Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA PŘÍČNĚ PLOCHÉ NOHY

OBSAH

Jak poznáte plochou nohu?

 

Stanovení diagnózy ploché nohy je jednoduché pomocí plantoskopu nebo plantografu. Mezi první příznaky ploché nohy patří únavnost nohou, hlavně po delší chůzi a stání, otoky, pocit těžkých nohou, někdy pálení až trnutí nohou, jindy pocit chladu. Často mívají tyto potíže prodavačky, kadeřnice, nebo číšnice. Později se přidávají bolesti nožní klenby od paty až do prstů, které mohou vystřelovat do nártu a ke kotníku. Přidávají se otlaky na plosce nohy a objevují se "kuří oka". U příčné ploché nohy se rozšiřuje přední část nohy, vzniká otlak a zduření na vnitřní straně kloubu palce, tedy vbočený palec. Následkem rozvoje ploché nohy vznikají i kladívkové prsty a jiné deformity prstců. Pro různé vady a potíže jsou vhodné různé typy ortopedických vložek, které může po odborném vyšetření předepsat lékař.

 

Pro ochranu a pohodlí nohou

 

Úplně nevhodné jsou měkké boty a obuv se zakřivenou konstrukcí. Nejvhodnější je obuv s tvrdší vnitřní částí podešve a prvky kontroly pohybu, tedy se správně zhotovenou stélkou, volnou prostornou špičkou a pevným opatkem. Materiál by měl být prodyšný, lehký a poddajný. Ideální je volit obuv, odvíjející se od anatomie, fyziologie a biomechaniky nohy.

 

Nabídka na trhu zahrnuje různé typy obuvi a značek od různých výrobců. Pestrou škálu doslova pro celou rodinu najdete např. v nabídce značky KEEN. Tato obuv splňuje všechny požadavky pro zdraví vašich nohou. To ale není na úkor designu, který odpovídá požadavkům moderního outfitu.

 

 

Zdroj: agentura HBA

PR prezentace

Zdroj: Vyzrajte na ploché nohy

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNE PLOCHÉ NOHY PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika spicakova.

Dobrý den,dokror mi diagnostikoval že mám příčně ploché nohy ,doporučil mi nosit speciální vložky do bot ,při nošení těchhle vlozek mne nohy tak neboli ale jakmile si je sundam a chodim na boso tak nohy boli jako čert ,myslíte ze uz ta bolest bude na stalo a nebo se to casem spraví? .Je možné že v tech nohách muze by t nejaky zanet ?(u ortopeda jsem byla tak před 5 měsíci )dekuji za odpověď Spicakova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste úplně vyřadit chůzi na boso a nahraďte ji chůzí ve volné ortopedicky vhodně tvarované obuvi. Například sandály, žabky a podobně. Tyto speciální letní boty se dají koupit ve zdravotních potřebách. Taktéž pravidelně provádějte cviky s chodidly (kreslení osmiček nohou, oblékání ponožek jen za pomocí nohou, masáž chodidla pomocí šlapání na golfový míček, atd).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčne ploché nohy poradna

Jak se projevuje bolest chodidel

Nejběžnější příčinou bolesti nohy je nošení špatně padnoucí obuvi. Těsné boty nezřídka způsobují otlaky prstů a vedou k řadě strukturálních defektů. Poklesem přední příčné klenby vznikne příčně plochá noha, přičemž se celá přední část nohy často rozšíří. Jde o získanou deformitu (příčinou může být i dědičná dispozice), která bývá způsobena častým nošením obuvi s vysokými podpatky a přetížením přední části nohy (téměř 90 % postižených tvoří ženy) či nošením obuvi se zúženým prostorem pro prsty. Propadlá klenba je téměř vždy doprovázena deformitami prstů a otlaky. Podélně plochá noha vzniká poklesem podélné klenby nohy a je často doprovázena valgozitou paty. Pokles podélné klenby se projevuje zvýšenou únavou a pálením nohou, zvýšenou potivostí nohou, otlaky a tvorbou křečových žil. Vrozená plochá noha je velmi vzácná, u dětí se začíná projevovat až kolem třetího roku věku. Příčinou mohou být nedostatečně vyvinuté vazy, ochablé svalstvo, dlouhodobé stání či chození v nevhodné obuvi, chození doma na boso. Další nejčastější příčinou bývá traumatické poranění nohy.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Diskuze

V diskuzi PROPADLÁ KLENBA NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, na rehabilitaci, kam dochazim po operaci karpalniho tunelu mi řekl, že mohu mít propadlou klenbu, ráda bych věděla jestli existuje jiné řešení, než operace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
po delší procházce mě začalo bolet pravé chodidlo, nejdříve pod patou a jak jsem noze ulevovala tak se to přestěhovalo podél venkovní strany nohy, tak jsem koupila ortopedické vložky a zdravotní boty, ale bolest neustupuje, už je to týden a ještě mi noha trošku natéká, může se cvičit s nohou i přes bolest? Děkuji za odpověď. Marie
PS: Mám příčně ploché nohy.

Zdroj: diskuze Propadlá klenba nohy

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi BOLEST V KLENBĚ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Procházková.

Už dva roky mně bolí v klenbě nohy. Při chůzi nic nebolí, na omak když pořádně
přitlačím tak to nahmatám, ale hlavně to bolí v klidu a to píchání je hodně silné, až
mi to připadá jako nerv, nakonec to přestane a třeba to začne za několik hodin.
Někdy mně to bolí i v noci.
Dle lékařů je to spadená klenba, ale je mi divné, že to bolí jenom v klidu.
Tak tím žiju, ale je to hodně nepříjemné.
Nemá někdo podobné potíže a neví co to je ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Procházková.

Tak co to vlastně mám a dá se toho zbavit, mám hodně ploché a zdeformované nohy, ale při chůzi to nebolí

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Léčba

Léčba otoků nohou spočívá v první řadě v léčení příčiny. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání. Moderní medicína na léčbu nabízí diuretika na odvodnění a venofarmaka na lepší kondici cév.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi PŘÍČNE PLOCHÉ NOHY PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika spicakova.

Dobrý den,dokror mi diagnostikoval že mám příčně ploché nohy ,doporučil mi nosit speciální vložky do bot ,při nošení těchhle vlozek mne nohy tak neboli ale jakmile si je sundam a chodim na boso tak nohy boli jako čert ,myslíte ze uz ta bolest bude na stalo a nebo se to casem spraví? .Je možné že v tech nohách muze by t nejaky zanet ?(u ortopeda jsem byla tak před 5 měsíci )dekuji za odpověď Spicakova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVONA.

Prosím o radu ,mám propadlou klenbu a lékař mě doporučil nosit srdíčka do bot ,Jenže při chůzi mě noha bolí ještě víc a pálí .Děkuji za radu Ivona

Zdroj: diskuze Příčne ploché nohy poradna

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA BRADAVIC S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Dobrý den
Mohla bysem se zeptat jak mám léčit u roční holčičky na rukou bardavice ale má to hodně do hloubky Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Natalie, léčba bradavic u takto malého dítěte není jednoduchá. Nejlepším a hlavně, pro vaši roční holčičku, nejbezpečnějším způsobem léčby bradavic je použití homeopatik. Léčba homeopatiky je pro děti vlastně léčba radostná a chutná.

U bradavic, které jsou na plosce nohy či ruky a mají ten nejtypičtější vzhled rozpraskaných tmavohnědých a drsných útvarů, pomáhá lék Antimonium crudum 5CH , podávaný dvakrát denně 5 kuliček k cucání. K tomu přidáváme 3x týdně 5 kuliček léku Thuja v síle 15 CH. tedy v pondělí, ve středu a v pátek, vždy 5 kuliček.

Jsou-li ale bradavice ploché, žlutavé, nerozpraskané, podejte raději lék Dulcamara a k němu Thuja 15 CH (dávkování viz výše). Drobné, špičaté bradavičky reagují často na lék Nitricum acidum.

Bradavice blízko nehtu léčí zase Graphites střídavě s Antimonium crudum.

Bradavičky při léčbě homeopatiky vypadnou do týdne, ale někdy také až po třech týdnech. Zvlášť tam, kde s nimi už dříve bylo manipulováno jinou léčbou. Pro dobrý výsledek je třeba, aby léčba byla vytrvalá a bylo přesně dodržováno rozepsané dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba bradavic s česnekem

Prevence proti oteklým kotníkům

Dobrou prevencí proti oteklým kotníkům je dávat nohy do vyšší polohy. Sedněte si a nohy podložte. V této poloze vydržte třeba i hodinu, dokud otok nepoleví. Pomáhají také koupele ve studené vodě nebo zábaly. Vhodné jsou zábaly s použitím masážních bylinných gelů.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi PŘÍČNĚ PLOCHÉ NOHY PRVNÍ POMOC PŘI BOLESTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendula.

Prosím o radu eventulně sdělení vlastních zkušeností : přestože o svých plochých nohách vím léta, potíže jsem s nimi nikdy neměla ale při občasném vyšetření dávno pochrou maného kotníku jsem několikrát slyšela, že bych měla nosit ortopedické vložky a dvakrát jsem se o to i pokou šela neosvědčily se, protože za a/nejmíň šest měsíců v roce chodím v sandálech, za b/ do mokasin se mi nevejdou a zbývá tedy velmi krátká doba při nošení zimních bot. Viděla jsem to tedy jako zbytečné trápení. Minulý týden ovšem najednou - bez varování, aniž bych si uvědomovala,že třeba špatně šlápla nebo podobný důvod - jsem najednou nemohla chodit a paradoxně dávno pochroumaná levá noha bolí míň než pravá. A já se bez francouzských holí nemohu ani postavit, natož chodit. Prosím o sdělení vlastních zkušeností s tímto průšvihem - nebo nějakou léčbu, mám pocit jakoby se mi kosti nártu rozpadly. Děkuji Vendula

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčně ploché nohy první pomoc při bolestech

Příčiny oteklých nohou

Příčinou řady problémů s nohami je nevhodná obuv. Levné boty, příliš vysoké podpatky nebo naopak ploché podrážky jsou příčinou otoků nohou nejen v létě. Nemusíte však hned sahat po zdravotní obuvi, často stačí, pokud si do svých bot pořídíte ortopedické vložky.

S otoky nohou se častěji setkávají obézní lidé nebo těhotné ženy. Příčina otoků nohou je v tomto případě v nárůstu váhy. V těle dochází k hromadění vody, se kterou se organismus hůře vypořádává. Důležité je zařadit do svého režimu pravidelný pohyb, především chůzi, a střídat různé polohy nohou.

Otoky se také vyskytují u řady onemocnění, kdy jsou jejich průvodním příznakem. Pokud se jako příčina otoku nohou vyloučí fyzická námaha, nevhodná obuv nebo obezita či těhotenství a jestliže se otok objevil spontánně, měli byste zajít k lékaři. Jednou z vážných příčin otoku nohou může být trombóza (ucpání cév krevní sraženinou) nebo jiné cévní onemocnění, případně onemocnění ledvin.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi CUKROVKOVÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nofran.

Léčba diabetické nohy léčitelná je a nohy lze zahojit pomocí ozonu v jakém-koliv stavu..Vše je již prokázané a světově ověřené..Nohy není nutné amputovat..Ten kdo je takto nemocen si zjistěte další..Nechci dělat reklamu..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovková noha

Dlouhodobě oteklé nohy

Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným kardiovaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat tlačit krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lýtkové oblasti a v oblasti chodidla a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku, po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také potřeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení jako běžné silonky, takže nejsou nápadné.

Zdroj: Oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNĚ PRASKLÝ NEHET U NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Pokojová.

Dobrý den. Jak postupovat, když se mi po pedikuře objevil příčně prasklý nehet. Přelepuji to, ale nevím, zda dělám dobře. M Pokojová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší je nehet obrousit co to jde a počkat až doroste a začne přesahovat nehet bez rozštěpu. Také je vhodné upravit stravu, aby obsahovala více vápníku, selenu, zinku a bílkovin. Toto vše nehty posílí a ty se pak nebudou snadno lámat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčně prasklý nehet u nohou

Mám dlouhodobě oteklé nohy, jak se toho zbavit

Dlohodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat vytláčet krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lítkové oblasti a v oblasti nohy a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku a po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také třeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení, jako běžné silonky, takže nejsou nápadné. Podrobné informace o léku Detralex, jeho cena a příbalový leták jsou k dispozici Detralex.

Zdroj: Lék na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi PLOCHÉ BRADAVICE / VÝRŮSTKY.... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirra.

Zdravím, mě začaly ploché bradavice / výrůstky asi před 40 lety. Prvně byly jen na hřbetech rukou a postupně, s léty, se začaly rozšiřovat po celém těle. Na rukou jsem měla "zákrok" 2x...jednou dusíkem a později jakousi elektrickou kličkou či co...obojí bylo na prd. Poslední dobou je to už ale opravdu na pováženou. Je mi 66, ale tyhle se neukazují věkem, jak říkám, začali před mnoha lety a stále se rozšiřují. Už jsem z toho psychicky na dně, nejdu ani na masáž, plovárnu... nikam, protože bych se musela hanbou propadnout. Nejsou skoro vůbec vyvýšené spíš jakoby trošku tmavší fleky a je vidět, že je kůže úplně jinak "seskupená" jakoby než má být....stále mě svědí celé tělo...poslední šly záda....nástup se mi zdá stále rychlejší....mám strach, že budu opravdu za chvíli jen zavřená doma, protože mě nepustí snad ani to MHD....jsem jako ropucha.....vyzkoušela jsem všechny vodičky a laser-na ty největší, a tak při radě použít česnek, ocet nebo podobné babské fígle je mi trochu do smíchu....poradíte?....nejlepší by byl asi jeden velkej tunel s velkým zábleskem,aby všechny zmizely....tak nějak se mi nechce věřit tomu, že by v dnešní době pokroku v medicíně nebyl člověk schopnej se zbavit takových potvor.....nejlepší by to bylo asi krevním řečištěm...jsem zoufalá......Díky JUráková
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toman Jiří.

Pokud máte známou v lékárně, tak si sežeňte kyselinu mravenčí (běžně se neprodává). Při aplikaci pozor, ať si nepopálíte kůži v okolí bradavice.
Funguje na 100%
Pěkný den!

Zdroj: diskuze Ploché bradavice / výrůstky....

Co způsobuje oteklé nohy od kolen dolů

Při dlouhém stání tuhnou nohy, zpomaluje se průtok krve v dolních končetinách a objevují se otoky od kolen dolů, jež jsou doprovázeny bolestí. Pokud máte zaměstnání, při kterém musíte dlouho stát, protahujte si pravidelně nohy. Máte-li možnost se projít, využijte ji. Ani dlouhé sezení nohám neprospívá. Také v tomto případě se zpomaluje průtok krve a vznikají otoky nohou, zejména pak v horkém počasí a u obézních lidí. Opět se tedy doporučuje protáhnout si nohy a využít každé možnosti k pohybu.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Kdy je potřeba odvodnit nohy

Oteklé nohy mohou indikovat mnohé nemoci, od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce. U těchto případů je lékařská pomoc nutná a neměla by se rozhodně odkládat. Není také od věci zjistit, zda někdo z vaší rodiny měl některé tyto potíže, jsou totiž dědičné. Není nutné panikařit pokaždé, když vám trochu nateče lýtko, ale pokud se otoky objevují často a bez důvodu, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak odvodnit nohy

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Příčiny

Příčiny mohou být různé, může se jednat o banality, jako je otlak palce z bot, nebo se může u daného jedince objevit artróza kloubu palce u nohy či zánět.

Nejčastější příčiny:

  • Mortonův neurom – jde o zánět plantárního nervu mezi základy prstů. Obvyklé příznaky jsou bolest chodidla, podivné pocity nebo necitlivost v oblasti bříška chodidla a bolest palce nohy. Zánět je obvykle způsoben v důsledku nošení vysokých či těsných bot.
  • Sesamoiditis – sezamské kůstky, někdy také nazývané „ložiska nohy“, jsou drobné kostky v šlachách. Obvykle vznikají, když se šlachy kolem palce zraní či zanítí. Objevují se často u mladých lidí se zvýšenou fyzickou aktivitou, jako je běh či tanec.
  • Artritida, včetně dny – dna je zánětlivé onemocnění, při kterém se krystaly urátu pravidelně ukládají v kloubech, což způsobuje silné bolesti a otoky. Nejčastěji je postižen kořenový kloub palce nohy. Dna je vzácná u mužů před 30. rokem a u žen před menopauzou.
  • Vbočený palec (Hallux valgus) – jde o velmi častou deformitu nohy, která může být dědičná, ale častěji vzniká v pozdějším věku vlivem nošení nevhodného typu obuvi. Deformace vzniká v důsledku ochabnutí vazů a svalů, kdy dojde k poklesu a rozšíření přední příčné klenby (vzniká takzvaně rozšlápnutá noha). Následně dochází k přetížení palcové strany nohy, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů, k rotaci palce, který mění svou osu. Vlivem tlaku obuvi často vzniká kostěný výrůstek, otlaky a kuří oka a zánět. Nejlepší prevencí je nošení vhodné obuvi a ortopedických nebo gelových vložek.
  • Zarůstající nehty – vyskytují se, když kůže na jedné nebo obou stranách nehtů roste přes nehty. Zarůstající nehty mohou být bolestivé, případně mohou vést k infekcím.

Zdroj: Zánět palce u nohy

Oteklé nohy v těhotenství

V těle maminky koluje během vývoje dítěte větší množství tekutin, a to vede k otokům především ve vyšších fázích těhotenství. V tomto období za otoky zpravidla může i rychlý nárůst váhy. Otoky se umocňují, pokud nastávající maminka dlouho stojí nebo sedí. V těchto polohách se totiž podporuje ukládání tekutiny mimo krevní oběh. Ideálním řešením je polohovat nohy a podnikat malé svižné procházky. Také je nutné regulovat příjem tekutin.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP