Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

98 LIH NA TINKTURU

OBSAH

Domácí tinktura proti klíšťatům

Příprava: 1 pytlík rozmarýnu, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 l vody. Vodu přivedeme k varu. Odstavíme a vložíme rozmarýn, který louhujeme do úplného vychladnutí vody. Po vylouhování a vychladnutí přefiltrujeme a přidáme jednu lžící bílého vinného octa. Uchováváme v ledničce. Tinkturu naplníme do rozstřikovače (například po mycím prostředku). Před vycházkou do lesa nebo na zahradu či chatu si po těle, případně na oblečení, tinkturu rozstříkejte. Tento přípravek je prý naprosto 100% účinný, žádné klíště se na vás nepřichytne.

Zdroj: Jak vyrobit bylinnou tinkturu

Diskuze

V diskuzi LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Můžu jíst červené zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oldřich Kolář.

Dobrý den. CHtěl jsem se zeptat, zda můžu k walfarnu mnou vyrobenou tinkturu z hlívy ustřičné a ještě tinkturu z hlohu. Mám i tinkturu z kotvičniku. Neberu to určitě najednou. Jen mě zajímá jestli to lze pužívat přii walfarinu.Předem děkuji za odpověd. Koolář

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Využití česnekové tinktury ve vaření

Pokud máte stále ještě zbytek česnekové tinktury, tak ji nevyhazujte, protože se dá uschovat v lednici ještě minimálně půl roku. Česneková tinktura se také používá k vaření, protože jde o dobré koření. Pokud chcete uschovat česnekovou tinkturu v kovových nebo plastových lahvích, tak to nedělejte, doporučuje se uschovat česnekovou tinkturu pouze ve skleněné lahvi. Nejlepší je skleněná 50 ml lahev s kapátkem.

Zdroj: Detoxikace a čištění pomocí česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi MŮŽE PES PROPOLISOVOU TINKTURU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ela Nová.

Dobrý den může pejsek který má žaludeční potíže a zvrací propolisovou tinkturu vnitřně děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může pes propolisovou tinkturu

Proč použít česnekovou tinkturu?

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli zvolit česnekovou tinkturu namísto jiných forem dodávky česneku do těla, včetně čerstvého česneku, kapslí a tablet. Zatímco se může čerstvý česnek poměrně rychle zkazit, česneková tinktura se nezkazí, pokud je uložena v tmavých sklenicích. Česneková tinktura je snadno přístupná a efektivně používaná v těle nežli sušené formy česneku, obsažené v pilulkách a kapslích.

Zdroj: Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Diskuze

V diskuzi RÝHY NA JAZYKU, BOLÁKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,
synovi se opakovaně tvoří na jazyku různé boláky, eroze a vředy.
Byl i na chirurgickém zákroku, ale nějak nic nepomáhá. Tak nejí a
jen vyplachuje, cumlá léčivé bonbony a různé spreje a masti používá,
ovšem bez výsledku...

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jura.

Dobrý den.vyzkoušej arnikovou tinkturu já ji použil na opary afty a už se neobjevily. Namočit pouze vatu a přiložit ono to sice štípe, ale má to svůj účinek. Ještě jedna připomínka arnikovou tinkturu vyzkoušet někde jinde třeba na ruce jestli na ni není alergie.

Zdroj: diskuze Rýhy na jazyku, boláky

Použití česnekové tinktury a její dávkování

Česneková tinktura může být použita externě k léčbě virových infekcí kůže, ran nebo vředů. Česneková tinktura může být také použita jako přírodní lék na viry chřipky a streptokoka, červy, respirační onemocnění, vysoký krevní tlak, nachlazení, problémy s ledvinami, problémy s močovým měchýřem nebo ušní bolesti pokud berete česnekovou tinkturu perorálně. Dospělí užívají česnekovou tinkturu 4 krát denně a dávají si 5 kapek, jedná se o perorální užití.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi KOZLÍK LÉKAŘSKÝ TINKTURA DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

dobry den, chtela bych tinkturu kozlika nebo trezalky, na celkove sklidneni. hlavne pred menstruaci, a taky na spanek, poradite mi kterou tinkturu stech dvou vybrat. dekuji P Richtarova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kozlík lékařský tinktura dávkování

Recept na tinkturu z propolisu

1 díl propolisu se rozmíchá ve 2 dílech 96% etanolu (lze využít i méně procentní čistý bílý alkohol, například vodku). Ve vhodné nádobě s uzávěrem se vše maceruje neboli luhuje několik dní (ideálně týdnů či měsíců – čím déle, tím lépe) při pokojové teplotě a za občasného míchání. Nečistoty z tekutiny se scedí přes gázu či plátno, chcete-li mít tinkturu průzračnou, můžete ještě filtrovat přes filtrační papír a odstranit zbytek kalu. Takováto tinktura je roztokem propolisu. Lze ji využít přímo, anebo ji ředit vodou.

Zdroj: Propolisová tinktura na fibromy

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Vaše odpověď mně ,ale nesdělila zda se prodává, nebo se ještě vyrábí Tinktura Triamcinolon. Emulzi jsem vyzkoušela ta, ale nepomáhá. Mám svědění v uších a ne v pochvě.Tento problém mám již 35 let a vždy jsem používala pouze tinkturu. Tak prosím o to zda se ještě vyrábí. O nic jiného mně nejde.Ještě bych se chtěla zeptat zda je možné použít jinou tinkturu . Když si uši nevytřu triamcinolonem tinkturou tak mně to tak svědí, až bych si to rozdrápala. Zřejmě se utvoří puchýřky a ty po sléze prasknou a vytéká mi nějaká vodička. Byla jsem u ušního lékaře, ale ten byl k mému případu laksní. říkala jsem mu, že používám tinkturu a on mi na to nic neřekl. a opět mi napsal tinkturu, ale já jí již nedostala. tak prosím o konkrétní odpověď.
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Triamcinolon ve formě kožního roztoku - tinktury už k dostání není. Ale jsou zde k dispozici jiné kortikoidní roztoky, podobné Triamcinolonu. Jde například o Belosalic, Elocom a Diprosalic, vše na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze K čemu je triancinolon

Postup

  • V nádobě smíchejte sádlo, včelí vosk a lanolin a zahřívejte ve vodní lázni, dokud se všechny pevné přísady nerozpustí. Směs by neměla přesáhnout teplotu 60 stupňů.
  • Paralelně zahřejte tinkturu na 60 stupňů ve druhé nádobě.
  • Poté za stálého míchání nalijte tinkturu do své směsi sádla a vosku.
  • Odstavte hrnec ze sporáku a míchejte, dokud krém pomalu nevychladne.
  • Jakmile se krém trochu ochladí, ale je stále tekutý, přidejte několik kapek esenciálního oleje a stále míchejte.
  • Hotový krém naplňte do dózy a nechte vychladnout.

Nyní napište datum plnění na sklenici a uchovejte v chladničce, kde vám mast vydrží dobrých šest měsíců.

Zdroj: Kaštanová mast ze sádla

Diskuze

V diskuzi NA CO JE PROPOLIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KARLA.

Mužu použit prololisoou tinkturu na ekzem nebo na kopřivku po těle Bakalova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na co je propolis

Tinktura z česneku

Postup: 50 g nakrájeného česneku zalijte 250 g 40% vodky. Často protřepávejte. Česnek se musí macerovat 10 dní. Poté výluh přefiltrujte a užívejte jako antiseptikum, na rozšíření cév, na snížení tepenného tlaku, na revmatické bolesti. Při astmatickém záchvatu nakapejte na kostku cukru 5 kapek tinktury a cucejte.

Zdroj: Jak vyrobit bylinnou tinkturu

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Miňhová.

Víc jak měsíc mě trápí bílý povlak jazyka, špička je zarudlá s pár puchýřky které se objevují i na pravé hraně jazyka.
Střídavě jsen zkoušela propolisou tinkturu, konopnou tinkturu, na kloktání florsalmin. Stav se nezlepšuje ani nezhoršuje.
Ve středu 14.4. mám jít na první vakcínu Covid a obávám se zhoršení stavu. Mám jít k obvodnímu nebo zubnímu lékaři?

Prosím o radu. Děkuji.
Miňhová Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoci jazyka léčí zubní lékař. Vakcinace se nebojte, ale na prohlídku k zubnímu jděte co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc jazyka

Skladování česnekové tinktury

Česnekovou tinkturu dejte do tmavých barevných skleněných lahví, které mají kapátko. Označte tyto lahve nápisem „Česneková tinktura“ a znovu napište datum přípravy na lahvičku. Česneková tinktura vám vydrží několik let, pokud se skladuje v chladném, tmavém prostředí.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYROBIT TINKTURU Z DUBOVÉ KŮRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Prosím,kdo mě poradí jak vyrobit tinkturu z dubové kůry. Moc děkuji,Jaroslava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Léčivé účinky má jen kúra z dubu bílého, který se v ČR pěstuje jako okrasný strom v pracích. Zde jsou vidět jeho listy: www.google.cz/images…
Ze stromu je potřeba ustřihnout mladé letorosty o průměru asi půl centimetru. Větývky zbavte listí a omyjte vodou. Pak z nich pomocí škrabky na brambory odstraňte kúru. Tím získáte mnoho hoblinek. Oloupejte jen zelenou kůru ne dřevo. Potom namočte všechny hoblinky do vodky 60% silné. Například vodka pelíškovka. Všechny hoblinky musí být ponořené. Nechte to v temném chladném místě po dobu minimálně 2 týdny, lépe však jeden měsíc. Poté tekutinu přefiltrujte a máte tinkturu z dubové kůry.

Zdroj: diskuze Jak vyrobit tinkturu z dubové kůry

Doporučené dávkování česnekové tinktury

Doporučená dávka česnekové tinktury pro dospělé je 4 až 5 kapek čtyřikrát denně. Tinktura může být užívána ve sklenici vody. Několik kapek česnekové tinktury může být použito lokálně k léčbě plísňových nebo bakteriálních infekcí. Pokud se objeví nežádoucí účinky, tak přestaňte používat česnekovou tinkturu.

Zdroj: Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Baštýřová.

Dobrý den, jak použít vlašťovičníkovou tinkturu na žlučníkové kameny, když se nesmí pít? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Homeopatický lék Chelidonium majus 30C je tinktura z vlaštovičníku, která obsahuje jen velmi málo jedovatých látek z této rostliny a proto je možné vnitřní užívání. Homeopatický lék seženete u lékaře homeopata, jmenuje se Chelidonium majus 30C.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Citronová šťáva při dně

Citron patří k tradiční medicíně mnoha zemí, a to i při léčbě nemocí pohybového aparátu. Jeho šťáva pomáhá bojovat proti artritidě, revmatismu a artróze. Citron je nasycený vitaminy A, B1 a B2, P a C, jakož i kyselinou citronovou. Tyto komponenty mají posilující a protizánětlivé vlastnosti. Zbavit se nemoci pouze použitím citronu není sice možné, ale může sloužit jako vynikající podpora. Doporučuje se použít citronovou šťávu nebo tinkturu z citronové kůry: rozřízněte si jeden citron a vymačkejte z něho šťávu. Potírejte s ní klouby 2x denně a nehýbejte se, dokud zcela nevyschne. V případě, že nemáte čas na tinkturu, připravte si z citronové kůry čaj: nalijte do hrnce 1 litr vody a přidejte šťávu a kůru ze 2 citronů. Vařte 15 minut, když čaj trochu vychladne, oslaďte ho medem a pijte.

Zdroj: Dna a citron

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEKOVÁ TINKTURA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Dobrý den, jak mají česnekovou tinkturu užívat děti od 6 let? Děkuji. Kamila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

U přírodní tinktury z česneku se pro školní děti dávkování snižuje na polovinu dávky pro dospělého. Četnost užívání je pro obě skupiny stejná.

Zdroj: diskuze Česneková tinktura recept

Recept na tinkturu

Ingredience: 2 lžíce listů jinanu dvoulaločného, 3 dl 60% lihu

Postup: Dvě lžíce listů ze stromu Ginkgo biloba zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3x denně 10 kapek. Účinek zvýšíme nakapáním do šálku zeleného čaje.

Zdroj: Zpracování listů Ginkgo biloba

Jak vytvořit česnekovou tinkturu?

Smícháte 50 ml jemného alkoholu z lékárny s 50 gramy drcených stroužků česneku. Tyto drcené stroužky česneku přidáte do alkoholu a necháte láhev nebo sklenici pootevřenou na chladném místě po dobu 10 dní. Pak se česnekové stroužky oddělí a můžete je vymačkat. Česnekovou směs necháte další 2 až 3 dny odležet a pak můžete zahájit léčbu.

Zdroj: Detoxikace a čištění pomocí česnekové tinktury

Recept na domácí tinkturu z pupenů stromů

Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem 60% alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody. Pak sklenici dobře uzavřete víčkem a nechte na 2 týdny uležet na chladném místě. Po tuto dobu obsah ve sklenicí také občas protřepejte. Po dvou týdnech je ukončeno luhování a bude třeba oddělit tekutou tinkturu od pupenů. Toho nejlépe dosáhnete v lisu na víno. Do lisu na víno vložte pytlík z gázy a prolijte jím směs pupenů alkoholu. Pak lisem vylisujte zbylé mokré pupeny, jak nejvíce to jde. Přecezenou tekutinu nalijte do sterilizovaných lahví z tmavého skla. Tím je léčivá domácí tinktura z pupenů stromů hotová. Stejným způsobem se dá vyrobit i tinktura z jakýchkoliv bylin, například se takto vyrábí tinktura z konopí, tinktura ze šalvěje, a podobně.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Dávkování domácích bylinných tinktur

Terapeutické dávky jsou výrazně nižší než u bylinných čajů. Tinktura se dávkuje 2 až 3x denně po jedné čajové lžičce. Dávku bylinné tinktury si můžete vzít přímo, nebo si ji můžete přidat do 1dcl vody. Tinkturu můžete také promíchat v šálku s vroucí vodou, aby se alkohol rozptýlil a nechte čaj několik minut odstát.

Zdroj: Léčivé bylinné tinktury

Kaštanová tinktura

Základem vaší domácí hojivé masti je tinktura z jírovce. Podle toho, jak jste trpěliví, si ji buď můžete koupit hotovou v lékárně nebo si ji jednoduše připravit sami.

Na tinkturu z jírovce nakrájejte pořádnou hrst čerstvých kaštanů na kousky a oloupejte je. Kousky vložte do sklenice a zalijte vysoko procentním obilným alkoholem. Obilný alkohol se prodává pod názvem konzumní líh 80%. Jeho ceny a dostupnost můžete vidět tady: konzumní líh cena. Proč právě obilný alkohol? Obilný alkohol je čistá forma ethylalkoholu, která se vyrábí destilací fermentovaného zrna. Jedná se o bezbarvou kapalinu bez přidané chuti. Je vysoce hořlavý, těkavý a mimořádně dobře se v něm rozpouští saponiny. Je proto nutné, aby kaštany byly kompletně pokryty tekutinou. Po třech týdnech louhování můžete hotovou tinkturu z jírovce přecedit přes filtr a použít ji k výrobě masti z kaštanů.

Zdroj: Kaštanová mast ze sádla

Další možnosti využití propolisu

Propolis se dále využívá v kosmetickém průmyslu při výrobě krémů, pleťových vod, šamponů a vlasových kúr a dalších přípravků. V lékárnách a prodejnách zdravé výživy lze zakoupit propolisové bonbony. Pozor na alergii po použití propolisu – před používáním je nutno provést 2 dny za sebou kožní test. Propolis nesmí užívat alergik, pacient s těžkým srdečním onemocněním. Pokud někdo užívá propolisovou tinkturu vnitřně, nesmí v žádném případě mít nemocná játra nebo slinivku břišní.

Zdroj: Tinktura z propolisu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP