Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KREVNI TEST NA KVIK

OBSAH

Cílem antikoagulační léčby přípravkem Warfarin (Coumadin®) je snížit srážlivost krve a předcházet tak krevním sraženinám. Při léčbě přípravkem Warfarin je nejdůležitější udržet hustotu krve v terapeutickém rozmezí. Pokud je účinnost léku příliš nízká, jste ohroženi krevními sraženinami, pokud je účinnost naopak příliš vysoká, jste ohroženi krvácením. Účinnost léku může ovlivnit mnoho faktorů. Aby byla léčba bezpečná a účinná, je třeba spolupracovat s lékařem a dodržovat pravidla užívání přípravku Warfarin. Tato příručka si klade za cíl poskytnout Vám základní informace o režimu léčby. Jestliže budete mít i po přečtení příručky otázky nebo obavy ohledně léčby přípravkem Warfarin, promluvte si se svým lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel TIBOR KOUBA.

mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékař vám udělal krevní test, aby zjistil, jak dlouho trvá, než se vaše krev srazí. Tento test se nazývá PT nebo test protrombinového času. Výsledek testu se nazývá hladina INR.

Hodnota INR 6,1 je vysoká a může nastat, když užíváte Warfarin. Warfarin pomáhá předcházet krevním sraženinám tím, že zpomaluje dobu potřebnou ke srážení krve. Srážlivost krve je složitý proces, který vyžaduje přítomnost vitamínu K. Warfarin vychytává vitamín K a tím zvyšuje hodnotu INR. Vitamín K si tělo nedokáže vyrobit a je závislé na jeho příjmu z potravy. Je-li potrava chudá na vitamín K, potom Warfarin rychle vychytá většinu vitamínu K a zvýší se tak hodnota INR. Cíl INR pro lidi, kteří užívají Warfarin, je obvykle od 2 do 3,5. Hodnota vyšší než 3,5 zvyšuje riziko problémů s krvácením.

Mnoho věcí může ovlivnit způsob, jakým Warfarin funguje. Některé přírodní léčivé produkty a jiné léky mohou způsobit, že Warfarin bude fungovat příliš silně. To může zvýšit vaše INR. Pokud pijete hodně alkoholu, může to rovněž zvýšit vaše INR. A těžký průjem nebo zvracení mohou také zvýšit vaše INR.

Nejčastější příčina vysokého INR bývá v jídle, kdy si lidé myslí, že nemohou konzumovat zeleninu, když užívají Warfarin. U Warfarinu je zapotřebí dodržovat určitou dietu, která zajistí, že přijmete dostatek vitamínu K každý týden stejné množství.

Dieta určuje denní příjem vitamínu K 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Při této dietě proto musíte hlídat všechny potraviny, které se získávají z rostlin a orgánů zvířat, jelikož obsahují vitamín K. Čím zelenější rostlinná potravina je, tím má více vitamínu K.
Nejvíce vitamínu K má kapusta a zelí, kde stačí sníst pouze pár soust k dosažení denního limitu. To se hodí na dny, kdy víte, že jste snědl málo zeleniny, tak tímto způsobem můžete rychle dorovnat hladinu vitamínu K.

Potraviny, které nemusíte hlídat jsou maso, kromě orgánů, pečivo, rýži, těstoviny, mléko, sýry, sladkosti, nápoje. Obecně platí jednoduché pravidlo: Kupovat vždy stejné rostlinné potraviny a zvířecí orgány (játra, srdce, ledviny) na jeden týden a ty pak různě kombinovat každý den.

Nejlepší způsob, jak snížit INR, bude záviset na několika věcech. V první řadě je třeba soustředit pozornost na dostatečný příjem vitamínu K ve stravě. V některých případech vám může lékař na několik dní vysadit užívání Warfarinu. Můžete také dostat jiné léky, které budete užívat.

Budete muset být často testován, aby se lékař ujistil, že vaše úroveň INR klesá. Budete také muset sledovat známky krvácení.

Lékař vás sice pečlivě zkontroluje, ale problémy se mohou objevit později. Pokud zaznamenáte jakékoli problémy nebo nové příznaky, okamžitě vyhledejte lékařské ošetření.

Následná péče je klíčovou součástí vaší léčby a bezpečnosti. Ujistěte se, že jste s lékařem domluven na pravidelných kontrolách a choďte na ně. Pokud máte akutní problémy s krvácením, zavolejte na záchrannou službu vytočením čísla 112. Je také dobré znát výsledky svých testů a vést si seznam léků, které užíváte.

Předejděte krvácení tím, že zabráníte pádům a zraněním. Proto noste pantofle nebo boty s protiskluzovou podrážkou. Odstraňte koberce a nepořádek, o který můžete zakopávat. Uspořádejte nábytek a elektrické kabely tak, aby se vám nepletly do cesty. Udržujte schodiště, verandy a venkovní chodníky dobře osvětlené. Používejte noční osvětlení na chodbách a v koupelně. Při práci s ostrými nástroji nebo noži buďte zvlášť opatrní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní kvik hodnoty 6.1 INR

Quick test doma

K provedení testu Quick v domácích podmínkách budete potřebovat testovací proužky a přístroj CoaguChek. Každý testovací proužek má testovací oblast obsahující protrombinovou reagencii. Po nanesení krve se reagencie rozpustí a proběhne elektrochemická reakce, která se převede do hodnoty času srážení, která se zobrazí na displeji přístroje v jednotkách INR (International Normalized Ratio).

Výsledky měření by si měl pacient zaznamenávat do zápisníku (pacientův deník) a při každé návštěvě je ukázat lékaři. Tímto způsobem se usnadní lékaři zhodnocení celkové kvality léčby.

Cena přístroje CoaguChek je 17.600 Kč. Testovací proužky stojí 3000 Kč za 24 proužků. Aktuální cena je vidět zde: měření Quick doma cena. Přístroj i proužky mohou být hrazeny zdravotní pojišťovnou. Dotažte se u své zdravotní pojišťovny na podmínky získání úhrady .

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo Mašlonka.

U lekaře mi byla naměřena hodnota INR 6.1 jake je nebezpeči na lidsky organismus a jak se lečí.Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel TIBOR KOUBA.

mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted

Zdroj: diskuze Krevní kvik hodnoty 6.1 INR

Význam INR

Je celá řada činidel, která lze použít, pokud se provádí test PT (Prothrombin Time). Vzhledem k tomu, že každé z těchto činidel pracuje trochu jinak, nemůže být výsledek získaný jedním PT činidlem srovnáván s výsledkem získaným jiným činidlem. Aby mohly být srovnány výsledky testů s různými činidly, musí být výsledky převedeny do standartních jednotek, které se mohou srovnávat bez ohledu na použité činidlo. Tyto standardní jednotky jsou známé jako INR jednotky. K vyšetření se používá krev.

INR je zkratka pro mezinárodní normalizovaný poměr (International Normalized Ratio). Výsledek jednoho INR může být srovnáván s jiným bez ohledu na to, jak byl výsledek získán. INR je jen základní jednotkou využívanou k vyjádření výsledku testu PT.

Kontroly krevní srážlivosti INR je při užívání warfarinu nutné provádět pravidelně. Takto se ověřuje správné nastavení dávkování léku a takzvaný INR index.

Zdroj: Co je to kvik

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobry den. přečetla jsem si hodnoty krve. takže vyznam co je to kvik je to meřeni krve aby nedošlo ku sraženinam pakliže je krev husta musí se ředit tim valfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, i tak by se to dalo laicky říci.

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Test PT

Quick test neboli PT test (Prothrombin Time – protrombinový čas) je test vnější a společné cesty. Udává rychlost přeměny protrombinu na trombin v důsledku působení tkáňového tromboplastinu (koagulační faktor III).

Provedení: Do dekalcifikované plazmy je přidán tkáňový tromboplastin spolu s přebytkem vápenatých iontů. Tímto způsobem se aktivuje vnější a poté společná cesta. Měří se čas do vzniku prvního vlákna fibrinové sraženiny. Výsledky testu se obvykle uvádí indexem INR (International Normalized Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr), tedy poměrem naměřeného času pacienta a normální hodnoty kontrolní plazmy. Komerčně dodávané typy tkáňového tromboplastinu (tkáňového faktoru III) se mezi sebou liší. Proto se do rovnice pro výpočet INR přidává faktor účinnosti použitého tromboplastinu.

Fyziologické hodnoty:

  • 12–15 s
  • INR: 0,8–1,2 (80–120 %)

Výsledný čas závisí na koncentraci jednotlivých koagulačních faktorů zevního i společného systému. Při zvýšené srážlivosti krve je INR nižší, při prodloužené srážlivosti (například při léčbě antivitaminem K) se INR zvyšuje.

Zdroj: Co je to kvik

Diskuze

V diskuzi WALFARIN MĚŘENÍ HODNOTYQ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rerkova.

mám naměřenou hodnotu Q 1,6 prosím je to málo zeleniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Plachá Karolina.

Je nutné brát walfarin bojím se oslepnuti. Už mám poškozenou sítnici. Já mi 78 let

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq

Menopauza test Laboquick

Tento test slouží k prokázání menopauzy dle vyšetření moči. Cena je cca 49,49 Kč.

Zdroj: Test na menopauzu

Poradna

V naší poradně s názvem PROJEVY A KREVNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xxx.

Dobrý den, je možné VŮBEC neprodělat horečnaté onemocnění do půl roku od event. nakažení? Vyrážkou jsou myšleny i pupínky podobné např. jako akné? Je možné míti krevní obraz a další klasické krevní testy (vyjma HIV test) v naprostém pořádku, pokud by byl člověk nakažen (po půl roce)? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel to možné je. Je mnoho případů nákazy virem HIV bez příznaků. Podle posledních poznatků bývá nákaza HIV vidět na CRP, které bývá u 50% nakažených mírně zvýšené. Nejbezpečnější způsob, jak zjistit HIV je krevní test provedený nejdříve 3 měsíce po rizikovém kontaktu. Testovací sada se dá běžně zakoupit v lékárně a test vám pak může provést praktický lékař na počkání nebo známá zdravotní sestra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Projevy a krevní testy

Vyšetření INR

Do dekalcifikované plazmy je přidán tkáňový tromboplastin spolu s přebytkem vápenatých iontů. Tímto způsobem se aktivuje vnější a poté společná cesta. Měří se čas do vzniku prvního vlákna fibrinové sraženiny. Výsledky testu se obvykle uvádějí indexem INR (International Normalized Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr), tedy poměrem naměřeného času pacienta a normální hodnoty kontrolní plazmy – INR test. Komerčně dodávané typy tkáňového tromboplastinu (tkáňového faktoru III) se mezi sebou liší. Proto se do rovnice pro výpočet INR přidává faktor účinnosti použitého tromboplastinu.

Fyziologické hodnoty

  • 12–15 s
  • INR: 0,8–1,2 (80–120 %)

Výsledný čas závisí na koncentraci jednotlivých koagulačních faktorů zevního i společného systému. Při zvýšené srážlivosti krve je INR nižší, při prodloužené srážlivosti (například při léčbě antivitamínem K) se INR zvyšuje.

K prodloužení času dochází:

  • fyziologicky u novorozenců – nedostatek faktoru VII;
  • u terapie Warfarinem nebo jiných stavů s hypovitaminózou K;
  • při terapii heparinem i.v.;
  • u těžké poruchy jaterní proteosyntézy;
  • u konsumpční koagulopatie – DIC.

Krev je odebrána do zkumavky s EDTA nebo s citrátem. Tyto látky mají schopnost vázat na sebe kalcium (vytvořit s ním komplex) a zabránit tak okamžitému srážení krve. Krev je bez prodlev odeslána do laboratoře, kde je centrifugací oddělena frakce krvinek od dekalcifikované plazmy. Poté jsou provedeny požadované testy, například aPTT, PT = Quickův test, hladina fibrinogenu nebo D-dimerů.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

APTT hodnoty

Aktivovaný parciální tromboplastinový test (aPTT) je základním koagulačním testem, který patří mezi skupinové testy. Monitoruje vnitřní koagulační systém – faktory XII, XI, IX, VIII, prekalikrein a vysokomolekulární kininogen, při současně prodlouženém protrombinovém testu i faktor X, eventuálně faktor II a fibrinogen. Přidáním parciálního tromboplastinu (kefalinu) a Ca2+ dochází k aktivaci koagulačního systému vnitřní cestou. K urychlení aktivace se přidává aktivátor (kaolin, křemičitany, kyselina elagová). Výsledky se vyjadřují v sekundách nebo jako poměr R časů testované plazmy a plazmy kontrolní. Prodloužení aPTT může být nejčastěji způsobeno vrozeným nebo získaným nedostatkem faktorů vnitřní koagulační cesty, přítomností specifického nebo nespecifického inhibitoru nebo přítomností heparinu.

Fyziologické hodnoty

  • 8–40 s (hodnotí se vždy srovnáním s aPTT kontrolní plazmy)

aPTT se používá pro monitorování léčebného účinku při terapii heparinem. Prodloužení aPTT na 1,5–2,5násobek normálních hodnot svědčí o účinné léčbě. Prodloužení aPTT se také pozoruje u nemocných s hemofilií A (nedostatek faktoru VIII), hemofilií B (nedostatek faktoru IX), hemofilií C (nedostatek faktoru XI); u von Willebrandovy choroby (hereditární porucha tvorby vW faktoru), při léčbě Warfarinem a při konsumpční koagulopatii v rámci DIC.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Diskuze

V diskuzi WALFARIN MĚŘENÍ HODNOTYQ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rerkova.

mám naměřenou hodnotu Q 1,6 prosím je to málo zeleniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Kutova.

Beru. Warfarin uz 2 roky, protože mám arytmii a taky.že oba rodiče zemřeli na mozkovou mrtvici.Vidím jen na 1 oko, před lety se mi utrhla sítnice ,a díky špatným kontrolám mi odumrel nerv.Takže na to druhé oko vidim dobře, musím hlídat na očním nitrooční tlak. Warfarin na to žádný účinek nemá.

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq

Výsledky INR vyšetření

U odebrané krve se hodnotí její srážlivá schopnost pomocí Quickova testu neboli testu INR. Jeho hodnota, velmi zjednodušeně řečeno, udává, kolikrát déle trvá, než se krev dotyčného člověka srazí oproti normálu:

  • INR 1 je norma – krev se při testu sráží za normální dobu;
  • INR 2 znamená, že krev se srazí za 2x delší dobu, než je norma;
  • INR 3 znamená 3x delší dobu atd.;
  • INR 4 a více rozhodně nejsou normální hodnoty, pokud bylo INR 5, znamená to, že se krev srážela 5x pomaleji, než je obvyklé.

Pro lékařské účely se INR udržuje na hodnotách 2–3. Při menším INR se dávka léku zvýší a naopak. Vyšetření INR může ukázat i předávkování.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Zajácová.

Dobrý den, beru Warfarin 5, protože mám kvik jen 1,2. Jakým jídlem nebo čím dokáži kvik zvednout na správou míru ? Prosím, poraďte.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud užíváte Warfarin a vaše hodnota INR je jen 1,2, tak to znamená, že léčba nefunguje dobře a vaše krev se sráží moc rychle. Krev se sráží díky vitamínu K, čím vice ho v sobě máte, tím rychleji se krev sráží. Warfarin vychytává vitamín K a tím prodlužuje čas srážlivosti krve. U vás tedy Warfarin nedokáže vychytat vitamín K v dostatečné míře a stále ho hodně zůstává, aby vaší krev rychle srážel. Řešením je snížení příjmu vitamínu K v potravě. Obvyklá denní dávka vitamínu K je 90 mikrogramů, kterou je třeba dodržovat na stejné úrovni každý den. Vitamín K je obsažen v potravinách rostlinného původu, zpravidla ve všem co je zelené nebo bylo zelené před dozráním. Tyto potraviny byste měla hlídat a snažit se snížit jejich příjem. Není dobré je úplně vyloučit, ale jen jíst je v menším množství. Pozor si dávejte především na hlávkové zelí, kapustu, okurky a špenát. Dále pak na hlávkový salát, kedlubny, rajčata, brambory a oleje. Hlídat nemusíte mouku, rýži a maso.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu

Oční test barvosleposti

Test na barvoslepost se nazývá Ischiharův test. Tento test má odhalit druh a rozsah poruchy barvocitu. Pro diagnostiku se používají obrazy složené z teček různých barevných odstínů. Běžný Ishiharův test je složen až z 38 různých obrazců. Na internetu si můžete vyzkoušet orientační testy. Ovšem tyto jsou pouze ukázkového typu. Přesné testy musí provádět odborník.

Zdroj: Testy očí

INR hodnoty

INR (z anglického International Normalised Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr) je laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času. Na počátku 80. let doporučila WHO používat pro výsledek vyšetření protrombinového času (Quick) v podobě INR, namísto vyjadřování v procentech.

INR se vypočítá z naměřeného koagulačního času pacienta srovnáním s hodnotou koagulace normální krevní plazmy. Pro výpočet je potřebná hodnota ISI použitého tromboplastinu. Tímto přepočtem se kompenzuje odlišná citlivost různých tromboplastinů na trhu.

Výpočet:

  • INR = (tP/tN) ISI
  • tP – čas srážení krve pacienta
  • tN – čas srážení normální plazmy
  • ISI – ISI použitého tromboplastinu

Hodnoty INR umožňují porovnání výsledků protrombinového času mezi laboratořemi při použití odlišných tromboplastinů nezávisle na použitém přístroji. Hodnota INR představuje násobek prodloužení koagulačního času (hodnota INR 2,0 je při dvojnásobném prodloužení času srážení). U osob s normálním srážením krve je hodnota INR 0,8–1,2. Pacienti, kteří užívají antikoagulační léčbu, mají hodnoty většinou mezi 2,0–3,0. Hodnoty INR nad 4,0 obecně znamenají předávkování kumariny.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Valenta.

Děkuji za vysvětlení !
Mám ještě související otázku:
Je možno očekávat že se INR vrátí do normálu po léčbě Warfarinem ?
S díky JVA.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud ukončíte antikoagulační léčbu Warfarinem, tak se do týdne vrátí srážlivost krve do normálu INR 1. Ovšem to znamená, že se zvýší riziko tvorby krevních sraženin. Antikoagulační léčba bývá obvykle doživotní, protože umožní krvi protékat bez sraženin a tím oddaluje riziko úmrtí z důvodu ucpání krevního řečiště.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Test na menopauzu Dr.Max

V lékárně Dr.Max seženete tyto testy.

Test na menopauzu si v této lékárně můžete individuálně objednat. Ochotný personál vám sdělí i cenu vybraného produktu.

Zdroj: Test na menopauzu

Test na cukrovku droždí do moči

Test na cukrovku pomocí droždí? Tak tuto metodu praktikovaly naše prababičky. Rozdrobily kvasnice a pomočily je (nebo do moči kvasnice vhodily). Když kvasnice reagovaly, znamenalo to, že je v moči cukr a onen člověk má cukrovku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Jak na to?

Test se provádí ponořením absorpční části testovací kazety do vzorku moči a získáním výsledků na základě barevných proužků. K provedení testu použijte první ranní moč, která obsahuje nejvíce hormonů a která vám poskytne nejpřesnější výsledek testu. Pokud stále máte menstruační cyklus, proveďte test během prvního týdne cyklu. Druhý test si udělejte o týden později. Pokud již máte nepravidelný menstruační cyklus, udělejte si první test kdykoliv během měsíce a druhý test o týden později. Výsledek je znám již během 5 minut s 99% spolehlivostí.

Zdroj: Test na menopauzu

Test na menopauzu Pepino

Jedno balení obsahuje dva tyčinkové imunologické testy za účelem zjištění přítomnosti folikuly stimulujícího hormonu (FSH) v moči. Po 10 minutách se objeví výsledek. Doporučená cena balení 199 Kč.

Zdroj: Test na menopauzu

Recenze

Menopauza s sebou přináší i zvýšená zdravotní rizika, která bohužel mohou ohrozit ženu na zdraví, pokud jim nevěnuje patřičnou pozornost nebo zanedbává prevenci. Stejně tak je klimakterium spojeno s některými vážnými chorobami, které se v jeho průběhu mohou vyskytnout. Předejít jim můžete například vhodným jídelníčkem či potravinovými doplňky, vhodný je domácí test na menopauzu.

Rizika:

  • zvýšení rizika srdečního infarktu
  • náchylnost k cévním a srdečním chorobám
  • výskyt bakteriálních infekcí a zánětů
  • zhoršení kvality kostí, kloubů a zubů
  • přibírání na hmotnosti vlivem zpomalení metabolismu

Nejpřesnějším testem na menopauzu je test krve. Navštivte gynekologa a povězte mu o svých obtížích. Má totiž možnost provést krevní test, který sdělí jasný verdikt, a to díky zjištění hladiny hormonů v krvi. Přesnější diagnostika menopauzy v tuto chvíli neexistuje, proto nemá cenu s návštěvou lékaře otálet. Pokud si potřebujete samy ověřit, zda už u vás menopauza propukla, můžete použít test na detekci menopauzy.

Zdroj: Test na menopauzu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP