Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉK NA ŘEDĚNÍ KRVE WARFARIN

OBSAH

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.

Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Léky na ředění krve bez předpisu

Antikoagulanty – léky proti srážení krve společně s přírodními zdroji antikoagulantů (ovoce, zelenina) úspěšně zabraňují výskytu rizikových faktorů, jako je mrtvice, vysoký krevní tlak, obezita a cukrovka.

Protisrážlivé (antikoagulační) léky – mají rozsáhlé využití, zabraňují zbytečnému srážení krve, patří sem například Warfarin a Heparin.

Heparin – patří k základním lékům, který blokuje srážlivý proces. Aplikuje se v akutní fázi, a to pouze injekčně, je schopný rozředit tepenné uzávěry. Nevýhodou je bolestivost při aplikaci a vznik modřin.

Warfarin – léčba Warfarinem obvykle přichází až po Heparinu, je pomalejší. Narušuje normální funkci vitaminu K, který je nezbytný pro tvorbu účinných koagulačních faktorů. Účinek nastupuje s několikadenním zpožděním. U tohoto léku je proto zákaz konzumace zeleniny s vysokým obsahem vitaminu K (kapusta, brokolice, rajčata), neboť snižuje účinek léku. Hladinu warfarinu v krvi je nutné pravidelně kontrolovat.

Nejmodernějšími léky proti srážení krve jsou Pradaxa a Xarelto.

Pradaxa – tabletová forma, má podobný účinek jako Warfarin. Používá se v rámci prevence vzniku sraženin po operacích a také proti vzniku krevních sraženin.

Xarelto – funguje na principu blokování srážecího faktoru Xa, používá se v rámci prevence po operacích.

U každého ředění krve je důležité pravidelně kontrolovat srážlivost krve. Léky se nastavují podle srážlivosti tak, aby byla optimální.

Antitrombotika – léky na ředění krve (proti nadměrnému srážení krve), které brání vzniku krevních sraženin (trombů) v krevním řečišti. Patří sem například kyselina acetylsalicylová (acylpyrin, anopyrin, aspirin). Jde o nesteroidní protizánětlivé léky, doporučuje se užívat 100 mg denně. Slouží jako prevence vzniku krevních sraženin u lidí s vysokým krevním tlakem a aterosklerózou.

Pouze antitrombotika jsou léky na ředění krve bez předpisu.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Diskuze

V diskuzi CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Je velmi důležité vědět, jaké léky (Warfarin, Pradaxa, Xarelto, atd.) na ředění krve Vaše maminka užívá. Proto na Vaši otázku není odpověď jednoznačná.

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Fivebrová.

Užívám VARFARIN na ředění krve.ptámse zda mohu rýmovník.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta Rychtářová.

Užívám Warfarin na ředění krve,můžu užívat čaje a jiné produkty z Rýmovníku???

Zdroj: diskuze Rýmovník

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem LECITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav S.

Mohu užívat lecitin když beru warfarin 3 na ředěni krve..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi lecitinem a Warfarinem nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecitin

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Flídrová.flidrova marie @seznam.cz.

Dobrý den,slyšela jsem v radiu,že brusinky působí proti účinkum Warfarinu,který užívám na ředění krve.Můžete mi říci,zda podporují ředění krve a nebo působí proti.Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Paní Flídrová, slyšela jste dobře, brusinky skutečně mohou způsobit zdravotní komplikace ve spojení s Warfarinem. Warfarin je lék na ředění krve, tak zvaný antikoagulant. Warfarin se používá k rozpuštění akutních krevních sraženin při hluboké žilní trombóze nebo plicní embólii. Preventivní užívání Warfarinu pak snižuje u rizikových pacientů vznik srdečního infarktu, či mozkové mrtvice v důsledku vytvoření krevní sraženiny v žilním pletenci. Do těchto rizikových skupin patří lidé s poruchou srdečního rytmu nebo s umělými srdečními chlopněmi, dále pacienti po prodělaném infarktu a také pacienti po chirurgických zákrocích, například po náhradě kyčelních či kolenních kloubů.

Warfarin je komplikovaný lék v kombinaci s ním nesmí být užíváno mnoho bylinných přípravků! Následující seznam doplňků stravy by NEMĚLY být užívány společně s Warfarinem, aniž by o tom nevědět váš ošetřující lékař.

Nebezpečné kombinace doplňků stravy s Warfarinem:
- Bromelain, který podporuje odbourávání tuků z problematických partií těla,
- Chlorella zelená řasa,
- Koenzym Q10,
- brusinky,
- šalvěj červenokořennou (dan šen),
- ženšen,
- dong quai,
- třezalka,
- pískavice řecké seno,
- ginkgo biloba,
- kajenský pepř,
- česnek,
- vitamín E,
- vysoké dávky vitamínu C.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a brusinky

Léky na ředění krve a alkohol

Existují nějaké léky na ředění krve, kterým nevadí pití alkoholu? Bohužel ne — nezáleží na tom, jaký antikoagulant se právě užívá, ať jsou to injekce nebo tablety. Upozornění na alkohol se vztahuje na celou skupinu těchto léků. Patří sem:

  • Warfarin;
  • Eliquis (apixaban);
  • Clexane, Inhixa (enoxaparin);
  • Xarelto (rivaroxaban);
  • Pradaxa (dabigatran);
  • Lixiana (edoxaban);
  • Arixtra (fondaparinux).

S tím, co bylo řečeno, klinické studie prokázaly, že riziko krvácení spojené s novějšími antikoagulancii, jako je Eliquis, je méně závažné než riziko spojené s jinými, jako je Warfarin. To však neznamená, že na Eliquis se může pít alkohol – stále je to nebezpečné.

Zdroj: Injekce na ředění krve a alkohol

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

Dobrý den.Proč lékaři neustále předepisují Warfarin, když jsou na ředění krve nové, lepší léky.Bojí se,že jim pojišťovna dá nový lék k úhradě.Jsme v tomto případě na úrovni rozvojových států.Jsem ročník 1935.Právě u nás starších,se uvádí větší možnost nežádoucích účinků.Děkuji Stanislav Novotný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Protože je levný..

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Warfarin a vitamín K 

Nejdříve je třeba vysvětlit roli vitamínu K při srážení krve. Játra používají vitamín K k tvorbě speciálních proteinů srážejících krev. Vitamín K má přímý vliv v procesu srážení krve. Čím více bude dostupného vitamínu K, tím více bude vyrobeno speciálních proteinů. Warfarin působí proti vitamínu K. Konkrétně Warfarin snižuje schopnost jater využívat vitamín K k produkci normálně fungujících forem proteinů srážejících krev. Díky tomuto snížení schopnosti jater využívat vitamín K k produkci normálně fungujících forem proteinů srážejících krev, tak Warfarin snižuje riziko tvorby krevní sraženiny.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Beru warfarin chtěl přejít na pradaxu. Lepší lék na ředění krve. Mám diabetes. Mám jist zeleninu. U warfarin omezení. Martinblaha1976@post.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu je sice omezení, co se týče zeleniny, ale neznamená to, že se nemůže jíst vůbec. U Warfarinu naopak musíte sníst dostatek zeleniy každý den, abyste dodržela stanovený limit pro příjem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Wobenzym a Pradaxa

Ředění krve Godasalem

Kyselina acetylsalicylová obsažená v léku Godasal tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

Dobrý den.
Před několika dny jsem se ptal na nevhodné potraviny při ředění krve Warfarinem. Jelikož mám stále hodnotu ředění 1,48,tak již dva týdny beru 10mg Warfarinu plus 0,8 Fraxiparinu a hodnota mého ředění se nikam neposouvá,i přes to že jsem vyřadil vše kde je i minimum vit.K. Moje praktická lékařka si myslí že jsem resistentní na Warfarin. Je to možné???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nechte si od své praktické lékařky napsat žádanku o vyšetření na kardiologii a tam si nechte poradit, jakým způsobem máte postupovat pro stabilizaci svého stavu. Warfarin není jediný lék na srážlivost krve. U Warfarinu je normální, že na začátku léčby se stav se srážlivostí přechodně trochu zhorší a pak se začne zlepšovat. Toto období je obvykle překlenuto aplikací nízkomolekulárního heparinu. Takže možnosti zde jsou, stačí je zkonzultovat s odborníkem na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ředění.

Bylinky místo Warfarinu

Existuje celá řada přírodních produktů, které ovlivňují krevní srážlivost v tom smyslu, že ji snižují. Z nejběžnějších jde o obyčejnou vodu, vitamín C, zelený i černý čaj, kajenský pepř, česnek, cibuli, kurkumu, kopr, hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, ginkgo bilobu a vitamín B6. Pokud jste zdraví, konzumací těchto produktů rozhodně chybu neuděláte, naopak snížíte riziko mrtvice a infarktu.

Warfarin a jeho alternativy jsou velmi účinné léky na ředění krve. Bylinky nikdy nedosáhnou jejich účinku a ani není možné srážlivost krve tak dobře regulovat při užívání bylinek jako při užívání Warfarinu.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Měl jsem v noze trombozu a následně plicní embolii. Cca 6 let proto beru Warfarin. Stále častěji ale trpím neustálými záněty dásní a můj zubař je zdůvodňuje užíváním Warfarinu. Existuje nějaká náhrada- i kdyby mě stála měsíčně třeba tisíc korun- která by tyto záněty nezpůsobovala ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je potřeba říct, že náhrada za Warfarin existuje. Je k dispozici několik druhů léků na ředění krve, každý s jiným principem účinku. O tom, který z nich bude nejvhodnější právě pro vás, může rozhodnout jedině váš ošetřující lékař, který vás léčí Warfarinem.
Co se týče zánětu dásní ve spojitosti s Warfarinem, tak o tom neexistuje žádný důkaz. Pouze jen, že Warfarin způsobuje krvácení z dásní. Ale to způsobují všechny léky na ředění krve.
Promluvte si s ošetřujícím lékařem o přechodné léčbě jiným typem léku na ředění krve po dobu 6 měsíců a pak zhodnoťte, zda-li se vaše situace se záněty zlepšila.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Warfarinu

Kdy ředění krve může ublížit

Pacient, který užívá lék na ředění krve, si svévolně vezme lék, který také ředí krev, a posléze může třeba i vykrvácet, protože jeden lék znásobí účinnost toho druhého. Velice často také dochází k nevhodným kombinacím z důvodu volného prodeje některých léků, které si koupíme, aby nám bylo lépe, respektive abychom vyřešili nepříjemné projevy nachlazení a podobně. Velmi oblíbeným lékem je určitě Brufen, sám o sobě tento lék není vhodný k časté konzumaci. Kombinace s léky na ředění krve pak může způsobit vážné zdravotní stavy, které mohou skončit i úmrtím. Pokud užíváte léky na ředění krve, vždy byste o tom měli informovat lékaře, když vám předepisuje nový lék.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanková mmarie 3.12.1935..

výsledek užívání 1,49 je nebezpečný? prosím zvýšit dávku? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék a prodloužil život mmoha lidem, ale je třeba každý měsíc kontrolovat jeho účinky, aby byl bezpečný. Máte-li jakékoli pochybnosti o léčbě Warfarinem, obraťte se na svého lékaře a popovídejte si o tom. Pro zjištění správných účinků tohoto léku je zapotřebí odebrat krev a otestovat její srážlivost. A to lze provést jen v ambulanci vašeho lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin 5mg na ředění krve

Ředění krve Warfarinem

Warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku (obvykle několik dnů). Účinnost Warfarinu se kontroluje z krevního náběru Quick testem neboli testem INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem Warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina Warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, tedy krev srážející se 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování Warfarinem je bohužel i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamín K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti Warfarinu těžce poškodit plod nesmí být Warfarin užíván v těhotenství!

Zdroj: Ředění krve

Potraviny nevhodné při užívání léku Warfarin

Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Alkohol a ředění krve

Není nápoj jako nápoj. Užívání alkoholu, kávy a dalších tekutin, které jsou močopudné a zároveň zahušťují krev, způsobuje únavu. Paradoxně to lidé často řeší další kávou. Správné je napít se čisté nebo minerální vody.

Zdroj: Ředění krve

Dělení léků na ředění krve

Léky ředící krev mají tlumivý efekt zejména na funkci destiček a na koagulační kaskádu, při speciálních příležitostech se používají léky, které sraženinu rozkládají na principu aktivace plazminu. Jejich užití musí být ovšem dobře indikováno, protože mohou být pro pacienta velmi nebezpečné. Léky na ředění krve se používají v profylaxi a také jako léky na ředění krve po operaci. Podle účinku na krevní složky odborníci dělí přípravky na ředění krve na:

  • Protidestičkové léky – to jsou léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, mimo jiné se aplikují i jako první pomoc při infarktu myokardu.
  • Léky působící proti koagulačním faktorům – mezi ně patří mimo jiné i heparin.
  • Trombolytika – rozpouštějí již vzniklé sraženiny, podávají se nitrožilně, účinkují velmi rychle.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu ve formě bylinek bývá účinná, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Alkohol při užívání léků na ředění krve

Obecně lze říci, že pití během užívání antikoagulancií je špatný nápad a doporučuje se zdržet se jakékoli konzumace alkoholu.

Situaci ještě zhoršuje skutečnost metabolické změny, ke které dochází v játrech při pití alkoholu. Ta může významně změnit účinnost léků na ředění krve. Může to snížit účinnost léku nebo to může zvýšit konkrétní mechanismus účinku a mít opačný účinek (např. ještě silnější krvácení). Výsledek závisí na jednotlivci.

Zdroj: Injekce na ředění krve a alkohol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP