objektivně zhodnotil stav pacientky a zvážil další léčbu. Poraďte své známé, aby navštívila svého lékaře a popsala mu své problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trozara a artroza

Bolí mě klouby, je to artróza?

Čím je způsobena bolestivost pohybového aparátu v kloubech? Jednak je to proto, že klouby jsou pohyblivou částí pohybového aparátu a jsou tedy více náchylné k úrazům, také více trpí v souvislosti s nadváhou. Klouby bývají často postiženy artrózou. Artróza je degenerativní onemocnění kloubů, zejména kloubních chrupavek. Artróza je ve svém výskytu podporována především tím, že většina lidí má nedostatek zdravého pohybu na zdravém terénu. Mnoho lidí vykonává během dne jednostranný pohyb, nebo příliš sedí a díky tomu je zatížena jen část těla a ne všechny klouby symetricky. Dále je artróza podporována špatnou životosprávou a také nadváhou. Klouby všechny tyto problémy špatně snáší, chrupavky se postupně drolí, případně se změní i osa zátěže dolních končetin. 

Jak se zjistí artróza?

Artróza je většinou zjištěna lékařem na základě ortopedické diagnostiky. Ortopedická diagnostika spočívá ve zjištění druhu zaměstnání, sportovní činnosti, která je nebo byla vykonávána, na námaze a také se zjišťuje tělesná konstituce (stav pohybového aparátu). 

Průběh artrózy. 

Bolesti související s artrózou mohou být pociťovány již v úplných začátcích, u začínajícího první stupně artrózy. Záleží na bolestivosti a stavu chrupavky, protože chrupavka v sobě nemá nervová zakončení a nebolí. Během nemoci přibývá otoků, bolestí vazů, svalů a dostavuje se i změna kloubních tvarů. Na kloubech vznikají různé výrůstky, které nápadně deformují tvar kloubu. V pozdějších stádiích artrózy se většinou jedná o degenerativní následky, ve smyslu poúrazové nebo neúrazově způsobené artrózy. Zde pak pomáhají různé operace, které jsou zaměřené na částečné nebo úplné kloubní náhrady, či obnovení správné osy.

Zdroj: Bolesti pohybového aparátu

Diskuze

V diskuzi LÉČBA ARTROZY-DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Zajíc.

Dobrý den.
Je možno provádět rehabilitaci kolenních kloubů elektroterapií a magnetoterapií pokud mám v koleni kovové těleso?
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba artrozy-dotaz

Stupně artrózy

Ze začátku se nemusí artróza kolene projevovat vůbec nijak. Čas od času pacient registruje bolest kloubů, ale nevěnuje tomu žádnou pozornost. To je ale obrovská chyba. Pamatujte si, že pokud se bolesti vrací, je dobré navštívit lékaře. Postupem času dochází k výskytu bolesti kloubů často – až při každém pohybu. Snižuje se také pohyblivost kloubů, lidé mají pocit, jako by byl kloub vysušený, objevit se může zarudlá kůže nad kloubem či otok kloubů. Tyto příznaky se postupem času zhoršují, nakonec může dojít k tomu, že osoba není schopná pohybu.

Stadií vývoje artrózy je několik a záleží na tom, v jakém systému je hodnotíme. Nejčastější rozdělení je na základě radiologického vyšetření, kdy se artróza dělí na 4 stupně, přičemž 1. stupeň je nejmírnější, artróza kolene 3. stupně a 4. stupně je nejrozvinutější.

Stadium I: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).

Stadium II: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.

Stadium III: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.

Stadium IV: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi INJEKCE KYSELINY HYALURONOVÉ DO KOLENA CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Weber Milan.

mám artrozu obou kolenních kloubů 3. stupně
Zmírní aplikace injekcí kyseliny hyaluronové, přímo do kloubů, následky této artrozy?
Jak dlouho působí a lejí cena?
.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Mam artrozu 3 stupne. dostala jsem hyaluronovou injekci za 1300 a 1500 kc platila pojistovna. vydrzela me 8 mesicu . pak jsem si dala za 3500 tak jsem zaplatila do obou kolen 7000kc a to me pomohlo 3 mesice.DOZVEDELA JSEM SE ZE JE INJEKCE KTERA VYDRZI 1-2 ROKY ZA 3900 KC A 500KC PLATI POJISTOVNA. CHTELA BYCH SE ZEPTAT KTERA INJEKCE VYDRZI .MAM DUCHOD A NEMOHU KAZDY PUL ROKU PLATIT INJEKCI DEKUJI DVORAKOVA

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolena cena

Přírodní léčba

Momentálně nejvyšší účinnost v kloubní výživě vykazuje skupina přírodních látek zvaná cetylované estery mastných kyselin, které se nacházejí například v produktu Celadrin, což je přírodní lék na artrózu. Přírodní výživa kloubů může pomáhat nejen u začínajících degenerativních procesů kloubních chrupavek, ale jsou neobyčejně účinné i u pokročilého kloubního poškození. Celosvětové zkušenosti s touto skupinou přírodních látek ukazují, že již po několika týdnech užívání dostatečné dávky cetylovaných esterů mastných kyselin pociťuje minimálně 70 % klientů významné zlepšení stavu pohybového aparátu. Velmi vhodná je i léčba artrózy kyselinou hyaluronovou.

Kloubní potíže včetně rozpadu chrupavky mívají často svůj původ v chronickém překyselování organismu a v intoxikacích s tím souvisejících. Za což mohou špatně zvolené potraviny. Nutný je zvýšený přísun zeleniny a odstranění cukru z jídelníčku. Existují potraviny, které podle všeho přispívají k lepšímu stavu pacienta. Třeba mandle, semena slunečnice a olej z nich, arašídy a lískové ořechy kvůli vitamínu E a jeho antioxidačním schopnostem. Nebo losos, makrela, tuňák a další tučné mořské ryby obsahující značné množství vitamínu D.

Nejnovější způsob léčby kloubní artrózy spočívá v použití kyseliny hyaluronové, která zpomaluje opotřebování chrupavky. Injekce s kyselinou hyaluronovou pomáhají udržovat kloubní chrupavky v co nejlepší kondici. Injekce doplňují nebo nahrazují v prostoru kloubního pouzdra synoviální, tedy kloubní tekutinu, čímž zlepšují jak klouzání kloubů po sobě, tak i jejich schopnost absorbovat nárazy. Zpomalují tím přirozené opotřebování chrupavky, které je u špičkových sportovců nebo intenzivně sportujících mladých lidí nepřirozeně rychlé.

Preparátů s kyselinou hyaluronovou mají specialisté k dispozici několik. Aplikují je pacientům buďto v určitém odstupu tří až pěti injekcí, nebo jednorázově. Zdravotní pojišťovny přispívají lidem na úhradu těchto preparátů různě. Pacient si doplácí zhruba 2 000 až 5 500 Kč. Pokud si pohlídá různé akce a slevy, může se dostat téměř na polovinu těchto částek, a někdy dokonce i níž. Do jaké míry je vhodné použití určitého preparátu u konkrétního pacienta, určí ortoped nebo revmatolog. Obvykle jde o pacienty s druhým až třetím stupněm postižení kloubů. Výjimkou jsou intenzivně sportující mladí lidé, a hlavně vrcholoví sportovci. U nich může být aplikace kyseliny hyaluronové určitou prevencí. Ti si ji však musí hradit v plné výši.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kucerova marie.

Furolin užívám již 4 měsíce, vždy jednu tabletu večer, aby se mi
nerozjel znovu zánět močových cest. Je to vůbec dobré, takhle dlouhodobě ho užívat. Je ale pravda, že mi zánět polevil - nemám bolesti a pálení. Bylo mi řečeno, že to někdo užívá až do smrti. Je mi 75 roků, jsem schopná a celkem kromě artrozy nemám problémy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Smrt při dlouhodobém požívání tohoto jedu na sebe jistě nenechá dlouho čekat. Játra nebudou otravě čelit věčně...

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Stupně artrózy

Dle stupně poškození se onemocnění dělí na primární a sekundární artrózu.

Primární koxartróza kyčle vzniká na nespecifickém podkladě a její příčina není dosud objasněna, zvažují se například dědičné vlivy.

Sekundární artróza kyčle vzniká v důsledku různých nemocí, včetně těch vrozených nebo počínajících v dětství, které vedou k deformitám kyčelního kloubu (například vrozené kyčelní dysplazie, Perthesova choroba, coxa vara a podobně). Rozvoj koxartrózy je typický po úrazech v oblasti kyčelních kloubů a po jejich zánětlivých infekcích. Nemoc také častěji postihuje diabetiky a obézní jedince, protože tělesná váha je silným rizikovým faktorem. Dále hraje roli i časté mechanické přetěžování kyčelních kloubů, kupříkladu při výkonu určitého zaměstnání nebo při některých sportech. Pokud tento faktor nelze nijak ovlivnit (to znamená, že není možná změna zaměstnání, nejsme ochotni vzdát se sportování), musíme alespoň tyto jednostranné pohyby od začátku kompenzovat vhodným cvičením.

Zdroj: Artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi MUŽE OTEKAT NOHA PŘI ARTROZE KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saxova vlasta.

dory den. manžel ma v koleni artrozu 4stupne o operaci nechce ani slyšet.cele koleno lytko nart až prsty ma otekle ani po ranu mu otok neustoupi. otok muže byt přičina artrozy nebo jiny duvod. lekař mu dal biofenac a řekl jedine operace.dekuji saxova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Asi před půl rokem mě začly bolesti v koleně a otekaji mě kotniky a narty nohou.Pohybu mám s pějskem asi 5km za den.Sedavám často s nohama ve vodorovné poloze.Pěstuji zeleninu adenně ji jim.Prosím oradu.

Zdroj: diskuze Muže otekat noha při artroze kolena

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem BERU ALAVIS PRO KONĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadin.

Ahoj , mám to samé ,
te'd mám obavy , zda to není z užívání Alavisu pro koně , beru ho zhruba jeden rok a na pravé ruce se mi udělaly vyrustky a zvětšily klouby na ruce . Také prostřední prst se mi zkřivil . Co se tyče bolesti kyčelního kloubu , ty mi odezněly .
Před Alavisem jsem užívala Hyalfin a na prstech nebylo nic patrné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nesmysl! Alavis, ač je určen pro koně, tak obsahuje stejné složky, jako humánní léčivé přípravky na klouby. Je tam jen chondroitin a glukosamin. Jediný rozdíl mezi lidskými doplňky a tímto je cena. Zvětšené klouby a výrůstky jsou následkem probíhající artrózy. Zajděte s tím k ortopedovi. Ten udělá vyšetření krve a rentgen a hned vám řekne důvod těchto obtíží.

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi dávkování

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Už delší dobu mě bolí klouby,píchá mi v nich - zápěstí a malé klouby rukou a nohou, a v současnosti i rameno pravé ruky.V roce 2012 jsem si trochu narazila nohu a asi za den v noci - k ránu mi ukazováček levé nohy strašně natekl, zčervenal. Byla to neskutečná bolest. V nemocnici RTG vyloučili zlomeninu a řekli,že je to naražené. Podobné situace se opakovaly - většinou náraz do kloubu a poté v noci bolest.Myslím, že jedna nemoc maskuje druhou.Náraz nebo artróza. V krvi nebyla zjištěna vyšší hodnota kys. močové a MUDr mi řekl z RTG, že mám artrózu. Taky mám vypozorováno, že po požití většího množství masa, ryb nebo alkoholu mám větší bolení v určitém kloubu. Jím spíše hodně zeleniny a ovoce, maso občas a alkohol - tak skleničku vína za týden.Vícekrát jsem na revmatologii říkala, jaké mám příznaky, ale jsem neustále přesvědčována,že DNU mít nemůžu, protože neodpovídám věkem , pohlavím( je mi 51 let a už nemám menstruaci). Klouby mě bolí, pak je to čas od času horší - ohromná bolest, po nějaké době mého léčení to odezní. Více bolestivé to je v zimě a v létě. Nesnesu teplé zábaly.Tak zde vznáším dotaz zda to může být DNA. Na revmatologii tvrdí, že ne. Kam jinam se můžu obrátit k posouzení. Za odpověď děkuji. Radka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna se skutečně pozná z krevního rozboru a pokud v něm nebylo zjištěno větší množství kyseliny močové, tak opravdu dnu nemáte a za problémy může artróza. Vaším partnerem by měl být hodný a šikovný ortoped, protože se s tím budete potýkat do konce života. Poraďte se s ním jak dál postupovat, a které doplňky stravy užívat, aby se zpomalil vývoj artrózy. Určitě se soustřeďte na přípravky s obsahem glukosaminu a chondroitinu, některé jsou na předpis hrazeny ze zdravotního pojištění, jiné zas volně prodejné. Také existují protizánětlivé masti, které zároveň tlumí i bolest, jako například Voltaren forte. S těmito pomocníky se to dá zvládnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosím o pomoc

Biologická léčba metastáz

Metastázy se většinou neoperují, ale musí se postupovat individuálně. U tohoto stavu moderní léky nemocného bohužel nemohou uzdravit, ale prodlouží mu život.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi JAKÉ HROZÍ NEBEZPEČÍ PŘI VNITŘNÍM POŽITÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Haluz.

Jaké hrozí nebezpečí ? Obrovské ! Ovšem né pro dotyčného který tuto fenomenální látku požije, nýbrž pro zisky farmaceutického průmyslu, pro to je to obrovské nebezpečí.

Jestli můžete poradit. Co je tetraboritan sodný dekahydrát, ve srovnání o tom jedu o kterém mluvíte ? Slyšel jsem že i soda bicarbona nebo kuchyňská sůl je "toxičtější" než borax.. Co vy na to ? Borax užívám vnitřně, prozatím mám velmi málo zkušeností ale ty jsou více než skvělé.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alois.

Na www.uspesna-lecba.cz se dovíte, proč byl farmaceutickým lobby zakázán, protože se osvědčil jako levný, daleko úspěšnější lék pro léčbu artrózy než jejich vysoce předražené preparáty. Taky jsem používal Borax, přece jen může být znečištěn je technický, koupil jsem si proto Acidum Boricum 500g, kyselinu boritou, přidávám si ji do Tepperweinovy směsi na odkyselní - na špičku nože do dávky na 2 vrchovaté lžičky směsi (dostane se koupit v pár lékárnách hotová (500g za cca 360Kč), sám si ji vyrábím ze surovin v potravinářské kvalitě, s pětinovou cenou) viz kniha Tepperwein Pryč s kyselostí. Hrozil mi umělý kolení kloub a mám léky nezvladnutelnou polyneuropatii (spaní jen s oblblbujicimi prášky) a držím se od nich uz dál chodidla v noci nepálí, a klouby nebolí bez BRUFENU A NEURONTINU!

Zdroj: diskuze Jaké hrozí nebezpečí při vnitřním požití?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP