Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEJMENE MALIGNI LIPOSARKOM

OBSAH

Liposarkom

Je naštěstí vzácná forma tukového nádorku. Liposarkom téměř nikdy nevzniká v kůži. Liposarkom má tendenci vznikat hluboko pod kůží a nejčastěji roste na stehnech, v tříslech nebo na zadní části břicha. Pokud se tento liposarkom začne zvětšovat anebo začne být bolestivý, tak je třeba konzultovat tento stav s kožním lékařem. Kožní lékař nejspíše provede odběr malého množství tkáně z lipomu pomocí biopsie a histologickým vyšetřením zjistí přesnou formu sarkomu a pak zvolí nejvhodnější léčbu.

Zdroj: Lipomy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,
mám se obávat, nehet nebolí a o nárazu nevím. Před 2,5 roky jsem měla maligní melanom na boku, zachyceno včas.
Děkuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obávat se nemusíte, ale ujistit se ano, obzvláště když máte melanom v anamnéze. Kontaktuje svého kožního lékaře a domluvte si prohlídku současné skvrnky. Nic to nestojí a vy budete mít klid, že je vše v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom na nehtu

Benigní versus maligní melanom

Benigní, tedy nezhoubný nádor, se může v průběhu času změnit na maligní, tedy zhoubnou formu nádorového onemocnění. Tato změna souvisí s tím, o jaký konkrétní nádor se jedná, pokud se budeme věnovat melanomu, tak ty odhady se velmi liší v různých studiích. Odhaduje se jako nejhorší číslo, které kdy bylo publikováno, že až nějakých 23% z vrozených névů, vrozených mateřských znamének, se může změnit ve zhoubný melanom v průběhu věku. Naopak ta nejoptimističtější čísla jsou prakticky jen jednotky procent. Ovšem i tak to znamená, že i s tím nezhoubným nádorem je třeba navštívit lékaře a léčit se nebo alespoň to lékaři ukázat.
 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Poradna

V naší poradně s názvem PROTONOVE CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Desatova.

Dobry den,prosim,chtela bych se zeptat,zda lecite nador slinivky.Jedna se o manžela r.1949,pojistovna VoZP.Je mozne se pokusit o léčbu v protonovem centru.Prosim o info.
Cytologicky nalez je jednoznacne pozitivni a svedci pro maligni tumor,nejspise nizce diferencovany adenokarcinom duktalniho typu.
Dekuji moc.Desatova Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

S dotazem se musíte obrátit přímo na Protonové centrum. Kontakty jsou uvedeny na konci článku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Protonove centrum praha

Tukové boule u psa

Tukové boule neboli lipomy u psa jsou nezhoubné nádory z tukové tkáně. Lipomy rostou pomalu pod kůží a v podkožní tkáni a většinou nejsou pro zvířata příjemné. Obvykle jsou měkké a pod kůží mají omezenou pohyblivost. Časem mohou dorůst do větších rozměrů a mohou bránit v normálním pohybu v případě, že se nacházejí mezi nohama, na hrudi nebo v axilární oblasti předních nohou (jakoby v podpaží). Lipomy často rostou na břiše, ale mohou se vyskytnout kdekoliv na těle. U většiny psů, kteří mají lipom, se nezřídka objeví další nádory, které však nemusí být nutně zhoubné či metastatické. Každý kožní novotvar by měl zkontrolovat veterinář.

V souvislosti s benigními (nezhoubnými) lipomy se můžete setkat s pojmem infiltrativní lipom u psa. Jedná se o druh lipomu, který napadá svalové a vazivové tkáně, a proto se musí odstraňovat.

Liposarkom je nádor maligní (zhoubný), jenž se může dále šířit (metastazovat), a to do plic, kostí a dalších orgánů. Tento nádor je sice vzácný, ale i přesto by ho měl veterinární lékař brát při vyšetření v potaz.

Lipomy obvykle nevyžadují léčbu, protože ve většině případů zastaví svůj růst a psovi nepůsobí problémy. V případě potřeby se lipomy odstraňují při chirurgickém zákroku, kdy se kůže nařízne a bulka se vymáčkne. Poté se kůže zašije.

Zdroj: Kožní problémy u psů

Diskuze

V diskuzi XARELTO CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Najman.

Internista mi předepsal Xarelto 20 mg.Je mi 78 let , mám vysoký tlak a cukrovku 2.typu.Na recept uvedl , že si lék hradí pacient.Cena léku je vysoká , mám nárok na úhradu léku ze zdravotního pojištění ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ukrij74.

Může mně někdo odpovědně sdělit, který lék na ředění krve trvale užívaný nejméně poškozuje ledviny?

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Délka dožití u rakoviny lymfatických uzlin

V závislosti na typu nádoru je úmrtnost zhruba 10%, přežívá až kolem 90 % pacientů. Důležitým faktorem je ale včasná diagnóza. Maligní lymfogranulom dokáže dlouho probíhat bez projevů a i po odeznění asymptomatické fáze je možné jej snadno zaměnit za jiná zcela běžná a banální onemocnění.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Diskuze

V diskuzi NEMOC HRUŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Jakoubková.

Krásná mladá hrušeň má jíž plody a už 2 rok opadávají listy jsou na nich tečky a žloutnou vždy tuto dobu červenec, potřebuji poradit jak a čím stříkat.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

Houba, která má dva hostitele, podrobnosti viz Wikipedie nebo Google, léčba vykácet okrasné jehličiny, zejména chvojku, jalovec a i jiné v okruhu nejméně čtvrt kilometru, nebo tu hrušku.

Zdroj: diskuze Nemoc hrušní

Maligní nádory

Subungvální melanom je typ akrolentiginózního melanomu, který se projevuje melanonychií, což je druh chromonychie. Jedná se o pigmentovaný podélný pruh nehtové ploténky. Melanonychie je často spojena s pigmentací proximálního nehtového valu – tzv. Hutchinsonův příznak.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Subungvální melanom.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Večer usnu s ještě jednou nohou na zemi. Ale v noci se vzbudím a nejméně dvě hodiny mám oči jeko tenisáky. Jestli někdo máte podobný problém, dejte vědět, jak to řešíte. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na dobrý a hluboký spánek vyzkoušejte doplněk stravy s názvem L-Tryptofan. Užívejte doporučenou denní dávku L-Tryptofanu NAJEDNOU, vždy přesně hodinu a půl před spaním. L-Tryptofan je volně prodejný v lékárnách a jeho nejlevnější cena je uvedena tady: www.zbozi.cz/?q=tryp…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční nespavost

Akantóza jako rakovina

Maligní forma kožních změn při akantóze je jen méně častá. V jedné studii s 12 000 dospělými pacienty s maligním nádorem měli jen dva kožní projevy typu acanthosis nigricans. Zhoubná akantóza byla v dětské populaci popsána v souvislosti s adenokarcinomem žaludku, Wilmsovým tumorem a osteogenním sarkomem. V těchto případech je nález u dětí výraznější a je viditelný i v jiných lokalitách, například v oblasti rtů, dlaní a chodidel.
 

Zdroj: Akantóza

Diskuze

V diskuzi BOULE NA BOKU A STEHNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat mám fenku 11 let starou je to kříženec udělala se ji asi 1cm bulka tmavší barvy už jí to roste delší dobu téměř vůbec se nezvěčňuje a je velice tvrdá to samé má na stejně nevíte co to může být pooř jak se toho zbavit? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
přesnou povahu daného útvaru opravdu nelze z fotografie zjistit. Obecně připadá v úvahu klasická diferenciální diagnostika - absces, cysta, novotvary benigní i maligní, atd.
Jediným řešením je chirurgické odstranění s následným histologickým vyšetřením odstraněného útvaru, které Vám pak přesně řekne, co je útvar zač a co od něj lze čekat do budoucna.
Pejskovi by bylo vhodné posílit imunitu např. kvalitním lososovým olejem, problém útvaru se tím ale nevyřeší, to opravdu chirurgicky.
Hodně zdraví.
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Boule na boku a stehně

Karcinom štítné žlázy

Nádory štítné žlázy jsou poměrně vzácné, vyskytují se u 36–60 případů na 1 milion obyvatel a mezi zhoubnými nádory zaujímají 0,5–1 %. Přesto patří u mladších lidí ve věku do 45 let mezi pět nejčastějších karcinomů a počet těchto nádorů stále narůstá. Rizikovým faktorem je předchozí radiační zátěž (například stavy po ozařování krku, větší výskyt v oblastech, kde došlo k jaderným katastrofám a podobně), výskyt v rodině, jiná onemocnění štítné žlázy, nedostatek jodu a hormonální vlivy.

Nádory štítné žlázy mohou být benigní, nejčastější jde o folikulární adenom, nebo maligní – karcinom. Karcinomy štítné žlázy jsou značně různorodé, představují nehomogenní skupinu nádorů, jejíž jednotlivé formy se liší nejen histologicky, ale především biologickým chováním. Vyžadují odlišné léčebné postupy a mají i různou prognózu, od nádorů s velmi příznivým průběhem a dobře ovlivnitelných terapií, které jsou nejčastější, až po vzácné typy s vysokou agresivitou. Karcinomy štítné žlázy se rozdělují na diferencované (papilární a folikulární), nediferencované (anaplastický) a medulární karcinomy štítné žlázy. Ve štítné žláze se mohou vyskytnout nádory z lymfatické tkáně (lymfomy) nebo metastázy jiných malignit a vzácně sarkomy.

Prognóza karcinomů štítné žlázy závisí na histologické formě nádoru. Nejméně agresivní jsou diferencované karcinomy, zejména papilární, horší prognózu má karcinom medulární a nejagresivnější je karcinom anaplastický. U papilárního karcinomu je přežití u více než 85 % případů, u folikulárního 46 % a medulárního 25 %. Zásadní je vhodně zvolená terapie, která kombinuje chirurgické odstranění štítné žlázy, léčbu radijodem a hormonální supresní léčbu.

Zdroj: Uzlíky na štítné žláze

Diskuze

V diskuzi VOLNĚ PRODEJNÝ LÉK NA ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Weberová.

Jsem astmatik,chtěla bych vědět, zdali je nějaký volně prodejný lék na astma. Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den, mně pro potížích s dýcháním velmi pomohl Erdomed, je i volně dostupný, asi s nižší dávkou než na předpis. Ale spíše při potížích se zahleněním, je prevencí proti zápalu plic a zánětu průdušek a tak. Držím pěsti, ať to řešíte co nejméně. D.

Zdroj: diskuze Volně prodejný lék na astma

Boule u psa na boku

Boule psa na boku mohou být novotvary maligní nebo benigní. Benigní (nezhoubné) nádory charakterizuje pomalý růst. Nerozšiřují se do ostatních částí organismu mimo kůži. Mohou však dosahovat velkých rozměrů, být povrchově zvředovatěné či omezovat končetiny. Pravděpodobně nejběžnějším benigním novotvarem je lipom. Jedná se o bouli tvořenou tukem, která se může vyskytovat v kterékoliv části těla pod kůží. Nejčastěji je pozorujeme u psů s nadváhou. Maligní (zhoubné) novotvary jsou mnohem agresivnější. Mají tendenci rychle růst, a pokud se co nejdříve chirurgicky neodstraní, může dojít k jejich rozsevu do ostatních častí organismu mimo kůži, například do plic.

V případech maligního novotvaru může vyvstat potřeba další operace, aby bylo zaručeno vyjmutí celé masy. Rozhodující je rychlost. Čím dříve se podezřelá boule vyšetří, tím úspěšnější bývá následná léčba. Ta je vždy individuální dle druhu nádoru. Ve většině případů chirurgická. Zhoubné změny je nutné bezodkladně odstranit. Zvýšený výskyt novotvarů souvisí u starších psů se zhoršením funkce imunitního systému. Lze se proto pokusit o imunostimulaci (i když u kožních nádorů se to moc nepoužívá) se snahou zpomalit rozvoj onemocnění.

Zdroj: Boule na těle psa

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Prosím o radu,zda se může dři dně libeček a lichořeřišnice větší a také na houby a brambory se názory různí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Libeček je všeobecně prospěšný a i u dny může být hojně používán. Stejně tak lichořeřišnice velká. Brambory a houby patří do kategorie neutrálních potravin, to znamená, že mají vyšší obsah purinů, nikoliv však vysoký. Nejméně purinů z hub má liška jedlá a nejvíce pak hřiby a jim podobné houby a také žampiony.

Zdroj: diskuze Kyselina močová

Léčba melanomu, jaké jsou její možnosti?

V dnešní době se nedoporučuje preventivní vyřezávání mateřských znamének nebo pigmentových skvrn, ale spíše se upřednostňuje jen jejich sledování. Pokud se ale znaménko začne měnit, tak v takovém případě bývá neprodleně odstraněno excizí - vyříznutím. Jestliže se prokáže maligní melanom, tak musí být co nejdříve odstraněn. Maligní melanom musí být odstraněn celý. Jedná se o jednoduchý zákrok, ale záleží, na jaké je to části kůže. Většinou se melanomy nacházejí na místech, která jsou dobře osvětlena při slunění. Nejčastější výskyt maligních melanomů je na trupu a končetinách, ale zpravidla to jsou místa, kde se dá velice dobře odstranit. Při odstranění většího melanomu musí být odstraněna i mízní uzlina, která se nechá histologicky vyšetřit společně s primárním nádorem – melanomem. Při tomto histologickém vyšetření se zjišťuje, zda v mízní uzlině nejsou nějaké nádorové buňky. Pokud se prokáže, že mízní uzlina je nositelem nádorových buněk, tak se musí celá část (lokalita) těla vyčistit. Při tomto doplňujícím zákroku se také zjišťuje, zda nejsou poškozeny i další uzliny. Když se najde větší melanom, důležitá je hlavně jeho tloušťka, tak je nasazena takzvaná imunoterapie, což znamená, že se léčí pacientův imunitní systém.

Zdroj: Melanom, zákeřná rakovina kůže

Diskuze

V diskuzi PROVEDENÍ OPERACE LONGOVOU METODOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babánek.

Dobrý den, 13.10.2016 jsem byl operován longovou metodou. Je normální, že i po 13-ti dnech operace mám pořád bolesti, pálení, v místě operace se mi objevují výrustky, bez krvácení? Vše dodržuji dle doporučení, strava, léky apod. Mám kontaktovat lékaře nebo je to zcela ještě normální? Děkuji, s pozdravem JB.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobry den, jake metody muzou byt pouzity pri operaci prolapsu rekta a omezene funkce vnejsiho sverace? Vek 62 let, vaha 75 kg.
Jaky postup je pro pacienta nejmene narocny? Dekuji

Zdroj: diskuze Provedení operace longovou metodou

Nádory sleziny

Slezina je orgán často postižený nádorovým onemocněním. Obvyklou příčinou splenomegalie je rakovina sleziny, bez pečlivé diagnostiky však často nelze rozlišit léze benigní a maligní. Bezpečnou diagnostickou metodou je tenkojehlová aspirační biopsie, přičemž cytologická diagnóza odpovídá histologické minimálně v 50 % případů. Pro přesnější stanovení diagnózy, zvláště rozlišení hematomu, se doporučuje histopatologické vyšetření. Splenomegalie patří mezi příznaky onemocnění sleziny. Jednou z častých příčin je hemangiosarkom, maligní nádor se špatnou prognózou. Avšak vzhledem k tomu, že splenomegalie může být důsledkem i řady benigních onemocnění, mělo by být rozhodnutí o případné eutanazii pacienta učiněno až po stanovení definitivní diagnózy. V tomto případě je včasné odstranění celé sleziny nezbytné. Radioterapie není pro své nežádoucí vedlejší účinky při ozařování břicha příliš využívána. Chemoterapie má pouze limitovanou účinnost. Metodou volby je chirurgie. O kolik přesně by se psovi po operaci prodloužil život, není známo. Při rozhodování, zda do toho jít, či ne, je třeba zvážit všechny okolnosti. Například fyzický stav – zdraví psa ohledně srdce, kondice, trávení a podobně. Také narkóza je trochu riziko, aby se pes vzbudil, i když relativně celá operace proběhne v pořádku. U starších psů je vždy větší riziko.

Zdroj: Zvětšená slezina u psa

Diskuze

V diskuzi NEMÁM DŮVĚRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek Eiderna.

Pro Vaši informaci:

Předpona n a n o je jedna miliardtina jednotky, tedy ve Vašem textu je n e s m y s l , ( cituji z textu: "průměr zrn je menší než 0,002 milimetru.", je tedy nejméně 1000x větší než nano rozměr )
Pro mě to znamená jediné:

NENÁM DŮVĚRU K PRODEJCI ANI K PRODUKTU, NEDOPORUČUJI.

Ing. Marek Eiderna

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemám důvěru

Nádorové onemocnění močového měchýře

Močový měchýř je druhým nejčastějším místem výskytu nádorového procesu v oblasti močového aparátu. Častěji jsou postihovány feny okolo 10 let. Maligní tumory se vyskytují častěji než benigní, objevují se především transitional cell karcinom a skvamózní karcinom. Velmi častá je tvorba metastáz, a to především do regionálních mízních uzlin, plic, jater a sleziny.

Nejčastějšími klinickými příznaky jsou hematurie, dysurie, polakiurie, výskyt chronických cystitid.

Léčba spočívá v chirurgickém odstranění masy, popřípadě nasazení chemoterapie. Prognóza je infaustní (nepříznivá), doba přežitelnosti se pohybuje kolem 6 měsíců.

Zdroj: Krev v moči u psa

Mám se bát melanomu?

Nejvíce ohroženi touto chorobou jsou lidé, kteří už měli v rodině nebo v pokrevním příbuzenstvu nějaké kožní nádory. Také jsou postihováni lidé se světlou kůží, kteří se rádi vystavují sluníčku nebo dokonce chodí do solárií. V obou případech jde o ultrafialové záření a u lidí se světlou kůží se jedná o velmi rizikové chování. Dají se najít i další faktory, které mohou podpořit vznik melanomu, například větší množství mateřských znamének, ze kterých může maligní melanom vzniknout. Někdy se stává, že melanom vznikne i na místě, kde jsou stařecké pigmentové skvrny a takto pak vzniká nádor ve stařeckých skvrnách.

Zdroj: Melanom, zákeřná rakovina kůže

Příznaky rakoviny lymfatických uzlin

K výskytu maligního lymfogranulomu dochází více u mužů, a to ve věku 20–30 let a pak 60–70 let. V rozvojových zemích je situace poněkud jiná. Tam dochází k první atace již v časném dětství, druhý vrchol je pak stejný, přichází kolem 60 let věku.

Maligní lymfogranulom se projevuje zvětšenými a bolestivými lymfatickými uzlinami v oblasti krku, horečkami, malátností, nechutenstvím, únavou, nočním pocením (často vyžadujícím výměnu ložního prádla), úbytkem hmotnosti, bolestí uzlin bezprostředně po požití alkoholu, změnami krevního obrazu (laboratorní vyšetření mohou ukázat na chudokrevnost, zvýšené množství bílých krvinek a jiné patologické stavy). Mějte na paměti, že zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Primární kožní novotvary

a) epiteliální

Cystické epidermální tumory

Jsou to duté kulovité útvary vyplněné keratinem. Jediným maligním útvarem této skupiny je matrikální karcinom, ten je ovšem velmi vzácný. Zbytek cystických novotvarů má příznivou prognózu, chirurgické odstranění bývá dostatečné. Komplikace může nastat v podobě zánětu po prasknutí stěny cysty.

Nejčastějším cystickým tumorem je keratoakantom, který se vyskytuje u psů ve věku okolo 5 let. Nachází se především na zádech, hrudníku, krku a končetinách. Predisponováni jsou norští elkhoundi, u čistokrevných plemen se s ním setkáváme častěji než u kříženců.

Specifickou je dermoidní cysta u mladých Rhodéských ridgebacků, která roste okolo přechodu normální srsti v srst opačného směru. Jde o vývojovou anomálii, proto je nevhodné používat tyto psy v chovu.

Papilom

Virové onemocnění, jehož původcem jsou papovaviry. „Bradavice“ se jako drobné světlé výrůstky vyskytují zejména na hlavě - okolo tlamy a očí. Častěji postihují zvířata mladší dva roky, u starších se mohou vyskytovat podobné útvary, jsou ale jiným typem tumorů. Prognóza onemocnění je zpravidla dobrá, útvary zhruba po dvou měsících růstu spontánně vymizí.

Spinocelulární karcinom

Jedná se o poměrně častý maligní tumor starších zvířat s výskytem na uších, pyscích, šourku, ale i na hřbetě a končetinách. U velkých plemen psů je jeho lokalizace častější okolo drápového lůžka, kde roste agresivně, a proto se zde často přistupuje k amputaci prstu. Na kůži světlých zvířat a na místech málo osrstěných je vyvolávajícím faktorem sluneční záření. Spinocelulární karcinom pomalu metastazuje do regionálních mízních uzlin. Terapie je chirurgická, případně doplněná radioterapií. Prognóza závisí na lokalizaci nádoru, výskytu metastáz a odvíjí se také od výsledků histologického vyšetření.

Aktinická keratóza

Jeví se jako šupinatější, vyvýšené útvary lokalizované u psů nejčastěji na vnitřní straně stehen. Nejsou pravými nádory, vznikají nadprodukcí keratinu. Vzhledem k možnému riziku vývoje ve spinocelulární karcinom je na místě okamžitá chirurgická excize.

Bazaliom

Bazaliomy jsou nejčastější kožní tumory koček, u psů bývají také četné. Nacházíme je u starších zvířat především na hlavě, krku a hrudníku. Nádor má nízký stupeň malignity, nemetastazuje. Prognóza je po chirurgickém odstranění příznivá.

Nádory kožních žláz

Poměrně časté nádory mazových žláz se jako ohraničené útvary nacházejí na víčkách, hřbetě a končetinách. Vyskytují se ve formě hyperplazie, adenomů a vzácněji adenokarcinomů, u kterých je horší prognóza z důvodu rizika recidiv po chirurgickém odstranění.

Nádory perianálních žláz jsou nejčastější u starších nekastrovaných psů – samců, u kastrátů a fen se s nimi setkáváme velmi vzácně. Jedná se o modifikované mazové žlázy s výskytem okolo řitního otvoru. Hyperplazie a adenomy jsou benigní nádory s příznivou prognózou, adenokarcinomy jsou maligní, hůře ohraničené, po chirurgickém odstranění často recidivující. Terapie je chirurgická – excize útvaru a kastrace (velmi úspěšná léčba u adenomu a hyperplazií, neúspěšná u adenokarcinomu samic).

Málo časté nádory apokrinních žláz bývají na hlavě, krku, končetinách a hřbetě. Prognóza závisí na povaze nádoru - u benigních bývá po chirurgickém odstranění dobrá, u karcinomů vzhledem k malignitě a metastazujícím vlastnostem nepříznivá.

Velmi vzácně se vyskytují nádory ekrinních žláz, málo časté nádory paranálních váčků, z nichž nejčastější adenokarcinomy mají z důvodu častých metastáz a recidiv nepříznivou prognózu.

b) mezenchymální

Vřetenobuněčné nádory

Do této skupiny patří nádory benigní (např. fibrom, fibropapilom) nacházející se u starších zvířat na končetinách a ve slabinách. Po chirurgickém odstranění je jejich prognóza příznivá.

Maligní vřetenaté nádory představuje např. fibrosarkom, který je ovšem častější u koček, hemangiopericitom je naopak u koček vzácností a Schwannom. U vysokého procenta těchto maligních nádorů dochází po chirurgickém odstranění k recidivám.

Kulatobuněčné nádory

Heterogenní skupina nádorů, kam náleží mimo jiné dva nejčastější nádory psů – histiocytom a mastocytom.

Především u mladých psů čistokrevných plemen je běžný benigní histiocytom. Ohraničené útvary se nacházejí na nose, ušních boltcích a končetinách. Do půl roku dochází u většiny z nich ke spontánní regresi. Léčbou je chirurgická excize, prognóza příznivá. Plemeno šarpej je predisponováno k mnohočetnému histiocytomu, u bernského salašnického psa je dědičným onemocněním systémová histiocytóza.

Mastocytom je nejčastějším maligním kožním nádorem psů. Typický je ve věku okolo 8 let, přičemž predispozici k jeho výskytu má např. boxer, zlatý a labradorský retrívr a teriéři. Vzhled mastocytomu je různorodý – nejčastěji jde o jednotlivé útvary v kůži či podkoží, na povrchu s vypadanou srstí a vředovitým vzhledem. Vyskytuje se především na pánevních končetinách a v okolí genitálií. Paraneoplastickými syndromy mastocytomu mohou být žaludeční vředy, špatná srážlivost krve a nízký počet krevních destiček. Léčba a prognóza se odvíjí od velké nepředvídatelnosti nádoru, je závislá na zjištěních histologických i klinických.

Ostatní mezenchymální nádory

Nádory vycházející z podkožních tukových buněk (adipocytů) se označují lipomy. Jako jednotlivé nebo mnohočetné měkké útvary jsou běžné především u starších psů v oblasti končetin, hrudníku a břicha. Terapie je chirurgická, u obézních zvířat je vhodná před zákrokem dieta, díky které se lipom zmenší. Prognóza je příznivá, z důvodu recidiv ovšem nepříznivější u infiltrativního lipomu.

Liposarkom je maligní tumor s nepříznivou prognózou. U psů a koček se vyskytuje vzácně.

Hemangiom bývá naopak častým nádorem psů. Vzniká z buněk cév jako ohraničený podkožní benigní útvar.

Melanocytární nádory

Melanocytomy (benigní melanomy) jsou v této skupině nádorů zastoupeny u psů zhruba ze dvou třetin. Nacházejí se nejčastěji na hlavě, v meziprstí, na trupu. Klinicky jej nelze rozlišit od maligního melanomu. Vzhledově se projevuje jako pigmentované ohraničené útvary.

Maligní melanomy mají i po chirurgickém odstranění tendenci k recidivám a často metastazují, proto je jejich prognóza nepříznivá. Bývají tmavé barvy, velikosti do 10 cm a často ulcerují.

Zdroj: Kožní nádory u psů

Akrolentiginózní melanom v ústech

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět akrolentiginózní melanom v dutině ústní.

Co je to melanom, jaké jsou příznaky?

Melanom se podle MKN-10 nazývá zhoubný melanom; ale též se používá také termín maligní melanom. Melanom je zhoubný nádor melanocytů a vyskytuje se převážně na kůži. Melanom se může také objevit ve střevu a v oku, je to tak zvaný melanom cévnatky. Melanom je jeden z méně běžných typů rakoviny kůže, ale bohužel je příčinou největšího počtu úmrtí na toto nádorové onemocnění. Zhoubný melanom je závažným typem kožního nádoru. Rakovina kůže je v tomto případě způsobena nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk zvaných melanocyty. Navzdory mnohaletému intenzivnímu laboratornímu a klinickému výzkumu je dnes stále jedinou účinnou léčbou chirurgické odstranění primárního nádoru před tím, než dosáhne Breslowovy tloušťky přes 1 mm. Léčba melanomu zahrnuje chirurgické odstranění nádoru, adjuvantní léčbu, chemoterapii a imunoterapii nebo radioterapii.

Zdroj: Melanom, zákeřná rakovina kůže

Nádorové onemocnění prostaty

Zhoubné nádory nejsou hormonálně závislé, mohou se objevit jak u kastrátů, tak i nekastrovaných psů. Z maligních nádorů se nejčastěji vyskytují adenokarcinom, nediferenciovaný karcinom, transitional cell karcinom, skvamózní karcinom a leiomyosakom. Z benigních nádorů jsou to leiomyom nebo fibrom. Zhoubné nádory velice často a rychle metastazují do okolních tkání, jako například močové trubice, močového měchýře, sublumbárních mízních uzlin, střev nebo plic.

Klinickými příznaky jsou hematurie, dysurie, problémy s defekací, bolestivost. Maligní nádorové procesy na prostatě chirurgicky nelze vyřešit vzhledem k jejich invazivně a metastazování. Navíc se při kompletní resekci prostaty objeví inkontinence. Radioterapie ani chemoterapie nemají velký význam. Prognóza nádorů na prostatě je obecně špatná, a to vzhledem k jejich lokalizaci, invazivně, metastazování a nemožnosti chirurgického řešení, jak jsme již zmínili výše.

Zdroj: Krev v moči u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP