Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÍPA ČAJ

OBSAH

Příčiny pylové alergie

Mohou to být trávy, byliny i dřeviny. Obvyklou dobu jejich květu najdete v takzvaném pylovém kalendáři.

  • Trávy: pýr, srha, kostřava, kukuřice, lipnice, bojínek, rákos, psárka
  • Dřeviny: bříza, habr, jírovec, dub, cypřiš, javor, jasan, buk, kaštanovník, olše, vrba, ořešák, líska, olivovník, jilm, topol, platan, lípa
  • Byliny: pelyněk, řepka nebo hořčice, tolice vojtěška, drnavec, jitrocel, ambrózie, jetel

Zdroj: Alergie na pyl trav

Diskuze

V diskuzi VÝPIS Z KATASTRU NAHLÍŽENÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš Rada.

Parcela v oblasti Stará Lípa, město Česká Lípa

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nahlížení podle jména

Bylinky na neurovegetativní dystonii

Na neurovegetativní dystonii se používají tyto bylinky:

  • majoránka, bazalka, levandule nálev – samostatně nebo v kombinaci;
  • hloh – nálev, tinktura nebo tekutý extrakt;
  • sluncovka kalifornská jako tekutý produkt – 50 kapek třikrát denně;
  • lípa – nálev nebo glycerinový výluh z pupenů;
  • puškvorcová tinktura – 10 kapek třikrát denně;
  • andělka a puškvorec v prášku – od každého 1 lžička třikrát denně;
  • heřmánkový květ – 1 kávová lžička na 1 šálek vroucí vody, nechat louhovat 10 minut.

Zdroj: Dystonie

Poradna

V naší poradně s názvem JINAN DVOULALOČNÝ GINGO BILOBA ZPRACOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Studeníková.

Prosím o sdělení, jestli mohu nějak využít semena-malé oříšky, které jsou uvnitř velmi zapáchajících žlutých plodů. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žluté páchnoucí ovoce velikosti melounu se jmenuje Durian a pochází z jihovýchodní Asie. Roste na vysokém stromě a vyžaduje teplo a sluneční svit minimálně 9 hodin denně. Semena je možné zasadit, ale nečekejte žádnou krásnou rostlinu. Ze semen Durianu začne růst stromek velký jako naše lípa. Nejlépe je zasadit semeno v zimě a až vzejde, tak mu co nejvíce přisvětlujte na osluněném místě. V létě se mu bude dařit venku pokud teplota neklesne pod 10°C. Více informací najdete tady: cs.m.wikipedia.org/w…

Zdroj: diskuze Jinan dvoulaločný gingo biloba zpracování

Nejen květ, ale i plod je jedlý

Lípa poskytuje nejen květ. Zkuste rozkousat lipovou kuličku. Když spěje do stádia plodu, chutná jako oříšek. A když je to ještě poupě, je to takový „čaj v kostce“, tedy vlastně v kuličce. Když ji pořádně rozkoušeme, ucítíme tu skvělou vůni a taky výbornou chuť – hladivou a tak trochu po medu. Pochutnáme si a ještě uděláme něco pro prevenci nachlazení, protože v té kuličce jsou enzymy a vitaminy a silice a taky slizové látky, které chrání sliznice.

Lípa

Mělo by to být z našich lip, ne z těch velkolistých, které k nám připutovaly z Ameriky a které se vysazují v parcích. Jejich květy údajně nejsou pro konzumaci vhodné.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu
autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: Lípa pro chuť i pro zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem OBJEDNAT MAST AMBIDERMAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Rádlová.

Prosím o dodání těto masti.ZHOŘELECKÁ 2516,470 06 ČESKÁ LÍPA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mast Ambiderman je při objednání přes internet k dispozici pouze ve velkém balení 5 kg a stojí více než 5 tisíc korun. Její aktuální cenu můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…
Tuto mast ale má téměř každá lékárna a může vám ji prodat v kelímku po 100 gramech. Takový kelímek by pak měl stát někde okolo 130 korun. Zeptejte se ve své nejbližší lékárně, jestli ji tam pro vás mají. Nebo si obvolejte pár lékáren v okolí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Objednat mast ambiderman

Ze dřeva

Sochy ze dřeva vyrábějí řezbáři z dobře opracovatelných stromů (lípa, buk). Zde je nejdůležitějším faktorem zručnost, protože se jedná převážně o ruční práci. Pomocí frézek a dlát může řezbář zachytit sebemenší detaily na zobrazovaném zvířátku. Tyto sošky je třeba opatřit ochranným nátěrem a také je pravidelně udržovat. Provedení může být libovolné (surikata stojící na zadních nohách, ležící, stojící na všech čtyřech, a pak také na různých předmětech).

Zdroj: Surikata na zahradu

Diskuze

V diskuzi VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomeček Martin.

potřebuji zjistit současnou adresu. Na trvalé adrese U Havličkových sadů 1531/11
není.
Děkuji
Hánová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška Havlová.

Josef Šindelář nar, 12.3. 1843 : LV 1131. Jedná se o tři parcely 3091/4, 3079/61 a3079/63. Jedná se mi o to, jestli Josef Šindelář, který je tam napsaný žil v Bohumili č. 1 a nebo v roce 1882 v Penčicích č.14 a zda byl knížecím hajným Lichtensteinského panství. Jde o to, že Šindelářů v tomto kraji žilo hodně a tak nevím jestli je to můj pradědeček. Děkuji za odpověď.

Jindřiška Havlová
Česká Lípa

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Lipový květ účinky

Nálev z lipového květu chutná i voní a pomáhá k uzdravení. Využívaly toho už naše babičky, ale potvrzují to i současné výzkumy. Dva lékaři z Chicaga srovnávali: Část nachlazených dětí léčili jako za starých časů pouze klidem na lůžku a „čajem“ z lipového květu. Přidali jim maximálně aspirin. Druhá část dostávala kromě toho sulfonamidy a třetí skupina měla navíc antibiotika. A jak to dopadlo? Lékaře překvapilo, že nejrychleji se zotavily a nejméně komplikací (jako je třeba zánět středního ucha) měly ty děti, které se léčily „postaru“, tedy hlavně klidem a lipovým květem! A tak dřív, než sáhneme po chemii, dejme si vonné thé z květu lípy, nejlépe s medem ze stejného stromu.

Zdroj: Lípa pro chuť i pro zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem ZADNY ZUB NEBOLI, BOLEST JE ZANET V USTECH-JAK LECIT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pokorna.

Dobry den, asi pred rokem jsem si povsimla, ze mam zapach z ust. Navstivila jsem stomatolotku, ta prohledla chrup s tim, ze je v poradku a ze to muze byt zapach ze zaludku. Zadne reseni. Nyni jsem stomatolotku navstivila znovu (je tam jina,puvodnivna MD) a jiz s problemem zanetu v okoli moudraku nebo spise nad nim. Bylo mi sdelwno nechat si zub vytrhnout, stejne je moudrak k nicemu a ze zanet vznika spatnou hygienou. To jsem si na netu take precetla, ale neztotoznuji se, cistim si chrup pravidelne a zadny zub mne neboli. Uz pred rokem jsem mela pocit jakoby ten zapach byl z dasni nebo ze slin nikoliv z dechu. Cistim si zuby nekolikrat denne, pouzivam ustni vodu bez alkoholu zn.odol a lestim si zuby kulatym kartackem. Dostala jsem injekcni strikacku cistit si kolem moudraku paradontaxem, delam to, asi 3x mi kolem moudraku davali dren, mam ted odchliplou z toho dasen kolem moudraku, je tam vytvorena i tzv.kapsa, vyplachy provadim obcas i peroxidem, ale domnivam se, ze vyplachy mi nepomuzou, potrebuji ten zanet vylecit a ne vyplachovat, chtela jsem antibiotika a ty mi nedala. Citim, ze ten zanet ktery mam a uz jde i v ustech videt je hluboky nebo vnitrni, ktery si jen vyhledal cestu jit ven a tak nejblize byla cesta v okoli moudraku, ovsem vsimnete si na fotce, to bolestive misto je v oblasti, kde zadne zuby nejsou, myslim, ze ten zanet je na kosti, cetla jsem, ze muze byt i zanet okostnice a muj otec to mel, muze to byt geneticke? Kazdopadne vyplachy nic neresi, poradite jak vylecit zanet? Dekuji Bc. Pokorna Jaroslava Ceska Lipa
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepším řešením bude vytažení všech osmiček. To, že vám stomatolog řekne, že příčinou může být špatná hygiena, tak to vždycky nemusí znamenat, že se nestaráte o své zuby. Speciálně u osmiček je díky jejich výstřednímu postavení ztíženo jejich čištění a vy, ač se snažíte sebevíc, tak některé partie nevyčistíte a tam se pak tvoří nános, který způsobuje zánět a zápach. Vytržením osmiček zmizí nános a zlepší se přístup ke zbylým zubům při čištění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zadny zub neboli, bolest je zanet v ustech-jak lecit?

Bylinky na vodu na plicích

Bylinkové čaje si lidé vaří odnepaměti. Aby však měly ty správné účinky, je třeba k jednotlivým bylinkám a jejich kombinacím přistupovat obezřetně. Hlavním „luhovadlem“ při přípravě čajů je pochopitelně voda, ta z bylinek vytáhne účinné látky. Je však třeba dbát na její správnou teplotu i délku luhování.

Obecně platí, že květy léčivek se zalévají vodou do 80 °C a nechají se luhovat 10 minut. Semena, kořeny nebo plody by se měly 3–5 minut povařit. Bylinky s vysokým obsahem slizových látek, jako třeba sléz, se naopak pouze macerují – máčejí ve studené vodě. Některé bylinky je možné používat celoročně (například jitrocel kopinatý, lípa srdčitá, černý), jiné (například kopřiva) mohou mít při dlouhodobém užívání naopak negativní účinky.

Zdroj: Voda na plicích u starých lidí

Účinky lípy pro zdraví

Lipový květ obsahuje celou řadu léčivých látek, především flavonoidy, třísloviny, silice, sliz a látky podobné vitamínu E. Tyto látky mají zklidňující účinky. Podporují také tvorbu potu a moči, rozpouští hleny a zklidňují dráždivý kašel. Těchto vlastností se využívá při léčbě chorob z nachlazení (chřipka, rýma, kašel, zánět průdušek, angína). Výtažky z lipového květu také regulují činnost trávicího ústrojí.

Přírodní prostředky mohou interagovat s léky na předpis nebo mohou způsobit alergické reakce u některých lidí. Zejména se jedná o lidi, kteří trpí chronickými zdravotními problémy, nebo o těhotné ženy. Lípa je k dispozici ve formě tinktur, tobolek či doplňků stravy. Vždy je vhodné postupovat podle pokynů, které jsou uvedeny na etiketě.

Trávicí trakt

Vnitřní kůra z lípy má slizovité látky, které zmírňují záněty a zklidňují gastrointestinální obtíže. Zároveň dochází ke klidnému trávení a odpočinku hladkého svalstva v trávicím traktu. Dřevěné uhlí z lipového dřeva lze tedy dobře využít pro úlevu od střevních potíží nebo onemocnění žlučníku.

Horečka

Lipové květy obsahují flavonoidy, tedy sloučeniny, které mimo jiné podporují pocení.

Nervozita

Sedativní vlastnosti lípy jsou účinným lékem na úzkost u dospělých a dětí. Podle bylinkářů se doporučuje čaj z lipového květu pro mlsné a neklidné děti, zároveň je účinný proti bolestem hlavy, stresu a žaludečním potížím. Šálek čaje z lipového květu pomáhá uvolnit napjaté svaly, čímž napomáhá i proti nespavosti.

Dýchací ústrojí

Čaj z lipového květu je i tradičním lékem na nachlazení a kašel. Slizové látky obsažené v lípě totiž pomáhají k uklidnění nepříjemného kašle a velké množství flavonoidů podporuje funkci imunitního systému. Aromatické oleje pak dávají květům z lípy sladkou chuť, tak typickou a populární přísadu do sirupů proti kašli.

Kardiovaskulární obtíže

Ačkoli je lípa tradičním lékem na některé kardiovaskulární choroby, některé studie tvrdí, že dlouhodobé užívání může naopak způsobit poškození srdce. Pokud trpíte kardiovaskulárním onemocněním, poraďte se určitě se svým lékařem dříve, než začnete používat tento bylinný lék. Lípa má močopudné vlastnosti, které podporují močení a mohou přispět ke snížení vysokého krevního tlaku. Vysoký obsah flavonoidů pomáhá při léčbě aterosklerózy nebo kornatění tepen, zároveň snižuje a zmírňuje bušení srdce.

Zdroj: Léčivé účinky lípy

Čaje

Čaje proti kašli si můžete koupit jednodruhové nebo ve směsi. Z jednodruhových pomáhá při suchém a dráždivém kašli například sléz, šalvěj, lípa nebo černý bez. Meduňkový čaj napomáhá rozpouštět hleny a zklidňuje. Pokud nemáte svou oblíbenou bylinku, která vám zabírá, neuděláte chybu se směsí proti kašli. Například v bylinkovém čaji proti kašli fy Herbex je už namícháno desatero potřebných bylin zmírňujících podráždění dýchacích cest, utišujících kašel a podporujících vykašlávání. Kdo máte raději čaje ovocné, najdete je i v téhle variantě, například čaj Ovocný zázvor s medem a citronem.

Na suchý kašel vyžadujte léčbu bez kodeinu. Když budete shánět zklidňující antitusika, ptejte se po takových, která neobsahují kodein. Ta umí tlumit centrum pro kašel, ale ne dechové centrum a při dlouhodobém užívání nevytvářejí závislost. Toto splňují například kapky Tussin, Levopront nebo Ditustat. Na nedobrané léky zapomeňte. Nejhorší je, když ve snaze za každou cenu zastavit nastupující chorobu vytáhnete, co je doma, nevhodné léky, nespotřebovaná antibiotika nebo prošlé přípravky. Druhým extrémem je příznaky podceňovat a nemoc se snažit jen tak přechodit.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Babské rady na kruhy pod očima

Pokuste se prostě okysličit svou krev a zesvětlit tak okolí vašich očí. To znamená, že bychom neměli jen sedět doma a koukat do počítače či televize, ale měli bychom i často chodit na čerstvý vzduch a troška sportu také neuškodí. Tahle univerzální rada je navíc výborná pro celý náš organismus. Samozřejmě najdeme více způsobů, jak kruhy pod očima odstranit (mimo jiné i přímým působením léčivé látky). Velmi dobře účinkuje heřmánek a zmražený odvar z něj, který přikládáme ve formě ledových kostek pod oči. Ani čerstvý odvar z heřmánku není špatný, je zde však větší riziko alergických reakcí, navíc zesvětluje, což může být nežádoucí vedlejší efekt. Klasikou, jež určitě neuškodí, je černý čaj. Vatičky namočené v tomto nápoji přikládáme pod oči. Mezi další užitečné bylinky a rostliny patří světlík, lípa, okurka, jitrocel nebo prha arnika (arnika horská). Někdy se doporučuje i šťáva z brambor, ale s ní opatrně ─ nejdříve vyzkoušejte, jak bude na tuto léčbu reagovat vaše kůže. Jestliže jste vyzkoušeli uvedené rady a máte-li i správnou životosprávu, ale problém s kruhy pod očima přetrvává, navštivte raději lékaře. Může se totiž jednat o nějaký závažnější problém související s vašimi ledvinami, játry nebo štítnou žlázou. Pokud jsou však kruhy pod očima doprovodným efektem užívání nějakých léků, není důvod k panice, poněvadž po jejich vysazení problém sám od sebe zmizí. A konečně v některých případech mohou kruhy pod očima představovat jev, jenž doprovází menopauzu.

Zdroj: Tmavé kruhy kolem očí

Dřeviny

Další složkou jídelníčku zakrslých králíčků se stávají různé větvičky dřevin, které mají pro králíčky několik významů. V první řadě i větvičky obsahují různé rostlinné a minerální látky, které králíčci potřebují ke svému zdravému vývoji. Zároveň ohlodávání větviček je pro králíčky vítanou kratochvílí. Řada králíčků se okusování různých větviček vydrží věnovat i několik hodin, jen tak je to neunaví a nepřestane bavit. Zároveň je okusování větviček zdravé pro králíčky, pomáhá jim to s jejich zoubky. Dá se také říct, že látky v kůře mají pro králíčkovy zuby stejný účinek jako zubní pasta pro lidské zuby. Zároveň je okusování větví tím nejlepším prostředkem pro broušení zoubků (králíček si ale brousí zoubky třeba také i o kořenovou zeleninu a kořeny bylinek). Mezi vhodné dřeviny pro králičí okusovaní určitě patří planika, borovice (není vhodná příliš často, protože obsahuje éterické oleje), borůvka, bříza (u břízy zase listy působí velmi močopudně, proto je lepší tyto větve také nepoužívat ve větším množství), buk (zde je zase nevýhodou vysoký obsah kyseliny šťavelové), granátovník, habr (zde je zase vysoký obsah kyseliny tříslové, zároveň tento strom mívá problémy s plísní, proto je třeba vždy pořádně větev zkontrolovat), hloh (výhodný pro srdeční činnost králíčka), hrušeň, jabloň, jasan (zde je třeba vědět druh jasanu, některé typy jsou zcela nevhodné, zároveň se nikdy králíčkovi nepodávají plody a pupeny jasanu!), javor (i zde je důležité, aby větev neměla na sobě žádné pupeny a květy, a i tak je vhodnější dávat králíčkovi takovou větev v malém množství), jilm (zde je třeba dát si pozor na plody), jedle (obsahuje velké množství éterických olejů, proto je lepší ji dopřát králíčkovi jen občas a v malém množství), líska, lípa (lípa působí na králíčka močopudně, a proto je také lepší ji využívat málokdy), maliník, olivovník, olše (jen malé množství), ostružník, třešeň a švestka (jádra obsahují vysoké množství kyseliny kyanovodíkové, a proto jsou jedovatá, kůru a listy ale králíček zvládne, i přesto se velké množství nedoporučuje), platan, rybíz, smrk (i smrk obsahuje vysoké množství éterických olejů, a tak je velké množství pro králíčky nevhodné), topol (lepší podávat v malém množství), vrba (obsahuje kyselinu tříselnou a léčivé látky, a proto je opět lepší podávat menší množství).

Mezi nevhodné a i jedovaté dřeviny beze sporu patří: bez černý a bez hroznatý (je možné ale dát králíčkovi květy této dřeviny, jen ale v malé množství), bez chebdí (jedovatý), cedr (éterické oleje), všechny citrusové dřeviny (éterické oleje), dub (jedovatá tříslovina), durman (jedovatý), fíkovník smokvoň (jedovatý), jalovec (jedovatý), jírovec maďal zvaný kaštan (látky dráždící střeva), oleandr (jedovatý), ořešák královský, pámelník bílý, pižmovka mošusová, ptačí zob obecný, rododendron (jedovatý), svída (plody a listy jsou nejedlé), škumpa, šeřík, tis černý, trnovník akát, tůje, zimolez, zimostráz obecný, zlatý déšť.

U dřevin tedy platí stejné pravidlo jako u bylin, pokud si nejste jistí, že dřevina není pro králíčka škodlivá, je vhodnější ji zcela vynechat. Zároveň i u dřevin platí, že je lepší používat dřeviny, které nepocházejí z míst blízko silnic.

Zdroj: Zakrslý králík - strava

Rymastop

RymaSTOP je originální nosní sprej vyráběný podle švýcarské receptury. Obsahuje unikátní kombinaci 10 standardizovaných bylinných extraktů, a to: světlík lékařský (Euphrasia rostkoviana), violka vonná (Viola odorata), sléz maurský (Malva mauritiana), přeslička rolní (Equisetum arvense), lípa srdčitá (Tilia cordata), měsíček lékařský (Calendula officinalis), bez černý (Sambucus nigra), jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata), řebříček obecný (Achillea millefolium), blahovičník kulatoplodý (Eucalyptus globulus).

Prokázaná silná antioxidační aktivita měsíčku, světlíku, lípy a řebříčku přispívá ke zklidnění otoku nosní sliznice, ke zlepšení nosní průchodnosti a ke stimulaci její přirozené protizánětlivé a regenerační mechanismy. Eukalyptové, světlíkové a řebříčkové silice přispívají ke zklidnění nosní sliznice a ústupu jejího zduření a nadměrné sekrece. Antiseptická aktivita silic udržuje nosní sliznici mikrobiálně čistou. Vzájemné působení těchto bylinných extraktů, aktivita kyseliny hyaluronové a extraktu Boswellia serrata přispívají k rychlému zprůchodnění ucpaného nosu, k pročištění, regeneraci a zvlhčení nosní sliznice. Přírodní látky a konzervační složky jsou v bezpečných koncentracích a nepředstavují riziko alergické reakce. Díky vyváženému obsahu, zvoleným koncentracím a vzájemně se zesilujícím účinkům jednotlivých složek má RymaSTOP nejvyšší přírodní účinnost.

Hlavní výhodou nosního spreje RymaSTOP je okamžitá úleva od ucpaného nosu. Je vhodný pro dlouhodobé užívání, šetrně čistí, regeneruje a zvlhčuje nosní sliznici.

Účinkuje okamžitě a je možné ho užívat dlouhodobě. Obsažená kombinace účinných látek přináší rychlé uvolnění ucpaného nosu, regeneraci a zklidnění nosní sliznice. Je vhodný také pro těhotné, kojící ženy a děti od 3 let. Vyznačuje se přírodním složením a velmi příjemnou svěží vůní.

Doporučuje se aplikovat opakovaně během dne, obvykle 2 až 3 dávky najednou do každé nosní dírky.

Pokud by se při užívání přípravku RymaSTOP vyskytla přecitlivělost či alergická reakce, okamžitě jej přestaňte používat.

Cena produktu RymaSTOP.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Které bylinky mohou pomoci?

Častým problémem v přechodu je velmi silné a dlouhé menstruační krvácení. Na pročištění použijte břízu, pýr, dub, jasan, na odplísnění česnek či penízovku. Dále je možné dodávat bylinky podporující tvorbu ženských hormonů – ptačí jeřáb, lékořice, angelika, maliník, měsíček, a to v různé podobě, nejlépe však v podobě tinktur. Dalším momentem, který může tento proces ovlivnit, jsou protizánětlivé bylinné přípravky (třezalka, olše), dále rostliny zklidňující organismus (lípa, eleuterokok, bakopa) a nakonec není od věci zařadit ty, které podporují imunitu a stimulují nadledvinky (gemmoterapeutika z černého rybízu, lesního bezu hroznatého a ořešáku královského).

V tomto období je častý výskyt cyst a myomů, které následně vedou k operačním zásahům. Někdy jsou tyto problémy prekancerózou, která může vést ke vzniku nádorových onemocnění. Zde se začíná očistou organismu bylinnou léčbou v podobě různých tinktur, které mají čisticí účinky, je potřeba organismus vyčistit od virů, bakterií i možných parazitů – zde můžeme použít tinkturu z lichořeřišnice, semen grepu, česneku, pelyňku, hřebíčku, amerického ořešáku, směsi bylin Plasmofit, Chlamysan, Helmifit a další. I tady je důležité dodat do organismu ženské hormony pomocí bylinných prostředků ptačího jeřábu, maliníku, lékořice, měsíčku. Pomoci nám mohou i bylinné prostředky k vnějšímu použití, ke kontaktnímu působení. Na zduřelé uzliny na prsou obklady tinkturou z bezu černého, která má proticystické účinky, dále směsi bylin bezu, lopuchu a čagy, zvané mamma gel. Na pomoc při prevenci cyst na děloze jsou velice účinné a využívané oleje – rakytníkový, tújový, grepový, které ošetřením pomocí namočených tampónů mohou působit i preventivně, mají účinek antibakteriální, antivirový a anticystický.

Co dodat závěrem: Přechod není nemoc, ale jeho příznaky mohou velmi snižovat kvalitu života, nebojte se tedy při těchto problémech využít všechny poznatky moderní medicíny. Nebojte se obrátit o pomoc na svého lékaře, nejčastěji gynekologa.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Bylinky

Ke zlepšení celkového stavu přispívají i bylinky, a to při vnitřním použití. Používá se například:

  • majoránka, bazalka, levandule – nálev: samostatně nebo v kombinaci,
  • hloh – nálev, tinktura nebo tekutý extrakt,
  • sluncovka kalifornská – 50 kapek třikrát denně,
  • lípa – nálev nebo tinktura z pupenů,
  • puškvorec – tinktura: 10 kapek třikrát denně,
  • andělika a puškvorec – prášek: od každého třikrát denně,
  • heřmánek – květ: 1 kávová lžička na 1 šálek vroucí vody, nechat louhovat 10 minut,
  • třezalka tečkovaná – tinktura, tekutý nálev,
  • ploštičník – tekutý extrakt.

Proti bolesti hlavy: mařinka vonná, máta, sporýš lékařský (nálevy).

Nevolnost, sucho v ústech: zázvor (rostlina nebo nálev), máta, libeček.

Poruchy vidění: levandule (silice).

Trávicí obtíže: vlaštovičník, zemědým (tekuté extrakty), galgán obecný (tinktura), koriandr, kmín, fenykl, estragon (silice), kopr (tinktura), kardamom (silice), máta (nálev).

Proti horečce: sporýš lékařský (nálev).

Proti průjmům: kvajáva (Psidium guajava, tekutý extrakt), brusinka (glycerinový macerát z mladých výhonku).

Proti bušení srdce: hloh (květy, plody) meduňka, chmel (nálev).

Proti častému močení: cibule, rdesno peprník (tekutý extrakt), spolu i s révou vinnou cv. Purpurea.

Proti citové nevyrovnanosti: měrnice černá, locika jedovatá, třezalka, mařinka vonná, štírovník růžkatý (matečné tinktury nebo nálevy) samostatně nebo v kombinaci.

Také je účinná fytobalneoterapie.

Fytobalneoterapie je terapie pomocí bylinných lázní. Přináší relaxaci nejen pro unavené tělo, ale i pro vaši psychiku. Voňavé koupele se používaly již v dávných dobách, zejména mezi bohatou vrstvou, která si mohla takový luxus dovolit. Samozřejmě i ti chudší si občas do koupele přidávali různé bylinky, a to zejména po těžkých nemocech a dlouhotrvajících nepříznivých stavech. Přidávání bylin do koupele neztratilo své opodstatnění ani v dnešní době plné moderních výdobytků. Nejen lidoví léčitelé, ale i lékaři vědí, že fytobalneoterapie působí příznivě na organismus a vyvolává příjemné pocity i v naší mysli. Vždyť komu by bylo proti srsti ponořit se do teplé vody plné voňavých bylinek a zrelaxovat své tělo po těžkém a hektickém dnu? Fytobalneoterapii dnes nabízí většina lázeňských domů či relaxačních center, vychutnat si ji ale můžete i v klidu domova. Podívejme se tedy na tento druh terapie blíže.

Při fytobalneoterapii dochází k mechanickému a termickému působení mezi lidským tělem a látkami obsaženými ve vodní lázni. Tyto procesy působí současně profylakticky a léčebně a celkově posilují organismus. Po absolvování terapie se sice můžete cítit unaveně, malátně, ale jde jen o krátkodobý důsledek terapie, který po pár dnech úplně zmizí a vy se budete cítit jako znovuzrození a plní energie.

Navzdory svým pozitivním účinkům není tato forma terapie či relaxace vhodná pro každého. Vyhnout by se jí měli pacienti s poruchami štítné žlázy, tuberkulózou, anémií a s prudkými zánětlivými stavy. Při fytobalneoterapii je vždy nutná konzultace s lékařem.

Bylinné lázně se dělí na celkové (vanové) a částečné, které se aplikují na určitou část těla, například chodidla, záda. Obvykle trvají od 10 do 30 minut, výjimečně i déle podle stavu pacienta. Do lázně se obvykle přidává 300–800 gramů bylin. Doporučená teplota je 34–38 °C.

Lázně bývají nejčastěji silicové, které využívají léčivé účinky silic, například smrkové, heřmánkové, eukalyptové nebo tříselné, nebo tříslovin, například šalvějový list či dubovou kůru. Zároveň působí dezinfekčně a protizánětlivě.

Bylinné lázně jsou vhodné v každém období, zvlášť pozitivní účinek mají právě během zimy, kdy se pomocí nich zahřejeme a ozdravíme celé tělo.

Zdroj: Neurovegetativní dystonie

Co je to Vironal

Vironal je bioinformační širokospektrální regenerační přípravek, vyrobený podle moderních poznatků fytoterapie, psychotroniky, krystalterapie a biorezonance. Ovlivňuje především dráhu plic, tlustého a tenkého střeva, sleziny, boční větev dráhy jater, a tím i problémy, které se vztahují k jejich nedostatečné funkci. Typickými syndromy, které souvisejí s drahou plic, jsou dýchací obtíže, kašel, dušnost, bolesti v krku, pocení a mnohé další. Dle zkušeností se u horeček při chřipkovém onemocnění doporučuje přidat ještě přípravky Drags Imun a Grepofit, které oslabují nejen viry, ale i bakterie a plísňové zárodky. Flavocel pak podpoří rychlost imunitních reakcí a dodá tolik potřebný vitamín C.

Vironal užití:

  • prevence katarů horních cest dýchacích;
  • virové, mikrobiální a bakteriální infekce, jako jsou chřipky, angíny, teploty, nachlazení, rýma, virózy, sinusitidy;
  • dráždivý kašel;
  • odpora pocení;
  • zlepšení činnosti lymfatického a imunitního systému;
  • vředové choroby žaludku a dvanácterníku;
  • zánět hltanu, chronický zánět střev a zažívacího traktu;
  • kolitida, Crohnova choroba;
  • plísně v oblasti střev.

Vironal obsahuje:

Humáty – látky, které se v přírodě vyskytují například v rašelině. Vironalu dávají černou barvu a neobyčejné detoxikační a regenerační schopnosti. Dokážou se v těle vázat na těžké kovy, na různé chemické látky, a dokonce i na viry. Proto je dobré humáty užívat i při infekcích způsobených herpesviry a viry typu HIV. Zvyšují imunitu a ochraňují před různými druhy záření. Mají regenerační, protizánětlivé, antioxidační i jisté protinádorové účinky.

Energiny – speciální druh glukanů s podobnými účinky, jaké mají humáty, a celou řadou dalších.

Výtažky z grapefruitových semen – mají zcela specifické účinky na různé mikroorganismy a plísně.

Komplex pryskyřic – myrhy, kadidla a dračí krve, které tvoří chuť sirupu.

Éterické oleje – mají antimikrobiální, antivirový, antibakteriální a protiplísňový účinek. Například nardový olej se používá stejně jako chinin při malárii.

Složení dávky 7 kapek: bylinný extrakt 82,6 % [Eupatorium cannabinum (herba) 0,110 ml, Armoracia rusticana (radix) 0,080 ml, Cnicus benedictus (herba) 0,014 ml, Thymus serpyllum (herba) 0,012 ml, Sanguisorba officinalis (radix) 0,011 ml, Betonica officinalis (herba) 0,010 ml, Cinchona officinalis (cortex) 0,010 ml, Nasturtium officinale (herba) 0,010 ml, Tilia cordata (flos) 0,008 ml, Tropaeolum majus (tot.) 0,008 ml, Verbascum thapsiforme (flos) 0,007 ml, Citrus paradisi (semen) 0,006 ml, Glycyrrhiza glabra (radix) 0,006 ml, Inula helenium (radix) 0,006 ml, Aframomum melegueta (semen) 0,002 ml)], sorbitol – zahušťovadlo, celulóza – zahušťovadlo, voda, xanthan – zahušťovadlo, sorbát draselný – konzervant, směs silic 0,30 %, grapefruitový extrakt < 0,0001 %.

Obsahuje lékořici!

Účinné látky:

  • Krvavec toten – užívá se jako prostředek proti horečkám, při onemocněních plic, při krvácení a průjmech. Má velmi dobré antivirové a antibakteriální účinky, působí proti prvokům.
  • Lípa srdčitá – obsahuje látky podobné vitamínu E, má účinky potopudné, močopudné, spasmolytické a žlučopudné. Užívá se při horečkách a nemocech z nachlazení.
  • Mateřídouška obecná – působí proti stafylokokům, streptokokům a salmonelám, má silné antiseptické a dezinfekční účinky. Užívá se při pásovém oparu a při onemocněních plic, průdušek a při kašli.
  • Lékořice lysá – účinné látky obsažené v této bylině rozpouštějí hlen a usnadňují odkašlávání. Užívají se při žaludečních vředech, dně a revmatismu. Mají zvláštní protizánětlivé účinky, podobně jako glukokortikoidy.
  • Čubet benedikt – má antibiotické a protivirové účinky, obsahuje soli vápníku, hořčíku, draslíku, působí silně dezinfekčně a antisepticky. Potlačuje kvašení a hnilobné procesy ve střevech.
  • Bukvice lékařská – působí protiastmaticky, kancerostaticky a je vynikající při poruchách trávicího ústrojí se zanícenou a překrvenou sliznicí, při poruchách CNS a bakteriálních zánětech.
  • Křen selský – je silně fytoncidní, působí antibioticky, normalizuje střevní mikroflóru, výborně odhleňuje průdušky.
  • Oman pravý – má fytoncidní účinky, užívá se při kašli, bronchitidě, při zánětech střev, křečích, nadýmání, při cukrovce a všech potížích se sliznicemi.
  • Potočnice lékařská – obsahuje jód a celou řadu vitamínů, užívá se při onemocněních jater, žlučníku, sleziny, při různých virózách a jako metabolikum.
  • Chininovník lékařský – obsahuje plazmatický jed, který poškozuje původce různých infekčních chorob, užívá se při malárii a podobných infektech spojených s horečkou a zimnicí.
  • Lichořeřišnice větší – obsahuje přírodní antibiotikum, které i v nejmenších koncentracích účinkuje na 46 kmenů bakterií Staphylococcus, dále na Proteus vulgaris, Escherichia coli, na salmonely a další druhy bakterií.
  • Divizna velkokvětá – tlumí křeče průdušek a průdušinek, působí protizánětlivě a je vynikající při astmatické bronchitidě a při kašli. Ovlivňuje činnost sleziny a brzlíku.
  • Sadec konopáč – jde o rostlinu vysoce účinnou při léčbě chřipky a viróz, navozuje pocení. Prvním obyvatelům Severní Ameriky pomáhala úspěšně léčit závažné onemocnění podobné chřipce, nazývané zlomeninová horečka.
  • Myrhovník – má stimulační účinky, působí protizánětlivě jako expektorans a antiseptikum. Užívá se při bolestech v krku, při vředech v ústní dutině, katarech a při plicních infekcích.
  • Afromum melegueta – označuje se též jako „rajská semena“ a pochází z čeledi zázvorovitých. Má antivirové a protiplísňové účinky. Pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu, regeneraci buněk a imunitní systém.
  • Citrus paradisi – grapefruit – semena mají antimikrobiální, antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky. Jejich výtažek se užívá při žaludečních a střevních infektech, při kolitidě a Crohnově nemoci. Extrakt z jader působí úspěšně i v koncentraci 1 : 1 000 na bakterii Helicobacter pylori, která způsobuje vznik žaludečních vředů.

Vironal také obsahuje éterické oleje (například myrhový, eukalyptový a kafrový) a informace z rostlin, olejů a nerostů (například jaspisu a antimonitu).

Zdroj: Zkušenosti s Vironalem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Hanka Synková

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP