Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČERNÝ NEHET NA PRSTU RUKOU

OBSAH

Jak dlouho roste nehet po stržení nehtu

  • Nehty na rukou a nohou, stejně jako vlasy, se skládají z bílkovin a tuku a nejsou živou tkání.
  • Nehty narostou každý měsíc o 3 až 4 milimetry a pro svou kompletní obnovu vyžadují 3 až 6 měsíců. Nehty na nohou rostou poloviční rychlostí než nehty na rukou a vyžadují dvojnásobek času pro kompletní obnovu, tedy jeden rok v případě palce u nohy. Rychleji rostou nehty v létě a u mladých lidí.
  • Nehty jsou produkovány buňkami nehtové matrice, které jsou umístěny v bělavé oblasti ve tvaru měsíce (lunula) u kořene nehtu.
  • Pokud není matrice nehtu poškozena, nehet je obvykle schopen opětovného růstu.
  • Nehet je ochranou pro nehtové lůžko - velmi citlivou kůži na horní části prstu nebo palce nohy.
  • Vyvážená strava a dobrý celkový zdravotní stav pomáhají vytvářet silné nehty.

Zdroj: Stržený nehet

Diskuze

V diskuzi ČERNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hančí.

Mám už asi rok černý nehet na palci u nohy a nemohu se toho zbavit.Ví někdo, co by to mohlo být a jak s tím zatočit? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PODHÁJČAN.

nojo, ja to chytim vzdy na Podhájskej termál, voda vyzerie nechty a potom sa tam usadi kadejaka plesen - ucinne, lacne na znicenie po par tyzdnoch PITRALON prip. zelená voda 378

Zdroj: diskuze Černý nehet

Široké, vypouklé nehty

Někdy dojde k rovnoměrnému rozšíření prstu nebo nehtu, které je viditelné za posledním kloubem prstu. Normální nehty jsou užší než prst. Pokud se nehet rozšiřuje také, může dojít k zalomení kolem špičky prstu, takže nehet vypadá jako obrácená lžíce. Tyto extrémně široké nehty se nazývají paličkovité nehty. Vypouklé nehty jsou příznakem plicních chorob. Protože se tvar nehtů mění po mnoho měsíců nebo let, lidé si často změny neuvědomí, a tak mohou snadno přehlédnout hrozící onemocnění, v tomto případě rakovinu plic. Deformace nehtů je však často doprovázena dalšími příznaky, a to dušností a kašlem.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Diskuze

V diskuzi PŮLÍCÍ NEHTY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, na palcích na rukou se mi neustále půlí nehty, už nevím jak to řešit. Děkuji za odpověď. Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lida švandová.

Dobrý den, potřebuji poradit co s nehtama moji dcery.je ji 6 let. na malíčku a prsteníčku levé ruky jí podélně puká nehet, až jí sleze. a u ostatních prstů se jí bortí nehty má je strašně slabé a má na nich podélné rýhy.
předem moc děkuji za pomoc.

Zdroj: diskuze Půlící nehty na rukou

Prognóza

Jaká je prognóza natrženého nebo odděleného nehtu?

Dokud nedojde k trvalému poškození nehtové matrice nebo nehtového lůžka, měl by nehet zcela dorůst a vypadat zcela normálně.

Jak dlouho trvá, než natržený nebo oddělený nehet znovu doroste?

Nehty rostou rychlostí 3,3 milimetru za měsíc. Nehty na nohou rostou pomaleji, obvykle se blíží polovině rychlosti nehtů na rukou. Nehty mohou zcela dorůst za 3 až 6 měsíců. Prsty na rukou nebo na nohou, které utrpěly zranění, která ovlivňují nehtové lůžko a matrici, rostou pomaleji než nehty nepostižené po dobu asi 3 měsíců.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel konrad.

Jak prosím léčit začínající tzv.vysoký nehet na prstu nohy?Děkuji za doporučení a jsem s úctou KK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Defekty v růstu nehtu je dobré řešit co nejdříve. V tomto případě chirurgicky rekonstrukcí nehtové ploténky. Dohodněte se se svým kožním lékařem, který vám sdělí přesné možnosti podle vaší diagnózy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoký nehet

Příčiny oddělení nehtu

Obvykle to bývá velmi bolestivé zranění, které způsobí oddělení nehtu, pod kterým se vytvoří tmavý krevní výron. Existuje ale ještě mnoho dalších příčin, které rovněž způsobí oddělení nehtu:

  1. Zranění.
  2. Separace způsobená zraněním je běžná u lidí, kteří mají dlouhé nehty. Při zasažení nebo zaseknutí se nehet může uvolnit z nehtového lůžka.
  3. Silné nebo opakované tlačení do špičky prstu může způsobit uvolnění nehtu na nohou. To je běžné třeba u sportovců, kteří nosí boty, které nejsou dostatečně prostorné.
  4. Plísňová infekce nehtů, ke které dochází, když houby napadnou nehet a kůži pod nehtem. Nehty na nohou jsou postiženy častěji než nehty na rukou a mezi příznaky patří popraskané, žluté, zbarvené, pruhované, zesílené nebo skvrnité nehty.
  5. Kožní stavy, jako je psoriáza.
  6. Chemikálie, jako jsou acetonové odlakovače nebo některá mýdla.
  7. Léky, jako je chemoterapie nebo antimalarická léčiva.
  8. Těžké nemoci.

Poté, co se nehet z jakéhokoli důvodu oddělí od nehtového lůžka, se znovu již nepřipojí. Bude muset být nahrazen novým nehtem na svém původním místě.

Zdroj: Když sleze nehet

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hovorka.

Mravenčení rukou převážně pravé a nejsilnější pálení mám v konečcích prstů. Špatně spím a usínám. Přes den mravenčení pozvolna odchází, ale stačí nevhodný pohyb a je to tu znovu. Snažím se cvičit, ale moc to nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Svědění konečků prstů

Svědění konečků prstů může být způsobeno cévním onemocněním, proto je vhodné neurologické nebo cévní vyšetření. Také se může jednat o projevy syndromu karpálního tunelu nebo je příčinou problém s páteří. Cvičení je zde velmi důležité, eventuálně je možné na přechodnou dobu užívat Ibalgin (3x 1 tabletu).

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem LUPÉNKA NA PRSTECH RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Slámová.

Dobrý den, trpím lupénkou již řadu let a v nynější době se mi vyskutuje na polštářcích prstů rukou. Projevy jsou velmi bolestivé, polštářky hluboko rozpraskané až do živé tkáně a zánětlivé. Prosím o radu jak teto problém léčit, zkouším hypermangan koupele prstů, různé masti, na noc zábaly s mastmi v rukavicích, efekt nulový.

Děkuji za odpověď - Slámová Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jitko, tohle sama nevyléčíte. Je třeba, abyste zašla k lékaři a ten provedl vizuální kontrolu Vašeho stavu. To co popisujete nemusí být nutně lupénka na bříškách prstů, ale spíše doprovodný jev, který lupénku může doprovázet. Zároveň to ale může být následkem i nějakého jiného onemocnění, které je třeba zjistit. Ke správné diagnóze bude potřeba odběr krve a někdy i odběr vzorku napadené kůže. Výsledky bývají do týdne a pak asi týden bude ještě trvat léčba. Když to budete sma patlat doma, tak se to povleče a může se z toho vyvrbit i pěkný zánět, který to celé ještě více zkompikuje. Jděte s tím k doktorovi!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lupénka na prstech rukou

Kdy zavolat lékaře?

Zavolejte svému lékaři nebo zdravotní sestře nebo vyhledejte okamžitou lékařskou pomoc, pokud:

  • Kůže v blízkosti rány je studená nebo bledá nebo mění barvu.
  • Rána začne krvácet a krev prosakuje obvazem. Vytékání malého množství krve je normální.
  • Máte-li příznaky infekce, jako například:
    • zvýšená bolest, otok, horkost nebo zarudnutí;
    • červené pruhy vedoucí od postiženého prstu;
    • hnis odtékající z postiženého prstu;
    • oteklé lymfatické uzliny na krku, podpaží nebo tříslech;
    • horečka.

Pečlivě sledujte změny ve svém zdravotním stavu a kontaktujte svého lékaře nebo zdravotní sestru, pokud:

  • nehet špatně dorůstá, je zkřivený nebo jinak deformovaný;
  • stav nehtu se nezlepšuje podle očekávání.

Zdroj: Když sleze nehet

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE STANE KDYZ JE NEHET CERNY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den chci se zeptat co se mi muže stát když mam černý nehet protože mi na něj spadlo zavaží a ja si ho nechci strhnout poraditee mi? děkuju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To černé pod nehtem je sražená krev, která prosákla z poškozených cév vlivem úrazu. Tato vrstvička krve oddělila nehet od nehtové ploténky a nehet už drží jen u svého kořínku odkud ho asi do měsíce vytlačí nový nehet. Tím dojde k samovolnému oddělení nehtu od prstu. Rozhodně nehet násilím neoddělujte, protože hrozí infekce houbami a bakteriemi. Nový nehet doroste asi tak za 6 až 8 měsíců, na ruce dříve. Kvalitu nového nehtu můžete podpořit užíváním maltodextrinu, čímž posílíte zejména jeho tloušťku a odolnost. Zde je uvedena cena maltodextrinu www.zbozi.cz/?q=malt…

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Co se stane kdyz je nehet cerny diskuze

Stržený nehet léčba

Jaká je léčba strženého nebo odděleného nehtu?

Pokud je celý nehet oddělen od prstu, nelze jej opravit, znovu připojit nebo vyměnit.

Pokud dojde k jakémukoli poškození přilehlých tkání, nehtového lůžka, nehtové matrice nebo proximálního záhybu nehtu, které by mohlo způsobit zjizvení, měl by to posoudit lékař a případně opravit.

Pokud část nehtu stále přilne k nehtovému lůžku, může být ponechána nedotčená. Nepřilnavá část nehtu by měla být odstraněna. Měla by být přijata obvyklá místní opatření k prevenci infekce.

Rána by měla být kryta takzvaným mastným tylem, nebo alespoň čtvercem gázy, který se celý pokryje vrstvou mastného krému (například Framykoin). Takto se gáza nepřilepí a hojení není narušeno. Nehtové lůžko naštěstí brzy znecitliví a bolest nebude tak výrazná jako po samotném stržení.

Pokud nehtové lůžko a nehtová matrice nejsou poškozeny, nehet by měl normálně dorůst.

Zdroj: Stržený nehet

Příčiny

Jaké jsou příčiny a rizikové faktory stržení nehtu? Poškození nehtů může být způsobeno prací, hraním nebo opakovaným traumatem.

Vzhledem k tomu, že nehty jsou na zadní straně našich prstů, jsou náchylné k poškození.

  • Delší nehty se s větší pravděpodobností poškodí, protože je lze vypáčit z nehtového lůžka nebo narazit na konec boty.
  • Špatně padnoucí boty pravděpodobně poraní nehty opakovaným traumatem.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eleonora.

dobry den,co to mam pod nechtom na ruke?dakujem
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o tak zvaný subunguální hematom. Jinými slovy vypadá to jako modřina pod nehtem. Při hematomu nehet mění barvu a bude vypadat růžové, fialově, hnědě nebo černě. Hematom odroste společně s nehtem během několika měsíců. Příčinou u prstu na ruce může být například míčová hra, kdy míč míjí ruku a při tom zachytí o nehet některého z napnutých prstů. V zápalu hry si to často ani neuvědomíte, že se vám nehet vyvrátil a v bodě zlomu pohmoždil ploténku a ta změnila svou barvu.
Pokud chcete mít jistotu, že nejde o nic vážného, tak se stavte v ordinaci kožního lékaře, který použije dermatoscop na podrobné prohlédnutí. Zabere to jen minutu dvě a víte hned o co jde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom na nehtu

Co je to zarůstající nehet?

Zarůstající nehet je onemocnění postihující nehtový komplex prstu, respektive jeho boční části v místě, kde nehtová ploténka naléhá na kožní okraj. Právě tam někdy dochází k patologickému vrůstání okraje nehtové ploténky do kožního valu, což způsobuje vedle nepříjemné bolestivosti také dráždění kůže s rozvojem zánětu, kterému říkáme paronychie. Paronychie může být náhle vzniklá (akutní), většinou s výrazným zarudnutím, bolestivostí a odchodem řídkého nebo hustého sekretu z nehtového okraje. Naproti tomu dlouhodobá (chronická) paronychie se vyznačuje tvorbou takzvané granulace, tedy většinou živě červené druhotné tkáně, kterou se organismus snaží zánět ohraničit a vyhojit, většinou bohužel neúspěšně. Zarůstání nehtů pozorujeme nejčastěji na palcích u nohou, spíše na zevním nehtovém okraji (směřujícím k ostatním prstům) než na vnitřním.

Zdroj: Zarostlý nehet

Poradna

V naší poradně s názvem ODDĚLENÝ NEHET U KOŘENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosím o radu.
Můj syn 9 let, před 3 týdný si poranil prsteníček u nohy. Tekla krev, 3 dny pobolíval, pak relativně dobrý. U kořene nehtu se vytvořila asi krevní sraženina, ale prst nebolel. Nyní jsem si všimla. že je nehet od kořene oddělený a že vyrůstá nehet nový. Je třeba poraněný nehet nechat strhnout, nebo odroste,když drží cca z poloviny na lůžku a druhá polovina ta u kořene je odchlíplá? Moc děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Udržte starý nehet co nejdéle, něž ho vytlačí dosrůstající nový nehet. Nechte, ať nehet odpadne přirozeně sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co se stane kdyz je nehet cerny diskuze

Syndrom horní hrudní apertury – příznaky

  • parestézie – mravenčení, brnění v horní končetině především na malíkové (ulnární) straně a přilehlé straně hrudníku;
  • mrtvení dvou prstů na ruce;
  • poruchy citu v horní končetině;
  • cyanóza – namodralé zabarvení horní končetiny;
  • zhoršení symptomatiky při nošení břemen;
  • otok horní končetiny;
  • slabost a atrofie (zmenšení) svalů horní končetiny;
  • Raynaudův fenomén;
  • vzácně nekrózy (odumření) konečků prstů.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ne, zánět šlach se nedá léčit višňákem. Se zánětem šlach je třeba obrátit se na ortopéda, který určí protizánětlivé léky a doporučí vhodnou rehabilitaci. Po domácku můžete zánět šlach léčit pomocí Apo-ibuprofenu a klidového režimemu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Dobrý den,často mě bolí ruce nebo spíš prsty na rukou,hlavně první dva články prstů, poslední čtyři dny mě začalo bolet i zápěstí a řekla bych že je i oteklé myslíte si že by to mohl být zánět žil?

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Odlupování nehtu po úrazu

Úraz nehtu bývá podceňován a ze strachu z bolestivosti ošetření zanedbáván. Lékařské ošetření však probíhá v místním nebo i v celkovém znecitlivění. Strach proto není namístě a bezprostředně po ošetření následuje úleva. Navíc neošetřená poranění nehtu často vedou ke zbytečným doživotním deformitám.

Při úrazu nehtu se může poranit:

  • • nehtové lůžko (část prstu viditelná pod zdravým nehtem);
  • • nehtový val (ležící po stranách nehtů);
  • • nehtová ploténka (zvláštní struktura, ze které vyrůstá nehet).

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Odlupování nehtu po otlaku

Nehet může být otlačený buď částečně, nebo celý. Náhlá bolest způsobuje nepohodlí a někdy krvácení pod nehtem. Nejběžněji se to stává při dlouhém běhu či nošení příliš úzkých bot. Nehet na palci se také snadno otlačí při sportu, kdy chodidlo prudce naráží v obuvi (například tenis, kopaná, squash nebo basketbal). Když chodidlo doráží v obuvi, tlačí na palec a způsobuje trauma – otlak. Zčernání nehtu je pak důsledkem nahromadění krve pod nehtem.

Léčba

Jakmile se pohmožděná pokožka pod nehtem začne léčit, může se stát, že se nehet začne odlupovat. Nový nehet se obnoví zhruba za 5 měsíců. Neodstraňujte nehet násilím, naopak jej přilepte k prstu náplastí. Použít můžete například chránič palce Dr. Grepl art. 142-1, který slouží k ochraně a snížení bolesti při léčbě. Jestliže nehet trpí častým zraněním, zastřihněte ho, zapilujte a navlékněte chránič před každou sportovní aktivitou.

Pozor! Zčernání palce může být v některých případech znakem gangrény. Jestliže zpozorujete černání a nevíte o žádné příčině, kontaktujte neprodleně svého lékaře. Jestliže trpíte diabetem vyššího stupně, tak jakýkoliv vznik otlaku na nehtech by měl být posouzen a konzultován s odborným lékařem. Také v případě, že se vaše problémy nelepší, vyhledejte pomoc odborného lékaře.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Ošetření nehtu u lékaře

Lékař může nehet úplně odstranit, vrátit jeho část na původní místo nebo opravit nehtové lůžko. Po chirurgickém ošetření vás může prst bolet. Můžete mít i stehy.

Po chirurgickém ošetření můžete mít po dobu 2 nebo 3 dnů na ráně nebo kolem ní určité otoky, změny barvy a krvavé krusty. To je normální. Dobrá domácí péče o vaši ránu jí pomůže rychle se zahojit a sníží riziko infekce.

Rána by se měla zahojit během několika týdnů. Pokud je nehet zcela odstraněn, může růst nového nehtu trvat až 6 měsíců. Růst nehtu na noze může trvat 12 až 18 měsíců, protože nehty na nohou rostou pomaleji, než nehty na rukou. Nově narostlý nehet může vypadat jinak, než ten původní.

Následná péče po odstranění nehtu je klíčovou součástí úspěšné léčby a bezpečnosti. Ujistěte se, že přijdete na všechny kontroly k lékaři a zavoláte mu nebo zdravotní sestře, pokud budete mít problémy s hojením. Je také dobré znát výsledky předchozích vyšetření a vést si seznam léků, které užíváte.

Zdroj: Když sleze nehet

Kdy je nutná chirurgie

Chirurgické řešení se používá v případě, že máte rozsáhlý zánět nehtového lůžka s abscesem. Provádí se fenestrace nehtu nad ložiskem, snesení nehtu ve svodné anestezii, odstranění nekrózy, užití antiseptik, antibiotik, koupele prstu v heřmánku či řapíku, používá se sterilní krytí a obvazy.

Informace o homeopatické léčbě i běžné léčbě u akutních i chronických nemocí mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře, pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Zdroj: Podebraný nehet

Příznaky artrózy

Artróza postihuje nejen velké nosné klouby, ale i další menší klouby. Artróza prstů na ruce je diagnostikována častěji u žen. Příčiny primární artrózy, respektive osteoartrózy jsou neznámé. Za hlavní faktor se však považuje stáří vzhledem k všeobecně větší četnosti u vyšších věkových skupin. V generaci padesátníků je artrózou/osteoartrózou postiženo 80 % obyvatelstva. Sedmdesátníci a starší trpí osteoartrózou ve více než 90 %. První osteoartrotické změny lze však zjistit již kolem 20. roku věku. Dále hrají významnou úlohu vlivy genetické, endokrinní, mechanické, dále kvalita výživy a zánět. Rozlišují se tyto artrózy u klubů prstů:

  • nodální osteoartróza – osteoartróza kloubů prstů rukou,
  • Heberdenova artróza – artróza koncových kloubů rukou,
  • Bouchardova artróza – artróza středních kloubů prstů,
  • rizartróza – osteoartróza sedlovitého kloubu palce ruky.

Artróza, respektive osteoartróza je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kosti a přilehlých měkkých tkání. Mezi příznaky artrózy patří citlivost na změnu tlaku a teploty, ztuhlost před rozhýbáním, oteklý kloub, výrůstky na kloubech ruky a další příznaky.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Bolest ruky od myši

Mezi civilizační choroby spojené s prací u počítače patří také záněty šlach, strnulost prstů a kloubů. Preventivním procvičováním svalů na rukou můžeme předejít pozdějším komplikacím doprovázeným i pracovní neschopností.

Příčinou tohoto stavu je stereotypní práce s počítačem, která obnáší více než 8 hodin nefyziologického postavení ruky a prstů na klávesnici.

Nejlepším lékem je v této situaci cvičení, které uvolňuje napjaté tkáně rukou a hluboké svalstvo dlaně. Zkuste například tento cvik: Vsedě u stolu v předpažení pokrčmo ohněte zápěstí dlaní k tělu. Držte ruku nad stolem a prsty ukazováku a prostředníku střídavě protlačujte po desce stolu vpřed a vzad. Vyvarujte se pohybu do stran. Cvičení opakujte pro všechny zbylé prsty obou rukou. Tlačte jemně, bez použití síly. Pokud budete cvičit pravidelně, můžete předejít medikamentózní léčbě.

Zdroj: Bolavé ruce


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP