Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LECITHIN ZE SOJOVÝCH BOBŮ

OBSAH

Historie

V roce 1925 společnost Hansamühle Hamburg, dnes ADM Ölmühle Hamburg AG, zavedla extrakční postup, díky němuž bylo možné ze surového rostlinného oleje izolovat slunečnicový lecitin. Začala tak jeho průmyslová výroba. Hlavním zdrojem výroby se staly sójové boby a vznikl sójový lecitin. Lecitin získávaný ze žloutků se používá ve speciálních případech, například ve farmacii a kosmetice.

Jedním z prvních aplikačních výzkumníků ohledně lecitinu byl okolo roku 1925 Bruno Rewald, který jako jeden z prvních lecitinových technologů doporučil lecitin jako emulgátor a disperzní prostředek.

Hamburg byl výchozím centrem a ohniskem zpracování sójových bobů a lecitinu. Američan Josef Eichberg byl prvním, kdo v roce 1930 pro USA poznal hodnotu lecitinu a uvedl takzvaný hamburský lecitin na tamní trh. Od roku 1935 byl lecitin dobré kvality vyráběn v Americe. Existovaly firmy Pillsbury a Central Soya (obě v USA), které se této mnohostranné substance ujaly.

Využití lecitinu v dietetice prováděl dr. Buer, který roku 1935 uvedl na trh první lecitinový preparát pod názvem „Buer-Lecithin“. H. Eickermann, A. Nattermann & Cie (dnes Sanofi-Aventis Gruppe) se soustředili na účinnou substanci fosfatidylcholinu a vyvinuli řadu významných farmaceutických preparátů, které ještě dnes nalezneme v nabídce lékáren.

Bádání a aplikační využití lecitinu nejsou ještě ukončeny. V současnosti se například lecitin z mořských řas používá v potravinářském průmyslu. Největší množství lecitinu (okolo 180 000 tun ročně) se stále získává ze sójových bobů (2% obsah lecitinu), které jsou většinou sklízeny v USA, Brazílii a Argentině. Další producenti sóji, jako Čína, Indie, Paraguay nebo Kanada, nemají z hlediska získávání lecitinu velký význam. Pěstování sóji v Evropě je pouze okrajovou záležitostí. Kromě sóji se k základním zdrojům, i když v menším objemu, dá počítat i řepka a slunečnice. Žloutek se svým vyšším obsahem lecitinu (asi 10 %) může stěží stačit, vzhledem k dostupnosti a zásobování trhu. Relativně nízké množství lecitinu ze žloutků tak končí především ve farmacii, medicíně a kosmetice.

Zdroj: Nežádoucí účinky lecitinu

Poradna

V naší poradně s názvem KONZUMACE MISO PASTY PŘI ZVÝŠENÉ KYSELINĚ MOČOVÉ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
ráda bych věděla,jestli je vhodná konzumace miso pasty při zvýšené kyselině močové.Zvýšeni je patrně v důsledku oslabené funkce ledvin.Hodnoty 388.
Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo. Vyrábí se ze sójových bobů, které se uvaří, smíchají s mořskou solí, naočkují se kulturou houby kódži a nechají se několik měsíců až let pomalu kvasit. Existují dva druhy pasty miso: červená a bílá. Z pohledu diety při kyselině močové je miso pasta celkem vhodná potravina a může se konzumovat i při dně. Co se týče obsahu purinů, tak o malinko horší je ta červená pasta, která ale i tak patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. Puriny jsou látky, které zvyšují množství kyseliny močové v krvi. Bílá pasta miso je na tom trochu lépe a řadíme ji k potravinám s velmi nízkým obsahem purinů. Konkrétní hodnoty obsahu purinů v pastě miso jsou:
- bílá 48,8 mg purinů na 100 gramů pasty
- červená 63,5 mg purinů na 100 gramů pasty
Pro srovnání například 100 gramů listu špenátu obsahuje 51,4 mg purinů, 100 gramů brokolice obsahuje 70 mg purinů a 100 gramů petržele obsahuje 288,9 mg purinů. Oproti tomu 100 gramů kuřecích prsou obsahuje 141,2 mg purinů, ale 100 gramů hovězí svíčkové jen 98,4 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Zpracování kávových bobů

Abychom se dostali ke kýženým kávovým zrnům musí se plody kávovníku (kávové bobule) zbavit dužiny a tzv. pergamenu (což je bílý obal zrna). Používají se dva základní procesy – suchý a vlhký. Vlhký proces, kdy šest hodin po sklizni procházejí plody procesem promývání a fermentace. Vlhký proces je nejpoužívanější a dokonalejší než suchý, kdy jsou plody sušeny na slunci a poté strojně odejmuta dužina.

Zdroj: Jak připravit šálek dobré kávy

Diskuze

V diskuzi ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den!

Jmenuji se Monika a už asi od svých osmi let trpím atopickým ekzémem. Asi před měsícem jsem na doporučení svého známého začala pít Aloe vera gel a po vypití jednoho litru se mi objevily na obličeji i na rukou hnisavé boláky. Věděla jsem, že se to časem objeví. Jen bych se chtěla zeptat, jak dlouho ty boláky ještě budu mít? Naštěstí mám celé září volné, protože do školy jdu až v říjnu. Tak jestli je možnost, že se to do konce září spraví? A vy s tím máte nějaké zkušenosti?

S pozdravem Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel D.V..

Dobrý den, Moniko! litr aloe za měsíc to je opravdu výkon, co to proboha mate? Doporučuji okamžitě zmenit přípravek a kupte si nejaký z lékárny. Je jich tam více druhů, nechte si poradit od lékárnice. Co se týče problémů s pokožkou nasaďte lecithin, lactobacillus, omega 3 a 6 nenasycene mastne kyseliny a zinek s methioninem. Vice mene co nejdrive. Krasny den, D.V.

Zdroj: diskuze Err-cist_db udaje(path, web, )

Použití

Sójové mléko je nutričně vyvážený nápoj z vybraných sójových bobů obsahujících mnoho cenných minerálů a vitamínů. Ze sójového mléka si můžete připravit koktejl, kaši, polévku nebo jiné jídlo, do kterého potřebujete přidat mléko. Na dalších řádcích najdete recepty se sójovým mlékem.

Zdroj: Sojové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Tofu je ze sóji,proto jsem se zhrozil,když jsem zjistil,že luštěniny a tedy i sója mají hodně purinů.
Myslel jsem,že tofu je ok...ale někdo tofu při zvýšené kyselině nedoporučuje...fakt už nevím kde je pravda..proto jsem se ptal...díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu je ze sóji a sójové boby mají opravdu velmi vysoký obsah purinů. Jenže tofu se vyrábí ze sójového mléka a při jeho výrobě se většina materiálu odstraní včetně toho s vysokým obsahem purinů a zbude jen tofu, které má jen třetinu z původního množství purinů obsažených v sojových bobech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Křenová omáčka s těstovinami

Ingredience: 1 hrnek vařených sójových bobů, ½ hrnku křenu, sůl, 2 lžíce sójového oleje, 1 hrnek vody, 1 hrnek bílého jogurtu, 1 hrnek cibule

Postup: Cibuli očistíme a nasekáme. Sójové boby umeleme. Na oleji zpěníme cibuli. Přidáme mleté sójové boby a dusíme asi 5 minut. Omáčku podlijeme vodou, osolíme a okořeníme. Uvedeme do varu, přidáme křen a za stálého míchání vaříme 5 minut. Nakonec vmícháme jogurt. Křenovou omáčku s jogurtem podáváme s těstovinami.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNIKOVÝ KAMEN A ŠPATNÉ TRÁVENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Zdravím
Mám žluč. kamínek a špatné trávení/ nadýmání, větry, křeče v břiše/.
Mám bezlepk.a bezlakt.dietu,minimum tuků, nejím sladké, nepiju kávu.
Jím kukuřič.,rýžový bufovaný chléb. Je možné ,že
zdrav.problémy mě mohou způsobovat již zmiňované ,,bufované chlebíčky Active?
Nevim co mohu jíst a potřebuji poradit, půl roku jsem na chlebíčkách,bezl.jogurtek,Alpro sojovych jogurtech,krutí šunka. Budu moc ráda za jakoukoli radu a pomoc. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto bez vyšetření odhadnout, co a proč vám způsobuje zažívací potíže. Z vašeho dotazu není ani jasné, jestli vám byla naordinována bezlepková dieta lékařem a nebo jste se k ní rozhodla sama. Co vám můžu poradit, zajděte na vyšetření na gastroenterologii a tam se poraďte, jak se máte dále stravovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučnikový kamen a špatné trávení

Účinky sójového mléka na zdraví

Výsledky vlivů sóji na zdraví se značně liší, jako pravděpodobný důvod těchto rozdílných závěrů se jeví právě množství a forma konzumované sóji v Asii a v západních zemích. Výzkumy stále probíhají a uvidíme, jaké výsledky přinesou. Nicméně dosud nebyla prokázána bezpečnost dlouhodobé a poměrně vysoké konzumace sójových bobů a nefermentovaných sójových výrobků. V Asii je sice poměrně nízký výskyt osteoporózy, ale zatím nebylo dostatečně prokázáno, že by tak bylo vlivem konzumace sóji, v západních zemích se vliv konzumace sóji na snížení rizika osteoporózy neprokázal. Fytoestrogeny obsažené v sóje mohou negativně ovlivňovat menstruační cyklus žen, hladiny hormonů u mužů, u dětí krmených sójovým umělým mlékem mohou narušovat budoucí plodnost. Konzumace sóji nemá prokazatelný vliv na projevy menopauzy u žen. U asijských žen byl v některých studiích prokázán slabý ochranný účinek proti rakovině prsu, u žen ze západních zemí tento vliv prokázán nebyl, v některých případech naopak došlo ke zvýšení rizika rakoviny prsu.

Zdroj: Sójové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk Ryšavý.

Dobrý den.
Z výše publikované odpovědi vyplývá, že při dně mohu konzumovat sojové mléko. Je to pravda? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soja je uznávaná jako superpotravina, protože obsahuje velké množství vysoce kvalitních proteinů neživočišného původu, a to je pro mnoho lidí sympatické, zvláště pro vegetariány a ochránce zvířat. Produkce soji přináší také velké zisky, a díky tomu zde existuje obrovský tlak přesvědčit spotřebitele o prospěšnosti sóji. Z těchto důvodů se neustále objevují tvrzení, že sója nezvyšuje hladiny kyseliny močové a je tedy prospěšná pro nemocné dnou. Naproti tomu stojí fakt, že sója obsahuje velké množství purinů, které by se při trávení měly změnit na kyselinu močovou. Kde je pravda zatím nebylo jasně prokázáno žádným vědeckým výzkumem. Nezbývá tedy, než vyzkoušet účinky sóji na vlastním těle a to tak, že se normálně sója zařadí do jídelníčku a změří se množství kyseliny močové v séru na začátku před použitím sóji a pak za 4 týdny po pravidelné denní konzumaci sójových produktů. Jen tak se dá zjistit, jestli sója je pro toho či onoho jedince vhodná nebo ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Vitamín E

Vitamín E je antioxidant. Zvyšuje krevní oběh pokožky hlavy a vytváří nové cévy. Když je krevní oběh pokožky hlavy dobrý, vlasové folikuly pracují, jak mají, a jsou nuceny produkovat více vlasů. Pokud máte navíc dobrý imunitní systém, zajistíte jejich rychlejší růst. Vitamín E má vliv na silné zdravé vlasy. Zdrojem vitamínu E jsou celozrnné produkty, tmavozelená zelenina, luštěniny, olej z pšeničných klíčků, sójových bobů, ořechy.

Dávkování: Požadovaná denní dávka vitamínu E je do 400 IU (International Units = mezinárodní jednotka). Vitamín E může zvyšovat krevní tlak a snižovat srážlivost krve. Pokud tedy trpíte na vysoký krevní tlak, je nutné se poradit s lékařem.

Předávkování a nežádoucí účinky: Nadměrné užívání vysokých dávek vitamínu E zhoršuje vstřebávání vitamínu K se všemi důsledky.

Zdroj: Vitamíny proti padání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ MĚ POKOŽKA NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažková Olga.

Již 2 roky mě svědí pokožka na hlavě a píchá celé tělo. Je to takové bodání na tom nebo onom místě. Padají vlasy a nové rostou jemnější.Vyšetřena jsem snad na vše a žádná změna. Prosím poradte. Prášky na vlasy zapůsobily tím, že mám chlupatější atmavší ruce až k loktum. Hlava stále svědí až jemně pokožka na dotek bolí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Blažková, zkuste ve svém jídelníčku omezit cukry, a to jak přímé (cukr, sladké pití, cukrovinky), tak i cukry nepřímé - sacharidy (mouka, pečivo, rýže, knedlíky, atd.) Na místo toho si dejte každý den pytlíček dýňových semen a ráno berte B-komplex podle návodu. Dále přidejte ještě Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu v dávkování 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den. A k tomu užívejte rybí tuk v kapslích, zož jsou omega 3 a 6 mastné kyseliny, v dávkování 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu). Na vlasy si často dělejte odvar z měsíčku lékařského. A na tělo používejte přírodní glycerinové mýdlo obsahující bylinné extrakty, čisté přírodní silice a termální vodu z vřídla Podhájska. Pak si celé tělo promastěte kokosovým olejem.
Do svého životního stylu zařaďte nějakou vhodnou aktivitu, která Vás bude bavit a zároveň trochu zrychlí Váš krevní oběh, například delší procházky svižnou chůzí (musíte se při tom zadýchat a také i spotit).
Toto praktikujte celý měsíc a pak zde spolu zhodnotíme Vaše výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí mě pokožka na hlavě

Cena

Zde můžete porovnat ceny sójových mlék na našem trhu.

Zdroj: Sojové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ MÝDLO NA PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Černé mýdlo s obsahem bambuckého másla pochází z Afriky a v originále se nazývá Dudu-Osun. Dudu-Osun je přírodní černé mýdlo vyrobené čistě z přírodních látek a bylin, vhodné i pro alergiky. Kromě toho, že černé mýdlo krásne voní, je i velmi příjemné na pokožce. Ose dudu znamená v jazyce Joruba doslova černé mýdlo. Černou barvu mu propůjčují pražené plantány (ovoce velice podobné zelenému banánu, ale s jinou chutí) a kakaové boby. Černé mýdlo voní jako červené africké dřevo, dále limetková šťáva a přírodní africký med, včechny tyto přísady jsou v černém mýdle obsaženy. Černé mýdlo Dudu-Osun je vhodné pro všechny typy pleti, nedráždí pokožku, naopak zmírňuje podráždění. Černé mýdlo hloubkově čistí pleť a nevysušuje nadměrně jako klasická mýdla. Černé mýdlo má antiseptické účinky. Černé mýdlo také účinně pomáhá při akné a zesvětluje pigmentové skvrny. Černé mýdlo výborně odstraňuje make-up! Černé mýdlo se k nám obvykle dováží z Nigérie. Černé mýdlo obsahuje: přírodní med, bambucké máslo (karité máslo), rudé africké dřevo (Baphia nitida), palmové pecky, popel ze slupek kakaových bobů, popel z palmových trsů, gel z Aloe vera, limetkovou šťávu, směs esenciálních olejů a vodu.
Černé mýdlo lze koupit v internetových obchodech. Zde je seznam všech obchodů, kde se dá koupit černé mýdlo a je zde i jeho cena. www.zbozi.cz/?q=dudu…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černé mýdlo na pigmentové skvrny

Tofu obsah purinů

Tofu se získává ze sóji a sója je přímo nabitá puriny. 100 gramů sóji obsahuje 18 gramů bílkovin a 137 mg purinů, což sóju řadí mezi potraviny s vysokým obsahem purinů. Jak to, že tofu patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a navíc po konzumaci vůbec neovlivňuje úrovně kyseliny močové a nezhoršuje dnu, když samotná sója je úplný opak? Může za to voda a způsob získávání mléka ze sóji.

Existuje vědecká studie [2], při které bylo zkoumáno rozložení obsahu purinů v sójových produktech a jeho změny při zpracování sójového mléka. Výsledky ukázaly, že obsah purinů v tofu (sojovém tvarohu) byl 20,3-22,5 mg/100 g čerstvé hmoty, což bylo klasifikováno jako potravina s nízkým obsahem purinů (<25 mg/100 g čerstvé hmoty).

Fermentované produkty ze sójových bobů, jako je dou pi (sójový film), dou shi (fermentované sójové boby), sójová omáčka, miso, dou ban jiang (sójová pasta), dou fu ru (fermentovaný sójový tvaroh) a chou dou fu (silný vonící konzervovaný fazolový tvaroh), obsahovaly puriny v rozmezí 28,5-75,0 mg/100 g čerstvé hmoty, což byly potraviny se středním obsahem purinů.

Významným faktorem se ukázala vlhkost v sóji. Vysoká vlhkost v sóji vede k relativnímu snížení obsahu pevných látek, což vede ke snížení obsahu purinů. Studií ale bylo také zjištěno, že u některých vybraných produktů pro vegetariány však takový vztah neexistoval. Při zpracování sojového mléka sojové boby v kroku máčení absorbují vodu až ze 60 %, což vede ke snížení obsahu pevných látek a následně ke snížení obsahu purinů.

Úroveň obsahu purinů v sójovém mléce je 12 mg/100 g čerstvé hmoty, což je potravina s nízkým obsahem purinů. Z tohoto faktu vyplynulo, že během homogenizace byla do roztoku sójového mléka extrahována pouze část z celkového obsahu purinů v sójových bobech. V kroku vaření nebyly zjištěny žádné významné změny v množství purinů.

Zdroj: Tofu a puriny

Jak se vyrábí sójové mléko

Sójové mléko lze připravit i v domácím prostředí. Na následujících řádcích najdete postup výroby.

Postup: 1 díl sójových bobů, 8 dílů vody, špetka soli + plátýnko Pokud chcete ochucené mléko, pak cukr, skořici nebo pravou vanilku dle chuti. Sójové boby přes noc namočte. Do dalšího dne by měly změknout a zdvojnásobit svůj objem. Pokud tomu tak není, nechte je namočené, dokud se tak nestane. Vodu slijte a boby důkladně propláchněte. Dále je nutné boby odslupkovat (ve slupkách jsou škodliviny). Nejlépe se to dělá tak, že boby ponoříte do vody a oběma rukama je o sebe třete, dokud se slupky neoddělí, jsou lehké, takže zůstanou na hladině a jednoduše je scedíte. Po částech pak rozmixujte boby na kaši, trvá to asi 3 až 5 minut. Přes plátýnko důkladně přeceďte (hmota, která vám zbyde, se jmenuje okara a dá se použít do pečení, takže nemusíte vyhazovat). Samotné mléko přivedete k varu, pak stáhnete plamen, přidáte špetku soli, eventuálně cukr, vanilku nebo celou skořici a vaříte na mírném ohni asi 20 minut. Při vaření mléko sledujte, rádo totiž vybublává. Nechte schladit na pokojovou teplotu, seberte škraloup, pokud se vytvoří. Uchovávejte v lednici, kde vydrží až 1 týden.

Zdroj: Sojové mléko

Zdroje vápníku

Nejvíce vápníku je v mléku a zelenině.

Mezi hlavní zdroje vápníku patří:

Mléčné výrobky

Výrobky jako mléko, jogurt a sýr jsou bohaté na vápník.

Sójové boby

Nasucho pražené sójové boby jsou dobrým zdrojem vápníku. Půl šálku sojových bobů obsahuje 230 mg vápníku, což z nich dělá vynikající zdroj vápníku pro ty, kteří drží veganskou dietu.

Tmavě zelená, listová zelenina

Vařená kapusta, špenát a lísková zelenina jsou dobrým zdrojem vápníku. Kapustové listy mají nejvyšší množství: jeden list poskytuje 175 mg vápníku.

Potraviny obohacené vápníkem

Pomerančový džus a cereálie jsou často obohaceny vápníkem. Citrát malát vápenatý je dobře vstřebatelná forma, která se nachází v některých obohacených šťávách. Existují také obohacené cereálie, které poskytují až 1 000 mg vápníku na porci.

Konzervovaný losos

Kromě mléčných výrobků je konzervovaný losos jedním z nejlepších zdrojů vápníku ve stravě. Pouhých 100 gramů konzervovaného lososa poskytuje 191 mg vápníku. Losos také obsahuje vitamín D, který pomáhá vašemu tělu absorbovat více vápníku.

Fíky

Pět sušených nebo čerstvých fíků dodá vašemu tělu 135 mg vápníku. Papája a pomeranče jsou dvě další ovoce s vysokým obsahem vápníku.

Moučné tortilly

Dobrá zpráva pro milovníky sacharidů: jedna 30-ti centimetrová moučná tortilla vám poskytne 90 mg vápníku.

Konzervované pečené fazole

100 gramů konzervovaných pečených fazolí obsahují 145 mg vápníku. Fazole také obsahují hodně vlákniny.

Zdroj: V čem je nejvíce vápníku

Strava pro zdravou slinivku

  • Brokolice je vynikajícím prostředkem v případě rakoviny slinivky břišní. Konzumace brokolice se totiž ukázala jako velmi účinná, protože některé fytochemikálie v ní obsažené mohou pomoci v boji proti rakovinným buňkám. Zároveň působí jako antioxidanty, což má za následek detoxikaci krve.
  • Hrozny jsou považovány za další důležitý prostředek v případě karcinomu pankreatu. Hrozny mohou pomoci při snižování produkce estrogenu, a proto mohou být užitečné při léčbě choroby, jako je rakovina plic, stejně jako při léčbě rakoviny slinivky břišní. Nejlepší jsou červené hrozny.
  • Ženšen je rovněž cenný při léčbě rakoviny slinivky břišní. Zároveň je velmi účinný při zvyšování odolnosti vůči cizím částicím.
  • Myrha je další domácí lék, který může být použit následně spolu s chemoterapií a radioterapií v případě rakoviny slinivky břišní. Díky svým protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem může pomoci při léčbě rakoviny prsu, slinivky břišní, stejně jako rakoviny prostaty.
  • Doporučuje se i pití zelených čajů.
  • Aloe vera je také prospěšná při léčbě rakoviny, a to zejména rakoviny prostaty a pankreatu. Konzumace čerstvě extrahovaného gelu aloe vera jednou denně může být užitečnou prevencí právě před těmito nemocemi.
  • Vhodné je pití čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy. Pacientům s rakovinou by měla být poskytnuta šťáva z čerstvých jablek, třešní, manga a podobně. Tyto šťávy jsou užitečné při zvyšování imunity pacientů.
  • Při léčbě rakoviny slinivky břišní je důležitý lykopen. Potravinami bohatými na lykopen jsou melouny, meruňky, guava a mnoho dalších. Konzumace těchto plodů představuje efektivní způsob, jak vyléčit rakovinu žaludku a slinivky břišní.
  • Osvědčila se i sója. Konzumace sójových či fazolových výhonků nebo vařených sojových bobů spolu s každodenní stravou pomáhá při léčbě slinivky břišní stejně jako při rakovině prsu. Sója obsahuje také enzymy, které napomáhají při prevenci rakoviny.
  • Vynikající je také listová zelenina. Pomáhá při snižování rakovinných buněk. Její konzumace nejen zlepšuje náš imunitní systém, ale i odstraňuje toxiny z těla.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Pěstování kakaových bobů

Kakaové boby se nejčastěji pěstují v tropických oblastech, hlavně pak ve Střední Americe a Amazonii. Hlavními dodavateli kakaových bobů je Brazílie, Pobřeží slonoviny, Ghana, Ekvádor, Nigérie a Indonésie. Aby mohly kvalitně dozrát, vyžadují vlhké prostředí s teplotou od 18 do 32 °C. Pro pěstování je to náročná rostlina. Kakaové boby rostou na nízkém, stálezeleném stromě zvaném kakaovník. Ten je velký asi jako jabloň. Boby se ukrývají ve velkých oválných luscích, které mají hnědou, červenou nebo zelenou barvu – dle druhu a doby zrání. Stromy rodí zhruba od tří do dvaceti let svého života. Zralost lusku pozná opravdu jen odborník, který zkoumá jeho barvu a délku. Někteří odborníci poznají zralost i zvukem při poklepu. Každý lusk obsahuje 20 až 40 bobů. Zralé lusky se sklízejí od jara do podzimu. Kakaovník dokáže totiž kvést a plodit najednou. Sklizeň je možná i 9 měsíců v roce, někdy celý rok, záleží na klimatických podmínkách. Kakaové boby mají různé odrůdy, z nichž každá má jinou typickou chuť a vůni, ty ovlivňuje půda, teplota i vlhkost. Nejznámější druhy jsou:

Criollo

Pochází z Mexika a Střední Ameriky. Kakaové boby jsou velmi kvalitní, mají výraznou chuť. Criollo boby jsou velmi drahé, jejich pěstování je kvůli náchylnosti k plísním a škůdcům velice náročné.

Forastero

Tento druh se pěstuje především v Africe, ale i ve Střední a Jižní Americe a představuje přibližně 80 % světové produkce kakaa. Tento strom roste rychleji než ostatní odrůdy a také má daleko větší výnosy než jiné druhy. Jeho boby jsou hodně aromatické, ale mají jemnější chuť.

Trinitario

Tato odrůda je křížencem Criollo a Forastero. Výbornou a výraznou chuť získala po kakaovníku Criollo, odolnost bobů pak po odrůdě Forastero.

Zdroj: Kakaové boby

Recepty pro diabetiky

Salát s jablky a kuřetem

Ingredience: 80 g mrkve, 60 g sójových klíčků, 200 g kyselejších jablek, 100 g upečených kuřecích prsíček, sůl, 10 g oleje, citronová šťáva

Postup: Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, jablka omyjeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky a pak na nudličky, stejně jako upečené kuřecí maso. Všechny upravené suroviny smícháme, přidáme sójové klíčky, osolíme, zakapeme olejem a citronovou šťávou. Znovu dobře promícháme a necháme v chladu uležet.

Sýrová rolka

Ingredience: 2 kusy sýra Lučina, 2 stroužky česneku, sezamová zrníčka, sůl, pažitka, kopr, petrželka

Postup: Česnek utřeme se solí a rozmícháme s oběma sýry Lučina. Podle potřeby naředíme vodou tak, aby se vzniklá hustá hmota dala tvarovat. Zelené natě jemně usekáme a promícháme se sezamovými zrníčky. Z připravené česnekové hmoty vytvarujeme váleček, který obalíme ve směsi natí a sezamových zrníček tak, aby byl jeho povrch zcela pokryt. Hotovou roládu necháme v chladu ztuhnout.

Plněná rajčata

Ingredience: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl

Postup: Z omytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Propranou rýži udusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s umletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehané vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, která přikryjeme seříznutými vršky a naskládáme do olejem vymazané varné nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.

Guláš

Ingredience: 320 g masa (hovězí, telecí, vepřové, králičí, nejlépe ale směs), 200 g rajčat, 40 g oleje, 1 cibule, 20 g brambor, sůl, petrželová nať, majoránka, kmín

Postup: Omyté kostky masa zprudka opečeme na oleji a podlijeme horkou vodou. Osolíme, doplníme nakrájená rajčata, celou oloupanou cibuli a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme očištěné, jemně nastrouhané syrové brambory, mletý kmín a majoránku. Z hotového guláše vyjmeme cibuli (jestliže se rozdusila, nevadí) a přidáme drobně posekanou petrželovou nať.

Rizoto

Ingredience: 160 g rýže, 20 g mrkve, 20 g květáku, 15 g celeru, 15 g petržele, 10 g kukuřičných zrn, olej, petrželová nať, sůl, 120 g tvrdého sýra

Postup: Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky nebo nahrubo nastrouháme. Z květáku odkrojíme košťál a hlávku rozebereme na menší růžičky. Kukuřičná zrna propláchneme. Rýži propereme, spaříme, přidáme k ní olej, vodu, osolíme a necháme dusit. Po chvíli doplníme připravenou zeleninu a dále dusíme doměkka. Hotové rizoto servírujeme posypané nasekanou zelenou petrželkou a nastrouhaným tvrdým sýrem.

Zeleninový tvaroh

Ingredience: 200 g měkkého tvarohu, 40 g mléka, 1 rajče, 20 g pórku, 40 g salátové okurky, sůl, mletý kmín

Postup: Rajče oloupeme, odstraníme zrníčka z dužiny, očištěný pórek nakrájíme na tenké proužky, salátovou okurku nahrubo nastrouháme. Osolený tvaroh rozšleháme s mlékem. Do vzniklé pěny vmícháme všechnu připravenou zeleninu a podle chuti okořeníme mletým kmínem.

Platýs na grilu

Ingredience: 600 g platýse, 20 g oleje, sůl, sladká paprika, 10 g hladké mouky, 1 citron

Postup: V hladké mouce smíchané se solí a mletou paprikou obalíme porce ryby, pokapeme je olejem a opečeme na grilu. Hotový pokrm ochutíme citronovou šťávou a ozdobíme kolečky citronu.

Polévka ze sójových bobů

Ingredience: 60 g sójových bobů, 20 g polohrubé mouky, 20 g oleje, 20 g cibule, česnek, petrželka, sůl

Postup: Sójové boby doměkka uvaříme, nebo použijeme konzervované. Na oleji zpěníme drobně nasekanou cibulku, přidáme polohrubou mouku a vše podlijeme horkou vodou. Povaříme, doplníme doměkka uvařenými boby, česnekem utřeným se solí a nasekanou petrželkou.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Pravá čokoláda z kakaových bobů

Výroba pravé čokolády z kakaových bobů není jednoduchá záležitost. Kakaová hmota se smíchá s kakaovým máslem, cukrem nebo jiným sladidlem (může to být med nebo různé sirupy) a ochucovadly, většinou s pravou vanilkou, skořicí, chilli, ale i jinými druhy koření. Dochucuje se také lískovými oříšky, mandlemi a jinými ořechy, semínky, pomerančovou kůrou, sušeným nebo kandovaným ovocem, karamelem, rýžovými křupínky, dá se plnit krémovými náplněmi nebo nugátem. Čokoláda se používá se k výrobě pralinek, čokoládových polev, zmrzlin, sladkého pečiva a různých dezertů. Do některých druhů čokolád se přidává sušené mléko. Takto připravená hmota se poté míchá, šlehá, provzdušňuje při určité teplotě, aby byla čokoláda jemná na jazyku.

Hořká čokoláda musí obsahovat alespoň 35 % kakaové sušiny, mléčná čokoláda alespoň 25 % kakaové sušiny a více než 14 % mléčné sušiny, bílá čokoláda neobsahuje žádnou kakaovou hmotu, jen sušené mléko (14 a více % mléčné sušiny) a více kakaového másla (minimálně 20 %). Nejkvalitnější druhy neochucené hořké čokolády mají obsah kakaové sušiny nad 60 %, nejkvalitnější jsou druhy obsahující okolo 75 % kakaové sušiny. Používá se do nich nerafinovaný třtinový cukr a pravá vanilka, často neobsahují ani emulgátory.

Zdroj: Kakaové boby

Recepty s kakaovými boby

Nepečená bábovka

Suroviny:

  • 150 ml slunečnicových semínek
  • 150 ml kešu oříšků
  • 150 ml mandlí
  • 150 ml datlí
  • 4 lžíce kakaa
  • 3 lžíce nasekaných kakaových bobů
  • 4 lžíce rozpuštěného kakaového másla nebo kokosového oleje
  • cukr dle chuti

Postup:

Slunečnicová semínka, mandle a kešu oříšky rozsekáme na hladkou mouku a smícháme s kakaem a kakaovými boby. Datle mixujeme s trochou vody tak dlouho, dokud nám nevznikne lepivá hmota. Tu přidáme k suché směsi a začneme tvořit těsto. Do něj přilijeme kakaové máslo a promícháme. Celou směs hněteme nebo šleháme do té doby, než se spojí všechny suroviny. Ochutnáme, a pokud chceme, přidáme cukr dle vlastní chuti. Kdyby těsto moc lepilo, přisypeme mouku ze semínek nebo oříšků. Jestliže je těsto naopak moc suché, přidáme trochu vody. Těsto vmáčkneme do silikonové formy na bábovku, necháme přes noc v lednici a druhý den už můžeme servírovat.

Jahodový chilli nákyp s kakaovými boby

Suroviny:

  • 300 gramů neloupané rýže
  • 100 gramů rozinek
  • 2 lžíce drcených kakaových bobů
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce kokosu
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 polévková lžíce tmavého balsamica
  • 1/2 čajové lžičky drceného chilli
  • jahody
  • olej na vymazání + kokos na vysypání formy

Postup:

Rýži dáme vařit do osolené vody, jak jsme zvyklí. Zhruba v polovině vaření přidáme rozinky a dovaříme. Uvařenou rýži s rozinkami necháme vychladnout a poté do ní zamícháme nastrouhanou kůru a kokos.

Jahody opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme 1 polévkovou lžíci balsamica, 1/2 čajové lžičky drceného chilli koření, 2 polévkové lžíce drcených kakaových bobů a pořádně promícháme. Pekáček si vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Navrstvíme rýži s rozinkami a navrch rozprostřeme jahodovou směs. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30 až 40 minut.

Zdroj: Kakaové boby

Trvanlivost

Doby, kdy byly krabice s rostlinnými náhražkami mléka výsadou podivínů, jsou dávno pryč. Dnes je na trhu spousta druhů těchto produktů v mnoha variantách a od nejrůznějších výrobců. Některé obchodní řetězce je prodávají i pod vlastními značkami. Běžně se jim říká „rostlinná mléka“, skutečné mléko však připomínají spíše jen svou barvou. Sójové „mléko“ není žádnou žhavou novinkou. Jeho historie má hluboké kořeny ve starověké Číně, byť mezi běžné složky východoasijského jídelníčku patří nejspíš až posledních pár set let. V 50. letech 20. století se v Hongkongu a Singapuru začalo prodávat v plechovkách, podobně jako dnes limonády. Do Evropy, Asie a Severní Ameriky se dostal na pulty obchodů sójový nápoj v kartónu během 70. a 80. let. V Česku zažívá vzestup v posledních zhruba 15 letech.

Nápoj se vyrábí namáčením sušených sójových bobů ve vodě a jejich následným rozdrcením, vařením a cezením. Výsledkem je stabilní emulze vody, oleje a bílkovin, která se ze všech běžně dostupných rostlinných náhražek svým složením přibližuje mléku nejvíce. Pohled výživových odborníků na něj i na sóju obecně je však značně rozporuplný. Zatímco jedni vyzdvihují obsažené fytoestrogeny jako žádoucí, protože mohou zmírňovat zdravotní dopady spojené s menopauzou, jiní v nich spatřují problém. Sója totiž obsahuje látky, které mohou napomáhat růstu nádorů, potlačovat správnou funkci štítné žlázy a zabraňovat vstřebávání minerálů. Ale že by se sóji a sójovému nápoji měly vyhýbat nejmenší děti, na tom se shodují všichni. Chcete-li konzumovat nápoje ze sóji bez výčitek, není od věci myslet na střídmost a rostlinné nápoje obměňovat.

Vedle hotových nápojů v kartónech lze narazit i na sušené směsi. Jejich výhoda tkví v tom, že si z nich lze nápoj či surovinu do vaření vyrobit kdykoliv a v jakémkoliv množství. Nevýhodou některých je jejich diskutabilní vhodnost v rámci zdravé výživy. Výrobce sójového nápoje Zajíc sice do některých svých výrobků přidává vitamíny, problematické je však používání částečně ztuženého sójového oleje, který může být zdrojem škodlivých transmastných kyselin. Daní za pohodlí v podobě rozpustnosti, stability a trvanlivosti je i přítomný glukózový sirup a přídatné látky jako například emulgátor, regulátor kyselosti, protispékavá látka nebo barvivo.

V sójovém nápoji Topnatur také najdete glukózový sirup a přídatné látky, z pohledu kvality tuku je na tom však lépe, obsahuje nijak neztužovaný tuk kokosový. Tučností sice připomíná spíše mléko odstředěné, v obsahu bílkovin se ale může řadit vedle sójových nápojů v kartónu. Nápoj Zajíc obsahuje 0,3 % bílkovin, „specialitou“ tohoto produktu je však obsah mléčné bílkoviny kaseinátu sodného, čímž se v podstatě vyřazuje z jídelníčku lidí alergických na mléko.

Trvanlivost je vždy uvedena na obalu výrobku.

Zdroj: Sojové mléko


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP