Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LIPOSARKOM V PREDLOKTI

OBSAH

Liposarkom

Je naštěstí vzácná forma tukového nádorku. Liposarkom téměř nikdy nevzniká v kůži. Liposarkom má tendenci vznikat hluboko pod kůží a nejčastěji roste na stehnech, v tříslech nebo na zadní části břicha. Pokud se tento liposarkom začne zvětšovat anebo začne být bolestivý, tak je třeba konzultovat tento stav s kožním lékařem. Kožní lékař nejspíše provede odběr malého množství tkáně z lipomu pomocí biopsie a histologickým vyšetřením zjistí přesnou formu sarkomu a pak zvolí nejvhodnější léčbu.

Zdroj: Lipomy

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLÍČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobry den na predlokti a nohou mam cervene flicky spis takove teckovite skvrnky .
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pravděpodobně máte solární ekzém. Kupte si v lékárně hydrocortison v masti a aplikujte do vyléčení. Když to do týdne nezačne mizet, tak navštivte kožního lékaře a poraďte se s ním na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené flíčky

Flegmóna lokte

Hluboká flegmóna předloktí (Paronova prostoru) může být život ohrožující infekcí s celkovými projevy sepse. Hnis je nakupen v prostoru pod flexory předloktí před membrana interossea. Předloktí je zduřelé, zarudlé, bolestivé, zápěstí imobilizované a ohnuté, extenze výrazně bolestivá. Nutno pátrat po výchozím infektu na ruce, nejčastěji ve dlani, a široce jej otevřít v celkové anestezii, stejně jako Paronův prostor, dostatečnými incizemi po stranách dolní části předloktí.

Zde můžete vidět, jak vypadá flegmóna lokte.

Zdroj: Flegmóna

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ NA PŘEDLOKTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Čermáková.

Dobrý den, trápí mě svědění rukou na předloktí, hlavně večer před spaním, vyrážka žádná. Je to taková až pichlavá bolest. Můžu poprosit o radu co by pomohlo? Občas když už je to neúnosné tak vemu Xados.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

prosím o radu, mám svědění na předloktí, hlavně večer, až pichlavá bolest, tlumící prášky podstatu věci neřeší, ˇpomáhá mi chladící gel z mrazáku. Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Svědění na předloktí

Svědění kůže na předloktí

Svědění kůže na předloktí může být alergického či psychogenního původu, pokud by nestačilo promazávání, kupte v lékárně některé volně prodejné antihistaminikum. Pokud by se obtíže stupňovaly nebo se objevila vyrážka, navštivte lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Tukové boule u psa

Tukové boule neboli lipomy u psa jsou nezhoubné nádory z tukové tkáně. Lipomy rostou pomalu pod kůží a v podkožní tkáni a většinou nejsou pro zvířata příjemné. Obvykle jsou měkké a pod kůží mají omezenou pohyblivost. Časem mohou dorůst do větších rozměrů a mohou bránit v normálním pohybu v případě, že se nacházejí mezi nohama, na hrudi nebo v axilární oblasti předních nohou (jakoby v podpaží). Lipomy často rostou na břiše, ale mohou se vyskytnout kdekoliv na těle. U většiny psů, kteří mají lipom, se nezřídka objeví další nádory, které však nemusí být nutně zhoubné či metastatické. Každý kožní novotvar by měl zkontrolovat veterinář.

V souvislosti s benigními (nezhoubnými) lipomy se můžete setkat s pojmem infiltrativní lipom u psa. Jedná se o druh lipomu, který napadá svalové a vazivové tkáně, a proto se musí odstraňovat.

Liposarkom je nádor maligní (zhoubný), jenž se může dále šířit (metastazovat), a to do plic, kostí a dalších orgánů. Tento nádor je sice vzácný, ale i přesto by ho měl veterinární lékař brát při vyšetření v potaz.

Lipomy obvykle nevyžadují léčbu, protože ve většině případů zastaví svůj růst a psovi nepůsobí problémy. V případě potřeby se lipomy odstraňují při chirurgickém zákroku, kdy se kůže nařízne a bulka se vymáčkne. Poté se kůže zašije.

Zdroj: Kožní problémy u psů

Diskuze

V diskuzi KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk 24.7.17.

i já mám a na předloktí a je to po Medrolu

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Co je to epikondylární páska

Epikondylární páska je léčebná pomůcka, která slouží jako podpůrná terapie při různých onemocněních, nejvíce však při epikondylitidě (viz níže). Epikondylární páska je opatřena komfortní tlakovou pelotou s možností individuálního nastavení komprese v oblasti předloktí. Používá se například při entezopatii v oblasti lokte, což je takzvaný tenisový a oštěpařský loket. Velikost pásky je univerzální.

Zdroj: Epikondylární páska

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁKOŽKA SVRABOVÁ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobry den, resim vyrazku, kterou mam jiz 3 mesice. Po prvnim vyskytu drobnych pupinku, po zmacknuti z nich vytekla tekutinka, mi MUDr. naordinovala mast, ale strasne se divila, ze jdu k lekari jiz 14dni po vysevu a s tak malym mnozstvim( pupik, dekolt, predlokti). Zmenila jsem lekarku a moc jsem si nepomohla. Svrab ji sice napadl, ale nediagnostikovala jej, ani se nepokousela. Leci me masti, dietou nedrazdivou, napolsedy mi nasadila kortikoidy, ktere ovsem nejim. Vyrazka je na nohach( lytka, ale vice holene), u kotniku, strana bricha resp. na pasu, skoro cela zada, predlokti. Vyrazka svedi obcas, zadne urputne nocni svedeni. Manzel ji nema a ani zadny ze synu (9 a 1 rok)ji nema. Jedine, co by mohlo svedcit pro svrab je na predlokti a u kolene asi 1cm dlouha "carka". Uz jsem zoufala, poradi nekdo? Diky M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Moniko, souhlasím s postupem vaší nové kožní lékařky. Svrab, by při tak masivních kožních projevech, byl nesnesitelně svědivý a to píšete, že vás zas tolik nesvědí. Dále pro svrab nenasvědčuje ani popisovaný projev vodnatými puchýřky. Víte Moniko, ono určit přesnou příčinu vzniku ekzému dnešní medicína přesně stále nedokáže a léčba často probíhá metodou pokus / omyl. Proto vám vaše lékařka naordinovala nedráždivou dietu, aby vyloučila alergické reakce na alergeny z jídla. Tato opatření se aplikují vždy na přechodnou dobu, nezbytnou pro prokázání jejich účinnosti na zdravotní stav. Dá se z toho pak lépe poznat možná příčina vzniku ekzému a díky tomu je pak možná i efektivní volba známé léčby. Měla byste raději respektovat doporučení své lékařky a užívat vše, co vám předepíše. Váš exém je patrně nějaká forma atopického exému a čím dříve se příjde na jeho příčinu, tím rychleji budete zase uzdravená. Uvědomte si prosím, že lékař studuje zdravovědu několik let a vy, z pohledu lajka, nemůžete být schopna relevantně zhodnotit vhodnost doporučené medikace. Zamyslete se nad tím, čeho chcete dosáhnout, zdali soutežit s lékařem o způsob léčby a nebo být co nejrychleji uzdravená.
Držím Vám palce a přeji brzké uzdravení.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová diskuze

Kdy podstoupit očkování proti chřipce

Očkování proti chřipce se podává do deltového (ramenního) svalu, ale také pod kůži na předloktí, nejlépe před očekávaným výskytem onemocnění, tj. od září do prosince. Očkovat je možné i v průběhu epidemie, situaci vždy posoudí ošetřující lékař dle pokynů epidemiologů. Je nutné jej každoročně opakovat kvůli změnám chřipkových virů, jinak samotné očkování zanechává dostatečnou ochranu na více než jeden rok.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Diskuze

V diskuzi KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

krvavé skvrny na předloktí,beru medrol,metotrexat

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Co to znamená mít tenisový loket?

Pod pojmem tenisový loket (epikondylitida) chápeme bolestivost zevní strany loktu způsobenou zánětlivým procesem ve šlachách svalů, které se jejich prostřednictvím upínají do této oblasti. Jedná se o natahovače (extenzory) předloktí a prstů a svaly vytáčející předloktí tak, že dlaň směřuje vzhůru (supinátory). Při jejich kontrakci je bolest nejvýraznější, ale bolestivý na pohmat je i samotný zevní hrbol pažní kosti, kam se svaly upínají. K zánětu těchto tkání dochází nejčastěji při jejich dlouhodobém a jednostranném přetěžování, avšak i když je hraní tenisu nasnadě, příčinou mohou být i jiné, zcela všední činnosti. V poslední době přibývá pacientů, jež si tenisový loket „uženou“ za pracovním stolem – loketní kloub a struktury v jeho blízkosti jsou totiž enormně přetěžovány při práci s počítačovou myší a při psaní na nevhodně umístěné klávesnici. Tenisový loket není ničím neobvyklým ani u těžce manuálně pracujících osob nadměrně namáhajících klouby horní končetiny. Epikondylitida se může rozvinout i jako následek úrazu. Za zdroj obtíží lze označit dokonce i krční páteř. Taktéž používání chytrých telefonů a ovládání jejich displejů může vést k vleklé a bolestivé epikondylitidě. Překyselení žaludku a refluxní choroba můžou podpořit vznik tenisového loktu. Často vyléčením překyseleného žaludku se vyléčí i tenisový loket.

Zdroj: Tenisový loket

Diskuze

V diskuzi MALE BILE FLEKY NA RUKOU A NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Dobry den asi pred rokem se mi udelali male bile flicky v oblasti stehen a predlokti . Kdyz si lehnu zmizi kdyz stojim tak se zase objevi . Pri koupani v teple vode take zmizi a po chvilce se zase objevi.kdyz zacnu vykonavat nejakou cinnost a je mi horkn hodne tak castecne zmizi . Uz jsem navstivil dva kozni lekaze a meli odlisni nazor jeden rekl ze to neni kozni problem a druhy ze je to porucha cevek v kuzi prosim poradte co s tim dekuji za odpoved Libor

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Male bile fleky na rukou a nohou

Příznaky páté nemoci

Ve většině případů je toto onemocnění spojeno s nespecifickými a mírnými příznaky:

  • Asi 15 až 30 % pacientů si stěžuje na nízkou horečku spojenou s bolestí v krku, celkovou slabostí a únavou, bolestí svalů a bolestmi hlavy.
  • Může se objevit vyrážka na obličeji. Tato vyrážka je jasně červená, vypadá, jako kdyby někdo udeřil dítě do tváře. Červené tváře u dětí obvykle zmizí během čtyř až pěti dnů.
  • Také se může objevit světle růžová vyrážka na předloktí, která se postupně šíří po zbytku těla.

Zdroj: Pátá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sádlíková.

Dobrý den, prosím akutně o radu, mému příteli se před par dny udělali malé flíčky na rukou v následujících dnech se to ale rozšířilo až na předloktí a fleky se výrazně zvětšili. Děkuji moc za vaší radu a přeji příjemný zbytek dne. Sádlíková
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžou to být štípance od blechy, od štěnice nebo od svrabu, které by svědily. Pokud to nesvědí, tak to může být alergie a nebo ekzém. Pro rychlou léčbu bude potřeba přesně určit původ a to z fotografie nejde. Stavte se proto na kožním, kde to vyšetří a během několika minut dostanete účinnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosím o radu

Zásady kojení

  • Položte dítě co nejblíže ke svému tělu, takže břicho na břicho.
  • Tvář dítěte mějte na své hrudi.
  • V prvních dnech mějte dítě na paži.
  • Nos dítěte by měl být ve výšce bradavky.
  • Ucho, rameno a předloktí dítěte leží v jedné přímce.
  • Nyní kontakt s bradavkou – rty dítěte přiložte k bradavce a počkejte, než se otevřou.
  • Když chcete dítěti prs odebrat, vložte malíček do koutku úst, dítě bude cucat váš prst a bradavku můžete v klidu a bezbolestně vyjmout.

Jestliže jste proti kojení, dopřejte svému dítěti alespoň novorozenecké mléko, takzvané kolostrum, které mu poskytne všechny potřebné nutriční látky.

Zdroj: Kojení

Jak si udržet střeva zdravá

  1. Naučte se, jak vyprázdnit střeva bez namáhání.
  2. Ujistěte se, že pijete dostatek vody.
  3. Jezte zdravou a pestrou stravu.

Jak vyprázdnit střeva bez namáhání

Základem je správný posed na záchodě:

  • držte záda rovně, předkloňte se
  • opřete si předloktí o kolena
  • mějte kolena výše než boky nadzvednutím podpatků nebo pomocí podnožky držte nohy od sebe
  • nechte břišní svaly tlačit dopředu, to vám pomůže rozšířit pas
  • nechte pusu mírně otevřenou a vydechněte, ale nezadržujte dech

Když skončíte s vyprázdněním, tak stáhněte své anorektální svaly (svaly, které ovládají vaše dno). Tím se zlepší schopnost uzavřít střeva.

Zdroj: Jak vyvolat vyprázdnění

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ PROBLÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Onderka.

Na těle se mi objevují tyto boláky. Za 24hod následuje otok. Dost to svědí a bolí.Objevují se vždy ve dvojici !! postupně různě po tělě, na bérci, nakrku, na paži, na předloktí. Nejedná se o bodnutí hmyzem!Byl jsem na spoustě vyšetření, kožním , infekčním atp. ,nikdo z lékařů to nikdy neviděl. Nemáte s tím někdo zkušenost?
Dík za odpověď
Milan

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takhle může vypadat kousnutí od roztoče, který se mohl přemnožit ve vaší posteli. Obvykle bývá nalezlý mezi vrstvami matrace a s pomocí lupy ho můžete případně najít. Může být i v křesle na polstrované židli a podobně. Pro odstranění je nejlepší využít pomoci deratizační firmy. Podobně může vypadat i kousnutí od pavouka nebo od škvora či od štěnice. Určitě doporučuji zkonzultovat tyto projevy s kožním lékařem ve větším městě, který bude mít více zkušeností.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní problém

Příznaky erythema nodosum

Zánět je nejdříve nespecifický, později s přítomností lymfocytů a ohraničený na lobulární septa podkožního tuku. Vzniku zánětlivých ložisek může předcházet únava, bolesti hlavy, malátnost, či dokonce horečka. Časem může dojít až k fibrotizaci. Není přítomna vaskulitida na rozdíl od polyarteritis nodosa. Rychle se vytvoří zarudlé, bolestivé, několik centimetrů velké léze. Nejčastější lokalizace je na bércích, méně na extenzorových stranách stehna a předloktí. Léze mohou při ústupu měnit barvu podobně jako hematom (nafialovělá - nažloutlá - nazelenalá), odtud starší název erythema contusiforme. Onemocnění spontánně ustupuje během několika týdnů a nezanechává následky.

Zdroj: Erythema nodosum

Princip Tinelova testu

V klinické diagnostice syndromu karpálního tunelu se používá několik provokačních testů. Pokud se objeví bolesti či parestézie při poklepu nad průběhem nervu medianus v oblasti zápěstí v jeho inervační zóně, hovoříme o Tinelově příznaku. Pozitivní bývá asi u 60 % postižených. Pokud se iritační příznaky objevují v distálním předloktí a pokračují dále i směrem proximálním, mluvíme o takzvaném obráceném Tinelově příznaku. Tinelův test spočívá v poklepu kladívkem nebo prstem na místo nad karpálním tunelem. U postiženého jedince Tinelův test vyvolá krátký bolestivý vjem v senzitivní zóně nervu medianu. Často postačí jen přímý tlak prstu na karpální kanál.

Tinelův test na videu.

Zdroj: Tinelův test

Použití na tenisový loket

Pod pojmem tenisový loket (epikondylitida) chápeme bolestivost zevní strany loktu způsobenou zánětlivým procesem ve šlachách svalů, které se jejich prostřednictvím upínají do této oblasti. Jedná se o natahovače (extenzory) předloktí a prstů a svaly vytáčející předloktí tak, že dlaň směřuje vzhůru (supinátory). Při jejich kontrakci je bolest nejvýraznější, ale bolestivý na pohmat je i samotný zevní hrbol pažní kosti, kam se svaly upínají. K zánětu těchto tkání dochází nejčastěji při jejich dlouhodobém a jednostranném přetěžování, takže i když je hraní tenisu nasnadě, příčinou mohou být i jiné, zcela všední činnosti. V poslední době přibývá pacientů, kteří si tenisový loket „uženou“ za pracovním stolem – loketní kloub a struktury v jeho blízkosti jsou totiž enormně přetěžovány při práci s počítačovou myší a při psaní na nevhodně umístěné klávesnici. Tenisový loket není ničím neobvyklým ani u těžce manuálně pracujících osob nadměrně namáhajících klouby horní končetiny. Epikondylitida se může rozvinout rovněž jako následek úrazu. Za zdroj obtíží lze označit dokonce i krční páteř.

Epikondylární páska svojí kompresí vyvíjí cílený tlak na svaly a šlachy v oblasti laterální anebo mediální. Obecně vyvíjí tlak na svaly v dolní části paže a tím odebírá tlak ze šlach v loketním kloubu. Tyto šlachy se nacházejí přesně v místě, kde pacient pociťuje bolest při tenisovém nebo golfovém loktu. Bandáž je vybavena silikonovými aplikacemi, takže snadno drží a nesklouzává ani při rychlých pohybech. Epikondylární páska se snadno nasazuje i jednou rukou, je vyrobena z neoprenu. Doporučuje se nejen na takzvaný tenisový či oštěpařský loket, ale vhodná je také jako prevence pro zvýšení výkonnosti lokte při tenisu, squashi, házené, golfu a podobně. Na našem trhu je k dostání celá škála těchto epikondylárních pásek.

Zdroj: Epikondylární páska

Léčba zánětu nehtového lůžka

Pokud není ještě vytvořeno hnisavé ložisko, zánět se léčí konzervativně, tedy studenými obklady, klidem končetiny a případně antibiotiky. Pokud už je již vytvořeno hnisavé ložisko, je zvolena léčba chirurgická, která spočívá v otevření a vypuštění hnisavé dutiny, výplachu a drenáži k zajištění vyprazdňování případného dalšího tvořícího se obsahu. Provádí se téměř vždy v místním znecitlivění. Opakované převazy jsou nutností. Při agresivním zánětu, u osob s poruchou imunity nebo u nedostatečně léčených zánětů může dojít k rozšíření zánětlivého procesu na celý prst, na ostatní prsty, ruku či předloktí, nebo i do šlachových prostorů. Při těchto komplikacích je nutno provádět rozsáhlejší výkony s otevřením šlachových pochev a opakovanými výplachy. Antibiotika se v těchto případech podávají spíše nitrožilně a je nezbytná hospitalizace.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Oštěpařský loket

Je označován rovněž jako „golfový loket“. Bolesti se objevují na malíkové straně loktu. Na tento epikondylus se upínají ohybače předloktí a zápěstí. Bolest je způsobená přetížením této skupiny svalstva, zejména v jejich úponech. Projevuje se především při ohnutí prstů a zápěstí či vnitřní rotaci v zápěstí, tedy při otáčení dlaně směrem dolů. Často ji vyvolá samotný dotyk v oblasti na malíkové straně loktu. Pro účinnou terapii, která vás zbaví bolesti a zároveň zamezí jejímu návratu, je opravdu velmi důležité vyšetřit vedle samotného bolestivého loktu rovněž funkci krční páteře a ramenního pletence. Při diagnostice a terapii se zaměřuje i na běžné denní pohybové stereotypy, jejichž špatné provádění mnohdy vede právě k přetěžování svalů a tím i jejich úponů, což má za následek bolestivé zánětlivé onemocnění úponů svalů. Zranění je typické pro hráče golfu, baseballu či oštěpaře a jiné atlety zabývající se hodem.

Zdroj: Tenisový loket

Příznaky systémové sklerózy

Raynaudův syndrom je považován za jeden z prvotních příznaků systémové sklerózy, i když ne vždy k němu musí dojít. Raynaudova choroba je charakterizována dočasnými změnami na kůži, zejména při vystavení nízkým teplotám nebo stresu. Mohou se objevit změny kůže, zejména bledost, zmodrání a následně zarudnutí. V závislosti na typu systémové sklerózy se mohou symptomy lišit:

  • Ohraničená (limitovaná) kožní systémová skleróza se vyznačuje zesílenými skvrnami na kůži, předloktí, obličeji a nohou. Může dojít ke zduření a tvrdosti prsů, ale i k tvorbě vředů na konečcích prstů. Častým příznakem je pálení žáhy a obtížnost při polykání.
  • Difúzní (rozptýlená) kožní systémová skleróza má i jiné příznaky než jen kožní. Častým příznakem je únava, snížení váhy, bolest svalů, kyselost v žaludku, postiženy jsou i jiné orgány těla. Mezi další příznaky patří zvýšený krevní tlak, fibróza plic s plicní hypertenzí, snížená aktivita štítné žlázy, rozmazané vidění, dušnost a křeče.

Zdroj: Systémová skleróza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP