Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEBOLESTIVÝ OTOK NA TVÁŘI DOLE

OBSAH

Otok tváře po injekci

Otok tváře po injekci může být projevem přecitlivělosti organismu (alergie), je však také jedním z projevů počínajícího zánětu. V oblasti obličeje jsou otoky velmi časté, objevují se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývají až druhý či třetí den po chirurgickém výkonu.

Pokud je otok nebolestivý, svědčí to o normálním průběhu hojení a není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se po výkonu přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Otok tváře

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK PO VYTRZENI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana lukešová.

Dobrý večer,jsem 14 dní po vytržení 6 zubu a následně hned vložení zubního inplantátu.
Stále mám na vnitřní straně tváře tvrdý nebolestivý otok. je to v pořádku? Mám ještě počkat, nebo navštívit zubního lékaře?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tvrdý nebolestivý otok bude zřejmě souviset s přirozenou reakcí vašeho těla na cizí těleso v tkáni. Nepřítomnost bolesti svědčí o nízkém riziku komplikací, ale vzhledem k tomu, že se jedná o zákrok s vysokou cenou, tak bude nejlepší, když do průběhu své rekonvalescence více zapojíte ošetřujícího stomatologa, který od vás inkasoval penízky. Kontaktujte ho a objednejte si akutní prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok po vytrzeni zubu

Otok pravé nohy

Otok jednoho kotníku (otok pravého kotníku) může být způsoben úrazem nebo poúrazovým stavem, zánětem či trombózou. Vždy je důležité, zvláště pokud jsou obtíže dlouhodobějšího rázu, zjistit příčinu, proč se objevil otok právě daného kotníku.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Jak zmírnit otok tváře

Pokud je otok nebolestivý a jedná se o normální průběh hojení, není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Diskuze

V diskuzi OTOK NA TVÁŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Již přes rok mám ve spodní části tváře otok. Během jednoho až dvou měsíců se otok zvětšuje, zčervená a na dotek teplý.Po zčervenání zmizí, ale otok zůstává neustále.Byla jsem na vyšetření u zabaře, ORL, CT mozku, kožní, rentgen plic na podezření sarkoidosy - vše v pořádku.Léčím se již 15 let na vlasatobuněčnou leukémii (září 2015 kontrola - v pořádku).Kdo má nějaké zkušenosti, prosím napište.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera Anna Manek.

Dobry vecer,
Muzete mi prosim napsat zda jste s otokem na tvari na neco prisla? Mam stejne problemy uz druhy rok a posledni mesice se to zhorsuje. Dodnes na nic neprisli.
Dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Otok na tváři

Otok tváře bez bolesti

Otok tváře bez bolesti může být projevem přecitlivělosti organismu (alergie), je však také jedním z projevů počínajícího zánětu. V oblasti obličeje jsou otoky velmi časté, objevují se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývají až druhý či třetí den po chirurgickém zákroku. Pokud je otok nebolestivý, svědčí to o normálním průběhu hojení a není třeba, aby se pacient zneklidňoval.

Doporučuje se po výkonu přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se nezapařily), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Diskuze

V diskuzi OTOKY TRHÁNI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.nouzecka.

Byla mě operována uzdička a pravá pulka dásně.Bolí to i když to bylo provedeno25.10.Otok se zvětšuje.Mám dělat výplachy a ledovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Kadlubová.

Dobrý den, včera mi byla vytržena šestka vlevo nahoře. Ráno jsem se probudila s nateklou levou tváří. Při doteku na tvář je dáseň v okolí vytrženého zubů citlivá, ale nic mně nebolí, horečku nemám. Tvář leduji. Mohu již ránu vyplachovat, anebo ještě počkat, otokotok opadne? Děkuji.

Zdroj: diskuze Otoky trháni zubu

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Diskuze

V diskuzi KDO PORADÍ CO S OTOKEM PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Labounkova.

Poraďte prosím někdo. 5.května mi na pohotovosti rezali absces na dasni. Denně výměna drenu,velký otok tváře. Po týdnu mi paní doktorka stejně musela zub vytrhnout. Je to již dvanáct dní,ale otok ač o trochu menší stále nemizi.Už jsem zoufalá ze mi zůstane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janina.

Vážení, také mi vytrhli kořen v pravo na hoře a o druhého dne mi otekla tvář v pravo dole. Leduji, je to trochu menší, ale stále to neustupuje.Nevím jak to bude dlouho trvat. Stává se to po píchnutí anestezie.

Zdroj: diskuze Kdo poradí co s otokem po vytržení zubu

Otok kotníku

Nemocného k lékaři ve většině případů přivede akutně vzniklý otok kotníku. Je ale důležité vyšetřit i postupně a pomalu vznikající otok, ať už je jednostranný, nebo oboustranný, či s nepravidelnými bolestivými projevy. Jen tak lze zabránit rozvoji následných komplikací.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ VNITŘNÍ STRANA TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robin kyca.

Dobry vecir mam otekle tvare zevnitr ale boles neni nevim co to muze byt.Byl jsem nemocny a uz to mam asi 10 dni tak mam docela strach co to muze byt dekuji za rady.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otok tváří bez bolesti může být projevem imunitní reakce vašeho organismu, kdy reaguje na předešlou nemoc. Nejlepší bude kontaktovat svého praktického lékaře, který zná vývoj vašeho zdravotního stavu a konzultovat s ním současné potíže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklá vnitřní strana tváře

Otok tváře

Otok obličeje může souviset s konzumací alkoholu. Pokud se otoky v obličeji objevily vždy po konzumaci alkoholu, bude to určitě způsobeno konzumací alkoholu. Otok se objevuje následující den po příjmu alkoholu, postupně sám mizí.

Příčiny: Další možnou příčinou otoku tváře může být zánět zubu, onemocnění ledvin nebo štítné žlázy.

Jak zmírnit otok obličeje: Léčba je vždy individuální dle příčiny.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE OTOK LEDOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kreuzova.

Mám otevřený zub, ale velmi oteklou tvář. Mohu otok ledovat

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se otok ledovat

Jak se zbavit otoku zubu

Teplé a studené obklady vám doma pomohou okamžitě zmírnit příznaky oteklých dásní. Teplý obklad je nejlepší proti bolesti, studený zase zmírní otok dásně (splasknout, otok od zubu). Přiložte si obklad k tváři, abyste si dásně nepodráždili náhlou změnou teploty.

Horký obklad: Namočte si čistou žínku do teplé (ne horké) vody, vyždímejte ji a přiložte si ji na tvář. Počkejte, dokud bolest nepoleví.

Studený obklad: Zabalte si několik kostek ledu do čisté utěrky nebo ručníku. Můžete použít i balíček mražené zeleniny nebo speciální chladivý sáček. Přiložte si obklad na tvář a počkejte, dokud se otok nezmírní. Ovšem vyléčit zánět zubu doma se vám nepodaří. Maximálně se vám podaří zmenšit otok.

Nekloktejte ocet ani citronovou šťávu, tyto kyseliny vám mohou poškodit zubní sklovinu. Ústa vyplachujte vždy pouze vodou.

Zdroj: Nateklý zub

Otok kotníku levé nohy

I zde platí to, co bylo popsáno výše, otok jednoho kotníku může způsobovat ucpaná céva (nutná konzultace s lékařem) nebo otok vznikl jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Diskuze

V diskuzi MÁM DOLE 6 KG :) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.k.

Ahoj všem , držím palce vše co se do hubnutí pustili ,když se chce tak to jde :) Přes kámošku mám výživovou poradkyni konzultace jsou po telefonu tak ani nemusím někde lítat ,ale pomáhá mám dole 6,5 kg za necelé 2 měsíce . Tady to je jsou tam i dobré články :) www.centrum-redukce-…
a pište jak Vám hubnutí jde :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simča Daníčková.

Jak pořád sedím v práci a jsem ve stresu, mám tělo jak rozkydlé těsto. Nemůžu ani na ples, páč v šatech vypadám jak jitrnica. Sama jsem se obrátila na jednu z poboček svet-zdravi.cz a chodím na konzultace k odborníkovi, který mi sestaví jídelníček, sdělí, kde je můj kámen úrazu, opravdu se mi snaží poradit.Hlavně nesnaží se u klienta jen nejprve snížit vodu v těle, aby klientům ukázali, jak co nejrychleji zhodí kila. Mají spoustu poraden po ČR. Moje konzultanka je úplně super.Nejprve mi provedli základní diagnostiku na přístroji Tanita a změřili tlak.

Zdroj: diskuze Mám dole 6 kg :)

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Diskuze

V diskuzi OTOK NA TVÁŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Anna Manek.

Dobry vecer,
Muzete mi prosim napsat zda jste s otokem na tvari na neco prisla? Mam stejne problemy uz druhy rok a posledni mesice se to zhorsuje. Dodnes na nic neprisli.
Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MisheLl.

Dobrý den, zkusila bych babskou radu co se tyce otoku z duvodu zanetu...sul a pepr ve stejnem pomeru...par kapek vody k vytvoreni "pasty"...a aplikovat primo na dasen, nebo bolavy zub...pokud zaber. Budu rada za info.

Zdroj: diskuze Otok na tváři

Jak zmírnit otok tváře

Na otok tváře při zánětu zubu se doporučuje přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin, obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil, vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě. Pokud máte zánět zubu, stejně vás návštěva stomatologa nemine, ať děláte cokoliv.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Otok po operaci

Záleží, jaký výkon byl proveden. Po 4 týdnech by otok měl ustoupit. Pokud máte otok po operaci na končetinách, tak je třeba končetinu, zvláště pokud je teplá, chladit, ale nepoužívat Priessnitzův obklad, protože ten vede k přehřátí kůže a stav by mohl zhoršit. Na končetinu je třeba pouze chlad, a to 2–3x denně po 10 minutách. Obklad musí být jen po dobu, kdy vysloveně chladí, jen tak je užitečný. Pokud otoky neustupují, je nutné se poradit se svým operatérem, ten zná váš zdravotní stav nejlépe. Další léčba pak vychází z konkrétního stavu.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Otok tváře bez bolesti

Velký otok tváře je také hlavním příznakem příušnic. Při nich virus napadá tkáň příušní slinné žlázy, která se nachází ve tvářích. Ty jsou pak nateklé a v ústech na sliznici tváře u horních stoliček je viditelná boulička, která odpovídá oteklému vývodu ze slinné žlázy. Při zatlačení na žlázu může být viditelný výtok sekretu z bouličky. Díky očkování jsou dnes příušnice méně časté.

Otok tváře může být dále způsoben cizí tělesem v kůži nebo chorobným procesem, který v ní probíhá.

Mimo jiné může být způsoben rovněž rakovinou slinných žláz. Onemocnění postihuje ve většině případů příušní slinnou žlázu, která se nachází v tváři před boltcem. Žláza je zduřelá, tvář působí otekle. Jelikož se v okolí žlázy nacházejí větve lícního nervu (nervus facialis), může otok a zduření způsobit jeho útlak, což vyvolá obrnu obličejových svalů. Na straně nádoru je pak koutek povislý, vrásky jsou vyhlazené, jazyk je stočen ke straně, může být i povislé víčko.

Někdy jsou ale dříve objeveny až metastatické projevy, jakými je zvětšení krčních uzlin, než vlastní nádor, jehož projevy mohou být spíše nespecifické. Pokud má pacient otok tváře, měl by vyhledat lékaře, který určí příčinu a případnou léčbu. U nádoru se provádí chirurgické odstranění.

Zdroj: Otok tváře

Jak na otok kotníku po úrazu

K otékání kotníků, které nesouvisí se zraněním, dochází v případě, že je porušena rovnováha mezi hladinami tekutin v krvi a buňkách těla. To se stává, když vyšší tlak v drobných krevních cévách, kapilárách, vytlačuje tekutinu z krve do okolních tkání.

Pomoc: Užitečná je například masáž místa, kde se nachází otok, ale tato masáž musí být velmi opatrná, aby nedošlo k poranění postižené oblasti.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Použijte led

Led na zánět je vynikající, ovšem jen dočasně a nesmí přijít přímo na kůži. Při dlouhodobém použití zde hrozí vznik omrzlin. Třikrát, maximálně čtyřikrát denně přiložte kus ledu na tvář v místě, kde vás obtěžuje bolavý zub. Zklidníte tím otok a uleví se vám. Led můžete také cucat nebo sát. Pomáhá i přerušované masírování zubu kostkou ledu.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Otok ruky

Otok ruky může souviset s poměry tepen a žil v levé horní končetině, ale i hlouběji v hrudníku. Dále mohou jednostranné otoky souviset se změnami nervových vláken i centrálního nervstva.

Příčiny: Příčinou může být také nadměrná námaha, jiný spánkový režim, prodělaná viróza.

Léčba: Je individuální dle onemocnění. Doporučuje se pečlivé screeningové vyšetření, které objasní výskyt onemocnění nebo zjistí jiné postižení.

Zdroj: Otok a jeho léčba


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP