Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LŮŽKO

OBSAH

Rady na stržený nehet

Existují nějaké rady na natržený nebo oddělený nehet?

Většina poškozených nehtů nevyžaduje návštěvu lékaře nebo pohotovosti. Pokud nejsou žádné známky trhlin nebo tržných ran na matrici nebo nehtovém lůžku, pak stačí jednoduše odstranit všechny nepřichycené zbytky nehtu pomocí nůžek na nehty a vyčistit nehtové lůžko mýdlovou žínkou a vodou, aby se odstranil cizí materiál a krev.

Jakékoli zbývající ostré konce by měly být hladce vypilovány, aby se nezachytily o oblečení nebo ponožky. Odkryté nehtové lůžko lze překrýt vazelínou nebo neomycinovou mastí a převázat čistým obvazem.

Zdroj: Stržený nehet

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT POŠKOZENÉ NEHTOVÉ LŮŽKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Mám zřejmě poškozené nehtové lůžko na ukazováčku,mám na nehtu podélnou rýhu a na konci se mi nehet rozděluje-praská.Musím ho stále do půlky zastřihovat,abych někde neuvázla a nehet vážně nezatrhla.Dřív se poškozené nehty trhaly,je nějaká jiná pomoc?Děkuji.Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Můj syn měl pracovní úraz, svez se mu žebřík na prsty u ruky, bojím se jestli nemá poškozené lůžko. Byl s tím na chirurgii, a má dva prsty podložené něčím z hliníku, aby byly v klidu . Co když bude mít poškozené lůžko. Dá se to nějakým způsobem řešit? Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jak léčit poškozené nehtové lůžko

Stržený nehet léčba

Jaká je léčba strženého nebo odděleného nehtu?

Pokud je celý nehet oddělen od prstu, nelze jej opravit, znovu připojit nebo vyměnit.

Pokud dojde k jakémukoli poškození přilehlých tkání, nehtového lůžka, nehtové matrice nebo proximálního záhybu nehtu, které by mohlo způsobit zjizvení, měl by to posoudit lékař a případně opravit.

Pokud část nehtu stále přilne k nehtovému lůžku, může být ponechána nedotčená. Nepřilnavá část nehtu by měla být odstraněna. Měla by být přijata obvyklá místní opatření k prevenci infekce.

Rána by měla být kryta takzvaným mastným tylem, nebo alespoň čtvercem gázy, který se celý pokryje vrstvou mastného krému (například Framykoin). Takto se gáza nepřilepí a hojení není narušeno. Nehtové lůžko naštěstí brzy znecitliví a bolest nebude tak výrazná jako po samotném stržení.

Pokud nehtové lůžko a nehtová matrice nejsou poškozeny, nehet by měl normálně dorůst.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola Nováková.

Dobrý den,
před 14 dny mi na palec na pravé noze spalo kladivo a měla jsem palec naražený.
Teď,když se podívám na palec a zmáčknu nehet,tak vidím jak už se nehet odděluje od palce. Je to pro mě děsivé a ráda bych nehet přilepila zpátky:D.
Ale vím že musí jít ven,mám ho odtrhnout? nebo pomalu jej sundat? Sundat ve vaně? Nebo prostě jak na něj?

A co potom až tam nehet nebude a bude jen palec? Stačí jen nalepit náplast a ničemu se vyhýbat? Nebo si na to něco mazat?

Děkuji za odpověď.
Nikola 18let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet po takovém úrazu se dříve nebo pozdeji sám uvolní z nehtového lůžka. Vytlačí ho nový nehet, který roste pod ním. Je vhodné zachovat nehet na svém místě co nejdéle, aby bylo ochráněno nehtové lůžko. Až dojde k odpadnutí starého nehtu, tak obsažené lůžko ničím nepřelepujte nebo se vám tam vytvoří plíseň, která pak nedovolí novému nehtu dorůst. Mazat můžete jen kvůli hydrataci běžnými tělovými mléky. Nehet na noze roste asi tak půl milimetru za týden, podle toho můžete odhadnout, za jak dlouho vám nový nehet pokryje celé lůžko. Do té doby udržujte nehtové lůžko v dokonalé čistotě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Šalvěj na suché lůžko

Šalvěj na suché lůžko se nedoporučuje okamžitě, ale teprve po dohodě s lékařem.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Jak vypadá suché lůžko

Zde můžete vidět obrázek, který vám napoví, jak poznat suché lůžko.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi NEHTY NAPŮL BÍLÉ A NAPŮL RUDÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den,

nedávno jsem si všimla, že mám nehtové lůžko napůl bílé a napůl zarudlé (viz foto). Dřív jsem to určitě neměla. Nevíte, o co by se mohlo jednat? Čeho je to nedostatek? Nejhorší je to na levé ruce - prostředníčku, prsteníčku, malíčku. Navíc se mi začínají dělat podélné rýhy a zmenšuje se nehtové lůžko. Myslíte, že by to vše mohlo souviset s půsty, které pravidelně (pod vedením) zařazuji? Přičemž v lednu jsem měla 13denní. Od té doby toto pozoruji. Jinde jsem si ale přečetla, že by se mohlo jednat o selhání ledvin. Předem moc děkuji za odpověď

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nehty napůl bílé a napůl rudé

Nehtové lůžko foto

Zde můžete vidět zasažené nehtové lůžko.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jenčovský zdeněk.

Dobrý den, na nehtech ruky se mi dělají podélné čáry směrem od lůžka ke konci nehtu. Následně nehet mimo lůžko praskne a musí se odstřihnout až na hranici lůžka.
Poraďte, čím nehty zpevnit. Děkuji za odpověď.
S pozdravem Jenčovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto linky na nehtech ve směru růstu souvisejí s věkem a bohužel jsou trvalé. Čím budete starší, tím více jich budete mít. Nehty se dají zpevnit posílením vhodné stravy, zejména zvýšením příjmu kvalitních aminokyselin například v mase nebo se dají použít noční koktejly pro kulturisty. Z doplňků stravy posilující nehty to jsou zejména vápník a selen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze praskání nehtů na ruce

Suché lůžko bez bolesti

Je-li diagnostikováno suché lůžko, vždy se vyskytuje bolest. Suché lůžko se začíná projevovat bolestí obvykle až třetí nebo čtvrtý den po vytržení zubu. Na ráně se rovněž může objevit šedý povlak a zápach. Zubař defekt vyčistí a podpoří vznik nové krevní sraženiny. Nikdy neodstraňujte vzniklou krevní sraženinu – může se to stát i žvýkáním žvýkačky!

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie.

Dobrý den chtěla bych se zeptat na nehty na noze. Postupně se mi zmenšuje lůžko, nehet sestupuje níže viz foto. Mám to převážně na palcích a ukazováčcích. Úraz jsem žádný neměla, spíše mám problémy s prokrvováním, trpím na studené ruce i nohy. Na rukou se mi lůžka také trochu zmenšila. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Suché lůžko

Dalším důvodem, proč může váš dech po operaci dutiny ústní zapáchat, je, pokud máte místo normální krevní sraženiny suchou dutinu po vytrženém zubu. Pacienti, kteří po extrakci kouří, plivou, oplachují nebo pijí brčkem, mají větší pravděpodobnost, že se jim vytvoří suché lůžko po vytržení zubu. Suché dutiny mají obvykle za následek silnou bolest a zápach z úst. Pokud si myslíte, že máte suché lůžko, kontaktujte vaši zubní ordinaci.

Zdroj: Zápach z úst po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem CVIČENÍ OKA PO OPERACI MAKULÁRNÍ DÍRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Mařincová.

je možné zjistit nějaké cvičení nebo posilování oka po operaci makulární díry 3 st, které by zlepši,lo vidění.?
děkuji Mařincová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jediný způsob jak si pomoci k nejlepším výsledkům operace makulární díry je držet hlavu otočenou tváří k zemi nepřetržitě po dobu 20 až 30 dní, než se vstřebá plynová bublina. Aby vás nebolelo za krkem ze stále svěšené hlavy, tak zkuste tato dvě doporučení:
1. Návod jak si zařídit pohodlný posed youtu.be/BMD6tWEI7eA
2. Návod jak upravit lůžko pro spánek youtu.be/wHdiiPUzE_I

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cvičení oka po operaci makulární díry

Jak dlouho trvá suché lůžko

Začátek potíží je obvykle udáván mezi prvním až třetím dnem po extrakci. Hojení po extrakci zubu je individuální. Zvýšené riziko vzniku alveolární ostitidy nastává, pokud je přítomna perikoronitis, periapikální infekce, periodontitis, gingivitis či malhygiena. Dalšími faktory vzniku jsou zejména kouření, užití orální antikoncepce, menses, anestetika (pro účinek vasokonstrikční složky), traumatická protrahovaná extrakce a nepřiměřená pooperační irigace extrakční rány. Při správné péči a klidovém režimu by se mělo suché lůžko zahojit během 7 až 10 dnů.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den, asi před třemi týdny jsem zjistila fialovy flek pod nehtem na pravém palci u nohy. Je to neohranicena rozlita skrvna, Lůžko je mírně namodrale, nic nebolí ani po zmáčknutí . Flek se objevil z ničeho nic. Neuvědomují si žádné poranění, Mám se,obávat, že je to melanom, nebo to může býti plíseň či hematom. Děkuji za Vaši odpověď Petra

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Příznaky

Někdy se stane, že rána po extrakci sice bolet přestane, ale s novou, daleko větší intenzitou se objeví znovu, zpravidla se tak stane až třetí den po provedené extrakci. Je to způsobeno tím, že krevní koláč v ráně se působením mikrobů přítomných v ústní dutině rozpustil a obnažila se kost zubního lůžka. Tento stav, který je spojen s šedým a páchnoucím povlakem zubního lůžka (někdy je lůžko prázdné a vidíme jenom obnaženou kost), se označuje jako suché lůžko. V případě této komplikace je třeba, aby pacient co nejdříve vyhledal lékařskou péči. Ostatně bolest provázející tuto komplikaci je tak intenzivní, že k tomu pacienta donutí.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NÁDOR POD NEHTEM ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janíček.

Viděl jsem v informativním článku o kožních nádorech foto nehtu, které je jako z mé nohy, z palce. Většina plochy nehtu je u mne černá. Může to být nádor ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Černé pod nehtem může mít více příčin. Může to být zdeformované lůžko nějakým úrazem daleko v minulosti nebo to může být následek plísňového onemocnění, ale může to mít i karcinogenní původ. Určitě neprohloupíte, když si necháte svůj nehet vyšetřit na kožním oddělení. Je to rychlé a hned víte na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nádor pod nehtem ?

Bolest dásně na dotek

Bolest dásně na dotek po extrakci zubu může být alveolitida (suché lůžko), ta se objevuje u každého pátého, který si nechal trhat dolní osmičky. Je to místo, které se hůře hojí a drží se zde zbytky jídla a podobně. Nahoře je riziko mnohem menší. To však neznamená, že byste neměli vytržení těchto osmiček řešit. Pokud se objeví výše uvedené komplikace, tak se jednoduše zaléčí. Nemějte z toho strach. Rozhodně to samo nepřestane bolet – lékař lůžko ošetří a do několika hodin to přestane bolet.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem LOCERYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den,chci se zeptat mám používat lak loceryl na nehet palce na noze,už jsem ho jedenkrát použila :-),ale před tím jsem používala batrafen (kapky pod nehet) a nevím jestli to můžu kombinovat nebo používat jen ten lak. Děkuji Jaroslava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milá Jarko, při správné aplikaci léčivého laku Loceryl je třeba odfouklý nehet nejdříve obrousit až na nehtové lůžko a pak teprve nanést lak. Současnou aplikaci Batrafenu pod nehet by pak již nebylo možné uskutečnit, protože nebudete mít žádný nehet, pod který byste jej nakapala. Současná aplikace Batrafenu a Locerylu je tedy nevhodná. Ve Vašem případě použijte jen léčivý lak Loceryl jednou za 3 až 5 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Loceryl

Hojení dásně po vytržení zubu

Hojení extrakční rány probíhá tak, že se rána nejprve vyplnění krevní sraženinou – koagulem, které je následně z okolní kosti nahrazeno „hojivou tkání“ (granulační tkáň). Ta se změní na vazivo, které se posléze promění v kost. Ze strany sliznice dochází k přerůstání epitelu přes granulace a vazivo. Poruchy hojení mohou nastat zejména v případě, že dojde k rozpadu krevní sraženiny. Lůžko poté zůstává prázdné, může se infikovat bakteriemi z dutiny ústní a dochází k zánětu v přilehlé kosti a měkkých tkáních. To je někdy provázeno poměrně silnými bolestmi. Jedná se o takzvané suché lůžko. Onemocnění se léčí opakovanými výplachy rány a vkládáním různých tamponád a drénů.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Co znamená suché lůžko

Alveolitis neboli suché lůžko patří k nejčastějším komplikacím po extrakci dolních zubů moudrosti. Klinicky je tato komplikace charakterizována zejména bolestí obtížně tlumitelnou analgetiky, a to nejen v místě extrakční rány, ale i v oblasti celé dolní čelisti, ucha, bývá přítomen foetor ex ore – zápach z úst. S výraznou bolestí je pochopitelně spojena omezená aktivita pacienta a tím i ekonomické hledisko – pacient je nucen opakovaně vyhledávat lékaře, mnohdy vyžaduje pracovní neschopnost. Začátek potíží je obvykle udáván 1. až 3. den po extrakci.

Zvýšené riziko vzniku alveolární ostitidy nastává, pokud je přítomna perikoronitida, periapikální infekce, periodontitida, gingivitida, malhygiena (špatné čištění zubů). Dalšími etiologickými faktory vzniku jsou zejména: kouření, užívání orální antikoncepce, menses, anestetika (pro účinek vasokonstrikční složky), traumatická protrahovaná extrakce, nepřiměřená pooperační irigace extrakční rány.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Poškozené nehtové lůžko

V nehtovém lůžku se tvoří nehet, který má stejnou funkci jako pokožka. K poranění nehtového lůžka dochází při práci nebo neopatrné manikúře při zastřihávání kůžičky. I přes všechna varování, že by se kůžička kolem nehtového lůžka neměla stříhat, většina z nás sáhne po nůžkách i s tím rizikem, že se můžeme zranit.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Domácí léčba, když sleze nehet

Domácí léčba pomůže zmírnit bolest, podporuje hojení a předchází infekci. V rámci domácí léčby můžete odstranit nehet, udržovat oblast suchou, aby se zabránilo infekci, a čekat na růst nového nehtu. Při domácí léčbě také bude nutné léčit infekci nebo stav kůže, který způsobil oddělený nehet.

  • Ostré hrany nehtu uhlaďte pilníčkem nebo zastřihněte. To pomůže zabránit zachycení nehtu a jeho dalšímu odtrhávání.
  • Odstřihněte odtrženou část nehtu a nebo nechte nehet na pokoji.
  • Zakryjte nehet náplastí nebo lepícím obvazem, dokud nehet dostatečně nevyroste, aby chránil prst.
  • Pokud odstřihnete uvolněný nehet, budete mít méně starostí s tím, aby se nehet nezachytil a znovu neutrhl.
  • Pokud necháte uvolněný nehet na místě, nakonec sám odpadne, když ho nový nehet podroste.
  • Pokud je nehet částečně přirostlý, tak pomocí nůžek odstraňte uvolněnou část nehtu.
  • Po zastřižení nehtu namočte prst nebo prst do studené vody na 20 minut.
  • Naneste tenkou vrstvu lékařské vazelíny a oblast překryjte nepřilnavým obvazem.

Aby se zabránilo infekci:

  • Namočte si nohu nebo ruku do roztoku 1 lžičky (5 g) kuchyňské soli rozpuštěné v 1 litru teplé vody po dobu 20 minut, 2 nebo 3krát denně v následujících 3 dnech po zranění. Osušte a znovu naneste vazelínu a přikryjte čerstvým lepicím obvazem nebo náplastí.
  • Udržujte nehtové lůžko suché, čisté a pokryté vazelínou a lepícím obvazem, dokud nehtové lůžko není pevné nebo nehet nedoroste. Kdykoli obvaz zvlhne, použijte nový lepicí obvaz.
  • Sledujte příznaky infekce, jako je zvyšující se teplo, zarudnutí, bolest, citlivost, otok nebo hnis.
  • Pokud máte umělé nehty, tak odstraňte umělý nehet, pokud se nehet pod ním odděluje od nehtového lůžka. Pokud jej necháte na místě, dlouhý umělý nehet může roztrhnout nehtové lůžko.

Zdroj: Když sleze nehet

Plíseň nehtů a lékaři

Pro pochopení vhodné léčby nehtové plísně je třeba si uvědomit, že plíseň, která způsobuje toto onemocnění přežívá pod nehtem. Pro relativně rychlé výsledky je tedy potřeba, aby se část postiženého nehtu opilovala až na nehtové lůžko a poté se aplikovala účinná látka, která postupně zničí všechny plísňové zárodky. Pro tento účel je v lekárnách k dispozici přípravek Loceryl - 5% léčivý lak na nehty. V balení dostanete 30 jednorázových pilníčků, 10 aplikačních špachtliček, samotný lak a pak 30 desinfekčních polštářků.

Aplikace se provádí tak, že přiloženým pilníčkem opilujete celý nehet až na nehtové lůžko. Opatrně! Nesmíte si to rozedřít do krve, neurychlíte tím konečný výsledek a léčba by vám mohla být tak nepříjmená. Po opilování svrhcní části nehtu tuto plochu očistíte přiloženým desinfekčním polštářkem, který zároveň i odmastí ošetřovanou oblast. Po oschnutí lihové desinfekce nanesete Loceryl lak přiloženou plastovou špachtičkou. Vytvořte dostatečnou vrstvu, aby pokryla celou ošetřovanou oblast a nechte lak uschnout, aby nebyl na povrchu lepkavý. Tuto léčebnou proceduru provádějte 2 krát do týdne a vždy před aplikací nové vrstvy laku opilujte tu předchozí. Celková doba této léčby je dlouhodobá a po celou dobu léčby je třeba dbát důslednosti, abyste mohli být vyléčeni. Takže pravidelně 2 krát týdně! Nezapomeňte. Loceryl 5 léčivý lak na nehty.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Odlupování nehtu po úrazu

Úraz nehtu bývá podceňován a ze strachu z bolestivosti ošetření zanedbáván. Lékařské ošetření však probíhá v místním nebo i v celkovém znecitlivění. Strach proto není namístě a bezprostředně po ošetření následuje úleva. Navíc neošetřená poranění nehtu často vedou ke zbytečným doživotním deformitám.

Při úrazu nehtu se může poranit:

  • • nehtové lůžko (část prstu viditelná pod zdravým nehtem);
  • • nehtový val (ležící po stranách nehtů);
  • • nehtová ploténka (zvláštní struktura, ze které vyrůstá nehet).

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP