Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA NOSNÍCH POLYPŮ

OBSAH

Léčba

Po diagnóze nosních polypů lékař obyčejně pacientovi předepíše nosní sprej s obsahem kortikoidů – zabere-li na polypy (to se stává zejména v případě menších polypů), lze tento sprej užívat i dlouhodobě, neboť při této lokální aplikaci se kortikoidy nedostávají do krve a nemohou tak plně rozvíjet své nežádoucí účinky (ukládání tuků, tvorba strií, růst chloupků, vznik žaludečních vředů). Pokud nosní sprej nezabere, přesune se léčba ke kortikoidům v tabletkách – ty lze užívat jen omezenou dobu. A když zkrátka kortikoidy v žádné podobě na polypy nestačí, přechází se k chirurgickému odstranění polypů. Operace se provádí buď při místním znecitlivění, nebo v analgosedaci, či v celkové anestezii.

Zdroj: Jak na polypy v nose

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lida.

Z praxe je dokázáno, že kortikosteroidy vůbec nepomáhají při léčbě nosních polypů, ale lékaři stále to pacientům předepisují. Proč? Ať mi někdo odpoví. Slyšela jsem, že jsou kortikosteroidy k tomu ještě i nezdravé.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eleanora.

Ahojky. Mám nosní polypy, nemám ani čich a doktorka mi doporučila jít na operaci...dá se to vyřešit i jinak?

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Rizikové faktory

Často se vznik nosních polypů spojuje s chronickým zánětem nosní sliznice (chronické, alergické rýmy), s astmatem, u malých dětí může být příčinou dokonce cystická fibróza či ciliární diskineze (nepohyblivost řasinek), obojí jsou vážná onemocnění. Objevení polypů je někdy reakcí organismu na určité léky (Aspirin, Ibalgin).

Zdroj: Jak na polypy v nose

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLIPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lida.

Z praxe je dokázáno, že kortikosteroidy vůbec nepomáhají při léčbě nosních polypů, ale lékaři stále to pacientům předepisují. Proč? Ať mi někdo odpoví. Slyšela jsem, že jsou kortikosteroidy k tomu ještě i nezdravé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nosní polipy

Komplikace

Hlavní komplikací u léčených polypů je jejich opakované navracení. U neléčených je komplikací více: Jednak mohou úplným zacpáním nosních průduchů ucpat i ústí vedlejších nosních dutin. Z vedlejších nosních dutin pak nemůže být odváděn hlen a vzniká hnisavý zánět dutin. Ten často způsobuje úporné bolesti hlavy. Přerostlé polypy mohou vyčnívat buď vpředu, z nosních dírek, nebo vzadu, to pak mohou přepadávat do krku. Polypy mohou ničit i okolní kostěné struktury – přetvořit tvar nosu či narušením očnice rozšířit zánět i do těchto míst.

Zdroj: Jak na polypy v nose

Poradna

V naší poradně s názvem HUČENÍ V UCHU A POLYP V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Večeřová.

DOBRÝ DEN.JIŽ 3.TÝDEN MĚ HUČÍ V UCHU.DOSTALA JSEM 10KAPAČEK A MÁM VYBRANÉ 3 A ZATÍM MĚ NEPOMÁHAJÍ.ZAČÍNÁM MÍT Z TOHO DEPRESY.PŘED ROKEM MĚ ODSTRANILI POLYP V NOSE A TED MĚ OPĚT NAŠLI DALŠÍ.MÁM ALERGII NA ROZTOČE,PSI,PLÍSNĚ,AMBROZII.MOC VÁS PROSÍM O RADU.DĚKUJI VEČEŘOVÁ BRNO.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyčkejte několik dní na účinky současné léčby a pak se obraťte na svého ošetřujícího lékaře. U polypů v nose je bohužel normální, že se vrací. Musí se opakovaně odstraňovat odborným vytržením při lokálním umrtvení. Na alergie je dobrý volně prodejný lék Claritine, popřípadě vakcinózní léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze HUČENÍ V UCHU A POLYP V NOSE

Prevence

Vzhledem k tomu, že nebyla objasněna přesná příčina onemocnění, je prevence v podstatě nemožná. V souvislosti s možností vlivu chronických onemocnění horních cest dýchacích na rozvoj nosních polypů je vhodné tyto záněty včas, účinně a dokonale léčit, aby sliznice nosu byla v co nejlepším stavu – co nejméně zatěžována a narušována zánětlivými procesy, poněvadž ke vzniku polypu bude takováto sliznice jistě náchylnější.

Zdroj: Jak na polypy v nose

Diskuze

V diskuzi RÝMA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartošová.

Dobrý den,mám pejska,kterému je 18 rokú a od včerejška kýchá a teče mu řídký hlen z obou nosních dírek.Prosím o radu,děkuji Bartošová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýma u psa

Projevy nosních polypů

Polypy se projevují zhoršenou průchodností nosu. Pacienti jsou stále s otevřenými ústy, aby mohli dýchat. Po probuzení mají často sucho v ústech. Jestliže člověk s nosními polipy vydrží dlouho snášet toto utrpení, je možné, že se dočká až stavu, kdy mu budou polypy „vylézat“ z nosu ven. Dalším nepříjemným projevem doprovázejícím nosní polypy je rýma. Ta může být vodnatá, nebo hustší či dokonce zbarvená do zelenožluta. Rýma je doprovázena nesnesitelnou bolestí hlavy, pocitem tlaku v obličeji a ztrátou čichu. Na těchto fotografiích je vidět jak vypadají polypy v nose: nosní polypy foto.

Zdroj: Nosní polypy a alternativní léčba

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hoggarr.

7.7.10 jdu na endoskopii na odstranění polypu. Můžu přesto už před tím brát Colonix? Můžete mi sdělit i vedlejší účinky tohoto preparátu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bibi.

Ahoj, Colonix kludne mozete absolvovat i ked mate polipy. moj stryko v cesku tiez absolvoval tuto kuru a bol velmi spokojny. Vedlajsi ucinky program nema ale viem ze par dni bol velmi nafuknuty, ale to su normalne javy detoxikacie. Ohladom vedlajsich ucinkov sa skontaktuje so zakaznickou sluzbou urcite Vam radi pomozu.

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Dieta u kolonoskopie po odstranění polypu, tedy po polypektomii, zahrnuje kašovitou stravu po dobu jednoho až 3 dnů. Většinou se nedoporučují žádná výrazná dietní opatření.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘICHO A BOLEST JAKO PŘI NAMOŽENÍ PO ODSTRANĚNÍ POLYPŮ A KYRETÁŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo poradil. Byla jsem 9.7. dneska je to druhý den na odstranění polypu na děložním hrdle a v děloze a na kyretáži v celkové narkóze a mám oteklé celé břicho a bolest a pálení jako při namožení. Dneska už jen trochu špinění, včera trochu bolest jako při menstruaci. Děkuji Helena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé břicho a bolest jako při namožení po odstranění polypů a kyretáži

Příčiny

Ačkoli nosní polypy byly jako nemoc objeveny už ve starověkém Egyptě, vědci ani po staletích bádání neví, co je přesnou příčinou jejich vzniku. Výskyt nosních polypů je nejčastěji dáván do souvislostí s alergiemi a s nimi spojenými rýmami, které mají na svědomí chronický zánět nosní sliznice. Dlouhodobě zanícená sliznice uvnitř nosu je zduřelá, zbytnělá a postupně se na ní vytvářejí výběžky či výchlipky – právě ony nosní polypy. Polypy bývají většinou mnohočetné a při vyšetření je lékař objeví na obou stranách nosní dutiny. Zvýšené riziko nosních polypů je také u pacientů s cystickou fibrózou, u dětí s bronchiálním astmatem či s poruchou pohyblivosti řasinek a u lidí, kteří jsou citliví na některé léky, například Aspirin nebo Ibalgin. Celkově nosní polypy trápí až 4 % populace, což není zanedbatelné množství. Pokud se chceme nosním polypům ubránit, měli bychom včas a efektivně léčit jakékoli záněty horních cest dýchacích, včetně klasické rýmy, abychom nosní sliznici co nejméně zatěžovali.

Zdroj: Jak na polypy v nose

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN...UZIVÁNÍ DOPLŇKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav S.

Dobrý den,užívám warfarin2 a mohu brát při zánětu vedlejších dutin nosnich...SINUPRET FORTE..děkuji..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sinupret forte je léčivý přípravek z rostlinných drog s obsahem hořčin, saponinů, flavonoidů, hydroxyfenylkarbonových kyselin, esterů a steroidních triterpenů. V přívalové informaci je uvedeno, že Sinupret forte neovlivňuje žádná léčiva podávaná společně. Nejde ale s jistotou říci, že u tak rozmanitého složení nebude docházet k ovlivnění účinků Warfarinu. Jediná směrodatná možnost je kontrola srážlivosti třetí den po začátku této společné léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin...uzivání doplňků

Hyperplastický polyp tlustého střeva

Hyperplastický polyp je nejčastějším nenádorovým polypem. Tyto polypy dosahují velikosti maximálně okolo 1 cm. Nachází se v nich histologicky prodloužené krypty, epitel je složený z dobře diferencovaných buněk. Obvyklým postupem je odstranění polypů polypektomickou kličkou s využitím vysokofrekvenčního proudu, což umožňuje následné histologické vyšetření polypu. Rozsáhlé přisedlé polypy se odstraňují chirurgicky při laparotomii. Laserová likvidace polypů vede k jejich totálnímu zničení a neumožňuje následné histologické vyšetření. Po odstranění polypů je nutná následná kontrola. V současnosti se preferuje provést ji za 3 roky po odstranění všech polypů a pak po 5 letech, je-li střevo bez nových polypů, či pouze s nově vzniklým tubulárním adenomem.

Zdroj: Polypy ve střevech

Diskuze

V diskuzi REISHI SPOLU S WARFARINEM LZE UŽÍVAT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA.

Dostala jsem k vánocům jako dárek 3 balení REISHI BIO. 14 roků užívám Warfarin, lze užívat Reishi s Warfarinem. Díky za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý večer, měsíc užívám Warfarin po plícní embolii. Často bývám nachlazená, tak se chci zeptat, zda mohu užívát čajové směsi na nachlazení, zázvor, vitamín C a zda nevadí používání nosních kapek např. Olynth. Předem děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Reishi spolu s warfarinem lze užívat?

Polypy v konečníku

V konečníku se mohou vyskytovat buď ojedinělé, nebo vícečetné polypy. Naprostá většina karcinomů (zhoubných nádorů) má svůj původ ve žlázovém polypu (takzvaném adenomu). Nejvíce jich bývá v konečníku. V tlustém střevě se ¾ nacházejí v levé polovině a ¼ v pravé. Přeměna polypu v karcinom je úměrná velikosti, šířce stopky a nerovnosti povrchu polypu. Polypy se projevují krvácením, průjmy a přítomností hlenu ve stolici. V případě nálezu endoskopicky odstranitelného polypu se provádí ihned jeho snesení s odesláním k histologickému vyšetření. U objemných polypů, které nelze odstranit endoskopicky, se odebírá vzorek tkáně na histologické vyšetření a následně se zajišťuje a provádí jejich operační odstranění.

Zdroj: Polypy ve střevech

Poradna

V naší poradně s názvem ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, co by jste mi doporučil od firmy JUST na zahlenění, pořád mě to nutí ke kašli a nemůžu odkašlat. Kašel nemám. JUST 31 bylin používám k potírání na hrudníku a krku, ale nepomáhá.
Děkuji Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zahlenění pomáhá výplach nosních dutin slanou vodou, inhalace páry z Vincentky a užívání šumivých tablet ACC Long. Hodně pijte a nebraňte se kašli. Kašel pomáhá posouvat hlen ven z těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zahlenění

Operace

Operace při místním znecitlivění začíná aplikací znecitlivujícího spreje do nosu. Poté jsou pomocí různých „šikovných“ nástrojů odstraňovány polypy. Protože jsou polypy původem odjinud – z vedlejších nosních dutin, s nimiž jsou spojeny stopkou, která také musí být odstraněna – mluví se někdy o vytrhávání polypů, což poněkud naturalisticky, leč výstižně označuje děj, ke kterému dochází. Výkon je krvavý a ne zcela bezbolestný. Avšak pacienti se vesměs shodují, že úleva (často bohužel jen dočasná), kterou jim zákrok přinesl, za to stojí. Při dalším způsobu provedení polypektomie (vyjmutí polypů) – analgosedaci – nedochází k celkové anestezii, nicméně znecitlivující prostředek již není aplikován místně, nýbrž do žíly. Pacient je tak v částečném vědomí. Nepociťuje tolik bolest, je schopný částečné spolupráce při operaci, je však „otupělý“ a zákrok si obyčejně nepamatuje. Třetí možností je operace v celkové narkóze. K té se přistupuje zejména v případě, že je operace spojena ještě s jinou v této lokalitě (například operací nosní přepážky). Doba hospitalizace je zhruba 5 dní.

Zdroj: Jak na polypy v nose

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE POLYP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evička.

Může helicobakter pylori zapříčinit polypy v žaludku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Helicobacter pylori prokazatelně souvisí se vznikem hyperplastických polypů na sliznici žaludku. Zde je k tomu studie: www.ncbi.nlm.nih.gov…
Zabývala se právě souvislostí mezi helicobacter pylori a polypy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je polyp

Příznaky

Nosní polypy se projevují zhoršenou nosní průchodností (pacientovi se špatně dýchá nosem). I když si je každý vědom možnosti dýchání ústy jako náhrady dýchání nosem, i tak vede u někoho znemožnění nosního dýchání k jakési nervozitě až panické hrůze z udušení. Ucpání nosních cest se může chvílemi zhoršovat či zlepšovat – použitím různých nosních kapek. Vzhledem ke zhoršenému příjmu vzduchu, tedy i kyslíku, trpí pacienti často bolestmi hlavy. Někdy popisují pocit tlaku v obličeji. Dalším nepříjemným příznakem je částečné či úplné vyřazení čichu. Pacienty trápí takřka permanentní rýma (vodnatá, později hnisavá – „zelená“). Polypy se obyčejně objevují na obou stranách nosní přepážky – v pravé i levé nosní dírce – často však nerovnoměrně. Typickým projevem tohoto onemocnění je časté probouzení kvůli nepříjemně vyschlým ústům – pacient se potřebuje napít. Nepříjemným – i esteticky – projevem polypů je jejich vynoření z dutiny nosní nosními dírkami (toto se stává v pokročilých stadiích).

Zdroj: Jak na polypy v nose

Alternativní léčba

Pokud chcete aplikovat alternativní léčbu – výše neuvedenou, tak se neobejdete bez změny myšlení a životosprávy. Pomáhá také jóga. Pokud se do této alternativní léčby vrhnete, tak je v první řadě potřeba významně v potravě omezit cukry(člověk se až diví, kde všude je bílý cukr). To samé platí s bílou moukou a mléčnými výrobky , které zahleňují. Omezit je třeba také vepřové maso. Naopak ve své potravě přidejte hodně zeleniny, celozrnné pečivo (ne to obarvené na tmavo) a místo čokolády použijte cereální nápoj Caro. Dále používejte doplněk stravy Vironal a jednou krát denně Avamys. Asi po 3 týdnech zaznamenáte značné zlepšení. Po Vironalu budete mít 3 týdny “volno“. Dávkování Vironalu je pro dospělé 2 – 7 kapek 1 – 3 x denně, pro děti od 12 let 7 kapek za den a pro malé děti od 3 let 2 kapky za den. Před použitím Vironalu je třeba jeho důkladné protřepání (21 x). Tím dojde k dynamizaci informačních složek a účinnost přípravku se zvýší. Vironal užívejte půl hodiny před jídlem nebo po něm, nejlépe ředěný vodou, případně nakapejte na lžičku a užívejte přímo. Pro podporu účinků je vhodné zvýšit příjem tekutin. Po 3 týdnech užívání Vironalu udělejte vždy 1 týden pauzu. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

Další možností je léčba pomocí gelu aloe vera. Dávkování aloe vera gelu většinou závisí na výrobci. Jelikož se jedná o přírodní produkt, nehrozí žádné vedlejší účinky na vaše zdraví. Obvykle se doporučuje 3 až 5 polévkových lžic ve 2 až 3 porcích denně.

Pro odstranění nosních polypů je možné použít homeopatikum HomSet DETOX a Thuya occidentalis 15CH, kterým se navíc organismus také detoxikuje. U nosních polypů doporučujeme navštívit homeopata, který určí homeopatickou konstituční léčbu individuálně, aby mohla tento problém pomoci odstranit.

Zdroj: Nosní polypy a alternativní léčba

Co jsou polypy ve střevech

Polypy se dle histologické struktury dělí na nenádorové a nádorové. Podstatou nenádorových polypů ve střevě může být nadměrně vzrostlá sliznice, někdy může jít o důsledek chronických zánětů. Nádorové polypy vznikají v důsledku buněčných mutací. Zásadní je, že většina nádorových polypů v tlustém střevě představuje nádory nezhoubné, u nichž ovšem po dlouhé době (roky) hrozí riziko zvratu ve zhoubné onemocnění (rakovina tlustého střeva). Výskyt stovek až tisíců polypů označujeme jako takzvanou polypózu a najdeme ji u některých geneticky podmíněných chorob. Příkladem je například familiární adenomatózní polypóza, Peutz-Jeghersův syndrom, Turcotův syndrom, Cowdenův syndrom a Gardnerův syndrom.

Dělení polypů:

  • 1. Stopkaté
  • 2. Přisedlé
Nenádorové
  • 1. Hyperplastické
  • 2. Juvenilní
  • 3. Peutz-Jeghersův polyp
  • 4. Zánětlivé

Nádorové

  • 1. Adenomy (tubulární x tubulovilózní x vilózní)
  • 2. Karcinomy (neinvazivní x invazivní)

Zdroj: Polypy ve střevech

Jídelníček po kolonoskopii

Po kolonoskopickém vyšetření, při kterém jsou pacientovi odstraněny polypy, se doporučuje lehčí dieta, kašovitá strava a vyhýbání se kořeněným jídlům. Pokud nemáte v nálezu výslovné doporučení režimu, například pouze tekutiny nebo kašovitou stravu po odstranění větších polypů, tak nejsou žádná omezení. Samozřejmě je vhodnější začít lehčími jídly, ale záleží hlavně na chuti a toleranci.

Stravovací omezení se doporučují pouze po odstranění větších lézí. Většinou den po výkonu jsou to pouze tekutiny, další den kašovitá strava a pak už běžná strava dle individuální tolerance pacienta. Po odstranění malých polypů lze konzumovat běžnou stravu.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Léčba

Léčba polypů je konzervativní (léky), chirurgická (operace) nebo kombinace konzervativní a chirurgické léčby. Na základě výsledků proběhlých vyšetření stanoví lékař, co bude proti polypům podnikat. Prvním krokem bývá používání nosního spreje, většinou jednou denně, při větším postižení dvakrát denně. Sprej obsahuje kortikoidy, které dokáží některé polypy zcela odstranit, někdy se mu podaří pouze další růst polypů zabrzdit. Tento sprej se užívá alespoň jeden až dva měsíce.

Pokud konzervativní léčba nepřinese žádnou úlevu, pak již nezbývá nic jiného, než se nachystat k několikadennímu pobytu v nemocnici a podstoupit chirurgické odstranění polypů. Při operaci je pacient v narkóze a lékař provede endoskopický výkon vdený nosem. Zákrok je bez jizvy na obličeji a odstraní kompletně celé polypy. Zákrok není bolestivý. Nepříjemné však je, že po operaci je vytamponovaný nos obvazem. Ten se za několik dní odstraní.

Po operaci je třeba dodržet asi dva týdny fyzický klid, aby rána v nose nezačala krvácet. Po operaci bude nutné znovu stříkat do nosu sprej s kortikoidy. Na dohojení je výborná Vincentka ve spreji.

Pokud jsou polypy menší, dají se odstranit laserem a nebo radiofrekvenčním přístrojem, což může být nepříjemné, ale v podstatě to nebolí. Když jsou polypy v nose velké, tak se mohou odstranit v místním znecitlivění trháním. Vypadá to dost drasticky, ale když to dělá odborník, který to umí, tak to zdaleka není tak nepříjemné.

Zdroj: Nosní polypy a alternativní léčba

Krvácející polyp

Krvácející polyp s velkou pravděpodobností zjistí OK-test, což je test na přítomnost malého a okem neviditelného množství krve ve stolici. Je-li tento jednoduchý test pozitivní, provádí se následně obvykle kolonoskopie, při níž může lékař vidět polyp na vlastní oči. Velmi často je polyp náhodným nálezem při kolonoskopii prováděné ze zcela jiného důvodu.

Kolonoskopický přístroj umožní nejen vizualizaci polypu, ale i odběr drobného vzorku na histologické vyšetření. U dobře odstranitelných polypů je ovšem vhodnější je okamžitě odříznout a zaslat na histologii celé. Pokud není klasická kolonoskopie z nějakého důvodu proveditelná, může být střevní polyp nalezen i pomocí takzvané virtuální kolonoskopie. V takovém případě však vyvstává problém, jak polyp odstranit. Virtuální kolonoskopie to totiž neumí.

Klasickým léčebným přístupem je odstranění polypu. Používá se speciální ostrá klička a vlastní zákrok se označuje jako polypektomie. Některé polypy jsou pro svou velikost neodstranitelné, v tom případě je nutno provést chirurgický zákrok a vyříznout celou část střeva, ve které se polyp nachází. U onemocnění spojených s výskytem stovek až tisíc nádorových polypů je jedinou skutečně účinnou možností odstranit co největší úsek tlustého střeva, jak je to je možné. V opačném případě se přeměně některého z polypů v rakovinu střeva prakticky nedá zabránit.

Zdroj: Polypy ve střevech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP