Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA RAKOVINY KRKU

OBSAH

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku

Diskuze

V diskuzi LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.



Já si nejsem jistá jak je to s tou biologickou. Já chodím na Remicade (jeden z léků biologické léčby) kvůli pokročilé lupénce, na to mi to hodně pomohlo, ale rakovina to nevím… :-|

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Na Vasem miste bych zkusila vsechno, vc. biologicke lecby, pokud bude vhodna. U rakoviny prsu ma dobré vysledky Inocell, jeho ucinek je proveren klinickymi studiemi. V tomto pripade se ale zvysuje jeho davka na 8-10 tablet denne. Pripadne se poohlednete po necem dalsich, cokoli co muze pomoci je dobré.

Zdroj: diskuze Re: léčba rakoviny

Diagnostika rakoviny krku

Rakovina krku se zjišťuje pomocí anamnézy pacienta. Také jsou prováděna fyzická vyšetření a diagnostické testy. Zkoušky a testy se mění v závislosti na symptomech. Nezbytné je vyšetření vzorku tkáně, které se provádí v laboratořích pod mikroskopem. Pokud dojde ke zjištění rakoviny, lékař určí její stadium. Důležité je zjistit rozsah rakoviny. Zjišťování zahrnuje vyšetření v narkóze, rentgenování a další zobrazovací postupy a laboratorní testy. Řada nádorů je dobře přístupná vyšetření zrakem, pohmatem a přímými nebo nepřímými endoskopickými metodami. Ze všech zjištěných novotvarů je doporučeno vzít vzorek na histologické vyšetření.

Zdroj: Rakovina v krku

Poradna

V naší poradně s názvem CESTOVÁNÍ PO LÉČBĚ RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Po ukončené léčbě rakoviny prsu - operace , chemoterapie , ozařování , biologická léčba ukončena v říjnu 2018 bych chtěla cestovat do Dubaje , Turecka je tpo vhodné? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli myslíte říjen 2019, tak jet můžete kamkoliv. Přesto ale o své cestě informujte svého lékaře, upozorní vás na možná rizika, doporučí očkování a vybaví vás užitečnými léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cestování po léčbě rakoviny

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Fléglová.

Prosím o radu.Bojím se jestli nemám rakovinu jazyku.Na jazyce se mi udělaly bílé skvrny.Nejdřív jsem tam měla menší skvrnu teď jich mám hodně.Může te mě k tomu něco napsat.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky na jazyku mohou ale také nemusí být nutně příznakem rakoviny. Bílé skvrny se na jazyku vytváří mimo jiné při onemocnění leukoplakie nebo lichen planus. U rakoviny jazyka se bílé skvrny vyskytují nejen na jazyku, ale i na dásních nebo v krku. Nejlépe uděláte, když si jazyk necháte prohlédnout zubařem při zubní prohlídce. Tak se nejrychleji dozvíte, co to je a jak to případně léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Jak snížit riziko vzniku

Lidé, kteří jsou vystavení riziku rakoviny hlavy a krku, by si měli promluvit se svým lékařem. Zejména se jedná o kuřáky. Velmi důležité jsou pravidelné lékařské kontroly.

Zdroj: Rakovina krku

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVNÍ LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislav.

Dobrý den, maminka má zhoubný nádor na ledvině. Jedna ledvina vyoperovaná, druhá částečně vyoperovaná (zbytek ledviny nefunkční). Jedná se o grawitzův tumor, metastáze v uzlinách, cévách , svalech a zřejmě i na plicích. Nádor je označen g4- tedy nejvíce agresivní. Lékaři již nedávají žádnou naději a na vlastní riziko ji zřejmě odvezeme domů (dle lékářů zemřít). Nechceme se však vzdát bez boje proto bojujeme alternativní léčbou, které věřim více než chemoterapiím. Mamka pobírá z prášků pouze paralen na teplotu a zřejmě nějaký prášek na srdce. Dále proti problémům při dýchání dostává cca jednou za den morfín.
Chtěl jsem se zeptat na níže sepsaný jídelníček, který jsme sestavili.


Ráno – 250 ml zeleninové štávy,
Tvaroh se lněným olejem a rozemletými lněnymi semínky cca 8lžic
Aloe vera – 30ml
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Oběd- zásaditá potrava (zelenina)
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Odpoledne- zeleninová štáva 250ml
Večeře- zelenina/ovoce
Aloe vera 30 ml
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Čaj z kořene pampelišky
Případné doplňky-liposomální vitamín C, koloidní stříbro,chlorela, graviola , cordyceps
Z těchto doplňků bych vybral pouze něco, aby se vše nepřeplácalo a aby bylo tělo schopno vše strávit a vyloučit. Celkem se mi líbí graviola a vit. C. Mam ale obavy vzhledem k nefunkčnosti ledvin zda nemohou nastat nějaké problémy? Proto prosim o radu, opakuji že ledviny nefungují a mamka chodí 3x týdně na dialízu.
Dále bych chtěl poradit s léčbou chloridem cesným- tato léčba se mi zdá velmi účinná , ale myslím, že je zde nutné poradit se o dávkování,aby se to více nezhoršilo. Mamka váží cca 60kg a je jí 59let. Našel jsem toto dávkování , nevím co je z toho nejvíce důležité, nebo zda jde něco vynechat, či není li problév v ledvinách?
Denní dávkování rozložené na 3 až 4 dávky
a. CsCl (chlorid cesný) 3 – 6 gramů (viz poznámky autora 1,2,3)
b. KCl (chlorid draselný) 2 – 4 gramy
c. Vitamn C 5 – 10 gramů
d. Vitamín A 50 000 international units
e. Zn gluconate 100 – 200 miligramů
f. Organický selén 100 – 200 mikrogramů
g. Amygdalin (laetrile) Podle ošetřujícího lékaře

Mohl byste mi něco doporučit či poradit? Děkuji mnohokrát
Vladislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Podle popsané diagnózy se skutečně jedná o terminální fázi v životě vaší maminky. Chápu vaši snahu za každou cenu něco podniknout k prodloužení života, ale v některých situacích to bohužel nedokážeme vůbec ničím a toto je zřejmě ten případ. Váš jídelníček je dobrý. Důležité je aby vyhovoval požadavkům nofrologů, kteří dozorují dialýzu, s nimi je to třeba prodiskutovat. Také je třeba brát ohledy na chuťové požadavky vaší maminky, aby ji především jídlo chutnalo.
Připravte se na to že maminka brzi zemře a přijmněte to jako součást její další existence v nové dimenzi. Vnímejte to jako transofrmaci jejího života do nových podmínek, kde nebude tato její nemoc ani bolesti, které nyní má. Tím že zemře se vysvobodí z pozemských těžkostí a nalezne klid a odpočinek. Když toto přijmete, tak ulehčíte její odchod pro ní samotnou i pro sebe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativní léčba rakoviny

Diagnostika nádorů hlavy a krku

Zjištění příčin a příznaků této rakoviny se hodnotí zdravotní historií pacienta, jeho anamnézou. Také jsou prováděna fyzická vyšetření a diagnostické testy. Zkoušky a testy se mění v závislosti na symptomech. Velmi nutné je vyšetření vzorku tkáně, které se provádí v laboratořích pod mikroskopem. Pokud dojde ke zjištění rakoviny, lékař určí stadium. Důležité je, aby došlo ke zjištění růstu rakoviny. Zjišťování zahrnuje vyšetření v narkóze, rentgenování a další zobrazovací postupy a laboratorní testy.

Zdroj: Rakovina krku

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filippp.

Dobry den mam dotaz jelikož už 3 týdny se mi špatně žvýká Polyká taky jedna strana jazyku je úplně natekla a bolest v krku co dva dny a při plivnuti plivu krev podle fotografie myslíte ze muže jít o rakovinu jazyka ? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být klidný, rakovina jazyka toto není. Ale úplně v pořádku to taky není. To, co se děje s vaším jazykem a s krvácením, souvisí se stavem vašich zubů. Z fotografie je vidět, že máte na zubech zubní kámen. Zubní kámen je semeniště bakterií a z toho vám pak krvácí dásně a na jazyku se tvoří opuchliny. Pokud nezlepšíte stav svých zubů, problémy, které popisujete, nejen že nezmizí, ale budou se zhoršovat. Nejrychleji vám pomůže zůbní hygiena, kam byste se měl co nejdříve objednat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA RAKOVINY HLASIVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vondráček Milan.

Nemohu sehnat protonovou léčbu hlasivek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vondráček milan.

v jaké nemocnici tuto operaci dělají a jak se přihlásit?

Zdroj: diskuze Protonová léčba rakoviny hlasivek

Příčiny rakoviny jazyka

Krvácení z jazyka

Centrální část skvrny je relativně měkká a může snadno krvácet. Krvácení nastane, když se objeví tlak nad místem karcinomu, ten může nastat během žvýkání, pití nebo při polykání. Rakovinná skvrna je příliš jemná a nedokáže vydržet tlak jakéhokoliv druhu, což pak lehce způsobuje krvácení. Právě nevysvětlitelné krvácení z jazyka je důležitým ukazatelem a zároveň symptomem rakoviny jazyka.

Bolest při žvýkání

Bolest při žvýkání anebo polykání bývá také často se projevujícím příznakem rakoviny jazyka.

Další příznaky rakoviny jazyka

  • vřed nebo bolest na jazyku či v dutině ústní, která nevykazuje žádné známky vnějšího poškození;
  • kontinuální bolest v krku;
  • necitlivost na jazyku a v ústech;
  • změna hlasu, tuhost jazyka s omezeným pohybem, špatný dech; pacient si může stěžovat na obtížnost otevírání úst a na pocit přítomnosti „hmoty“ v krku;
  • občas i bolest ucha;
  • vznik bulky na zadní části hrdla, zvětšení krčních lymfatických uzlin, nevysvětlitelné a nadměrné hubnutí, změna a způsob běžného používání zubní protézy, aby se vešla do úst.

Zdroj: Rakovina jazyka

Diskuze

V diskuzi LÉČBA RAKOVINY PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

To musí být hrozné www.ceskaordinace.cz… :(

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba rakoviny prostaty

Příznaky

Kandidóza v ústech a krku může mít mnoho různých příznaků, mezi ně patří:

  • bílé skvrny na sliznici úst, jazyku a krku;
  • zčervenání nebo bolestivost;
  • pocit „přítomnosti bavlny“ v ústech;
  • ztráta chuti;
  • bolest při jídle nebo polykání;
  • praskání a zarudnutí v ústních koutcích.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba

Biologická léčba metastáz

Metastázy se většinou neoperují, ale musí se postupovat individuálně. U tohoto stavu moderní léky nemocného bohužel nemohou uzdravit, ale prodlouží mu život.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA RAKOVINY HLASIVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vondráček Milan.

Nemohu sehnat protonovou léčbu hlasivek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vondráček Milan.

nemocnice kde tuhle operaci dělají a jak se s ní spojit.

Zdroj: diskuze Protonová léčba rakoviny hlasivek

Diagnostika

Lékaři obvykle diagnostikují kandidózu v ústech nebo krku pouhým pohledem. V nejasných případech odebírají malý vzorek z úst nebo krku. Vzorek je odeslán do laboratoře k testování (k vyšetření pod mikroskopem).

Kandidózu v krku je možné diagnostikovat pomocí endoskopie. Endoskopie je vyšetřovací metoda zažívacího traktu pomocí trubice se světlem a kamerou.

Lékaři také mohou předepsat antimykotika bez provedení endoskopie, aby zjistili, zda se příznaky pacienta zlepšily.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba

Diskuze

V diskuzi LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospíšilka.

dcera má lupénku je jí 17 a tuhle možnost nám doteď nikdo nenabídnul. A to s ní jezdíme k moři, mažeme, lázně, dokonce dvakrát i Izrael.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: léčba rakoviny

Léčba zvětšených uzlin

Léčba je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit vždy zjištěnou příčinu. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem, nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Přenos – prevence

Způsoby, jak zabránit kandidóze v ústech a krku:

  • udržovat zdravý stav ústní sliznice pomocí pravidelné ústní hygieny;
  • po použití inhalačních kortikosteroidů vyplachovat ústa nebo si vyčistit zuby.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Hleny v krku

Hleny v krku jsou příznakem nachlazení a zánětů dýchacích cest. Hleny v krku trápí i alergiky (astmatiky) a silné kuřáky. Vykašlávání hlenů z krku ve společnosti je neestetické, ale rovněž nezdravé (kapénková nákaza). Existují farmaceutické přípravky pro rozpouštění hlenů a snadné vykašlávání. Ale hlenů v krku je možno se zbavit i přírodní cestou. Pomůže med, tymián, viola vonná, hluchavka bílá, cibule a šalvěj lékařská.

Zdroj: Bolest v krku

Příznaky karcinomu prostaty

Hlavním příznakem rakoviny prostaty je bolavá prostata, kde při onemocnění prostaty může docházet k palčivým bolestem při ejakulaci, případně i několik minut po ní či před ní. Dále dochází k pozvolným a později výrazným potížím při močení, kdy se bolestivá prostata zduří a ucpe močovou trubici. Konkrétně jde o častý pocit nutkání k vymočení, ale přitom množství vypuštěné moči je zanedbatelné. Frekvence takovýchto odskočení je čím dál vyšší.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP