Téma: 

makulární degenerace

Žlutá skvrna v oku

Co znamená ohraničená žlutá skvrna

Žlutá skvrna je oblast v centru sítnice oka o velikosti špendlíkové hlavičky s hustým výskytem fotoreceptorů (zrakových buněk), která zajišťuje jasné, ostré vidění detailů. Žluté zbarvení nazývané „pigment skvrny“ je výsledkem nahromadění luteinu a zeaxantinu, což jsou látky s antioxidačními účinky, velmi důležité pro výživu oka. Jejich koncentrace je v makule tisíckrát vyšší než v krvi. Patří do velké skupiny rostlinných pigmentů nazývaných karotenoidy, díky kterým se v ovoci a zelenině vyskytuje žluté, červené a oranžové barvivo.

Některá onemocnění související s poškozením žluté skvrny jsou velmi vážná a mohou způsobit až oslepnutí. Častá je makulární degenerace neboli degenerace žluté skvrny, což je onemocnění zraku, které postihuje převážně osoby starší 50 let. V 90 % se pak jedná o takzvanou stařeckou makulární degeneraci, která je charakteristická výskytem u osob nad 50 let. Méně častou formou je degenerace žluté skvrny jako součást Stargardtovy nemoci u dětí a mladistvých.

Postižený jedinec vidí v zorném poli šedou nebo černou skvrnu, která se nazývá centrální skotom. Rovné linie bývají deformovány, nemocný vidí tvary předmětů jinak, než ve skutečnosti vypadají. Tyto příznaky, kterým se obecně říká zprohýbané vidění, jsou projevem takzvané vlhké (exsudativní) makulární degenerace. Ta většinou nastupuje velmi rychle a v případě neléčení může dojít až ke ztrátě zraku.

Naproti tomu pokud příznaky nastupují postupně, to znamená, že dochází k problémům s viděním za tmy nebo za šera, k vyblednutí barev a k rozmazávání písma (obtíže se čtením), jedná se o takzvanou suchou makulární degeneraci. Na tu bohužel neexistuje žádná léčba. Udává se, že drtivá většina nemocných (až 90 %) trpí právě suchou (atrofickou) formou degenerace žluté skvrny.

Základem diagnostiky makulární degenerace je Amsler mřížkový test, který se skládá z pravidelné mřížky, v jejímž prostředku se nachází černý puntík. Na něj se pacient snaží zaostřit. Zdravý jedinec vidí všechny čáry z mřížky rovné, nemocnému degenerací žluté skvrny se jeví jako deformované.

Léčba degenerace žluté skvrny je velmi problematická. Na suchou formu makulární degenerace neexistuje spolehlivá léčba, takže pacientům nezbývá než užívat potravinové doplňky s obsahem luteinu, vitamínu E, zeaxantinu a zinku. Naproti tomu vlhká forma makulární degenerace se léčit dá. Mezi způsoby léčby patří například speciální injekce na potlačení růstu nových cév (anti-VEGF terapie). Dalšími možnostmi jsou také fotodynamická terapie a transpupilární termoterapie (léčba diodovým laserem), které ovšem nelze využít přímo v místě žluté skvrny, protože laser spolu s novými cévami zničí i samotné buňky žluté skvrny, což vede ke zhoršení zraku. Makulární degenerace je jednou z nejčastějších příčin úplného oslepnutí. Proto by měl každý dbát na zdravý životní styl, vyhýbat se tučným potravinám, nekouřit a při slunění používat kvalitní sluneční brýle.

Hlavní roli v prevenci vzniku makulární degenerace hraje vyvážená strava, ochrana očí před intenzivním světlem a vyhýbání se již zmíněným rizikovým faktorům. Lidský organismus si nedokáže sám vyrobit pigmenty žluté skvrny, zejména lutein a zeaxantin, a je tedy odkázán na potravinové zdroje. Vyšší obsah karotenoidů má brokolice, kapusta, špenát, listový salát. Ochranu zajišťují i antioxidanty, a to vitamín C a E spolu se stopovými prvky (zinek a selen). Důležitý je rovněž přísun omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin z mořských ryb, vlašských ořechů a sóji. Přirozené obranné mechanismy lze posilovat i doplňkovou léčbou ve formě tabletek (doplňky výživy obsahující lutein, zeaxantin, některé zahrnují i vitamíny C, E, zmíněný zinek, selen či extrakt z borůvek).

Zdroj: Žlutá skvrna v oku
Zveřejněno dne: 26.6.2016

Diskuze: Degenerace disku

Dobrý den, je mi 34 let a jsem 10 měsíců po operaci plotének. Bolesti však přetrvávají, z magnetické resonance mám napsáno, patrná výrazná degenerace disků L3-S1. Lékař mi moc nevysvětlil, co to pro mě znamená, jen že to nejde léčit ani operovat a napsal mi lázně. Zajímalo by mně, co to pro mně do budoucna znamená, nedovedu si představit s touto bolestí chodit každodenně do práce, když po ránu nemohu ani vstát z postele. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Degenerace disku
Odesláno dne: 2.11.2015 uživatelem Jana

Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Výhody hřebíčku

Odhlédneme-li od dochucování pokrmů, je hřebíček používán i pro své zdravotní výhody. Hřebíček je koření přinášející mnoho pozitiv:

  • chrání tělo před oxidačními procesy;
  • chrání proti nemocem, jako je rakovina, cukrovka, srdeční onemocnění, makulární degenerace, artritida a Alzheimerova choroba;
  • obsahuje protizánětlivé složky;
  • funguje jako mírné anestetikum;
  • má antibakteriální vlastnosti;
  • zlepšuje trávení a střevní zdraví;
  • posiluje imunitní systém;
  • čistí krev.

Zdroj: Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě
Zveřejněno dne: 23.4.2013

Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Oční problémy

S přibývajícím věkem vzrůstá možnost vzniku různých problémů se zrakem:

  • Obtížné čtení. Oční svaly začnou slábnout asi od 45 let. Je to přirozený proces stárnutí oka, který nastane postupně u každého. Ve věku nad 60 let budeme pravděpodobně potřebovat samostatné brýle na čtení, nebo jako doplnění ke stávajícím dioptrickým čočkám.
  • Proměnlivost. Tyto drobné tečky nebo skvrny, které občas „plavou“ ve vašem vidění, jsou normálně neškodné. Pokud přetrvávají, je dobré se obrátit na očního lékaře, protože mohou být příznakem i jiného problému vašeho zdravotního stavu.
  • Šedý zákal. Je snadno zjištěn očním testem, tento postupný zákal objektivu oka je velmi častý u lidí nad 60 let. Operace může zrak obnovit.
  • Glaukom (zelený zákal). Způsobuje ho zvýšený nitrooční tlak, který vede k poškození zrakového nervu, tento nerv spojuje oko s mozkem. Glaukom postupně vede k tunelovému vidění a nakonec ke slepotě. Nicméně pokud je zjištěný včas, lze tyto komplikace odbornou léčbou zastavit.
  • Makulární degenerace. Onemocnění sítnice způsobené stárnutím. Sítnice je tkáň, která se nachází v zadní části oka. Existují dva typy makulárních degenerací. Prvním typem je suchá makulární degenerace, kdy zhoršení stavu postupuje velmi pomalu. Naopak vlhká makulární degenerace (druhý typ) se zhoršuje velmi rychle, ale při včasném zjištění je léčitelná.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku
Zveřejněno dne: 6.12.2012

Co jíst pro zdravé oči

Antioxidanty – vitamíny A pro zdravé oči

Vitamín A je antioxidant nacházející se v živočišných potravinách, nejvíce je obsažen v játrech, dále ho najdeme ve vejcích, ovoci a zelenině (mrkev a špenát). Většina druhů mléka je také obohacena o vitamín A. Vitamín A je nezbytný pro správnou funkci sítnice. Rovněž pomáhá předcházet šerosleposti a snižuje riziko věkem podmíněné makulární degenerace a tvorby kataraktu. Věkem podmíněná makulární degenerace a šedý zákal jsou častou příčinou poruchy zraku, takže je nutné i ve vyšším věku přijímat dostatečné množství vitamínu A.

Vybrané zdroje vitamínu A živočišného původu:

  • vařené hovězí maso a játra;
  • vařené kuřecí maso a játra;
  • vejce;
  • jeden šálek odtučněného mléka obohaceného o vitamín A;
  • sýrová pizza;
  • jeden šálek plnotučného mléka (3,25 % tuku);
  • sýr čedar.

Vybrané rostlinné zdroje vitamínu A (s beta-karotenem):

  • syrová mrkev;
  • vařená mrkev;
  • ½ šálku mrkvové šťávy;
  • ½ šálku konzervovaných sladkých brambor;
  • ½ šálku zmrazeného nebo vařeného špenátu;
  • syrové mango;
  • zeleninová polévka;
  • syrový meloun;
  • syrový špenát;
  • meruňkový nektar;
  • instantní ovesné vločky připravené s vodou;
  • rajčatová šťáva;
  • meruňky;
  • syrová, sladká, červená paprika;
  • zmrazený nebo vařený hrách;
  • syrové broskve;
  • broskvová voda;
  • syrová papája.

Zdroj: Co jíst pro zdravé oči
Zveřejněno dne: 14.2.2013

Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Jak udržet oči zdravé?

Pravidelné vyšetření zraku a nošení správných brýlí je tím základním, co můžete udělat pro zdraví svých očí, ale předkládáme i další důležitá doporučení:

  • Jedení zdravé a vyvážené stravy. Konzumace zeleniny a ovoce bude přínosem nejen pro váš zrak (může pomoci chránit před některými onemocněními očí – šedý zákal či věkem podmíněné makulární degenerace), ale i pro vaše celkové zdraví.
  • Vyvarujte se silnému slunečnímu světlu, může poškodit vaše oči a zvýšit riziko šedého zákalu. Noste sluneční brýle nebo kontaktní čočky s UV filtrem, abyste ochránili své oči před škodlivými paprsky.
  • Kouření zvyšuje šance, že u vás může dojít k šedému zákalu a věkem podmíněné makulární degeneraci.
  • Nadváha s sebou přínáší riziko cukrovky, která může následně vést ke ztrátě zraku.
  • Chcete-li dobře vidět, když je vám přes 60 let, zvyšte intenzitu denního světla ve svém bytě (čisté okno bez závěsů), vaše oči potřebují totiž třikrát více světla než oči mladých lidí. Ujistěte se, že máte dobré elektrické osvětlení, zvláště v horní a dolní části schodů. Pro čtení nebo práci používejte přímé světlo z nastavitelné stolní lampy, která je umístěna tak, aby se světlo od stránky neodráželo a nezpůsobovalo oslnění.
  • Dobrá cirkulace a příjem kyslíku také prospívá zdraví očí. Oba tyto faktory jsou stimulovány pravidelným cvičením.
  • Když spíte, jsou vaše oči neustále mazány a drážděny látkami, které se vám nahromadily v očích během dne (například prachové částečky). Proto před spaním proveďte co nejdůkladnější oční hygienu.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku
Zveřejněno dne: 6.12.2012

Kouření a orální zdraví

Kouření způsobuje problémy nejen se zuby

  • zápach z úst;
  • zabarvení zubů;
  • zánět otvorů slinných žláz v ústech;
  • zvýšený výskyt zubního plaku a kamene na zubech;
  • degenerace kosti v čelisti;
  • zvýšené riziko vzniku onemocnění dásní;
  • zpomalený proces hojení po extrakci zubu či jiném zubařském ošetření, například po chirurgickém zásahu v ústech;
  • snížená možnost použití zubních implantátů;
  • zvýšené riziko vzniku rakoviny dutiny ústní.

Zdroj: Kouření a orální zdraví
Zveřejněno dne: 3.2.2013

Co jíst pro zdravé oči

Antioxidanty

Antioxidanty pomáhají předcházet mnoha nemocem, které postihují nejen srdce, imunitní systém, rakovinu, ale také zdravé oči. Mezi antioxidanty patří vitamín C, vitamín E a vitamín A. Tyto antioxidanty zabraňují věkem podmíněné makulární degeneraci, kataraktu a dalším očním chorobám. Dobrým zdrojem antioxidantů je ovoce a zelenina s vysokou pigmentací, tedy s vyšší koncentrací. Takže při vybírání ovoce a zeleniny si všimněte barvy a vyberte raději ty s lepším zbarvením. Koncentrace antioxidantů je vyšší v syrové formě a ztrácí se při vaření, konzervování, sušení a zmrazení. Ale dejte si pozor na množství přijímaných antioxidantů, při nadměrné konzumaci mohou totiž vyvolat různé negativní účinky.

Zdroj: Co jíst pro zdravé oči
Zveřejněno dne: 14.2.2013

Oční testy

Prevence poškození očí

Přestat kouřit

U kuřáků je mnohem větší pravděpodobnost vzniku podmíněné degenerace skvrn a šedého zákalu ve srovnání s nekuřáky.

Dostatek pohybu

I když se vám zdá tvrzení, že cvičení očím pomáhá, divné, vězte, že tomu tak opravdu je. Výzkum ukazuje, že cvičení snižuje riziko ztráty zraku, ke kterému může dojít v důsledku vysokého krevního tlaku, cukrovky a zúžení nebo kornatění tepen.

Zdravá výživa

Zdravá a vyvážená strava s širokou škálou ovoce a zeleniny prospívá nejen celkovému zdraví, ale například i zdraví sítnice.

Alkohol

Nadměrná konzumace alkoholu prohlubuje rizika předčasného stárnutí, které je spjato také se skvrnitou degenerací. Nepřekračujte tedy doporučenou denní dávku alkoholu 3–4 dcl pro muže a 2–3 dcl pro ženy.

Zdroj: Oční testy
Zveřejněno dne: 6.12.2012

Hroznové víno

Resveratrol

Resveratrol je látka nacházející se ve slupkách a jadérkách modré révy vinné, arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu, v borůvkách, v moruších, v kořenu křídlatky kopinaté, ve slupkách grapefruitu a v červeném vínu. Resveratrol ovlivňuje metabolismus lipidů a inhibuje (zpomaluje, tlumí) srážení krevních destiček. Předpokládá se, že díky své schopnosti inhibovat androgenní receptory má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty. Některé výzkumy naznačují, že dokáže zesílit účinek některých antiretrovirových léčiv.

Resveratrol patří mezi silné antioxidanty a jako takový vykazuje široké protektivní působení na buňky, tkáně, orgány a celý organismus. Mimo jiné se uvádí jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organismu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních (Alzheimerova choroba a jiné). Je účinný, zejména v kombinaci s dalšími antioxidanty a vitamíny řady B, jako prevence těchto onemocnění.

Zdroj: Hroznové víno
Zveřejněno dne: 22.5.2014

Řeřicha – znovuobjevený lék na rakovinu

Léčí řeřicha rakovinu?

Profesor Ian Rowland, který vedl výzkumný projekt, řekl: "Naše výsledky jsou velmi významné. Naše studie prokázala souvislost mezi vyšším příjmem brukvovité zeleniny, jako je i řeřicha, a sníženého rizika řady nádorů. Tato studie však zatím nepřináší konkrétní důkazy s kauzálními účinky. Co však dělá tuto studii unikátní je to, že zkoumá zdravotní účinky u lidí, kteří jedí řeřichu ve snadno dosažitelném množství, aby zjistila, jaký vliv u nich bude mít pravidelně konzumovaná řeřicha, na známé biologické markery vykazující riziko rozvoje rakoviny, mezi kterými je i poškození DNA v buňkách. Většina dosavadních studií spoléhala zatím jen na testy provedené ve zkumavkách nebo na pokusných zvířatech a jen s chemickými látkami, které před tím vědci získali z brukvovité zeleniny. Krevní poškození DNA, je ukazatelem na rizika rakoviny celého těla, a výsledky podporují teorii, že užívání řeřichy souvisí s celkovým snížením rizika rakoviny na různých místech těla. Studie také říká, že výsledky jsou použitelné v běžné populaci, která jí běžnou stravu."
 

Další studie, která byla v souvislosti s řeřichou provedena, byla s dobrovolníky ve věku mezi 19 a 55 let. Tito dobrovolníci jedli navíc jednu denní porci řeřichy kromě své běžné stravy.
 

Hlavní zjištění při této pravidelné konzumaci řeřichy: 

  • Řeřicha významně snížila poškození DNA lymfocytů (bílých krvinek), až o 22,9 %.
  • Řeřicha snížila poškození DNA lymfocytů (bílých krvinek), kdy byl zkušební vzorek konfrontován s volnými radikály vzniklých z peroxidu vodíku, až o 9,4%.
  • Řeřicha snížila hladinu triglyceridů, v průměru o 10%.
  • Řeřicha přispěla k významnému zvýšení hladiny luteinu o 100% a beta-karotenu o 33%, které mají antioxidační aktivitu. Vyšší příjem luteinu byl rovněž spojen s nižším výskytem očních nemocí, jako jsou katarakty a věkem podmíněné makulární degenerace.
  • Řeřicha podpořila průměrnou vstřebatelnost vlákniny, vitamínu C, vitamínu E, kyseliny listové a beta-karotenu.

Tento dvouletý výzkumný výzkum byl financován řeřichovou aliancí, která je složená z britských producentů řeřichy. Jeden z jejich členů, Steve Rothwell k tomu dodává: „Už několik let jsme věděli o zvláštních účincích, které má hořčičný olej z řeřichy (PEITC). Hořčičný olej z řeřichy má podle nás významné protirakovinné vlastnosti, ale jeho výzkum se zatím omezoval především na zkoumání účinků na laboratorních kulturách a na zvířatech, nikoliv na lidech. Náš první výzkum účinků řeřichy na lidech je průlomový, protože potvrzuje protinádorové účinky řeřichy a prokazuje přímý vztah mezi konzumací řeřichy a snížení náchylnosti k rakovině. Odhodlání spustit tuto studii pocházelo z velkého množství dostupných důkazů, které prokázaly protinádorový potenciál řeřichy, včetně laboratorní studie s buňkami lidského karcinomu tlustého střeva publikované v květnu 2006. Studie ukázala poprvé, že extrakt z potočnice měl příznivý vliv proti poškození DNA, které spouští vývoj nádorových buněk, jejich bujení, nekontrolovaný růst, a také metastázy, což je šíření nádorových buněk. Toto jsou tři hlavní fáze karcinogeneze, proces, který vyústí v rakovinu. U extraktu z řeřichy bylo také prokázáno, že vyvolává progamovanou buněčnou smrt nádorových buněk známou jako apoptóza.“
 

Zdroj: Řeřicha – znovuobjevený lék na rakovinu
Zveřejněno dne: 9.8.2012


Sitemap | RSS