Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MAST NA BOLAVÁ NEHTOVÁ LŮŽKA U NOHOU

OBSAH

Zánět nehtového lůžka na nohou

Zánět nehtového lůžka může postihnout i prsty na nohou. Hnisavě zánětlivé onemocnění bývá často zaviněno špatným stříháním nehtů na nohou do obloučku nebo příliš těsnými botami. Dbáme tedy na to, abychom nehty na nohou zastřihávali rovně.

Při výběru obuvi pak myslíme i na své prsty a nehty, které si z nevhodných bot mohou odnést nepříjemné deformace. Důležitá je důsledná hygiena nohou, nošení funkčních ponožek, které denně měníme. Přírodní medicína doporučuje večer před spaním koupel nohou v odvaru z dubové kůry a následně aplikaci nějakého bylinného balzámu na nohy, který obsahuje složky, jako je výtažek z tymiánu, šalvěje, rozmarýnu, měsíčku, mentolu a kafru.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Chtěla bych si udělat mast z kaštanů na bolavá kolena. Trpím artrozou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, na bolavá kolena to prý dobře zabírá. Tady je recept, jak si vyrobit kaštanovou mast: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Koňská mast s kapsaicinem

Masti s kapsaicinem nejen prohřejí bolestivé místo, ale také ztlumí bolest. Napomáhají k úlevě od svalové bolesti. Mast s kapsaicinem pomůže zlepšit proudění krve v místě aplikace, někdo tak používá hřejivé masti například před tréninkem nohou, aby došlo k lepšímu prokrvení a snížilo se riziko zranění. Tyto hřejivé masti mohou pomoci i při lehkém zablokování zad. Zatuhlé místo namažte mastí, dejte přes něj kus igelitu a nechte zapařit.

Pozor: Mast s kapsaicinem může působit dráždivě, proto nenechávejte igelit na místě příliš dlouhou dobu. Ideálně mast nejprve vyzkoušejte na málem kousku kůže, abyste zjistili, jestli pro vás nebude příliš dráždivá.

Zdroj: Lék na bolest zad bez předpisu

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi TMAVEHNEDE SKVRNY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa .

Dobrý den, udělaly se mi na nehtech na palcích u nohou cerne skvrny. Na levém palci to i dost boli. Můžete mi poradit o co jde.
Četla jsem, ze snad nehtova mykoza, nebo nehtovy hematom a pak že by to mohlo byt následkem rakoviny kuze. Jsem z toho dost spatna. Poraďte.
Diky moc.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den,
Váš dotaz je sice dva roky starý,ale stejný problém se mi objevil též, zjistila jste co je důsledkem?

díky

Zdroj: diskuze Tmavehnede skvrny na nehtech

Jak probíhá léčba octem

Při léčbě plísně nehtů a nohou postupujte následujícím způsobem...

Postup: Nejprve aplikujte ocet přímo na nehet a nechte působit. Poté po několika minutách použijte sodu, abyste zvýšili antifungální ošetření.

Ingredience:

  • 6 šálků vody (1,5 l)
  • ½ šálku jablečného octa (125 ml)
  • 7 a ½ polévkových lžic sody (75 g)

Příprava: Teplou vodu ohřejte, dokud nedosáhne přijatelné teploty pokožky. Přidejte jablečný ocet. Ponořte nohy do roztoku a nechte působit 15 minut. Poté nohy dobře vysušte.

Aplikujte sodu pomocí jemné exfoliační masáže. Vmasírujte sodu přímo do nehtů a nechte působit dalších 15 minut. Nohy opláchněte teplou vodou a opět usušte. Opakujte tuto proceduru denně před spaním, tímto odstraníte plíseň nehtů i plíseň nohou. Odstranění plísní je dlouhodobou záležitostí, takže jedna aplikace vás plísně nezbaví. Jablečný ocet a soda jsou přirozenou a dostupnou volbou pro odstranění plísní, které ovlivňují strukturu nehtů. Pravidelným používáním této metody byste se měli zbavit plísně nehtů a nohou.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘE NA NOHOU A MEZI PRSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Puchýře na nohou a mezi prsty si nemohu vyléčit a nevím jakou mast už mám použít, abych se těch puchýřků zbavila.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchýře na nohou a mezi prsty

Plíseň nehtů – domácí léčba

Na plíseň nehtů doporučují babské rady například použít česnek, ústní vodu Listerine, sodu, olej z oregana, kukuřičnou mouku, sodu, bílý ocet či extrakt z olivového listu.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Černá mast na záněty

Na rozsáhlé hnisavé otevřené rány není vhodné používat černou mast. Černá mast je vhodná pouze k léčbě mírnějších infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Mast je možné nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem.

Zdroj: Ichtyolová mast

Diskuze

V diskuzi UŽ MNE PALCE U NOHOU NEBOLÍ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Rád bych se dozvěděl kde a jak přesně zarůstající nehet na palci u nohy pilovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bumbes.

Stručně řečeno, nehet nekopíruje konec lůžka, ale je zastřižen rovně - tedy, uprostřed je zastřižen těsně u kraje lůžka a směrem k bokům nehtu je zastřižen tak, aby byl kraj (růžek) nehtu zároveň s kůží. Ostré hrany pak lehce obrousím.

Zdroj: diskuze Už mne palce u nohou nebolí...

Mast na oteklé nohy

Na oteklé nohy se doporučuje nošení kompresivních punčoch, aplikace speciálních gelů a krémů, existují rovněž léky či doplňky stravy zpevňující žilní stěnu. Užitečný je gel či krém proti otokům nohou, například Venosil.

Venosil je konopné mazání. Tento gel je jemně chladivý a slouží k osvěžení unavených, těžkých nohou. Gel se lehce vstřebává, nelepí. Pravidelná jemná masáž Venosilem je ideální ke zmírnění otoků kotníků, pocitu nadměrné únavy a těžkých nohou a při obtížích spojených s křečovými žilami, například u zaměstnání s dlouhým stáním či sezením, v těhotenství nebo při problémech s nadváhou.

Použití: Během aplikace postupujte vždy od chodidel směrem k srdci. Opakujte několikrát denně podle potřeby. Do míst s křečovými žilami či metličkami nanášejte gel jemně, bez přílišného tlaku. Před oblékáním nechte gel na pokožce zaschnout. Po aplikaci gelu si umyjte ruce.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pácal.

Dobrý den, prosím o radu,
manželka má červené fleky na nohou ohraničené a pálí. Už je to sedm roků a stále se zvětšují.
Chodí na kožní a doktorka ji předepsala mast beloderm a flucinar. Používání masti nepomáhá.

Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to bude stasis dermatitida (lat. statis dermatitis), nazývaná též gravitační dermatitida, gravitační ekzém, hypostatický ekzém, varikózní ekzém či dermatitida ze stázy. Je to zánětlivé kožní onemocnění, které nejčastěji vzniká jako následek chronické žilní insuficience. Léčba se může skládat z aplikace krémů na bázi steroidů (Beloderm) a používání kompresních punčoch. Flucinar je lék na kožní plíseň a v tomto případě je neúčinný. Doporučuji změnit lékaře a místo na kožní jít s tímto problémem na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohou

Na co Clotrimazol zabírá

Clotrimazol pomáhá léčit mykotické infekce kůže vyvolané dermatofyty, kvasinkami, (například kandidózy), plísněmi a dalšími, jako Malassezia furfur a infekce způsobené Corynebacterium minutissimum. Ty se mohou projevit jako mykotická onemocnění nohou, kůže a kožních záhybů, jako pityriasis versicolor (pityriáza), erythrasma nebo povrchní kandidózy. Clotrimazol také velmi dobře vybělí i od plísně zažloutlé nehty. Když Clotrimazol pravidelně stříkáte pod žlutý nehet zasažený plísní, tak žluté nehty na nohou nebo rukou do několika dnů krásně zbělají - plíseň zmizí a započne hojení nehtového lůžka. Hojení nehtového lůžka po plísni trvá dlouho, lůžko se zaceluje rychlostí přibližně půl milimetru za měsíc! V tomto procesu je nezbytné soustavné léčení Clotrimazolem.

Zdroj: Clotrimazol - kožní sprej na plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi BEZ ČERNÝ- LÉČIVÉ LISTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADAMCOVÁ JINDŘIŠKA.

mám velký problém z bolesti zad a o účinku přikládáním rozdrcených listů mám dobré zkušenosti s kolenama. potřebuji radu na páteř přikládání.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Naše babička naklepala jemně list zelí a přikládala na bolavá záda.

Zdroj: diskuze Bez černý- léčivé listí

Bolest kyčle od páteře

Bolest kyčle od páteře může souviset s onemocněním páteře, ale i kyčle. Stává se, že se odlehčuje bolavá končetina a tím se zhorší naopak bolest v jiném místě nebo kloubu. Příčina je tedy mechanická, způsobená nerovnoměrným zatížením.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Otče prosím Vás o radu. Zeť má již delší dobu bolavé ústní koutky,nehojí se. Předem děkuji a přeji Vám vše dobré. Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučte svému zeti, aby si v lékárně koupil mast Clotrimazol AL, Hydrocortizon a vitamíny B komplex. Masti se nanáší na bolavá mista 3 krát denně samostatně s odstupem dvou hodin. Nejdřív Clotrimazol a za dvě hodiny Hydrocortizon. Vitamín B komplex se užívá jedna tableta během dne. Ústní koutky by se měly do týdne srovnat. Pokud ne, bude zapotřebí navštívit zubního lékaře a dohodnout se s ním na další léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Poškozené nehtové lůžko

V nehtovém lůžku se tvoří nehet, který má stejnou funkci jako pokožka. K poranění nehtového lůžka dochází při práci nebo neopatrné manikúře při zastřihávání kůžičky. I přes všechna varování, že by se kůžička kolem nehtového lůžka neměla stříhat, většina z nás sáhne po nůžkách i s tím rizikem, že se můžeme zranit.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Diskuze

V diskuzi DISKUZE NEHTOVÁ KŮŽIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Boženka.

Vyzkoušejte nový antibakteriální skleněný pilník Antibacitf, já si ho teď objednala na internetu a jsem maximálně spokojena, je vážně dobrý...!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diskuze nehtová kůžička

Použití

Černá mast se používá na kůži k léčbě infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Zdroj: Ichtyolová mast

Jak poznat plíseň nehtu

Hlavní příčinou nehtové plísně je styk s kontaminovanými předměty, jako jsou špinavé podlahy nebo obuv. Může být rovněž způsobena oslabením imunitního systému a nadměrným pocením. Ačkoli tento stav zpočátku mizí, během několika dní se plísňová infekce objeví znovu a může způsobit na nehtech žluté zbarvení, téměř vždy doprovázené oslabením a zlomením.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Mast na otoky nohou

Varikoflex je mast na oteklé nohy, otok kolene či kotníku. Pomáhá zmírnit problémy nejen s otoky, ale i s bolestí, případně pocit těžkých nohou.

Aktivní přírodní složení Varikoflexu s vysokým obsahem pakaštanu koňského pomáhá při problémech systematicky a efektivně. Použitá bylinná kombinace pomáhá snížit tvorbu otoků zejména v oblasti nohou a působí i preventivně.

Účinky:

  • eliminuje otoky nohou;
  • zbavuje pocitu napětí v nohou;
  • pomáhá redukovat pocit těžkých nohou;
  • zesiluje žilní membrány a působí proti křečovým žilám;
  • má protisvědivý a protizánětlivý účinek;
  • zrychluje proces stahování otoku nohou;
  • uvolňuje případné bolesti nohou.

Použití

Přímá povrchová aplikace umožňuje působit na otoky (edémy) nohou okamžitě a pomáhá tak pronikání výživných látek. Lehká konzistence proniká hloubkově a pomáhá odbourat nahromaděnou tekutinu v mezibuněčném prostoru, čímž se stahuje otok (edém).

Varikoflex použijte nejen v případě potřeby eliminace otoku nohou, ale použijte ho i jako efektivní prevenci. Varikoflex má navíc chladivý efekt, který přispívá k tlumení bolesti a pomáhá při problémech s křečovými žilami.

Složení

Varikoflex je vhodný na problémy s otoky díky přítomnosti cenných látek a bylin. A to vše bez syntetických příměsí, konzervačních látek a bez parabenů. Tím Varikoflex nezatěžuje organismus a působí čistě přírodní, tělu přirozenou cestou.

Přírodní složení se opírá o bylinky jako pakaštan koňský, aloe vera, kostival lékařský nebo měsíček lékařský. Tyto rostliny tlumí otoky, a navíc působí i jako efektivní prevence.

Kostival lékařský a pakaštan koňský vytvářejí absolutně unikátní kombinaci koncentrovanou do Varikoflex masti, jsou totiž pokládány za jedny z nejúčinnějších léčivých bylin v přírodní medicíně vůbec.

Zdroj: Co na otoky nohou

Cena

Ichtoxyl je dostupný volně v lékárnách v balení po 30 g. Výdej černé masti není vázán na lékařský předpis. Například v lékárně Dr.Max je ichtyolová mast běžně dostupná a můžete ji koupit zde.

Zdroj: Ichtyolová mast

Může za otoky nohou rakovina

Ano, u tohoto onemocnění může docházet k otokům nohou, a to například u rakoviny prostaty, kostí, jater, plic a dalších.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Léčba zánětu nehtového lůžka

Následující opatření by mohla zlepšit zánět nehtového lůžka.

  • Udržujte ruce v suchu a teple.
  • Pokud se tvoří hnis, vypouštějte ho propíchnutím sterilní jehlou, i tou na šití.
  • Vyhněte se práci ve vlhkém prostředí nebo používejte nepromokavé rukavice.
  • Udržujte nehty v čistotě.
  • Prst po ušpinění důkladně umyjte vodou a mýdlem, opláchněte a pořádně osušte.
  • Používejte často zvláčňující krém na ruce nebo vazelínu.

Zánět nehtového lůžka se zpravidla vyléčí sám do 10 dnů. Někdy ale může být prospěšné použít na pomoc antibiotika.

Zánět nehtového lůžka 1. stupně (viditelný rozsah zánětu jen kolem okraje nehtu), se dá léčit Framykoinem. Antibiotická mast Framykojin je složená ze dvou impozantních látek, které velmi silně působí na záněty po drobných poranění kůže, jako je právě zánět nehtového lůžka.

Použití masti Framykoin

Framykoin mast mohou používat:

  • dospělý,
  • dospívající,
  • děti od novorozeneckého věku.

Framykoin se u všech skupin pacientů aplikuje 1 - 3krát denně na postižená místa. Pokud ze zaníceného místa vytéká výpotek, který zasychá a tvoří nad zánětem krusty, tak je třeba, před nanesením Framykoinu, tyto krusty odstranit.

Pokud hrozí riziko předčasného otření masti, může se ošetřené místo překrýt lehkým vzdušným obvazem nebo přelepit náplastí, aby Framykoin mohl působit.

Jestliže se do 7 dní nedostaví terapeutická odpověď na léčbu, v léčbě se dále nepokračuje. V takovém případě bude nutné vyšetření lékařem.

Léčba v délce 7 dní je na vyléčení zánětu nehtového lůžka optimální. Zároveň je dostatečná pro zmírnění rizika vypěstování rezistentních bakterií. Kratší léčbu nebo její přerušení bakterie mohou využít, aby se zmátořily, seznámily se s Framykoinem a vytvořili si na něj pro příští generace obranu. Takové bakterie již nikdy nebude možné vyléčit Framykoinem.

Mast Framykoin je k dostání pouze v lékárně a její výdej je vázán na recept, který ale může vystavit jakýkoliv lékař, třeba i po telefonu. Framykoin by neměl chybět v žádné domácí lékárničce. Na Framykoin se doplácí 30 Kč.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP