Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA SUCHÝCH A ROZPRASKANÝCH RUKOU

OBSAH

Léčba suchých a rozpraskaných rukou

Zdravá strava s hojností ovoce a zeleniny zajišťuje kůži vlhkost a vláčnost. Zabraňte dehydrataci dostatečným množstvím tekutin – pijte nejméně šest sklenic nekofeinových nápojů denně.

  • Jezte potraviny obsahující esenciální mastné kyseliny.
  • Jezte potraviny bohaté na vitamín A a D, ale nezapomeňte, že nejvíce vitamínu D se tvoří působením slunečního záření na kůži.
  • Jezte potraviny bohaté na vitamín E a zinek. Podle potřeby užívejte rybí tuk.

Rostlinné léky

  • Změkčující účinky má gel z aloe, který upraví hrubou kůži na rukou.
  • Zklidňující vlastnosti má také ptačinec. Připravte si obklad z vychlazeného ptačincového čaje a přikládejte si ho na kůži. Zmírní svědění, které suchá kůže často vyvolává.
  • Užívejte pupalkový olej s obsahem esenciálních mastných kyselin.

Zdroj: Jak na suché a rozpraskané ruce

Diskuze

V diskuzi SUCHÉ RUCE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

Za mě úplně super krém Chaganela. Hezky voní a nezanechává pocit suchých rukou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lili25.

Já objednávám z Naturbites krém na ruce s olivovým olejem, lepší jsem nikdy neměla. Ruce mám krásně vláčné i v zimě.

Zdroj: diskuze Suché ruce diskuze

Příčiny popraskaných rukou

Nejdříve si pojďme povědět něco o příčinách suchých rukou. Dlaně a prsty mají méně mazových žláz než zbylé části těla, což je tedy předurčuje k vysychání. Hlavní důvod to však není, to bychom totiž měli suché ruce všichni. Pokud však navíc pracujete v klimatizovaném prostředí, nebo ruce velmi často namáčíte, můžete výrazně přispět ke zmiňovaným problémům. Mimochodem například příliš studená, nebo naopak příliš teplá voda vysušují ruce ze všeho nejvíce.

Zdroj: Jak na suché a rozpraskané ruce

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY BRAMBORY NA RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Máte někdo zkušenosti s bramborem na růst vlasů a řas? Někde jsem slyšela, že je dobré si vlasy opláchnout vodou z vařených brambor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samotná brambora přímo na vlasy ani na řasy neúčinkuje. Brambora v sobě však obsahuje minerální látky, například draslík a chrom, které příznivě mohou ovlivnit kvalitu vlasů a řas. Takže chceme-li podpořit kvalitní růst vlasů, mohlo by pomoci jedení brambor.
Co se týče vody z vařených brambor, tak je dobrá na oplachy vlasů po mytí šampónem a na koupel vysušených a rozpraskaných rukou. Voda z vařených brambor nesmí být osolená ani jinak okořeněná a musí být vychladlá. Voda z vařených brambor vlasům dodá hezký lesklý vzhled. Na ruce působí voda z brambor hydratačně, zjemní je a odstraní jejich vysušení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky brambory na růst řas

Příčiny suchých vlasů

Vlasy špatně snáší suché prostředí, například letní sluníčko, fénování, chlorovanou vodu nebo chemické, kadeřnické úpravy. Tím vším klesá vlhkost ve vlasu a ten ztrácí pružnost a lesk. Další příčinou suchých vlasů může být i nedostatečná produkce mazových žláz.

Zdroj: Péče o suché vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHÝ BETON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlík.

cena suchého betonu na obrubníky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Zde naleznete aktuální ceny různých druhů suchých betonů: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdroj: diskuze Suchý beton

Světový den mytí rukou

Světový den mytí rukou připadá na 15. října, vyhlašuje jej Světová zdravotnická organizace už od roku 2008.

Zdroj: Mytí rukou

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA BRADAVIC S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Dobrý den
Mohla bysem se zeptat jak mám léčit u roční holčičky na rukou bardavice ale má to hodně do hloubky Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Natalie, léčba bradavic u takto malého dítěte není jednoduchá. Nejlepším a hlavně, pro vaši roční holčičku, nejbezpečnějším způsobem léčby bradavic je použití homeopatik. Léčba homeopatiky je pro děti vlastně léčba radostná a chutná.

U bradavic, které jsou na plosce nohy či ruky a mají ten nejtypičtější vzhled rozpraskaných tmavohnědých a drsných útvarů, pomáhá lék Antimonium crudum 5CH , podávaný dvakrát denně 5 kuliček k cucání. K tomu přidáváme 3x týdně 5 kuliček léku Thuja v síle 15 CH. tedy v pondělí, ve středu a v pátek, vždy 5 kuliček.

Jsou-li ale bradavice ploché, žlutavé, nerozpraskané, podejte raději lék Dulcamara a k němu Thuja 15 CH (dávkování viz výše). Drobné, špičaté bradavičky reagují často na lék Nitricum acidum.

Bradavice blízko nehtu léčí zase Graphites střídavě s Antimonium crudum.

Bradavičky při léčbě homeopatiky vypadnou do týdne, ale někdy také až po třech týdnech. Zvlášť tam, kde s nimi už dříve bylo manipulováno jinou léčbou. Pro dobrý výsledek je třeba, aby léčba byla vytrvalá a bylo přesně dodržováno rozepsané dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba bradavic s česnekem

Vodnaté puchýřky na rukou u dětí

Vodnaté puchýřky na rukou dětí mohou být projevem infekce, alergie, podráždění nebo poleptání.

Příčiny

Vodnaté puchýřky na rukou často doprovázejí mykózu. Pokud tomu tak je, je lepší navštívit kožního lékaře, který zhodnotí stav dítěte a rozhodne o případné léčbě.

Léčba

Jako první pomoc můžete zkusit jednak koupel ve vodě s octem (6 lžic na 1 l vody), jednak krém Canespor. Pokud tento postup nebude úspěšný, navštivte dermatologa.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Léčba mravenčení a necitlivosti rukou

  • Důležité je zvýšit příjem nízkotučného mléka, libového masa a ryb. Tyto potraviny jsou dobrým zdrojem vitamínu B12. Navíc je důležité zvýšit příjem vápníku v potravě.
  • Velmi vhodné je pravidelné cvičení krku. Krční cvičení zabraňuje kompresi nervového kořene, a tak nedochází k příznakům spojeným s mravenčením rukou.
  • Nejideálnějším řešením je změna životního stylu a dietní úprava pro řízení srdečního onemocnění, čímž zároveň dochází k prevenci mrtvice. Velmi důležité je přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Diskuze

V diskuzi MUJ OSVEDCENY PRIPRAVEK PROTI LUPUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MicheleG.

mam vyzkouseny opravdu jedinecny pripravek proti lupum,nejen že pokožku hlavy krásně vyčistí jak od suchých tak od vlhkých lupů ale pokožku navíc příjemně osvěžuje,revitalizuje a regeneruje
doporučuji !!! www.selectiveprofess…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muj osvedceny pripravek proti lupum

Co pomůže na svědění rukou

Pokud je svědění kůže rukou bez onemocnění, je vhodné použít oleje. Mandlový, sezamový a olivový olej zahřejte na 37–40 °C a do olejové lázně ponořte ruce na 10–20 minut. Po vyndání ruce lehce osušte a zbytek oleje vmasírujte do pokožky a okolí nehtů. Pořiďte si také bavlněné rukavice a jednou za pár dní si na noc ruce namažte silnou vrstvou krému a strčte je na spaní do nich.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Na suchou pokožku na rukou nejlépe zabírá měsíčková Indulona. Tuba měsíčkové Indulony má žlutobílou barvu a stojí kolem třiceti korun. Levné, vtipné a účinné - vyzkoušejte to. :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka na rukou

Svědění dlaní

Svědění dlaní může způsobit i antibiotická léčba anebo může jít o projev dyshidrotického ekzému. V tom případě je vhodný protizánětlivý krém a eventuálně antihistaminika k celkovému užívání. Příčina může být alergická.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi ZMENA PRACE PO OPERACI KARP.TUNELU NA OBOU RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobry den jsem po operaci Karl.tunelu na obou rukou a pracuji na interním oddělení u ležících pacientů kde prace je na zátěž rukou enormní mužů tuto práci nadále vykonávat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zmena prace po operaci karp.tunelu na obou rukou

Mytí rukou bez vody

V dnešní době je možné umýt si ruce i bez vody. Nabízí se celá řada výrobků – vlhčené ubrousky, gely, pěny, pasty. Většina prostředků je antibakteriální a dezinfekční.

Tyto výrobky jsou dobré při cestování, na trhu jsou i menší praktická balení, která nezabírají mnoho místa.

Zdroj: Mytí rukou

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI RUKOU A KLOUBŮ VŠECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Nováková.

Mám dotaz jestliže sevřu ruce v pěst tak mě bolí všechny prsty na rukou,nic v rukách neudržím nemám v nich sílu.Ruce mě bolí i v klidu.A bolí mě i všehny klouby na celém těle,po ránu kotníky,kolena,ramena.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Revmatoidní artritida, ta se takto projevuje. Její léčba zatím nebyla objevena a dají se jen zmírňovat příznaky. Na léčbě se dohodněte se svým praktickým lékařem a nebo můžete kontaktovat odborníka - lékaře imunologa.

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Léčba

Výskyt onemocnění je značný, tito nemocní patří do pravidelného kontingentu obvodních lékařů, ale také interních, neurologických, psychiatrických a jiných ambulancí – dle povahy potíží v jednotlivých případech. Od roku 1975 je pozorován neustálý nárůst počtu těchto nemocných, jednou z příčin však může být i zlepšení diagnostických kritérií, zvláště zavedení rutinního elektromyografického (EMG) a biochemického vyšetření hladin Mg v krvi. Častěji jsou postiženy ženy než muži, vždy jde ale o mladé jedince, nejčastěji mezi 20–30 lety věku. Léčba spočívá v odstranění příčiny.

Zdroj: Svědění dlaní a brnění rukou

Poradna

V naší poradně s názvem PŮLÍCÍ NEHTY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, na palcích na rukou se mi neustále půlí nehty, už nevím jak to řešit. Děkuji za odpověď. Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Půlení nehtu jde někdy vyřešit pomocí jeho stržení. Nový nehet, který okamžitě žačne růst, pak může být bez této lomové linky. Pokud nechcete tento lékařský zákrok absolvovat, tak je možné podpořit sílu nehtů vhodnou výživou zevnitř. Číslo jedna jsou v tomto případě bílkoviny, především kolagen, který tvoří nehet. Další v řadě bude vápník, který je obsažen v mléčných výrobcích nebo je možné ho užívat jako doplněk stravy. Podle ohlasů se také jeví jako dobrá varianta léková formule Dona Nails nebo Skin Essence od firmy Neobotanics. Pokud po těchto přípravcích nehty zesílí, ale i přesto se nich bude vyskytovat lomová linka, tak je možné nehet jemně sbrousit a nanést na něj vhodný lak, který vytvoří jednolitý povrch a linku schová.

Zdroj: diskuze Půlící nehty na rukou

Léčba parestézie

Na tlumení pocitů mravenčení a bolesti od nervů jsou vhodná analgetika (například Tramadol – Tramal), protizánětlivá antirevmatika, některá antidepresiva, hydantoiny, léky na epilepsii a také některé léky na poruchy srdečního rytmu (Mexiletin). K tlumení mravenčení u cukrovky se dále používá kyselina thioktová (Thioctacid).

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Brnění rukou v noci

V některých případech jde jednoduše o výsledek nočního přeležení, jindy tyto příznaky mohou indikovat daleko závažnější zdravotní problém (viz příčiny).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Péče o suchou pokožku rukou

Pro denní péči doporučujeme krém na přírodní bázi s obsahem přírodních hydratačních látek - Masticha krém s vanilkou . Proč používat kvalitní kosmetiku? Levné přípravky často nabídnou řešení "na první pohled". Jinými slovy efekt zaznamenáte těsně po aplikaci, ale dlouhodobě neposkytují žádné řešení, protože narušují běžný ochranný filtr už tak narušené pokožky. Pokožka je po jejich používání ještě křehčí a sušší. Z levnějších variant můžete vyzkoušet Nivea, Neutrogena.

Zdroj: Vrásčitá pokožka rukou

Svědění rukou a nohou

Svědění dlaní a chodidel může způsobit cholestáza. Příčinou cholestázy jsou zřejmě těhotenské hormony, které ovlivňují činnost jater a žlučníku a způsobují poruchy produkce a toku žlučových kyselin (ty jsou v těle potřebné zejména pro trávení tuků). Žlučové kyseliny se při cholestáze dostávají v nadměrném množství do krevního oběhu a u těhotné ženy vyvolávají silné svědění a ohrožují vývoj plodu.

Příznaky těhotenské cholestázy:

  • silné svědění, zvláště na dlaních a chodidlech – často je svědění jediným příznakem těhotenské cholestázy,
  • tmavá barva moči,
  • světlá barva stolice,
  • únava, ztráta chuti k jídlu, deprese,
  • jen výjimečně se objevují příznaky žloutenky (žlutá barva kůže a očního bělma).

Vliv těhotenské cholestázy na průběh těhotenství

U matky – onemocnění není pro matku nebezpečné, i když silné svědění je nepříjemné. Někdy dochází ke sníženému vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Po porodu zmizí těhotenská cholestáza během několika dní.

U dítěte – pro dítě je těhotenská cholestáza velmi nebezpečná, protože zvyšuje riziko předčasného porodu a úmrtí v děloze. Z tohoto důvodu je těhotenství žen s cholestázou pod velkým dohledem, a porod je raději vyvoláván dříve, aby se předešlo vážným komplikacím.

Léčba těhotenské cholestázy

Léčba se zaměřuje jednak na zmírnění nepříjemného svědění, jednak na upravení stavu žlučových kyselin v těle. Měla by být vždy v rukou lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Svědění bez vyrážky

Pokud se jedná o svědění bez jakéhokoli doprovodného onemocnění, jako je například alergie či ekzém, je velmi dobrou metodou volby homeopatie.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Příčiny a diferenciální diagnóza

Je známo okolo 200 různých příčin nebo spouštěčů polyneuropatie, avšak téměř u jedné třetiny nemocných se důvody polyneuropatie nedají s naprostou jistotou objasnit nikdy.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP