Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉK NA RÝMU

OBSAH

Na rýmu je dobrý zinek

Ano, zinek na skutečně dokáže zmírnit příznaky rýmy a urychlit její vyléčení. Na rýmu je účinný pouze glukonát zinku nebo glukonát glycinu zinku, podávaný v dávce (ženy/muži) 13/23 mg každé dvě hodiny. Nejlepších účinků se dosáhne, když se zinek začne brát ihned, jak se objeví první příznaky rýmy, což bývají zpravidla divné pocity v dutinách a jejich zduření.

Zdroj: Osvědčený recept na rýmu a prochlazení

Diskuze

V diskuzi RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

DOBRÝ DEN, MOJE DVOULETÁ FENEČKA STAFORDŠÍRSKÉHO BULTERIÉRA MÁ UŽ TÝDEN RÝMU, NEJŘÍV HLENOVITOU BEZBARVOU PO 4 DNECH RÝMU ZELENOU, CO S TÍM A MŮŽE TO BÝT NAKAŽLIVÉ ? DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze RÝMA

Pozor na viry

Starobylé civilizace znali rýmu jako katarrhein, podle řeckého slova stékat. V současnosti katar znamená zánět sliznice. Rýma se projeví zánětem sliznice nosu, hrdla a nejbližších dýchacích cest. Původcem rýmy jsou viry, a ne podchlazení nebo nachlazení organismu, jak si mnozí z nás představují. Viry, které rýmu vyvolávají, identifikovali vědci až v roce 1954. Na rýmu nemáme lék. Víme, že můžeme pouze zredukovat útrapy, které způsobuje, pokud na to máme správný recept a několik základních znalostí o tom, co vlastně viry jsou.

Zdroj: Kašel a rýma

Diskuze

V diskuzi JAK NA HUSTOU RÝMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Pelzlova.

Naše fenka francouzský buldocek má silnou hustotu rýmu.. Špatně se ji dýchá. Na veterině nám řekli že je to se vyléčit nedá. Jsou to prý slechteni psy a jeto normální. Když se olizuje slyším jak je zahlenena. Dýchá často ústy. Na veterině dostala léky na týden. Nepomohlo. Můžete mi poradit. Je jí 10 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Pelzlová.

Naše fenka francouzský buldocek má silnou hustotu rýmu.. Špatně se ji dýchá. Na veterině nám řekli že je to se vyléčit nedá. Jsou to prý slechteni psy a jeto normální. Když se olizuje slyším jak je zahlenena. Dýchá často ústy. Na veterině dostala léky na týden. Nepomohlo. Kýchá až 8x zasebou. Můžete mi poradit. Je jí 10 let.

Zdroj: diskuze Jak na hustou rýmu

Jak léčit rýmu a kašel

Jelikož léky proti virům rýmy zatím nejsou na obzoru, léky, které máme k dispozici, pouze zmírňují příznaky tohoto onemocnění. Dříve však, než po jakémkoliv léku sáhneme, je třeba pečlivě zvážit, zda je skutečně potřebný. Chorobné symptomy, které doprovázejí rýmu, jsou součástí uzdravování. Svědčí o tom, že organismus s nákazou bojuje. Podle nejnovějších lékařských poznatků je vhodnější léky při rýmě použít až pouze v případě nezbytnosti.

Zdroj: Kašel a rýma

Diskuze

V diskuzi SPREJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Ten jsem myslela, nejlepší na rýmu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sprej

Homeopatika na zadní rýmu

Na zadní rýmu pro dospělé jsou vhodné tyto homeopatické léky:

  • Ferrum phosphoricum 9 CH
  • Kalium muriaticum 15 CH

Od každého léku nařeďte po deseti granulích do 1 dl vody, nechte rozpustit, promíchejte nekovovou lžičkou a podávejte 4x denně 1 lžičku. V noci při probuzení a při potížích dávku zopakujte. Každý den ráno takto nařeďte nový roztok a podávejte stejně po dobu potíží.

Na zadní rýmu pro děti jsou vhodná tato homeopatika:

  • Kalium iodati 9 CH
  • Corrarium rubrum 9 CH

Oba léky po deseti granulích zředit ve sto mililitrech převařené kojenecké vody a podávat po lžičkách často – třeba co hodinu – první čtyři dny. Pokud nastane zlepšení, tak intervaly postupně prodlužujte, až do úplného vysazení cca po týdnu. Je také dobré nosánek proplachovat přípravkem s hypertonickým roztokem mořské soli nebo homeopatickým Euphorbiem sprayem.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dospělák si vždycky poradí,.... ale prckové :o( já malému kapu kapičky Quixx baby, usnadňují volné dýchání a působí i preventivně...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Darja.

Dcera nemá rýmu, nic ji z nosánku neteče, ale slyším, že jej má ucpaný..co byste mi poradili?

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Bylinky na zadní rýmu

Základem léčby je naředění rýmy, aby bylo možné hlen vysmrkat. Proto je vhodné podávat dostatek tekutin, zvlhčovat vzduch, proplachovat nos, používat éterické oleje do aromalampy (například eukalypt, tymián, smrk, borovici, citrusy) a v neposlední řadě i vhodné homeopatické léky.

Na zadní rýmu je dobré rovněž popíjet čaj z bylinek, zkuste například:

40 g natě zlatobýlu, 20 g natě třezalky, 20 g listů kopřivy, 10 g oddenků puškvorce, 10 g kořene nátržníku. Nálev se pije 4× denně před jídlem. Čaj používejte dle potřeby. Dětem je možné čaj osladit včelím medem (ne žádnou náhražku). Také je vhodný mateřídouškový sirup.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Diskuze

V diskuzi MOŘSKA VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

dobry den chtela bych se zeptat mam deseti měsičny dvojcata a maji rymu a použivam mořskou vodu ve spreji ..kolikrat se ma použivat děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mořska voda

Bylinky na zadní rýmu

Cibule, divizna velkokvětá, bazalka, čekanka, smetanka, zázvor, křen, šalvěj lékařská, angínovník, česnek medvědí, rýmovník, meduňka, kalísie vonná, echinacea, kočičí ocásek, lichořeřišnice – to jsou rostliny doporučované při problémech s takzvanou zadní rýmou.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi MOŘSKÁ VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Už léta si proplachuji nos mořskou vodou...nos se pročistí a zvlhčí...a rýmu téměř neznám. Pro své miminko ji také používám, zvlášť když je sucho...nejradši mám Quixx baby - mořskou vodu v kapičkách.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mořská voda

Inkubační doba laryngitidy

Laryngitida není nemoc, která by byla přenosná, lépe řečeno, způsobují ji viry, které u jednoho vyvolají rýmu a u druhého třeba laryngitidu, takže riziko je minimální. Inkubační doba je jako u všech virových infekcí několik hodin až několik dní.

Zdroj: Zkušenosti s laryngitidou

Poradna

V naší poradně s názvem KARDIOSTIMULÁTOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kadeřávková Alena.

Mám kardistimulátor a pužívámp Xarelto na ředění krve a jaště Rytmonorm,teď jsem nachlazená,mám rýmu, kašel a zvýšenou teplotu , co můžu užívat na bolest hlavy a snížení teploty . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav můžete použít paracetamol - lék na snížení horečky a na tlumení bolesti. Přípravky s paracetamolem jsou volné prodejné a zcela bezpečné pro pacienty užívající Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Může bolest v krku způsobit zalehlé ucho?

Začíná to bolestí v krku a končí to zalehlým uchem? Zánět nosohltanu je onemocnění, které začíná bolestí v krku, dále se přesouvá do nosu, kde se mění v rýmu. Sliznice zánětem zduří a znemožní otvírání Eustachovy trubice.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jegrová Renata.

Dobrý den, poslední dobou se mi stává že když vyjdu ven, za chvilku mi zčervená obličej a uši, dost do pálí až jako hoří. Během několika minut vše ustoupí. Je mi 59 a nikdy jsem nic takového neměla. Nevím, zda je to také alergie, ale na co? Na vítr, chlad, slunce, vzduch,... Nevím čeho se vyvarovat, prosím poraďte.
Dík Jegrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

to klidně alergie být může...já mám třeba alergii na pyly a když mi začala, tak jsem byla překvapená, že se jedná o sennu rýmu. Podle mě totiž ještě nic nekvetlo a i přes to...

Zdroj: diskuze Alergie

Nejlepší inhalace na chronickou rýmu

Inhalace by se neměla provádět při chronické rýmě a při zánětu dutin, na který se dříve tato metoda léčby doporučovala. Dnes je prokázáno, že teplo a vlhko nám sice možná nakrátko dutiny uvolní, ale souběžně zesílí zánět. Chronická rýma patří do rukou lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

Co je vhodné na rýmu pro děti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Smrkání, odsávání, mořská voda a případně sprej do nosu. Sprej do nosu musí být určen pro děti obvykle od dvou let. U dětí nejdou použít spreje pro dospělé.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Léky na rýmu do nosu

Všichni známe nosní spreje nebo kapky, které uvolní nos a usnadní dýchání. Jejich výhodou je, že působí rychle a lokálně, to znamená, že neovlivňují celý organismus. Pokud se však používají déle než tři dny, může nastat opětovná infekce a ucpání nosu. Trvá déle než samo onemocnění a může vést až k lékové závislosti. Takové efekty nemají některé přírodní kapky do nosu, například ty, které jsou vyrobeny na bázi Aloe vera.

Pokud hledáte skutečně rychlou pomoc na ucpaný nos, tak bezvadně zabírá Muconasal Plus. Rýmu sice nevyléčí, ale bleskově uvolní nos, který vydrží volný po dobu tří hodin od aplikace. TO, kde lze Muconasal Plus koupit a jaká je jeho nejlevnější cena, je uvedeno zde: Muconasal Plus cena.

Zdroj: Kašel a rýma

Diskuze

V diskuzi RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tak se zadní rýmou jsem se hodně natrápila, než jsem si koupila odsávačku. Která mi usnadnila s dětmi práci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janka.

Kterou jste vybrala? Já mám ruční a ta odsaje jen rýmu, která není tak silná.

Zdroj: diskuze Rýma

Využití rýmovníku

Rýmovník je možné použít třeba jako přírodní repelent (jeho vůně odpuzuje mouchy, i komáry), koření (vhodné použít k masu i do pomazánek), čaj (proti nachlazení, chřipce), inhalátor (ulevuje od bolesti v krku, ucpaného nosu, je vhodný i na rýmu), k ošetření ran a ekzémů. Rýmovník je vhodný také pro děti, protože jeho chuť pro ně není dráždivá.

Zdroj: Čaj z rýmovníku

Homeopatika na rýmu

Přišel podzim a s ním doba nemocí z prochlazení. K těm nejrozšířenějším patří „obyčejná“ rýma, která vám ovšem může hodně zkomplikovat život. Lék na rýmu však přes veškerý pokrok medicíny dosud neexistuje. Jak při samotné rýmě, tak i při nachlazení můžeme volit jako alternativu homeopatickou léčbu, která je mnohdy velmi účinná (musíme jí však věřit) a je dobrá také jako prevence onemocnění (v dávkování jednou týdně). Bez obav můžeme homeopatika užívat po celou dobu těhotenství. Zvláště významná je homeopatická léčba pro ty, kteří trpí opakovanou rýmou, obvykle dlouhou, ale s lehkými příznaky na začátku. Pokud dojde ke kýchání, výtoku z nosu a pocitu nachlazení, pak se doporučuje Allium Cepa a Aconitum. Pokud je výtok již hustší, žlutavý, ale netvoří se krusty, doporučuje se Pulsatilla. Pokud nedojde k úplnému uzdravení do 48 hodin, podává se Sulfur Iodatum.

Zdroj: Homeopatika

Homeopatika

Na zadní rýmu jsou vhodné homeopatické léky: Ferrum phosphoricum 9CH a Kalium muriaticum 15CH.

U dětí se doporučuje od každého léku naředit po deseti granulích do decilitru vody, nechat rozpustit, promíchat nekovovou lžičkou a podávat 4x denně 1 lžičku. V noci při probuzení a při potížích dávku zopakovat. Každý den ráno takto nařeďte nový roztok a podávejte stejně po dobu potíží.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Chronická zadní rýma

Jako chronická zadní rýma se označuje déletrvající nebo vracející se onemocnění dutiny nosní. Oproti akutní rýmě převažuje ucpaný noc (zduřelá sliznice) a místo vodnatého výtoku z nosu převažuje hustá, těžko vysmrkatelná rýma. Chronická rýma může vyústit v hypertrofickou rýmu, kdy dochází ke zduření (zvětšení = hypertrofie) sliznice. Následkem toho je nos výrazně ucpaný a postižený člověk musí dýchat hlavně ústy.

Zdroj: Zadní rýma

Zaléhání uší v letadle

Uši v letadle zaléhají, případně začnou bolet vlivem rychlé změny tlaku. Podobně se uši chovají například při potápění. Normálně se tlaky vyrovnají samy. Ovšem v případě, že máte například rýmu nebo od přírody úzkou Eustachovu trubici, může dojít k problému – a ten ucítíte, jakmile letadlo výrazněji klesne nebo stoupne.

Obecně je důležité mít průchodný nos, jestliže máte rýmu, vezměte si do letadla nosní kapky. I když platí zákaz vybalování tekutin na palubě, každá rozumná letuška vám to dovolí. Je ovšem potřeba nakapat si nějakou dobu před přistáním, aby kapky stihly zabrat. A co při samotném krizovém manévru při přistání? Nejjednodušší, ovšem při větších problémech neefektivní, je časté polykání – stačí žvýkačka nebo bonbon. Nebo poproste letušku o dva kelímky s vatou, případně zmačkaným ubrouskem namočeným v horké vodě a položeným na dně kelímků. Tyto kelímky si co nejpevněji přiložte na uši, ignorujte vesele se bavící kamarády a kamarádky a užívejte si bezbolestného přistání a letu.

Zdroj: Zaléhání v uších

Babské rady na rýmu

Při rýmě proměňte svou koupelnu na domácí lázně. Zavřete se a pořádně utěsněte škvíru mezi dveřmi a prahem, případně další díry, jimiž by mohl unikat teplý vzduch. Napusťte si horkou vanu, do vody přidejte pár kapek aromatického oleje, nasypte sůl či vonné květy a ponořte se. Zkuste vydržet co nejdéle – minimálně do doby, než teplota vody klesne. Teplá koupel a vonná pára vám mohou znatelně ulevit.

Některé rady doporučují na rýmu i křen. Strouhali jste někdy křen k domácí klobásce nebo párku? Pak víte, že vás to stálo několik slz. Kromě toho se vám s největší pravděpodobností spustila také rýma. A právě účinků, které křen má, můžete využít při léčbě počínající rýmy. Křen si poctivě nastrouhejte a smíchejte jej se 2 lžičkami medu. Vyrobenou medicínu užívejte 3x denně po jedné čajové lžičce.

Také eukalyptus ví, jak na rýmu. Olej si můžete nakapat například do aromalampy nebo teplé koupele. Výsledky se dostaví během několika mála minut.

Mezi nejstarší recepty, jak na rýmu, patří asi ty s cibulí a česnekem. K posteli si připravte talířek s rozkrojenou cibulí a rozmačkaný česnek. Silice a éterické oleje obsažené v česneku a cibuli pročišťují nos a mají mírně dezinfekční účinky. Kromě toho fungují jako přírodní antibiotika.

Jiní proti rýmě doporučují solný roztok. Pro jeho aplikování potřebujete menší skleničku, lžičku soli a vodu. Sůl s vodou pořádně promíchejte a výsledný roztok se pokuste vdechnout nosem. Pokud se vám to nedaří, naplňte roztokem lahvičku od klasických nosních kapek a aplikujte dle potřeby.

Zdroj: Inhalace při rýmě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP