Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA ČÍPKU V KRKU

OBSAH

Co způsobuje rakovinu děložního čípku?

Rakovina děložního čípku je způsobena virem takzvaného lidského papillomaviru (HPV). Tento virus je přenosný pohlavním stykem. Existuje mnoho typů tohoto viru, ale většina z nich nezpůsobuje rakovinu děložního čípku (některé například způsobují genitální bradavice). Tento virus můžete mít několik let, aniž byste o tom věděly, takže virus v klidu může začít ve vašem těle bujet a způsobit rakovinu děložního čípku. Proto je důležitá pravidelná kontrola. Například Pap testy dokážou objevit změny v buňkách děložního čípku dříve, než se změní v rakovinu.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KRKU FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zde jsem pro vás připravila fotky, na kterých je vidět rakovina krku v různých projevech. Fotky jsou zde: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina krku foto

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DELOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

VZP už přispívá jen 500,-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel 65jv.

Je to 500,- na jednu dávku. Celkem 1 500,- Kč

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Rakovina děložního čípku u mužů

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější typy onkologických onemocnění u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přes 1 000 nových případů, lékaři proto doporučují očkování. Vakcína totiž stimuluje vznik protilátek proti papilomaviru, který vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku. Očkování by měli kromě žen podstupovat i muži, podle lékařů jsou totiž oni hlavními přenašeči.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTEK VZADU V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den, mam menší vyrustky vzadu v krku, polikaní jde trošku stěží, a mam trosku červený krk, bojím se ze to bude rakovina?? Přikládám ještě fotku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto zduřelé papily vzadu na jazyku jsou běžnou reakcí na mírnou infekci v oblasti nosohltanu. Rozhodně se nemusíte bát, že jde o rakovinu. Potvrdit vám to může lékař stomatolog (zubař) a nebo otorinolaryngolog (ORL). Jak si můžete pomoci? Kupte si kloktadlo s názvem Stopangin a třikrát denně po jídle kloktejte alespoň dvě minuty. Do dvou tří dnů vše zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pavuciny v oku

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA RAKOVINY DĚLOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tata.

dobrý den,měla manželka vedle genitálie bradavičku a měla nevím přesně rakovinu čípku,já ji nikdy nepodvedl a jí 100% věřím,mohla se tedy nakazit tou bradavičkou? jak dlouho trvá něž toto onemocnění propukne kolik let +-1 děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Rakovina děložního čípku se z běžné kožní bradavičky nedostane. Vaše manželka se mohla nakazit papilomavirem klidně již v ranném mládí, ještě před vaším vztahem. Tento virus přežívá v těle po velmi dlouhou dobu a u některých žen pak vyvolá rakovinu děložního čípku.

Zdroj: diskuze Příčina rakoviny děložního čípku

Jak je rakovina děložního čípku diagnostikována?

Pap testy jsou součástí pravidelného vyšetření pánve. Lékař seškrábe malý vzorek buněk z povrchu děložního čípku během cytologie, aby zjistil stav buněk. Pokud Pap test ukáže abnormální změny, lékař provede další testy. Také zkontroluje děložní čípek, zda se na něm nenachází prekancerózní nebo nádorové buňky. Jestliže se u vás objevují příznaky rakoviny děložního čípku, zejména krvácení po sexu, požádejte lékaře o provedení Pap testů, případně vám může odebrat vzorek tkáně (biopsie).

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tobias.

ahoj.. Bolí mě jeden den v krku a mám u hltanu něco jakoby rozřízlého s šedivým obarvením... bojím se aby to nebyla rakovina .... bolí jen při polikání

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Příčiny zduření

Nejobvyklejší příčinou zduření čípku v krku je virový zánět nosohltanu. Infekce se šíří vzdušnou cestou a má poměrně krátkou inkubační dobu 4–5 dnů.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DELOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Spíš dle lékárny - my platili za dávku 3.400,- (VZP od 1.10. přispívá 1.000,-).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

VZP už přispívá jen 500,-

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Jak snížit riziko vzniku

Lidé, kteří jsou vystavení riziku rakoviny hlavy a krku, by si měli promluvit se svým lékařem. Zejména se jedná o kuřáky. Velmi důležité jsou pravidelné lékařské kontroly.

Zdroj: Rakovina krku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,několik let mám pocit,že mám něco v krku,spíše na konci jazyka. Vzdy mi řekli, že tam nic nemám a tak jsem se s tim naučila žít. Připadala jsem si,že si asi vymýšlím. Minulý týden mi jazyk zhnědl a v krku cítím jako bych tam měla přilepený rohlik. Změnil se mi hlas, chraptim. Může to být rakovina kořene jazyka? Posílám foto. Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markan.

Dobrý den, nejsem sice odborník,ale vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Léčba rakoviny děložního čípku

Léčba většiny stadií karcinomu děložního čípku zahrnuje:

  • operaci (hysterektomii) a odstranění pánevních lymfatických uzlin nebo odstranění obou vaječníků a vejcovodů;
  • chemoterapii;
  • radiační terapii.

Počet chemoterapií závisí na rozsahu rakoviny. Procedury mohou být kombinovány. Jestliže podstoupíte hysterektomii, tak již nemůžete mít děti. Proto je důležité, aby byla rakovina diagnostikována včas a k hysterektomii nemuselo vůbec dojít.

Po zjištění rakoviny je běžné, že cítíte strach, smutek a zlost. Vyrovnat se s těmito pocity vám může pomoci komunikace s ženami, které již rakovinu děložního čípku prodělaly. Zeptejte se svého lékaře na podpůrné skupiny v blízkém okolí.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Jak lze rakovině děložního čípku předejít?

Pap testy jsou tím nejlepším způsobem, jak včas objevit změny buněk na děložním čípku, které mohou vést k rakovině. Pokud je vám 26 let nebo méně, můžete se nechat očkovat vakcínou proti lidskému papillomaviru. Tato vakcína vás chrání proti dvěma druhům viru, které způsobují rakovinu děložního čípku.

Virus způsobující rakovinu děložního čípku se šíří pohlavním stykem. Nejlepším způsobem prevence je tedy vyvarovat se nechráněného pohlavního styku a omezit počet sexuálních partnerů, čímž také předejdete nákaze pohlavně přenosnými infekcemi.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Rakovina dutiny ústní

V časných stadiích je karcinom dutiny ústní bohužel symptomatický (= bez příznaků). V dalším průběhu je nejčastější bolest, dále se mohou objevit polykací obtíže a ztížená mluva. U 40 % nemocných jsou v době diagnózy postiženy také lymfatické uzliny, mohou být zduřelé, tedy zvětšené (na krku, pod dolní čelistí, pod ušima).

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DELOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Vakciny stoji kolem 10 nebo 11 tisic Kc. Asi dle ordinace...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Spíš dle lékárny - my platili za dávku 3.400,- (VZP od 1.10. přispívá 1.000,-).

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Diagnostika rakoviny krku

Rakovina krku se zjišťuje pomocí anamnézy pacienta. Také jsou prováděna fyzická vyšetření a diagnostické testy. Zkoušky a testy se mění v závislosti na symptomech. Nezbytné je vyšetření vzorku tkáně, které se provádí v laboratořích pod mikroskopem. Pokud dojde ke zjištění rakoviny, lékař určí její stadium. Důležité je zjistit rozsah rakoviny. Zjišťování zahrnuje vyšetření v narkóze, rentgenování a další zobrazovací postupy a laboratorní testy. Řada nádorů je dobře přístupná vyšetření zrakem, pohmatem a přímými nebo nepřímými endoskopickými metodami. Ze všech zjištěných novotvarů je doporučeno vzít vzorek na histologické vyšetření.

Zdroj: Rakovina v krku

Rakovina hltanu

Příznaky rakoviny hltanu závisí na lokalizaci a rozsahu nemoci. Jinak se bude projevovat nádor hrdla hltanu, což je vstup do hltanu z dutiny ústní, než kupříkladu nádor nosní části hltanu. Při rakovině zadní stěny hltanu mívá pacient pocit pálení a škrábání v krku. Růst nádoru v oblasti hltanové branky se projeví obdobnými problémy jako rakovina mandlí.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Rakovina krku

Rakovina krku je souhrnný pojem, do něhož lze zařadit několik zhoubných nádorů týkajících se této lokality. Patří sem rakovina dutiny ústní (čili rakovina úst v užším slova smyslu), rakovina jazyka, mandlí a slinných žláz. Před samotným výrokem, že se jedná o rakovinu, se mohou lékaři o konečné diagnóze pouze dohadovat, každý pacient s podezřelým útvarem na krku je poučen, že rozsah operace bude záviset na histologickém vyšetření přímo během narkózy. Pokud by lékaři pouze vzali cystu z krku a až následně zjistili, že se jedná o zhoubný nádor, existuje mnohem vyšší riziko poškození cév, nervů či neradikálního výsledku při následné, druhé operaci a tento postup by byl špatný. Obecně rakovina krku je často v počátcích nemoci bez výraznějších příznaků. Protože nejčastější lokalizací nádoru orofaryngu je oblast mandlí - tonzil, pacienti mívají pocity pálení a škrábání v krku. Rozpad nádoru vede brzy k silnému zápachu z úst.

Pacienti často trpí poruchou polykání (takzvaná dysfagie: dys = špatný, fagie = polykání), které může být až bolestivé. Bolesti mnohou vystřelovat i do ucha. Už samotné váznutí sousta může být nepříjemné a způsobovat tak potíže s příjmem potravy.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Příznaky a projevy

Klinické rozdíly mezi jednotlivými nádory nelze vysvětlit pouze jejich anatomickou lokalizací, ale i biologickými rozdíly. Postižena může být v různých stupních řeč, polykání, čich, dýchání a jiné významné funkce důležité pro kvalitu života a přežití. Nádory krku mohou zůstat dlouhou dobu bez klinických příznaků nebo napodobovat běžná zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích.

Zdroj: Rakovina v krku

Pálení v krku a kašel

Pálení v krku a kašel nejsou samy o sobě nemocí, většinou se jedná o příznak spojený s infekčním onemocněním dýchacích cest. Jen vzácně může jít o projev závažnějších onemocnění, jako je rakovina hltanu či jícnu. V případě lehkých obtíží lze tento problém zvládnout samoléčbou. V lékárnách je k dispozici celá řada různých pastilek, sprejů a kloktadel k léčbě těchto potíží. Pokud se pálení v krku a kašel objevují dlouhodobě či opakovaně, je vhodné navštívit lékaře, může se jednat i o alergii. Důležité je to i proto, že v extrémních případech mohou pálení v krku a kašel vést až k podstatnému omezení příjmu potravy a tekutin, což může mít pro organismus negativní důsledky.

Zdroj: Pálení v krku

Příznaky rakoviny děložního čípku

Rakovině děložního čípku mohou předcházet předrakovinná stadia, která jsou bezpříznaková a odhalitelná pouze pravidelnými gynekologickými kontrolami. Její časné stadium nezpůsobuje bolesti ani jiné těžkosti. Problémy se objeví až při zvětšování nádoru a jeho prorůstání do pochvy a jiných orgánů, například močového měchýře a konečníku. Nádorové buňky se mohou dostat i do vzdálenějších částí těla, například plic. To může trvat řadu let, někdy i 10–20 let, proto se vyskytuje převážně u žen mezi 45.–55. rokem života. Mezi hlavní příznaky rakoviny děložního čípku patří krvácení mimo menstruační cyklus, zapáchající výtok z pochvy bílé barvy, bolesti v oblasti pánve, dolní části hřbetu a nohou. Kvůli útlaku žil v pánevní oblasti se rovněž objevují otoky dolních končetin. Častá je bolest při pohlavním styku a obtíže při močení a vyprazdňování. V pozdějším období se rakovina projeví i hubnutím a únavou.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP