Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MAGNETICKÝ IMPLANTÁT

OBSAH

Implantát

Antikoncepční implantáty se skládají z úzkých pružných tyčinek, vkládají se pod kůži v horní části paže a uvolňují konstantní množství progestogenu, který vás chrání před otěhotněním po dobu tří let. Implantát vyměňuje lékař pod lokální anestezií, takže jste během zákroku při vědomí, je jen blokována bolest dané oblasti. Implantáty ovlivňují menstruační období, způsobují menstruaci nepravidelnou nebo častou, nebo dokonce její zastavení. První implantát může mít vedlejší účinky jako bolest prsou, změny nálad, bolesti hlavy a akné, rovněž může dojít k podráždění pokožky nebo infekci paže, v níž je implantát vložen.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Poradna

V naší poradně s názvem TESTICULARNI IMPLANTÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MVDr. Václav Naxera Veterinární klinika Praha 3.

Dobrý den , pro našeho klienta poptáváme sadu testiculárních implantátu , hledáme distributora či dovozce . Prosíme o kontakt .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Náhrada varlete u psa se dá sehnat v USA. Přes internet se snadno objedná, zaplatí se platební kartou a do 10 dnů přijde kurýrní službou. Na výběr máte různé velikosti i materiál, ze kterého je umělé varle vyrobeno. Pokud chcete implantovat varle, které nepůjde hmatem rozpoznat od pravého, tak volte silicon. Polypropylenové varle je levnější, ale je tvrdé a hmatem jde poznat, že je umělé. Zde je odkaz na web s objednávkou: www.neuticles.com/si…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Testicularni implantát

Přehled možností zvětšení prsu

Chcete-li zvětšit objem prsou, budou vám v současnosti nabídnuty silikonové gelové implantáty. Implantáty se chirurgicky vkládají do „kapes“ nad nebo pod hrudní sval. Pooperační jizva je pět až šest centimetrů dlouhá, ale je sotva viditelná. Operaci provádí specialista v oboru plastické chirurgie, nebo jiný kvalifikovaný lékař, v celkové anestezii. Dojde k naříznutí kůže a nadzvednutí prsní tkáně, čímž se vytvoří kapsa pro implantát. Pak lékař tlačí implantát buďto pod prsní sval, nebo nad prsní sval, ale prsní tkáň zůstává z větší části nedotčena. Řez na kůži je nezbytný, ale je tak malý, že není téměř vidět.

Zdroj: Zvětšení prsou

Diskuze

V diskuzi EXTRAKCE JEDNICKY,-ZLOMENY KOREN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobry den,ve středu mi trhali koren u jednicky v pravo nahoře,dvojku mi zbrousil a prichystal na cep s korunkou,ve ctvrtek jsem prijela l zubaři s tim,ze jsme byli domluveni,na nahradu jednicky a korunky na dvojku,ale pres noc me to šíleně chytlo a bolelo a prijde mi ze me boli ta dvojka,s kterou nebyl žádný problem.Lekar mi tedy predepsal ant.Augmentin 625mg s tim ze se mi to zanitilo a nic na bolest,sehnala jsem si aulin na bolest, ale nezabira mi,uz 3 dny jsem se nevyspala v pondeli mam prijit,dnes je sobota a ja si nejsem jistá,zdali to do pondeli vydrzim,ta bolest mi vystreluje az do spodnich zubů. Prosim o radu,zdali si s tim zajet na pohotovost nebo pockat na meho lekare stomatochirurga do pondeli? Dekuji a preji hezky den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, před měsícem mi dělali implantát horní jedničky.Už 10 dnů mám provizorní zub, který je fixovaný na vedlejší zub. Tři dny mě v tom provizorním zubu cuká. K zubaři jsem objednaná za 5 dnů. Můžete prosím poradit, co by s tím mohlo být? Děkuji,
Jana

Zdroj: diskuze Extrakce jednicky,-zlomeny koren.

Aplikace nanočástic selenu do lidského organismu

Je důležité, abychom se zmínili o nanomedicíně. Jedná se léčení, které lze modifikovat magneticky, což znamená, že se tyto nanočástice selenu stávají magneticky aktivní a lze je tedy do lidského organismu takzvaně cíleně transportovat. Jednoduše řečeno, působením magnetu dojde k cílovému umístění nanočástic do místa určení, kde pak dochází k uvolnění léčiva jen do tkáně, kterou je potřeba léčit. Je tedy omezen zvýšený nátlak na zbylý organismus, nedochází ke zbytečnému zatížení ostatních orgánů.

Zatím není známa finální podoba léku, protože se jedná jen o předvýzkum, který zjišťuje funkčnost těchto nanočástic. Důležité je, že je již známo, že tyto nanočástice mají výrazný antibakteriální efekt a že nejsou toxické pro lidský organismus. Co se týče využití, tím se budou v budoucnu zabývat medikové.

Zdroj: Koloidní selen namísto antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem JAK OMEZIT POT NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Vystavělová.

Mám voperovaný kochleární implantát a teď, jak začala ta horka, začala se mi potit hlava a audio-procesor - přístroj, kterým slyším, to nezvládá a přestává fungovat.
Ve firmě MED-EL mi pomoct nedokázali.
Nevíte, prosím, jak omezit pocení hlavy?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Neexistuje žádný lék proti pocení, bohužel. Budete muset využít například šátek, čelenku, vějíř, větráky. Taky je dobrý příruční slunečník. Nepít studené nápoje, ale jen o 10°C chladnější, než je okolní teplota. Omezit solení a mastná jídla. Zkuste natočit venkovní jednotku tak, aby do zvukového vstupu nemohla zvrchu vnikat tekutina. Zkuste problém prodiskutovat ještě se svým foniatrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak omezit pot na hlavě

Operace

Pokud se rozhodnete pro implantát varlete, můžete si zvolit, zda má být nahrazeno hned při odstranění nemocného varlete, nebo až později.

Při operaci se používají dva typy řezů, které jsou vhodné pro umístění implantátu. Jeden řez jde přímo do šourku a druhý přes spodní oblast třísel. V prvním případě dochází k přímému vložení implantátu a následnému sešití. Při řezu vedeném spodní oblastí třísel dochází k umístění protézy ve spodním rozkroku, což snižuje riziko vysunutí implantátu ze šourku.

Prostor, ve kterém je implantát uložen, je vytvořen pomocí nafukovacího balónku. Tento balónek má na konci malou smyčku, která drží umělé varle v dolní části šourku.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Diskuze

V diskuzi VZP NA CO PŘISPÍVÁ ZUBNI IMPLANTÁTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal kóňa .

Dobrý den , chtěl bych se zeptat mám paradentózu a chtěl bych náhradu zubů na jaké zuby bych dostal příspěvek a na jaké ne z pozdravem Michal Kóňa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Roman.

Byl jsem u doktora kterým přispíva VZP, a musím říct že kvalita stomatologické ordinace a přístroju je špatná. Udělal jsem si implantát a doted musím říct že mě drží a není poznat že zub je uměly. Za sebe doporučují kvalitu! třeba - www.dsmile.cz

Zdroj: diskuze Vzp na co přispívá zubni implantáty

Vysvětlení

Někteří muži chtějí získat umělé varle (implantát) co nejdříve, protože mají obavy, že s nimi jejich partner nebude spokojen. Důvod, proč si muži nechávají implantát zavádět, je prostý, chtějí, aby jejich šourek vypadal stejně, jsou „esteticky zaujatí“.

Nejčastěji se k zavádění implantátů přiklánějí muži, kteří jsou mladí, nebo muži, kteří nemají trvalý vztah. Častěji chtějí umělé varle homosexuálové než heterosexuálové, protože jejich partner s větší pravděpodobností sleduje rozdíl v jejich varlatech, což je pro ně velmi důležité, až zásadní.

Umělé varle je osobním rozhodnutím každého konkrétního muže. Doporučuje se předem zvážit všechna pro a proti, protože ne vždy jde o tu nejvhodnější volbu.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Diskuze

V diskuzi TESTICULARNI IMPLANTÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MVDr. Václav Naxera Veterinární klinika Praha 3.

Dobrý den , pro našeho klienta poptáváme sadu testiculárních implantátu , hledáme distributora či dovozce . Prosíme o kontakt .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Pavel Novák.

Dobrý den,

Vaše poptávka je již stará, ale přesto odpovídám. Zahájili jsme vývoj hydrofilních testikulárních implantátů jak pro humánní tak i veterinární použití. Ze stejného materiálu už úspěšně vyrábíme okulární implantáty. Pokud byste měli zájem o spolupráci, prosím, napište. S pozdravem

Ing.Pavel Novák
jednatel Wilens s.r.o.
www.wilens.cz

Zdroj: diskuze Testicularni implantát

Dostupnost vaginálního kroužku?

Vaginální kroužek NuvaRing je pouze na předpis. Gynekolog posoudí vaši anamnézu a zkontroluje krevní tlak. Informujte svého gynekologa, pokud užíváte nějaké léky, včetně nepředepsaných léků a rostlinných produktů. Gynekolog na základě menstruačního cyklu a používání předchozí antikoncepce rozhodne, kdy je vhodné NuvaRing zavést. Je pravděpodobné, že před použitím vaginálního kroužku NuvaRing podstoupíte těhotenský test a budete muset po dobu jednoho týdne používat nehormonální antikoncepci. Záložní antikoncepční metoda nemusí být nutná, pokud jste dříve používala antikoncepční pilulky nebo podkožní implantát. Vaginální kroužek NuvaRing se vkládá v kterýkoli den až do dne, kdy jste měla začít užívat nové balení antikoncepčních pilulek nebo používat nový podkožní implantát.

Zdroj: Vaginální kroužek NuvaRing

Modelace rtů

Drobné nedokonalosti lze perfektně zakrýt estetickými a chirurgickými zákroky. Příliš úzké rty lze dočasně anebo trvale rozšířit. Dočasné zvětšení docílíme například vstříknutím vlastního tuku do rtů, jenže ten se časem, asi po roce, vstřebá. Poté je nutné zákrok opakovat. Trvalé zvětšení je komplikovanější. Jako materiál se použije buď vlastní tkáň anebo silikonový implantát. Zákroky se provádějí ambulantně na klinikách estetické medicíny.

Zdroj: Božské rty aneb přirozené zvětšení rtů

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY NA ZVÝŠENÍ HLADINY TESTOSTERONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin U.

A existuje nějaké přírodní řešení na zvýšení testosteronu? Nebo ne přímo zvýšení ale spíš zpomalení nebo zastavení jeho úbytku? Už je mi přes 50 a takové ty typické projevy nižšího testosteronu na sobě začínám pociťovat. Tak jenom jestli je nějaká domácí alternativa abych nemusel hned běhat k doktorovi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšení produkce testosteronu a nebo zastavení jeho úbytku pomocí stravy nebo doplňků stravy neexistuje. Počínaje 30. až 40. rokem věku může hladina testosteronu začít pomalu klesat. K tomu dochází zcela přirozeně u většiny mužů. Testosteron je hormon produkovaný varlaty, která postupem věku ztrácí svůj výkon a nelze je takzvaně nakopnout k vyšší produkci.

Řešením je substituce testosteronu pomocí medikamentů. Váš lékař vám pravděpodobně nechá udělat krevní test, aby zkontroloval hladinu testosteronu. Budete také vyšetřen na jiné příčiny případného nízkého testosteronu. Patří mezi ně vedlejší účinky léků, problémy se štítnou žlázou nebo deprese.

Pokud máte nízký testosteron, může vám pomoci hormonální terapie. Používaným lékem je umělý testosteron. Tato léčba se nazývá testosteronová substituční terapie. Lze ji podávat jako pilulku, gel, náplast, injekci nebo implantát.

Testosteronová substituční terapie může u některých mužů zmírnit nebo zlepšit příznaky nízkého testosteronu. Zejména může pomoci udržet silné kosti a svaly. Testosteronová substituční terapie je účinnější u mladých mužů s velmi nízkou hladinou testosteronu, ale může být užitečná i pro starší muže po padesátce.

Testosteronová substituční terapie má svá rizika:

- Neplodnost
- Zvětšená prostata vedoucí k potížím s močením
- Krevní sraženiny
- Zhoršující se srdeční selhání
- Problémy se spánkem
- Problémy s cholesterolem
- Srdeční infarkt, mrtvice nebo rakovina prostaty.

Nízký testosteron může léčit lékař sexuolog, urolog a nebo také praktický lékař. Promluvte si s některým z nich o tom, zda je testosteronová substituční terapie pro vás to pravé. Pokud po léčbě, která trvala 3 měsíce nezaznamenáte žádnou změnu příznaků, je méně pravděpodobné, že pro vás bude tato léčba přínosem.

Pokud se rozhodnete zahájit testosteronovou substituční terapii, nezapomeňte docházet na pravidelné kontroly ke svému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Testosteron

Utlumené libido

Látka deslorelin dokáže u zvířat dočasně snížit hladinu samčího pohlavního hormonu testosteronu, díky tomu je utlumeno psí libido a snížena funkčnost samčích reprodukčních orgánů. Aplikaci preparátu provádí veterinář pomocí implantátoru v oblasti volné kůže na hřbetě mezi krční a bederní páteří. Účinek neplodnosti se dostaví přibližně po šesti týdnech od ošetření. Implantát je biokompatibilní, po půlroce se samovolně vstřebá a není potřeba jej vyjmout. Přínosem tohoto řešení je eliminace pomočování u vykastrovaných fen.

O vhodnosti antikoncepce nebo zákroků, jako je kastrace, se vždy poraďte s veterinářem.

Zdroj: Antikoncepce pro feny

Výhody a nevýhody implantátů

Implantáty varlat nejsou pro každého, mají své pro a proti.

Výhody implantátů

  • přirozenost šourku;
  • pacientům dávají lepší pocit sebevědomí;
  • při vzniku obtíží jsou snadno odstranitelné;
  • implantáty jsou k dispozici ve všech velikostech, od nejmenších po největší, aby byly stejné jako druhé varle;
  • implantát je umístěn během jedné hodiny a jedná se o ambulantní zákrok. Obnova varlete trvá několik dní.

Nevýhody implantátů

  • Přirozenost šourku je narušena nepříjemným pocitem proudění, které je způsobeno solným injekčním implantátem, protože je těžší a méně poddajný než přirozené varle.
  • Nevzhlednost implantátu – možný jiný tvar a poloha umělého varlete.
  • Umělý implantát má pouze kosmetický účinek, což znamená, že nedochází k produkci spermií nebo testosteronu (mužského pohlavního hormonu).
  • Pokud dojde k vložení implantátu u dospívajícího, hrozí jeho výměna za větší, což nese riziko další operace.
  • Existují možné komplikace, které zahrnují pohyb varlete, bolest, bobtnání, krvácení nebo jizvení, jak zevnitř, tak i zvenku.
  • Další možné komplikace přináší operace, protože jsou zde rizika spojená s anestezií.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Náhradní varlata

První zpráva o testikulární protéze pochází z roku 1941, kdy byl použit vejčitý implantát Vitallium. Vitallium je běžně používaný materiál, který je slitinou kobaltu, chromu a molybdenu. Tyto materiály se používají v zubním lékařství a ortopedii. V následujících letech bylo u implantátů použito nesčetné množství materiálu, včetně Lucitu, skla, Gellfoamu, Dacronu, polyethylenu a silikonu. První komerčně dostupný implantát byl proveden tak, že se skládal ze silikonového pláště plněného silikonovým gelem. To byl nejvíce používaný implantát v letech 1973 a 1992.

V roce 1976 Kongres vydal FDA pravomoc regulovat tyto implantáty. Implantáty, které existovaly před právní úpravou 1976, nebyly ohledně své bezpečnosti a účinnosti již přezkoumány. V roce 1990 byl vydán doplňující právní zákon. Tento zákon také nařídil, že výrobci vysoce rizikových implantátů, jako je například gelový silikonový implantát, musí vést záznamy o totožnosti a adresách pacientů, kterým byla implantována takováto náhrada. Tato opatření byla s největší pravděpodobností vyprovokována problémy souvisejícími s úniky silikonového gelu z prsních implantátů. Výrobci pozastavili výrobu gelem plněných silikonových testikulárních protéz v roce 1992. Neexistují však žádná publikovaná data, která ukazují, že silikonové protézy způsobily onemocnění jediného člověka.

V současné době jsou k dispozici tři typy implantátů: plněné testikulární protézy, Soft-Solid testikulární protézy a silikonový elastomer. Testikulární protézy jsou alternativou (s výjimkou mužů s rakovinou varlat) postupu zvaného subkapsulární orchiektomie, jde o zákrok odstraňující pouze dřeň varlete a v šourku je ponecháno pouzdro s obaly (kapslemi). Je důležité vědět, že testikulární implantát je výhradně použit pro kosmetickou úpravu, v žádném případě implantát nepřebírá funkci přírodního varlete.

Plněné testikulární protézy jsou protézy o stejné hmotnosti, tvaru a měkkosti normálního varlete. Dodávají se ve čtyřech velikostech: extra malé, malé, střední a velké. Implantát je vyroben z lisovaného silikonového elastomerového pláště, který je vidět na rentgenu. Implantát se naplní fyziologickým roztokem v době chirurgického zákroku, těsně před implantací.

Silikonový elastomer je oválného tvaru, je vyrobený z chemicky a mechanicky odolného silikonového elastomeru. Tvar, hustota a celková konzistence byly vybrány tak, aby byly co nejpodobnější tvaru a pocitu lidského varlete, který nahrazuje. Všechny použité materiály jsou zdravotně nezávadné, bezpečné a dobře tolerované lidským organismem.

Zdroj: Život po odstranění varlat

Metoda Linx

Metoda Linx je také známa pod názvem Reflux Management System. Tato metoda byla schválena agenturou Food and Drug Administration (angl. Food and Drug Administration) v roce 2012. Metoda Linx v podstatě představuje implantaci magnetického zařízení do dolní části jícnu. Implantát obsahuje množství magnetických kuliček titanu, které jsou spojeny do elastického kruhu a tvoří prstenec. Implantát je rovněž pokryt vrstvou z titanu, takže Linx není odmítán imunitním systémem pacienta. Umístění kroužku v těle pacienta trvá desítky minut. Prstenec se roztáhne, když pacient spolkne jídlo. V klidu má prstenec průměr přibližně 0,5 cm, rozšířit se může až do průměru 1,5 cm. U pacientů, kteří podstoupili tuto metodu, bylo pozorováno méně nežádoucích účinků, jako je nadýmání, zvracení nebo říhání po jídle, v porovnání s pacienty po operaci fundoplikací. Metoda Linx je v současnosti stále ve fázi výzkumu. V loňském roce obdržel FAD akreditaci Linx tým vědců provádějící výzkum a vydávající další a další zprávy ze zkušebního postupu s pozitivním výsledkem. Pro 20 % populace ve vyspělých zemích trpících onemocněním gastrointestinálního traktu by tento postup znamenal konec nemoci.

Linx je k dispozici ve speciálních medicínských centrech v USA a Evropě.

Zdroj: Fundoplikace

Porcelánový zubní implantát

Klasická čepová korunka se dříve zhotovovala i s kořenovým čepem jako jeden celek (takzvaná Richmondova korunka), a to zejména u dolních řezáků a horních malých řezáků (lidově řečeno: zuby napevno). Dnes se již tímto způsobem nezhotovuje. Chybí-li u endodonticky ošetřeného zubu velká část korunkové části, zhotoví se nejdříve kořenová nástavba – dříve litá v zubní laboratoři, dnes nejčastěji moderním způsobem s použitím čepu ze skelných vláken a dostavěním dostavbovým materiálem a teprve poté klasická korunka. Renesanci zažívá obdoba čepové korunky v ordinacích vybavených CAD/CAM technologií Cerec, jako takzvaná endokorunka, kdy se z keramického bloku vyfrézuje korunka zasahující svou vnitřní částí do části kořenového systému zubu, což zaručí vyšší stabilitu takto zhotovené práce a výbornou estetiku. Kromě dříve užívaného zhotovení kořenové nástavby na základě otisku odlitím kovové nástavby v zubní laboratoři se stále více uplatňují systémy aplikovatelné v ordinaci, šetřící čas pacienta i lékaře – jedná se většinou o prefabrikované kořenové čepy, buď takzvaný aktivní, tedy jakýsi vrut se závitem (vyvíjejí ovšem v kořeni zubu tlak a ten může později prasknout), nebo pasivní – cementují se do připraveného kořenového kanálku. Také materiál, ze kterého jsou zhotoveny, prochází vývojem – od starších kovových z nerezové oceli přes titanové k moderním skelným vláknům a keramickým čepům na bázi zirkonia.

Klasická kořenová nástavba odlévaná v laboratoři z kovu se dnes už téměř neužívá. Poměrně velká ztráta zubní tkáně, vyšší nákladnost laboratorní práce, jedna návštěva v ordinaci navíc a zvýšená náročnost s výrobou provizoria – to vše jsou nevýhody, které nejsou dostatečně vyváženy pozitivy tohoto řešení.

Využití: v případech, kdy je korunková část zubu (nad dásní) destruována v takové míře, že by na zbytku zubu korunka nenalezla dostatečnou oporu. Předpokladem zhotovení je vždy samostatné ošetření kořenového kanálku.

Životnost: je v řádech desetiletí, implantát by tedy měl vydržet celý život. Jedná se o kvalitní systém, který vykazuje 100% úspěšnost. Zavedený zhojený implantát se nevyměňuje.

Cena: Cena je individuální, u jednoho zubu se pohybuje okolo 23 000 Kč i s prací. Implantát se platí ve dvou částech. První platba probíhá po zavedení implantátu a druhá platba po usazení korunky na implantát. Vše záleží na individuální domluvě.

Zde můžete vidět, jak vypadá porcelánový zubní implantát.

Zdroj: Porcelánové zuby

Cena za vyšetření a léčbu

Cesta pacienta se spánkovou apnoe od indikace k léčbě:

  • anamnéza;
  • screening (dotazníky, apnealink);
  • diagnóza (polygrafie/polysomnografie);
  • vyšetření v ambulanci;
  • titrace a předepsání léčby;
  • schválení léčby zdravotní pojišťovnou;
  • předání přístroje a zahájení léčby;
  • léčba přístrojem na podporu dýchání ve spánku;
  • kontrola zdravotního stavu a obměna příslušenství:
  • maska, hadice a filtry každých 12 měsíců;
  • zvlhčovač každých 24 měsíců;
  • přístroj každých 7 let.

Ceník masek, náhradních dílů a příslušenství: platný od 1. 12. 2019.

Masky:

  • maska celoobličejová: 4 444,10 Kč
  • maska nízkokontaktní: 3 133,10 Kč
  • maska nosní: 2 677,90 Kč

Náhradní díly k maskám:

  • polštářky
  • celoobličejový: 990 Kč
  • nízkokontaktní: 490 Kč
  • nosní: 490 Kč
  • náhlavní souprava: 650 Kč
  • rám: 650 Kč
  • kolínko: 390 Kč
  • popruh pod bradu: 350 Kč
  • návlek na rám: 250 Kč
  • spona k popruhu: 45 Kč
  • magnetický klip k Airfit f20/n20 (1 ks): 45 Kč

Napájecí zdroje:

  • baterie pro Air10/S9: 17 190 Kč
  • DC měnič 12/24V pro ResMed Air10/S9: 2 790 Kč
  • napájecí zdroj pro ResMed Air10/S9: 2 490 Kč
  • DC kabel k baterii pro Air10/S9: 1 690 Kč
  • PSU adaptér: 750 Kč

Ostatní:

  • zvlhčovač vyhřívaný s příslušenstvím: 6 666,10 Kč
  • komora zvlhčovače pro S9/Air10: 2 500 Kč
  • hadice vyhřívaná ClimateLine/ClimateLineAir/ClimateLineAir Oxy: 1 544,90 Kč
  • hadice SlimLine: 1 000,50 Kč
  • kryt filtru pro S9: 280 Kč
  • vstupní filtr (2 ks): 185,35 Kč
  • vstupní filtr (12 ks): 480 Kč
  • čisticí ubrousky na masky bez alkoholu (tuba 62 ks): 220 Kč
  • čisticí ubrousky na masky bez alkoholu (krabička 14 ks): 140 Kč

Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Zdroj: Spánkové centrum Hradec Králové

Historie implantátu

Implantáty varlat byly poprvé použity roku 1940. Od té doby došlo k jejich celkovému vývoji. Starší implantáty byly vyrobeny například z:

  • kovové slitiny;
  • netříštivého skla;
  • mramoru;
  • gelu (pěny);
  • plexiskla;
  • dakronu;
  • polyetylenu;
  • pevného a gelem plněného silikonu.

Tyto implantáty byly žádané kvůli svým estetickým nebo bezpečnostním důvodům. Silikonové implantáty však byly staženy z trhu, jelikož u nich docházelo k úniku (prasknutí), stejně jako u prsních a penilních implantátů. Tyto důvody byly oprávněné, protože takovýto únik silikonu by mohl vést k autoimunitním onemocněním.

V dnešní době existuje jen jeden vhodný implantát a tím je takzvaná solná protéza, která je velmi tenká a jištěná silikonovým elastomerem. Současné studie zkoumají nové designy implantátů.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Umělé prsní implantáty

Plášť implantátu je téměř ve všech případech tvořen z měkkého silikonu, jen zřídka se používá takzvaný polyuretanový obal. Vyznačuje se skořepinovou texturou, takže je dokonale spojen s okolní tkání, čímž se zabraňuje jeho následnému posunutí. Tvar implantátu je buď symetrické kolo, nebo anatomický (asymetrický tvar), který simuluje přirozený tvar ženského prsa.

Novější silikonové implantáty již mají stabilnější povrch (pevnější obal), který snižuje riziko defektu. Existují rovněž křemíkové implantáty, kdy je náplň obvykle chemicky zesílena tak, aby byla v případě trhliny v plášti tekutina zadržena a nedošlo k úniku do okolní tkáně.

Dalším druhem jsou implantáty vyplněné fyziologickým roztokem. Tento roztok je však zdraví škodlivý, a jde o kapalinu, takže tvar implantátu není estetický. Tyto implantáty vyžadují speciální postup – implantát je v průběhu operace naplněn až po zavedení do prsu.

Zdroj: Zvětšení prsou

Mikročipy nahradí sítnici nebo i celé oko.

Cesta, jak vrátit lidem zrak, ale nevede jen přes buňky nebo geny. Pacientům může pomoci i elektronika. Podobně jako dokáže sluch obnovit dnes už běžně dostupný kochleární implantát, tak centra v Německu a ve Spojených státech pracují na výzkumech mikročipů napojených na zrakový nerv. Mikročipy se používají ve chvíli, kdy je porušena sítnice, kdy se obraz nemůže na sítnici obvykle vytvářet. Takže je buď možné dát čip dopředu do sklivce těsně před zrakový nerv, nebo je možné implantovat mikročip přímo pod sítnici. Výzkum jde ale ještě dále a vědci nyní přemýšlejí ještě nad jedním radikálním způsobem léčby slepoty a to vytvořit přímo v laboratoři pro pacienta oko nové. Zatím je to ale stále sci-fi a výhled do budoucnosti 100 až 200 let vzdálené. I když mnohé dnešní oční výkony byly ještě v nedávné minulosti také nemyslitelné, a dnes je realita jiná. Například u genové a buněčné léčby, jejíž první úspěchy lidem s nemocnýma očima vracejí zrak.

Zdroj: Slepota


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP